教育王國

標題: 香港午夜起禁英國航班降落 [打印本頁]

作者: emmaek    時間: 20-12-21 13:41     標題: 香港午夜起禁英國航班降落

大家留意下午3:30記者會,應有所公布。

作者: kit2004    時間: 20-12-21 14:36     標題: 回覆樓主:

唉,唔知停幾耐

作者: 過客    時間: 20-12-21 14:53

emmaek 發表於 20-12-21 13:41
大家留意下午3:30記者會,應有所公布。

香港出發應該冇影響?
作者: Poyau    時間: 20-12-21 15:02     標題: 回覆樓主:

https://www.hk01.com/社會新聞/564218/新冠肺炎-最新-變種病毒播毒-消息-政府午夜起禁英國航班抵港

【13:37】食物及衞生局局長陳肇始下午3時半公布最新防控措施,常任秘書長(衞生)陳松青、香港大學李嘉誠醫學院院長梁卓偉教授,以及衞生署署長陳漢儀醫生亦會出席。

據了解,由於英國出現傳染力高七成的變種新冠肺炎病毒,政府將緊急修例,由午夜起(22日凌晨)禁止英國航班抵港,在14日內曾到英國的旅客也禁止入境。

作者: cfs    時間: 20-12-21 15:08

日日都有新發展
作者: PacoMum    時間: 20-12-21 15:14

過客 發表於 20-12-21 14:53
香港出發應該冇影響?
無機來唔會有機去,應該都禁
作者: Chole    時間: 20-12-21 15:33     標題: 回覆樓主:

BA 倫敦去香港禁飛至25/12, 不過香港去倫敦仍然有飛。

亞仔要返去考mock ,希望有得走/俾 online 考。

作者: 3b    時間: 20-12-21 15:53     標題: 回覆樓主:

最新消息

圖片附件: 16085372203068647625349042708401.jpg (20-12-21 15:53, 447.48 KB) / 下載次數 15
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU3MDM3fDJmZmI3ZjI3fDE3MTc4NzI4Mjh8MA%3D%3D

圖片附件: 16085372208927596458872231293155.jpg (20-12-21 15:53, 509 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU3MDM4fGIxNzM5OWMzfDE3MTc4NzI4Mjh8MA%3D%3D

作者: 3b    時間: 20-12-21 16:21

3b 發表於 20-12-21 15:53
最新消息

12月2日起到港人士, 除了14日酒店檢疫外, 要留在家7日檢疫直至第19日檢測結果是陰性才可以自由活動, 但第19日怎樣出街去檢測?

作者: kit2004    時間: 20-12-21 16:29

3b 發表於 20-12-21 16:21
12月2日起到港人士, 除了14日酒店檢疫外, 要留在家7日檢疫直至第19日檢測結果是陰性才可以自由活動, 但 ...

我就係唔明呢個 仲有話之前會有msg比到港人士通知要强制檢測一次,但我仔話收唔到任何msg.

作者: Chole    時間: 20-12-21 16:50

3b 發表於 20-12-21 16:21
12月2日起到港人士, 除了14日酒店檢疫外, 要留在家7日檢疫直至第19日檢測結果是陰性才可以自由活動, 但 ...

同問!

我仔day 11仲未收到test kit.  Hotline 話好忙等多陣!

作者: Chole    時間: 20-12-21 16:52

kit2004 發表於 20-12-21 16:29
我就係唔明呢個  仲有話之前會有msg比到港人士通知要强制檢測一次,但我仔話收唔到任何msg.
...

Quarantine 谷友話冇message 提醒。

作者: 3b    時間: 20-12-21 16:54

kit2004 發表於 20-12-21 16:29
我就係唔明呢個  仲有話之前會有msg比到港人士通知要强制檢測一次,但我仔話收唔到任何msg.
...

我係喺隔離群組飛卜見到要第19日或20日做多一次檢測, 之前都唔為意要做, 阿仔亦收唔到任何訊息

作者: kit2004    時間: 20-12-21 16:57

3b 發表於 20-12-21 16:54
我係喺隔離群組飛卜見到要第19日或20日做多一次檢測, 之前都唔為意要做, 阿仔亦收唔到任何訊息
...

我唔睇3點半電視都唔知原來之前已講左要强測多一次。完全冇收過通知

作者: manman333    時間: 20-12-21 16:59     標題: 回覆樓主:

公告巳出,12月2或後回港就要在19/20去做一次,自己上網去社區檢測中心卜時間就得,我地7号回來,在12天時巳做,巳卜25号再做,唔駛收衛生署msg, 自動自覺做就得㗎啦。

作者: kit2004    時間: 20-12-21 17:23

manman333 發表於 20-12-21 16:59
公告巳出,12月2或後回港就要在19/20去做一次,自己上網去社區檢測中心卜時間就得,我地7号回來,在12天時 ...

