教育王國

標題: DSE開考,仔考左2科 [打印本頁]

作者: TAKTAKB    時間: 21-4-27 14:09     標題: DSE開考,仔考左2科

佢話2科(通識,英文)都好淺,溫完D野冇用(佢學校偏深),佢今日返來都吾太開心,話未見過份卷咁淺     

作者: leungkit1005    時間: 21-4-27 14:40

回覆 TAKTAKB 的帖子

又真係幾難為你個仔嘅,預先恭喜佢做狀元先!

作者: 大力神    時間: 21-4-27 15:07

辛苦晒
作者: TAKTAKB    時間: 21-4-27 15:30

leungkit1005 發表於 21-4-27 14:40

又真係幾難為你個仔嘅,預先恭喜佢做狀元先!

可能我表達得吾好,我吾系哂野,因我仔間學校偏深,所以佢地操卷操得好勁,原先以為會出好深,但今次份卷出到好淺,相對會有好多人好高分,拉低個grade,佢覺得白費心機,吾使溫得咁深入都會識。

作者: JoeyJoey    時間: 21-4-27 16:32

大力神 發表於 21-4-27 15:07
辛苦晒
X 2  .....
作者: gracelam    時間: 21-4-27 17:54

TAKTAKB 發表於 21-4-27 14:09
佢話2科(通識,英文)都好淺,溫完D野冇用(佢學校偏深),佢今日返來都吾太開心,話未見過份卷咁淺 :thin ...

我望過通識D題目,卷2唔淺喎,冇乜point可以寫。

不過可能你地貼中題目啦!

作者: happylogin    時間: 21-4-27 20:27

照字面睇真係似曬命

作者: YolandaTam    時間: 21-4-27 21:15

TAKTAKB 發表於 21-4-27 15:30
可能我表達得吾好,我吾系哂野,因我仔間學校偏深,所以佢地操卷操得好勁,原先以為會出好深,但今次份卷 ...

我明白令郎呀!
我女都係一見到份卷淺就 ,份卷淺,多咗人高分,有時啲人高分到90%以上,變咗考小心考細心考文筆。
佢自問唔係一個好細心嘅人,文筆又唔係好過人,遇上呢類卷比起細心嘅人相形見拙

作者: YolandaTam    時間: 21-4-27 21:16

可能我表達得吾好,我吾系哂野,因我仔間學校偏深,所以佢地操卷操得好勁,原先以為會出好深,但今次份卷 ...

唔好意思,重複咗。

作者: kellymami    時間: 21-4-27 22:02

YolandaTam 發表於 21-4-27 21:15
我明白令郎呀!
我女都係一見到份卷淺就  ,份卷淺,多咗人高分,有時啲人高分到90%以上,變咗考 ...

有道理(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: OHIMESAMA    時間: 21-4-28 00:21

我女個師姐都係今屆,未考DSE之前已經考到ielts 8.5,但佢話份卷唔係易

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-28 08:09

既然係樓主囝學校出卷偏深,咁就唔關今屆出卷淺事啦 !
樓主兒子若有實力嘅一樣可以取高分,又何須介意多咗人好成績呢 !
作者: October.    時間: 21-4-28 08:51

TAKTAKB 發表於 21-4-27 14:09
佢話2科(通識,英文)都好淺,溫完D野冇用(佢學校偏深),佢今日返來都吾太開心,話未見過份卷咁淺 :thin ...

樓主仔係B1A校?DSE喺公開試, 面對嘅係全港學生,咩程度嘅都有,份卷肯定相當部分唔深,也會有一部分深畀叻學生摘星,樓主仔應該高興,全部覺得容易應該會考得好好。dse同以前a level唔同,會考已經過濾咗一大部分人,到A level就深好多。

作者: leungkit1005    時間: 21-4-28 08:54

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 08:09
既然係樓主囝學校出卷偏深,咁就唔關今屆出卷淺事啦 !
樓主兒子若有實力嘅一樣可以取高分,又何須介意多咗 ...
同感
作者: leungkit1005    時間: 21-4-28 08:59

年輕人始終不明白學習的真正意義,
重點在於努力過程中的自我進步和成長。
得到的知識是跟一世,努力又怎會白費?
作者: 0030    時間: 21-4-28 10:45

回覆 leungkit1005 的帖子

同意,我始終覺得求學不單單只求分數~學習的過程和學到的知識都會有用~就算考試不見得會出~

作者: YolandaTam    時間: 21-4-28 11:01

leungkit1005 發表於 21-4-28 08:59
年輕人始終不明白學習的真正意義,
重點在於努力過程中的自我進步和成長。
得到的知識是跟一世,努力又怎會 ...

