教育王國

標題: DSE 2021成績比較: 港同 VS 培僑 [打印本頁]

作者: 吹水怪    時間: 21-7-22 03:37     標題: DSE 2021成績比較: 港同 VS 培僑

請問兩間是否水平接近呢?求指教!

圖片附件: 16268963255727892149466602790109.jpg (21-7-22 03:37, 50.94 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MzYxNjcxfDAyNGY5NGM0fDE3MTY5MDEzMzd8MA%3D%3D

圖片附件: 16268963256136681962940886554827.jpg (21-7-22 03:37, 99.14 KB) / 下載次數 3
/forum.php?mod=attachment&aid=MzYxNjcyfGZiYTY0ODY2fDE3MTY5MDEzMzd8MA%3D%3D

作者: judy    時間: 21-7-22 09:44

回覆 吹水怪 的帖子

對! 差不多!
培僑是好學校.

現在選學校, 選直資和傳統學校(la salle之類)就沒錯!

作者: elbar    時間: 21-7-22 10:37

吹水怪 發表於 21-7-22 03:37
現時啲人可能對有提供 IB 課程選擇 直資興趣更大

作者: morningsun    時間: 21-7-22 12:07

兩間都是非常好的學校,兩間5+差不多(接近30%),估計4+也差不多(接近70%),這成績Bancd 1B左右吧。
一條龍學校來説,這兩間有這成績也算很不容易了。
往年港同中一還會對外收一班校外生,都是Band 1生,生源非全來自港同小,培橋印象中是全部平行直升,還是有點分別,有錯請指正。
作者: mcl203    時間: 21-7-22 12:12

morningsun 發表於 21-7-22 12:07
兩間都是非常好的學校,兩間5+差不多(接近30%),估計4+也差不多(接近70%),這成績Bancd 1B左右吧。
一條龍 ...

近乎全部中學都會收外來生,只係佔幾多% ~~~

作者: cxyu841216    時間: 21-7-22 13:57

港同4+以上成績同培僑差唔多,但整體5+比培僑高,有34.5%
作者: cxyu841216    時間: 21-7-22 13:59

另外培僑沒有公佈主課成績比例,港同有公佈。如果看整體成績,港同會好D
作者: Sing13    時間: 21-7-22 14:19

cxyu841216 發表於 21-7-22 13:57
港同4+以上成績同培僑差唔多,但整體5+比培僑高,有34.5%

以前港同成績較優,今年大跌,參看上表,整體5+是28.7%.港同2021 核心四科5+率同所有科5+率差唔多.
培僑除2020疫情影響較大外,4級以上百分比每年微升.
四五年前收既外校生是三私一直靠後個班,增值率相當不錯.
冇話邊間好D,適合自己小朋友就好.

作者: bobbob    時間: 21-7-22 14:24

唔知係咪我眼矇,點解見到第1個post港同5+ 得 28.7%?
作者: morningsun    時間: 21-7-22 14:29

28.7% vs 29%, 好像沒分別
作者: cxyu841216    時間: 21-7-22 14:35

回覆 bobbob 的帖子

主科5+係29%,整體係34.5%,樓上計錯。不過成績比舊年真係跌左
作者: bobbob    時間: 21-7-22 14:41

cxyu841216 發表於 21-7-22 14:35

主科5+係29%,整體係34.5%,樓上計錯。不過成績比舊年真係跌左 ...
樓上嘅數字係cut from官網喎。。。不如你再望真啲
https://www.hkugac.edu.hk/f/special_announcement/709/2239/HKDSE_2021_v3.pdf

作者: cxyu841216    時間: 21-7-22 14:42

bobbob 發表於 21-7-22 14:41
樓上嘅數字係cut from官網喎。。。不如你再望真啲
https://www.hkugac.edu.hk/f/special_announcement/709/ ...
我都係睇官網
作者: bobbob    時間: 21-7-22 14:43

cxyu841216 發表於 21-7-22 14:42
我都係睇官網
邊度?
作者: Sing13    時間: 21-7-22 14:45

cxyu841216 發表於 21-7-22 14:42
我都係睇官網

這裡已經注明是所有科目

圖片附件: myimage.jpg (21-7-22 14:45, 63.64 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=MzYxNjc5fDM0NmUyY2JhfDE3MTY5MDEzMzd8MA%3D%3D

