教育王國

標題: 聖誕冇返香港,後悔中 [打印本頁]

作者: 喧嘩    時間: 21-1-3 01:27     標題: 聖誕冇返香港,後悔中

亞女lower sixth ,因為有監護人收留又有朋友陪,所以冇返黎,點知香港宣佈封關之後,佢情緒開始低落,早兩日又宣佈延遲兩星期先開學,佢就嘢都唔講,覺又訓唔到,成日無端端喊,佢朋友ws我,我先知真實情況,亞女喺我面前仲死頂,我可以點做,好心痛

作者: lwi    時間: 21-1-3 03:19

去法國飛香港得唔得?

作者: smallmatter    時間: 21-1-3 03:43     標題: 回覆樓主:

第一年去?

作者: 喧嘩    時間: 21-1-3 03:44

smallmatter 發表於 21-1-3 03:43
第一年去?

第三年

作者: 喧嘩    時間: 21-1-3 03:46

lwi 發表於 21-1-3 03:19
去法國飛香港得唔得?

冇可能啦,去任何國家就算俾入境都要先隔離,佢又未夠18歲,去邊度隔離

作者: summerhotel1    時間: 21-1-3 04:43

喧嘩 發表於 21-1-3 03:46
冇可能啦,去任何國家就算俾入境都要先隔離,佢又未夠18歲,去邊度隔離
...

飛廣州+回港易

作者: summerhotel1    時間: 21-1-3 04:54

lwi 發表於 21-1-3 03:19
去法國飛香港得唔得?

要先在法國停留二十一天才可以

作者: 小加子    時間: 21-1-3 06:51

喧嘩 發表於 21-1-3 01:27
亞女lower sixth ,因為有監護人收留又有朋友陪,所以冇返黎,點知香港宣佈封關之後,佢情緒開始低落,早兩 ...

你可以飛過去陪她一段時間至她生活回復正常

作者: 小加子    時間: 21-1-3 06:54

summerhotel1 發表於 21-1-3 04:43
飛廣州+回港易

大陸冇禁英國機?

作者: jj100c    時間: 21-1-3 07:19

回覆 喧嘩 的帖子

我女都冇返,反而我好後悔,但佢就話響酒店住,都好自在,一日食兩餐,瞓到好晏先起床,佢話返到學校一至日就要被迫起床食早餐。我都覺得你應該飛過去陪佢,英國12-2月天氣很冷又天色昏暗,真的好易有情緒問題,我認識的幾個朋友的女兒都出事,要睇精神科。

作者: longmarch2004    時間: 21-1-3 07:43

亞女lower sixth ,因為有監護人收留又有朋友陪,所以冇返黎,點知香港宣佈封關之後,佢情緒開始低落,早兩 ...

唔知有冇幫助。你可以試下去Amazon 買light therapy lamp給她.   英國的冬天日照太短,再加疫情,心情難免鬱悶。加油!

作者: MrsFung    時間: 21-1-3 07:58

過2日開學後會否多些同學陪伴? 我的學校已通知開學後繼續zoom上堂,我女唔開心,因長期留在房zoom,而且應該無香港學生會返去,我覺得佢好孤單。

作者: 3b    時間: 21-1-3 08:12

宿舍會如期開返嗎?盡量快些返學校, 並通知舍監留意阿女的情緒, 讓他們跟阿女傾談一下, 舒緩情緒, 告訴女兒媽媽一定會在她的身邊支持, 如果真的太困擾, 一定會安排她返香港,就算要在其他國家先隔離亦盡你所能去安排, 要給她知道你以她的健康行先, 學業其次。

另外, 可以網上訂購一些女兒喜歡的衣服  ,零食, 玩意給她打打氣

作者: summerhotel1    時間: 21-1-3 08:20

小加子 發表於 21-1-3 06:54
大陸冇禁英國機?

