教育王國

標題: DSE 2021開考啦,大家為他們打氣啦 [打印本頁]

作者: nicolemummy    時間: 21-4-23 08:55     標題: DSE 2021開考啦,大家為他們打氣啦

加油呀。出世率最低的這一屆

作者: kellymami    時間: 21-4-23 09:01

nicolemummy 發表於 21-4-23 08:55
加油呀。出世率最低的 ...

大家都要加油呀!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: claudiayumt    時間: 21-4-23 09:29

加油呀!
作者: shalie    時間: 21-4-23 09:34

加油

作者: wyh:)    時間: 21-4-23 09:51

加油(emoji)(emoji)啊!

作者: wing_so    時間: 21-4-23 10:30

加油加加油(emoji)(emoji)

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-23 10:32

加油
作者: PAJMama    時間: 21-4-23 10:37

加油! 出年到我女兒
作者: miriam    時間: 21-4-23 11:10

2004 年低過 2003 年丫

作者: nicolemummy    時間: 21-4-23 11:11

miriam 發表於 21-4-23 11:10

係喎,妳岩

作者: JoeyJoey    時間: 21-4-23 11:20

加油!
作者: 素兒    時間: 21-4-23 11:22

希望大家都順順利利, 加油~
作者: JoeyJoey    時間: 21-4-23 12:21

請教下...上網search到 ,政府官網數據

03年46xxx
04年49xxx

作者: miriam    時間: 21-4-23 13:50

JoeyJoey 發表於 21-4-23 12:21

03年46xxx
2015/16年度(2003出生)升中自行討論區,今年人數少過上年

路據報章資料:
2002出生 14/15 學年有 5.12萬人
2003出生 15/16 學年有 5.09萬人
2004出生 16/17 學年有 4.84萬人

2016升中人數, band 1 人數对band 1學位數量?

2003 年是香港整體出生率最低的一年。
但 2004 是父母皆為香港人出生率最低的一年,只有 34902 人 (2003 年是 36168 人)。

2015 年 升中小六學生是 47958 人,同年小五只有 47833 人,人數少了百多人。
可能報紙看到這兩個數字,估來年升中人數會再減少。

作者: miriam    時間: 21-4-23 14:49

JoeyJoey 發表於 21-4-23 12:21

03年46xxx
升中人數暴跌 英中恐落車 促放寬收生

升中學生由過往每年約8萬人,跌至今年5.12萬人,明年更降至5.09萬人,16/17學年只有4.84萬人,往後才回升。本報統計全港119間英中,新學年共有16,155個學額;不過34間標榜全英語授課的直資傳統名校及新辦直資,則提及多達4,500個學額。

作者: chocolatebean    時間: 21-4-23 15:03

miriam 發表於 21-4-23 13:50
2015/16年度(2003出生)升中自行討論區,今年人數少過上年

路據報章資料:
即係邊年少D?
作者: miriam    時間: 21-4-23 15:15

chocolatebean 發表於 21-4-23 15:03
即係邊年少D?
當年升中人數, 2004 年出生個批係少過 2003 年

作者: LovelyKwan    時間: 21-4-23 15:52

希望大家都順順利利, 加油~
作者: JoeyJoey    時間: 21-4-23 16:17

miriam 發表於 21-4-23 14:49

升中學生由過往每年約8萬人,跌至今年5.12萬人,明年更降至5.09萬 ...
明白了... THANKS !
作者: Charlotte_mom    時間: 21-4-23 16:57

加油呀考生們,祝順順利利

作者: saetang    時間: 21-4-23 17:52     標題: 回覆樓主:

Good Luck  

作者: hoilong    時間: 21-4-23 18:14

希望各個考生都順順利利,加油!
作者: M-1    時間: 21-4-23 19:02     標題: 回覆樓主:

加油!

