教育王國

標題: 8/9月陪去英國的家長,brainstorm下怎回港? [打印本頁]

作者: wslam1    時間: 21-7-10 20:12     標題: 8/9月陪去英國的家長,brainstorm下怎回港?

暫時情況,九月頭英國回港,當然想有直航,但不敢樂觀做緊research,或者由歐洲或杜拜等國家wash out 21天
另外有冇人知道,揸特區護照,可否由英國飛去大陸隔離?之後先再返香港?

作者: kkluk    時間: 21-7-10 21:16

wslam1 發表於 21-7-10 20:12
暫時情況,九月頭英國回港,當然想有直航,但不敢樂觀做緊research,或者由歐洲或杜拜等國家wash out 21天
...
要用回鄉證回中國。
作者: 亞馬氏    時間: 21-7-10 22:39

還要在指定的檢測中心於乘飛機前48小時做雙陰性檢測,費用英鎊300以上。由於現在沒有直航到中國,要轉機時再做一次雙陰性檢測。但很少機場有這類檢測中心。
作者: luckyangel    時間: 21-7-10 23:31     標題: 回覆樓主:

總覺得喺亞洲地區wash out穩陣啲, 布吉係咪都可以諗呢?

作者: 亞馬氏    時間: 21-7-10 23:37

可以考慮。但個人認為泰國曼谷隔離比較安全。

作者: kaetsu    時間: 21-7-11 10:07

請問有人會有用星加玻嗎?
作者: luckyangel    時間: 21-7-11 12:32

亞馬氏 發表於 21-7-10 23:37
可以考慮。但個人認為泰國曼谷隔離比較安全。

曼谷cases不是更多?可了解原因?

作者: 亞馬氏    時間: 21-7-11 13:15

泰國政府指定的隔離酒店,有隔離套餐。他們有專車由機場接送到酒店,期間不可離開酒店房。如果只想隔離,可以延長多七天,足夠22日,便可以直接有專車由酒店去機場返香港。
作者: 亞馬氏    時間: 21-7-11 13:15

泰國 is on Group B
作者: 亞馬氏    時間: 21-7-11 13:17

星加玻旅客可以入境?
作者: etoile    時間: 21-7-11 15:12     標題: 回覆樓主:

昨日到埗杜拜,今日開始倒數21日,有問題我盡量答。

作者: etoile    時間: 21-7-11 15:14

luckyangel 發表於 21-7-11 12:32
曼谷cases不是更多?可了解原因?

上星期問過住曼合朋友,佢話係construction site workers群組感染。最新情況就唔知啦。

作者: kaetsu    時間: 21-7-11 17:57

etoile 發表於 21-7-11 15:12
1)英囯到dubai要格離嗎?多小天? q hotels有list的或是任何酒店都可以?
2)杜拜囘港要格離嗎?    謝謝

作者: etoile    時間: 21-7-11 18:25

kaetsu 發表於 21-7-11 17:57
1)英囯到dubai要格離嗎?多小天? q hotels有list的或是任何酒店都可以?
2)杜拜囘港要格離嗎?    謝謝
...

只要上機前72小時內嘅陰性PCR檢測報告, 唔接受homekit。 唔洗Q,任何酒店都得, 而家喺杜拜嘅 low season,好多酒店都好平。
要離開英國21日,計逗留喺中途國家嘅21個full days。
返到香港要隔離幾耐,睇你有冇打曬針 ,上機前有冇去做血清檢測。

作者: Chole    時間: 21-7-11 18:29

入境Dubai 順利嗎?感覺Dubai tourist friendly ,應該比較容易做washout 。

作者: kaetsu    時間: 21-7-11 18:41

etoile 發表於 21-7-11 18:25
只要上機前72小時內嘅陰性PCR檢測報告, 唔接受homekit。 唔洗Q,任何酒店都得, 而家喺杜拜嘅 low season ...
thank you....dubai No Q 真的很好。。我一早已打了2針不過真的很想陪小孩第一次到英囯。所以再看。。如果星加玻不用就好,朋友多可以21天不悶。
作者: etoile    時間: 21-7-11 19:27

Chole 發表於 21-7-11 18:29
入境Dubai 順利嗎?感覺Dubai tourist friendly ,應該比較容易做washout 。

好順利!的士比預期平,服務好!
不過物價比較貴,可能多數入囗。出街食同自己煮唔爭得遠。暫時睇shopping就London 好D。Dutyfree就要遲D先知。

作者: Chole    時間: 21-7-11 19:33

etoile 發表於 21-7-11 19:27
好順利!的士比預期平,服務好!
不過物價比較貴,可能多數入囗。出街食同自己煮唔爭得遠。暫時睇shopping ...