以我所知大陸只係禁左直行, 轉機係可以㗎

作者: BATIKA    時間: 21-1-3 09:22

介紹她煲一部在2020年溫暖好多人的日劇,一定會破涕為笑
作者: FennieMan    時間: 21-1-3 09:48

如果你唔使返工,拿拿臨買機票過去陪個女。我係過來人,歐洲嘅冬天係好沉悶,少見太陽,呢排又落雪,政府又叫你唔好出門,就算你出門,所有鋪頭都關門大吉,想出去睇場戲都唔得,人係好易抑鬱。

作者: MrsFung    時間: 21-1-3 10:06

BATIKA 發表於 21-1-3 09:22
介紹她煲一部在2020年溫暖好多人的日劇,一定會破涕為笑

邊套呀? 我申請左Netflix, 叫佢得閒睇d開心的肥皂劇。

作者: lwi    時間: 21-1-3 10:30

我覺得你盡快去倍佢住一個月到好D,唔知佢唔住宿舍同你一齊住酒店得唔得?

作者: 964000    時間: 21-1-3 10:31

飛過去陪佢,佢巳有抑鬱症狀,訓唔到都幾嚴重。

作者: lwi    時間: 21-1-3 10:37

或者問旅行社有冇英國飛歐洲其中一個城市轉機飛香港,行李可直掛,咁就可以不出境隔離

作者: 小加子    時間: 21-1-3 10:53

lwi 發表於 21-1-3 10:37
或者問旅行社有冇英國飛歐洲其中一個城市轉機飛香港,行李可直掛,咁就可以不出境隔離
...

香港要求過去21天在英國逗留超過2小時不能進入香港,而家從英國回港要先在轉機國家停留21天才可回港

作者: SmileSmileSmile    時間: 21-1-3 10:56

summerhotel1 發表於 21-1-3 08:20
以我所知大陸只係禁左直行, 轉機係可以㗎

都係好方法,返大陸機場有車返隔離酒店,安排好過香港,更放心

作者: BATIKA    時間: 21-1-3 11:06

回覆 MrsFung 的帖子

唔係Netflix, 日劇 <如果30歲還是處男,似乎就能成為魔法師>

作者: katrinafu    時間: 21-1-3 11:40

我實在唔明政府點解唔比港人入境???
就算取消來自英國、或曾經在英國逗留的旅客 入境,但冇乜邊個國家係唔比國民入境囉 。

如果轉去其他國家逗留21日 再飛番香港,香港入境一樣要酒店隔離21天呀!

英國當地很多地方Tier 4 ,酒店都要停業 ,家長飛過去搵地方住都不易,除非離開英國。

作者: MrsFung    時間: 21-1-3 11:48

BATIKA 發表於 21-1-3 11:06
回覆 MrsFung 的帖子

唔係Netflix, 日劇

我女的學校可能封鎖了網上睇劇的網址,所以我才申請Netflix。

作者: brother4    時間: 21-1-3 12:27

試吓同監護人溝通吓,D好朋友來一起住可否?或者去佢D好朋友度-起住?較快解決方法。。。。另揾吓酒店住幾天,佢叫D朋友陪會有用D

作者: 喧嘩    時間: 21-1-3 13:00     標題: 回覆樓主:

多謝大家意見,我有提議過去陪佢,最多份工都唔要啫(雖然有難度),但佢拒絕,宜家有一個好朋友,一個同學仔陪緊,係佢調節唔到自己心態,佢平時好樂天架,我明白佢唔開心d 乜,佢覺得連返屋企嘅權利都冇, 覺得好似以後都返唔到香港咁,後悔自己做錯決定。
唔知政府幾時肯開番關,我相信開番佢個心會定d ,佢宜家就係小朋友心態,被嚇親

作者: Brianmommy    時間: 21-1-3 13:09

喧嘩 發表於 21-1-3 13:00
多謝大家意見,我有提議過去陪佢,最多份工都唔要啫(雖然有難度),但佢拒絕,宜家有一個好朋友,一個同學 ...
多啲同佢視訊,上網買啲禮物送俾佢啦!政府又真係好離譜,唔俾香港人返港。要隔離幾耐都可以,成碼隔離期間有嘢都可以打999呀!
作者: 喧嘩    時間: 21-1-3 13:12

Brianmommy 發表於 21-1-3 13:09
多啲同佢視訊,上網買啲禮物送俾佢啦!政府又真係好離譜,唔俾香港人返港。要隔離幾耐都可以,成碼隔離期間 ...