作者: chunheibaby    時間: 21-4-23 19:32

加油呀!各位考生們,祝順順利利

我個仔明天開波考第一科

作者: mami42    時間: 21-4-24 00:09

祝大家仔仔囡囡得「星」應手 !
我仔仔明天都開考了

作者: esmehouse    時間: 21-4-24 00:36

祝各位考生順利
作者: nicolemummy    時間: 21-4-24 07:57     標題: 回覆樓主:

今日考Chem, 最多人考的選修科

作者: gracelam    時間: 21-4-24 09:49

致各位DSE考生:

平安健康!
精神奕奕!
信心滿滿!
路路暢通!

加油

作者: hoilong    時間: 21-4-24 09:50

今日陪阿女去試場,見好多家長亦一樣。
作者: silvia_ng    時間: 21-4-24 10:38     標題: 回覆樓主:

集氣post   今日我家傻仔第一日開考!祝福各考生順順利利呀!

作者: silvia_ng    時間: 21-4-24 10:40

nicolemummy 發表於 21-4-24 07:57
今日考Chem, 最多人考的選修科

最多人考嘅應該係biology(13,115人),其次先係chemistry (12,389人),再之後係Economic (12,307人)。

作者: mother904    時間: 21-4-24 10:52

祝各位考生順利,成功奪星
作者: October.    時間: 21-4-24 11:01

miriam 發表於 21-4-23 14:49

升中學生由過往每年約8萬人,跌至今年5.12萬人,明年更降至5.09萬 ...
今年又退學潮,唔知幾年後DSE考生人數會唔會創新低。

作者: October.    時間: 21-4-24 11:05

各位考生順順利利,成績滿意!
作者: nicolemummy    時間: 21-4-24 13:12

silvia_ng 發表於 21-4-24 10:40
最多人考嘅應該係biology(13,115人),其次先係chemistry (12,389人),再之後係Economic (12,307人)。
...

妳唔講我唔知添。

但chem係MBBS同MBChB必修科,必定係第1科最觸目。祝妳仔同各位朋友子女旗開得勝。

作者: nicolemummy    時間: 21-4-24 18:47     標題: 回覆樓主:

主科黎喇

作者: ++EE    時間: 21-4-24 20:37

祝大家順順利利

作者: happylogin    時間: 21-4-24 21:47

大家加油

作者: TAKTAKB    時間: 21-4-24 22:21     標題: 回覆樓主:

加油呀,今年DSE學生好艱難,好多都靠自己(emoji)(emoji)(emoji)

作者: October.    時間: 21-4-25 12:59

TAKTAKB 發表於 21-4-24 22:21
加油呀,今年DSE學生好艱難,好多都靠自己(emoji)(emoji)(emoji)
同意,今界同學要好自律,好大機會今次成績會2極。

作者: leelee_m    時間: 21-4-25 14:27

各位考生加油,家長們記住他/她考完回家千祈唔好問佢識唔識,平常心,煲多啲燙水比佢。考完晒所有試,再同佢講有冇信心,然後計劃下一步。大家加油!

作者: mami42    時間: 21-4-25 20:20

leelee_m 發表於 21-4-25 14:27
各位考生加油,家長們記住他/她考完回家千祈唔好問佢識唔識,平常心,煲多啲燙水比佢。考完晒所有試,再同 ...

多謝你的提點,真係心裡係幫佢地緊張,明天LS喇,大家繼續努力

作者: nicolemummy    時間: 21-4-25 21:04     標題: 回覆樓主:

今日在FB見到,有媽媽答應孩子,如果考到頭3名,就買PS5給他。結果考到頭3,但媽媽說現在買太貴,遲點才買。孩子說:“你們大人專講大話”

我反而是這個故事的倒轉。中一時,孩子是班一,但沒有科第一;於是,當時Nintendo switch很火,他很想要一部。我說,我現在買給你,但下次考試要有一科第一。switch買了,他有守信拿了科第一。