Good!  Dubai 酒店low season 真係好平,如果出街食同自己煮差不多,咁梗係放自己假啦

我在Eurostar 去Paris ,一個C9在途上

作者: etoile    時間: 21-7-11 19:42

Chole 發表於 21-7-11 19:33
Good!  Dubai 酒店low season 真係好平,如果出街食同自己煮差不多,咁梗係放自己假啦

我在Eurost ...

我唔夠膽去法國,擔心治安。

作者: Chole    時間: 21-7-11 19:49

etoile 發表於 21-7-11 19:42

我都驚㗎,今朝起身仲考慮緊改去Dubai ,不過老公有親戚地膽,萬一有事都可以揾佢幫手。

作者: 王家爸爸    時間: 21-7-11 21:39

etoile 發表於 21-7-11 19:42
點解覺得法國治安差?
作者: wslam1    時間: 21-7-11 22:22

現在我留意緊西班牙,因為消費比較平,但又怕暑假會爆發另一邊都留意緊曼谷隔離

作者: luckyangel    時間: 21-7-12 01:06

Chole 發表於 21-7-11 19:49
我都驚㗎,今朝起身仲考慮緊改去Dubai ,不過老公有親戚地膽,萬一有事都可以揾佢幫手。

法國治安差?我反而唸係咪貴,泰國平D

作者: etoile    時間: 21-7-12 06:40

王家爸爸 發表於 21-7-11 21:39
點解覺得法國治安差?

英國通常扒手多,法國除咗扒手,仲會明搶!舉例;
十年前去,有朋友揸車接機,出巴黎市區途中話,有班劫匪長駐呢條路,見的士入面係東方人就揸車追車搶。
早錢年我親戚跟團,成團人被人圍想搶嘢,佢哋努力惡返轉頭先力保不失。臨走上機前聽到自己個導遊同另一團剛到埗嘅導遊傾計,話有個B6落機冇耐就被人扒咗唔記得幾千定幾萬歐羅。youtube有條片,一架載住東方遊客嘅旅遊巴,喺紅綠燈前一停低,就有好幾個黑人衝上前打開車廂下面個行李架搶喼!
巴黎只有兩種中國人:被人打劫過or 偷過嘢嘅中國人,同埋仲未被人打劫過or 偷過嘢嘅中國人!

作者: 王家爸爸    時間: 21-7-12 07:57

etoile 發表於 21-7-12 06:40
英國通常扒手多,法國除咗扒手,仲會明搶!舉例;
十年前去,有朋友揸車接機,出巴黎市區途中話,有班劫匪 ...
其實除咗港台日韓星之外,其他地方扒手都多,明搶我只係喺意大利同大陸遇過。去到歐洲,你只需要將個背囊孭喺前面,就無事。近年大陸人會成為目標,主要係因為炫富效應,同中唔中國人無太大既關係。任何人孭住個名牌袋,一抽二褦名牌野,都可能係偷搶既目標。我以前都叫我啲大陸同事、學生,出差歐洲時唔好帶來名牌,聽我話既都無出過事。

作者: 王家爸爸    時間: 21-7-12 07:59

luckyangel 發表於 21-7-12 01:06
法國治安差?我反而唸係咪貴,泰國平D
法國啲野真係好貴好貴。
作者: PatrickTsui    時間: 21-7-12 14:08

etoile請問, 只有15歲小朋友持特區護照英國進入杜拜可以嗎 ?有什麼手續 ? 杜拜用英磅及港元可以嗎 ?小朋友細真是很擔心她不懂得複雜手續及安全 ,但想她返香港接種疫苗,謝謝你 。

作者: etoile    時間: 21-7-12 14:46

PatrickTsui 發表於 21-7-12 14:08
etoile請問, 只有15歲小朋友持特區護照英國進入杜拜可以嗎 ?有什麼手續 ? 杜拜用英磅及港元可以嗎 ?小朋友 ...

佢自己一個? 唔知航空公司畀唔畀佢上機同埋可唔可以自己入住酒店喎?

作者: PatrickTsui    時間: 21-7-12 15:28

etoile 發表於 21-7-12 14:46
佢自己一個? 唔知航空公司畀唔畀佢上機同埋可唔可以自己入住酒店喎?
...

