教育王國

標題: 今年暑假應如何渡過 [打印本頁]

作者: ahjoechan    時間: 21-4-11 11:01     標題: 今年暑假應如何渡過

上年已浪費了一年。長期無學返留在家,小兒已養成午睡習慣。看見他虛渡光陰,心想青春逝去不復返。真心今年不可再浪費,各位有冇明燈可提議?

作者: LeeCC    時間: 21-4-11 11:32

發展一項新的興趣,例如自學樂器,畫畫,砌模型,寫program
作者: Jane1983    時間: 21-4-11 17:13

搵d佢有興趣的嘢比佢學吓玩吓。一d體藝,加一d學術。始終係初中,要同佢傾,佢on board先做得成。
作者: cafeva    時間: 21-4-11 22:20

最近成功引誘我個寫program, 佢尋日成日係度同個program搏鬥暑假想佢游多D水, 如果唔得就要比$佢學跳舞, 唔郁多D唔掂

作者: b3410    時間: 21-4-13 09:01

唔知旅遊氣泡可否實現,如果得咗,想去新加坡玩下都好
作者: b3410    時間: 21-4-13 09:02

如果繼續留港閉關,要做一個好好的運動健身計劃,操fit 身體,準備F5全力搏擊
作者: cafeva    時間: 21-4-14 12:01

b3410 發表於 21-4-13 09:02
如果繼續留港閉關,要做一個好好的運動健身計劃,操fit 身體,準備F5全力搏擊 ...
運動健身計劃 >>> 透露多少少參考下

作者: b3410    時間: 21-4-14 12:21

cafeva 發表於 21-4-14 12:01
運動健身計劃 >>> 透露多少少參考下
planning, 未有
作者: Jane1983    時間: 21-4-14 17:18

體育方面,中學生想學滑水,有無好介紹?
作者: S-Kwok    時間: 21-4-14 18:42     標題: 回覆樓主:

康民署?

作者: gigayan    時間: 21-4-14 19:16

如果繼續留港閉關,要做一個好好的運動健身計劃,操fit 身體,準備F5全力搏擊 ...

我都覺得阿女最近少戶外活動,身體無咁Fit...... 暑假真係要郁多d先得

作者: Jane1983    時間: 21-4-14 19:30

S-Kwok 發表於 21-4-14 18:42
康民署?

未有疫情前,有獨木舟、滑浪風帆,但無滑水。

作者: Jane1983    時間: 21-4-14 19:35     標題: 回覆樓主:

以前每年暑假,我都會搵d亞女有興趣的嘢來學,好好玩的。佢細個時,我都真係好多idea。但而家佢都中學,今年又疫情限聚,佢亞媽我都黔驢技窮

作者: joycechanwy    時間: 21-4-14 21:37

cafeva 發表於 21-4-11 22:20
最近成功引誘我個寫program, 佢尋日成日係度同個program搏鬥暑假想佢游多D水, 如果唔得就要比$佢 ...
想請教有甚麼software 或apps推介學寫program ?謝謝你
作者: S-Kwok    時間: 21-4-14 22:36

Jane1983 發表於 21-4-14 19:35
以前每年暑假,我都會搵d亞女有興趣的嘢來學,好好玩的。佢細個時,我都真係好多idea。但而家佢都中學,今 ...

係囉,小學總有好多想小朋友試嘅活動,多到要取捨。依家中學,已經好難諗,尤其是我仔唔好戶外活動。

作者: YmOra    時間: 21-4-14 22:54

joycechanwy 發表於 21-4-14 21:37
想請教有甚麼software 或apps推介學寫program ?謝謝你

好奇怪喎!好多學生叫佢哋選修ICT就不太想,但叫佢哋學寫app就個個爭住要學。

作者: Jane1983    時間: 21-4-15 08:11

回覆 S-Kwok 的帖子

唔好戶外活動,真係少好多選擇。不過,一年一個暑假,佢地開心,過得充實和有意義最緊要。

作者: b3410    時間: 21-4-15 08:31

Jane1983 發表於 21-4-15 08:11
回覆 S-Kwok 的帖子

唔好戶外活動,真係少好多選擇。不過,一年一個暑假,佢地開心,過得充實和有意義最緊 ...
主要因為疫情,好多活動唔敢報。往年都會報一個outward bound,2個左右YMCA residental camp, 小童會也經常有行山/一日遊活動,中學生都有。日日玩