孩子對我們承諾有信心,我們也應對孩子有信心。

考到怎樣,孩子們都知是自己承受的。不必太關心,他們考成點   

作者: happylogin    時間: 21-4-25 21:31

2003年4萬6千幾,2004年4萬9千幾。

作者: miriam    時間: 21-4-26 00:27

happylogin 發表於 21-4-25 21:31
2003年4萬6千幾,2004年4萬9千幾。
用升 S.1 學年計, 2015 係我囡 S.1 個年

升中統一派位84%派首三志願 (2015年7月6日 16:20)
【now新聞台】升中派位明天公布結果。

今年有四萬六千多名學生參加升中派位,透過自行分配學位的學生中,65%獲派第一志願。而參加統一派位獲派第一志願則有63%;而獲派首三志願比率則達84%,教育局指整體學生派位的滿意率達到91%。

所有參加派位的小六學生都要於明天返回就讀小學,領取派位證及入學註冊證,並於星期四及五到獲派中學註冊。教育局局長吳克儉指升中學生人數預計未來會回升,不會再減少中一每班派位人數。

升中放榜92%獲派首三志願 (2016年7月4日 16:15)
【now新聞台】明日升中派位放榜,九成二學生獲派首三志願。

今年升中學生有四萬五千多人,較去年少一千多人。獲派首三個志願學校整體滿意率為92%,獲派第一志願滿意率為80%,均較去年輕微上升。

透過統一派位的學生當中,有87%人獲派首三志願學校,有65%學生獲派第一志願。

教育局說所有應屆小六學生星期二必須返回就讀小學,領取「派位證」以及「入學註冊證」,在本周四和五到獲派中學註冊,否則會被視為放棄學位。

當局又呼籲家長和學生以平常心面對派位結果。

作者: chocolatebean    時間: 21-4-26 07:14

miriam 發表於 21-4-26 00:27
用升 S.1 學年計, 2015 係我囡 S.1 個年
点解少左既? 上面個P0 04出生多過03
作者: miriam    時間: 21-4-26 08:40

chocolatebean 發表於 21-4-26 07:14
点解少左既? 上面個P0 04出生多過03
出生同真正留港讀書有分別

作者: happylogin    時間: 21-4-26 12:09

miriam 發表於 21-4-26 08:40
出生同真正留港讀書有分別

原來以升中派位嚟計。其實到中六可能仲差得多喎。我女學校個年中一人數計,中六已經少咗成二十幾人。

作者: miriam    時間: 21-4-26 12:13

happylogin 發表於 21-4-26 12:09
原來以升中派位嚟計。其實到中六可能仲參得多喎。我女學校個年中一人數計,中六已經少咗成二十幾人。
...
我囡學校都少左成 20 人, 所以今年 DSE 人數真係唔知少左幾多

作者: chocolatebean    時間: 21-4-26 12:33

miriam 發表於 21-4-26 12:13
我囡學校都少左成 20 人, 所以今年 DSE 人數真係唔知少左幾多
太好了!入大學競爭少左
作者: happylogin    時間: 21-4-26 12:34

我估今年升大學人數仲少。1,移民潮及外國讀書,2·疫症好多人專登留一年。

作者: chocolatebean    時間: 21-4-26 12:34

今日順利考完
作者: happylogin    時間: 21-4-26 12:35

chocolatebean 發表於 21-4-26 12:33
太好了!入大學競爭少左

其實有專家預測咗今年係容易入到大學。

作者: miriam    時間: 21-4-26 12:47

chocolatebean 發表於 21-4-26 12:33
太好了!入大學競爭少左
希望係啦, 我都唔敢有要求

作者: miriam    時間: 21-4-26 12:48

happylogin 發表於 21-4-26 12:34
我估今年升大學人數仲少。1,移民潮及外國讀書,2·疫症好多人專登留一年。
...
我囡無得留班, 因為佢個分夠晒

作者: Charlotte_mom    時間: 21-4-26 18:32

開始做心理輔導
無嘢嘅!我以人辦第一身分享,dse只係一個洗牌遊戲,拎到好牌恭喜晒,拎到爛牌起點唔夠人高,努力d一樣可以追上。以我女為例子,見證唔係人人都係dse跑贏,但步入新階段竟然會發圍。我女個roommate比佢更誇張,dse 12分,hd 一年gpa爆4插返入大學
人生真係好多轉彎位呢!考dse壓力太大時,食餐好嘅放鬆一下再嚟過

作者: nicolemummy    時間: 21-4-26 19:26

Charlotte_mom 發表於 21-4-26 18:32
開始做心理輔導
無嘢嘅!我以人辦第一身分享,dse只係一個洗牌遊戲,拎到好牌恭喜晒,拎到爛牌起點唔夠人高 ...