明白了多謝解答,未試過去杜拜或轉機經杜拜,我不知這方面資料, 但是BA有Children Travel Along consent就可以上機 ,但我最想知道去杜拜安全嗎?及手續繁複嗎 ?

作者: etoile    時間: 21-7-12 16:04

PatrickTsui 發表於 21-7-12 15:28
明白了多謝解答,未試過去杜拜或轉機經杜拜,我不知這方面資料, 但是BA有Children Travel Along consent ...

As an unaccompanied minor yes. You can ask the Airline about this service.  I'm assuming that the minor will be met by parents in dubai.
If minor will be met by someone else then you'll need to provide an authorization letter.  Again ask the airline
https://m.khaleejtimes.com/news/general/new-rule-for-children-travelling-to-the-uae-

作者: etoile    時間: 21-7-12 16:20

PatrickTsui 發表於 21-7-12 15:28
明白了多謝解答,未試過去杜拜或轉機經杜拜,我不知這方面資料, 但是BA有Children Travel Along consent ...

樓上係人哋答嘅。
英國入杜拜只要72小時PCR negative result ,minor你要自己再check 清楚。Emirates website同Google "entry to Dubai from UK" (可能要加"minor" 字眼)會有資料。
我酒店行15分鐘到Dubai Mall ,尋晚9pm返嚟都唔覺有問題。
我會住近shpping mall或地鐵站,如果細路唔自己煮食,住近shopping mall,早餐酒店食,其他去mall食就得。Dubai Mall 個food court超大,中西美食任揀,仲未計mall入面其他食肆!
唯一問題係洗衫,一係帶齊21日替換衣物,一係搵有洗衣機嘅apartment。

作者: kaetsu    時間: 21-7-12 17:05

回覆 etoile 的帖子

then it seems only could take BA or Qatar....if thats the route  hmmmm
作者: PatrickTsui    時間: 21-7-12 18:36

etoile 發表於 21-7-12 16:20
樓上係人哋答嘅。
英國入杜拜只要72小時PCR negative result ,minor你要自己再check 清楚。Emirates webs ...

謝謝etoile給我資料,始終小朋友細,沒有其他人陪伴,始終有點擔心,我未有決定。 如果有幾個一起有照應或 身邊有一位大人,這樣就要決定了。始終小朋友返不到香港,家長們都是寢食不安 ,現在很多家長心中,比小朋友去讀書又不能回港,心中好似是一個罪過。

作者: elysemama    時間: 21-7-12 19:26

PatrickTsui 發表於 21-7-12 18:36
謝謝etoile給我資料,始終小朋友細,沒有其他人陪伴,始終有點擔心,我未有決定。 如果有幾個一起有照應或 ...

有冇家人在杜拜會合她?如果無,我就唔放心比一個15歲女仔在一個陌生的地方渡過21日,21日都唔短架,就算酒店比佢check in, 我覺得你會仲擔心過佢留在英國。

盡量搵親人去接佢,或至少在過冷河國家會合佢。好明白你心情呀,我女女都返唔到香港

作者: Chole    時間: 21-7-12 19:38

elysemama 發表於 21-7-12 19:26
有冇家人在杜拜會合她?如果無,我就唔放心比一個15歲女仔在一個陌生的地方渡過21日,21日都唔短架,就算 ...

同感,我一定唔放心,寧願留在英國。

酒店應該都唔會俾minor check in.  

作者: etoile    時間: 21-7-12 19:42

PatrickTsui 發表於 21-7-12 18:36
謝謝etoile給我資料,始終小朋友細,沒有其他人陪伴,始終有點擔心,我未有決定。 如果有幾個一起有照應或 ...

學其他人話齋,最好有個大人喺度照顧佢會好D。

作者: foxli    時間: 21-7-12 19:52

我自己反而想經芬蘭或冰島走,反正要留21日,順便睇吓極光都好。
作者: PatrickTsui    時間: 21-7-12 19:58

etoile 發表於 21-7-12 19:42
學其他人話齋,最好有個大人喺度照顧佢會好D。

多謝各位家長比意見,都是留在英國睇定疫情發展如何,只怕19號全面解封疫情個案急升,Alpha變種病毒很易感染,必要時才打算,Thank you everyone 。

