教育王國

標題: 如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 ...... [打印本頁]

作者: lailaie    時間: 21-4-28 10:35     標題: 如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 ......

想請教, 如果有父母助攻的band 1 生, 入了 Band 1a 或 1b 學校之後, 會感到吃力或跟不上進度嗎?
父母助攻的意思, 例如:

1. 小朋友本身好HEA, 不會自動自覺温習, 要父母叫 (迫) 才肯做練習或温書.
2. 每次考試都很好, 但每次考試都要父母陪温習.

作者: medicine    時間: 21-4-28 10:49

lailaie 發表於 21-4-28 10:35
想請教, 如果有父母助攻的band 1 生, 入了 Band 1a 或 1b 學校之後, 會感到吃力或跟不上進度嗎?
父母助攻的 ...
試問,如果我全部中嗮1同2,而小朋友在中學又跟唔到,成績唔理想,作爲家長,會自爆其短嗎?

PS:見過小學階段在不同途徑透露或分享小孩成績,到中學就銷聲匿跡,爲何?

作者: 0030    時間: 21-4-28 10:49

入左先算~每個小朋友的潛力無限~中學又是一個全新的開始~
作者: 阿珠媽2號    時間: 21-4-28 10:50

我細女都係咁,只能希望佢升中後遇到好同學或老師幫幫佢
小朋友升中,我諗父母都要嘗試放手,
讓小朋友自己試一下,唔擔心得太多

作者: Charlotte_mom    時間: 21-4-28 10:52

一定有,我仔係龍校,考入嘅都有實力,但到dse外來生不一定出色

作者: YolandaTam    時間: 21-4-28 10:53     標題: 回覆樓主:

情況1.:讀多測考學校或者可以,老師會迫。
情況2.:如果學生搵到自己興趣學科或建立到信心就得,但初中可能父母仲要陪。但見過有人到高中都仲要阿媽出卷+幾科私補俾佢先 keep到中間成績,好辛苦吓。

作者: mcl203    時間: 21-4-28 10:55

0030 發表於 21-4-28 10:49

x 2,邊有可能預知未來~~~

作者: LeeCC    時間: 21-4-28 10:55

父母助攻的 ...

身邊有幾個(2),D媽咪仍然好勤力的伴讀,有連筆記都系媽咪寫,幫佢背,結果考到頭幾名

作者: bobbob    時間: 21-4-28 10:57

medicine 發表於 21-4-28 10:49
試問,如果我全部中嗮1同2,而小朋友在中學又跟唔到,成績唔理想,作爲家長,會自爆其短嗎?
通常上到中學好少家長會分享成績(不論好壞),你又會唔會?
作者: mcl203    時間: 21-4-28 10:59

bobbob 發表於 21-4-28 10:57

願聞其詳!不少小六已經有中一二程度,沿途快放,何不分享下?~~~

作者: lailaie    時間: 21-4-28 11:05

因為有親戚的小朋友, 小學時保持級十, 入了band 1B 之後, 父母跟得沒有那麼貼, 又或者中學生活比較多姿多彩, 成績一路滑落.

因為小女都是比較hea 的人, 不是不能為, 而是不為, 所以想看看其他人的分享.
作者: bobbob    時間: 21-4-28 11:06

mcl203 發表於 21-4-28 10:59
願聞其詳!不少小六已經有中一二程度,沿途快放,何不分享下?~~~
...

響fb都係見人分享小朋友細路相/成績,到咗中學仲post家變都似

作者: hkpapa852    時間: 21-4-28 11:13

父母助攻的 ...
本身hea, 如果又無天份, 唔好話入到B1A/B中學, 去到B1C都無運行.

作者: hkpapa852    時間: 21-4-28 11:14

0030 發表於 21-4-28 10:49
每個人都有潛力, 但唔係每個人都可以係"適當時間"發揮到
主觀願望: 大個咗適諗就會發揮到

但現實有幾多個係咁?