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-26 21:45

miriam 發表於 21-4-26 12:48
我囡無得留班, 因為佢個分夠晒

今年入大學肯定易咗,條條大路通羅馬,就算失手都大把路可行。
加油

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-26 21:51

Charlotte_mom 發表於 21-4-26 18:32
開始做心理輔導
無嘢嘅!我以人辦第一身分享,dse只係一個洗牌遊戲,拎到好牌恭喜晒,拎到爛牌起點唔夠人高 ...

係,一見妳女例子就諗起我仔例子,我仔仲衰炒中文連大學門口都入唔到,好彩兜兜轉轉都入返大學,讀到佢心儀學科。

明年又再到妳仔同我仔,大家都要加油

作者: miriam    時間: 21-4-26 23:48

開始做心理輔導
12 分之後都可以爆 4 真係勁

作者: miriam    時間: 21-4-26 23:49

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 21:45
今年入大學肯定易咗,條條大路通羅馬,就算失手都大把路可行。
加油
...
衰左, repeat 或 asso, 當然係望可以上八大啦

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-26 23:57

miriam 發表於 21-4-26 23:49
衰左, repeat 或 asso, 當然係望可以上八大啦

發覺而家好少會揀 Repeat ,多數由 HD/AD,或重考DSE 某啲科後再上。

作者: miriam    時間: 21-4-26 23:59

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 23:57
發覺而家好少會揀 Repeat ,多數由 HD/AD,或重考DSE 某啲科後再上。
依家多左選擇, 真係衰左既, 佢要點揀由佢決定

作者: Charlotte_mom    時間: 21-4-27 11:32

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 21:51
係,一見妳女例子就諗起我仔例子,我仔仲衰炒中文連大學門口都入唔到,好彩兜兜轉轉都入返大學,讀到佢心 ...

快手攪掂埋佢

作者: Charlotte_mom    時間: 21-4-27 11:34

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-26 23:57

係呀,jupas真係好大壓力,亦真心覺得有人(例如我女)大學/大專揀科自己有興趣嘅,起死回生機會大過翻兜dse,non jupas自由度亦較大,在非學術方面考慮亦較多

作者: 大笨鐘    時間: 21-4-27 13:50

Charlotte_mom 發表於 21-4-27 11:34
係呀,jupas真係好大壓力,亦真心覺得有人(例如我女)大學/大專揀科自己有興趣嘅,起死回生機會大過翻兜d ...

我覺得 DSE 考得麻麻,可能真係 DSE 課程唔啱佢,試第二條路好過 repeat,repeat 又悶又大壓力。阿仔都報咗 HD 同 Asso。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-27 19:17

Charlotte_mom 發表於 21-4-27 11:34
係呀,jupas真係好大壓力,亦真心覺得有人(例如我女)大學/大專揀科自己有興趣嘅,起死回生機會大過翻兜d ...

係,我仔果年都有壓力,瘦咗好多。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-28 08:45

大笨鐘 發表於 21-4-27 13:50
我覺得 DSE 考得麻麻,可能真係 DSE 課程唔啱佢,試第二條路好過 repeat,repeat 又悶又大壓力。阿仔都報 ...