作者: dorothy313    時間: 21-7-23 11:30

樓上係人哋答嘅。
英國入杜拜只要72小時PCR negative result ,minor你要自己再check 清楚。Emirates webs ...
你好etoile, 請問你住邊間酒店我想做下參考? 另外請問由杜拜回港的 Test你有無資料可以提供? 唔該晒
作者: GIPW    時間: 21-7-23 17:14

我都會去英國陪開學
如何回來, 見步行步

作者: etoile    時間: 21-7-23 18:17

dorothy313 發表於 21-7-23 11:30
你好etoile, 請問你住邊間酒店我想做下參考? 另外請問由杜拜回港的 Test你有無資料可以提供? 唔該晒 ...

pls check pm

作者: LoveChild    時間: 21-7-23 21:21

想問問, 而家香港的隔離政策, 是否如由英國返香港的話, 要先離開英國21日才可以由第三國返香港?
作者: cow    時間: 21-7-23 21:47

王家爸爸 發表於 21-7-12 07:59
法國啲野真係好貴好貴。
法國搭車好平, 廿幾歐羅一星期巴黎鐵路任搭, 來回機場都得,食野都唔太貴,€12係間普通餐廳食牛扒! 周圍長法包€1。
作者: 王家爸爸    時間: 21-7-24 11:16

cow 發表於 21-7-23 21:47
法國搭車好平, 廿幾歐羅一星期巴黎鐵路任搭, 來回機場都得,食野都唔太貴,€12係間普通餐廳食牛扒! 周 ...
我去法國定同一品牌既酒店比德國貴好多,手信亦比德國貴。食就唔知道,因為係當地分公司同事公數埋單。
作者: cow    時間: 21-7-24 12:57

回覆 王家爸爸 的帖子

我估巴黎同倫敦生活指數差不多。香港好多嘢都好貴, 香港買馬莎消化餅要廿幾蚊,我喺巴黎買,一歐羅都唔使!

作者: kaetsu    時間: 21-7-24 14:24

etoile 發表於 21-7-23 18:17
pls check pm
Hello Etiote can you PM also thank you
作者: IrisVan0526    時間: 21-7-24 23:44

大家有冇留意加拿大開關呢段新聞?係咪旅客身份都可以入境?

https://travel.ulifestyle.com.hk/news/detail/36053/加拿大宣布9月7日開關-已接種疫苗者入境免隔離/1

作者: culver    時間: 21-7-25 00:33

IrisVan0526 發表於 21-7-24 23:44
大家有冇留意加拿大開關呢段新聞?係咪旅客身份都可以入境?

https://travel.ulifestyle.com.hk/news/deta ...

我都有留意,亦見到係旅客都得。不過九月開係 phase 2… Phase 1 係八月九號先開美加邊境,問題嚟啦:美國case 升緊,於是加拿大反對開關的聲音都升緊…

世事每天在變,只好密切留意事件發展

作者: jumay319    時間: 21-7-25 01:38

樓上係人哋答嘅。

你好,etoile,可否提供Dubhai 在那可做檢測回港?我九月會陪仔去開學,都想由Dubai 返港,thx a lot

作者: summer14    時間: 21-7-25 17:36

王家爸爸 發表於 21-7-12 07:57
其實除咗港台日韓星之外,其他地方扒手都多,明搶我只係喺意大利同大陸遇過。去到歐洲,你只需要將個背囊孭 ...

我哋幾年前係巴黎北站上車,我老公就比人扒咗個銀包,好彩佢將啲錢分開擺,但都唔見咗成二千歐元
另外係聖母院排隊上頂層觀光,條隊已經好多人,阿仔過對面馬路睇完souvenir,想join返我哋排隊,佢差不多企喺我隔離就比個女仔截停,個女仔一隻手隊塊牌叫我仔簽名,另一隻手拉開我阿仔外套個衫袋想偷嘢。阿仔feel到就推開佢,鬧佢叫佢走,你諗吓眾目睽睽佢哋都敢明偷
同一個旅程,我妹夫又比人試過想拉開佢背囊對拉鍊,好彩及早發現
所以我哋從此以後如冇必要都唔會再去法國

作者: etoile    時間: 21-7-25 19:46     標題: 回覆樓主:

法國真係令人又愛又恨!

作者: 王家爸爸    時間: 21-7-25 21:19

etoile 發表於 21-7-25 19:46
法國真係令人又愛又恨!
有同感
作者: llmom    時間: 21-7-25 22:37

summer14 發表於 21-7-25 17:36
我哋幾年前係巴黎北站上車,我老公就比人扒咗個銀包,好彩佢將啲錢分開擺,但都唔見咗成二千歐元
另 ...