年輕人當局者迷。
DSE 課程要讀嘅嘢多,學生可坐低諗嘢嘅空間好小,基本上讀書為考試。
希望過多幾年佢哋望返轉頭會明白你講嘅道理。

作者: mother904    時間: 21-4-28 11:36

我一早預左今年DSE會出得淺,始終停課咁耐,考評局出得太深會俾人鬧到上天。同呀女講左今年係鬥勤力,考細心,要讀得廣,唔駛深入,但我女冇聽我講。
作者: mother904    時間: 21-4-28 11:40

我明白令郎呀!
我女都係一見到份卷淺就  ,份卷淺,多咗人高分,有時啲人高分到90%以上,變咗考 ...

記得有一年chem 4 cut off係72%, 其他年份大部份都係過60%就會4,所以我好驚今年都係咁。如果係咁,我呀女衰硬。

作者: YolandaTam    時間: 21-4-28 11:44

mother904 發表於 21-4-28 11:40
記得有一年chem 4 cut off係72%, 其他年份大部份都係過60%就會4,所以我好驚今年都係咁。如果係咁,我呀女 ...

盡咗力就好啦!呢兩年大部份人都 hea 咗,或者即使卷淺咗拉埋同往年一樣呢!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-28 12:31

mother904 發表於 21-4-28 11:40
記得有一年chem 4 cut off係72%, 其他年份大部份都係過60%就會4,所以我好驚今年都係咁。如果係咁,我呀女 ...

如果卷淺咗正常應該多咗人合格,成績拎3-5嘅理應會容易咗,但我相信整份試卷一定有少部份係深嘅讓同學摘星,唯一係追星嘅就真係要靠實力加運氣啦 !

作者: TAKTAKB    時間: 21-4-28 16:23

我明白令郎呀!

正是,多謝你明白,我仔就真果D粗心大意,好多時難就難吾到佢,錯埋D低能野,昨天考完英文,返到屋企,review份卷,他話用左(三個鍾)去唸番份卷,錯左咩,好吾開心,好down......
到今日都仲唸緊,佢話考左三日,好似洩左氣   
吾識點可安慰佢   

作者: hyngok    時間: 21-4-28 16:46

我明白,份卷淺反而會唔小心,大意錯,同時cut off 分會高先可拎到高grade

作者: oasismcmug    時間: 21-4-28 16:55

其實賽後檢討是一大忌,考得好和差都是不能改變的事實,最好的方法係立刻忘記佢,不要想邊到錯,邊到啱,以為錯和啱與事實總有差別,我以前自己還會刻意避開同學們的討論,立刻趕入專注應附來緊的考試,以免影響之後的performance和心情,全力以赴 . 到考完曬,才研究or even 等result 出才高談闊論。這是我多年來讀書的總結,將來人生會有更多更多的exam , 大學,master , 專科試,要盡早學會。
作者: mother904    時間: 21-4-28 17:10

TAKTAKB 發表於 21-4-28 16:23
正是,多謝你明白,我仔就真果D粗心大意,好多時難就難吾到佢,錯埋D低能野,昨天考完英文,返到屋企,rev ...
勸佢考完就忘記,唔好再review,將精力放係未來應考科目,唔好俾發生左既事影響自己士氣。
作者: hyngok    時間: 21-4-28 17:15

oasismcmug 發表於 21-4-28 16:55

其實賽後檢討是一大忌,考得好和差都是不能改變的事實,最好的方法係立刻忘記佢,不 ...

我都係咁教

作者: happylogin    時間: 21-4-28 18:00

TAKTAKB 發表於 21-4-28 16:23
正是,多謝你明白,我仔就真果D粗心大意,好多時難就難吾到佢,錯埋D低能野,昨天考完英文,返到屋企,rev ...

咁樣會影響心情,黎緊仲要考試,收拾心情,冇謂諗返轉頭。睇嚟你個仔都好大壓力喎。

作者: silvia_ng    時間: 21-4-28 18:25

OHIMESAMA 發表於 21-4-28 00:21
我女個師姐都係今屆,未考DSE之前已經考到ielts 8.5,但佢話份卷唔係易
...

