教育王國

標題: 庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智 [打印本頁]

作者: hkwcr    時間: 20-12-25 20:23     標題: 庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智

唔計交通因素,三間學術、校風是不是差不多?

計番自行學額、上智>庇利羅士>瑪利曼

唔知其他方面有無明顯分別⋯⋯請指教(emoji)

作者: gigayan    時間: 20-12-25 22:26

hkwcr 發表於 20-12-25 20:23

BPS 、Marymount 都係傳統一線女校
上智應該未到傳統一線的級數......

作者: Ktfk    時間: 20-12-25 22:53

gigayan 發表於 20-12-25 22:26
BPS 、Marymount 都係傳統一線女校
上智應該未到傳統一線的級數......

真係唔知好事定唔好事...  

呢排好幾個 post 將上智同d傳統女名校比較,倒頭來曝光率高咗,叻學生反而收少咗未定...

作者: YmOra    時間: 20-12-25 23:07

三間強校比較當中的強中強強响邊樹,倒不如以自己為"起點",看看自己响中一會企响每所中學的級幾嘅邊樹位置,去到中六又會响級幾嘅邊樹位置,最後"終點"係入邊樹嘅大學。
作者: PTL_L    時間: 20-12-25 23:15

Ktfk 發表於 20-12-25 22:53

呢排好幾個 post 將上智同d傳統女名校比較,倒頭來曝光率高咗,叻學生反而收 ...
我都有留意到,懷疑係九龍區老師可能會較認識九龍區,一般對港島區唔熟,所以多建議九龍1A女留意上智。
作者: gigayan    時間: 20-12-26 01:27

Ktfk 發表於 20-12-25 22:53

呢排好幾個 post 將上智同d傳統女名校比較,倒頭來曝光率高咗,叻學生反而收 ...

係呀,好似突然炒熱咗咁.....

上智其實只係DSE 數學4+成績好亮麗,但從無公佈5+成績,我自己覺得都未算可以和一眾傳統女名校比較嘅......

作者: gigayan    時間: 20-12-26 01:41

PTL_L 發表於 20-12-25 23:15
我都有留意到,懷疑係九龍區老師可能會較認識九龍區,一般對港島區唔熟,所以多建議九龍1A女留意上智。 ...

又或者老師們覺得1A女如果肯揀上智,都係一個幾穩陣而又不錯嘅選擇......  

作者: PTL_L    時間: 20-12-26 11:26

gigayan 發表於 20-12-26 01:27

上智其實只係DSE 數學4+成績好亮麗,但從無公佈5+成績,我自己覺得 ...
不過我有迷思,上智數好厲害,係因為咩原因?會唔會起數呢科上都花唔少時間?如果小朋友數底一般,會唔會好吃力?
作者: bbc2018    時間: 20-12-26 12:04

上智其實只係DSE 數學4+成績好亮麗,但從無公佈5+成績,我自己覺得 ...

其實最緊要睇埋其他科成績, 如理, 文,商. 講真如果上智是「自主學習」,點會今年退步唔少。只係拿地區1B的旅港和銀𨭎比較,佢哋成績都有進步,今年本地學位入大學率更加好似同上智差唔多
但係上智一向係1A收的學生又好過呢二間唔少,真係值得……

作者: gigayan    時間: 20-12-26 12:13

PTL_L 發表於 20-12-26 11:26
不過我有迷思,上智數好厲害,係因為咩原因?會唔會起數呢科上都花唔少時間?如果小朋友數底一般,會唔會好 ...

呢個迷思我都仲未解得到,可能要過多兩年高中先知道。但由中一開始,平日功課唔多,Quiz Test都係正常,但長假期數學嘅功課就頗多。

中肯D講,上智嘅數學DSE成績,只係睇到4+,始終沒有5+以上數據,如果睇到埋5+成績會清楚D佢厲害嘅地方

作者: b3410    時間: 20-12-26 12:16

gigayan 發表於 20-12-26 12:13
呢個迷思我都仲未解得到,可能要過多兩年高中先知道。但由中一開始,平日功課唔多,Quiz Test都係正常,但 ...
問高年班同學會唔會可以了解到5 +?
作者: Poyau    時間: 20-12-26 12:20     標題: 回覆樓主:

BPS 主科5+過35%(B1A)
MSS/上智 主科4+ 約75%(B1A)
MSS三大過半 BPS/上智約四成

作者: PTL_L    時間: 20-12-26 12:21

gigayan 發表於 20-12-26 12:13
呢個迷思我都仲未解得到,可能要過多兩年高中先知道。但由中一開始,平日功課唔多,Quiz Test都係正常,但 ...

