教育王國

標題: SPCS VS MSS [打印本頁]

作者: Lsfjoey    時間: 21-3-31 11:53     標題: SPCS VS MSS

又到亞媽再次選擇困難, 其實亞媽好鐘意MSS, 但用家又話要去SPCS; 一間要駁腳, 一間地鐵+行路; 一間免學費, 一間要學費! MSS頭兩年無考試, St. Paul 就可選DSE/IGCES, 兩間都可以高中放洋

作者: PTL_L    時間: 21-3-31 12:10

Lsfjoey 發表於 21-3-31 11:53
又到亞媽再次選擇困難, 其實亞媽好鐘意MMS, 但用家又話要去SPCS; 一間要駁腳, 一間地鐵+行路; 一間免學費,  ...
係MSS,MMS係ek冇人知㗎
作者: Lsfjoey    時間: 21-3-31 12:12

回覆 PTL_L 的帖子

係喎, 多謝提點
作者: SLHongkonger    時間: 21-3-31 12:14

又到亞媽再次選擇困難, 其實亞媽好鐘意MSS, 但用家又話要去SPCS; 一間要駁腳, 一間地鐵+行路; 一間免學費,  ...

好現實的問題
學費係唔係一個重要考慮因素?

作者: ucw    時間: 21-3-31 12:17

回覆 Lsfjoey 的帖子

有呢兩間offers,都畀得佢自己揀啦。
作者: Lsfjoey    時間: 21-3-31 12:18

回覆 SLHongkonger 的帖子

如果計車費, SPCS平D; MSS要比堂費, 不過都係MSS平D

作者: creambun    時間: 21-3-31 12:20

又到亞媽再次選擇困難, 其實亞媽好鐘意MSS, 但用家又話要去SPCS; 一間要駁腳, 一間地鐵+行路; 一間免學費,  ...

還是交回用家決定吧,如果女兒入讀MSS後不喜歡,怕不怕她埋怨你?你是否MSS 舊生?如果你清楚學校歷史及文化,你可以和女兒慢慢詳談你的觀點。但是如果只憑網上資訊就覺得喜歡一間學校,感覺有點不實在。兩間都是好學校,一家人好好傾一傾!

作者: Lsfjoey    時間: 21-3-31 12:25

回覆 creambun 的帖子

我都不是兩校學生, 但有好多師姐回校分享MSS讀得好開心, 好多活動玩, 讀書無壓力SPCS都有好多師姐入讀, 不過我覺得SPCS會幾HARD

作者: creambun    時間: 21-3-31 12:32

Lsfjoey 發表於 21-3-31 12:25

我都不是兩校學生, 但有好多師姐回校分享MSS讀得好開心, 好多活動玩, 讀書無壓力SPC ...

有師姐親身分享,咁正常你女兒應該會鐘意MSS多些, 但她又喜歡SPCS 什麼呢?

作者: Lsfjoey    時間: 21-3-31 12:33

佢話自己入讀MSS會嘥左喎
作者: creambun    時間: 21-3-31 12:37

Lsfjoey 發表於 21-3-31 12:33

看來妳女兒性格遇強越強,喜歡挑戰,

作者: angelanala    時間: 21-3-31 12:39

既然囡囡咁有信心,就按佢意願啦
作者: pypy405    時間: 21-3-31 12:40

Spcs I will choose

作者: PTL_L    時間: 21-3-31 12:46

講交通,一定係spcs 方便好多。
另外,Mss 冇考試,但有測驗的,每年兩次加好多quiz 。

作者: PTL_L    時間: 21-3-31 12:46

考級中入mss會嘥咗,咁搞笑咁阿女咁有自信,又鍾意spcs,由佢去啦,書係佢讀。
作者: b3410    時間: 21-3-31 12:53

囡囡已經決定,交俾佢揀
作者: Yo119yo119    時間: 21-3-31 12:55     標題: 回覆樓主:

如果阿女鐘意SPCS,屋企又負擔得起學費,我會揀SPCS,因為係阿女讀6年

作者: lskstephen    時間: 21-3-31 12:57

支持用家自決!

