教育王國

標題: 沙田區1C-2A點填好? [打印本頁]

作者: 喵喵星的喵    時間: 21-4-11 22:59     標題: 沙田區1C-2A點填好?

呈三排名終於出咗,冇跌又冇升。
老師評1C-2A,點揀好
沙田Band1位夠嗎?

作者: elbar    時間: 21-4-12 01:59

喵喵星的喵 發表於 21-4-11 22:59
沙田Band1位夠嗎?

或許派位乙部

1 聖心 / 林漢光
2 基督

都不錯  

作者: 喵喵星的喵    時間: 21-4-12 02:34

elbar 發表於 21-4-12 01:59
或許派位乙部

1 聖心 / 林漢光

其實係諗乙一放1C,乙二放2A,
但怕萬一評錯,其實係b2成績,乙一放1C,咪冇咗個機會,可能會碌到好後志願。
今年又唔知b1學位夠唔夠b1生分
好迷惘

作者: conniecheung    時間: 21-4-12 17:58

穩陣起見 乙一寫2A,其實邊緣人 入到2A中學都好唔錯。

作者: Yo119yo119    時間: 21-4-16 17:50     標題: 回覆樓主:

乙一聖心/鄭榮之

作者: hobby    時間: 21-4-16 18:15

想問聖心、鄭榮之2間英中,大家當1C還是2A? 如果排位,會揀早過其他中中?

作者: YmOra    時間: 21-4-16 18:19

hobby 發表於 21-4-16 18:15
想問聖心、鄭榮之2間英中,大家當1C還是2A? 如果排位,會揀早過其他中中?
...

我個人响大抽獎裏把兩校定為(B1c-B2a)英中,我會填响B2a中中之前作為B1學生的B1最後填選位置的保險線,而第一所B2a中中就是正式的保險線。

作者: YmOra    時間: 21-4-16 18:24

喵喵星的喵 發表於 21-4-11 22:59
沙田Band1位夠嗎?

你的"首選"仍是想搏B1中學嗎?還是第一志願就入B2a中學就可以呢?

作者: Cliokohonda    時間: 21-4-16 18:32

喵喵星的喵 發表於 21-4-12 02:34
其實係諗乙一放1C,乙二放2A,
但怕萬一評錯,其實係b2成績,乙一放1C,咪冇咗個機會,可能會碌到好後志願 ...

乙一放1C , “”倒不如“”放1A   ,曾呂崇三揀一

乙二2B ,梁文燕,楊葛,佛教,三揀一。

作者: YmOra    時間: 21-4-16 18:36

Cliokohonda 發表於 21-4-16 18:32
乙一放1C , “”倒不如“”放1A   ,曾呂崇三揀一

乙二2B ,梁文燕,楊葛,佛教,三揀一。

樓主的孩子屬(B1c-B2a)邊緣人喎?!沙曾、沙呂和沙崇邊樹啱佢讀呀?!

作者: Cliokohonda    時間: 21-4-16 18:40

YmOra 發表於 21-4-16 18:36
樓主的孩子屬(B1c-B2a)邊緣人喎?!沙曾、沙呂和沙崇邊樹啱佢讀呀?!
...

1BC 同1C2A 分別不大啦,曾記级尾果堆都係曾經1abc 呢……

作者: Cliokohonda    時間: 21-4-16 18:46

YmOra 發表於 21-4-16 18:36
...

大部份人揀學校都有近朱者赤心態,
2A 入聖鄭勝算不太高,乙二肯止蝕的話,為何乙一不博1AB , 最多輸2A 但有機换到1A ..

纯以賭博心態,不代表適合樓主仔女狀況。

作者: YmOra    時間: 21-4-16 18:52

Cliokohonda 發表於 21-4-16 18:40
1BC 同1C2A 分別不大啦,曾記级尾果堆都係曾經1abc 呢……

你係"沙曾"用家嗎?沙曾簡介會又話自己只取錄級頭學生嘅?!

作者: Cliokohonda    時間: 21-4-16 18:55

YmOra 發表於 21-4-16 18:52
你係"沙曾"用家嗎?沙曾簡介會又話自己只取錄級頭學生嘅?!

自行嘛,抽獎就另一回事,下游並不孤單。

圖片附件: 16185705102365628221011622645135.jpg (21-4-16 18:55, 30.53 KB) / 下載次數 8
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU4NTcxfGM2NWQ0MWRifDE3MTc0MzIyMzR8MA%3D%3D

作者: YmOra    時間: 21-4-16 18:56

Cliokohonda 發表於 21-4-16 18:46
大部份人揀學校都有近朱者赤心態,
2A 入聖鄭勝算不太高,乙二肯止蝕的話,為何乙一不博1AB , 最多輸2A 但 ...

如果樓主真係中咗"曾記",我怕佢由放榜嗰日計起:開心60日,若讀60月,捱足60年。

作者: Poyau    時間: 21-4-16 19:05

hobby 發表於 21-4-16 18:15
...