辦法總比困難多,只要肯學一定有方法嘅。

我都算係一個好樂觀嘅人,我相信就算門關咗,上天一定會幫你開番隻窗,問題係你懂唔懂得去揾。
逆境自強,各位都要加油  

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-28 08:55

開始做心理輔導

查實我反而擔心年輕一代,現今社會環境,由其唔少僱主都話唔請呢幾年嘅香港畢業生。

最近我個大嘅揾緊 Intern,雖然唔知成唔成,佢 send 咗十幾份,好彩都有幾份回覆,証明都有啲僱主唔會一竹篙打一船人。不過香港年青一代前景真的不太樂觀,我仔亦決定畢業後會出國讀 master 洗洗底。

作者: nicolemummy    時間: 21-4-28 10:14     標題: 回覆樓主:

我聽緊listening!

作者: LovelyKwan    時間: 21-4-28 10:27

nicolemummy 發表於 21-4-28 10:14
我聽緊listening!
香港電冶第2台

me too
作者: nicolemummy    時間: 21-4-28 10:59

LovelyKwan 發表於 21-4-28 10:27
香港電冶第2台

聽完。

覺得今年有D難,唔係深。難是難在用字比較商業用。上年講既比較學術,學生比較多聽。但今年講board room, comments, fonts, visio, 等等既字,普通學生唔用電腦少用。另外講world expo, 比較humanity多。上年講理科野,可能要平衡下。

篇野又潤下美國

tournament, 中學生好少come across. 如果父母唔係在國際企業做帶子女去呢D Sponsor既event, 好少明白。

學生也不一定知道00 852是香港area code.

作者: 大笨鐘    時間: 21-4-28 12:47

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 08:45
辦法總比困難多,只要肯學一定有方法嘅。

我都算係一個好樂觀嘅人,我相信就算門關咗,上天一定會幫你開 ...

Thank you

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-28 20:38

nicolemummy 發表於 21-4-28 10:59
聽完。

覺得今年有D難,唔係深。難是難在用字比較商業用。上年講既比較學術,學生比較多聽。但今年講boar ...

聽完你講我頭先頃計特登問我仔,佢話 852 有咩理由唔識呀,玩 whatsApp 電話號碼都有啦

作者: janicetsang    時間: 21-4-28 22:20

tournament 有打機可能識
作者: nicolemummy    時間: 21-4-29 06:25

janicetsang 發表於 21-4-28 22:20
tournament 有打機可能識

對。所以唔好太乖,唔好唔畀孩子打機。

作者: nicolemummy    時間: 21-4-29 06:27

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 20:38
聽完你講我頭先頃計特登問我仔,佢話 852 有咩理由唔識呀,玩 whatsApp 電話號碼都有啦
...

有D好乖既真係唔打機唔用電話。這件事說明,不可死讀書,要與時並進:用手機、用WhatsApp,打下機

作者: nicolemummy    時間: 21-4-29 06:27     標題: 回覆樓主:

今日,係死亡之卷

作者: kellymami    時間: 21-4-29 06:47

衝刺中!大家加油!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-29 07:52

nicolemummy 發表於 21-4-29 06:27
有D好乖既真係唔打機唔用電話。這件事說明,不可死讀書,要與時並進:用手機、用WhatsApp,打下機
...

我認識嘅年青人中,唔用手機只見過一個,真的唔多,不過就算唔用,亦未必唔識,現今資訊發達,年青一代唔似上一代咁單纯,佢哋知嘅嘢會多好多,而且亦好 common,去到中六仍然唔識反而唔常見。

作者: nicolemummy    時間: 21-4-29 14:40

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-29 07:52
我認識嘅年青人中,唔用手機只見過一個,真的唔多,不過就算唔用,亦未必唔識,現今資訊發達,年青一代唔 ...

我地有些孩子家境不富裕,手機和電腦都是不常有。

更加那些大銀行、大保險公司sponsor既運動tournament, 更是不知是甚麼。我有幸做過金融機構的亞太總部,一間sponsor rugby event, 另一間sponsor tennis event,又會去龍舟比賽(另一保險公司Sponsor) 。如果普通家庭的孩子,真係唔知有呢D野發生過。所以覺得今次真係難。

作者: Charlotte_mom    時間: 21-4-29 17:45

nicolemummy 發表於 21-4-28 10:59
聽完。

覺得今年有D難,唔係深。難是難在用字比較商業用。上年講既比較學術,學生比較多聽。但今年講boar ...

