教育王國

標題: 2021 香港中學文憑考試成績 [打印本頁]

作者: ucw    時間: 21-7-20 15:10     標題: 2021 香港中學文憑考試成績

"至於考生表現方面,今年共有29,732名日校考生於包括中國語文及英國語文等五科中,考獲 第 2 級或以上成績,符合報讀本地副學位課程或應徵有關公務員職位的基本要求,佔日校考 生人數72.4%,比例較去年上升1.2個百分點。 而符合本地學士學位課程基本入學要求的日校考生有17,786名,佔日校考生人數42.3%,比例 與去年相若。這批考生於中國語文科及英國語文科取得第 3 級或以上成績,同時於數學科必 修部分及通識教育科亦取得第 2 級或以上的成績。"

此外,今年有88.6%及59.8%日校考生分別於中國語文科取得第 2 級或以上及第 3 級或以上成績,較去年上升1.9及1.5個百分點;10.5%考生則考獲第 5 級或以上成績,比例與去年相若。在英國語文科方面,80.4%的日校考生獲第 2 級或以上成績,比例與去年相若;54.2%及9.6%則獲第 3 級或以上及第 5 級或以上成績,分別較去年下跌0.8及0.6個百分點。在數學科必修部分方面,81.8%的日校考生取得第 2 級或以上成績,14.8%則取得第 5 級或以上成績,兩者均與去年相若。通識教育科分別有89.4%及9.5%的日校考生取得第 2 級或以上與第 5 級或以上成績,兩者分別上升1.0及2.4個百分點,整體成績較去年進步。"

狀元數:7 (3男4女),3名超級狀元 (即M1/M2 得5**)

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE21_Press_Release_Chinese.pdf

作者: rsx    時間: 21-7-20 15:43

DSE放榜|今年誕7名狀元 當中3人成16星「超級狀元」

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/652685/dse%E6%94%BE%E6%A6%9C-%E4%BB%8A%E5%B9%B4%E8%AA%957%E5%90%8D%E7%8B%80%E5%85%83-%E7%95%B6%E4%B8%AD3%E4%BA%BA%E6%88%9016%E6%98%9F-%E8%B6%85%E7%B4%9A%E7%8B%80%E5%85%83?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=mama&fbclid=IwAR0dfkth3ZpT7h3WdtwOe-lORuS-Z6n9mLGCSKuxWWhj0DwvL_o9oLVGHX4

作者: Poyau    時間: 21-7-20 15:52     標題: 回覆樓主:

狀元7名 人數不變
日校考生 42028 (上年44127 -4.76%)
全體考生 49976 (上年50809 -1.64%)

https://www.hk01.com/社會新聞/652685/dse放榜-今年誕7名狀元-當中3人成16星-超級狀元

考評局公開考試總監麥勁生表示,今年七人考獲7科5**,分別3男4女,當中1男2女在數學科的延伸部分M1及M2都獲5**,成為16星「超級狀元」。考獲6科5**的「榜眼」有18人,分別13男、5女,考獲5科5**「探花」則有47人,分別25男、22女。最年長考生69歲,最年輕只有11歲。

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE21_Press_Release_Chinese.pdf

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE21_Additional_Information.pdf

作者: poonseelai    時間: 21-7-20 15:53     標題: 回覆樓主:

17,786 考獲 3322, 即1.5 人爭一個資助大學學位。

似乎死亡卷係英文,近6成日校收中文取3,而英文衹得54.2%

作者: gracelam    時間: 21-7-20 16:10

Poyau 發表於 21-7-20 15:52
狀元7名 人數不變
日校考生 42028 (上年44127 -4.76%)
全體考生 49976 (上年50809 -1.64%)

3男4女出狀元

我估:
QC 1個
LS 1個
SPC 1個

DGS 2個
HY 1個
津校 1個

唔知估中幾多

作者: rsx    時間: 21-7-20 16:19

gracelam 發表於 21-7-20 16:10
3男4女出狀元

我估:

SPC 定SPCC

作者: gracelam    時間: 21-7-20 16:24

rsx 發表於 21-7-20 16:19
SPC 定SPCC

我估SPCC勁人去考IB

作者: b3410    時間: 21-7-20 16:28

3男4女出狀元

我估:
點解如此睇好DGS? 有 2 嘅?