其實政府咁做,真係會嚇親d細路

作者: yuyueng    時間: 21-1-3 13:28

喧嘩 發表於 21-1-3 13:12
乜原來政府唔比起英國返黎既港人入境?其實如果政策完善就可以解決帶病毒問題,唔應該一刀切,政府真係好廢。
作者: Brianmommy    時間: 21-1-3 13:37

yuyueng 發表於 21-1-3 13:28
乜原來政府唔比起英國返黎既港人入境?其實如果政策完善就可以解決帶病毒問題,唔應該一刀切,政府真係好廢 ...
其他國家只係唔俾非公民入境
作者: Brianmommy    時間: 21-1-3 13:39

依個年紀好容易引發情緒問題,真係要及早小心處理
作者: katrinafu    時間: 21-1-3 14:24

Brianmommy 發表於 21-1-3 13:37

由一開始禁港人從英國返港 ,我都即鬧 , 班癈官要即禁, 但另一邊衛生署醫生已講明,其實一早預計了變種病毒的問題。  其實很多事都慢很多拍 , 我真係唔知係跟香港市民鬥氣關係,還是他們真係做事得過且過 。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210103/bkn-20210103001043149-0103_00822_001.html

正苦現在以為好似好勁咁 , 整個指定酒店隔離 , 就好似做哂全部的野 , 酒店的售賣價格其實又有冇一個監管?  田議員成日講到香港大把房,絕對供應充足 , 但市民只偏向訂幾百蚊一晚的房間 。咁即係咩原因 ?

我夠知很多$2xxx, 3xxx晚大把房啦 , 但係唔係咁多人負擔得起 。

由10月開始要酒店隔離14天至今 ,我真係睇到正苦處事又慢又混亂。

作者: yuyueng    時間: 21-1-3 14:47

Brianmommy 發表於 21-1-3 13:37
其實政府起機場用專車送佢地去指定酒店隔離21日咪得囉,最多收番專車錢,起碼錢可以解決到問題,唔係完全唔比人返,咁樣心理壓力好大。
作者: SmileSmileSmile    時間: 21-1-3 14:54

多謝大家意見,我有提議過去陪佢,最多份工都唔要啫(雖然有難度),但佢拒絕,宜家有一個好朋友,一個同學 ...

見步行步,明天會更好,呢件事完左後,要諗諗呀女係咪返升學來會更好,等佢再大啲先出去

作者: PacoMum    時間: 21-1-3 15:43

yuyueng 發表於 21-1-3 14:47
其實政府起機場用專車送佢地去指定酒店隔離21日咪得囉,最多收番專車錢,起碼錢可以解決到問題,唔係完全唔 ...
係呀,政府要對付既應該係病毒,唔係對付香港市民,絕大部分回港既都係無帶病毒的,全部一刀切拒絕自己既市民在外係最差既防疫方法,要拒绝到幾時?
作者: etoile    時間: 21-1-3 16:01     標題: 回覆樓主:

希望你囡囡過到呢一關!呢兩年太多起伏,唔好講年春人,成年人都未必handle到!
可以考慮CNY過去探下佢?不過你點返嚟就要諗諗。

作者: TTEE1819    時間: 21-1-3 16:55

我第一樣野諗都係叫你飛過去陪佢,但既然你女女唔需要你飛去英國,甘你用方法跟佢好朋仔聯絡,上網訂多點佢地都鍾意食的東西,讓佢地一齊分享,慢慢舒緩情緒。

作者: 964000    時間: 21-1-3 17:50

唔好咁稔,只是暫時

作者: summerhotel1    時間: 21-1-3 18:25

katrinafu 發表於 21-1-3 14:24
由一開始禁港人從英國返港 ,我都即鬧 , 班癈官要即禁, 但另一邊衛生署醫生已講明,其實一早預計了變種 ...