作者: mimi1102    時間: 21-4-28 11:15

有時唔係唔想分享中學成績, 而係佢地去到中學, 家長已經跟唔到咁多, 幾時默書, 測驗都唔會知, 成績就報喜不報憂, 考得差, 你唔會知, 考得好, 你知, 但唔會周圍講, 因為怕人話你show off,
作者: PTL_L    時間: 21-4-28 11:15

Well said
都大啦,仲講,唔怕比人笑咩

作者: mcl203    時間: 21-4-28 11:19

bobbob 發表於 21-4-28 11:06
響fb都係見人分享小朋友細路相/成績,到咗中學仲post家變都似

可以咁咪得囉,‘小兒/女現讀中一,全級放頭,已經自己自修DSE past papers’,咁咪得囉?~~~

作者: 0030    時間: 21-4-28 11:22

回覆 hkpapa852 的帖子

甘我也想問下,band1B的二線小學學生,無補習,父母任由自己發揮,也從來不會同她溫書,無功課班,無補底班,甘上一間band1A-B的中學會吃力嗎?本身英文覺得麻麻

作者: medicine    時間: 21-4-28 11:22

我咪講左咯,中嗮,然後咪唔會自爆其短咯
作者: PTL_L    時間: 21-4-28 11:27

父母助攻的 ...

咁我覺得根本起讀之前就要考慮呢個問題同情況,明知係hea王,仲俾佢讀自主高既學校咪會出現呢啲情況囉。我深信冇咩邊幾個父母上到中學仲可以跟到,又或者仲要跟?
作者: medicine    時間: 21-4-28 11:30

0030 發表於 21-4-28 11:22

甘我也想問下,band1B的二線小學學生,無補習,父母任由自己發揮,也從來不會同她 ...
我代答:沒問題喔.

作者: bobbob    時間: 21-4-28 11:35

mcl203 發表於 21-4-28 11:19

可以咁咪得囉,‘小兒/女現讀中一,全級放頭,已經自己自修D ...
天才佔嘅百份比本來已經唔高,仲要阿媽上ek更加少之又少,不過偶爾總有1、2個,近排都見有神童F2,3自修考a level
作者: 0030    時間: 21-4-28 11:35

回覆 medicine 的帖子

日日happy緊喔~除了做功課,書從來無見溫過喔~英文基礎又不大好,日日做完功課就去公園球場玩1-2小時~怕不怕上英文基礎不好,聽講英中都系谷的,無谷過會不會吃力~

作者: bobbob    時間: 21-4-28 11:36

medicine 發表於 21-4-28 11:22
我咪講左咯,中嗮,然後咪唔會自爆其短咯
唔係令千金呀?
作者: mimi1102    時間: 21-4-28 11:38

回覆 0030 的帖子

反而我覺得依類小朋友好叻, 值得鼓勵, 可以越戰越勇
作者: mcl203    時間: 21-4-28 11:39

bobbob 發表於 21-4-28 11:35
天才佔嘅百份比本來已經唔高,仲要阿媽上ek更加少之又少,不過偶爾總有1、2個,近排都見有神童F2,3自修考a  ...

成間小學㗎喎,仲要唔只一間,所以先好奇啫~~~

作者: bobbob    時間: 21-4-28 11:39

甘我也想問下,band1B的二線小學學生,無補習,父母任由自己發揮,也從來不會同她 ...
頭幾點唔係問題,讀書都係靠自己,不過英文麻麻確實係個大問題,上到英中科科英文,英文唔好會幾吃力
作者: medicine    時間: 21-4-28 11:40

0030 發表於 21-4-28 11:35

日日happy緊喔~除了做功課,書從來無見溫過喔~英文基礎又不大好,日日 ...

我肯定地話俾你知,唔使擔心.

作者: PTL_L    時間: 21-4-28 11:41

bobbob 發表於 21-4-28 11:39
頭幾點唔係問題,讀書都係靠自己,不過英文麻麻確實係個大問題,上到英中科科英文,英文唔好會幾吃力 ...
但總好科中文
作者: medicine    時間: 21-4-28 11:42

bobbob 發表於 21-4-28 11:36
唔係令千金呀?
答第二次啦,全部中嗮,咪唔分享咯
作者: bobbob    時間: 21-4-28 11:43

mcl203 發表於 21-4-28 11:39
成間小學㗎喎,仲要唔只一間,所以先好奇啫~~~
成間小學都係神童?
莫非係呢間?