作者: catf2    時間: 21-3-31 12:58

Yo119yo119 發表於 21-3-31 12:55
如果阿女鐘意SPCS,屋企又負擔得起學費,我會揀SPCS,因為係阿女讀6年
Agree
作者: mcl203    時間: 21-3-31 13:12

若無記錯,似乎兩間搶頭都並非易事。不過,若想成績穩陣啲,應該揀SPCS,始終Convent催谷好多~~~

作者: cafeva    時間: 21-3-31 14:16

比我會請教下師姐選科難度, 有無開自己興趣科目? SPCS 開兩邊資源分配係點?同學係咪易相處?... 等等
作者: cafeva    時間: 21-3-31 14:20

SPCS 返學方便D/, MSS 校園靚/空氣好D, 校服各有各靚.
同埋會考慮女兒乖乖聽話定獨立自主型.

作者: boboaf    時間: 21-4-1 09:51

cafeva 發表於 21-3-31 14:20
SPCS 返學方便D/, MSS 校園靚/空氣好D, 校服各有各靚.
同埋會考慮女兒乖乖聽話定獨立自主型.

獨立自住是MSS 較適合?

作者: cafeva    時間: 21-4-1 10:12

boboaf 發表於 21-4-1 09:51
獨立自住是MSS 較適合?
係. 個人意見

作者: Lsfjoey    時間: 21-4-1 12:07

回覆 cafeva 的帖子

亞女屬於自主學習及獨立思考型, 會自行完成功課, 考試溫書都係自動波, 英文語言能力極佳, 其實兩間中學都係要自動學習, 所以好難揀, 唯有從高中選科著手
作者: mcl203    時間: 21-4-1 12:26

Lsfjoey 發表於 21-4-1 12:07
回覆 cafeva 的帖子

亞女屬於自主學習及獨立思考型, 會自行完成功課, 考試溫書都係自動波, 英文語言能力極 ...

嚟過個人睇法簡化版,M係輕鬆D,無咁追逐成績,S會嚴肅D。若目標係大學神科,選S吧~~~

你囡性格適合讀M,個人有要求,自持能力高。不過,M放洋率高,唔好受離離去去影響自己~~~

作者: Bluegene    時間: 21-4-1 12:41

SPCS係所有人F4讀 IGCSE,然後F5/6讀DSE或IAL
當然揀DSE,F4讀IGCSE同DSE不一樣,視乎科目,讀番DSE課程也會吃力。

作者: Lsfjoey    時間: 21-4-1 12:42

回覆 mcl203 的帖子

問過班主任意見, 老師話佢能力讀得到, 由於MSS同現在小學太似都係比較Free style, 小學屬於中上遊, 唔想佢中學仍然停留在中上遊位置, 話佢未出力讀書, 而且佢無乜課外活動, 運動音樂都唔得, 所以佢讀SPCS會迫到佢再向上遊, 當然MSS必定讀得開心, SPCS如果應付到相信都係會開心的.
至於要考量的除了交通方便呈度外,  SPCS勝
放飯, MSS有飯堂, 學生唔使出街食, MSS勝

至於成績, 應該SPCS會出色D
學習氣氛, 應該SPCS同MSS 都平手吧

作者: Lsfjoey    時間: 21-4-1 12:44

回覆 Bluegene 的帖子

如果唔打算出國, 留返香港升大學, 考IGCES比DSE, 邊樣會更穩勝?
作者: pypy405    時間: 21-4-1 12:45

sure SPCS.  MSS 除左英文好, 其餘既好一般.

作者: mcl203    時間: 21-4-1 12:51

Lsfjoey 發表於 21-4-1 12:42

問過班主任意見, 老師話佢能力讀得到, 由於MSS同現在小學太似都係比較Free style, 小 ...