係咪老師教既方法呢?自訂教材?
作者: bbc2018    時間: 20-12-26 12:23

Poyau 發表於 20-12-26 12:20

其實今年我見唔少學校入三大的百分率都進步咗,上智只有4成?是否上年呢?
大家有興趣可以睇吓今年最新出的DSE放榜, 參考吓,比較吓。

作者: gigayan    時間: 20-12-26 12:28

b3410 發表於 20-12-26 12:16
問高年班同學會唔會可以了解到5 +?

阿女同上年嘅姐姐唔太熟,可能2022DSE會清楚D(即今年Form 5姐姐)

作者: gigayan    時間: 20-12-26 12:34

PTL_L 發表於 20-12-26 12:21
係咪老師教既方法呢?自訂教材?

中一中二都係跟書教和做出版社嘅練習,但阿女話考試/test/quiz題目都會比較深少少(放心,只係要多少少時間去諗,唔係超難IQ題

作者: PTL_L    時間: 20-12-26 12:37

gigayan 發表於 20-12-26 12:34
中一中二都係跟書教和做出版社嘅練習,但阿女話考試/test/quiz題目都會比較深少少(放心,只係要多少少時 ...
朋友想揀校,級頭女,但數不穩,所以都唔太敢建議佢揀上智,驚讀唔掂數,到時高中揀科就麻煩喇。
作者: gigayan    時間: 20-12-26 12:38

Poyau 發表於 20-12-26 12:20

上智2020DSE三大應該係45%(not 35%),家長會時,校長話有D師姐係Target 理大三寶嘅。

(p.s.發溫我.....加數都計錯.....

圖片附件: myimage.jpg (20-12-26 13:28, 213.17 KB) / 下載次數 76
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU3MTA2fDMwZDk1NWM3fDE3MTY4MjU2MDR8MA%3D%3D

作者: gigayan    時間: 20-12-26 12:42

PTL_L 發表於 20-12-26 12:37
朋友想揀校,級頭女,但數不穩,所以都唔太敢建議佢揀上智,驚讀唔掂數,到時高中揀科就麻煩喇。 ...

高中揀科都要考慮一下,上智係套餐形式,詳細可以睇吓校網有列明每班係點樣選科。

我個數學係小學時都係極度飄忽,成也數學,敗也數學個批嚟,數感唔強,有得用計數機就一定唔會心算,呢兩年數學成績都叫中上,所以又唔使太擔心嘅。

不過,級頭女都有好多選擇,再睇吓有冇其他啱心水先,都唔使咁快落注上智嘅......

作者: mcl203    時間: 20-12-26 12:46

hkwcr 發表於 20-12-25 20:23

MSS 無公佈DSE 5+,我用左MSS 2017 4+/5+率,放入 MSS 2020 4+率,去推算2020 5+可能成績,似乎,MSS同BPS DSE成績差唔多,Chem BPS係較好,MSS英文比BPS好,BPS中文比MSS好。不過,數字比較係推算出嚟,非真實數據~~~

用4+比較,MSS DSE一般好過HTC,但HTC Maths Core好出色,中文亦較好~~~

只粗略睇過4主科+PhyChemBio~~~

作者: bbc2018    時間: 20-12-26 13:24

PTL_L 發表於 20-12-26 12:37
朋友想揀校,級頭女,但數不穩,所以都唔太敢建議佢揀上智,驚讀唔掂數,到時高中揀科就麻煩喇。 ...

轉校時還要睇清楚學校的課程編排,上智中三係無Ecom  和 BAF, 如果佢有興趣或想讀吓呢科就要留意.