我仔都係今屆考生,之前IELTS都係攞8.5分,佢話啲卷有啲位都唔係易,而且魔鬼在細節裡,要小心作答(佢平時好大意的),最後得返5分鐘複卷,平時係學校可以有半個鐘剩架。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-28 18:35

silvia_ng 發表於 21-4-28 18:25
我仔都係今屆考生,之前IELTS都係攞8.5分,佢話啲卷有啲位都唔係易,而且魔鬼在細節裡,要小心作答(佢平 ...

你仔醒 正常魔鬼在细節就係摘星位,所以不能輕視。

作者: OHIMESAMA    時間: 21-4-28 19:01

silvia_ng 發表於 21-4-28 18:25
我仔都係今屆考生,之前IELTS都係攞8.5分,佢話啲卷有啲位都唔係易,而且魔鬼在細節裡,要小心作答(佢平 ...

你仔仔好叻,IELTS都有8.5,係咪即係可以代替DSE英文科五星?
另外,你仔仔對份卷嘅評語,同我女個師姐幾乎一樣。
所以我最驚聽到我女話測驗考試簡單,因為老師一定會有辦法為學生分出高下,覺得簡單好容易miss咗啲細節位。
祝今屆各位DSE考生可以有超水準嘅發揮。

作者: silvia_ng    時間: 21-4-28 19:52

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 18:35
你仔醒  正常魔鬼在细節就係摘星位,所以不能輕視。

呢科差唔多係唯一一科可以爭取雙星,打死要睇清楚啲 情願寫多唔好寫錯寫漏。

作者: silvia_ng    時間: 21-4-28 19:56

OHIMESAMA 發表於 21-4-28 19:01
你仔仔好叻,IELTS都有8.5,係咪即係可以代替DSE英文科五星?
另外,你仔仔對份卷嘅評語,同我女個師姐幾 ...

唔可以用IELTS頂DSE呀!so far好似浸大可以用IELTS 6定係6.5代替DSE嘅3,就算IELTS 8.5都只會當你3。
每日都要有充足精神應考,否則會睇漏好多細節,佢不嬲都大意,所以今日都讚佢有帶腦

作者: OHIMESAMA    時間: 21-4-28 20:24

silvia_ng 發表於 21-4-28 19:56
唔可以用IELTS頂DSE呀!so far好似浸大可以用IELTS 6定係6.5代替DSE嘅3,就算IELTS 8.5都只會當你3。
每日 ...

係?收錯料tim,唔該晒
你仔仔咁醒目大可以放心啦!

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-28 20:43

OHIMESAMA 發表於 21-4-28 19:01
另外,你仔仔對份卷嘅評語,同我女個師姐幾 ...

唔可以代替,因為 DSE 同 Ielts 計分方法都有啲唔同。
不過 Ielts 係國際認可,好多國家同企業都認可嘅英語水平。

作者: OHIMESAMA    時間: 21-4-28 21:21

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 20:43
唔可以代替,因為 DSE 同 Ielts 計分方法都有啲唔同。
不過 Ielts 係國際認可,好多國家同企業都認可嘅英 ...

明白,好彩多口問句,thank you

作者: miriam    時間: 21-4-28 21:21

silvia_ng 發表於 21-4-28 19:56
每日 ...
BU 可以用 IELTS 7.5 代替 3

原本報左再考, 但有其他野做無去考到

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-28 21:23

miriam 發表於 21-4-28 21:21

但 Ielts 有7.5又點會咁心 dse 只取 3 呢

作者: miriam    時間: 21-4-28 21:30

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 21:23
但 Ielts 有7.5又點會咁心 dse 只取 3 呢
我識有人真係考左幾次先有 7.5, 而佢 DSE 唔知點解得個 3

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-28 21:37

miriam 發表於 21-4-28 21:30
我識有人真係考左幾次先有 7.5, 而佢 DSE 唔知點解得個 3

不過 Ielts 考咗幾次先 7.5 ,可能果次好彩又撞啱題目。但 dse 只考咗一次

作者: silvia_ng    時間: 21-4-28 21:55

7.5先可代替3。。。呢個安排真係有點奇怪。睇返考評局2012年對照,IELTS 7.XX已經同DSE 5**

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/recognition/benchmarking/hkdse/ielts/

作者: silvia_ng    時間: 21-4-28 22:00

https://admissions.hkbu.edu.hk/en/hkdse.html#sectionContent35

我睇浸大個網係6.0已可代替3,唔洗去到7.5喎。(Alternative English language qualifications第二項)

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-28 22:09

silvia_ng 發表於 21-4-28 21:55

7.5先可代替3。。。呢個安排真係有點奇怪。睇返考評局201 ...