我每次去巴黎都係全程坐Uber , 冇試過坐其他交通工具,連去Palace of Versailles 都係坐Uber , 不過法國嘅Uber 司機全部都好似賽車手咁,初頭都有少少驚!法國食嘢我覺得唔貴,就算響巴黎食 米芝連三星
都ok, 我覺得價錢、服務和食物質素都好過響香港食 米芝連三星。

作者: llmom    時間: 21-7-25 22:39

summer14 發表於 21-7-25 17:36
另 ...

多數係吉卜賽人

作者: summer14    時間: 21-7-25 22:49

llmom 發表於 21-7-25 22:37
我每次去巴黎都係全程坐Uber , 冇試過坐其他交通工具,連去Palace of Versailles 都係坐Uber  ,  ...

已經八、九年前嘅事,可能當時唔識call Uber

作者: muimui2    時間: 21-7-25 23:12

jumay319 發表於 21-7-25 01:38
你好,etoile,可否提供Dubhai 在那可做檢測回港?我九月會陪仔去開學,都想由Dubai 返港,thx a lot
...

hey, 我都係9月尾由UK 返港,睇緊邊度過冷河,大家可以交流下

作者: happylala    時間: 21-7-25 23:52

回覆 muimui2 的帖子

確實頭痛
作者: jumay319    時間: 21-7-26 00:33

muimui2 發表於 21-7-25 23:12
hey, 我都係9月尾由UK 返港,睇緊邊度過冷河,大家可以交流下

暫時唸到杜拜,or 歐洲

作者: etoile    時間: 21-7-26 01:51     標題: 回覆樓主:

關於英國經杜拜返香港,以下少少分享。
先講入境:暫時只係需要一個pcr test (72 hours) ,唔接受home kit,去Boots 做都得,唔洗ISO 。詳情及最新情況請google "entry to Dubai from UK" 或上Emirates 網站睇。
入境杜拜後, 會隨機抽樣揀乘客再做一個pcr test, 有人被抽中做test,之後照去酒店check in,但係未有result前唔可以離開酒店房間。暫時我見只有極少數人被人揀中。
目前英國入杜拜係唔需要任何quarantine,你可以訂任何酒店。

作者: etoile    時間: 21-7-26 01:54

etoile 發表於 21-7-26 01:51
關於英國經杜拜返香港,以下少少分享。
先講入境:暫時只係需要一個pcr test (72 hours) ,唔接受home kit ...

住宿:
而家喺杜拜嘅夏天, 白天溫度超過40度,feels like over 50度,係旅遊low season,住宿相對平。有一點好重要好重要:大家睇價錢記住記住要睇埋包唔包稅同其他雜項,因為個分別可以成幾百蚊港紙。
我分享下住過邊,僅供考考。
Leva Hotel and Suites, Mezaya Centre
如果淨係瞓,呢間酒店冇乜問題,studio 大,有kitchenette ,但係cooking utensils唔掂,易潔鑊花曬。洗衣乾衣機每層各一個(2層),經常要排隊。我走時其中一個washer out of order。揀佢貪佢近Dubai Mall,經酒店地下穿過隔離商埸,outdoor walk to air-conditioned walkway <5 mins, then 7-8 mins to Dubai Mall via connected Metro walkway.
HK Disney 28 hectares, Dubai Mall 55 hectares,仲有全球最高建榘物Burj Khalifa 。Foodcourt超大超多選擇,中西日泰中東菜任君選擇,一餐平均約hkd80左右睇你食乜。LG/F 有Waitrose 可以買餸或西式熟食。大把餐廳/tea room。

作者: etoile    時間: 21-7-26 01:57

etoile 發表於 21-7-26 01:54
住宿:
而家喺杜拜嘅夏天, 白天溫度超過40度,feels like over 50度,係旅遊low season,住宿相對平。有 ...