作者: cxyu841216    時間: 21-7-22 14:45

https://www.hkugac.edu.hk/f/spec ... 2234/HKDSE_2021.pdf
作者: cxyu841216    時間: 21-7-22 14:47

回覆 Sing13 的帖子

咁點該後面成績list全部加埋唔係28.7%?有錯請指正
作者: Sing13    時間: 21-7-22 14:49     標題: 回覆樓主:

因為每個科目考既人數不同,一科十個人考,5+ 10%一科一個人考,5+ 100%,平均唔會是55%.

作者: PeterWong2021    時間: 21-7-22 14:51

作者: ok3    時間: 21-7-22 15:22

我都好奇明明寫28.7%,佢個34.5%係點嚟?不過港同今年3322個%係咪咪好左?印象中過去都係7x%.
作者: bbc2018    時間: 21-7-22 15:25

cxyu841216 發表於 21-7-22 14:45

https://www.hkugac.edu.hk/f/special_announcement/709/2234/HKDSE_2021.pdf

男女校,中文4+得44.2%
英國文學5+ 0%

作者: b3410    時間: 21-7-22 16:08

bbc2018 發表於 21-7-22 15:25
男女校,中文4+得44.2%
英國文學5+ 0%
你真係好好視力
我搵來搵去幾轉先睇到

通常夠實力的同學才會揀ENG Lit, 考不到5有點可惜

作者: bbc2018    時間: 21-7-22 16:15

b3410 發表於 21-7-22 16:08
你真係好好視力
我搵來搵去幾轉先睇到
不過亦欣賞港同,起碼有中國文學和英國文學給同學選擇,而唔系轉去日文
作者: b3410    時間: 21-7-22 16:18

bbc2018 發表於 21-7-22 16:15
不過亦欣賞港同,起碼有中國文學和英國文學給同學選擇,而唔系轉去日文 ...
其實只係今年考的低過往年,通常成績有起伏,而且特別之年可能有d級頭離校,影響都大。而且學校公佈所有科目,透明度高。

作者: hkpapa852    時間: 21-7-22 17:04

呢兩間學校既差別應該在於呢幾點:
1. 有幾多科俾學生揀做選修科?
2. 3322率

我一向對愛國專體既學校提升成績既方式有保留, 同系既福建同香島就係最佳例子

4+% 同 3322率 竟然係差唔多

作者: 吹水怪    時間: 21-7-22 17:09

hkpapa852 發表於 21-7-22 17:04
呢兩間學校既差別應該在於呢幾點:
1. 有幾多科俾學生揀做選修科?
2. 3322率

愛國團體提升成績的方式跟一般學校有什麼分別?

作者: Babyarsene    時間: 21-7-22 17:11

呢間PK係大圍個間?

作者: hkpapa852    時間: 21-7-22 17:12

吹水怪 發表於 21-7-22 17:09
愛國團體提升成績的方式跟一般學校有什麼分別?
集中拔尖, 其餘就自由發揮

作者: Poyau    時間: 21-7-22 17:29

ok3 發表於 21-7-22 15:22
我都好奇明明寫28.7%,佢個34.5%係點嚟?不過港同今年3322個%係咪咪好左?印象中過去都係7x%.  ...

