教育王國

標題: 本地大學入學需要打疫苗? [打印本頁]

作者: talktime    時間: 21-5-27 16:06     標題: 本地大學入學需要打疫苗?

有無消息是否全部學生都要打針?

作者: nicolemummy    時間: 21-5-27 18:36     標題: 回覆樓主:

無,但好事。外國名大學都要咁做,無問題

作者: gracelam    時間: 21-5-27 22:05

talktime 發表於 21-5-27 16:06
有無消息是否全部學生都要打針?

唔係住宿舍先要打咩?

作者: stillgood20    時間: 21-5-28 08:51

全体師生接種疫苗,產生群体免疫.
為已為人.

作者: C.L.CathyLiu    時間: 21-5-31 17:42

暫時未有消息指要打左疫苗先可以入大學,但早前新聞報道過,中大入宿舍打左疫苗會優先考慮

作者: talktime    時間: 21-5-31 18:13

C.L.CathyLiu 發表於 21-5-31 17:42
暫時未有消息指要打左疫苗先可以入大學,但早前新聞報道過,中大入宿舍打左疫苗會優先考慮
...

似乎越收越緊,都要打定疫苗先返學

作者: skywalker167    時間: 21-5-31 20:46

我聽到PolyU要求所有學生職員都要在新學年打左2劑疫苗再過左2星期
否則必須每星期做檢測

不是住hall先要打
作者: peggy    時間: 21-6-2 23:48

skywalker167 發表於 21-5-31 20:46
我聽到PolyU要求所有學生職員都要在新學年打左2劑疫苗再過左2星期
否則必須每星期做檢測
科大、樹仁都係
作者: pswongg    時間: 21-6-4 15:41     標題: 回覆樓主:

唔強制,學生不會自律,群體影響最大

作者: HIN2003    時間: 21-6-27 12:23

我仔剛18歲,今年DSE, 已打2針復必泰。
作者: 瑞士雞翼    時間: 21-6-27 17:41

回覆 skywalker167 的帖子

校方已officially announced?  Every week 檢測 for those who  have not received 2 shots .  Just want to double. confirm.  
作者: skywalker167    時間: 21-6-27 20:51

瑞士雞翼 發表於 21-6-27 17:41

校方已officially announced?  Every week 檢測 for those who  have not recei ...

我身邊有人今年polyu畢業,早前校方有官方email講以上的安排
但聽講學生會好似即刻有聯署,不清楚校方有沒有退讓
但聽講 好似最近有校方email,話如果學生不打疫苗亦不檢測,就必須網上上課
但仍然可以進入校園使用圖書館 同 上 基本的面授教學活動 (例如 實習同 臨床技能培訓)
該人今年畢業,下年的安排已經不關他事了,所以沒有留意也沒有經常update學校呢方面的安排,
有錯請指正

作者: 瑞士雞翼    時間: 21-6-27 22:09

Thanks very much ~~It really helps .

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5