2. Sofitel Dubai Marina
有人話Marina呢區好方便,但係我搵唔到一間比較合意嘅apartment(呢區新D貴D),最後揀咗sofitel。因為low season價錢比平時平,booked superior partial seaview got upgraded to luxurious seaview room, 係我喺香港呢世都afford唔到嘅seaview room!!! 間房好舒服好正!疫情關係,好多酒店(包括英國)包嘅早餐都好簡單選擇唔多,Sofitel 係例外, 絕對係五*酒店五*級早餐!幾步就到沙灘,食就比數貴。
Marina 呢區其實好多apartment 出租,有"marina view" ,我同阿囡同感=城門河feel,但係城門河兩岸距離仲遠過呢度!
呢頭超市細D多D分佈散D,附近Dubai Marina Mall 都有foodcourt,但係細過Dubai Mall好多,冇超市。

作者: etoile    時間: 21-7-26 02:00

etoile 發表於 21-7-26 01:57
2. Sofitel Dubai Marina
有人話Marina呢區好方便,但係我搵唔到一間比較合意嘅apartment(呢區新D貴D), ...

3. Hilton Garden Inn Dubai Mall of the Emirates
Dubai Mall Of The Emirates比Dubai Mall細少少,阿囡鐘意foodcourt有韓國餐。G/F有超大Carrefour可以買一切起居飲食。不過Carrefour多人,未打針其實唔建議去。我太大意帶咗阿囡去,fingers crossed 做咗個natural flow test係negative 。
附近好多酒店,揀Hilton Garden Inn 係近D個Mall行少幾分鐘(7-8mins)。房間都大同舒服,不過酒店有smoking room 所以non smoking room都間中會聞到嗰陣味 :(  。1/F有2個washer n dryer,一樣要排隊但係laundry room同guests behaviour 都好過Leva 。酒店餐廳晚餐AED50一位,buffet style,一般般只係懶得又行去Mall食。

作者: etoile    時間: 21-7-26 02:02

etoile 發表於 21-7-26 02:00
3. Hilton Garden Inn Dubai Mall of the Emirates
Dubai Mall Of The Emirates比Dubai Mall細少少,阿囡 ...

近機埸舊區(Deira /The Creek) 比較多平D嘅apartment hotel,我揀咗間2020年12月開嘅ApartHotel Adagio Dubai Deira 。3分鐘到metro station,尋日搭兩個站(約hkd6 單程)去附近Carrefour 買餸。房間size喺杜拜算細,不過kitchen fully equipped ,有洗乾合一洗衣機,算係咁。近機埸。

作者: etoile    時間: 21-7-26 02:04

etoile 發表於 21-7-26 02:02
近機埸舊區(Deira /The Creek) 比較多平D嘅apartment hotel,我揀咗間2020年12月開嘅ApartHotel Adagio Du ...

第一次去,都係揀近mall或近地鐵,
折算港弊房價連稅每晚約(1AED=2.12hkd左右):
Leva: $6xx incl breakfast, $5xx w/o breakfast
Sofitel : $1500 incl breakfast
Hilton: $4xx w/o breakfast
ApartHotel Adagio: $600 incl breakfast

作者: etoile    時間: 21-7-26 02:06

etoile 發表於 21-7-26 02:04
Leva: $6xx incl break ...

其他選擇:
Savoy Central Hotel Apartments
疫情後嘅 comment都好好,只係個別review話酒店有味,我比較敏感所以冇book,約$3xx/night w/o breakfast 。同集團同一區有間Savoy Suites Hotel Apartment,有人住過都話ok。
Hyatt Regency Dubai Creek Heights
有人住緊話好好,睇相各樣都好吸引。當初嫌佢唔近地鐵出入要打的,其實的士好平,始終係21日wash out唔係真渡假,再有下次會試呢間。約$5xx w/o breakfast 。
其實杜拜周圍都有好多好正嘅酒店,例如我呢度隔離喺Hyatt Regency Dubai Corniche,又係好新好正,唔洗$500一晚,不過係酒店冇得煮。 大家花D時間,會搵到更好嘅deal。

作者: etoile    時間: 21-7-26 02:09

etoile 發表於 21-7-26 02:06
其他選擇:
Savoy Central Hotel Apartments
疫情後嘅 comment都好好,只係個別review話酒店有味,我比較 ...