港同2021年3322率↑3322+33↓

2021年 | 2020年
3322 80.0% | 78.3%
3322+33 56.4% | 71.3%

2021 HKDSE Result Release
https://www.hkugac.edu.hk/f/special_announcement/709/2239/HKDSE_2021_v3.pdf

2020 HKDSE Result Release
https://www.hkugac.edu.hk/f/news/650/1820/HKDSE_2020_v2.pdf

作者: hkpapa852    時間: 21-7-22 17:36

畢業年度中學名稱3322率人均5+數/整體5+比例人均4+數/整體4+比例主科5+率平均主科4+率平均
2012 -  2013 培僑書院 52.10%?/38.9%
2012 -  2013 港大同學會書院 68.20%1.71/26.4%25.10%
2012 -  2013 福建中學 69.00%?/12.1%?/47.9%45.00%
2012 -  2013 香島中學 50.90%0.98/15.3%?/46.7%
2013 -  2014 培僑書院 46.20%?/36.5%
2013 -  2014 港大同學會書院 71.40%1.8/27.8%24.05%56.78%
2013 -  2014 福建中學 74.9% (33222)?/16.1%?/48.9%45.88%
2013 -  2014 香島中學 64.10%1.02/15.6%?/46.1%42.50%
2014 -  2015 培僑書院 ?/56%
2014 -  2015 港大同學會書院 64.30%1.62/25.4%23.00%56.75%
2014 -  2015 福建中學 70.5% (33222)?/15.7%?/47.5%44.48%
2014 -  2015 香島中學 55.60%0.85/13.5%?/45.2%
2015 -  2016 培僑書院 ?/54%
2015 -  2016 港大同學會書院 78.60%2.60/40.3%40.00%
2015 -  2016 福建中學 65.9% (33222)?/17.8%?/49.3%46.83%
2015 -  2016 香島中學 57.10%1.15/18.3%?/46.4%
2016 -  2017 培僑書院 1.71/27.1%?/61.2%
2016 -  2017 港大同學會書院 70.60%2.79/42.8%39.88%
2016 -  2017 福建中學 69.9% (33222)?/16%?/50.6%48.28%
2016 -  2017 香島中學 61.90%?/19.2%?/49.1%
2017 -  2018 培僑書院 ?/64%
2017 -  2018 港大同學會書院 81.51%2.43/38.6%35.48%
2017 -  2018 福建中學 70.3% (33222)0.46(5*+)/17.1%?/48.8%48.25%
2017 -  2018 香島中學 45.8% (33222)~0.94/??/42.2%
2018 -  2019 培僑書院 2.0/32%?/66%
2018 -  2019 港大同學會書院 78.90%36.50%35.43%71.65%
2018 -  2019 福建中學 68.8% (33222)?/18.9%?/54.6%53.10%
2018 -  2019 香島中學 66.90%?/22.1%?/53%
2019 -  2020 培僑書院 ?/27%?/59%
2019 -  2020 港大同學會書院 78.30%2.29/35.5%35.18%68.88%
2019 -  2020 福建中學 68.5% (33222)?/19.8%?/51.6%48.88%
2019 -  2020 香島中學 56.90%?/50.3%
2020 -  2021 培僑書院 1.8/29%?/68%
2020 -  2021 港大同學會書院 80.00%?/28.7%29.05%67.88%
2020 -  2021 福建中學 68.4% (33222)?/20.3%?/52.8%49.73%
2020 -  2021 香島中學 57.70%?/19.4%?/53%

作者: bobbob    時間: 21-7-22 17:37

Poyau 發表於 21-7-22 17:29
港同2021年3322率↑3322+33↓

2021年 | 2020年
咁睇3322+33得5x%認真有問題。。。呢個分基本上入唔到閘
作者: PeterWong2021    時間: 21-7-22 17:42

作者: PeterWong2021    時間: 21-7-22 17:44

作者: morningsun    時間: 21-7-22 17:59

PeterWong2021 發表於 21-7-22 17:42
3322+33↓

好難想象3322% vs 3322+33% 可以相差咁大
始終係一條龍,學生差異一定比Band 1A英中大好多,原校港同小學上來的應該參差不小,不過聽說中一向外收的那一班外校生收得好好,如果唔駛收曬港同小的,多收外校中一生,相信就唔會有呢個情況。所以培正連自己最差個20%小學生都唔要啦。
作者: mcl203    時間: 21-7-22 18:04

PeterWong2021 發表於 21-7-22 17:42
3322+33↓

好難想象3322% vs 3322+33% 可以相差咁大

有網友曾經反映,狂谷55555而棄第6取2,有何不可㗎?~~~

作者: Sing13    時間: 21-7-22 18:07

hkpapa852 發表於 21-7-22 17:12
集中拔尖, 其餘就自由發揮

我都同意,不過唔是愛國學校專利.
如果睇培僑同港同小學部,我會認為培僑更重學術,港同更自由發揮.
由今次DSE亦可知道港同學生差異相當大.
伊樣冇話對錯,只論自己小朋友是否適合.