作者: 0030    時間: 21-4-28 11:45

我仲念住系咪報低一線,讓她能繼續參加中學的多姿多彩的學校興趣班(因小學參加4-5樣學校興趣班,奧數,樂團,歌詠,田徑訓練等),而不是日日為左追成績~

作者: medicine    時間: 21-4-28 11:47

0030 發表於 21-4-28 11:45

我仲念住系咪報低一線,讓她能繼續參加中學的多姿多彩的學校興趣班(因小學參加4-5 ...
宜家,寧願早啲返黎.或者以後有得玩下,希望啦
作者: 0030    時間: 21-4-28 11:47

回覆 bobbob 的帖子

尼點英文麻麻就系我擔心的~

作者: mcl203    時間: 21-4-28 11:48

bobbob 發表於 21-4-28 11:39
頭幾點唔係問題,讀書都係靠自己,不過英文麻麻確實係個大問題,上到英中科科英文,英文唔好會幾吃力 ...

又係我,咁半年適應得唔得?英文易過中文㗎喎?代問~~~

作者: medicine    時間: 21-4-28 11:51

0030 發表於 21-4-28 11:45

我仲念住系咪報低一線,讓她能繼續參加中學的多姿多彩的學校興趣班(因小學參加4-5 ...
我只係以過去的經歷,相信小朋友得.半個學年,幾好丫,沒揀錯.
你個都係好似,相信沒問題.正如我自己之前都有擔心英文差啲,實際係OK.

祝你也如願

作者: gracelam    時間: 21-4-28 11:52

父母助攻的 ...

去到中學階段,無論咩banding, 好多都係要自主學習,而且已到青春期,幾時交功課/quiz /默書呢D,佢地唔想同父母交代,直到測考完晒,父母簽名或見家長先略知成績位置。

如果小六父母仲係mon住先肯温書做功課,甚至出題/貼題陪讀,就算入到B1c甚至B2a結果一樣。

作者: bobbob    時間: 21-4-28 11:53

PTL_L 發表於 21-4-28 11:41
但總好科中文
中文差係衰2科(文史),英文差會衰足10科8科
作者: 0030    時間: 21-4-28 11:53

6月呈一了,不知道能不能保持到水平不過好多同學衝上來系真~

作者: bobbob    時間: 21-4-28 11:56

mcl203 發表於 21-4-28 11:48
又係我,咁半年適應得唔得?英文易過中文㗎喎?代問~~~

首先用英文做教學語言要適應,唔係話聽就聽得明,另外有唔少英文專有名詞要記,英文唔好事倍工半
ps. 你使乜代問呀?

作者: b3410    時間: 21-4-28 11:56

呢個好似青春偶像派藝人,逐步轉變到實力派,有個轉型過程。成功轉型就冇問題
作者: PTL_L    時間: 21-4-28 11:57

bobbob 發表於 21-4-28 11:53
中文差係衰2科(文史),英文差會衰足10科8科
咁如果上到band 1a/b學校,經過6年洗禮,英文唔會衰得去邊。
作者: PTL_L    時間: 21-4-28 12:03

LeeCC 發表於 21-4-28 10:55
身邊有幾個(2),D媽咪仍然好勤力的伴讀,有連筆記都系媽咪寫,幫佢背,結果考到頭幾名
...
咁到時見工,可能要媽媽跟埋去我in.過兩個staff,大學生,各阿爸阿媽跟埋一齊嚟
作者: mcl203    時間: 21-4-28 12:20

bobbob 發表於 21-4-28 11:56
首先用英文做教學語言要適應,唔係話聽就聽得明,另外有唔少英文專有名詞要記,英文唔好事倍工半
ps. 你使 ...

我唔太信你,同EK大方向背道而馳。一定得,除非唔係~~~

作者: medicine    時間: 21-4-28 12:26

mcl203 發表於 21-4-28 12:20
我同你差一點:  我唔大信你

請問:唔太信你同唔大信你,係咪真係差一點甘簡單?

作者: mcl203    時間: 21-4-28 12:29

medicine 發表於 21-4-28 12:26
我同你差一點:  我唔大信你

請問:唔太信你同唔大信你,係咪真係差一點甘簡單?

我zoom到1000%,去細心睇清楚,真係爭一點咁多,信你!~~~

作者: bobbob    時間: 21-4-28 12:32

mcl203 發表於 21-4-28 12:20
學某名網友話齋,都係估估下推算,毫無參考價值,自行判斷準確性,無必要信~~

作者: bobbob    時間: 21-4-28 12:34

PTL_L 發表於 21-4-28 11:57
咁如果上到band 1a/b學校,經過6年洗禮,英文唔會衰得去邊。
咁初初俾啲心機跟下,仲響度捱到6年點都唔會差嘅
作者: Face3366    時間: 21-4-28 12:35

啱睇新聞話今次Dse考英文科有火星探測既內容。我覺得朋友仔平時如果唔睇英文報紙肯定會執輸。中文英文都要叻先得。
作者: mcl203    時間: 21-4-28 12:37

bobbob 發表於 21-4-28 12:32
學某名網友話齋,都係估估下推算,毫無參考價值,自行判斷準確性,無必要信~~

...