强制檢測免費定要付費?

作者: manman333    時間: 20-12-21 17:29

manman333 發表於 20-12-21 16:59
公告巳出,12月2或後回港就要在19/20去做一次,自己上網去社區檢測中心卜時間就得,我地7号回來,在12天時 ...

我朋友說有預約就免費(佢都係24号至做咋,未做不能作準) 如walk in 就收社區中心收費240

作者: Chole    時間: 20-12-21 17:32

kit2004 發表於 20-12-21 17:23
强制檢測免費定要付費?

有檢疫令不用付費。

作者: 王家爸爸    時間: 20-12-21 17:38

過客 發表於 20-12-21 14:53
香港出發應該冇影響?
無可能唔受影響,如果無 arrival,即係要走都要飛架空既飛機嚟,即係票價起碼貴一倍。
作者: Chole    時間: 20-12-21 17:55

王家爸爸 發表於 20-12-21 17:38
無可能唔受影響,如果無 arrival,即係要走都要飛架空既飛機嚟,即係票價起碼貴一倍。 ...

所以我好奇怪一直都冇 cancel 香港出發嘅BA28.

前幾日我有張飛,等極都唔取消,last minute 我要自己 cancel 。睇吓個seating plan ,好滿㗎!

作者: kit2004    時間: 20-12-21 17:56     標題: 回覆樓主:

國泰已出通告,往來英國停至10號。

又要改機票了

作者: kit2004    時間: 20-12-21 17:58

Chole 發表於 20-12-21 17:32
有檢疫令不用付費。

邊有檢疫令

作者: 王家爸爸    時間: 20-12-21 18:05

Chole 發表於 20-12-21 17:55
所以我好奇怪一直都冇 cancel 香港出發嘅BA28.

前幾日我有張飛,等極都唔取消,last minute 我要自己 can ...
知唔知道BA28既起點係唔係香港?定係從其他地方經香港飛倫敦。

作者: 王家爸爸    時間: 20-12-21 18:07

kit2004 發表於 20-12-21 17:56

又要改機票了
知唔知道國泰,取消聖誕來回香港既機票,退錢收唔收手續費?
作者: Chole    時間: 20-12-21 18:08

kit2004 發表於 20-12-21 17:58
邊有檢疫令

入境時派嗰張紙,酒店check in 都要 show .

作者: kit2004    時間: 20-12-21 18:15

王家爸爸 發表於 20-12-21 18:07

應該唔會收吧!但梗係睇返國泰網或打去問

作者: 3b    時間: 20-12-21 18:32

kit2004 發表於 20-12-21 16:57
我唔睇3點半電視都唔知原來之前已講左要强測多一次。完全冇收過通知

我一知道就同大家分享了

根據強制檢測公告,任何年滿六歲或以上,在二○二○年十二月二日或之後到達香港,並根據《外國地區到港人士強制檢疫規例》(第599E章)第3條發出的檢疫令實行檢疫的人士,須在到達香港後的第19或20天進行檢測。該人士到達香港後的第19或20天是由到達當天作第一天起計。例如,若一名人士在二○二○年十二月二日到達香港,則他/她應會在二○二○年十二月十五日完成14天檢疫,並須於二○二○年十二月二十或二十一日進行檢測。

受檢人士必須於社區檢測中心接受檢測服務(名單見www.communitytest.gov.hk/zh-HK/)。

作者: 3b    時間: 20-12-21 18:34

如果3月廿幾號之前出的機票就免手續費

作者: lmhcoffee    時間: 20-12-21 18:39

今年8月底前出飛唔收手續費 (12月初退的)

作者: 王家爸爸    時間: 20-12-21 18:59

3b 發表於 20-12-21 18:34
如果3月廿幾號之前出的機票就免手續費
謝謝,我小朋友將聖誕回程機票改成復活節,然後取消原本既聖誕去程同復活節回程,旅行社話唔知道扣唔扣手續費。
作者: Chole    時間: 20-12-21 19:27

王家爸爸 發表於 20-12-21 18:05
知唔知道BA28既起點係唔係香港?定係從其他地方經香港飛倫敦。

真係唔清楚,我都喺BK問過。

作者: wtcys    時間: 20-12-21 19:48

3b 發表於 20-12-21 16:54
...