作者: Sing13    時間: 21-7-22 18:09

mcl203 發表於 21-7-22 18:04
有網友曾經反映,狂谷55555而棄第6取2,有何不可㗎?~~~

十幾科選中意既兩科來讀,拿3都咁難?

作者: Poyau    時間: 21-7-22 18:10

PeterWong2021 發表於 21-7-22 17:44
今年best 6 18分就應該夠入閘?

積點人數分佈可見端倪

日校考生達3322+33
最佳6科積點 人數 (日校%)
16+ 15,160 (36.07%)
19+ 14,682 (34.93%)
22+ 11,869 (28.24%)
25+ 7,759 (18.46%)
28+ 4,504 (10.72%)
31+ 2,445 (5.82%)
34+ 1,248 (2.97%)
37+ 552 (1.31%)
40+ 163 (0.39%)

2021年文憑試放榜 (附加資料)
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE21_Additional_Information.pdf

作者: PeterWong2021    時間: 21-7-22 18:18

作者: PTL_L    時間: 21-7-22 18:27

morningsun 發表於 21-7-22 17:59
始終係一條龍,學生差異一定比Band 1A英中大好多,原校港同小學上來的應該參差不小,不過聽說中一向外收的 ...
唔係,港同小好難考入,過5關斬6將㗎,有機會連細佬妹都唔收返,應該仲有網友細既等緊offer
作者: Poyau    時間: 21-7-22 19:45

bobbob 發表於 21-7-22 17:37
咁睇3322+33得5x%認真有問題。。。呢個分基本上入唔到閘

港同 兩年前公布3322+44
當年3322+44高於今年3322+33
保底(3322)之餘要如何加強拔尖?

年份 考生 | 整體5+ | 3322 | +33 | +44
2021 110 | 28.7% | 80.0% | 56.4% | [·]
2020 115 | 35.5% | 78.3% | 71.3% | [·]
2019 128 | 36.5% | 78.9% | [·] | 58.6%
2018 119 | 38.6% | 82.4% | [·] | 65.5%

作者: fungkaka    時間: 21-7-22 20:05

小學比較hea, 但中學部就比較谷,我女由外校升上S1,佢間小學已經出名谷,點知上到中學仲忙,所以小學部升上嚟嘅唔係好習慣,未必跟得上。

作者: bobbob    時間: 21-7-22 20:41

PeterWong2021 發表於 21-7-22 17:44
今年best 6 18分就應該夠入閘?
咁嘅,其實舊年都有人無3322都入到閘,今年可能仲大機會,今屆學生應該得益不少
作者: PeterWong2021    時間: 21-7-22 21:21

作者: Charlotte_mom    時間: 21-7-22 22:14

b3410 發表於 21-7-22 16:08
你真係好好視力
我搵來搵去幾轉先睇到

港同d electives可能因為任揀嘅關係,有時公開試結果真係如過山車
上年eng lit 幾唔錯,今年5以上係零
曾經VA試過5以上零,第二年又爆冷考得好好

值得一讚,係零都照公佈
值得一彈,係中文….(我好鬼驚呀而家)

作者: morningsun    時間: 21-7-22 22:38

PTL_L 發表於 21-7-22 18:27
唔係,港同小好難考入,過5關斬6將㗎,有機會連細佬妹都唔收返,應該仲有網友細既等緊offer ...
去到小六就band 1,2,3都有,書院要硬食
作者: bobbob    時間: 21-7-22 22:58

PeterWong2021 發表於 21-7-22 21:21
應該係best 6 有近30分,只因一科中文2既同學有呢D機會

聯招院校彈性收生安排
識人舊年無30分,second round入3大
作者: PTL_L    時間: 21-7-22 23:05

morningsun 發表於 21-7-22 22:38
去到小六就band 1,2,3都有,書院要硬食

但我見,不停有收插班補貨喎,不過又咁講,好似大勢所趨咁,好多都唔理想。
作者: LinusYip    時間: 21-7-22 23:51

PTL_L 發表於 21-7-22 23:05
但我見,不停有收插班補貨喎,不過又咁講,好似大勢所趨咁,好多都唔理想。 ...

