教育王國

標題: cckg vs SPK [打印本頁]

作者: patsm    時間: 21-1-15 03:39     標題: cckg vs SPK

如果呢2間會点揀好?

作者: thinant    時間: 21-1-15 16:16     標題: 回覆樓主:

2間都未有result,收左再諗

作者: patsm    時間: 21-1-15 17:04     標題: 回覆樓主:

本身SPK讀緊,只係唸如有CCKG去唔去好

作者: monodad    時間: 21-1-16 23:30

D系old gal就轉

作者: princesscupcake    時間: 21-1-17 03:02

patsm 發表於 21-1-15 17:04
本身SPK讀緊,只係唸如有CCKG去唔去好

點解有呢個諗法?

作者: patsm    時間: 21-1-17 09:07

monodad 發表於 21-1-16 23:30
D系old gal就轉

本身住九龍,想升小試DGJS

作者: feifei_baby    時間: 21-1-18 08:10

對小朋友超有信心/有名津back up/接受到spcs Dgjs 雙失都可以去,我自己就唔會喇,我住九龍,完全冇諗過考cckg

作者: monodad    時間: 21-1-18 15:58

patsm 發表於 21-1-17 09:07
本身住九龍,想升小試DGJS
建議妳先了解CCKG冇關係人仕嘅小朋友升小去向,同埋SPK外闖嘅去向,再決定應否轉。BTW, SPK每年都有10個8個去妳心儀嘅小學。
作者: patsm    時間: 21-1-18 20:04

monodad 發表於 21-1-18 15:58
建議妳先了解CCKG冇關係人仕嘅小朋友升小去向,同埋SPK外闖嘅去向,再決定應否轉。BTW, SPK每年都有10個8個 ...

留SPK再考DG?近年SPK係咪少左學生入DG

作者: HappyCheerBaby    時間: 21-1-19 12:16

兩間都係好學校,真係難揀,兩間都有學生考到DGJS。
作者: summersnow607    時間: 21-1-19 13:16

monodad 發表於 21-1-18 15:58
建議妳先了解CCKG冇關係人仕嘅小朋友升小去向,同埋SPK外闖嘅去向,再決定應否轉。BTW, SPK每年都有10個8個 ...
我們是N無。冇sibling, 冇信仰同不是 DB or DB old boy old girl.  但我孩子現在CCKG K2讀得好開心,亦有很好的國際學校小學Offer.
作者: monodad    時間: 21-1-19 13:43

summersnow607 發表於 21-1-19 13:16
我們是N無。冇sibling, 冇信仰同不是 DB or DB old boy old girl.  但我孩子現在CCKG K2讀得好開心,亦有很 ...

恭喜你:(我們是N無。冇sibling, 冇信仰同不是 DB or DB old boy old girl.  但我孩子現在CCKG K2讀得好開心,亦有很好的國際學校小學Offer。)請問你係咪攞埋DG/DB offer? 我回覆果位朋友係為入DG而考慮轉CCKG,同閣下嘅purpose 有D唔同。
作者: monodad    時間: 21-1-19 13:47

patsm 發表於 21-1-18 20:04
留SPK再考DG?近年SPK係咪少左學生入DG
多咗定少咗冇統計過,但多與少都好,都唔會因為讀邊間幼稚園而入,家長背景與付出,與及小朋友特質比較重要。
作者: patsm    時間: 21-1-19 14:47

monodad 發表於 21-1-19 13:47
多咗定少咗冇統計過,但多與少都好,都唔會因為讀邊間幼稚園而入,家長背景與付出,與及小朋友特質比較重要 ...

咁小朋友要什麼特質才適合/易考入呢

作者: boojiji    時間: 21-1-21 14:56

1. 有offer先諗
2. 留spk, 進可攻, 退可守
3. cckg 你有冇野揸手? 考唔到dg咁你會點先....個backup會仲好過st. paul convent 嗎?
作者: DengCK    時間: 21-1-22 00:03

而家d神校重視廣東話表達能力多於英文表達能力。今年DG第二關見校長我聽聞有細路一個英文字都無考過。而CCKG 入女拔的比率亦聽聞大幅下跌。你仲要係N無。CCKG不太值得
作者: patsm    時間: 21-1-22 09:19

boojiji 發表於 21-1-21 14:56
1. 有offer先諗
2. 留spk, 進可攻, 退可守
3. cckg 你有冇野揸手? 考唔到dg咁你會點先....個backup會仲好過 ...