我朋友send message 比我,已經book了24/12做。 反而今日先講在家檢疫多7天, 我女已經去過幾個地方了, 講真就算落街都冇人知。

作者: longlokma    時間: 20-12-21 20:09

3b 發表於 20-12-21 18:32

我一知道就同大家分享了

請問呢個公告有冇link?

作者: SIYip    時間: 20-12-21 20:13

wtcys 發表於 20-12-21 19:48
我朋友send message 比我,已經book了24/12做。 反而今日先講在家檢疫多7天, 我女已經去過幾個地方了,  ...

你女完成咗隔離,應該唔駛加7 日。

作者: 3b    時間: 20-12-21 20:22

longlokma 發表於 20-12-21 20:09
請問呢個公告有冇link?

​政府加強外地到港人士檢測要求

政府將引用《預防及控制疾病(對若干人士強制檢測)規例》(《規例》)(第599J章),就《規例》下的強制檢測公告刊憲,要求於指定日期後到港的人士(下稱「受檢人士」),須於到港後的第19或20天接受2019冠狀病毒病核酸檢測,以及早識別輸入個案。

https://www.info.gov.hk/gia/general/202012/18/P2020121800659.htm?fontSize=1

作者: 3b    時間: 20-12-21 20:23

王家爸爸 發表於 20-12-21 18:59
謝謝,我小朋友將聖誕回程機票改成復活節,然後取消原本既聖誕去程同復活節回程,旅行社話唔知道扣唔扣手續 ...

如果經旅行社訂, 條款可能有分別, 要問返旅行社

作者: longlokma    時間: 20-12-21 20:23

3b 發表於 20-12-21 20:22
​政府加強外地到港人士檢測要求

thanks

作者: 3b    時間: 20-12-21 20:25

wtcys 發表於 20-12-21 19:48
我朋友send message 比我,已經book了24/12做。 反而今日先講在家檢疫多7天, 我女已經去過幾個地方了,  ...

阿仔隔離完後都出過去, 已經預約了檢測

作者: sau2005    時間: 20-12-21 20:27

kit2004 發表於 20-12-21 17:56

又要改機票了

我冇收到e mail.或者可以喺邊度睇到?上佢網頁揾唔到

作者: 3b    時間: 20-12-21 20:31

SIYip 發表於 20-12-21 20:13
你女完成咗隔離,應該唔駛加7 日。

今日下午睇新聞直播, 我的理解是從12月2日起英國回港的人士,都要另加7日在家隔離, 如果2號到港, 明天是第21日

作者: SIYip    時間: 20-12-21 20:45

3b 發表於 20-12-21 20:31
今日下午睇新聞直播, 我的理解是從12月2日起英國回港的人士,都要另加7日在家隔離, 如果2號到港, 明天 ...

但我見明報話'相關措施明日起生效'。所以我估今晚23:59 完成14日隔離嘅人,唔可以剪手帶,要戴多7日。
不過,我估都會亂,因為只規定由英國返港要+7,好易漏咗。唔理點啦,總之乖乖地留喺屋企7 日啦。只喺唔知第19 日嘅檢測點安排。

作者: 3b    時間: 20-12-21 20:53

SIYip 發表於 20-12-21 20:45

對於已經從英國抵港的人士,當然我們亦很關注。我們於上星期五已根據《預防及控制疾病(對若干人士強制檢測)規例》(第599J章)發出強制檢測公告,規定十二月二日或之後從中國以外地區抵港並已完成14天檢疫的人士,在抵港後第19或20天須再次接受檢測,以確保即使在病毒潛伏期超過檢疫期的非常罕有情況下,仍可通過強制檢測找到有機會出現的漏網之魚。
  因應英國的最新疫情,在參考專家意見後,我們認為有需要進一步加強這方面的措施,做到滴水不漏。雖然病毒潛伏期超過14天檢疫期的情況非常罕有,但我們會要求從英國抵港並須接受檢疫的人士,即使已完成14天檢疫,亦必須強制留在家中七天,直至第19或20天的檢測有結果。換言之,從英國抵港的人士實際上須21天後才可自由活動,即包括14天酒店檢疫及七天強制留家。若有關人士不遵守規定,會被處定額罰款5,000元。有關措施會於明天(十二月二十二日)凌晨零時起生效。

https://www.info.gov.hk/gia/general/202012/21/P2020122100645p.htm

作者: kit2004    時間: 20-12-21 20:58

sau2005 發表於 20-12-21 20:27

我冇收到e mail.或者可以喺邊度睇到?上佢網頁揾唔到:call ...