港小一向都有插班,加埋早一兩年收生多左(好似由每班30升到32/33),所以一定由插班填補。
觀乎插班既成績,中規中矩,所以唔可以話靠插班來拉高成績。
而且,呢一兩年好多學校走好多人,有啲由3,40跌到廿頭/中(我識唔少二線今年一班走左7/8個學生),未必太好,收插班無可厚非(而插班都有不少係有兄姐既半「世襲」生)。

我覺得港小最top果班成績喺幾好,反而我覺得問題係港小有部分學生學習自主能力不足(或者叫太hea),攪到越升上去,心態未能調整至適應學習壓力。

作者: hkpapa852    時間: 21-7-23 08:09

Sing13 發表於 21-7-22 18:07
如果睇培僑同港同小學部,我會認為培僑更重學術,港同更自由發揮.
由今 ...
我幾年嚟都講過,做低門檻可升中既安排,中學部成績好難日長期俏,尤其係小學同初中都唔係戰狼上身咁。
其實我最有興趣反而係咁多年嚟,培僑個3322率到低係幾多?

到底好唔好得過福建呢?

作者: hkpapa852    時間: 21-7-23 08:10

Sing13 發表於 21-7-22 18:07
由今 ...

Duplicated
作者: Sing13    時間: 21-7-23 08:23

hkpapa852 發表於 21-7-23 08:09
我幾年嚟都講過,做低門檻可升中既安排,中學部成績好難日長期俏,尤其係小學同初中都唔係戰狼上身咁。
其 ...

17科中,培僑優良率超過50%既有16科,最差個科仲計唔是中文科吧.另一張圖是港島某band1男津校,(所有科目四級以上百分比同培僑差唔多),中文四級以上百分比42%,培僑中文應該好一點吧.
培僑同另兩間愛國學校比,(而且唔是同系),點解要將band1C學校既3322率來當作是band1B學校既數字.
好多學校唔公布3322率,搵間同宗教band1C校既數字來當成此校數字?

圖片附件: myimage.jpg (21-7-23 11:19, 349.54 KB) / 下載次數 5
/forum.php?mod=attachment&aid=MzYxNzIxfDc1NzEyMTQ3fDE3MTY5MDEzMzd8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (21-7-23 11:19, 391.35 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MzYxNzIyfGQ3NjYxODZkfDE3MTY5MDEzMzd8MA%3D%3D

作者: 02413124    時間: 21-7-23 08:52

Charlotte_mom 發表於 21-7-22 22:14
港同d electives可能因為任揀嘅關係,有時公開試結果真係如過山車
曾 ...

因va應該真係好少人讀,5以上根本全港都少,所以如果得5個人讀,1個5 已經20%

作者: 02413124    時間: 21-7-23 08:54

bobbob 發表於 21-7-22 22:58
識人舊年無30分,second round入3大

睇咩科

作者: PeterWong2021    時間: 21-7-23 09:21

作者: daijuju    時間: 21-7-23 10:24

LinusYip 發表於 21-7-22 23:51

始終龍,心態係輕鬆啲

作者: bobbob    時間: 21-7-23 10:41

02413124 發表於 21-7-23 08:54
睇咩科
講緊無3322,仲要得1、2粒星,唔通入神科咩
作者: bobbob    時間: 21-7-23 10:42