我都曾經比較過下兩校成績,其實兩校成績並非差太遠,S當然係稍勝,始終M傳統風格都係走輕鬆D,自動波,收生取向都有分別。M出去食飯就麻煩lu,行路跑馬地,大斜路,不過,可以打的嘅~~~

學習氣氛,我估,兩校分別係大嘅,所以話M要自控能力要求高一啲~~~

作者: mcl203    時間: 21-4-1 12:55

pypy405 發表於 21-4-1 12:45
sure SPCS.  MSS 除左英文好, 其餘既好一般.

SPCS,MSS,BPS,其實成绩唔係差太遠,只講DSE ~~~

作者: Bluegene    時間: 21-4-1 12:57

Lsfjoey 發表於 21-4-1 12:44
回覆 Bluegene 的帖子

如果唔打算出國, 留返香港升大學, 考IGCES比DSE, 邊樣會更穩勝?  ...

應該係DSE vs IAL。IGCSE入唔到U。
有朋友話SPCS教 IAL的老師比教DSE的好。IAL成績報 non JUPAS,一早有 conditional offer。

但大學點睇 IAL成績,好唔透明。

作者: b3410    時間: 21-4-1 13:01

小朋友中文好唔好?如果打算留港讀大學,中文唔係太好,SPCS可以用IAL避一避,MSS就避唔開。

作者: creambun    時間: 21-4-1 13:30

Lsfjoey 發表於 21-4-1 12:42

問過班主任意見, 老師話佢能力讀得到, 由於MSS同現在小學太似都係比較Free style, 小 ...

之前聽過SPCS 學生鐘意出去買外賣回校,大家圍埋係操場一齊食。MSS飯堂水準如何?如果唔啱食,學校附近又唔多選擇的話都幾頭痛。係YouTube 有幾多SPCS 學生拍的短片,有講下校園生活,如果有時間可以上YouTube search 一下 SPCS 就好易搵到。

作者: Lsfjoey    時間: 21-4-1 13:31

回覆 b3410 的帖子

中文比較差, 只徘徊80+
作者: Lsfjoey    時間: 21-4-1 13:32

多謝指點, 真係要睇吓
作者: PTL_L    時間: 21-4-1 13:35

Lsfjoey 發表於 21-4-1 13:31
回覆 b3410 的帖子

中文比較差, 只徘徊80+
咁又想問,如果向好看,入讀spcs 被迫下會有進步,但如果相反呢?spcs 有一大班小學部升上,學習能力不弱,會唔會被比下去,失去信心呢?
作者: creambun    時間: 21-4-1 13:36

Lsfjoey 發表於 21-4-1 13:32

多謝指點, 真係要睇吓

我女睇完好鐘意SPCS, 有啲片真係幾攪笑。 睇完可能發現其實SPCS 都唔係一間好嚴肅的學校。可以叫埋女女一齊睇。

作者: PTL_L    時間: 21-4-1 13:41

creambun 發表於 21-4-1 13:30
之前聽過SPCS 學生鐘意出去買外賣回校,大家圍埋係操場一齊食。MSS飯堂水準如何?如果唔啱食,學校附近又 ...
咁暫時,可以好放心,mss tuck shop 小食有啲水準,款都多。不過疫情問題,未試過起學校lunch,正常情況下,s1要起學校食lunch ,s2以上先出去食,由學校行去跑馬地,約10分鐘啦,小朋友成班同學一路行一路傾,時間唔會太覺,上返嚟學校,應該要夾好似校巴既巴士時間喇上到車,3分鐘左右到學校。
作者: creambun    時間: 21-4-1 13:50

PTL_L 發表於 21-4-1 13:41
咁暫時,可以好放心,mss tuck shop 小食有啲水準,款都多。不過疫情問題,未試過起學校lunch,正常情況下 ...

Good , 我諗起我以前中學飯堂啲「螢光飯」就怕怕!