作者: PTL_L    時間: 20-12-26 13:54

bbc2018 發表於 20-12-26 13:24
轉校時還要睇清楚學校的課程編排,上智中三係無Ecom  和 BAF, 如果佢有興趣或想讀吓呢科就要留意.
比較特別 ...
唔係轉校啦,升中揀校咋,不過謝謝資訊。
作者: bbc2018    時間: 20-12-26 14:05

PTL_L 發表於 20-12-25 23:15
我都有留意到,懷疑係九龍區老師可能會較認識九龍區,一般對港島區唔熟,所以多建議九龍1A女留意上智。 ...

九龍1A女真係要多多留意上智, 其實咁多 post 有上智份,應該唔少人留意
今年有JM , 去完上智簡介會Post 出嚟

之後校網有更加詳細的資料post 出嚟,校網會詳細些

作者: IloveJJ    時間: 20-12-26 15:29

作者: IloveJJ    時間: 20-12-26 15:31

作者: PTL_L    時間: 20-12-26 16:18

IloveJJ 發表於 20-12-26 15:31
揀科如果數學不好,不是想讀理科,咁競爭都唔大吧?通常都係爭理科。

可能我將自己情況轉嫁起人地身上,所以認同網友講真係成也在數,敗也在數。好驚一科數拉低級名次,咪選科處於被動狀態?
作者: IloveJJ    時間: 20-12-26 16:45

作者: gigayan    時間: 20-12-26 18:03

bbc2018 發表於 20-12-26 14:05
九龍1A女真係要多多留意上智, 其實咁多 post 有上智份,應該唔少人留意
今年有JM , 去完上智簡介 ...

見到你之前話可能得1人海外升學,但睇返Annual Report又好似唔止......

圖片附件: myimage.jpg (20-12-26 18:03, 189.59 KB) / 下載次數 47
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU3MTA5fGM4MjI3ODE0fDE3MTY4MjU2MDR8MA%3D%3D

作者: bbc2018    時間: 20-12-26 18:06

gigayan 發表於 20-12-26 18:03
見到你之前話可能得1人海外升學,但睇返Annual Report又好似唔止......

...

我講上年得一個,唔止嗎?當時末睇今年report, 近期上智太hit,才有興趣今日睇吓

作者: gigayan    時間: 20-12-26 18:25

bbc2018 發表於 20-12-26 18:06
我講上年得一個,唔止嗎?當時末睇今年report, 近期上智太hit,才有興趣今日睇吓
...

Hit可能大家都覺得係「穩陣之選」吧.....!但係咪最好選擇,就要睇返適唔適合自己了。

2020dse 應該唔止一個嘅,睇其他post有師姐媽媽都表示有幾位同學都去咗外國讀書,應該以往無咁多係真嘅....

作者: Poyau    時間: 20-12-26 18:31

上圖%同校務報告2020年%不同?

上智 畢業生出路
2020年 | 2019年 | 2018年
學位 74% | 93% | 87%
副學位 15% | 6% | 7%
重讀 2% | - | 1%
外地升學 9% | 1% | 4%
就業 - | - | 1%
總數: 100% | 100% | 100%

HTC School Plans & Reports
http://www.htc.edu.hk/school/report.php

Annual School Report 2019-20 (p.8)
http://www.htc.edu.hk/pdf/school_plan2020/SchoolReport2019-20.pdf

作者: gigayan    時間: 20-12-26 18:33

PTL_L 發表於 20-12-26 16:18
可能我將自己情況轉嫁起人地身上,所以認同網友講真係成也在數,敗也在數。好驚一科數搵低級名次,咪選科處 ...

數學網課上智係上足,除了數學仲有中文科,當其他科無上時,呢兩科都有密密上,所以數學學校幫手打好個底上4都唔出奇嘅,反而5+我就真係未知學校有咩方法。

或者可以叫朋友睇吓各大女校高中課程是如何揀科,有些學校彈性比較大,呢樣都係揀校考慮因素嚟嘅。

作者: PTL_L    時間: 20-12-26 18:56

IloveJJ 發表於 20-12-26 16:45
我自己個仔都係數弱既人,佢小學呈分就係花好多時間响科數,無法,呈分數影響好大。

所以揀中學時,我都 ...
我女已成定局喇,冇得轉,暫時都唔會郁,不過你所提及既係好好參考既選校方向,做父母真係唔可以懶
作者: gigayan    時間: 20-12-26 19:05

Poyau 發表於 20-12-26 18:31
上圖%同校務報告2020年%不同?