嘩!返去問吓我家公子先

作者: nicolemummy    時間: 21-4-29 17:49

Charlotte_mom 發表於 21-4-29 17:45
嘩!返去問吓我家公子先

我問亞一面,知唔知咩係board room, 佢黑人問號。visio?當然都唔知。fonts? 佢以為係字體大細。

作者: Charlotte_mom    時間: 21-4-29 17:49

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 08:55
查實我反而擔心年輕一代,現今社會環境,由其唔少僱主都話唔請呢幾年嘅香港畢業生。

最近我個大嘅揾緊 In ...

出國洗底係我當初計劃(只有自資學位時)
而家轉到ugc 學位,見阿女都似乎發展平穩,本地master又有政府資助,可以唸唸其他options
而家煩緊parttime intern,睇吓點可以用有限時間達最大效益,亦想揀啱一瓣專注發展,又怕揀錯

作者: Charlotte_mom    時間: 21-4-29 18:25

nicolemummy 發表於 21-4-29 17:49
我問亞一面,知唔知咩係board room, 佢黑人問號。visio?當然都唔知。fonts? 佢以為係字體大細。

:igiveu ...

Visio係Microsoft果個軟件?我仔讀ict都唔識
我無聽原稿,fonts講緊咩?
Tournament佢識,果然係打機人,仲寸我讀得衰

作者: nicolemummy    時間: 21-4-30 00:01

Charlotte_mom 發表於 21-4-29 18:25
Tournament佢識,果然係 ...

打機真係好

原稿話有間攪event既大公司,有個同事做左個presentation, 有其他同事去“comment", 有個話d "fonts"唔靚,要改"fonts", 有個話太多字,要加D“visio",有個話背景白色太悶,要轉藍色咁上下。。。

作者: RoseRose1980    時間: 21-4-30 00:41

Charlotte_mom 發表於 21-4-29 17:49
而家轉到ugc 學位,見阿女都似乎發展平穩,本地master又有政府資 ...
請問黠可自資學位轉到ugc 學位?
作者: nicolemummy    時間: 21-4-30 06:28     標題: 回覆樓主:

今日中文聆聽。大家可以跟著聽

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-30 08:13

Charlotte_mom 發表於 21-4-29 17:49
而家轉到ugc 學位,見阿女都似乎發展平穩,本地master又有政府資 ...

其實原本我都想仔響香港讀 UGC ,以佢成績入三大理應不會有問題,但佢哋經歷過社會運動,有感香港環境及機會對年輕一代都唔樂觀,襯年輕放眼世界,我係專重同支持嘅。
至於阿大 Intern 都係佢自己攪掂,逆境自強,年青人咪當磨練下囉!
妳女兒係有目標有能力嘅人,一樣都唔駛擔心

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-30 08:47

Charlotte_mom 發表於 21-4-29 18:25
Tournament佢識,果然係 ...

説實話,中學 ICT 都幾流,仲沿用緊十年前教學,out 到呢
我仔入咗大學之後話,呢啲先叫學電腦,中學 ICT 冇乜用。

作者: chocolatebean    時間: 21-4-30 09:04

nicolemummy 發表於 21-4-30 00:01
打機真係好  

原稿話有間攪event既大公司,有個同事做左個presentation, 有其他同事去“comment" ...
你有聽直播? 好 detail
作者: 小時了了    時間: 21-4-30 09:57

RoseRose1980 發表於 21-4-30 00:41
請問黠可自資學位轉到ugc 學位?