係,所以好多外國大學入學都係要求 Ielts 6 - 6.5 咋。BU 冇理由 set 得咁高, Ielts 7.5 先當人 dse 3,人哋 Oxford 入學都係要求 7.5 咋喎

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-28 22:12

silvia_ng 發表於 21-4-28 22:00
https://admissions.hkbu.edu.hk/en/hkdse.html#sectionContent35

我睇浸大個網係6.0已可代替3,唔洗去到 ...

嚇死,Ielts 6 換算 dse 3 都合理啲

作者: miriam    時間: 21-4-28 23:41

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 21:37
不過 Ielts 考咗幾次先 7.5 ,可能果次好彩又撞啱題目。但 dse 只考咗一次
...
IELTS 第一次考完係有補習咁囉

作者: miriam    時間: 21-4-28 23:42

silvia_ng 發表於 21-4-28 21:55

7.5先可代替3。。。呢個安排真係有點奇怪。睇返考評局201 ...
唔知點計, 我囡學校有部份學生會考, 個批好似係特殊人士

作者: miriam    時間: 21-4-28 23:43

silvia_ng 發表於 21-4-28 22:00

我睇浸大個網係6.0已可代替3,唔洗去到 ...
6.0 都無用

作者: miriam    時間: 21-4-28 23:45

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 22:09
係,所以好多外國大學入學都係要求 Ielts 6 - 6.5 咋。BU 冇理由 set 得咁高, Ielts 7.5 先當人 dse 3, ...
前人講既要求, 真係點, 唔知啦

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-28 23:49

miriam 發表於 21-4-28 23:45
前人講既要求, 真係點, 唔知啦

母語非英語嘅學生,要7.5都唔容易㗎,由其 writing & speaking 7以上都有難度。

作者: miriam    時間: 21-4-28 23:53

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-28 23:49
母語非英語嘅學生,要7.5都唔容易㗎,由其 writing & speaking 7以上都有難度。
...
佢報個科係咩我無問, 聽到話考左幾次, 我個心都沉沉地, 叫我囡去考......好似有 D 嘥氣咁

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-29 08:23

miriam 發表於 21-4-28 23:53
佢報個科係咩我無問, 聽到話考左幾次, 我個心都沉沉地, 叫我囡去考......好似有 D 嘥氣咁
...

我仔上個月都祼考過,结果 overall 取 7.5差少少就 8,佢原本想 appeal,因只要是旦一卷升佢都有 8,就算扣分應該都唔會跌 grade. 後尾話不如暑假再考多次,反正佢先中五仲有時間。

作者: miriam    時間: 21-4-29 08:41

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-29 08:23
我仔上個月都祼考過,结果 overall 取 7.5差少少就 8,佢原本想 appeal,因只要是旦一科升佢都有 8,就算 ...
我囡校內試 ok, 有級名次

之前叫佢裸考過一次, 出黎成績係合格, 但到唔到 7.5, 早排叫佢報左再考, 咁岩又遇著教練試, 佢要操返體能, 變左無去考到, 等佢考完 DSE 先再叫佢試多之, 因佢有報 BU 丫

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-29 08:43

miriam 發表於 21-4-29 08:41
我囡校內試 ok, 有級名次

之前叫佢裸考過一次, 出黎成績係合格, 但到唔到 7.5, 早排叫佢報左再考, 咁岩又 ...

如果香港升學唔駛考都得,dse 3應該唔太難。

作者: miriam    時間: 21-4-29 08:44

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-29 08:43
如果香港升學唔駛考都得,dse 3應該唔太難。
佢都驚出黎成績唔知係點, 真係想入 BU, 佢想撈返個底就去考囉

作者: Charlotte_mom    時間: 21-4-29 14:01

尋日班同阿仔報咗IELTS,報7月頭
我同佢講衰咗可以襯暑假拿拿聲再報,佢「摺」我

作者: miriam    時間: 21-4-29 15:01

Charlotte_mom 發表於 21-4-29 14:01
尋日班同阿仔報咗IELTS,報7月頭
我同佢講衰咗可以襯暑假拿拿聲再報,佢「摺」我
...
你呢個阿媽呢, 真係呢, 好衰咁囉

作者: 小澄b    時間: 21-4-29 19:05     標題: 回覆樓主:

今年係淺但難攞四或更上嘅都好難(emoji)
會有好多人同分爭一個學位

作者: EMMA88    時間: 21-4-30 13:58

小澄b 發表於 21-4-29 19:05
上年史中通都有政治題目! 今年卷淺是正常.攞5以上都不是易事

今年考生少但亦吾少重考生呢.