作者: kwokyk    時間: 21-4-1 14:01     標題: 回覆樓主:

SPCS 是全港首間開辦 國安法 課程。

作者: sharond89    時間: 21-4-1 14:07

亞女自己已經決定咗...對比呢d嘢有時好主觀
作者: mcl203    時間: 21-4-1 14:07

PTL_L 發表於 21-4-1 13:41
咁暫時,可以好放心,mss tuck shop 小食有啲水準,款都多。不過疫情問題,未試過起學校lunch,正常情況下 ...

行好趕㗎喎~~~

不過,佢哋好醒嘅,打的 或 叫外賣,校門口等~~~

作者: PTL_L    時間: 21-4-1 15:35

mcl203 發表於 21-4-1 14:07
行好趕㗎喎~~~

不過,佢哋好醒嘅,打的 或 叫外賣,校門口等~~~

學校都唔係第一年辦學,嚟緊都95年喇,老實說,食飯問題根本是小事,師姐們咪一樣咁處理lunch 問題,所以,我自己唔會太擔心,都大喇,讀中學唔可以用讀小學既心態照顧佢哋所需。
作者: Lsfjoey    時間: 21-4-1 16:34

各位讀緊MSS的家長, 有無保母車/街車返TKO區, 車程幾耐/車費幾多?

作者: hkpapa852    時間: 21-4-1 16:44

Lsfjoey 發表於 21-4-1 16:34
各位讀緊MSS的家長, 有無保母車/街車返TKO區, 車程幾耐/車費幾多?
其實點解妳要咁堅持?
妳係唔同帖都講過阿女心儀SPCS, 勉強要佢去讀一間妳鍾意多過佢鍾意既學校, 唔會有好結果 (除非經濟唔許何)

作者: Lsfjoey    時間: 21-4-1 17:16

回覆 hkpapa852 的帖子

就係現在大環境因素, 經濟都係要考慮, 雖然學費唔高, 不過加埋補習, 學野.....都係幾襟計
作者: boboaf    時間: 21-4-1 17:27

我都想知,係咪大部份在銅鑼灣轉小巴?16人van 要好多架先上到。除了的士。,還有在哪裡上車最方便?

作者: PTL_L    時間: 21-4-1 17:41

冇校車及褓姆車返TKO
作者: PTL_L    時間: 21-4-1 17:42

boboaf 發表於 21-4-1 17:27
我都想知,係咪大部份在銅鑼灣轉小巴?16人van 要好多架先上到。除了的士。,還有在哪裡上車最方便?
...
好似校車既巴士是「19」嘅新巴,好似仲有其他巴士線,但我唔太清楚
作者: mcl203    時間: 21-4-1 18:32

boboaf 發表於 21-4-1 17:27
...

可以沿住電車路追巴士~~~

1號巴士可以去到附近總站,但要行段斜路~~~

九東亦可以係北角站搭41A,或63,不過班次唔多,返學計準啲時間~~~

有MSS學生沿途追時間,係北角甩咗班車,就追去希慎搭19~~~

作者: jacknetpass    時間: 21-4-1 18:36

Lsfjoey 發表於 21-4-1 17:16
回覆 hkpapa852 的帖子

就係現在大環境因素, 經濟都係要考慮, 雖然學費唔高, 不過加埋補習, 學野.....都係 ...

同意經濟考慮,都是傳統女校,差距各有各好,主要看學生性格適合度,不能衹看學術成績,入了名校,最終都是看學生自己努力。我會偏向津校,留錢向外進補和將來留學用
作者: boboaf    時間: 21-4-2 11:40     標題: 回覆樓主:

知唔知MSS 係咪多 interaction, 多D參與度,冇咁死板?這其實對小朋友學習都好重要。

作者: Lsfjoey    時間: 21-4-2 11:49     標題: 回覆樓主:

MSS學生參與度一定多, 請問學生是否必須要學樂器呢?

作者: mcl203    時間: 21-4-2 11:49

boboaf 發表於 21-4-2 11:40
知唔知MSS 係咪多 interaction, 多D參與度,冇咁死板?這其實對小朋友學習都好重要。
...