呢句野好熟面口?~~~

作者: mcl203    時間: 21-4-28 12:39

bobbob 發表於 21-4-28 12:34
咁初初俾啲心機跟下,仲響度捱到6年點都唔會差嘅

我當年都係咁諗,睇6年後嘅機會率,若果有90%,死頂都頂足6年,除非學校搵實Q拖佢走~~~

作者: Froggy_joe    時間: 21-4-28 12:46

我應該有資格答呢條
阿仔band1b二線小學,呈分冇助攻冇補習冇做練習,hea到爆的小朋友
小一英文差到唔合格,從來冇做過任何對應考試嘅嘢
我哋唯一有對佢做嘅,係自小陪佢睇圖書,去到高小自動自覺睇書
三次呈分無理過佢
最後入了Band1A中學
同樣零補習零助攻
中一墊低
中三升到中上成績,老師已經話咗佢選任何科都冇問題

作者: hkpapa852    時間: 21-4-28 12:49

何為英文麻麻先?

無論B1A/B/C, 甚至B2A, 英文都有要求.

本身水平唔好就要有更努力既決心, 如果無, 咁好大鑊

至於話選一間低一級係咪會輕鬆D呢?

現實係, 絕大部份B2A同B1C中學, 都只會比B1B/A既中學更催谷同注重學業

作者: Face3366    時間: 21-4-28 13:08

hkpapa852 發表於 21-4-28 12:49
何為英文麻麻先?

無論B1A/B/C, 甚至B2A, 英文都有要求.
咁講法,分分鐘到咗Dse,1c學校會反超1A喎
作者: 小曳人    時間: 21-4-28 13:11

咁,我又真係有FB friend 仲會分享成績
但佢唔同,佢係另類家長,揀中學唔aim high,上到去,學校老師叫參加增潤課程,入HKAGE,一率NO,佢要d仔 hea,而兩個都好生性,會自動自覺讀書,而佢分享嘅係唔駛佢理之下,老師讚到d仔係十年難得一遇嘅品學兼優,而我又真心替佢開心!

我自己就高小已經無講成績,無乜好講,頂多講攞獎野,學校嘅野唔好提~ 不過又真係有人一路以為大少校內成績好好 ,事實絕對唔係咁,因為佢根本唔在意校內成績

作者: Face3366    時間: 21-4-28 13:17

好多人覺得學習成績就會係一個progress bar咁,哦今天努力D,又上升咗幾多個%,明天hea咗D,又會降番幾個%。但成績好多時係迂回上升,又或者係陰跌。你努力咗好耐或者都係原地踏步,但會響某一刻突然標上去。所以都係果句,堅持先得。
作者: kirstyau    時間: 21-4-28 13:22

父母助攻的 ...

下年話你知

作者: creambun    時間: 21-4-28 13:33

親戚朋友都唔會關心你子女在校內的級名次啦,重分享嚟做乜喎。最多如果DSE 考到5++ 時,未分享一下喜悅!

作者: 02413124    時間: 21-4-28 13:39

回覆 bobbob 的帖子

agree越大越識同你講私穩,

作者: monkey妹    時間: 21-4-28 13:50

hkpapa852 發表於 21-4-28 11:14
每個人都有潛力, 但唔係每個人都可以係"適當時間"發揮到
主觀願望: 大個咗適諗就會發揮到

絕對同意
理想係美好,現實係殘酷
總有學生會開竅肯自律為自己學業,但果個唔係我D仔女

作者: sasayung_mimiko    時間: 21-4-28 13:51

PTL_L 發表於 21-4-28 12:03
咁到時見工,可能要媽媽跟埋去我in.過兩個staff,大學生,各阿爸阿媽跟埋一齊嚟 ...

