教育王國

標題: 播道及福中用家 [打印本頁]

作者: chantelle321    時間: 21-9-25 09:29     標題: 播道及福中用家

有無播道及福中的用家可分享?學校各方面好嗎?

作者: KathyTung    時間: 21-9-25 16:39

chantelle321 發表於 21-9-25 09:29
福建用家校風嚴
每日有風紀check校服
唔整齊會紀名
紀六次會有缺點
智能咭和體育服唔記得帶三次記缺點
老師唔喺度唔可以開iPad
學業方面
阿囡唔覺得好難
功課量適中
精英班多啲
小測多同好默
但唔係好深
可以接受
學校數學堂會分開上
活動方面
一定要參加一樣
疫情就出去吃完飯再返嚟活動

作者: chantelle321    時間: 21-9-25 19:08

KathyTung 發表於 21-9-25 16:39
福建用家校風嚴
每日有風紀check校服
唔整齊會紀名

謝謝你分享,有幾次經過福中學校見到學生感覺好乖好純品,福中的運動係咪好強?

作者: KathyTung    時間: 21-9-25 20:26

chantelle321 發表於 21-9-25 19:08
謝謝你分享,有幾次經過福中學校見到學生感覺好乖好純品,福中的運動係咪好強?
...
校風是嚴的,在公眾地方行為不檢被人發現/投訴也會有懲罰(例如缺點)體育方面我覺得係強嘅,因為學校每年都會收特異功能學生,而且學校放了很多資源在體育!但阿囡話精英班係冇咩人入校隊,非精英班就多啲。
作者: szengay    時間: 21-9-28 13:58

回覆 KathyTung 的帖子

謝謝分享想問問知唔知福中學校有冇校車或保姆車線?(除左去官塘地鐵站嗰架)
感謝

作者: KathyTung    時間: 21-9-30 14:53

szengay 發表於 21-9-28 13:58

謝謝分享想問問知唔知福中學校有冇校車或保姆車線?(除左去官塘地鐵站嗰架)
有,詳情可問校車公司!好似最遠去到紅磡
作者: esther_lam_ny    時間: 21-11-3 16:09

KathyTung 發表於 21-9-30 14:53
有,詳情可問校車公司!好似最遠去到紅磡
請問校車去到大圍嗎?

請問高中有幾多班中文班? 中文班係咪所有electives既科目都用中文教?

作者: KathyTung    時間: 21-11-4 01:11

esther_lam_ny 發表於 21-11-3 16:09
請問校車去到大圍嗎?

請問高中有幾多班中文班? 中文班係咪所有electives既科目都用中文教?
校車最多到紅磡,高中唔太清楚,唔好意思
作者: esther_lam_ny    時間: 21-11-4 11:03

好的, 謝謝你 !
作者: chantelle321    時間: 21-11-25 16:58

chantelle321 發表於 21-9-25 09:29

有無播中家長可分享?想知道多啲校內情況,校風好嗎?

作者: chantelle321    時間: 21-12-8 18:20

chantelle321 發表於 21-11-25 16:58
有無播中家長可分享?想知道多啲校內情況,校風好嗎?

Up

作者: CMPL    時間: 21-12-10 14:50

回覆 chantelle321 的帖子

請問播道大約收Band幾學生?小朋友Band 1C 操行A, 不知有沒有機會?
作者: alungma    時間: 21-12-17 16:32

回覆 CMPL 的帖子

最近播道已升band 1當年未升banding, 阿女扣門入, 同期收左大約十零位街外生, 全部都係中文成績比本校生好.

作者: travelman    時間: 21-12-18 11:13

請問福中收多小福小生,令到收生banding 降低?

作者: KathyTung    時間: 21-12-18 13:20

travelman 發表於 21-12-18 11:13
為何收生banding降低?何來的消息?
P.S用家

作者: Layla_LL    時間: 21-12-18 13:20

travelman 發表於 21-12-18 11:13

點解話banding降低?

作者: travelman    時間: 21-12-18 20:26

KathyTung 發表於 21-12-18 13:20
為何收生banding降低?何來的消息?
P.S用家

其实只是我唔知会否令banding 降低,如直屬小学不是強校 ,但又必须收一定数目直小,這会否令中学不能收全校band 1 学生,如其他津校可以只看成積收,来keep住学生入学質素。

作者: KathyTung    時間: 21-12-19 11:31

travelman 發表於 21-12-18 20:26
其实只是我唔知会否令banding 降低,如直屬小学不是強校 ,但又必须收一定数目直小,這会否令中学不能收全 ...
我可以話俾你聽福中一定唔係全收Band1無論係福小定係其他學校
作者: travelman    時間: 21-12-19 14:14

KathyTung 發表於 21-12-19 11:31
我可以話俾你聽福中一定唔係全收Band1無論係福小定係其他學校

但佢banding 不是1B-1C 之间吗?