M出名係自由度高,輕鬆學習傳統,參與度亦似乎係高,當然視乎學生性格和取向~~~

作者: mcl203    時間: 21-4-2 11:54

boboaf 發表於 21-4-2 11:40
...

MSS每年都有個Fun Fair Day,正正由學生主導,傳統學校都係由師姊帶師妹式去承傳傳統文化吧~~~

作者: cafeva    時間: 21-4-2 11:58

mcl203 發表於 21-4-2 11:54
MSS每年都有個Fun Fair Day,正正由學生主導,傳統學校都係由師姊帶師妹式去承傳傳統文化吧~~~
...
超鍾意佢地每年既English drama 演出,勁!SPCs 有無?

作者: jacknetpass    時間: 21-4-2 12:04

Lsfjoey 發表於 21-4-2 11:49
很多傳統學校都需要學樂器,以我所知全人理念,輕鬆學冇什麼考級數壓力的,校內學或外面學都可以 (piano以外的樂器)  
作者: mcl203    時間: 21-4-2 12:04

cafeva 發表於 21-4-2 11:58
超鍾意佢地每年既English drama 演出,勁!SPCs 有無?

SPCS,我點會知!~~~

作者: Lsfjoey    時間: 21-4-2 12:05     標題: 回覆樓主:

我個女對音樂完全冇天份

作者: mcl203    時間: 21-4-2 12:09

Lsfjoey 發表於 21-4-2 12:05
我個女對音樂完全冇天份

M小學和中學都係行唔催谷唔強迫模式,乜類型和性格學生都存在,完全唔使擔心樂器,本身原校生已經有冇樂器底,除咗要學牧童笛~~~

作者: Lsfjoey    時間: 21-4-2 12:11     標題: 回覆樓主:

就係得牧童笛,其它唔識

作者: PTL_L    時間: 21-4-2 12:16

Lsfjoey 發表於 21-4-2 11:49
是,除鋼琴外,必須要學樂器,可join校內樂器班或外面樂器班都可,計分的。
作者: cafeva    時間: 21-4-2 12:16

mcl203 發表於 21-4-2 12:09
M小學和中學都係行唔催谷唔強迫模式,乜類型和性格學生都存在,完全唔使擔心樂器,本身原校生已經有冇樂器 ...
你唔係灣仔專家咩另一樣鍾意既係M記有教名藝術家作品欣赏,第日唔識都吹得下

作者: SLHongkonger    時間: 21-4-2 12:21

cafeva 發表於 21-4-2 11:58

有無English Drama 演出 我就唔知

我只知道 學科上 有一個係English Drama

作者: mcl203    時間: 21-4-2 12:22

cafeva 發表於 21-4-2 12:16
你唔係灣仔專家咩另一樣鍾意既係M記有教名藝術家作品欣赏,第日唔識都吹得下
...

我一向都係吹水友,事事斷估~~~

作者: cafeva    時間: 21-4-2 12:24

SLHongkonger 發表於 21-4-2 12:21
有無English Drama 演出 我就唔知

我只知道 學科上 有一個係English Drama  ...
實踐與理論
作者: kkyyho    時間: 21-4-2 13:06

Sure SPCS
作者: Lsfjoey    時間: 21-4-2 13:13     標題: 回覆樓主:

MSS出名活動多,好多活動,SPCS 就著重成績,高中選科多選擇,唔使齋食套餐, 真係各有各好

作者: cafeva    時間: 21-4-2 13:17

Lsfjoey 發表於 21-4-2 13:13
MSS出名活動多,好多活動,SPCS 就著重成績,高中選科多選擇,唔使齋食套餐, 真係各有各好
...
mss 唔係套餐!spcs 選科係點?

作者: boboaf    時間: 21-4-2 15:29

cafeva 發表於 21-4-2 13:17
mss 唔係套餐!spcs 選科係點?