其實我覺得香港應該學英國, 容許所有國籍人士入境, 容許喺屋企隔離, 每次隔離10日。隔離第五天後, 可以去做一次檢測, 陰性就可以解除隔離, 唔好浪費市民寶貴嘅時間。
同時可以重啟旅遊業,等班酒店旅遊唔好再喺度嘈。

作者: summerhotel1    時間: 21-1-3 18:26

...

如果係咁簡單可以買轉機回香港,啲人就唔使成日喺新聞都話要政府包機啦&#128514;

作者: bbba05    時間: 21-1-3 18:27

summerhotel1 發表於 21-1-3 18:25
其實我覺得香港應該學英國, 容許所有國籍人士入境, 容許喺屋企隔離, 每次隔離10日。隔離第五天後, 可以去 ...

英國在檢疫方面完全失敗,香港要學英國?

作者: summerhotel1    時間: 21-1-3 18:30

bbba05 發表於 21-1-3 18:27
英國在檢疫方面完全失敗,香港要學英國?

我意思係香港太嚴, 英國太寬鬆, 最好香港攞返個平衡。
可能我講得唔清楚,唔好意思

作者: Chole    時間: 21-1-3 18:35

...

入境香港之前嘅21日都不可以喺UK , 我知道有港人由英國去咗Dubai 等夠21晚至返。

然後返香港再隔離21日。

作者: katrinafu    時間: 21-1-3 20:46

summerhotel1 發表於 21-1-3 18:26
如果係咁簡單可以買轉機回香港,啲人就唔使成日喺新聞都話要政府包機啦&#128514;
...

如果出包機,咪跟足哂國內那套方式。

其實現在21日 已經可以足夠隔離時間 , 強制做檢測每7日做一次,做夠5次都得, 而無必要是全禁港人入境 。

作者: KHT_128    時間: 21-1-5 06:03

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: summerhotel1    時間: 21-1-5 06:18

KHT_128 發表於 21-1-5 06:03
政治操作,就係想證明比人睇去英國

唔完全係政治操作, 因為南非每日確診病例比英國少咁多都畀人禁止回港, 南非香港冇任何政治問題呀。

作者: 王家爸爸    時間: 21-1-5 10:33

細個既真係會俾佢哋嚇親,大啲既可能會好開心,可以有借口唔返香港。不過點都好,我覺得香港政府喺呢件事上做得好差。
作者: 王家爸爸    時間: 21-1-5 10:39

summerhotel1 發表於 21-1-3 18:25
其實我覺得香港應該學英國, 容許所有國籍人士入境, 容許喺屋企隔離, 每次隔離10日。隔離第五天後, 可以去 ...
人哋有疫苗,香港無,所以情況好唔同。
作者: 王家爸爸    時間: 21-1-5 10:44

又未必係完全係政治原因,當然唔排除政治係考慮因素之一。
作者: aidan08    時間: 21-1-5 11:04

吓?但國內疫情事實係控制得好過英國太多喎!點政治操作法都操作唔到他國或大陸的疫情吧?我知實有人又會話大陸數字信唔過。但理智少少睇件事吧!有親朋戚友在大陸的一定知道實況,仲有,呢個病唔作假得幾多,處理不當醫療體系會爆,唔瞞到幾多吧?