作者: 小澄b    時間: 21-4-30 14:10

EMMA88 發表於 21-4-30 13:58
上年史中通都有政治題目! 今年卷淺是正常.攞5以上都不是易事

今年考生少但亦吾少重考生呢.

啱呀 所以啲人話淺我都r哂頭(emoji)

作者: chocolatebean    時間: 21-4-30 15:46

小澄b 發表於 21-4-29 19:05
個個話淺, 但CUT OFF 又會高左, 咁條數係唔係一樣架? 可能多左人及格, 但唔易高分, 係唔係咁理解, 即係 3-4 多左人, 5-5** 都一樣唔易取
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-30 18:27

chocolatebean 發表於 21-4-30 15:46
個個話淺, 但CUT OFF 又會高左, 咁條數係唔係一樣架? 可能多左人及格, 但唔易高分, 係唔係咁理解, 即係 3-4 ...

DSE 跟以前會考高考不同,係用水評參照去評级,直接反映學生能力,如果同屆多人成績理想,就會大家都拎到高分,只係去到5级就會拉 curve ,取星難度就會增大。所以理論上你唔係爭星嘅影響不大,可能好彩仲有機會取高分添。

作者: P1001S    時間: 21-4-30 18:31

chocolatebean 發表於 21-4-30 15:46
個個話淺, 但CUT OFF 又會高左, 咁條數係唔係一樣架? 可能多左人及格, 但唔易高分, 係唔係咁理解, 即係 3-4 ...

其實cutoff係點定都唔係好清楚,到底係出卷時定好定改完卷計好曬分才定個cutoff?

作者: chocolatebean    時間: 21-4-30 20:32

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-30 18:27
DSE 跟以前會考高考不同,係用水評參照去評级,直接反映學生能力,如果同屆多人成績理想,就會大家都拎到 ...
我都係咁理解
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-4-30 20:35

chocolatebean 發表於 21-4-30 20:32
我都係咁理解

我估有啲人應該係誤解咗,所以以為人哋高分自己就會低分拉低佢。

作者: poonseelai    時間: 21-4-30 20:52

P1001S 發表於 21-4-30 18:31
其實cutoff係點定都唔係好清楚,到底係出卷時定好定改完卷計好曬分才定個cutoff?
...
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/marking/marking_procedure_for_written_papers/

作者: P1001S    時間: 21-4-30 21:29

poonseelai 發表於 21-4-30 20:52
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/marking/marking_procedure_for_written_papers/

首先謝謝你,但你給的link係講評分方法和調整等。我問的是cut off 分數定的時間和方法。如我看漏也請再指引一下。

作者: justin2003    時間: 21-4-30 23:21

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-30 18:27
DSE 跟以前會考高考不同,係用水評參照去評级,直接反映學生能力,如果同屆多人成績理想,就會大家都拎到 ...

請教一下,係唔係即係攞Level 1-4係水平參照?

定係Level 1-5 係水平參照?達到Level 5拉curve先可以決定攞唔攞到星?

先謝謝(emoji)

作者: poonseelai    時間: 21-4-30 23:32

P1001S 發表於 21-4-30 21:29
首先謝謝你,但你給的link係講評分方法和調整等。我問的是cut off 分數定的時間和方法。如我看漏也請再指 ...

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/the_reporting_system/SRR/#:~:text=%E7%82%BA%E7%A2%BA%E4%BF%9D%E6%88%90%E7%B8%BE%E5%8C%AF%E5%A0%B1%E7%9A%84,%E5%8C%AF%E5%A0%B1%E8%80%83%E7%94%9F%E8%A1%A8%E7%8F%BE%E7%9A%84%E7%AD%89%E7%B4%9A%E3%80%82&text=%E8%A1%A8%E7%8F%BE%E4%BD%8E%E6%96%BC%E7%AC%AC1,%E4%BA%88%E8%A9%95%E7%B4%9A%E3%80%8D(U)%E3%80%82

你研究下這個幫到你嗎?