我睇新聞的。剛剛亦收到國泰email取消航班

作者: katrinafu    時間: 20-12-21 21:06

今日下午睇新聞直播, 我的理解是從12月2日起英國回港的人士,都要另加7日在家隔離, 如果2號到港, 明天 ...

7號或之前到港都完成哂 14天隔離檢疫,剪哂手帶掉埋啦 , 正常連街都出過 , 仲點可追溯返要再 加7天 家居隔離 。

呢d真係靠他們 乖乖自發不要再外出 。

呢個12月2日起計算,真係唔知局長塵菇涼點計出來 !

作者: PUIPUI2000    時間: 20-12-21 21:10

12 月 22 日零晨先生效

作者: 3b    時間: 20-12-21 21:19

PUIPUI2000 發表於 20-12-21 21:10

12 月 22 日零晨先生效

22日零晨起已經無英國航班可以到港, 所以是指之前到港的人士需要執行新加指令, 有錯請更正!

作者: PUIPUI2000    時間: 20-12-21 21:31

3b 發表於 20-12-21 21:19
22日零晨起已經無英國航班可以到港, 所以是指之前到港的人士需要執行新加指令, 有錯請更正!
...

咁即係追索返21日前到港嘅人士?

作者: 3b    時間: 20-12-21 21:31

katrinafu 發表於 20-12-21 21:06

7號或之前到港都完成哂 14天隔離檢疫,剪哂手帶掉埋啦  ...

基本上英國回來已經做左最少3次檢測, 加埋第19日就第4次,每日都有突發事件, 只可以講做好自己本份, 就算隔離完都盡量避免周圍去,因為好多香港人都無做過檢測

作者: khwong67    時間: 20-12-21 21:32

其實之前是否14日酒店隔離後便可以外出,只不過在第十九天或二十天要再做一次撿測,現在新例就要再加7天在家強制撿疫? 政府真係好混亂
作者: ema    時間: 20-12-21 21:43

khwong67 發表於 20-12-21 21:32
其實之前是否14日酒店隔離後便可以外出,只不過在第十九天或二十天要再做一次撿測,現在新例就要再加7天在 ...
如果第19日一早做完檢查,在當天或翌日已確定陰性,是否便可随便外出?好亂。
作者: wtcys    時間: 20-12-21 21:43

3b 發表於 20-12-21 21:19
...

我都認為係咁,但酒店隔離完畢,手帶也掉了,在家隔離與否真係只可靠自律。

作者: khwong67    時間: 20-12-21 22:05

ema 發表於 20-12-21 21:43
如果第19日一早做完檢查,在當天或翌日已確定陰性,是否便可随便外出?好亂。 ...
好似話7天加監直至第四次撿測係陰性,唔知真定假,我都好亂
作者: kct18    時間: 20-12-21 22:11

唔知做檢測要幾耐先知結果?

作者: SIYip    時間: 20-12-21 22:52

我理解係:第19/20 日要做多次檢測係2/12 到港嘅開始生效。

而'即使已完成14天檢疫,亦必須強制留在家中七天,直至第19或20天的檢測有結果。換言之,從英國抵港的人士實際上須21天後才可自由活動'就明天,即22/12零晨開始,完成檢疫要等19/20 日嘅結果後才可以自由活動。

即是,如果19/20 日嘅檢測未有結果,足21 日都唔可以離開屋企。

作者: SIYip    時間: 20-12-21 22:54

ema 發表於 20-12-21 21:43
如果第19日一早做完檢查,在當天或翌日已確定陰性,是否便可随便外出?好亂。 ...

我諗呢個機會好微。應該擔心未有結果,即便7 日後都無自由。

作者: SIYip    時間: 20-12-21 22:59

khwong67 發表於 20-12-21 22:05
好似話7天加監直至第四次撿測係陰性,唔知真定假,我都好亂

現在坐緊監嘅唔駛諗,一定係加7日,不過係可以喺屋企坐,呢個好清楚,一定係真。但一d 仔細安排,例如是否可以坐公共交通工具轉監倉,坐緊監點去檢測,就要再等消息。

作者: cfs    時間: 20-12-21 23:02

wtcys 發表於 20-12-21 21:43
我都認為係咁,但酒店隔離完畢,手帶也掉了,在家隔離與否真係只可靠自律。
...

有專人抽查,記得放低身分證在家

作者: SIYip    時間: 20-12-21 23:02

3b 發表於 20-12-21 21:31
基本上英國回來已經做左最少3次檢測, 加埋第19日就第4次,每日都有突發事件, 只可以講做好自己本份, 就 ...