唔好話國內處理疫情比英國好太多,比香港都好太多啦!係時候放下成見吧。

作者: TongSzeLai    時間: 21-1-5 11:17

或者可以試下激將法。。以前我仔好易忟,今次疫情及Lockdown我發覺他忍耐力,應變力都高左。
可能因為我一早說過,今次疫情絕對考驗年輕人AQ EQ flexibility,要有好心態裝備自己,不要被擊倒。或許有呢個被衝擊和不可輸掉的心態和準備,他今次明顯地看得透和冷靜。
同你囡傾下,抽離些看不要灰心認輸,況且已開始有疫苗,疫情見曙光,忍耐多個零月會好了。
唉。。聽到都心痛

作者: 3b    時間: 21-1-5 11:23

家長已經好心煩, 唔該唔好再講無謂嘢!  

作者: cfs    時間: 21-1-5 12:23

王家爸爸 發表於 21-1-5 10:33
細個既真係會俾佢哋嚇親,大啲既可能會好開心,可以有借口唔返香港。不過點都好,我覺得香港政府喺呢件事上 ...
對於在香港既人黎講,呢件事政府做得好好,保護國民所以每件事在每個人身上都有唔同睇法同用法.
作者: 王家爸爸    時間: 21-1-5 12:24

cfs 發表於 21-1-5 12:23
對於在香港既人黎講,呢件事政府做得好好,保護國民所以每件事在每個人身上都有唔同睇法同用法.:sosick ...
你真係咁諗?
作者: cfs    時間: 21-1-5 12:27

TongSzeLai 發表於 21-1-5 11:17

或者可以試下激將法。。以前我仔好易忟,今次疫情及Lockd ...
無錯,我都見到亞仔今年好冷靜,唔會騰雞,有咩事想方法走呀走呀,又唔會唔開心,反而係看透了,都唔到我可以控制既態度,盡左自己力就足夠,經一事長一智同時可能已經1年習慣左疫情生活.
作者: cfs    時間: 21-1-5 12:36

王家爸爸 發表於 21-1-5 12:24
你真係咁諗?
是,因為我一直在香港,很多香港人都咁諗.停一停好可以等香港清一清.當然對於有家人在外地的朋友來說,哎呀早知早啲返啦.其實針無兩頭利,對任何人都有不同睇法.當時又要14日隔離,唔係每個人都喜歡住酒店14日.相信每個國家的首長官員,要面對的事情及安排太多.沒有最好的,只有不斷改變希望做到最好保護國民.嚴謹/寬鬆都會有人唔喜歡,可以做到中國咁一開始到現在一直嚴謹當然最好,不過都要國民理解和懂得忍耐,像英國般外出示威就...唉希望世界疫情回落,大家可以回到正常生活.
作者: yuyueng    時間: 21-1-5 12:36

我唔認同與政治有關,咩去英國無保障,返大陸就有保障,唔好做無謂分化。

作者: 康媽    時間: 21-1-5 12:36

問左阿仔幾次都話唔返,就算網課係香港有時差,寧願留係果邊暑假先返

作者: yuyueng    時間: 21-1-5 12:43

康媽 發表於 21-1-5 12:36
問左阿仔幾次都話唔返,就算網課係香港有時差,寧願留係果邊暑假先返
我仔都系,話可以唔返就唔返,最好暑假至返,返屋企無自由窩,比爸爸管住。
作者: 王家爸爸    時間: 21-1-5 12:46

cfs 發表於 21-1-5 12:36
是,因為我一直在香港,很多香港人都咁諗.停一停好可以等香港清一清.當然對於有家人在外地的朋友來說,哎呀早 ...
有無留意香港既幾次小爆發係點嚟既?除咗第一次係大陸,無得避出之外,跟住既海員,火鍋群組,然後跳舞群組,全部都有得避免而無嚴格去避。
作者: 王家爸爸    時間: 21-1-5 12:48

康媽 發表於 21-1-5 12:36
唔返,有無去邊度玩?

作者: cfs    時間: 21-1-5 12:49

王家爸爸 發表於 21-1-5 12:46
有無留意香港既幾次小爆發係點嚟既?除咗第一次係大陸,無得避出之外,跟住既海員,火鍋群組,然後跳舞群組 ...
唔理喇,最好每個人都自律不過當然唔會,算啦.唔好理人岩定錯,做好自己本份就好了.希望全球疫情回落,打好疫苗,大家健康生活.
作者: SmileSmileSmile    時間: 21-1-5 12:53

是,因為我一直在香港,很多香港人都咁諗.停一停好可以等香港清一清.當然對於有家人在外地的朋友來說,哎呀早 ...