上智 畢業生出路

上圖係十月份家長會時capture的,應該未計海外升學,可能係Jupas一出的result......

作者: YmOra    時間: 20-12-26 19:24

IloveJJ 發表於 20-12-26 15:29

我唔係上智用家,但從兩年來聽到幾位用家分享,我就覺得佢 ...

不過,純粹個人睇法,中學數不同小學數,只靠多功課量好難提升數學能力,必需理解才可把數學能力提升,個人估計"上智"之所以數學成績出眾,學生質素與高中數學老師的教學法才是重點。

作者: YmOra    時間: 20-12-26 19:32

但,從三大的取錄率推算,上智嘅5+率都不會少嗎?

作者: cafeva    時間: 20-12-26 19:49

YmOra 發表於 20-12-26 19:32
從三大率睇,上智5十大概2x%
作者: cafeva    時間: 20-12-26 19:51

YmOra 發表於 20-12-26 19:24
不過,純粹個人睇法,中學數不同小學數,只靠多功課量好難提升數學能力,必需理解才可把數學能力提升,個 ...
4應該計多D就得估計
作者: cafeva    時間: 20-12-26 19:52

PTL_L 發表於 20-12-26 18:56
我女已成定局喇,冇得轉,暫時都唔會郁,不過你所提及既係好好參考既選校方向,做父母真係唔可以懶 ...
下,以為你好滿意中學喎。乜原來諗過轉?
作者: YmOra    時間: 20-12-26 20:05

比較特別 ...

我區嘅B1a"華英" 和 "迦密"之中三課程也是無ECon和BAFS。

作者: IloveJJ    時間: 20-12-26 20:05

作者: YmOra    時間: 20-12-26 20:12

cafeva 發表於 20-12-26 19:49
從三大率睇,上智5十大概2x%

上智三大45%,是否大約除2等於22.5%左右為5+%大概嗎?thx.thx

作者: YmOra    時間: 20-12-26 20:15

cafeva 發表於 20-12-26 19:51
4應該計多D就得估計

不過,我見"數學"達4嘅CutOff大約為65分左右,又好似唔係咁難達到。

作者: cafeva    時間: 20-12-26 20:16

YmOra 發表於 20-12-26 20:12
上智三大45%,是否大約除2等於22.5%左右為5+%大概嗎?thx.thx
...

Based on #18 and school report, 3 大 0.74*0.45=33%. 跟返今年dse 個總表,推斷5+為2x%
作者: PTL_L    時間: 20-12-26 20:23

cafeva 發表於 20-12-26 19:52
下,以為你好滿意中學喎。乜原來諗過轉?
乖,睇下前面先我唔會啦,諗都冇諗,滿意到不得了。
作者: YmOra    時間: 20-12-26 20:32

IloveJJ 發表於 20-12-26 20:05
但佢出眾只係達4喳喎!應該勤力都得吧!
而且你從佢哋幾個用家分享內容(瑩瑩媽的帖),暫時還看不到老師 ...

咁又係,始終佢哋先係校內家長。我係因為"上智"有M1M2兩選修科全有得修讀且成績亦不淆,若然一所中學之學生的數學科成績屬質素弱和老師亦弱嘅話,好少有齊M1有得修和M2有得修和4+%高企和Phy科成績亦不淆和連續多年維持,又由於數學了得嘅學生才有能力修讀Phy,見上智的Phy科成績之表現可見學生的數學質素是有的,故才大膽估計上智的"高中"的數學科教學出色和配合才有這些成果。

作者: IloveJJ    時間: 20-12-26 20:40

作者: bbc2018    時間: 20-12-26 20:46

YmOra 發表於 20-12-26 20:32
咁又係,始終佢哋先係校內家長。我係因為"上智"有M1M2兩選修科全有得修讀且成績亦不淆,若然一所中學 ...

Phy 4+ 58.5%好

已經數學咁好!

