教育王國

標題: 請教有關BAFS & Econ 補習好介紹 [打印本頁]

作者: Fafa128    時間: 21-10-3 14:34     標題: 請教有關BAFS & Econ 補習好介紹

補習好介紹

作者: maggiechu    時間: 21-10-13 21:18

Fafa128 發表於 21-10-3 14:34
補習好介紹

我都想知道

作者: 焯媽媽    時間: 21-10-14 11:00     標題: 回覆樓主:

操Past Paper 係最有效的方法。
我仔學校教學方法,把past paper 放在功課測考中,所以由中四開始就操past paper.

作者: Fafa128    時間: 21-10-18 00:01

謝謝(emoji)(emoji)

作者: CX111    時間: 21-10-18 12:04     標題: 回覆樓主:

Key to master

作者: Fafa128    時間: 21-11-20 18:20

Thanks

作者: hoilong    時間: 21-12-8 19:39

Econer在太子,大女補了半年,由2去到4,她已很開心。
作者: mrslau999    時間: 22-5-18 11:33

焯媽媽 發表於 21-10-14 11:00
操Past Paper 係最有效的方法。
我仔學校教學方法,把past paper 放在功課測考中,所以由中四開始就操past  ...

BAFS易讀嗎?

作者: 焯媽媽    時間: 22-5-18 14:03

mrslau999 發表於 22-5-18 11:33
BAFS易讀嗎?

其實好睇同學的性格和思考模式,
我仔讀Econ的,因為要思考的成份比較多,他數底好的,所以容易讀。
他有同學係讀會計類科目,要比較細心,所以BAFS比較適合女同學。

因為我無讀過會計財務科目,所以唔肯定。
最緊要先了解孩子的性別和專長。

作者: 妹妹頭    時間: 22-5-18 18:24

mrslau999 發表於 22-5-18 11:33
BAFS易讀嗎?
我本身都係會計出身,我女S4都係讀Bafs,如果個性係心定,有冇數底唔緊要,最緊要係可以不厭其煩咁對住一大堆數就基本上會讀到。
作者: YolandaTam    時間: 22-5-18 18:35

焯媽媽 發表於 22-5-18 14:03
其實好睇同學的性格和思考模式,
我仔讀Econ的,因為要思考的成份比較多,他數底好的,所以容易讀。
他有 ...

BAFs 概念唔清嘅話都好易錯㗎,同 econ 各有各難。

我女心定,數學好,不過唔夠細心,讀唔掂 BAFs(成日記錯格式),連中三都唔合格,Econ溫半個鐘已可以有7,80分。
終於中四揀 Econ 。

作者: 妹妹頭    時間: 22-5-18 18:40

YolandaTam 發表於 22-5-18 18:35
BAFs 概念唔清嘅話都好易錯㗎,同 econ 各有各難。

我女心定,數學好,不過唔夠細心,讀唔掂 BAFs(成日 ...
我個人覺得,依2科都唔難讀,所以我女都有揀依2科,佢有興趣所以唔須要花太多時間,留番時間溫Geog同M1

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5