教育王國

標題: 皇仁,喇沙,大家會點揀? [打印本頁]

作者: marie12345    時間: 21-3-10 08:33     標題: 皇仁,喇沙,大家會點揀?

如題,請大家比意見,謝謝各位🙏從校風及德育,學生品行同老師敎學下邊間較為優勝

作者: cafeva    時間: 21-3-10 08:39

從兩間認識既畢業生睇,皇仁。純個人感觉不科学的
作者: wah0401    時間: 21-3-10 09:29

marie12345 發表於 21-3-10 08:33
如題,請大家比意見,謝謝各位🙏

樓主仔仔好叻,兩間都有Offer?

作者: dewberry    時間: 21-3-10 09:29

喇沙

作者: 02413124    時間: 21-3-10 09:32

一間香港一間九龍,可以睇地點
不過因我個人唔鐘意官中,所以冇考慮QC
作者: gracelam    時間: 21-3-10 09:35

我揀QC

作者: gracelam    時間: 21-3-10 09:38

wah0401 發表於 21-3-10 09:29
樓主仔仔好叻,兩間都有Offer?

今年都未知結果,就算2間都有offer一定去自一嗰間

作者: b3410    時間: 21-3-10 09:39

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3818757&highlight=QC%2BLS

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3810861&highlight=QC%2BLS

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3233444&highlight=%E5%96%87%E6%B2%99%2B%E7%9A%87%E4%BB%81

差唔多年年有人問/比較。

作者: Babyarsene    時間: 21-3-10 09:39

回覆 gracelam 的帖子

真心唔明未有offer點解要 vs...... 同埋真係有兩間offer都唔駛煩, 自己之前已選擇了最喜歡的放自1
作者: b3410    時間: 21-3-10 09:40

gracelam 發表於 21-3-10 09:38
今年都未知結果,就算2間都有offer一定去自一嗰間

已經交了自行表格,其實都等結果

作者: conniecheung    時間: 21-3-10 09:41

Babyarsene 發表於 21-3-10 09:39

真心唔明未有offer點解要 vs...... 同埋真係有兩間offer都唔駛煩, 自己之前已選擇了 ...

作者: jasul    時間: 21-3-10 09:45

揀得呢2間應該仲有好幾間直資係手

作者: wah0401    時間: 21-3-10 09:49

Babyarsene 發表於 21-3-10 09:39

真心唔明未有offer點解要 vs...... 同埋真係有兩間offer都唔駛煩, 自己之前已選擇了 ...

的確近排多咗呢類型嘅post。我諗可能問嘅家長都唔係應屆考生,只係想攞啲資料參考吓啫。

作者: catf2    時間: 21-3-10 09:54     標題: 回覆樓主:

兩間都中先諗囉…兩間都好。而我就喜歡喇沙

作者: Babyarsene    時間: 21-3-10 10:00

回覆 wah0401 的帖子

如果唔係今年, 考好呈一先....試考得好先可以諗
不要為明天的事憂慮

作者: 02413124    時間: 21-3-10 10:00

補充:如果有玩SPORT,樂器都會簡LSC
作者: medicine    時間: 21-3-10 10:00

02413124 發表於 21-3-10 09:32
一間香港一間九龍,可以睇地點
不過因我個人唔鐘意官中,所以冇考慮QC ...
不過因個人原因,兩間都沒考慮
作者: marie12345    時間: 21-3-10 10:03

係應屆考生家長,已知喇沙會收,自一皇仁星期六in,因為之前in完自二又喜歡間學校,唔知去唔去in皇仁好,所以想聽下大家意見先決定
作者: 02413124    時間: 21-3-10 10:04

回覆 medicine 的帖子

都會呀,開頭唔想簡男校都未必簡LSC不過如果唔要官校又要男女又要成績好又要唔係只係得讀書,自行又真係冇咩好簡

作者: jasul    時間: 21-3-10 10:09

marie12345 發表於 21-3-10 10:03
係應屆考生家長,已知喇沙會收,自一皇仁星期六in,因為之前in完自二又喜歡間學校,唔知去唔去in皇仁好,所 ...