作者: hkpapa852    時間: 21-7-20 16:29

3男4女出狀元

我估:
我又估下:
4女:
DGS x 2
SPCC x 2

3男:
QC x 1
LSC x 1
SPCC x 1

作者: gracelam    時間: 21-7-20 16:30

b3410 發表於 21-7-20 16:28

叻女多嘛

作者: acgy    時間: 21-7-20 16:30

回覆 gracelam 的帖子

我估有3-4名會來自SPCC 和DGS 呢兩間, 始終是儘收最強既一批學生, 如果冇3, 4個根本唔收貨.

作者: gracelam    時間: 21-7-20 16:33

hkpapa852 發表於 21-7-20 16:29
我又估下:
4女:
DGS x 2

wow......spcc出3個狀元  

作者: PeterWong2021    時間: 21-7-20 16:35

作者: rsx    時間: 21-7-20 16:38

PeterWong2021 發表於 21-7-20 16:35
恭喜香港7位DSE 狀元能夠和140位IB 狀元一起選擇大學神科!

剛剛好廿倍,考生人數又係大概廿倍,不過係相反

作者: rsx    時間: 21-7-20 16:40

我估新界會有一個

作者: acgy    時間: 21-7-20 16:42

b3410 發表於 21-7-20 16:28
4女狀元, DGS和SPCC 應該起馬佔3個, 分分鐘全佔, 所以DGS 2個一D唔出奇.
作者: 王家爸爸    時間: 21-7-20 16:47

3男4女出狀元

我估:
我估會係
SPCC:3個(2女1男)
DGS:2個
LSC:1個
QC:1個

作者: gracelam    時間: 21-7-20 16:48

王家爸爸 發表於 21-7-20 16:47
我估會係

wow.... 又係估3個spcc

作者: darkbson    時間: 21-7-20 16:49

PeterWong2021 發表於 21-7-20 16:35
恭喜香港7位DSE 狀元能夠和140位IB 狀元一起選擇大學神科!

國際級狀元勁過本地級狀元好多(emoji)(emoji)(emoji)

我只是説「人數」!

作者: 王家爸爸    時間: 21-7-20 16:51

gracelam 發表於 21-7-20 16:48
wow.... 又係估3個spcc
SPCC讀書氣氛好唔同
作者: judy    時間: 21-7-20 16:53

我估SPCC: 0
因為勁人去考IB.
如果唔係, IB邊有130狀元?

作者: sc_mother    時間: 21-7-20 17:17

DSE 狀元、榜眼和探花加埋都係72人,只是IB狀元人數的一半!
作者: medicine    時間: 21-7-20 17:26

計埋DSE榜眼同探花啦.睇下E個邊收夠籌未?
sorry,IB幾百個添.夠嗮位啦,開船~~

作者: medicine    時間: 21-7-20 17:27

sc_mother 發表於 21-7-20 17:17
DSE 狀元、榜眼和探花加埋都係72人,只是IB狀元人數的一半!
有人響另一個post話,係DSE制度問題窩,點解要插IB狀元多尼
作者: medicine    時間: 21-7-20 17:28

judy 發表於 21-7-20 16:53
我估SPCC: 0
因為勁人去考IB.
如果唔係, IB邊有130狀元?
甘都講中埋就不得了~~
作者: Dylanli2017    時間: 21-7-20 17:29

好奇怪,完全冇人估男拔,男拔年年都有。各位認為今年會冇。反而喇沙唔是成日有。
作者: medicine    時間: 21-7-20 17:31

王家爸爸 發表於 21-7-20 16:47
我估會係
同時代脫節?甘究竟去考IB個班係勁人定渣耶?
DSE又出三個,不過,點都唔夠IB多啦

作者: medicine    時間: 21-7-20 17:32

Dylanli2017 發表於 21-7-20 17:29

好奇怪,完全冇人估男拔,男拔年年都有。各位認為今年會冇。反而喇沙唔是成日有。 ...
去嗮IB啦
作者: Dylanli2017    時間: 21-7-20 17:33

回覆 judy 的帖子

SPCC咁精明,當然會一早分配好啦,吹得下水寫文章又好果D就撥去讀IB, 真正勁果D留翻來讀Dse,畢竟DSE更難。 全部學生都是最top,2邊都有狀元唔難。
作者: Dylanli2017    時間: 21-7-20 17:36

回覆 medicine 的帖子

男拔咁醒,識分配啦,唔覺得去讀IB果班就是學校最TOP果班。佢唔出DSE狀元,下年就未必咁多勁人選佢,神校是2邊都要有狀元先KEEP都神校名氣。
作者: medicine    時間: 21-7-20 17:38

Dylanli2017 發表於 21-7-20 17:33
回覆 judy 的帖子

SPCC咁精明,當然會一早分配好啦,吹得下水寫文章又好果D就撥去讀IB, 真正勁果D留翻來讀 ...
有狀元個陣咪甘講咯.
如果沒窩,咪去嗮IB咯

作者: gracelam    時間: 21-7-20 17:40

好奇怪,完全冇人估男拔,男拔年年都有。各位認為今年會冇。反而喇沙唔是成日有。 ...