今次有少少唔同,所以才預先諗,CCKG要3月尾,4月頭才出offer,怕到時唸唔切,做唔切,本身有41網女津backup,但不是紅磚牆

作者: patsm    時間: 21-1-22 09:20

DengCK 發表於 21-1-22 00:03
而家d神校重視廣東話表達能力多於英文表達能力。今年DG第二關見校長我聽聞有細路一個英文字都無考過。而CCK ...

你所說的都是我担心的地方

作者: YHLWYS    時間: 21-1-22 13:31

回覆 patsm 的帖子

你下星期邊日Interview?
作者: patsm    時間: 21-1-22 22:39

YHLWYS 發表於 21-1-22 13:31

你下星期邊日Interview?

不同日子有分別?

作者: b3410    時間: 21-1-22 23:03

如果一心想入DGJS,就去CCKG

囡囡讀SPK,又可以考到CCKG的話,應該都非常叻女。
家長的話,小朋友讀SPK,也要去考CCKG,應該屬於勇於挑戰,唔會輕易放棄的虎媽

做好叩門/插班的心理準備,盡力去試。

作者: patsm    時間: 21-1-23 11:04

b3410 發表於 21-1-22 23:03
如果一心想入DGJS,就去CCKG

囡囡讀SPK,又可以考到CCKG的話,應該都非常叻女。

內心好爭扎,仲去唔去interview好?唔去乜都唔使唸

作者: YHLWYS    時間: 21-1-23 16:15

若果早的話可以問下你今年interview考什麼?
作者: patsm    時間: 21-1-24 00:18     標題: 回覆樓主:

我28/1

作者: Yhenry    時間: 21-1-24 17:15

spk vs cckgspcs vs dgjs

they are not the same level.

作者: patsm    時間: 21-1-24 22:39     標題: 回覆樓主:

不過今年DGJS 收CCKG學生很少,可能真的留SPK再考DGJS更好

作者: YHLWYS    時間: 21-1-25 13:13

我29/1
作者: summersnow607    時間: 21-1-25 17:23

不需要太擔心面試日期同時間。因為佢哋會分開一月女孩子同返其他一月女孩子,一月男孩子同返一月男孩子。  所以其實幾公平,同返同齡比較。  當年我囡囡面試八個女孩子都是同一個月份。
作者: YHLWYS    時間: 21-1-26 08:31

回覆 summersnow607 的帖子

多謝意見。但今年不在學校interview,改在Chris Church,同埋要自已帶書,唔知會點考小朋友
作者: fongyu1122    時間: 21-1-31 11:38

今年cckg 多人報名嗎?知唔知會in 幾多日?
作者: YHLWYS    時間: 21-2-1 09:33

回覆 fongyu1122 的帖子

唔知多唔多。我諗最少interview左5日。

作者: fongyu1122    時間: 21-2-1 12:02

回覆 YHLWYS 的帖子

Thanks😃5日應該好多人apply .
作者: YHLWYS    時間: 21-2-1 12:44

回覆 fongyu1122 的帖子

多人報,所以都係試試。可能疫情,今年interview好似無咩羣組討論。

作者: analiza    時間: 21-2-1 21:31     標題: 回覆樓主:

而且今年全程15分鐘對答加小朋友講故事,感覺好似個個人都差唔多咁。
我考29/1

作者: patsm    時間: 21-2-1 21:46     標題: 回覆樓主:

無玩具冇遊戲玩

作者: hfnyd    時間: 21-2-2 11:41

如果你N無, CCKG未必幫到手, 近年CCKG上DG的人數的確少了; 同時, 識一個朋友仔讀SPK今年剛考獲DG, 勸樓主還是小心選擇.

作者: patsm    時間: 21-2-2 12:45     標題: 回覆樓主:

你們的意見很好,而且CCKG未出result,應該很大机會留SPK

作者: analiza    時間: 21-2-2 14:44     標題: 回覆樓主:

但得都想了解一下cckg教學、老師愛心如何?