同另一家長case一樣,有人話可預先打去自一放棄,因為自一收左就自二要到時叩門入返,但嗰位家長最後都無咁做

作者: marie12345    時間: 21-3-10 10:09

回覆 Babyarsene 的帖子

已知喇沙會收,唔知去唔去皇仁in,所以先想問多啲,多謝意見
作者: marie12345    時間: 21-3-10 10:10

回覆 jasul 的帖子

未有直資offer
作者: marie12345    時間: 21-3-10 10:11

回覆 wah0401 的帖子

係應屆考生
作者: marie12345    時間: 21-3-10 10:13

我唔去自一面試係咪就ok
作者: joycechanwy    時間: 21-3-10 10:16

marie12345 發表於 21-3-10 10:03
係應屆考生家長,已知喇沙會收,自一皇仁星期六in,因為之前in完自二又喜歡間學校,唔知去唔去in皇仁好,所 ...

自一自二不是31/3才通知收嗎?如果LS已通知收,咁佢真係高招,等佢心儀的同學不要去考另一間。

如果你囝囝中意運動,可能會中意LS多些。

作者: medicine    時間: 21-3-10 10:19

marie12345 發表於 21-3-10 10:09

已知喇沙會收,唔知去唔去皇仁in,所以先想問多啲,多謝意見 ...
都係睇學生同家長的議員.
我自己最大的考慮就是返學的距離即交通時間.
其它唔係重點,中學開始,讀書靠個人自己,並非入左某校就必定好成績,入勁校與勁學生在一起的好處係可以早早知道差距或者講清楚定位.
既然如此(兩校DSE不相伯仲),揾方便返學的.

作者: medicine    時間: 21-3-10 10:20

marie12345 發表於 21-3-10 10:13

係,可以甘做.
作者: jasul    時間: 21-3-10 10:22

marie12345 發表於 21-3-10 10:13

唔敢擔保

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-3-10 10:22

又點可咁武斷 ls 一定收?

唔 in q’s, 後來發現 對 ls 表錯情, 咁咪.....
作者: jasul    時間: 21-3-10 10:23

joycechanwy 發表於 21-3-10 10:16
自一自二不是31/3才通知收嗎?如果LS已通知收,咁佢真係高招,等佢心儀的同學不要去考另一間。

有d標青學生面試會收到明示暗示

作者: b3410    時間: 21-3-10 10:23

marie12345 發表於 21-3-10 10:09

已知喇沙會收,唔知去唔去皇仁in,所以先想問多啲,多謝意見 ...
即係之前放QC自一,依家覺得LS更心儀。咁不如放棄QC面試, 留俾機會其他同學,自己也不用再煩。

作者: medicine    時間: 21-3-10 10:24

小鹿揀學校 發表於 21-3-10 10:22

唔 in q’s, 後來發現 對 ls 表錯情, 咁咪.....
去IN的話,變成入自一又點辦
作者: marie12345    時間: 21-3-10 10:24

回覆 joycechanwy 的帖子

唔算係通知,不過係面試時會有明示暗示,我哋有學校收已經好開心,之後都唔想再in其他,面試係一種折磨
作者: b3410    時間: 21-3-10 10:26

叻仔叩門都大把學校掙
作者: marie12345    時間: 21-3-10 10:26

點解?唔去面試唔係等於放棄咗?
作者: 小鹿揀學校    時間: 21-3-10 10:28

medicine 發表於 21-3-10 10:24
去IN的話,變成入自一又點辦
去 in q’s, q’s 收咗咪 去 叩番 ls,
唔 in q’s, ls 收咗, 但又後悔, 咪去 叩番 q’s 囉

作者: marie12345    時間: 21-3-10 10:29

回覆 b3410 的帖子

係呀,係咁排,之前填無考慮咁多,覺得兩間都好
作者: jasul    時間: 21-3-10 10:30

marie12345 發表於 21-3-10 10:26

每間學校收生標準唔同,我地亦唔知你小朋友profile,真係好難講,所以要肯定自一唔會收就只有事前通知學校

不如如樓上所講,都要肯定自二係收先

作者: joycechanwy    時間: 21-3-10 10:32

marie12345 發表於 21-3-10 10:24

唔算係通知,不過係面試時會有明示暗示,我哋有學校收已經好開心,之後都唔想再i ...
之前有EK家長話試過有家長IN完LS表錯情,以為實收,結果唔收。比你參考下。再考慮去唔去皇仁面試。
作者: medicine    時間: 21-3-10 10:36