DSE2012至2020
男拔出過2名狀元, 不是年年都有

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3836087

作者: Ivan_s    時間: 21-7-20 17:43

回覆 Dylanli2017 的帖子

DSE成績跌左會影響banding…IB又唔計
作者: MelodyBaby    時間: 21-7-20 17:44

我估有男拔

我又想估下
SPCC:2個(2女)
DB:1個
LSC:1個
SPC:1個

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-7-20 17:46

依....

DBS 有成 17個 IB 狀元,
DSE 都應該有架噃!

我估 DBS 3
        DGS 2
        SPCC 2

作者: AAmother    時間: 21-7-20 17:48

MelodyBaby 發表於 21-7-20 17:44
我估有男拔

我估:
SPCC@2
DGS@2
LS@2
HY@1

作者: medicine    時間: 21-7-20 17:49

小鹿揀學校 發表於 21-7-20 17:46
依....

DBS 有成 17個 IB 狀元,
即係睇嗮IB頭,邊個多IB狀元就多DSE狀元,係咪甘
作者: 小鹿揀學校    時間: 21-7-20 17:55

medicine 發表於 21-7-20 17:49
即係睇嗮IB頭,邊個多IB狀元就多DSE狀元,係咪甘
好正常啫
兩個試難度相若,入香港的大學難度又相若

同一間名校, 兩邊狀元數目都應該相若才合理㗎!

講完自己個心覺得有點虛

作者: mcl203    時間: 21-7-20 18:00

小鹿揀學校 發表於 21-7-20 17:55
好正常啫
兩個試難度相若,入香港的大學難度又相若

我建議你執返正條數啦,DGS無IB㗎~~~

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-7-20 18:04

mcl203 發表於 21-7-20 18:00
我建議你執返正條數啦,DGS無IB㗎~~~
咁唔通係咁....
DBS 3
SPCC 2
真道 2

作者: 1998Ruby1998    時間: 21-7-20 18:06

回覆 Ivan_s 的帖子

DSE 跌唔會影響 banding,只會影響坊間對各校嘅 ranking。
作者: mcl203    時間: 21-7-20 18:08

小鹿揀學校 發表於 21-7-20 18:04
咁唔通係咁....
DBS 3
SPCC 2

呢個似,引用呀網友原則,叻人去晒讀IB,咁即係只有DSE中學不可能有叻人~~~

作者: hkpapa852    時間: 21-7-20 18:11

mcl203 發表於 21-7-20 18:08
呢個似,引用呀網友原則,叻人去晒讀IB,咁即係只有DSE中學不可能有叻人~~~
...
咁唔啱數喎,啓思先係IB大戶,點解無份?
作者: Sophie0804    時間: 21-7-20 18:11     標題: 回覆樓主:

SPCC 加埋DGS 應該有4個,其他好難估

作者: mcl203    時間: 21-7-20 18:12

hkpapa852 發表於 21-7-20 18:11
咁唔啱數喎,啓思先係IB大戶,點解無份?

你約呀鹿網友自己拆點佢~~~

作者: rafaelbaba    時間: 21-7-20 18:41

亂估大家輕鬆一下

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-7-20 18:49

mcl203 發表於 21-7-20 18:12
你約呀鹿網友自己拆點佢~~~
咁啓思同真道係咪都係好勁
呢度d人話讀得IB嘅都係經過篩選的尖子, 呢兩間學校都有IB, 咁咪有好多尖子?所以好勁?

作者: medicine    時間: 21-7-20 18:51

小鹿揀學校 發表於 21-7-20 18:04
咁唔通係咁....
DBS 3
SPCC 2

阿852話啓思係IB大戶~~

請問,仲有沒位排返過俾啓思好啵

作者: mcl203    時間: 21-7-20 18:52

小鹿揀學校 發表於 21-7-20 18:49
咁啓思同真道係咪都係好勁
呢度d人話讀得IB嘅都係經過篩選的尖子, 呢兩間學校都有IB, 咁咪有好多尖子?所以 ...