最後係返香港PCR test:
年頭香港ban UK flights時,就有人經杜拜wash out 21日返香港,所以呢度D大health care都知道ISO15189嘅要求。
Mediclinic Middle East
可以用email或whatsapp 預約,約$280一個人。Dubai唔同地區都有,我book咗比較popular 嘅Mediclinic Dubai Mall。亦有唔洗預約去到先排隊嘅drive through option。車上填form同做test,網友話好多的士司機都知道點運作,日間比較多人就要排車隊。我老眼昏花所以揀去clinic可以慢慢check清楚。詳情請去Mediclinic Middle East 網站睇。
有間Vitalzone可以去你酒店幫你做test,貴D,唔洗煩。我check in 而家間酒店時佢都有問我,約$280一個人。
仲有一間Kings College Hospital 近Marina嗰頭,有人用過都ok。
去邊間都好,要問清楚佢哋會send samples 去邊個lab,因為有時會send去唔同lab,ISO 15189 cert要match做test個 lab。

作者: etoile    時間: 21-7-26 02:11

etoile 發表於 21-7-26 02:09
年頭香港ban UK flights時,就有人經杜拜wash out 21日返香港,所以呢度D大health ...

暫時係咁多,呢兩日有幾宗杜拜輸入個案,pray for everybody please!

作者: CircleFat    時間: 21-7-26 11:30

etoile 發表於 21-7-26 02:04
Leva: $6xx incl break ...
I want to ask why you stayed at 4 different hotels?  I know you have to spend 21 days in Dubai.   But it is not troublesome to change hotel?   Or you just want to try out different hotels?
作者: ycmami    時間: 21-7-26 12:07

Chole 發表於 21-7-11 19:33

我在Eurost ...
請教如果Eurostar 過 Paris 需要任何隔離嗎?還是只需要上機前做 PCR test?
作者: etoile    時間: 21-7-26 13:44

CircleFat 發表於 21-7-26 11:30
I want to ask why you stayed at 4 different hotels?  I know you have to spend 21 days in Dubai.   Bu ...

I wanted to try out different locations. Only the first hotel was booked for the first week before set off. All the rest was booked in Dubai.

作者: Chole    時間: 21-7-26 14:39

ycmami 發表於 21-7-26 12:07
請教如果Eurostar 過 Paris 需要任何隔離嗎?還是只需要上機前做 PCR test?

我去嘅時候要做PCR or Antigen test ,18/7 之後唔使,變化好快,詳情最好refer government website : https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/france/entry-requirements

唔需要做隔離。

作者: ycmami    時間: 21-7-26 14:43

Chole 發表於 21-7-12 19:38
同感,我一定唔放心,寧願留在英國。

酒店應該都唔會俾minor check in.
Thx!
作者: muimui2    時間: 21-7-26 14:49

jumay319 發表於 21-7-26 00:33
暫時唸到杜拜,or 歐洲

新加坡有冇得諗?

作者: etoile    時間: 21-7-26 17:56

etoile 發表於 21-7-26 13:44
I wanted to try out different locations. Only the first hotel was booked for the first week before  ...

仲有,如果間酒店唔得我可以轉,否則就焗住要住哂21晚。

作者: culver    時間: 21-7-26 18:38

etoile 發表於 21-7-26 02:11
暫時係咁多,呢兩日有幾宗杜拜輸入個案,pray for everybody please!

etoile,

多謝超詳細報道,好有用
祝大家都順順利利返香港

作者: traeh    時間: 21-7-26 20:28

王家爸爸 發表於 21-7-24 11:16
我去法國定同一品牌既酒店比德國貴好多,手信亦比德國貴。食就唔知道,因為係當地分公司同事公數埋單。 ...

請問你或有無朋友有在德國過21日冷河嘅經驗可分享呢?

作者: jumay319    時間: 21-7-27 00:29

etoile 發表於 21-7-26 02:09
年頭香港ban UK flights時,就有人經杜拜wash out 21日返香港,所以呢度D大health ...

thx a lot for your info

作者: jumay319    時間: 21-7-27 00:37

muimui2 發表於 21-7-26 14:49
新加坡有冇得諗?

uk 去Singapore 要吾要quarantine ?

作者: 小公主媽媽    時間: 21-7-27 19:03

jumay319 發表於 21-7-27 00:37
uk 去Singapore 要吾要quarantine ?

Singapore 9 月可能會開放已打針旅客入境,8月會公布
究竟香港8 月復飛直航機會有幾大?好似冇晒消息咁

作者: IrisVan0526    時間: 21-7-28 15:09

回覆 小公主媽媽 的帖子

第一次去英國,真係好想陪... 如果星加玻唔使就好

作者: bigrabbit    時間: 21-7-28 18:27

回覆 etoile 的帖子

好多謝你提供寶貴意見,大家平平安安回港
作者: LoveChild    時間: 21-7-28 18:41

小公主媽媽 發表於 21-7-27 19:03
Singapore 9 月可能會開放已打針旅客入境,8月會公布
究竟香港8 月復飛直航機會有幾大?好似冇晒消息咁
我都好想知道, 我估我會在10月返港, 到時唔知可唔可以直接返香港再隔離... 煩惱中
作者: muimui2    時間: 21-7-28 19:21

LoveChild 發表於 21-7-28 18:41
我都好想知道, 我估我會在10月返港, 到時唔知可唔可以直接返香港再隔離... 煩惱中 ...