係。我仔講笑話驚我地傳染佢。到時做第四次檢測係代我地去做。

作者: cfs    時間: 20-12-21 23:03

PUIPUI2000 發表於 20-12-21 21:31

咁即係追索返21日前到港嘅人士?

12月2日之後抵港的,都要做第19日檢測,完成第19日檢測收到陰性結果先叫完成檢疫程序

作者: kct18    時間: 20-12-22 09:51

SIYip 發表於 20-12-21 22:59
現在坐緊監嘅唔駛諗,一定係加7日,不過係可以喺屋企坐,呢個好清楚,一定係真。但一d 仔細安排,例如是否 ...

坐監途中要第19-20日做檢測,新聞話可自行去檢測喎!

作者: cfs    時間: 20-12-22 10:09

kct18 發表於 20-12-21 22:11
唔知做檢測要幾耐先知結果?
上星期東涌社區會堂做,第2日收到sms,所以快啲預約第19日做喇,收到sms就可以自由. 政府話由12月2日後入香港都要做第19日檢測,以完成19日檢測收到陰性結果為完成檢疫程序
作者: 過客    時間: 20-12-22 10:15

kct18 發表於 20-12-22 09:51
坐監途中要第19-20日做檢測,新聞話可自行去檢測喎!

我打去衛生署問, 佢話由 2/12 起回港既英國人士都要 14 + 7 隔離, 而在第 19 / 20 號就要自行去社區中心做一次檢測, 自行去坐既交通只可以坐私家車或的士, 而呢個報告出左冇問題先可以放監.
作者: cfs    時間: 20-12-22 10:17

過客 發表於 20-12-22 10:15
我打去衛生署問, 佢話由 2/12 起回港既英國人士都要 14 + 7 隔離, 而在第 19 / 20 號就要自行去社區中心做 ...
Bingo,新聞講得好清楚已經預約左第19日,快啲完成檢疫程序,就可以安心出行
作者: woodylam    時間: 20-12-22 11:00     標題: 回覆樓主:

咁完成14日酒店檢疫係咪可以自行剪手帶?
之後靠自律乖乖留家隔離多7日,期間只可出去一次檢疫中心,對嗎?

作者: 過客    時間: 20-12-22 12:04

woodylam 發表於 20-12-22 11:00
咁完成14日酒店檢疫係咪可以自行剪手帶?
之後靠自律乖乖留家隔離多7日,期間只可出去一次檢疫中心,對嗎? ...
我諗係而家重坐緊疫監既人士, 到第 14 日後, 可以再 Book 多7日留酒店加監 或可以打道回府坐 7日 , 但不可以剪手帶, 跟著到第 19 日就自行打的/坐私家車去社區檢測中心採樣, 等報告出了冇事就自由身.  而那些一早坐完疫監又剪了手帶的人士就需要自己自律計多 7 日......
作者: PacoMum    時間: 20-12-22 12:35

如果衛生處唔通知當事人,細節點做係咪靠估?睇新聞每人理解唔同
作者: SIYip    時間: 20-12-22 15:34

今日報紙寫得好清楚。講埋離開酒店可以坐的士回家,可以離開屋企去做檢測。現在要擔心嘅,就係幾時可以返英國上堂。

作者: newfather    時間: 20-12-22 16:10

SIYip 發表於 20-12-22 15:34
今日報紙寫得好清楚。講埋離開酒店可以坐的士回家,可以離開屋企去做檢測。現在要擔心嘅,就係幾時可以返英 ...

估計一月都返唔到了,CX取消往來英國航班,遲些其他 airline 未知會否跟隨做法  

http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/news/categorized_news_detail.php?category=latest&newsid=ETN301221568

作者: 3b    時間: 20-12-22 17:00

PacoMum 發表於 20-12-22 12:35
如果衛生處唔通知當事人,細節點做係咪靠估?睇新聞每人理解唔同

在2020年12月2日或之後到達香港的受檢人士,如曾在英國停留並須在港接受強制檢疫(包括根據《外國地區到港人士強制檢疫規例》(第599E章)或《若干到港人士強制檢疫規例》(第599C章)發出的檢疫令),除須在到港後第19天或第20天到社區檢測中心接受檢測外,亦須在確定檢測結果前留在該人的居住地點、私人處所或在檢疫令上指明的檢疫地點(下稱「逗留地點」)。如從英國抵港受檢人士因前往檢測或返回逗留地點而須乘搭公共交通工具,只可乘搭的士,而且中途不能下車。詳情參閱此新聞公報。

https://www.info.gov.hk/gia/general/202012/21/P2020122100985.htm

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5