仲要問書呀?好明顯啦,除非唔係~~~

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-7-20 18:55

medicine 發表於 21-7-20 18:51
阿852話啓思係IB大戶~~

請問,仲有沒位排返過俾啓思好啵
諗諗吓........

呢度d人話讀得IB嘅都係經過篩選的尖子, 呢兩間學校都有IB, 咁咪有好多尖子?
所以應該好勁?

咁應該係咁嘞...
DBS 3
真道 2
啓思 2

作者: medicine    時間: 21-7-20 18:56

回覆 小鹿揀學校 的帖子

尼個正
作者: acgy    時間: 21-7-20 18:57

gracelam 發表於 21-7-20 17:40
DSE2012至2020
男拔出過2名狀元, 不是年年都有

坦白講男拔年年收晒最TOP果批男仔, 全部自己揀卒, 但咁耐只出過2名狀元, 我覺得是完全不收貨.(唔知今年有唔有)

最勁我覺得是QC, 收生被動但平均成績同出狀元率一直都好高.

作者: judy    時間: 21-7-20 18:59

SPCC咁精明,當然會一早分配好啦,吹得下水寫文章又好果D就撥去讀IB, 真正勁果D留翻來讀Dse,畢竟DSE更難。 全部學生都是最top,2邊都有狀元唔難。

照你咁講, IB狀元.咪成吹水狀元.
作者: gracelam    時間: 21-7-20 19:00

acgy 發表於 21-7-20 18:57
坦白講男拔年年收晒最TOP果批男仔, 全部自己揀卒, 但咁耐只出過2名狀元, 我覺得是完全不收貨.(唔知今年有 ...

top嘅去咗考IB

我覺得今年都唔會有

作者: darkbson    時間: 21-7-20 19:05

坦白講男拔年年收晒最TOP果批男仔, 全部自己揀卒, 但咁耐只出過2名狀元, 我覺得是完全不收貨.(唔知今年有 ...

如果QC有IB讀,就不會那麼少狀元!

作者: 02413124    時間: 21-7-20 19:11

Yes 而且佢基數少
不過對面海唔俾錢後講,男校一哥

作者: Dylanli2017    時間: 21-7-20 19:29

回覆 judy 的帖子

唔止吹水寫文,做下義工參加下活動都會計入IB成績度,DSE如果參加呢D活動都計入成績度,狀元就遠遠唔止7個了。然後IB校內評分又占左一大PART. 但DSE只計公開試成績.  一句講晒,任何一種產品,供應多左就唔值錢。
作者: Ivan_s    時間: 21-7-20 19:52

Dylanli2017 發表於 21-7-20 19:29
回覆 judy 的帖子

唔止吹水寫文,做下義工參加下活動都會計入IB成績度,DSE如果參加呢D活動都計入成績度, ...

其實未幾好,都唔明點解係都要搞到啲小朋友,一試定生死咁大壓力⋯

作者: PeterWong2021    時間: 21-7-20 19:56

作者: Ivan_s    時間: 21-7-20 20:01

PeterWong2021 發表於 21-7-20 19:56
經DSE 入港大、中大讀醫、讀Law和經IB 入港大、中大讀醫、讀Law
畢業出來既待遇、人工、機會會有唔同?  經 ...

其實IB狀元,出路會唔會比DSE探花更易行⋯

作者: poonseelai    時間: 21-7-20 20:04

Dylanli2017 發表於 21-7-20 19:29
回覆 judy 的帖子

唔止吹水寫文,做下義工參加下活動都會計入IB成績度,DSE如果參加呢D活動都計入成績度, ...

請問何謂"做下義工參加下活動"?  如何計入ib分?

作者: 王家爸爸    時間: 21-7-20 20:28

Dylanli2017 發表於 21-7-20 17:36
回覆 medicine 的帖子

男拔咁醒,識分配啦,唔覺得去讀IB果班就是學校最TOP果班。佢唔出DSE狀元,下年就未 ...
男拔同SPCC情況唔同,我估男拔讀IB嗰啲大部分都係叻既。
作者: Cliokohonda    時間: 21-7-20 22:29     標題: 回覆樓主:

DGS , SPCC , HYS

作者: ok3    時間: 21-7-20 23:27

Dbs雖則話小學到中學都係自己揀人,但中學有一班運動人,有一班掹車邊入中學部嘅小學部學生。淨計呢兩班人都肯定有b2生(我甚至相信有個別運動人可能係b3生)喺裡面,同qc無論喺自行(主動)同統一派位(被動)都盡收b1生,你覺得中學收生平均質素邊個會高啲?
作者: joyce76123    時間: 21-7-21 01:20

ok3 發表於 21-7-20 23:27
Dbs雖則話小學到中學都係自己揀人,但中學有一班運動人,有一班掹車邊入中學部嘅小學部學生。淨計呢兩班人 ...
男拔小學生全港挑選喎,都幾難考,又年年收其他學校級頭尖子來插班⋯中學又盡收尖子,皇仁得自行才可以收一些級頭,抽獎階段只是收自己區band1,收級頭及級十幾二十幾三十幾四十名都有喎。
作者: ok3    時間: 21-7-21 01:34

joyce76123 發表於 21-7-21 01:20
男拔小學生全港挑選喎,都幾難考,又年年收其他學校級頭尖子來插班⋯中學又盡收尖子,皇仁得自行才可以收一 ...

男拔小學難考都好,始終有部份人會喺6年後成為b2/b3生。而當中肯定有部份嘅b2生(甚至少部分b3嘅運動人)升上中學部。而qc自行一樣盡收b1級頭,統一全收b1生,咁你覺得邊間學校喺中一收生時嘅平均質素會高啲?其實呢樣嘢有咁難明咩?!
作者: happykids808    時間: 21-7-21 08:01

剛收音機話TUNG MUN董玉姊有一位狀元。中學文憑試今日放榜。今年有3男4女在7科考獲5**佳績,成為「狀元」,其中有1男2女在數學延伸部分都考獲5**,成為「超級狀元」。其中一名「超級狀元」是屯門保良局董玉娣中學的男生,亦是學校在新高中學制以來首次出狀元。
作者: Queenielam88    時間: 21-7-21 08:03

happykids808 發表於 21-7-21 08:01
剛收音機話TUNG MUN董玉姊有一位狀元。中學文憑試今日放榜。今年有3男4女在7科考獲5**佳績,成為「狀元」, ...

我都啱啱聽到呀,好似係超級狀元黎!

作者: happykids808    時間: 21-7-21 08:05

星島日報

中學文憑試今日放榜,今屆共誕生七名狀元,3男4女在7科考獲5**佳績,其中有1男2女在數學延伸部分都考獲5**,成為「超級狀元」。據悉來自六所中學,包括屯門的保良局董玉娣中學,中西區的聖士提反女子中學,油尖旺區的拔萃女書院、嘉諾撒聖瑪利書院、伊利沙伯中學,以及深水埗區的英華書院。

作者: medicine    時間: 21-7-21 08:12

happykids808 發表於 21-7-21 08:05
星島日報
滿地玻璃碎~~~~

原來真係有IB狀元的學校就沒DSE狀元

作者: rsx    時間: 21-7-21 08:14

happykids808 發表於 21-7-21 08:05
星島日報

一地眼鏡原來全部頂級學生跳哂dse船
作者: PeterWong2021    時間: 21-7-21 08:15

作者: b3410    時間: 21-7-21 08:17

medicine 發表於 21-7-21 08:12
滿地玻璃碎~~~~

不過貌似有D冇IB的“狀元專業戶”學校也沒有狀元?

可能反應到返學的重要性?

作者: medicine    時間: 21-7-21 08:19

小鹿揀學校 發表於 21-7-20 18:55
諗諗吓........

呢度d人話讀得IB嘅都係經過篩選的尖子, 呢兩間學校都有IB, 咁咪有好多尖子?所以應該好勁 ...
滿地玻璃碎~~眼鏡跌嗮

原來真係啲勁人去嗮考IB

PS:尼個藉口都幾正,等人無話可説.不過,似乎係少佐返學,補習等,即潮水退了,才看清誰在~~

原來官津先係有著~~

作者: rsx    時間: 21-7-21 08:20

medicine 發表於 21-7-21 08:19
滿地玻璃碎~~眼鏡跌嗮

dse榜眼探花全部升呢
作者: medicine    時間: 21-7-21 08:22

rsx 發表於 21-7-21 08:20
dse榜眼探花全部升呢
甘理解都係幾安慰個啲失落群體
作者: ucw    時間: 21-7-21 08:23

睇埋平均成績先有得講。

一間中學有無狀元,都睇最叻嘅走幾多。
作者: gracelam    時間: 21-7-21 08:23

滿地玻璃碎~~~~

嘩! LS,QC, SPCC, 無晒影

少少爆冷

作者: b3410    時間: 21-7-21 08:24

gracelam 發表於 21-7-21 08:23
你估中DG
作者: medicine    時間: 21-7-21 08:25

gracelam 發表於 21-7-21 08:23
都係女拔堅料.  可惜女拔唔夠男拔多狀元
作者: hkpapa852    時間: 21-7-21 08:26