作者: wscyeung    時間: 21-2-3 00:22

我囝仔現讀緊SPK,如果好彩考到CCKG的話,大家又會點揀?因為男仔喺SPK冇得升上小學,都要出公海再考過P1。謝謝各位幫忙比啲意見,唔該晒🙏
BTW,想請問有冇家長知道CCKG在疫情下怎樣教學?有冇zoom class/ video 和上堂密度如何?學校有否協助小朋友考小學?Thank you

作者: YHLWYS    時間: 21-2-3 09:17

回覆 analiza 的帖子

要小朋友自己講個故事。。。但我小朋友没有因為老師指著書中的文字想佢讀出來,但佢未懂。
跟著只係老師問佢書的圖畫。

作者: Missmeeow    時間: 21-2-3 11:58

回覆 YHLWYS 的帖子

我仔仔都係講老師指出的圖片... 看得出他都好緊張😓 但好彩對老師的問題都有回應

作者: analiza    時間: 21-2-3 21:14     標題: 回覆樓主:

大家係幾月b??
我係July boy
個時我個仔可以自己簡單講個故事出來,老師中途會就個story簡單問答

作者: Missmeeow    時間: 21-2-3 23:22

我仔係12月大B 除咗問故事書,老師同仔聊好多個日常話題,問得好細節好仔細

作者: patsm    時間: 21-2-4 01:23     標題: 回覆樓主:

我小朋友係七月,要成本書讀哂,問少少書內圖畫及個人問答

作者: analiza    時間: 21-2-4 04:06

Missmeeow 發表於 21-2-3 23:22
我仔係12月大B 除咗問故事書,老師同仔聊好多個日常話題,問得好細節好仔細
...

16年12月可申請嗎?
我見一定係2017年先可以

作者: patsm    時間: 21-2-4 04:07     標題: 回覆樓主:

今年可以16年12月申請,往年不可

作者: YHLWYS    時間: 21-2-4 10:41

回覆 analiza 的帖子

我小朋友10月B。Interview時無自己講故事。

作者: patsm    時間: 21-2-4 13:38     標題: 回覆樓主:

咁老師有好多時間問野

作者: YHLWYS    時間: 21-2-4 14:03

多數老師問。問下故事書的圖畫。小朋友都有答。但未做到自己講個故事。
但我個人覺得小朋友已做得好好。

作者: Iamjojojo    時間: 21-2-4 17:04

你哋interview 時校長有冇過嚟傾幾句?我仔in嗰陣時有,但校長又好似冇去隔離啲小朋友度傾
作者: Missmeeow    時間: 21-2-4 18:23

Iamjojojo 發表於 21-2-4 17:04
你哋interview 時校長有冇過嚟傾幾句?我仔in嗰陣時有,但校長又好似冇去隔離啲小朋友度傾 ...
請問邊位係校長?😓 我只見到華人老師同一位好似係Father的老先生
作者: Iamjojojo    時間: 21-2-4 22:16

回覆 Missmeeow 的帖子

對,就係嗰位牧師,原來佢應該係校監先啱,而家CCKG冇校長?? 搵唔到資料
作者: wingkiukiu    時間: 21-2-4 23:07

wscyeung 發表於 21-2-3 00:22
我囝仔現讀緊SPK,如果好彩考到CCKG的話,大家又會點揀?因為男仔喺SPK冇得升上小學,都要出公海再考過P1。 ...

請教咩原因男仔會揀spk讀?

作者: summersnow607    時間: 21-2-4 23:36

回覆 Iamjojojo 的帖子

有校長,是華人。
作者: analiza    時間: 21-2-5 06:45     標題: 回覆樓主:

我都唔知邊個係校長tim...不過全程有人行來行去好似係俾緊分

作者: mojoho    時間: 21-2-6 03:31

老師冇叫我小朋友跟住本書讀 只係叫介紹下本書 再問書既問題
仲有問日常生活問題

作者: wscyeung    時間: 21-2-12 13:00

回覆 wingkiukiu 的帖子

因為我覺得SPK校風好,注重德育教育和感覺SPK學生和家長都很有禮,而且有個細妹跟尾,所以希望囝仔入先可以幫到少少
作者: Monghar    時間: 21-2-22 01:35

My younger girl tried CCKG and failed many years ago.  We stayed at SPK at that time.  At that time, CCKG principal was Mrs Fieldings.  My younger daughter already in secondary school now.  

I want to say ... at that time, CCKG has over 20 girls got offer to DGJS.  SPK & SPN also got over 20++ girls to DGJS.  Therefore, my girl got offer from SPK to DGJS.  