作者: hiddenhero    時間: 21-1-5 12:57

同意。 好多野唔可以輸打贏要

作者: cfs    時間: 21-1-5 13:00

hiddenhero 發表於 21-1-5 12:57
同意。 好多野唔可以輸打贏要
希望在英國的學生們,可以留在安全的地方繼續網課,同時希望疫情回落,在香港的學生可以正常回到英國學習.大家都要健康!
作者: llmom    時間: 21-1-5 13:07

yuyueng 發表於 21-1-5 12:43
我仔都系,話可以唔返就唔返,最好暑假至返,返屋企無自由窩,比爸爸管住。 ...

作者: hiddenhero    時間: 21-1-5 13:21

cfs 發表於 21-1-5 13:00
希望在英國的學生們,可以留在安全的地方繼續網課,同時希望疫情回落,在香港的學生可以正常回到英國學習.大家 ...

我大女都無返。 佢大學一年班, 唔想上堂時差, 仲要做好多group 既嘢。 佢話會堅持忍耐。 我淘左個火鍋韓燒爐比佢, 同個同屋同學兩個人有得玩下。 佢同學阿媽買左卡拉ok mic, 兩個女仔玩煮飯仔, 唱歌, 煲劇,上網學化妝, 跳舞。 假期好快完。

作者: 小加子    時間: 21-1-5 13:22

王家爸爸 發表於 21-1-5 12:46
有無留意香港既幾次小爆發係點嚟既?除咗第一次係大陸,無得避出之外,跟住既海員,火鍋群組,然後跳舞群組 ...

咁你知唔知跳舞羣組係點爆?留學生在外國把病毒帶回香港傳比佢阿媽然後阿媽得閒去跳下舞唱吓歌從而連累到香港千千萬萬本地學生被逼停課及幾多行業被逼停工

現時香港的醫療體係首要係保障本地人得到充足的醫療服務,而家政府就係要嚴格執行防疫避免疫情繼續惡化

作者: 小加子    時間: 21-1-5 13:23

cfs 發表於 21-1-5 13:00
希望在英國的學生們,可以留在安全的地方繼續網課,同時希望疫情回落,在香港的學生可以正常回到英國學習.大家 ...

希望英國留學生可以早日回英和本地生可以快d回校上課

作者: cfs    時間: 21-1-5 13:24

hiddenhero 發表於 21-1-5 13:21
我大女都無返。 佢大學一年班, 唔想上堂時差, 仲要做好多group 既嘢。 佢話會堅持 ...
叻女,搵方法過日晨,睇下佢仲有咩鐘意玩,整野食可以消磨時間肥左就在家做運動.留宿舍都安全既,要食物網購啦,訂下中超食物,解下思念
作者: cfs    時間: 21-1-5 13:26

小加子 發表於 21-1-5 13:23
希望英國留學生可以早日回英和本地生可以快d回校上課
大家堅守左咁耐好快到終點.
作者: PPPLee    時間: 21-1-5 13:28

小加子 發表於 21-1-5 13:22
咁你知唔知跳舞羣組係點爆?留學生在外國把病毒帶回香港傳比佢阿媽然後阿媽得閒去跳下舞唱吓歌從而連累到 ...

你咁講有欠公允,講到香港呢一波疫情係由留學生引發。有證據嗎?

作者: hiddenhero    時間: 21-1-5 13:32

cfs 發表於 21-1-5 13:24
叻女,搵方法過日晨,睇下佢仲有咩鐘意玩,整野食可以消磨時間肥左就在家做運動.留宿舍都安全既,要食物 ...