鄭榮之DSE成績較胡忠/馬崇佳
IHMC無公布DSE數據
2020年升學士%低於胡忠/馬崇

作者: Cliokohonda    時間: 21-4-16 19:12

YmOra 發表於 21-4-16 18:56
如果樓主真係中咗"曾記",我怕佢由放榜嗰日計起:開心60日,若讀60月,捱足60年。

有冇咁恐怖先,1C2A 可以係粗心大意求其型,1AB 又可以係小學呈分機器。

開心60日不限於1C2A或1ABC,前者辛苦啲,但兩者不至於抱憾終身,派卷時愁眉苦臉小不了。

作者: hobby    時間: 21-4-16 19:14

Poyau 發表於 21-4-16 19:05
鄭榮之DSE成績較胡忠/馬崇佳
IHMC無公布DSE數據
2020年升學士%低於胡忠/馬崇

作者: 喵喵星的喵    時間: 21-4-17 00:00

YmOra 發表於 21-4-16 18:24
你的"首選"仍是想搏B1中學嗎?還是第一志願就入B2a中學就可以呢?

仔係想入英中多啲

作者: 喵喵星的喵    時間: 21-4-17 00:09

Cliokohonda 發表於 21-4-16 19:12
有冇咁恐怖先,1C2A 可以係粗心大意求其型,1AB 又可以係小學呈分機器。

開心60日不限於1C2A或1ABC,前者 ...

仔真係粗心大意型
所以最多只會揀1C校,不會越級挑戰。

作者: YmOra    時間: 21-4-17 08:56

喵喵星的喵 發表於 21-4-17 00:00
仔係想入英中多啲

明白。咁!甲部和乙1就是好好把握入B1中學的機會了,由於你係邊緣人,你有機會屬(甲部B1乙部B2)或(甲部B1乙部B1)或(甲部B2乙部B2),而你比較想搏入英文中學嘅話,建議你甲1甲2甲3皆填選較大機會的B1c或(B1c-B2a)英中,連埋乙1放B1c英中,那麼你就有四個機會搏了。

作者: YmOra    時間: 21-4-17 09:23

喵喵星的喵 發表於 21-4-17 00:09
仔真係粗心大意型  
所以最多只會揀1C校,不會越級挑戰。

純粹個人意見,只作參考。

其實,"邊緣人"係可以好好把握"甲部"之選校策略,因為邊緣人(B1c-B2a)有可能係被小學評為"本區"即發生响乙部大抽獎時的""評級值"",以"九龍城區"為例,乙部屬邊緣人甲部好大機會屬B1c的評級值,那麼,可以好好把握甲部的填選策略,其實除咗jm可以隨自己的意願响甲部揀選喜歡的B1中學外,其實jm們可以接受到次DD嘅選擇,係可以甲部揀晒三間Banding屬(B1c-B2a)之英中以大大增加""命中率"",雖然不可話絕對大,但"機率"確實增大了不少,個人看法為,(B1c-B2a)英中响甲部不是一眾B1組別學生的"首選"想入之中學,B1a學生或B1b學生不會想,就連B1c學生也不想咁快就入咗無得响乙部再搏過更高Band之中學,(B1c-B2a)英中响大抽獎的主要感興趣嘅會是一眾B2組別學生,若然邊緣人有機會响甲部成為B1組別學生又唔介意選次DD嘅(B1c-B2a)英中,咁你的"填選"就會俾一眾B2生""更早抽中"",搏嘅係搏B1生好少會選(B1c-B2a)英中,從而增加自己的入讀B1中學的勝算。微調可以甲部三間(B1c-B2a)中學,或甲1B1c+甲2甲3(B1c-B2a)中學,或甲1甲2B1c+甲3(B1c-B2a)中學,以供參考。亦建議,好好"搜羅"各區有機的(B1c-B2a)中學以增加命中率,不要只局限於自己本區。

作者: 小娜子    時間: 21-4-18 21:55

其實老師話今年沙田band 1學位足夠,會有剩添,今年band 1已經有2間學校加咗班。
作者: 喵喵星的喵    時間: 21-4-18 22:00

小娜子 發表於 21-4-18 21:55
其實老師話今年沙田band 1學位足夠,會有剩添,今年band 1已經有2間學校加咗班。 ...

你小朋友學校老師真係好,但仔學校係叫我乙一放2A校最穩陣,隔離班老師叫b1生,乙六要放2A校

作者: 小娜子    時間: 21-4-18 22:15

回覆 喵喵星的喵 的帖子

你係幾線小學?我覺得今年band 1c-2a邊緣搏band 1係有機會。

作者: mypineapple    時間: 21-4-18 23:13

小娜子 發表於 21-4-18 21:55
其實老師話今年沙田band 1學位足夠,會有剩添,今年band 1已經有2間學校加咗班。 ...

Band 1 學位的確係多個band 1 學生, 加上好多人退學,所以今年唔少band 2 應該攞到band 1 學位

作者: 喵喵星的喵    時間: 21-4-19 01:30

小娜子 發表於 21-4-18 22:15
回覆 喵喵星的喵 的帖子

你係幾線小學?我覺得今年band 1c-2a邊緣搏band 1係有機會。

2線小學,仔學校偏向保守   

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5