小鹿揀學校 發表於 21-3-10 10:28
去 in q’s, q’s 收咗咪 去 叩番 ls,
唔 in q’s, ls 收咗, 但又後悔, 咪去 叩番 q’s 囉
...
都係.仲有叩門.
不過,有人(我話我自己)希望樓主唔去IN,等多個機會有電話通知丫嘛

作者: joycechanwy    時間: 21-3-10 10:38

medicine 發表於 21-3-10 10:36
都係.仲有叩門.
不過,有人(我話我自己)希望樓主唔去IN,等多個機會有電話通知丫嘛
你都好誠實喎,祝你囝囝成功!
作者: 小鹿揀學校    時間: 21-3-10 10:39

都係.仲有叩門.
不過,又有人(我唔係話我自己)希望樓主去IN,等多個機會有LS電話通知丫嘛
作者: marie12345    時間: 21-3-10 10:40

我仔成績好,運動樂器有玩不過唔熱愛無乜參加比賽,我希望佢可以參加多啲活動,多元化發展
作者: marie12345    時間: 21-3-10 10:43

我應該唔會表錯情掛,唔知個位家長當時係點覺得學校會收呢?
作者: medicine    時間: 21-3-10 10:44

joycechanwy 發表於 21-3-10 10:38
你都好誠實喎,祝你囝囝成功!
我暫時未有小鹿畢業生參加自行.
都多謝你的祝福,順便轉俾大家,

祝大家的囝囝自行成功!

作者: Babyarsene    時間: 21-3-10 10:45

回覆 marie12345 的帖子

不如你諗返當時點解放QC自一, 一定有原因, 諗返當時既原因係唔係valid

作者: jasul    時間: 21-3-10 10:45

都係.仲有叩門.

每年實有呢d人出囗術既,始終1A競爭激烈,我都想有得爭下

作者: joycechanwy    時間: 21-3-10 10:50

marie12345 發表於 21-3-10 10:43

我應該唔會表錯情掛,唔知個位家長當時係點覺得學校會收呢? ...
這個po的#148回覆

"恭喜。不過真係好奇怪會點講啦。因為驚誤會錯。因為之前有朋友話面試校長同佢講,好啦等收電話,see you soon, 但係都係冇收。"

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3850042&extra=&highlight=%E5%96%87%E6%B2%99&page=8

你可以問番那位家長。

利申:我沒有報LS同皇仁的。只是路過多口。希望你囝囝入到心儀的學校。

作者: PTL_L    時間: 21-3-10 10:53

都係.仲有叩門.
你今年又玩咩?
作者: PTL_L    時間: 21-3-10 10:54

我鍾意LS,又係因為校園事,又大又靚,學校又叻又多元化。
作者: SLHongkonger    時間: 21-3-10 10:59

marie12345 發表於 21-3-10 10:43

我應該唔會表錯情掛,唔知個位家長當時係點覺得學校會收呢? ...

先利申 非今年升中家長

然後認真答你 小心表錯情 就算in你個一刻 覺得你好適合 想收你 但喇沙仲繼續in 緊人 你難保 喇沙係比你後in的學生中搵到更適合

如果喇沙唔收你 我怕你又無去in 皇仁 又無直資 你要入大抽獎喳

作者: SLHongkonger    時間: 21-3-10 11:00

medicine 發表於 21-3-10 10:44
我暫時未有小鹿畢業生參加自行.
都多謝你的祝福,順便轉俾大家,

你今年又有份玩?

