教育王國

標題: 港同hkuga vs SPC [打印本頁]

作者: hjehje    時間: 21-4-1 22:57     標題: 港同hkuga vs SPC

一間活動教學男女校。一間百年男校。大家點諗呢?原本自二有SJC ,但我傾向直資學校。

作者: gracelam    時間: 21-4-1 23:05

hjehje 發表於 21-4-1 22:57
一間活動教學男女校。一間百年男校。大家點諗呢?原本自二有SJC ,但我傾向直資學校。
...

當2間差不多level時。。。。

投男女校

作者: EFJ3    時間: 21-4-1 23:09

回覆 hjehje 的帖子

SPC
百年老校,品牌好
課程好,公開試成績好
老師好,雙班主任

作者: joycechanwy    時間: 21-4-1 23:15

港同你有全船,好吸引
作者: HM168    時間: 21-4-1 23:19

EFJ3 發表於 21-4-1 23:09

SPC

x2

SPC

作者: HM168    時間: 21-4-1 23:20

joycechanwy 發表於 21-4-1 23:15
港同你有全船,好吸引

好似只得一年?

作者: cafeva    時間: 21-4-1 23:22

SPC.
作者: justin1justin2    時間: 21-4-1 23:25

唔鍾意男校, 港同一票
作者: Poyau    時間: 21-4-1 23:33     標題: 回覆樓主:

男校 → SPC
男女 → 港同

作者: Jackychanchan    時間: 21-4-1 23:49

這票投港同,有全船,都 是不錯的學校
作者: 為食仔    時間: 21-4-1 23:52

校友網絡不考慮?

作者: HM168    時間: 21-4-1 23:57

...

SJC, SPC, HKUGA

作者: jacknetpass    時間: 21-4-2 00:04

全船 for sure
作者: IYY    時間: 21-4-2 01:52

挑合乎孩子性格及未來升學計劃的學校。
港同: 新派教學, 比較注重 project management, research basis, 非常適合愛看書, 愛自己搜集資料, 加以研究的小朋友。

SPC: 傳統教學, 英文水平十分不錯, 中文嘛, hahaha。有DSE 加 IAL 可供選擇, 進可攻, 退可守。學校鼓勵小朋友參加活動, 宜自律性高的小朋友。

作者: hjehje    時間: 21-4-2 08:37

小朋友是在港同相似概念的小學。也慣了做project manager.所以我常常也同朋友比喻。功課雖然冇好似在傳統小學的妹妹咁多,但佢一份功課可能等于人哋抄寫功課嘅幾倍。可以搵資料搵好耐。但我亦發覺佢學識更多。更仔細。
佢學術型,每事尋根究底,中意表達意見。平時喺小學係*大佬型*,中英文也平均。尤其數常比較強。亦中意steam ,老師話佢傳統,活動教學也適合。
如果港同。佢會容易適應。SPC-傳統文化。
我想佢入學術上多啲嘅學校。

作者: Babyarsene    時間: 21-4-2 08:40

hjehje 發表於 21-4-2 08:37
小朋友是在港同相似概念的小學。也慣了做project manager.所以我常常也同朋友比喻。功課雖然冇好似在傳統小 ...

學術上多啲就SPC

作者: hjehje    時間: 21-4-2 08:41

回覆 joycechanwy 的帖子

全船其實除了費用。亦係能力嘅肯定。學校比較重視。
作者: 小曳人    時間: 21-4-2 09:02

其實如果了解到教學方法是否適合孩子,好易作決定

之前有位睇住佢大嘅blogger 女女,應該係讀福小嘅,佢會俾女同學蝦,老師建議佢揀女校,我雖然無見過阿女,但我叫媽媽報港大同,最後佢順利入讀,中一生活亦愉快,仲係班會主席,積極投入新生活!

又,有朋友仔女都讀港大同,升中嗰年,媽媽俾仔去讀SPC (好似有船),女就揾咗間津小轉走咗,佢話兩個都唔適合港大同,因為性格較文靜,之後,聽到女女新校d同學好好,識咗好多新朋友,仔仔就繼續STEM 方向發展,疫情呢一年拍咗唔少片放youtube,仲接受過多次訪問!
又,第一個女孩有個好好嘅男同學,升中時入到LSC (見你比較埋SJC),男孩入到LSC 同我仔同班,算係傾得埋幾個之一,無聽到有適應問題。

所以,無絕對答案,只有了解孩子嘅人幫到手,其實,孩子自己有咩意見?