作者: morningsun    時間: 21-12-19 14:23

travelman 發表於 21-12-19 14:14
應該是1C
作者: KathyTung    時間: 21-12-20 13:37

收生有Band2
作者: angiechiu9    時間: 21-12-20 13:41

KathyTung 發表於 21-12-20 13:37
收生有Band2
HI~ 又是我,之前問你籃球個個,我個女仲係小五,請問福中睇成績係唔係是睇小五上下學期及小六上? 多幾係幾多月開始招生 ?
作者: KathyTung    時間: 21-12-20 17:10

angiechiu9 發表於 21-12-20 13:41
HI~ 又是我,之前問你籃球個個,我個女仲係小五,請問福中睇成績係唔係是睇小五上下學期及小六上? 多幾係幾 ...
小五下學期+小六上學期!大約十月開始招生,如果你囡Band1C-2A加籃球,操行好,面試唔差應該入到!
作者: kyowong    時間: 21-12-20 19:19

KathyTung 發表於 21-12-20 13:37
收生有Band2

原來係咁! 好彩你講下!我仲諗緊佢係B定C ! thanks

作者: chantelle321    時間: 21-12-20 22:20

alungma 發表於 21-12-17 16:32
回覆 CMPL 的帖子

最近播道已升band 1當年未升banding, 阿女扣門入, 同期收左大約十零位街外生, 全部都係 ...

你哋對學校滿意嗎?

作者: alungma    時間: 21-12-24 16:10

認識阿囡同學,一般活潑好動呢幾年遇到的班主任有愛, 關切學生. 當然亦有hea 教老師
校風相對開放,尊重學生意見. 活動多, 機會多, 但唔會只留俾精英生
如果要求好成績, 可能not  your cup of tea.

作者: Leanne2009    時間: 21-12-29 15:45

alungma 發表於 21-12-24 16:10

認識阿囡同學,一般活潑好動呢幾年遇到的班主任有愛, 關切學生. 當然亦有hea 教 ...

可唔可以講下點解話要求好成績可能not your cup of tea?我好喜歡播小,打算小二插班,但唔知播中係點?學生係咩類型多?讀書風氣如何?謝謝分享。

作者: chantelle321    時間: 22-2-13 20:46

alungma 發表於 21-12-24 16:10

認識阿囡同學,一般活潑好動呢幾年遇到的班主任有愛, 關切學生. 當然亦有hea 教 ...

播中定福中?

作者: Abbiiii    時間: 22-2-16 12:45

chantelle321 發表於 22-2-13 20:46
播中定福中?

播中

作者: Chunyan    時間: 22-2-21 16:52

回覆 travelman 的帖子

BAND1C
作者: KathyTung    時間: 22-2-22 18:55

福中真實情況,你pm我吧
作者: chantelle321    時間: 22-3-24 16:45

Chunyan 發表於 22-2-21 16:52

BAND1C

請問指播中定福中?

作者: travelman    時間: 22-5-5 18:38

Chunyan 發表於 22-2-21 16:52

BAND1C

但请问入去的学生主要是band 1 还是band 2?另外佢英文同band 1学校比很弱,主要为什么?谢谢你!

作者: Poyau    時間: 22-5-5 22:55

福建 DSE 成績未達 B1B 水平

2021年 | 2020年 | 2019年
中文4+ 51.5% | 49.7% | 55.6%
英文4+ 29.2% | 39.3% | 34.2%
數學4+ 66.7% | 63.2% | 64.1%
--------------------------------------------------
CEM4+ 49.1% 50.7% 51.3%
通識4+ 51.5% | 43.3% | 58.5%
--------------------------------------------------
主科4+ 49.7% | 48.9% | 53.1%

整體4+ 53.5% | 51.7% | 54.6%
整體5+ 21% | 19.8% | 18.9%

33222 68.4% | 68.5% | 68.8%

2021年
https://www.fms.edu.hk/p/37725

2020年
https://www.fms.edu.hk/p/37724

2019年
https://www.fms.edu.hk/p/37723

作者: chantelle321    時間: 22-5-14 10:37

Poyau 發表於 22-5-5 22:55

大家都係band 1C, 如果比較播中整體邊間較高?

作者: chantelle321    時間: 22-5-14 11:13

Poyau 發表於 22-5-5 22:55

同時想問下,2021嗰屆DSE係現仼福小校接手後的親生仔,成績大唔大改變?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5