作者: medicine    時間: 21-3-10 11:10

PTL_L 發表於 21-3-10 10:53
你今年又玩咩?
前面有講,未有小六畢業生參加自行
作者: medicine    時間: 21-3-10 11:11

SLHongkonger 發表於 21-3-10 11:00
你今年又有份玩?
係尼度玩下嘴炮,開心下
作者: b3410    時間: 21-3-10 11:12

如果真係好心儀LS,一心讀LS,就放棄QC面試,因為LS表錯情的機會萬分無一,特別是好“早”,又“長情”果種。
泛泛一句等電話,希望見到你,我唔會認為係“傳秋波”

不過,如果小朋友自己也不是太肯定究竟喜歡邊間,就不如見埋QC,當50%機會收 ,聽天由命好嘞。萬事講個緣分。

作者: gracelam    時間: 21-3-10 11:41

marie12345 發表於 21-3-10 10:29
回覆 b3410 的帖子

係呀,係咁排,之前填無考慮咁多,覺得兩間都好

1 前面有家長提過,怕自己表錯情/之後有更好同學未面試

2 過往有啲中學即使小朋友唔去interview,都會照收,唔知QC係咪會咁

#我會繼續in埋佢,當保險,2間收就叩LS門

作者: ccyin    時間: 21-3-10 11:49

gracelam 發表於 21-3-10 11:41
1 前面有家長提過,怕自己表錯情/之後有更好同學未面試

2 過往有啲中學即使小朋友唔去interview,都會照 ...

認同,真係有d難決擇

作者: 王家爸爸    時間: 21-3-10 11:59

如題,請大家比意見,謝謝各位🙏從校風及德育,學生品行同老師敎學下邊間較為優勝
...
喇沙

作者: winnie_kin    時間: 21-3-10 12:01

好坦白,一日未正式收到信,一日都未能肯定係咪已取錄!好多校長見完都會講,"希望遲啲見到你"、"你表現好好,我地好鍾意你"、"遲啲開學見"..........呢類打圓場既說話,但最終可能唔收,到時先黎後悔冇去見其他?只能怨自己當日太天真?到時要重新排大抽獎再煩過!所以建議樓主唔好博,見埋QC先又唔會蝕,第一未必收,第二最多去叩番LS門,即使到時叩唔番都冇壞!
重點:你仔成績好,但考得呢2間既又點會唔好呢?

作者: PTL_L    時間: 21-3-10 12:02

medicine 發表於 21-3-10 11:10
前面有講,未有小六畢業生參加自行

Okok幾時又有呀?
作者: 小曳人    時間: 21-3-10 12:04

marie12345 發表於 21-3-10 10:26

之前聽過有d學校唔去in 都出offer,所以未必
作者: BSCYL    時間: 21-3-10 12:13

...

你提的各點,兩校都不錯,很難硬分勝負

作者: 小曳人    時間: 21-3-10 12:19

...
LSC坦白講,真係唔覺學校就德育、品行做過d乜 (可能疫情關係,唔係停課就zoom)教學就.. 睇你運氣,呢兩年1G都好慘,神班主任

想提一提,頂尖神人,應該LSC"多"d,但同時會有1x%嘅band 2 仔,學生差異大 (個別班中、英 或 數會分小班補底),初中曳嗰班多數係運動人或band 2 生

我自己睇,單純你呢行字嘅要求,好似QC好d

作者: BSCYL    時間: 21-3-10 12:20

BSCYL 發表於 21-3-10 12:13
你提的各點,兩校都不錯,很難硬分勝負

兩校取捨,提議考慮下列各點
1. 宗教信仰
2. 喇沙自信自豪,皇仁自信務實
3. 職業路向,從醫,政選皇仁,從商喇   沙。  前輩助力。
4. 地域
5. 興趣
6. 用家自身感覺
7. 經濟考慮

作者: cclemon2009    時間: 21-3-10 14:07

小曳人 發表於 21-3-10 12:19
LSC坦白講,真係唔覺學校就德育、品行做過d乜 (可能疫情關係,唔係停課就zoom)教學就.. 睇你運氣,呢兩年1G ...

既然學生差異大,中學部有冇分精英班和補底班?

作者: cclemon2009    時間: 21-3-10 14:09

傳聞QC 有部分係hea 教,吾知真定假,有待用家分享

作者: piyohk    時間: 21-3-10 14:35

cclemon2009 發表於 21-3-10 14:09
傳聞QC 有部分係hea 教,吾知真定假,有待用家分享

「傳聞」超過二十年以上,QC畢業生都係咁講

作者: 02413124    時間: 21-3-10 15:26

呢樣係我先生講,佢唔係讀qc,但佢係讀官校,話好老師多數做一至兩年有津校就走,因之前停左好耐perm 淨定既就準時走,少做少錯

作者: 小曳人    時間: 21-3-10 17:46

cclemon2009 發表於 21-3-10 14:07
個別班有"細班"安排,情況大約係36人一班,到上數學時,有1x個去細班,細班會教得慢少少,detail d,好d (通常有心機d)
分班時已分咗,有2-3班係細班數,其他嘅係細班 中/英
分班係以成績平均分