作者: bbc2018    時間: 20-12-26 20:54

IloveJJ 發表於 20-12-26 20:40
咁你有道理,我諗初中高中又唔一樣既。
M2, Phy如果好,一定要數好,唔單止勤力做。要睇埋幾多人修讀,就 ...
操得數來最緊要有時間讀其他科,會唔會影響其他科成績
讀少1、2科當然會多些時間或喜歡跟學校方式另計

作者: PTL_L    時間: 20-12-26 20:57

gigayan 發表於 20-12-26 18:33
數學網課上智係上足,除了數學仲有中文科,當其他科無上時,呢兩科都有密密上,所以數學學校幫手打好個底 ...
Thank you!
作者: gigayan    時間: 20-12-26 21:00

YmOra 發表於 20-12-26 19:32

最好學校有公佈,始終會有公信力些。

作者: YmOra    時間: 20-12-26 21:03

M2, Phy如果好,一定要數好,唔單止勤力做。要睇埋幾多人修讀,就 ...

其實,"上智"的校網有齊可以"估算"的資料,我以前做過,只是日子耐左唔夠update,有時間都想重新再統計一下,上智校網上有"校訊",校訊內有各科的4+率,係以小數點後1個位紀錄,故,可以故算得都幾準確,加上又有高中各選修科之開班數目作參考就更加容易故算"修讀人數"了。

參考資料:
http://www.htc.edu.hk/publications/newsletter/issue23.pdf
http://www.htc.edu.hk/school/nss.php

作者: YmOra    時間: 20-12-26 21:06

bbc2018 發表於 20-12-26 20:46
Phy 4+ 58.5%好

Phy4+有80%都應該幾好呱?!

作者: bbc2018    時間: 20-12-26 21:10

YmOra 發表於 20-12-26 21:06
Phy4+有80%都應該幾好呱?!
您邊度睇到今年4+有80%??如果有當然好啦!

作者: YmOra    時間: 20-12-26 21:19

bbc2018 發表於 20-12-26 21:10
您邊度睇到今年4+有80%??如果有當然好啦!

原來58.5%係今年數據嗎?可從那裏看到?thx.thx

我的80%是上年度,另外有97.5%屬前年,94.6%就屬大前年成績,我真的不知道今年成績跌咗咁多,但如果係遇然失手,實力睇多幾年會唔會好DD呢?!

參考資料:
http://www.htc.edu.hk/publications/newsletter/issue23.pdf
http://www.htc.edu.hk/publications/newsletter/issue22.pdf
http://www.htc.edu.hk/publications/newsletter/issue21.pdf

作者: YmOra    時間: 20-12-26 21:23

gigayan 發表於 20-12-26 21:00
最好學校有公佈,始終會有公信力些。

唔好意思呀!乜貴校的Phy科4+%跌至58.5%嗎?好意外。

作者: hkpapa852    時間: 20-12-26 21:27

對不少女生嚟講,學數就如學外語,Phy更加係外星語
作者: gigayan    時間: 20-12-26 21:35

YmOra 發表於 20-12-26 21:23
唔好意思呀!乜貴校的Phy科4+%跌至58.5%嗎?好意外。

呢個係Poyau之前做的對比

2020年 | 2019年
數學4+ 91.9% > 86.2%
M1 4+ 85.7% < 89.5%
M2 4+ 95.0% > 90.9%

企會 4+ 56.0% < 60.9%
企管 4+ 45.8% < 62.1%
生物 4+ 78.3% < 88.4%
化學 4+ 82.0% < 90.9%
中史 4+ 75.0% > 64.3%
經濟 4+ 67.3% > 65.3%
地理 4+ 59.4% < 67.6%
歷史 4+ 62.5% < 85.7%
資通 4+ 36.8% < 81.0%
物理 4+ 58.5% < 80.0%
視藝 4+ 40.0% < 66.7%

今年DSE表現係麻麻呀,所以入三大率都仲有45%,都算奇蹟.....