medicine 發表於 21-7-21 08:22
甘理解都係幾安慰個啲失落群體
故事未完,成績都有得覆核
覆核之後可能出150個狀元都未定

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-7-21 08:27

medicine 發表於 21-7-21 08:19
滿地玻璃碎~~眼鏡跌嗮

QC 斷纜
睇嚟 QC 真係要開番幾班 IB, 咁佢的狀元皇朝才可千秋萬載,永續年年⋯

作者: Sophie0804    時間: 21-7-21 08:28

SPCC 竟然沒

作者: medicine    時間: 21-7-21 08:29

hkpapa852 發表於 21-7-21 08:26
故事未完,成績都有得覆核
覆核之後可能出150個狀元都未定
甘有無覆核個制度,即5*同5**合並成一個級別?甘咪即時達到140個以上狀元咯
作者: 02413124    時間: 21-7-21 08:29

回覆 b3410 的帖子

如果係狀元反而唔係睇番唔番到學唔番學慳番搭車時間,可能仲多時間温習

作者: PeterWong2021    時間: 21-7-21 08:29

作者: horizon08    時間: 21-7-21 08:30

b3410 發表於 21-7-21 08:17
不過貌似有D冇IB的“狀元專業戶”學校也沒有狀元?

可能反應到返學的重要性?

還是班勁人已去哂外國??

作者: cafeva    時間: 21-7-21 08:31

邊間有2個?
作者: 02413124    時間: 21-7-21 08:31

回覆 PeterWong2021 的帖子

津校冇得開
作者: medicine    時間: 21-7-21 08:31

PeterWong2021 發表於 21-7-21 08:29
喇沙要開辨IB了嗎?
LS唔係狀元常客,似乎無必要.
作者: medicine    時間: 21-7-21 08:33

02413124 發表於 21-7-21 08:31
回覆 PeterWong2021 的帖子

津校冇得開
咪摞個啲"通貨膨脹"狀元添丫,俾人笑到面黃
作者: happykids808    時間: 21-7-21 08:33

cafeva 發表於 21-7-21 08:31
邊間有2個?
拔萃女書院陳愷盈在8科考獲5**,成「超級狀元」,另一名李卓藍在7科考獲5**,成為狀元 。2人都有選修生物、物理及化學。

原文網址:https://www.881903.com/news/local/2401407
作者: cafeva    時間: 21-7-21 08:33

spcc 無?
可能因為英華果位無轉過去
作者: 小鹿揀學校    時間: 21-7-21 08:34

medicine 發表於 21-7-21 08:25
都係女拔堅料.  可惜女拔唔夠男拔多狀元

男拔的狀元數目是女拔的 17倍...
嘩!邊有得比? 完全唔同格調, 唔同層次啦!

作者: cafeva    時間: 21-7-21 08:34

happykids808 發表於 21-7-21 08:33
拔萃女書院陳愷盈在8科考獲5**,成「超級狀元」,另一名李卓藍在7科考獲5**,成為狀元 。2人都有選修生物、 ...
勁!
作者: Dylanli2017    時間: 21-7-21 08:35

回覆 b3410 的帖子

就例如QC.之前是年年有,喇沙,QC都冇IB,冇話叻人去晒IB既講法,只能話,其實神校並非盡收最TOP既學生,而神收只收名小生既習慣,亦令佢地錯失左好多漏網之魚。
作者: hkpapa852    時間: 21-7-21 08:35

medicine 發表於 21-7-21 08:29
甘有無覆核個制度,即5*同5**合並成一個級別?甘咪即時達到140個以上狀元咯 ...
你呢個建議係顛覆考評局制度,即係顛覆政府部門,即係……
小心啦

作者: lyfox    時間: 21-7-21 08:37

今年油尖旺區佔了一大半?
作者: PTL_L    時間: 21-7-21 08:38

滿地玻璃碎~~~~

可能大勢所催,一山不能藏二虎了
作者: cafeva    時間: 21-7-21 08:38

lyfox 發表於 21-7-21 08:37
今年油尖旺區佔了一大半?
風.水好。出年唔知行咩運

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5