PeterWong2021 發表於 21-7-23 09:21
332233 真係最基本...  入到大學,先比較入邊間、讀乜學系

連大學都入唔到,某一、二科幾高分都冇用:cryin ...
舊年經驗,無3322都入到3大
作者: 02413124    時間: 21-7-23 10:48

bobbob 發表於 21-7-23 10:41
講緊無3322,仲要得1、2粒星,唔通入神科咩

所以未一d都唔出奇呢幾年都有

作者: bobbob    時間: 21-7-23 10:52

02413124 發表於 21-7-23 10:48
所以未一d都唔出奇呢幾年都有
但上面位大哥喊晒口,話無3322就邊樹都去唔到呀
作者: mcl203    時間: 21-7-23 10:52

bobbob 發表於 21-7-23 10:42
舊年經驗,無3322都入到3大

你意思係?三大可唔可以有參考價值?~~~

作者: bobbob    時間: 21-7-23 10:54

mcl203 發表於 21-7-23 10:52
你意思係?三大可唔可以有參考價值?~~~
咁又唔係冇,始終要只衰1科(通常中文),個分唔算差先入到
作者: 02413124    時間: 21-7-23 11:24

bobbob 發表於 21-7-23 10:52
但上面位大哥喊晒口,話無3322就邊樹都去唔到呀

但如果冇3322 星又唔多粒又真係邊樹都去唔到

作者: bobbob    時間: 21-7-23 11:34

02413124 發表於 21-7-23 11:24
但如果冇3322 星又唔多粒又真係邊樹都去唔到
有3322但星唔多粒都無幾多樹可以去
對某啲學生嚟講,中文攞3仲難過其他科攞星,咁算做有條出路啦

作者: hkpapa852    時間: 21-7-23 11:35

Sing13 發表於 21-7-23 08:23
我講緊3322,唔關其它嘢事喎?
培僑成績未有進步前,3322最高都只係得5X%

就算近年成績進步咗,其實會唔會好似同系學校咁,4+ 有6X%,但3322率可能都係得~60%

咁其實同港同已經係兩個層次 (補底攪唔好)

作者: Raccch    時間: 21-7-23 11:37

回覆 吹水怪 的帖子

睇成績好似差不多,但係EK評價就港同受歡迎好多,感覺培僑可能因為立場問題令好多家長卻步。
作者: 02413124    時間: 21-7-23 11:38

bobbob 發表於 21-7-23 11:34
有3322但星唔多粒都無幾多樹可以去
對某啲學生嚟講,中文攞3仲難過其他科攞星,咁算做有條出路啦
...

不過我聽過中文3唔到,都要 best 6 30分先有地方去

作者: Sing13    時間: 21-7-23 11:47

hkpapa852 發表於 21-7-23 11:35

每個人估計唔同,我認為大概7x%.
如果中文四級以上百分比比人高,如何得出三級以上百分比比人低?
4+ 6x%,而3322率約60%既全港有邊間呢?
如果講香島,是英文唔得而非中文唔得.

作者: bobbob    時間: 21-7-23 11:52

02413124 發表於 21-7-23 11:38
不過我聽過中文3唔到,都要 best 6 30分先有地方去
咁啱識個無30都入到,可能出生率低+環境理由啦,所以今年應該更加樂觀
咁講,俾著我就寧願收個無3322但有1、2粒relevant嘅星,好過收個3322得嗰16、7分嘅學生喇

作者: hkpapa852    時間: 21-7-23 11:52

Sing13 發表於 21-7-23 11:47
每個人估計唔同,我認為大概7x%.
4+ 6x%,而3322率約60%既全港有邊間呢?
如果講香島,是英文唔得而非中文 ...
培僑都無講過佢自己中/英文邊方面好D喎?
培僑多年嚟既JUPAS offer都只得6X%, 好難想像係會有7X% 3322率

作者: 02413124    時間: 21-7-23 11:53

bobbob 發表於 21-7-23 11:52
咁啱識個無30都入到,可能出生率低+環境理由啦,所以今年應該更加樂觀
咁講,俾著我就寧願收個無33 ...

唔出奇,不過早幾年了

作者: Sing13    時間: 21-7-23 11:55

hkpapa852 發表於 21-7-23 11:52
培僑都無講過佢自己中/英文邊方面好D喎?
培僑多年嚟既JUPAS offer都只得6X%, 好難想像係會有7X% 3322率

唔難想像,個年七十頭.