作者: Yanamami    時間: 20-12-26 21:37

有乜好拗?上智从來只係一间深水埗区地区名校,又点可以同傳統名校比?深水埗区小学(除SFA)既水平又点同港島区比?我从來都觉得上智未達1A級,只不过係深水埗区,除左佢以外亦無乜其他中学比佢好,所以果区band1女仔都会以上智為首選。我大女以前小学时亦只係1B成績。如無記錯,应該高中D班讀M1,E班讀M2。-班36人咪有数得計~
作者: YmOra    時間: 20-12-26 21:42

gigayan 發表於 20-12-26 21:35

明白。thx.thx

讓我消化下先。咁!仍然有45%三大也算不錯的呢!謝謝你呀!

作者: IloveJJ    時間: 20-12-26 21:43

作者: Yanamami    時間: 20-12-26 21:43

gigayan 發表於 20-12-26 21:35

上智个His同 Geog其实多年都係麻麻……真係不敢恭維
作者: Yanamami    時間: 20-12-26 21:44

IloveJJ 發表於 20-12-26 21:43
好多人話,地區名校成績比傳統名校好架喎!

包生仔嗎?我只覺以前校長Mrs Or係女强人,而家呢位唔知咯~
作者: PTL_L    時間: 20-12-26 21:49

Yanamami 發表於 20-12-26 21:43
係咪真係除咗女霸主同男女霸主校外,真係好難做到文又得?理又得?
作者: bbc2018    時間: 20-12-26 21:55

YmOra 發表於 20-12-26 21:42
明白。thx.thx

讓我消化下先。咁!仍然有45%三大也算不錯的呢!謝謝你呀!
之前有人講3大係3成幾?
作者: gigayan    時間: 20-12-26 21:56

Yanamami 發表於 20-12-26 21:37
有乜好拗?上智从來只係一间深水埗区地区名校,又点可以同傳統名校比?深水埗区小学(除SFA)既水平又点同港 ...

就係...... 所以唔明做乜推到咁熱,仲話同BPS MSS比......

我記得以前我哋小學,有一個入咗BPS,係級頭嚟,最後宜家係麥當勞道返學......

作者: gigayan    時間: 20-12-26 21:57

History 2019都唔錯呀,係2020跟Phy一樣跌~

作者: cafeva    時間: 20-12-26 22:01

bbc2018 發表於 20-12-26 21:55
from#23 係43.x %, but not consistent with #18, so depends on the no. of graduates... and how they drew #18, very confusing
作者: bbc2018    時間: 20-12-26 22:02

IloveJJ 發表於 20-12-26 21:43
好多人話,地區名校成績比傳統名校好架喎!
我見同區聖母玫瑰和德雅好似升緊
作者: IloveJJ    時間: 20-12-26 22:03

作者: gigayan    時間: 20-12-26 22:03

跟你呢幅圖,全級140+人,64人三大,應該照計係4成幾? 我計數唔叻,可能你啱都唔定~

圖片附件: myimage.jpg (20-12-26 22:03, 339.21 KB) / 下載次數 17
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU3MTExfDk5MGQzMzgwfDE3MTY4MjU2MDR8MA%3D%3D

作者: bbc2018    時間: 20-12-26 22:03

cafeva 發表於 20-12-26 22:01
from#23 係43.x %, but not consistent with #18, so depends on the no. of graduates... and how they dr ...
通常不是計全級總人數嗎?我見EK 大多數咁計.
作者: cafeva    時間: 20-12-26 22:10

bbc2018 發表於 20-12-26 22:03
通常不是計全級總人數嗎?我見EK 大多數咁計.

3大係咪全部degree課程?From #18, 45% to 3 U among local U, so not consistent with #23 and #28

#23 係咪今年?感覺唔似⋯
所以我都係估3x% 3 大

因為去年三大都係得3x%, 今年退步要4x% 好高難度!

作者: gigayan    時間: 20-12-26 22:11

Yanamami 發表於 20-12-26 21:44
包生仔嗎?我只覺以前校長Mrs Or係女强人,而家呢位唔知咯~

宜家個位比較溫柔、比較媽媽feel......  

作者: YmOra    時間: 20-12-26 22:20

PTL_L 發表於 20-12-26 21:49
係咪真係除咗女霸主同男女霸主校外,真係好難做到文又得?理又得?