作者: Raleigh    時間: 21-3-10 18:18

聽聞早幾年,有個家長in喇沙,副校長同個家長學生講嚟緊9月有機會見,家長意會到即係暗示收!點知會錯意派彩唔係喇沙

作者: 上等人    時間: 21-3-10 22:44     標題: 回覆樓主:

QC係男校龍頭(emoji)(emoji),利申(兩間都唔到我揀(emoji))

作者: 02413124    時間: 21-3-10 23:12

Raleigh 發表於 21-3-10 18:18
聽聞早幾年,有個家長in喇沙,副校長同個家長學生講嚟緊9月有機會見,家長意會到即係暗示收!點知會錯意派 ...

會唔會記錯係另一間男校,因我都有睇過個個post?因喇沙好似2nd in 一直係brother 同校長in 好似冇副校in

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-3-11 08:34

Raleigh 發表於 21-3-10 18:18
聽聞早幾年,有個家長in喇沙,副校長同個家長學生講嚟緊9月有機會見,家長意會到即係暗示收!點知會錯意派 ...
印象中係2nd in 會派校章嗰間男校
作者: 小鹿揀學校    時間: 21-3-11 08:36

cclemon2009 發表於 21-3-10 14:07
初中老師嫌學生上堂太嘈, 高中精英班老師嫌學生上堂太靜(真人真事)!
作者: 小鹿揀學校    時間: 21-3-11 08:49

小曳人 發表於 21-3-10 12:19
LSC坦白講,真係唔覺學校就德育、品行做過d乜 (可能疫情關係,唔係停課就zoom)教學就.. 睇你運氣,呢兩年1G ...
校內活動全由高form師兄主導, 接觸多了, 耳濡目染下, 將那種獨特的校格氣質代代承傳下去, 好神奇的...
作者: 02413124    時間: 21-3-11 10:13

回覆 小鹿揀學校 的帖子

同意,這點是我暫時最欣賞的地方
作者: medicine    時間: 21-3-11 10:24

02413124 發表於 21-3-11 10:13

同意,這點是我暫時最欣賞的地方

作者: 02413124    時間: 21-3-11 10:27

如果呢到唔方便分享的話,咁就唔再分享啦因原本都想打番幾隻字想講下入讀至今有咩值得彈同值得讚既野
因我不時都仲有轉校念頭

作者: medicine    時間: 21-3-11 10:30

02413124 發表於 21-3-11 10:27

如果呢到唔方便分享的話,咁就唔再分享啦因原本都想打番幾隻字想講下入讀至今有咩值 ...
哎,睇黎誤會左啦.,唔係尼個意思啊.
只係講笑咋,引起誤會,我收返

作者: 02413124    時間: 21-3-11 10:32

唔緊要,有時打多幾隻字,我都怕令人誤會 有同我傾開網友都一直知我唔係最想小朋友入呢間

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-3-11 10:33

02413124 發表於 21-3-11 10:27

如果呢到唔方便分享的話,咁就唔再分享啦因原本都想打番幾隻字想講下入讀至今有咩值 ...
嗰位家長你唔熟佢啦, 佢係度學人攪吓笑, 攪吓氣氛咁, 無惡意㗎!
作者: 02413124    時間: 21-3-11 10:34

但唔想其他人睇到誤會我最唔鐘意人HARD SELL

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-3-11 10:37

medicine 發表於 21-3-11 10:24
唔洗 delete 噃,賣瓜就賣瓜囉⋯⋯
咁你女過唔過嚟揀番隻瓜啫?

作者: medicine    時間: 21-3-11 10:38

02413124 發表於 21-3-11 10:32

唔緊要,有時打多幾隻字,我都怕令人誤會 有同我傾開網友都一直知我唔係最想小朋 ...

