教育王國

標題: 交完自行感到身心俱疲 [打印本頁]

作者: ganggang    時間: 21-1-18 13:57     標題: 交完自行感到身心俱疲

唔想再玩呢個遊戲,呻完

作者: 菲力cat    時間: 21-1-18 14:03     標題: 回覆樓主:

我想快D玩完,心力交瘁

作者: selina1109    時間: 21-1-18 14:10

ganggang 發表於 21-1-18 13:57
唔想再玩呢個遊戲,呻完

我都想

作者: dec08bb    時間: 21-1-18 14:18

同感x2!  每階段好像不斷在煎熬,d音樂椅不知玩到何時停(除成績好,隱入某d類熱門學校除外)辛苦過六年前,考慮因素又多咗!仲要顧及埋面對青春期反叛期,身邊的同學朋友對佢中學階段嘅影響!

作者: joycechanwy    時間: 21-1-18 14:28

對於弱區的家長來說,自行選校真係折磨,因為小朋友能不能誇出本區考到傳統神校,只有今次機會,真係好大壓力,不過宜家申請表已交,就鬆一口氣,入吾入到,平常心。
作者: jacknetpass    時間: 21-1-18 14:57

希望大家三月都收到通知,早日安心
作者: SLHongkonger    時間: 21-1-18 15:22

joycechanwy 發表於 21-1-18 14:28
對於弱區的家長來說,自行選校真係折磨,因為小朋友能不能誇出本區考到傳統神校,只有今次機會,真係好大壓 ...

好明白你的心情 我都係弱區小學
我都經歷過 由小四開始已經擔心
到小六 係精神緊繃 簡直生人勿近
舊年玩完一次 出年又要玩多次

作者: lisablackpink    時間: 21-1-18 15:42

JM加油, 大家都好苦惱
作者: conniecheung    時間: 21-1-18 16:21

仲有第三次呈分,好驚跌!

作者: joycechanwy    時間: 21-1-18 16:25

回覆 conniecheung 的帖子

係呀,我小朋友間學校完全無功課咁劑,hea 到嘔,都吾知點考試。所以更加希望自一自二可以入到
作者: wingmanlam    時間: 21-1-18 16:36

我都係今日2:45先去交自二,去到最後一刻先取捨到。希望無做錯決定,仲有個細跟尾,兩年後又要玩過,救命🆘

作者: rsx    時間: 21-1-18 18:27

盡咗力就算!壓力內在多過外在!relax

作者: piyohk    時間: 21-1-18 20:57     標題: 回覆樓主:

時光飛逝 ⋯⋯ 往年,交統一派位後,即抱頭痛哭,心力交瘁

作者: Sosiusiu    時間: 21-1-18 21:11

加上今年有疫情, 增加更多變數, 心情亦有起伏! 我同小兒都盡左力了.....一切留待天父照料
作者: joycechanwy    時間: 21-1-18 22:10

以下參考參考,轉自東方日報即時新聞

灣仔的聖公會鄧肇堅中學校長戴德正表示,截止昨日收到589份申請表,由於今年接受郵遞,故估計明日(19日)還會收到小量申請表,預計今年收表約600份。

戴續稱,今年收表較去年下跌約130份,估計與移民潮有關,學生就算未負笈海外,家長可能會先安排子女入讀國際學校或直資學校,有利未來銜接海外學校,而另一原因就是去年家長及學生未能親赴該校的簡介會,或減少了他們對學校的認識。該校今年自行分配學額有41個,暫訂3月6日面試,若因疫情而無法舉行,學校會要求學生遞交影片,內容包括自我介紹等。

作者: little_yolky    時間: 21-1-21 16:38

conniecheung 發表於 21-1-18 16:21
仲有第三次呈分,好驚跌!

準備好D呀,阿大果年真係有叻同學仔跌呀。好彩佢哋之前兩次勁咋。

作者: denise0618    時間: 21-1-21 18:21     標題: 回覆樓主:

兩件已經升中,今年老三新玩法,老四過兩年又嚟過,玩到麻木咗

作者: JojoDad    時間: 21-1-21 21:45

piyohk 發表於 21-1-18 20:57
時光飛逝 ⋯⋯ 往年,交統一派位後,即抱頭痛哭,心力交瘁
我老婆都係咁。
作者: Vitsoi00    時間: 21-1-21 22:39

回覆 JojoDad 的帖子

自行無乜嘢喎.
大抽獎先緊張!