However, recent years CCKG girls to DGJS are quite low and no background is even harder.  SPK & SPN I heard also low due to DGJS’ new headmistress.  However, if I were you, I shall stay at SPK.  You shall at least guarantee a SPCS offer.
作者: patsm    時間: 21-2-23 12:49

Monghar 發表於 21-2-22 01:35
My younger girl tried CCKG and failed many years ago.  We stayed at SPK at that time.  At that time, ...

thank you for share!

作者: patsm    時間: 21-2-23 12:51     標題: 回覆樓主:

我唸我努力教好女女去考DGJS可能更好,裝備好自己同女女,無論最後入唔入到DG,她也畢生受用

作者: Jean1769    時間: 21-2-23 18:13

patsm 發表於 21-2-23 12:51
我唸我努力教好女女去考DGJS可能更好,裝備好自己同女女,無論最後入唔入到DG,她也畢生受用
...

點解咁想入DG?有乜吸引到你?

另外,最好多幾間心儀學校,咁專注某間神校,入唔到盞傷心,始終太大競爭

作者: patsm    時間: 21-2-23 20:46

Jean1769 發表於 21-2-23 18:13
點解咁想入DG?有乜吸引到你?

另外,最好多幾間心儀學校,咁專注某間神校,入唔到盞傷心,始終太大競爭

學習風氣,態度,以前認識的DG女生大都有一種氣場(氣質)並唔係普通名校有的.另外,真心只想考DG,如不成功,好大可能留自己龍校升學

作者: patsm    時間: 21-3-31 14:25     標題: 回覆樓主:

收到信了!真係要唸呢兩間揀邊間好

作者: Iamjojojo    時間: 21-3-31 18:18

作者: princesscupcake    時間: 21-4-14 01:57

wscyeung 發表於 21-2-12 13:00
回覆 wingkiukiu 的帖子

因為我覺得SPK校風好,注重德育教育和感覺SPK學生和家長都很有禮,而且有個細妹跟 ...

家姐讀緊唔收細妹嘅情況好普遍,哥哥入先都應該幫唔到幾多~

作者: happypapa11    時間: 21-4-15 23:35

建議讀spk搏dgjs,進可攻退可守

作者: patsm    時間: 21-4-18 06:45

happypapa11 發表於 21-4-15 23:35
建議讀spk搏dgjs,進可攻退可守

係呀!要再仔细唸,究竟點做才最理想,兩間各有利弊,2間都唔想放棄

作者: creambun    時間: 21-4-19 18:38

patsm 發表於 21-4-18 06:45
係呀!要再仔细唸,究竟點做才最理想,兩間各有利弊,2間都唔想放棄

留在SPK 除了升小時可以考Dgjs, 唔成功的話,小一至小五每年亦可再試插班,都唔升功的話就升中時再去考Dg.

如讀CCKG, 升小一時萬一考不入Dgjs, 哪一間小學你可以接受?GH? SH? 3私一直?

讀SPK的話,你只需全心全力去考Dgjs. 讀CCKG 的話,除Dgjs, 其他小學亦要好努力去考,爭取保障,壓力大得多。

作者: patsm    時間: 21-4-20 00:44

creambun 發表於 21-4-19 18:38
留在SPK 除了升小時可以考Dgjs, 唔成功的話,小一至小五每年亦可再試插班,都唔升功的話就升中時再去考Dg. ...

多謝意見,真係分析好好,只係SPK比較淺,去外闖真的不易

作者: monodad    時間: 21-4-24 15:07

考小學靠幼稚園?

作者: patsm    時間: 21-4-24 23:15     標題: 回覆樓主:

咁又唔會

作者: dennislamct0810    時間: 21-5-12 21:38

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: miriam    時間: 21-5-12 23:16

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

作者: bbaama    時間: 21-6-5 04:52

請問你最終點選擇?我都有相似問題,只不過系cckg vs sis。如果入不到dgs, 留低sis都已經好滿意,好難決定。
作者: Jean1769    時間: 21-6-5 08:08

bbaama 發表於 21-6-5 04:52

請問你最終點選擇?我都有相似問題,只不過系cckg vs sis。如果入不到dgs, 留低sis都已 ...

cckg 如果不是有關係人士,留在原本學校更好。聽聞dgjs新校長收少了很多cckg,咁當然比名幼是高比例。但當中有幾多是有關係人士先

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5