人都顛

作者: b3410    時間: 21-4-28 13:52

Face3366 發表於 21-4-28 13:08
咁講法,分分鐘到咗Dse,1c學校會反超1A喎
學校谷 家長谷,同學自己谷自己的分別。
其實點解講揀適合的學校最好,最適合的程度就係“踮起腳可以拿到”

目標唔係垂手可得,也不是遙不可及。通過努力,可以達到。

作者: 02413124    時間: 21-4-28 14:00

其實都係睇小朋友性格,有小朋友可能家長一放手好挫敗,但可能有d唔衰得/有d就痛定思痛急起直追,但亦有機會再hea多d,所以冇人答到你
作者: hwl2b    時間: 21-4-28 14:08

父母助攻的 ...
其實我都係跟到足功課的媽媽, 我仔現已中四, 或者我可以分享下:

我仔小學時都係HEA 溫, 要迫佢, 佢先溫, 佢當年係以B1尾的成績入左間B1B 的中學

一升上中學, 佢要求我对佢的功課完全放手, 理由係佢自己大個了, 自己攪掂
咁我就真係放手了 (其實想唔放手都唔得, 因為中學的功課已不會再好似小學咁要寫家課冊, 又唔係日日要交功課, 想跟都冇得跟), 而且自己能力所限, 我想跟都跟唔到

佢成個中一欠交功課欠到老師都頂唔順打電話來投訴, 記左勁多缺點 (欠3次功課就1個缺點)
成績當然仲大鑊啦, 當你入到一間B1 中學, 個個都係精英, 已經唔可以憑天資HEA 住去考試, 而且中學同小學好大分別, 就係考試勁多長問答, 你唔識, 唔溫書, 其實係攞唔到分既, 而且B1中學老師比分好手緊, 唔似小學.

第一年已經有留級的危机, 再加上進入反叛期, 由其係仔, 更加唔願同父母溝通, 我當時感到無能為力, 只可間中勸下佢, 已經唔到你迫佢了

終於到左中三, 就留左級啦 ( 中一, 中二留級人數大約係每年留10人, 中三仲誇, 留級留左19人, 我仔就係其中一個)

由於留級, 佢有點自暴自棄, 留級呢一年, 更加係慘不忍睹

好在到中四, 大個了, 自己識諗,  仲識自己搵適合的補習老師同補習班, 自己肯努力追返成績, 雖然都不是好好, 但只要佢有心, 自己做, 我覺得已勝於一切

每個學生, 性格不同, 能力不同, 真係好難一概而論, 但升中後真係要有心理準備係競爭好激列 (除非你本身係一向成績好好果D , 如果好似我仔咁, B1尾成績入去讀, 實在都幾辛苦下 ) , 仲有就係反叛期真係好難捱, 去到中間, 我已經唔係最關心成績了, 我最担心係反叛期幾時會完呀? 究竟會唔會完呀?

作為家長, 其實係適當既時候真係要學會放手, 雖然開頭佢會跌跌撞撞, 可能會好大鑊, 成績大倒退, 但呢個過程係必須的, 係好係壞, 佢自己要承擔返, 佢亦要為自己將來打算, 一日不放手, 佢一日都學不會~~

大家做父母, 都想仔女好, 一起努力 !!!

作者: 0030    時間: 21-4-28 14:10

回覆 Froggy_joe 的帖子

男仔我覺得不同女仔,女仔比較早熟,小學叻,可能到中學都無男仔甘叻,男仔中學發力起來,潛力無限~而且你仔有閱讀的習慣,真的好好,我女以前都有睇下漫畫書,宜家疫情期間,已經一年多無見她睇書,我話就算系漫畫書都好,都系書的一種~宜家中意睇youtube同打機宜家返學起身都係先睇一陣youtube先刷牙食早餐

作者: medicine    時間: 21-4-28 14:18

hwl2b 發表於 21-4-28 14:08
其實我都係跟到足功課的媽媽, 我仔現已中四, 或者我可以分享下:
難能可貴的分享.
只有經歷才真切.

作者: 0030    時間: 21-4-28 14:18

屋企無英文語境,小學happy School比較淺~父母返工,無心無力兼顧小朋友的英文功課,小朋友有無閱讀英文書的習慣(自覺英文差,可能心裡有點排斥英文,唔夠自信)

作者: DoubleStar    時間: 21-4-28 14:26

父母助攻的 ...

我女中一,地區一綫小學B1B-C抽入B1A女校。見到周邊同學咁叻,自己突然加把勁,非常緊張學業,好努力溫習。呢年我直情放哂手,我同佢講一定要盡力,成績我也不期望太高,始終上到中學好多野要適應,加上疫情,一半時間自學!反而呢年花多咗時間在佢心理上,尤其是時間分配問題!