教資會資助院校  UGC-funded Institutions https://www.jupas.edu.hk/tc/about-jupas-participating-institutions/

教資會資助課程 UGC-funded Programmes https://www.jupas.edu.hk/en/programmes-offered/by-funding-category/

方法 1: Non JUPAS 申請重讀 Year 1 https://www.jupas.edu.hk/tc/eligibility/#ineligible
e.g. CU ( Non-Jupus Year 1) http://admission.cuhk.edu.hk/non-jupas-yr-1/requirements.html
2. Applicants currently undertaking undergraduate studies in UGC-funded institutions and seeking transfer admissions

方法 2: Non JUPAS University Transfer 申請 Senior Year Admissions (暫時, 只有 UST / BU / PolyU 3 間可行這方法) (原來, 呢個方法行唔通, 呢個方法原來只俾 HD/AD 畢業生)
e.g.
1) UST https://join.ust.hk/admissions/post-secondary
iii. transfer students from local or overseas bachelor’s degree programs from other universities.
Other applicants will be considered for credit transfer on a case-by-case basis. The year of entry will depend on the number of credits granted.

2) CU http://admission.cuhk.edu.hk/non-jupas-senior/requirements.html
Senior year places are not for inter-institutional transfer of UGC-funded

3) HKU (Admissions to Senior Year Places) https://admissions.hku.hk/apply/hong-kong-sub-degrees#apply-now
QualificationsEligible for senior year placesEligible for first year places
Local final year students of a recognised full-time Associate Degree (AD) or Higher Diploma (HD) programme at Hong Kong institutions

Local graduates of a recognised full-time AD or HD programme at Hong Kong institutions and are not currently enrolling in a bachelor's degree

Non-final year students of an AD or HD programme at Hong Kong institutions

Applicants who are currently enrolled in a bachelor's degree / higher degree programme and would like to transfer to the University

Applicants who have once enrolled in a bachelor's degree / higher degree programme at a tertiary institution and completed one or more year(s) of studies, irrespective of whether the qualifications have been awarded

4) Poly U http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/non-jupas-adhd-grad/admissions-requirements
will be considered on a case-by-case basis

5) City U https://www.admo.cityu.edu.hk/sy/ugc/ & https://www.admo.cityu.edu.hk/sy/ugc/info/
To apply for senior-year (Advanced Standing II) admission under the SAS, you must be a final-year student or graduate of an AD/HD programme recognised by the University.

6) BU https://admissions.hkbu.edu.hk/en/degree-diploma.html
Transfer students who are currently enrolled in a Bachelor’s degree or higher degree programmes at a local or non-local university

7) Lingnan https://www.ln.edu.hk/admissions/ug/senior-year/streams-for-senior-year-admission

8) Edu U https://www.eduhk.hk/degree/senioryear.htm

作者: nicolemummy    時間: 21-4-30 10:27

chocolatebean 發表於 21-4-30 09:04
你有聽直播? 好 detail
我依家都聽緊中文
作者: kellymami    時間: 21-4-30 10:29

nicolemummy 發表於 21-4-30 10:27
我依家都聽緊中文

一陣可以分享一下嗎?

作者: nicolemummy    時間: 21-4-30 10:32

kellymami 發表於 21-4-30 10:29
一陣可以分享一下嗎?

聽完了。

第1段講

莊周夢蝶
咩梁造夢
又講打機,虛擬世界

第2段講

如何在演講比賽奪標。

我覺得,中文聆聽難過英文聆聽啊。

作者: happylogin    時間: 21-4-30 10:36

nicolemummy 發表於 21-4-30 10:32
聽完了。

第1段講

你好勁呀,聽完我都唔記得咗

作者: nicolemummy    時間: 21-4-30 10:51

happylogin 發表於 21-4-30 10:36
你好勁呀,聽完我都唔記得咗

得咁多,多D都無。

所以覺得中文難過英文。

作者: miriam    時間: 21-4-30 10:56

聽完了。

第1段講

死亡之卷無改錯名

作者: blackpeppercrab    時間: 21-4-30 10:56

nicolemummy 發表於 21-4-30 10:51
得咁多,多D都無。

卷1,2容易,卷三就難了。留俾摘星的同學玩。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-30 10:59

聽完了。

第1段講

勁,記得咁多

我仔話聆聽卷一向都難。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5