佢有yoga mat。 有做開。 佢仲有個接疊浸腳桶, 我買左精油。 泡腳做facial。 女仔可能多d 嘢搞。

無辦法啦。 希望疫情過去, 大家可以回復正常, 佢地可以開心留學!

作者: 小加子    時間: 21-1-5 13:46

PPPLee 發表於 21-1-5 13:28
你咁講有欠公允,講到香港呢一波疫情係由留學生引發。有證據嗎?

自己睇返新聞吧

作者: PPPLee    時間: 21-1-5 13:53

小加子 發表於 21-1-5 13:46
自己睇返新聞吧

有睇新聞,剛剛亦 嘗試翻查新聞
“跳舞群組自11月19日出現首名患者,其後每日錄得多宗新增個案,至今群組超過400人染疫,牽涉多間跳舞場所。政府更首次引用《規例》,要求曾經到過28間指定跳舞場所的人士接受強制檢測。”

每日4點半睇政府疫情 記者招待會都沒有清晰交代跳舞群組源頭。可能你睇到或聽到我睇唔到/聽唔到既野。
唔緊要啦。你有嗰段新聞就分享下啦~

作者: cfs    時間: 21-1-5 13:56

hiddenhero 發表於 21-1-5 13:32
佢有yoga mat。 有做開。 佢仲有個接疊浸腳桶, 我買左精油。 泡腳做facial。 :joy ...
你好勁呀媽媽如果有埋按摩就好喇

作者: Radiomama    時間: 21-1-5 13:57

回覆 小加子 的帖子

From News(3.12.2020)

何栢良又說,香港第四波疫情的病毒可能早在9月已傳入社區,目前追查到可能是源頭之一的尼泊爾家庭群組,當中包括一名昨日離世的個案,患者9月中返港後兩度檢測呈陰性,完成強制檢疫後,兩度求醫但無作病毒檢測,他的家人曾到尖沙咀用膳,估計是有病毒走入社區。

理大的基因研究都有相同發現。

作者: hiddenhero    時間: 21-1-5 14:12

cfs 發表於 21-1-5 13:56
你好勁呀媽媽如果有埋按摩就好喇

自得其樂同苦中作樂都係我強項

作者: stillgood20    時間: 21-1-5 14:13

Radiomama 發表於 21-1-5 13:57
回覆 小加子 的帖子
兩度求醫?
咁醫生都好疏忽姐!

傳播鏈可以生存咁奈.
無奈,

作者: cfs    時間: 21-1-5 14:26

hiddenhero 發表於 21-1-5 14:12
自得其樂同苦中作樂都係我強項
孩子一會好似你咁強呢個時候真係架,唔好太過緊張,因為緊張都無用,唔到我地控制,可能更加影響健康, 反而學下放鬆面對.捱下捱下又一年喇,疫情總會過去

作者: hiddenhero    時間: 21-1-5 14:46

cfs 發表於 21-1-5 14:26
孩子一會好似你咁強呢個時候真係架,唔好太過緊張,因為緊張都無用,唔到我地控制,可能更加影響健康, 反 ...

大家都努力! 呢個時勢一定要保持正能量!

老實講我念到既係佢地呢代以後面對既問題可能比呢個疫情更嚴重。 佢地年輕應該裝備自己, 努力前行。 希望佢地有能力迎合未來既變化。

作者: TongSzeLai    時間: 21-1-5 14:48

cfs 發表於 21-1-5 12:27
無錯,我都見到亞仔今年好冷靜,唔會騰雞,有咩事想方法走呀走呀,又唔會唔開心,反而係看透了,都唔到我可以控制 ...

逆境令人難受,也摧促人成長。

作者: 康媽    時間: 21-1-5 15:12

yuyueng 發表於 21-1-5 12:43
我仔都系,話可以唔返就唔返,最好暑假至返,返屋企無自由窩,比爸爸管住。 ...

我仔仲攪笑,佢話20年無得去旅行,去英國當係

作者: 康媽    時間: 21-1-5 15:14

王家爸爸 發表於 21-1-5 12:48
唔返,有無去邊度玩?