你估港同今年JUPAS 會是幾多?
如果入北大清華去外國讀書是否計入JUPAS??

作者: Poyau    時間: 21-7-23 11:58

hkpapa852 發表於 21-7-23 11:35

福建 高中 英文班x4 中文班x2
培僑 有無中文班?

作者: PeterWong2021    時間: 21-7-23 12:05

作者: HM168    時間: 21-7-23 12:06

Charlotte_mom 發表於 21-7-22 22:14
曾 ...

港同中文

作者: mcl203    時間: 21-7-23 12:10

Sing13 發表於 21-7-23 11:55

原來又係想像~~~

等我估估下試答,一般情況下,任何一間中學有提jupas offer,就係學生一有報jupas就要計。若果報左jupas,跟住又唔計呢啲同學,果啲可能歸類扮無知,乍乍帝咁囉~~~

作者: PeterWong2021    時間: 21-7-23 12:11

作者: Sing13    時間: 21-7-23 12:12

冇報jupas就冇計囉!

作者: PeterWong2021    時間: 21-7-23 12:17

作者: b3410    時間: 21-7-23 12:22

bobbob 發表於 21-7-23 11:52
咁講,俾著我就寧願收個無33 ...

問一個可能好蠢的問題,其實依家大學收DSE同學,睇best 5, best 6,而且**比重高好多。同學的策略,是否會直接放棄一科,例如中文,由得佢考幾分,只要其他6科可以爆星,一樣入心儀科目?例如好辛苦中文可能4提高到5,不如其他科5* 升到5**

作者: PeterWong2021    時間: 21-7-23 12:26

作者: mcl203    時間: 21-7-23 12:27

b3410 發表於 21-7-23 12:22
問一個可能好蠢的問題,其實依家大學收DSE同學,睇bset 5, best 6,而且**比重高好多。同學的策略,是否會 ...

理論上應該好多人會有咁諗法,所以早年嘅甚麼傾斜睇法,其實已經傾斜咗好多,LS改埋更加傾斜有利男生,已經近乎拉平男女生嘅長短處特質。當然,要睇邊間大學和邊科,中文都有分加㗎嘛~~~

作者: mcl203    時間: 21-7-23 12:31

b3410 發表於 21-7-23 12:22
問一個可能好蠢的問題,其實依家大學收DSE同學,睇bset 5, best 6,而且**比重高好多。同學的策略,是否會 ...

Example :

useful-information-2021.pdf (cuhk.edu.hk)
HKU JUPAS Admissions 2021 Expected Score_0.pdf

作者: morningsun    時間: 21-7-23 12:42

Raccch 發表於 21-7-23 11:37
回覆 吹水怪 的帖子

睇成績好似差不多,但係EK評價就港同受歡迎好多,感覺培僑可能因為立場問題令好多家長 ...
是各有捧埸客,培僑每年小一報名人數也是5000多人
作者: poonseelai    時間: 21-7-23 12:59

回覆 吹水怪 的帖子

睇成績好似差不多,但係EK評價就港同受歡迎好多,感覺培僑可能因為立場問題令好多家長 ...

近年港同在 EK的評論, 感覺係愉快學習又有好成績,之前又有狀元,dream school 啦,如果睇返近幾年數據,又好似整體向下咁。要學習模式定dse成績?

作者: ok3    時間: 21-7-23 13:18

回覆 吹水怪 的帖子

唔係話港同唔好, 不過感覺喺EK有少少"高水". 同埋相比起好多B1中學, 總係覺得佢成績比較兩極. 可能同佢嘅教學同學習氣氛有關. 比較適合自律性高嘅學生.

作者: morningsun    時間: 21-7-23 13:20

poonseelai 發表於 21-7-23 12:59
近年港同在 EK的評論, 感覺係愉快學習又有好成績,之前又有狀元,dream school 啦,如果睇返近幾年數據, ...
是的,DSE考得好,又賺了12年快樂童年。其實,培橋用家也差不多的,培嬌也一樣sell愉快學習的。

作者: poonseelai    時間: 21-7-23 13:28

morningsun 發表於 21-7-23 13:20
是的,DSE考得好,又賺了12年快樂童年。其實,培橋用家也差不多的,培嬌也一樣sell愉快學習的。
...