係啦,我都係10月頭返港。
之前見過新聞話會研究開放俾打左兩針嘅人由高風險地區返港,而家又無哂聲氣

作者: luckyangel    時間: 21-7-28 19:29     標題: 回覆樓主:

大家10月返港是否打算在UK留多一會至復direct flights?

作者: lcyaa    時間: 21-7-29 14:34

回覆 luckyangel 的帖子

但係都唔知到時會否有direct fight, 所以我諗緊去歐洲,
作者: kaetsu    時間: 21-7-29 15:42

法囯西班牙都不安全,德國有點燜,可能何蘭或瑞士(CX好像cancel direct flight long time}>>>>
作者: muimui2    時間: 21-7-30 10:26

luckyangel 發表於 21-7-28 19:29
大家10月返港是否打算在UK留多一會至復direct flights?

最弊唔知要等幾耐,如果係一兩個星期梗係無問題,但無明確通關日期,好難無了期咁等....

作者: luckyangel    時間: 21-7-30 10:36     標題: 回覆樓主:

係囉咁先頭痛,book quarantine hotels都唔知點book

作者: LoveChild    時間: 21-8-1 07:20

最慘係要而家訂機票, 回航都唔知點選
作者: GIPW    時間: 21-8-1 10:02

Same here.  我會陪小朋友去英國開學. 煩惱緊九月中如何回來?
作者: WIN123    時間: 21-8-1 19:12

kkluk 發表於 21-7-10 21:16
要用回鄉證回中國。
想請問如果選擇英國返廣州隔離再返港。 應該航程點走?去到廣州是否一定有酒店?需要预先book 的嗎?&#128591;&#128591;
作者: leetai838    時間: 21-8-1 19:40

愛爾蘭 近近地 呢? 英國去而家不用隔離
作者: 20020116    時間: 21-8-2 01:34     標題: 回覆樓主:

我想9月去陪開學10月返,我想等香港有飛機返先可以落實決定,情願喺香港隔離。我唔敢去第二度再返香港,驚住政策有變返唔到香港滯留咗第二個國家仲衰!

作者: 20020116    時間: 21-8-2 01:38

WIN123 發表於 21-8-1 19:12
想請問如果選擇英國返廣州隔離再返港。 應該航程點走?去到廣州是否一定有酒店?需要预先book 的嗎?&#1285 ...

中國比英國航班入境咩?

作者: luckyangel    時間: 21-8-2 08:49

kaetsu 發表於 21-7-29 15:42
法囯西班牙都不安全,德國有點燜,可能何蘭或瑞士(CX好像cancel direct flight long time}>>>> ...

係咪因為法國西班牙疫情多?去可荷蘭瑞士要先做test?去歐洲可用Eurorail

作者: Kmee@@    時間: 21-8-2 09:51

20020116 發表於 21-8-2 01:38
中國比英國航班入境咩?

轉機可以,沒有直航,但要做二次檢測。

作者: Mcc906    時間: 21-8-2 10:27

暫時都係諗住去冰島,除非再改,可以返香港酒店21日隔離,就算要28日都係好。

作者: etoile    時間: 21-8-2 11:51     標題: 回覆樓主:

報告各位,我同阿囡順利返到香港啦!
做PCR test間clinic已預備好 ISO copy俾我,test result資料有錯,我去返clinic搞佢唔洗兩分鐘就print返個正確嘅俾我。
6pm landed, 7pm test done, 10 pm got result, 11pm on hotel shuttle bus.

作者: etoile    時間: 21-8-2 11:54     標題: 回覆樓主:

打算取道瑞士嘅家長注意,聽閒Zurich Swiss air denied boarding for tens of people in recent days ,話文件有問題,如果經此路嘅大家要小心D。

作者: WIN123    時間: 21-8-2 11:59

Kmee@@ 發表於 21-8-2 09:51
轉機可以,沒有直航,但要做二次檢測。

但AGENT 話有機冇位  ....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5