無啊,佢都驚中招,可能要等Easter

作者: CCCK1234    時間: 21-1-5 15:28

疫情都預計唔到,大家加油
作者: manning2014    時間: 21-1-5 15:37

作者: wloi    時間: 21-1-5 17:28

今日發佈會,聽政府口氣,係有機會遲少少比英國機飛...現在住院人數 7xx, 我估要多些人出院,先敢放飛機飛。之前每日入境有 1/3都係由英國返香港。
我細女問我,如果隔離期間,大學叫返學校上 lab,點算,走唔走得?所以返又煩唔返又煩

作者: Band5    時間: 21-1-5 18:12

王家爸爸 發表於 21-1-5 10:39

我覺得唔關疫苗事,英國鬆係因為無乜其他地方比英國嚴重,唔係太驚有病毒帶入境!

全世界都係越少病例嘅地方越嚴謹!

作者: Band5    時間: 21-1-5 18:16

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 王家爸爸    時間: 21-1-5 18:27

小加子 發表於 21-1-5 13:22
咁你知唔知跳舞羣組係點爆?留學生在外國把病毒帶回香港傳比佢阿媽然後阿媽得閒去跳下舞唱吓歌從而連累到 ...
如果你講既係真既(衛生署衞生防護中心話源頭不明),咁就係對違反防疫令既人檢控不力,無嚴格執行隔離政策。

作者: Band5    時間: 21-1-5 18:41

王家爸爸 發表於 21-1-5 18:27
如果你講既係真既(衛生署衞生防護中心話源頭不明),咁就係對違反防疫令既人檢控不力,無嚴格執行隔離政策 ...

其實除咗中國之外,有邊度可以嚴格執行隔離政策又冇遺漏嘅?

作者: hiddenhero    時間: 21-1-5 19:13

Band5 發表於 21-1-5 18:41

要做到咁需要人民聽話, 國家有錢, 國家強大。 個控制先可以到位。

斷估唔係靠假新聞做到

作者: MLY001    時間: 21-1-5 20:28

Band5 發表於 21-1-5 18:41

北韓都得

作者: b3410    時間: 21-1-5 21:53

王家爸爸 發表於 21-1-5 10:39
佢哋係疫情已經衰到一個點,還有邊個國家衰過佢,美國?我覺得其實佢哋兩家入境已經完全無需要再隔離。
作者: yuyueng    時間: 21-1-5 22:21

b3410 發表於 21-1-5 21:53
佢哋係疫情已經衰到一個點,還有邊個國家衰過佢,美國?我覺得其實佢哋兩家入境已經完全無需要再隔離。 ...
英國人去美國要隔離;美國人去英國要隔離,其他都唔使啦。
作者: TingTing0001    時間: 21-1-6 12:33

關政治咩事?
英國咁高危.. 封英國關好正路喎....

歐美爆到咁都仲比小朋友過去返學.. 家長都要自己承擔風險啦.. 有咩理由咩都賴政府..

作者: hiddenhero    時間: 21-1-6 12:43

TingTing0001 發表於 21-1-6 12:33
關政治咩事?
英國咁高危.. 封英國關好正路喎....

其實個問題所在係英國政府防疫差, 決定遲(5 號開學, 突然宣布停到2 月half term) 各種各樣既無能。 但係最奇怪大家唔鬧爆英國政府。 反而鬧香港政府

作者: Yanamami    時間: 21-1-6 12:46

台灣做得超出色~弱雞政府又唔係財力雄厚,紐西蘭亦唔錯~
作者: Yanamami    時間: 21-1-6 12:48

hiddenhero 發表於 21-1-6 12:43
其實個問題所在係英國政府防疫差, 決定遲(5 號開學, 突然宣布停到2 月half term) 各種各樣既無能。 但 ...

你只會鬧自己仔女考得差,隔離枱果個理得佢吖~人地个仔人地教,人地政府自有人地鬧。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5