作者: HM168    時間: 21-4-2 10:49

hjehje 發表於 21-4-2 08:37
小朋友是在港同相似概念的小學。也慣了做project manager.所以我常常也同朋友比喻。功課雖然冇好似在傳統小 ...

你最後一句已經是答案學術SPC及SJC (2間理科強)

pm

作者: elbar    時間: 21-4-2 12:33

...

Paul / Joe  

作者: hjehje    時間: 21-4-2 17:47

小曳人 發表於 21-4-2 09:02

之前有位睇住佢大嘅blogger 女女,應該係讀福小嘅,佢會 ...
其實我都有問過佢。阿仔話媽媽決定。我覺得佢係驚唔合媽媽心意,佢係估緊我想去邊度。。其實佢係一個好有主見有自己諗法嘅小朋友,但係驚會令我失望。EK 高手多。所以想攞多啲中肯資料。同佢傾下。先多謝大家。

作者: sandylaw617    時間: 21-4-2 18:14

一定SJC, 免費第二SPC
第3⃣️港同

作者: kudon    時間: 21-4-2 19:29

hjehje 發表於 21-4-2 17:47
其實我都有問過佢。阿仔話媽媽決定。我覺得佢係驚唔合媽媽心意,佢係估緊我想去邊度。。其實佢係一個好有主 ...

不如你問下亞仔喜唔喜歡現在學校做功課嘅方式,如果喜歡,可能港同佢會開心d,如果答你一般,就 SPC

作者: 小曳人    時間: 21-4-2 20:35

hjehje 發表於 21-4-2 17:47
其實我都有問過佢。阿仔話媽媽決定。我覺得佢係驚唔合媽媽心意,佢係估緊我想去邊度。。其實佢係一個好有主 ...
咁就同佢講:媽媽覺得3間都係好學校,任何一間都無問題,但特質唔同,所以最好佢自己決定

作者: lightingchung    時間: 21-4-2 21:33

投 SPC

作者: 熊寶寶樂園    時間: 21-4-2 22:05

Both are good schools. I vote for SPC.

作者: tkhhung    時間: 21-4-2 23:23

小曳人 發表於 21-4-2 09:02

之前有位睇住佢大嘅blogger 女女,應該係讀福小嘅,佢會 ...

找到間適合用家最重要

作者: hjehje    時間: 21-4-3 00:19

sandylaw617 發表於 21-4-2 18:14
一定SJC, 免費第二SPC
第3⃣️港同

港同也有full schlaship,等同免費。
作者: hjehje    時間: 21-4-3 00:20

小曳人 發表於 21-4-2 20:35
咁就同佢講:媽媽覺得3間都係好學校,任何一間都無問題,但特質唔同,所以最好佢自己決定
...
呢個說法好好,我試下。
作者: hjehje    時間: 21-4-3 00:22

kudon 發表於 21-4-2 19:29
不如你問下亞仔喜唔喜歡現在學校做功課嘅方式,如果喜歡,可能港同佢會開心d,如果答你一般,就 SPC
...
多謝您。我試探下
作者: HM168    時間: 21-4-3 01:13

hjehje 發表於 21-4-3 00:22
多謝您。我試探下
這POST 可能幫到你了解多些SPC

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3853027&pid=48908777&fromuid=1798638
作者: bbeasy25    時間: 21-4-3 21:06

3間也是好學校,我會比阿仔揀。

作者: carolmum    時間: 21-4-4 01:27

你prefer直資、學術強

答案就該係 SPC,
你睇SPC DSE成績同入大學率就知道 港同適合比較鍾意講嘢、表演、活躍既小朋友
見你話仔咁孝順你,一定好乖巧純品
相信SPC自律守規係唔會難到你仔仔

作者: eli_leung    時間: 21-4-4 09:32

hjehje 發表於 21-4-3 00:19
港同也有full schlaship,等同免費。

請問有船offer 6年?或每年審批?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5