百貨養百客,選校一樣各有取捨,亦有家長會選愉快,唔計較成績,冇3322都好似無所謂。

作者: ok3    時間: 21-7-23 13:32

poonseelai 發表於 21-7-23 12:59
近年港同在 EK的評論, 感覺係愉快學習又有好成績,之前又有狀元,dream school 啦,如果睇返近幾年數據, ...
記得之前嗰兩個狀元講過自己好勤力讀書的. 其實要有好成績(講緊真係好, 唔係求其碌入大學嗰啲), 嚟嚟去去就嗰幾條formula. 又要(真)happy又要有(真)好成績, 我覺得世事唔會咁着數的.

作者: hkpapa852    時間: 21-7-23 13:35

morningsun 發表於 21-7-23 13:20
...
培僑應仲有1X/2X人去咗讀 NCUK IFY (呢個課程到底佢定位先? 正常計叻人唔會讀呢個小眾課程)
如果係成績中下個班去咗讀 NCUK IFY, 咁DSE條數係咪會靚仔咗?

作者: lightingchung    時間: 21-7-23 13:36

點解有個感覺好似幫某間學校賣廣告(emoji)

作者: poonseelai    時間: 21-7-23 13:38

ok3 發表於 21-7-23 13:32
記得之前嗰兩個狀元講過自己好勤力讀書的. 其實要有好成績(講緊真係好, 唔係求其碌入大學嗰啲), 嚟嚟去去就 ...

戴返頭盔先: 我無針對港同,我衹是留意愉快/活動學習去考dse的成果係點。

同意,好成績一定要努力

作者: poonseelai    時間: 21-7-23 13:40

hkpapa852 發表於 21-7-23 13:35
培僑應仲有1X/2X人去咗讀 NCUK IFY (呢個課程到底佢定位先? 正常計叻人唔會讀呢個小眾課程)
如果係成績中 ...

未必係唔叻才考,如果中文唔夠信心,但其他科ok , 這個可考慮

作者: Sing13    時間: 21-7-23 13:41

hkpapa852 發表於 21-7-23 13:35
如果係成績中 ...

事實上,而家ify人滿為患,唔少人讀得唔好踢返出嚟要考DSE.

作者: hkpapa852    時間: 21-7-23 13:42

poonseelai 發表於 21-7-23 13:40
未必係唔叻才考,如果中文唔夠信心,但其他科ok , 這個可考慮
但係呢個只係 NCUK IFY, 唔係 IAL ....... 讀完選擇有限

作者: Sing13    時間: 21-7-23 13:45

hkpapa852 發表於 21-7-23 13:42
但係呢個只係 NCUK IFY, 唔係 IAL ....... 讀完選擇有限

事實上根据過往記錄,一般都是入世界前一百大學.

作者: poonseelai    時間: 21-7-23 13:48

hkpapa852 發表於 21-7-23 13:42

https://www.ncuk.ac.uk/ncuk-qualifications/ncuk-international-foundation-year/

quite a lot of universities shown on NCUK's website

" as a comparable level to GCE A Level"

作者: ok3    時間: 21-7-23 13:53

poonseelai 發表於 21-7-23 13:38
戴返頭盔先: 我無針對港同,我衹是留意愉快/活動學習去考dse的成果係點。

同意,好成績一定要努力
所以我成日覺得嗰啲咩"又happy又有好成績" 喺有多少誤導成分
作者: ok3    時間: 21-7-23 13:56

lightingchung 發表於 21-7-23 13:36
點解有個感覺好似幫某間學校賣廣告(emoji)

Ek有啲會員對某幾間學校係有既定立場嘅,睇睇下就慣㗎啦
作者: PTL_L    時間: 21-7-23 14:10

ok3 發表於 21-7-23 13:53
所以我成日覺得嗰啲咩"又happy又有好成績" 喺有多少誤導成分
誠實豆沙包

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5