我都想知Mss 中四選科夠唔夠彈性,滿足到學生需求嗎?我都諗緊mss vs spcs

作者: cafeva    時間: 21-4-2 15:34

boboaf 發表於 21-4-2 15:29
我都想知Mss 中四選科夠唔夠彈性,滿足到學生需求嗎?我都諗緊mss vs spcs
mss 行block制,去年衹有4位同學有一科2nd choice, 其他全部揀到想讀科目
作者: boboaf    時間: 21-4-2 15:36     標題: 回覆樓主:

thank  you. 唔好意思可唔可以講多少少什麼是block 制?

作者: PTL_L    時間: 21-4-2 15:41

cafeva 發表於 21-4-2 15:34
mss 行block制,去年衹有4位同學有一科2nd choice, 其他全部揀到想讀科目
好勁,你收風仲勁過我,快啲講多啲嚟聽下
作者: jacknetpass    時間: 21-4-2 15:52

cafeva 發表於 21-4-2 15:34

SPCS 和其他直資差不多,看成績看排名,KPI 亮麗  
MSS 應該盡量滿足學生要求,冇聽說過想讀又不給又吃套餐之類的,我也想知什麼是BLOCK制

作者: medicine    時間: 21-4-2 15:55

mcl203 發表於 21-4-2 12:04
SPCS,我點會知!~~~
快啲追一個返來,然後發功入小一,以後咪可以全科作答咯
作者: SLHongkonger    時間: 21-4-2 16:01

jacknetpass 發表於 21-4-2 15:52
SPCS 和其他直資差不多,看成績看排名,選套餐的。
MSS 應該盡量滿足學生要求,冇聽說過想讀又 ...

SPCS 係選套餐架?

但前排 我請教左個師姐的家長
佢話中二剔走唔想讀的科
7科必修 加5科選修
讀完igcse 再跟能力分 dse班
不過係igcse 既班有限額 唔夠位 就要跟成績分班
但科目就應該想讀邊科都應該可以讀

先利申 我囡初中 未到分班
所以敢講話好清楚擇科情況

作者: jacknetpass    時間: 21-4-2 16:20

SLHongkonger 發表於 21-4-2 16:01
SPCS 係選套餐架?

記得之前有些家長分享過的

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3745015&extra=&page=1

我略知少許如下:
F.2 下學期會有家長會詳細解釋
DSE揀科組別有四組, 由Set A to Set D
只要有學生揀科,就會開班(自由度頗高)
F.3有一班精英班,F3s約有40人,按成績入班指定要揀SetA + further maths.
Set A: Bio, Chem, Phy, Econ + Accounting / B.S
每年選科組合都會視乎情況,略作少許調整.

作者: SLHongkonger    時間: 21-4-2 16:50

jacknetpass 發表於 21-4-2 16:20
記得之前有些家長分享過的

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3745 ...

Thanks ar
我又長知識

作者: lik123    時間: 21-4-2 16:55

SPCS 係選套餐架?

請問:1)7科必修是哪幾科?2)5科選修是指set A- set D嗎?3)每個set一般有些什麼呢?

作者: SLHongkonger    時間: 21-4-2 16:59

lik123 發表於 21-4-2 16:55
請問:1)7科必修是哪幾科?2)5科選修是指set A- set D嗎?3)每個set一般有些什麼呢?
...

我都唔清楚
我都係問師姐的家長得知

作者: lik123    時間: 21-4-2 17:22

SLHongkonger 發表於 21-4-2 16:59
我都唔清楚
我都係問師姐的家長得知

麻煩你知道後告知一下。謝謝

作者: bettyay    時間: 21-4-2 17:32

SPCS 係選套餐架?