個人認為,有"霸"條件嘅真係"文武商"樣樣皆掂,想讀"神校神科"會是無問題的,但這些人可能只佔全港B1a學生中10%、15%、20%...,那剩餘的90%、85%、80%...的也是B1a學生,該中學咪又係屬B1a中學,弱DD嘅B1a中學唔會消失咗㗎!只是學生某D特質唔相同。

作者: PTL_L    時間: 20-12-26 22:21

YmOra 發表於 20-12-26 22:20
個人認為,有"霸"條件嘅真係"文武商"樣樣皆掂,想讀"神校神科"會是無問題的,但這些人可能只佔全港B1a ...
又有同學分享,讀咗神校後,覺得「自己什麼都不是」......
作者: bbc2018    時間: 20-12-26 22:23

gigayan 發表於 20-12-26 22:03
跟你呢幅圖,全級140+人,64人三大,應該照計係4成幾? 我計數唔叻,可能你啱都唔定~

...
咁你都知呢幅圖只係計本地人數,不是全級學生, 見EK 數據和之前有人講都好似係用中六全級計
作者: YmOra    時間: 20-12-26 22:24

我未係攪得清楚到底係3成幾吖?!還是4成幾?!但,又由於gigayan係家長,我會信佢多DD嘛!

作者: bbc2018    時間: 20-12-26 22:28

YmOra 發表於 20-12-26 22:24
我未係攪得清楚到底係3成幾吖?!還是4成幾?!但,又由於gigayan係家長,我會信佢多DD嘛!
...
其實三成幾係用全級人計,四成幾係入本地學校計,您自己諗啦!都係數字

作者: YmOra    時間: 20-12-26 22:30

bbc2018 發表於 20-12-26 22:23
咁你都知呢幅圖只係計本地人數,不是全級學生, 見EK 數據和之前有人講都好似係用中六全級計 ...

但幅圖個標題寫著"中六畢業生出路",又寫著64人三大,如果64人三大只佔3X%,咁64÷3X%咪超出180幾人全級囉?!個級人數唔會太大嗎?好似無乜可能。

作者: cafeva    時間: 20-12-26 22:31

bbc2018 發表於 20-12-26 22:28
其實三成幾係用全級人計,四成幾係入本地學校計,您自己諗啦!都係數字
I think max 3x % since last year was 36%
作者: bbc2018    時間: 20-12-26 22:32

IloveJJ 發表於 20-12-26 22:03
生源差好多喎!

我意思係上智同聖母玫瑰和德雅同一區,聖母玫瑰和德雅收生同上智比差一段距離,不過後二間好似都上升緊,所以深水埗區小學點會差呢?
作者: bbc2018    時間: 20-12-26 22:35

YmOra 發表於 20-12-26 22:30
但幅圖個標題寫著"中六畢業生出路",又寫著64人三大,如果64人三大只佔3X%,咁64÷3X%咪超出 ...

你有興趣自己計, 呢幅入本地學位係94%但校網係74%, 呢度咁多數據王, 留給其他人計
我上EK 日子尚短., 唔知哋人喜歡點計

作者: YmOra    時間: 20-12-26 22:37

咁你都知呢幅圖只係計本地人數,不是全級學生, 見EK 數據和之前有人講都好似係用中六全級計 ...

個人認為,幅圖係講緊全級學生總人數,不是只講有學位學生的數據,我把140人÷94%,得出大約148人為全級總人數。

作者: YmOra    時間: 20-12-26 22:44

上智DSE2020:

中:66.9%= 99/148
英:81.1%=120/148
數:91.9%=136/148
通:60.8%= 90/148

所以,個人認為上智2020級總應該係148人。

參考資料:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104&page=17&authorid=0&pid=48705269#pid48705269

作者: gigayan    時間: 20-12-26 22:48

bbc2018 發表於 20-12-26 22:28

又交返個波俾我自己諗~

Btw,我真係無咁叻計呢D數㗎,見到就頭痛,對我嚟講3X% 4X%入三大無乜大意義,最緊要阿女入到自己心儀嘅科,始終有D科,唔係三大最好.....

作者: gigayan    時間: 20-12-26 22:50

YmOra 發表於 20-12-26 22:37
個人認為,幅圖係講緊全級學生總人數,不是只講有學位學生的數據,我把140人÷94%,得出大約148 ...