今次期中考,自己溫習考到中上成績,我完全估計唔到。上到中學,真係要靠自己發力,我哋家長只可支持及輔助佢哋!

作者: Cliokohonda    時間: 21-4-28 14:50

medicine 發表於 21-4-28 10:49

你明白我苦處就好,準備讀8年中學。

作者: Face3366    時間: 21-4-28 14:52

0030 發表於 21-4-28 14:10

男仔我覺得不同女仔,女仔比較早熟,小學叻,可能到中學都無男仔甘叻,男仔中學發 ...
一掂online game 九成九衰。哈,學校訓導主任咁講。
作者: Face3366    時間: 21-4-28 14:54

Well said👍🏻
作者: 0030    時間: 21-4-28 14:56

回覆 Face3366 的帖子

已經日日提醒她不要一日花甘多時間在youtube和打機上了~但已成癮

作者: mcl203    時間: 21-4-28 15:01

DoubleStar 發表於 21-4-28 14:26
我女中一,地區一綫小學B1B-C抽入B1A女校。見到周邊同學咁叻,自己突然加把勁,非常緊張學業,好努力溫習 ...

好!又一個引證甚麽1A中學只適合1A生嘅故事~~~

作者: Face3366    時間: 21-4-28 15:02

0030 發表於 21-4-28 14:56

已經日日提醒她不要一日花甘多時間在youtube和打機上了~但已成癮
可以響個Router果度設定時間控制。
作者: 0030    時間: 21-4-28 15:04

我只會提醒她,不會限制她,她自己控制不了自己,我強行管制也無意思~只是希望她明白呈分的重要性,目前感覺好似仲未明白~

作者: mcl203    時間: 21-4-28 15:06

Face3366 發表於 21-4-28 15:02
可以響個Router果度設定時間控制。

攬住一齊,無得用~~~

作者: hkpapa852    時間: 21-4-28 15:08

0030 發表於 21-4-28 14:10

男仔我覺得不同女仔,女仔比較早熟,小學叻,可能到中學都無男仔甘叻,男仔中學發 ...
男仔中學發力起來,潛力無限

坦白講, 呢個9成9只係家長一廂情願既憧景

成真既機會呢........

最普遍既現實情況係, 到個仔想發力先知: 發得太遲

作者: 0030    時間: 21-4-28 15:12

但女仔好似小學好叻,怕到中學就無甘叻~特別系高中

作者: cafeva    時間: 21-4-28 15:14

0030 發表於 21-4-28 15:04

我只會提醒她,不會限制她,她自己控制不了自己,我強行管制也無意思~只是希望她明 ...
我唔同意!雖然我都係比較放手既家長,但係大方向一定捉住。見到入岐途一定幫佢走返出來行向正途!

作者: lailaie    時間: 21-4-28 15:14

多謝回覆, 我會好好參考.
作者: mcl203    時間: 21-4-28 15:15

0030 發表於 21-4-28 15:12

可能,小學叻係一個假象呢,小學啲科目根本唔係好深~~~

作者: cafeva    時間: 21-4-28 15:16

0030 發表於 21-4-28 15:12

我又唔同意識好多女仔由頭帶到尾越戰越勇!

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-4-28 15:16

b3410 發表於 21-4-28 13:52
學校谷 家長谷,同學自己谷自己的分別。
其實點解講揀適合的學校最好,最適合的程度就係“踮起腳可 ...
其實學校谷, 只對補底有用...
每天海量抄寫功課, 做幾十條題型相近的數, 機械式的操練, 只會費時失事
自己谷卻不同, 自知自己的弱點, 因時制宜,效果更佳⋯⋯

所以只會見 B1C 學校谷
B1A 通常比較放任自由, 自主學習

作者: 0030    時間: 21-4-28 15:17

回覆 cafeva 的帖子

見到入岐途,又無甘嚴重吧,我有時自己安慰自己話返學半日了,想打下機/睇下youtube放鬆下都ok~但我有時是覺得睇太耐,怕眼睛近視就麻煩了~

作者: Face3366    時間: 21-4-28 15:20

小鹿揀學校 發表於 21-4-28 15:16
每天海量抄寫功課, 做幾十條題型相近的數, 機械式的操練, 只會費時失事
自己 ...
Can’t agree more。
作者: mcl203    時間: 21-4-28 15:20

小鹿揀學校 發表於 21-4-28 15:16
自己 ...

