教育王國

標題: 初中中文 [打印本頁]

作者: chelsea_jbb    時間: 21-7-26 12:22     標題: 初中中文

初中中文係考d 咩內容?
作者: gigayan    時間: 21-7-26 14:24

課文問答, 或課文和課文間的比對, 閱讀理解會有白話文和文言文, 大致上呢D~
作者: chelsea_jbb    時間: 21-7-26 14:28

回覆 gigayan 的帖子

坊間有練習去操嗎?
作者: gracelam    時間: 21-7-26 14:30

chelsea_jbb 發表於 21-7-26 12:22

卷一)白話文閱讀理解2篇, 文言文閱讀理解一篇, 已授的課文問答

卷二)作文

現在DSE取消中文口試, 初中多數唔會考

原來卷三綜合都取消了, 咁課文問答考核內容比例相對提高

作者: gigayan    時間: 21-7-26 14:34

chelsea_jbb 發表於 21-7-26 14:28

坊間有練習去操嗎?
坊間練習可能只係操閱讀理解和聆聽練習......
作者: gracelam    時間: 21-7-26 15:19

chelsea_jbb 發表於 21-7-26 14:28

坊間有練習去操嗎?

要多看不同類型及作者的書

文言文就可以操吓

作者: bbc2018    時間: 21-7-27 18:46

gracelam 發表於 21-7-26 14:30

卷一)白話文閱讀理解2篇, 文言文閱讀理解一篇, 已授的課文 ...

睇報導卷2作文佔45%比重大過卷一佔40%,寫作卷甲部考實用寫作佔30%,有閲讀材料,供考生整理,完成實用文寫作(類似之前聆聽綜合那部分的實用文,只係不需聆聽). 乙部命題寫作佔70%。
是否如此?

作者: gracelam    時間: 21-7-27 20:32

bbc2018 發表於 21-7-27 18:46
睇報導卷2作文佔45%比重大過卷一佔40%,寫作卷甲部考實用寫作佔30%,有閲讀材料,供考生整理,完成實用文 ...

詳情我都唔太清楚, 我都估卷二作文部分有一part係之前綜合嘅寫實用文。

阿仔升中二, 我都要詳細了解吓!

作者: babycute2009    時間: 21-7-28 01:11

請問巳不考語文運用,修辭技巧。。。這類題型了嗎?
作者: zitaeric    時間: 21-7-28 07:09

babycute2009 發表於 21-7-28 01:11

當然仍有。一定有考課文,䦧讀理解,白話文,文言文...... 通常最差都係閱讀理解。
升F.1 吾需太緊張,反而利用暑假大量睇書,買些文言小故事,咩都得,多睇,去估佢內容,去理解,吾需要即刻操什麽修辭技巧,操完都吾記得。只有多閱讀中文先會好,中一中文吾會難。
英文都係,睇書煲劇。

作者: gracelam    時間: 21-7-28 10:02

babycute2009 發表於 21-7-28 01:11

應該用另一種形式問, 例如"販夫風景一鍾曉陽"中用了什麼修辭技巧? 或同另一課比較有冇相同之處? 課文問答有機會出。

作者: nillnill    時間: 21-7-28 10:03

chelsea_jbb 發表於 21-7-26 12:22

仲有實用文、作文、聆聽卷等。
文言文,要識虛字多個意思,課文比較。

作者: jaycee_mami    時間: 21-7-28 11:40

中文口語和聆聽在DSE好大機會會消失, wait and see!

作者: tantanmama    時間: 21-7-28 11:53

jaycee_mami 發表於 21-7-28 11:40
中文口語和聆聽在DSE好大機會會消失, wait and see!
2024年DSE中文科已取消口語和聆聽兩張卷了.
作者: piyohk    時間: 21-7-28 13:30

tantanmama 發表於 21-7-28 11:53

是否好事?我們當年也沒有這兩張卷!

作者: jaycee_mami    時間: 21-7-28 14:44

tantanmama 發表於 21-7-28 11:53
thanks for telling me, 真是太好了.