我會認為有自由度的半自助餐,真係分set A至D!每set都有七至八科揀其中五科!印象中4set中有3set都齊文理商!基本你揀的都開到班!所以我視為剔走唔想讀嘅多啲另係完成中二後分科,唔係中二就剔走唔讀

IGCSE 全級S4必須應考!之後GCE/DSE按能力分流選其一考,因為直資最多不能開多過50%學額讀DSE以外課程,所以如果太多人偏向其中一學制。就會以成績為優先選科序。S5讀邊科都可以也要有前設,一要佢有開,二係之前已經修讀該科中

作者: bettyay    時間: 21-4-2 17:36

lik123 發表於 21-4-2 16:55
...
唔清楚會否每年可能有不同?如果現在只是小六升中,我覺得不用太快知道4sets確實係邊幾科吧!
作者: yyk1009    時間: 21-4-2 18:07

MSS 數學冇M1 M2, 你們點睇?
作者: SLHongkonger    時間: 21-4-2 18:11

bettyay 發表於 21-4-2 17:32
我會認為有自由度的半自助餐,真係分set A至D!每set都有七至八科揀其中五科!印象中4set中有3set都齊文理 ...

我想請教下你 你女係讀DSE 定GCE

作者: mcl203    時間: 21-4-2 18:11

yyk1009 發表於 21-4-2 18:07

點會無 M1/2呀!~~~

作者: yyk1009    時間: 21-4-2 18:16

mcl203 發表於 21-4-2 18:11
點會無 M1/2呀!~~~
我實際不淸楚,看了website 以為無,有高人指點嗎?
作者: mcl203    時間: 21-4-2 18:20

yyk1009 發表於 21-4-2 18:16
我實際不淸楚,看了website 以為無,有高人指點嗎?

咪有囉~~~

作者: lik123    時間: 21-4-2 19:00

bettyay 發表於 21-4-2 17:32
我會認為有自由度的半自助餐,真係分set A至D!每set都有七至八科揀其中五科!印象中4set中有3set都齊文理 ...

明白,先了解一下,心裡有個底

作者: pypy405    時間: 21-4-2 19:01

yyk1009 發表於 21-4-2 18:07

有m1 m2 架

作者: bettyay    時間: 21-4-2 19:36

SLHongkonger 發表於 21-4-2 18:11
我想請教下你 你女係讀DSE 定GCE
未分流!正在水深火熱預備考IGCSE中
作者: SLHongkonger    時間: 21-4-2 20:02

bettyay 發表於 21-4-2 19:36
未分流!正在水深火熱預備考IGCSE中

哇 咁叫囡囡加油呀

作者: boboaf    時間: 21-4-3 12:00     標題: 回覆樓主:

請問MSS有冇精英班?聽聞SPC入唔到精英班就好平平,自生自滅...

作者: lik123    時間: 21-4-3 12:48     標題: 回覆樓主:

請問:
1)spcs是以pre S1成績來分班的嗎?據說外來生自成一班,另外一些外來生會跟部分原校生合組一班,外來生以什麼標準分到上述兩班的呢?
2)中二開始是原班升,還是重新再分班呢?
謝謝!

作者: PTL_L    時間: 21-4-3 12:50

boboaf 發表於 21-4-3 12:00
請問MSS有冇精英班?聽聞SPC入唔到精英班就好平平,自生自滅...
Mss 唔會講明有精英班,但一般s1 要考pre s1作為分班,亦睇到A>B>C>D咁排,AB班只有中文會拆組上課,其他科目都是一齊上堂,但CD班係中英數都係拆小組上課。另外,睇到校內獎項表,會見到大多攞學科獎既都係AB班,而A班又會比B班攞獎數量多啲,故估AB係成績稍好既2班。至於non Chinese students 會放起C班,我覺得就算成績稍弱,學校都會補底,不會完全唔理同學,放心。
作者: Lsfjoey    時間: 21-4-3 12:50     標題: 回覆樓主:

請問除了用pre s1排, 會否加教育局R.O成績來排列? 外來生自成一班通常會編入什麼班?

作者: b3410    時間: 21-4-3 13:09

Lsfjoey 發表於 21-4-3 12:50
請問除了用pre s1排, 會否加教育局R.O成績來排列? 外來生自成一班通常會編入什麼班?
...
暫時未聽聞過有學校用RO分班。通常係考pre S1, 或者學校自己的分班試。
作者: Lsfjoey    時間: 21-4-3 13:10     標題: 回覆樓主:

請問pre s1係咪中英數都會考

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5