應該一級沒有180人咁多,因為阿女個級都好似16X人左右,所以一級148人呢個數字似乎合理D......

作者: YmOra    時間: 20-12-26 22:56

PTL_L 發表於 20-12-26 22:21
又有同學分享,讀咗神校後,覺得「自己什麼都不是」......

個人認為,唔出奇吖!無論咩學校,係神唔係神都好,都有入得多與少3大的學生群,入到8大嘅學生群,入唔到U嘅學生群,即係每所中學皆有B1a學生、B1b學生、B1c學生、B2a學生、B2b學生、B2c學生...,只是分佈的"多寡",唔會B1a中學就一色只有B1a學生群,只有"文理商"高人嘛!所以,揀學校還是揀間可以令自己有增長又""適合""嘅會好DD呢!

作者: bbc2018    時間: 20-12-26 22:58

gigayan 發表於 20-12-26 22:48
又交返個波俾我自己諗~

Btw,我真係無咁叻計呢D數㗎,見到就頭痛,對 ...
希望多啲人咁諗, 好似前日剛和一個JM 分享, 佢就係差幾個% MSS係1B唔係1A好耿耿於懷,其實佢miss 咗數字背後點計出嚟. 或每間學校present的方式唔同.
其實一間好學校不是單單睇多幾多%, 應該多角度睇, 選間合適的

見最近多人選校, 講多咗

作者: gigayan    時間: 20-12-26 23:01

bbc2018 發表於 20-12-26 22:58
希望多啲人咁諗, 好似前日剛和一個JM 分享, 佢就係差幾個% MSS係1B唔係1A好耿耿於懷,其實佢miss 咗數字背 ...

係㗎,最緊要讀個位合適就好了

作者: YmOra    時間: 20-12-26 23:02

gigayan 發表於 20-12-26 22:50
應該一級沒有180人咁多,因為阿女個級都好似16X人左右,所以一級148人呢個數字似乎合理D......
...

我知呀!過去中一只有165人一級,就算最近加收也只是170人一級,故180人是不可能吧!

作者: lovegirlslove    時間: 20-12-26 23:16

比較特別 ...

No, 上智F.3第一個学期已讀緊DSE本Econ書了, 不過是歸入埋LS課程中而已

作者: YmOra    時間: 20-12-27 00:02

lovegirlslove 發表於 20-12-26 23:16
No, 上智F.3第一個学期已讀緊DSE本Econ書了, 不過是歸入埋LS課程中而已

ic,原來係有嘅!thx.thx

作者: bbc2018    時間: 20-12-27 00:11

lovegirlslove 發表於 20-12-26 23:16
中三已讀緊DSE 本Econ 書, Econ 4+ 67%

作者: bbc2018    時間: 20-12-27 00:12

YmOra 發表於 20-12-27 00:02
ic,原來係有嘅!thx.thx
您間學校中三Econ 讀甚麼書 ?
作者: cafeva    時間: 20-12-27 00:32

YmOra 發表於 20-12-26 23:02
我知呀!過去中一只有165人一級,就算最近加收也只是170人一級,故180人是不可能吧!
...
以school report 為準,subdegree 15%, local degree 7x%, #23 上圖都係不可能的,唔肯定係咪HTC, 而且用中文出,估唔係HTC.
所以3大應是0.74x0.45=33% 由此推斷5十2x%.
應該合理啦!

作者: Yanamami    時間: 20-12-27 00:36

bbc2018 發表於 20-12-26 22:32
我意思係上智同聖母玫瑰和德雅同一區,聖母玫瑰和德雅收生同上智比差一段距離,不過後二間好似都上升緊, ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104
回应#1050

作者: YmOra    時間: 20-12-27 08:32

Yanamami 發表於 20-12-27 00:36
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104
回应#1050

我優化你的超連結,以下可直接連結你建議的目的地。

樓上jm的參考資料:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104&page=53&authorid=0&pid=48856242#pid48856242

作者: little_yolky    時間: 20-12-27 09:15

大C姐,學校科his 同geo都唔算差,係中史先攞你命3000

作者: 王家爸爸    時間: 20-12-27 09:29

140人入大學,64個人入三大,即係話三大率係46%,應該算唔差。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5