作者: happykids808    時間: 21-7-29 08:33

zitaeric 發表於 21-7-28 07:09
當然仍有。一定有考課文,䦧讀理解,白話文,文言文...... 通常最差都係閱讀理解。
升F.1 吾需太緊張,反 ...
請問有沒有中文文言文小故事可推薦比升中一生?另外,英文煲劇有沒有好劇推介呢?謝謝
作者: clz    時間: 22-2-19 12:29

大家交流下,中文有咩方法可以改進。係咪要揾補習?
咁補習私補定補習社好?

作者: 王家爸爸    時間: 22-2-19 12:39

happykids808 發表於 21-7-29 08:33
請問有沒有中文文言文小故事可推薦比升中一生?另外,英文煲劇有沒有好劇推介呢?謝謝 ...
蒲松齡既《聊齋志異》係唔錯既文言短篇小說集。
作者: 王家爸爸    時間: 22-2-19 12:43

happykids808 發表於 21-7-29 08:33
請問有沒有中文文言文小故事可推薦比升中一生?另外,英文煲劇有沒有好劇推介呢?謝謝 ...
如果係初中男仔,英文煲劇,可以試下 Netflix 既 Alex Rider 之類。
作者: 高達紅色    時間: 22-2-19 13:20

詩詞歌賦

作者: little4kids    時間: 22-2-23 09:48

想請問如果初中中文補習找私人還是補習社好?但會唔會初中就補習好難返轉頭?小學感覺只要肯背書都不太差,但這兩年停課上網課真的大打折扣,怕上中學難追上

作者: hippoo    時間: 22-2-23 09:54

請問有沒有中文文言文小故事/ EXERCISES 可推薦比升中一生?
作者: YolandaTam    時間: 22-2-23 17:16

hippoo 發表於 22-2-23 09:54
請問有沒有中文文言文小故事/ EXERCISES 可推薦比升中一生?

世說新語

作者: clz    時間: 22-2-24 01:20

究竟DSE個中文課程係咩人set既?堅離地⋯
作者: MNIF    時間: 22-2-25 12:31

作者: clz    時間: 22-2-25 14:50

MNIF 發表於 22-2-25 12:31
點樣堅離地?可以舉些例子嗎?幫你反映一吓意見俾相關人仕啊。
你識楊局長?.
D中文閱讀理解完全唔理解,你可以幫我?

作者: MNIF    時間: 22-2-25 15:57

作者: clz    時間: 22-2-25 16:59

MNIF 發表於 22-2-25 15:57
考試嘅嘢係考試局嘅事啊,你咁都唔理解,點幫你啊!
我講緊中文喎, 關考試乜事.你究竟識人定識中文

作者: MNIF    時間: 22-2-25 17:37

作者: 王家爸爸    時間: 22-2-28 16:39

clz 發表於 22-2-24 01:20
究竟DSE個中文課程係咩人set既?堅離地⋯
最有趣既係有一年,有記者攞篇DSE既中文閱讀理解俾個台灣原作者睇,個原作者睇咗題目同marking scheme之後話佢自己做都可能唔合格。
作者: acgy    時間: 22-3-2 09:40

王家爸爸 發表於 22-2-28 16:39
最有趣既係有一年,有記者攞篇DSE既中文閱讀理解俾個台灣原作者睇,個原作者睇咗題目同marking scheme之後 ...

這個我有聽過, 仲要唔只一次. 我都覺得中文考試堅離地, 有D答案根本係好主觀, 根本係要去估出題果個人既心思而唔係考中文.

作者: 王家爸爸    時間: 22-3-3 09:18

YolandaTam 發表於 22-2-23 17:16
世說新語
如果小朋友夠大,中文又夠好,睇世說新語其實係幾好既開始。睇世說新語唔單止對中文有幫助,亦都可以俾小朋友認識基礎中國哲學。
作者: YolandaTam    時間: 22-3-3 10:59

王家爸爸 發表於 22-3-3 09:18
如果小朋友夠大,中文又夠好,睇世說新語其實係幾好既開始。睇世說新語唔單止對中文有幫助,亦都可以俾小朋 ...

係呀,啲故事短短哋,唔會嚇親年輕人,有啲仲係成語嘅典故嚟㗎。

作者: Bluegene    時間: 22-3-17 21:23

hippoo 發表於 22-2-23 09:54
歷代文言小故事

https://www.hkbookcity.com/showbook2.php?serial_no=963970

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5