我個人覺得,對於小六生來講,選咩學校,好多時候都係父母起左重要作用.我自己個,就係被我洗腦,從而接受..當然,返學后都好滿意.問要唔要試下去其它插班,直接話唔試,鍾意宜家尼度.(當然,就算去考插班,都好難話得)
作者: 02413124    時間: 21-3-11 10:41

medicine 發表於 21-3-11 10:38
我個人覺得,對於小六生來講,選咩學校,好多時候都係父母起左重要作用.我自己個,就係被我洗腦,從而接受..當然 ...

我都有洗,但第一怕洗得太勁,去到非君不讀,入唔到點算
同埋小朋友可能因為懶,一句遠,想快d番屋企,咩野都唔想聽,我用埋遠未好,搭車可以打耐d機都打動唔到佢

作者: 02413124    時間: 21-3-11 10:42

小鹿揀學校 發表於 21-3-11 10:37
唔洗 delete 噃,賣瓜就賣瓜囉⋯⋯
咁你女過唔過嚟揀番隻瓜啫?

我無野呀真係唔洗delete

作者: medicine    時間: 21-3-11 10:46

02413124 發表於 21-3-11 10:41
同埋小朋友可能因為懶,一句遠,想快d番屋企,咩 ...
個時有講,如果入唔到,證明仲未夠料.唯有接受去其它啦
作者: IYY    時間: 21-3-11 11:00

02413124 發表於 21-3-11 10:41
同埋小朋友可能因為懶,一句遠,想快d番屋企,咩 ...
有得揀讀唔讀超級神校, 真係超勁
作者: 02413124    時間: 21-3-11 12:11

有講,但唔敢只洗一間,一黎小朋友已經好敏感,對自己有要求,費時搞到佢太大壓力啦
作者: 02413124    時間: 21-3-11 12:12

回覆 IYY 的帖子

未玩我啦,只係我個人唔想男校
作者: chrischeung    時間: 21-3-11 13:24

回覆 cclemon2009 的帖子

我諗系米b1a都系hea教架,我系用家,二個囝分別讀吾同學校,講hea大仔那間更hea教,不開名了,qc反而冇我想象中咁hea,整体系滿意,有功課有默書有測驗,但考試只系二考。但絕對吾系谷個種。
作者: Soundervolt    時間: 21-3-11 13:54

小鹿揀學校 發表於 21-3-11 08:36
初中老師嫌學生上堂太嘈, 高中精英班老師嫌學生上堂太靜(真人真事)!  ...

仲會被學生笑寫錯字,grammar出錯

作者: PTL_L    時間: 21-3-11 14:07

chrischeung 發表於 21-3-11 13:24
回覆 cclemon2009 的帖子

我諗系米b1a都系hea教架,我系用家,二個囝分別讀吾同學校,講hea大仔那間更hea教, ...
其實點先叫hea?
作者: 02413124    時間: 21-3-11 14:10

DELETED
作者: Sosiusiu    時間: 21-3-11 14:26

回覆 02413124 的帖子

多謝你無私分享, 我最近都對呢間學校有另一看法, 入唔到都唔會覺得可惜。希望另一間心儀會收我個仔

作者: 02413124    時間: 21-3-11 14:33

回覆 Sosiusiu 的帖子

各人有各人的感受,明白呀
我上年既時候反而開頭冇咩好感,面試當天因為幾個學生主動打招呼同等侯期間觀察到D學生圍埋一齊温書,所以反而有好感左

作者: cclemon2009    時間: 21-3-11 17:15

02413124 發表於 21-3-11 14:10
因有家長PM我,我打幾點
我相信無學校十全十美,以下有彈有讚
教學:HEA教我覺得間間都有,睇你好唔好彩

請問係講緊LS ?QC?

作者: medicine    時間: 21-3-11 17:23

cclemon2009 發表於 21-3-11 17:15
有得"直升"尼個字眼,你話係邊一間啦?
作者: medicine    時間: 21-3-11 17:26

02413124 發表於 21-3-11 14:10
因有家長PM我,我打幾點
我相信無學校十全十美,以下有彈有讚
教學:HEA教我覺得間間都有,睇你好唔好彩
"電兔效應",認同尼點,所以需要入勁校與勁學生在一起
作者: 02413124    時間: 21-3-11 17:56

cclemon2009 發表於 21-3-11 17:15

Lsc

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5