B1A,可能,唔使谷你,見你就快跑到嚟,拉後啲條終點線,已經跑到你氣咳~~~

作者: 0030    時間: 21-4-28 15:21

我外甥女都係甘,但人家自己從小都有自己的念法,入到band1a英中,之後考入中大醫學院~從小自動波,中六先開始報補習~

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-4-28 15:30

mcl203 發表於 21-4-28 15:20
B1A,可能,唔使谷你,見你就快跑到嚟,拉後啲條終點線,已經跑到你氣咳~~~
...

B1A 的好處,係你會知世界之大, 前面永遠有隻電兔比你去追趕
就算你已是果隻電兔, 永遠都要力爭上游, 免得比後面的狗仔追到咬你一啖...
砥礪前行,良性競爭!

作者: cafeva    時間: 21-4-28 15:31

0030 發表於 21-4-28 15:17

見到入岐途,又無甘嚴重吧,我有時自己安慰自己話返學半日了,想打下機/睇下youtube放 ...
唔好意思因為見隔離個貼7年前開始打機癮既影響肉緊左D-你話佢已經上癮嘛!
作者: medicine    時間: 21-4-28 15:33

Cliokohonda 發表於 21-4-28 14:50
你明白我苦處就好,準備讀8年中學。
真識講笑
數學我就比較差,但從阿大入讀中一到最細個考DSE或出國,前前後後,簡單屈手指,點止八年?

作者: mcl203    時間: 21-4-28 15:35

小鹿揀學校 發表於 21-4-28 15:30
B1A 的好處,係你會知世界之大, 前面永遠有隻電兔比你去追趕
就算你已是果隻電兔, 永遠都要力爭上游, 免得 ...

重點係,可能,後面放咗隻狗兇你局跑~~~

作者: medicine    時間: 21-4-28 15:35

小鹿揀學校 發表於 21-4-28 15:30
就算你已是果隻電兔, 永遠都要力爭上游, 免得 ...

哇,乜你地個度係動物園黎吖,又有小鹿,又有兔,仲有狗仔添~~
唔怪得之的男仔同家長甘鍾意報啦

作者: bobbob    時間: 21-4-28 15:36

Froggy_joe 發表於 21-4-28 12:46
我應該有資格答呢條
阿仔band1b二線小學,呈分冇助攻冇補習冇做練習,hea到爆的小朋友
小一英文差到唔合格 ...
大前提係令郎到咗高小英文唔係差,如果唔係相信都入唔到1a校
作者: bobbob    時間: 21-4-28 15:40

creambun 發表於 21-4-28 13:33
親戚朋友都唔會關心你子女在校內的級名次啦,重分享嚟做乜喎。最多如果DSE 考到5++ 時,未分享一下 ...
如果有咁嘅1日分享下又無妨呀
話時話啲親戚真係唔知市道艱難,個個以為考第1好易

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-4-28 15:41

medicine 發表於 21-4-28 15:35
哇,乜你地個度係動物園黎吖,又有小鹿,又有兔,仲有狗仔添~~
唔怪得之的男仔同家長甘鍾意報啦
...
係呀,乜動物都有, 就係冇小白菜啫
作者: medicine    時間: 21-4-28 15:42

bobbob 發表於 21-4-28 15:40
如果有咁嘅1日分享下又無妨呀
話時話啲親戚真係唔知市道艱難,個個以為考第1好易
...
見到個考第一,就~~~哎,都係唔好提年年考第一啦
作者: mcl203    時間: 21-4-28 15:43

小鹿揀學校 發表於 21-4-28 15:41

虎口中嘅小白菜,仲有剩?~~~

作者: medicine    時間: 21-4-28 15:44

小鹿揀學校 發表於 21-4-28 15:41
好彩隔得遠嘖,又有車房擋住,若果唔係容乜易俾兔子食嗮.
作者: medicine    時間: 21-4-28 15:45

mcl203 發表於 21-4-28 15:43
虎口中嘅小白菜,仲有剩?~~~
兔口丫,虎口要食肉吖
作者: 小鹿揀學校    時間: 21-4-28 15:48

medicine 發表於 21-4-28 15:44
好彩隔得遠嘖,又有車房擋住,若果唔係容乜易俾兔子食嗮.
我哋d電兔嚟㗎, 食電芯唔食菜㗎

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5