作者: P1001S    時間: 21-4-30 23:51

poonseelai 發表於 21-4-30 23:32
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/the_reporting_system/SRR/#:~:text=%E7%82%BA%E7%A2%BA%E ...

也不是,cutoff point 每年都不同。http://dse00.blogspot.com/p/core-cutoff.html?m=1

作者: P1001S    時間: 21-4-30 23:55

justin2003 發表於 21-4-30 23:21

5 以上的應該是按這比例去再分5** - 頭10%;5* - 之後30%;剩下60% 就是5。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 21-5-1 00:04

justin2003 發表於 21-4-30 23:21

中學文憑試每科都會用水平參照去匯報成績,而各科均附有一套等级描述,以說明該等级的考生典型能力,考評局會有專家小组評级會議,就各個科目及其分部的臨界分數達成共識,會採用一套結合專家判斷和統計技術的方法,釐定最合適的臨界分數(即cut off score )。

等级分為 1-5 级,應考同學只要獲得該等级分數,就能直接獲得該等成績。至於 5** 和 5* 級的臨界分數,是按第 5 級內考生的分數分佈而訂定。其中約10%成績最優異的第 5 級考生,可獲5** 級,約30%成績次佳的第 5 級考生,可獲 5* 級。

簡單啲講,成績 1-5 级只要考獲該等级臨界分數,就能直接獲得該等,就算同屆好多考生考得好好,都不會受到別人影響而被拉低。而去到第 5 级就會拉 curve,摘星就睇實力加運氣啦 !

作者: chocolatebean    時間: 21-5-1 07:38

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-1 00:04
中學文憑試每科都會用水平參照去匯報成績,而各科均附有一套等级描述,以說明該等级的考生典型能力,考評 ...
解釋好詳盡,同我理解一樣
作者: justin2003    時間: 21-5-1 16:32

清楚晒!謝謝!

作者: silvia_ng    時間: 21-5-1 17:15

P1001S 發表於 21-4-30 23:51
也不是,cutoff point 每年都不同。http://dse00.blogspot.com/p/core-cutoff.html?m=1

我覺得cut off應該每年差唔多(睇1-5嘅得分),上落好少。以中文科攞3為例,過去幾年都係53%左右就可以,我估今年應該就算份卷易咗,攞3個分應該差不多。但要上5*或5**,就應該要75%先有5**?(睇2013數據就似係咁,攞3唔洗高,但5**個percentage就拉高咗)所以我覺得係個cut off score預早已訂定,但星唔星就到後尾先知了。

作者: GreenMaDad    時間: 21-5-1 21:38

期待樓主放榜後在此報喜!
作者: 隨樂    時間: 21-5-20 08:37

回覆 silvia_ng 的帖子

請問5**是否等如A?  5*等如B?
(因為會考年代只有A-F)
所以我唔識分5**同5*是否等如差一個級別.
作者: happylogin    時間: 21-5-20 16:48

P1001S 發表於 21-4-30 23:51

我聽我女講呢個都唔係好準,但可作參考,係靠收集多寡而定,是否真呢?

作者: P1001S    時間: 21-5-20 18:45

happylogin 發表於 21-5-20 16:48
我聽我女講呢個都唔係好準,但可作參考,係靠收集多寡而定,是否真呢?
...

你囡囡對的。首先唔係個個買卷,買咗卷也並不是每個都報上網站。咁啱我哋有買卷有一科個分就同網站個分有分別。但我個人覺得有參考價值,由其是學生操卷時會知自己水平,有老師幫手改比分就更理想。

作者: CPLA    時間: 21-5-20 20:58

P1001S 發表於 21-5-20 18:45
你囡囡對的。首先唔係個個買卷,買咗卷也並不是每個都報上網站。咁啱我哋有買卷有一科個分就同網站個分有 ...

咁即係網站上嘅cut off 分有高冇低,因為網站以收到最低的分作為某等級的cut off,但可能有人低分D都攞到某個grade而佢冇上報。

作者: P1001S    時間: 21-5-20 21:52

CPLA 發表於 21-5-20 20:58
咁即係網站上嘅cut off 分有高冇低,因為網站以收到最低的分作為某等級的cut off,但可能有人低分D都攞到某 ...

是,我的情況就係你所講咁樣。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5