可能今年試報一個半個,搏疫情受控可以去到。

作者: Jane1983    時間: 21-4-15 09:20

回覆 b3410 的帖子

一日遊,幾好玩。疫情係問題,無得去旅行,已經多咗一截空餘時間。
同埋佢地大咗,主見大咗,無咁易安排個佢開心又有聲有色的暑假。

作者: cafeva    時間: 21-4-16 08:38

joycechanwy 發表於 21-4-14 21:37
你小朋友本身咩程度?想學咩語言?
作者: joycechanwy    時間: 21-4-16 08:56

cafeva 發表於 21-4-16 08:38
你小朋友本身咩程度?想學咩語言?
近月學校教緊Scratch,佢好有興趣,日日回家在玩,老師叫佢組隊參加比賽。有無一些學電腦PROGRAMMING的SOFTWARE或APPS可以推介下?佢英文比較好,謝謝
作者: bbc2018    時間: 21-4-16 09:42

joycechanwy 發表於 21-4-16 08:56
近月學校教緊Scratch,佢好有興趣,日日回家在玩,老師叫佢組隊參加比賽。有無一些學電腦PROGRAMMING的SOFTW ...
mBot 好好玩呀!
作者: LeeCC    時間: 21-4-16 10:24

近月學校教緊Scratch,佢好有興趣,日日回家在玩,老師叫佢組隊參加比賽。有無一些學電腦PROGRAMMING的SOFTW ...

有無興趣自學Python?
可以試下入呢度學:www.learnPython.org

作者: sleepy.head    時間: 21-4-16 15:27

我仔register 咗Udemy 嘅十幾蚊美金online Python course 自學緊。

作者: cafeva    時間: 21-4-16 15:31

如果想正經學coding, 都可以試 https://www.edx.org/

不過太細個可能嫌悶.

我自己D python 都係E度學

作者: KIMLIFEINUK    時間: 21-4-21 14:52

我叫阿女網上學D online course, 有得 track progress, 有時出下街買野咁。希望今年暑假情況好番D

作者: b3410    時間: 21-4-22 20:41

今日開始準備暑假活動,希望多些戶外類型活動,residential camp 最好,有冇適合中學生的推薦?
暫時見到outward bound 可以報,希望不會因為疫情取消。

作者: fmc    時間: 21-4-23 08:15

我女一放學食飽就午睡  依家開始補番習 等佢無甘懶 學校又無咩功課做

作者: ahjoechan    時間: 21-4-23 14:21

May I know where has outward bound offer ?  
作者: b3410    時間: 21-4-23 19:29

ahjoechan 發表於 21-4-23 14:21

May I know where has outward bound offer ?
https://www.outwardbound.org.hk/courses/individuals-families

作者: conniecheung    時間: 21-4-24 01:16

想比個輕鬆暑假佢,所以未諗!

作者: b3410    時間: 21-4-28 16:32

估唔到幾日時間,outward bound 好多session 已經full.

大概大家暑假實在冇乜地方去。
作者: licpd    時間: 21-4-28 18:09

疫情下水無得游,個教練搞outdoor training 和海上游泳班,大傢都好支持。
作者: ramuza    時間: 21-4-28 20:43

b3410 發表於 21-4-22 20:41
今日開始準備暑假活動,希望多些戶外類型活動,residential camp 最好,有冇適合中學生的推薦?
暫時見到ou ...

我哋秋天海都覺得辛苦你夏天去真係要諗清諗楚

作者: b3410    時間: 21-4-28 21:53

ramuza 發表於 21-4-28 20:43
我哋秋天海都覺得辛苦你夏天去真係要諗清諗楚
年年暑假都去,慣咗
作者: MrBeast    時間: 21-4-28 21:59

really?接種%咁低若爆發又封番好似有d危,但既然full 得咁快咁我唔洗諗
作者: b3410    時間: 21-4-28 22:26

MrBeast 發表於 21-4-28 21:59

really?接種%咁低若爆發又封番好似有d危,但既然full 得咁快咁我唔洗諗  ...
唔理得咁多,報咗先。最多去唔到等退錢
作者: mypineapple    時間: 21-5-8 17:33

想小朋友係呢個暑假做多啲戶外活動,但仲諗緊可以參加啲咩

作者: grandmalolo    時間: 21-5-19 10:21

報了好多水上活: 直立板、獨木舟、水球、滑浪風帆、少年風帆。充电的暑假
作者: b3410    時間: 21-5-19 10:56

grandmalolo 發表於 21-5-19 10:21
報了好多水上活: 直立板、獨木舟、水球、滑浪風帆、少年風帆。充电的暑假 ...
請問在哪裏報這些活動?
作者: grandmalolo    時間: 21-5-19 23:36

青協、康文署、YMCA

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5