作者: little_kid    時間: 21-1-21 23:13     標題: 回覆樓主:

想像到等待大抽獎結果嘅過程已經很煎熬。。。。

作者: piyohk    時間: 21-1-22 09:42

JojoDad 發表於 21-1-21 21:45
我老婆都係咁。

你們比我好,banding冇估錯⋯⋯我哋小學班主任完全估錯banding(天與地之間嘅分別),我完全唔敢博⋯⋯ 現在,C6還鬧緊我唔博我就只能背後詛咒班主任

作者: joycechanwy    時間: 21-1-22 09:56

回覆 piyohk 的帖子

班主任應該按實際成績告知同學banding,乜會估錯?最多也是b1a估左b1b吧?比你講一講,突然好驚添
作者: piyohk    時間: 21-1-22 11:23

joycechanwy 發表於 21-1-22 09:56

班主任應該按實際成績告知同學banding,乜會估錯?最多也是b1a估左b1b吧?比你講一講, ...

如果係⋯B2尾 vs B1中,算唔算準呢?

作者: joycechanwy    時間: 21-1-22 11:29

差咁遠可能係大抽獎number吾靚
作者: piyohk    時間: 21-1-22 11:55

joycechanwy 發表於 21-1-22 11:29

同random number 無關,不用混為一談

作者: piyohk    時間: 21-1-22 11:57

joycechanwy 發表於 21-1-22 11:29

⋯ deleted ⋯

作者: 老周    時間: 21-1-22 12:30

piyohk 發表於 21-1-22 11:23
我估本身係1C~2A邊緣人,自行揀1A~1B所以入唔到,到大抽獎以B1生策略去排,可能啱啱責界係2A生,所以抽入咗B2尾學校。
作者: giver    時間: 21-1-22 13:37

老周 發表於 21-1-22 12:30
我估本身係1C~2A邊緣人,自行揀1A~1B所以入唔到,到大抽獎以B1生策略去排,可能啱啱責界係2A生,所以抽入咗 ...

應該係相反方向,即是真實 banding 比老師估的較高。 因為企鵝太太話:「... C6 還鬧緊我唔博 ...」

作者: piglet0529    時間: 21-1-22 14:35

piyohk 發表於 21-1-22 11:23

冇咩可能差甘遠,你小朋友學校冇出名次?

作者: hkpapa852    時間: 21-1-22 14:48

現實中,只有校長和負責升中個幾位教職員可以掌握䑁學校較全面既升中資料。
但呢一小撮人中,又有多少認真瞭解升中派位分banding既運作同估算上既差異呢?
作者: PTL_L    時間: 21-1-22 14:59

piglet0529 發表於 21-1-22 14:35
冇咩可能差甘遠,你小朋友學校冇出名次?
認同,2尾同1B,距離真係好遠。灣仔一直都好夠band 1英中位,特別女仔,估計係2頭女,但填咗1仔餐,而no.靚,而出現既band 2頭女上移到band 1學校既情況出現。
其實如果係真band 2生,入到1A學校都未必係好事,不過1B學校同1A學校差異不大,適合就可以了。

作者: 200904    時間: 21-1-25 10:01

我現在屬於橡筋的鬆弛狀態,什麽都不想緊張。可能因爲也沒報什麽直資學校,所以現在是空檔期,等到2月底3月再緊張也不遲。否則,我怕我條橡筋會斷。
作者: 曉風    時間: 22-1-12 18:21

Vitsoi00 發表於 21-1-21 22:39
回覆 JojoDad 的帖子

自行無乜嘢喎.

對啊

作者: Amy_TT    時間: 22-1-12 20:58

joycechanwy 發表於 21-1-18 14:28
對於弱區的家長來說,自行選校真係折磨,因為小朋友能不能誇出本區考到傳統神校,只有今次機會,真係好大壓 ...

同感X3, 昨天不想了, 走去交了表, 鬆一口氣

作者: mrs.so    時間: 22-1-12 22:22

piyohk 發表於 21-1-22 09:42
你們比我好,banding冇估錯⋯⋯我哋小學班主任完全估錯banding(天與地之間嘅分別),我完全唔敢博⋯⋯ 現 ...

你如何發現班主住估錯Band?

作者: ihui    時間: 22-1-13 00:42

denise0618 發表於 21-1-21 18:21
兩件已經升中,今年老三新玩法,老四過兩年又嚟過,玩到麻木咗

你都好,有兩個已升中,我現在先開始 有排玩

作者: piyohk    時間: 22-1-13 09:39

mrs.so 發表於 22-1-12 22:22
你如何發現班主住估錯Band?

最後是老師confirmed 孩子的成績,但大抽獎都派埋。

作者: AprilBB    時間: 22-1-13 12:27

piyohk 發表於 22-1-13 09:39

最後是老師confirmed 孩子的成績,但大抽獎都派埋。

好多學校會降低一格告訴家長,B1b就話 B1c. 甘大差距真係好少見。當年老大的班主任同我講系B1邊緣人,我照報 B1B, 結果自行收了。Anyway, 最後有沒扣門扣番上去

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5