教育王國

標題: 我好亂呀!商科其實係讀咩? [打印本頁]

作者: 焯媽媽    時間: 21-11-8 18:00     標題: 我好亂呀!商科其實係讀咩?

https://www.youtube.com/watch?v=k7uhpamW1Es

某中學的校友,分享入大學後,選修商科,聽著聽著,其實他們講解的,都係要讀數學的科目。
(要計數,可能係理科呢?)

經濟科究竟係商科,還是社會科學呢?

我讀書的年代,經濟係社會科學的科目,(因為是研究人類的經濟活動,所以是社會科學。
但現在似乎是商科,更加可以理解為理科呢!
經濟亦都要計數呢,所以我幫仔仔選科時,真的有點迷惘!
原來現在流行商科加數學,經濟加數學的科目呢!

作者: 焯媽媽    時間: 21-11-8 18:03

以物理學詮釋組織動能,激發管理新思維!

運用物理學的知識,加入商業管理,得出物理管理學!

https://ntuphysalumni.org/2020-2/

作者: Yanamami    時間: 21-11-8 20:34

你仔升大學仲要你同佢揀科?
作者: 焯媽媽    時間: 21-11-8 21:22

Yanamami 發表於 21-11-8 20:34
你仔升大學仲要你同佢揀科?
係呀,我仔填JUPAS 20多個課程選擇時,我哋有開家庭會議。
亦有幫佢修改Personal Statment.

畢竟一個17歲青少年真的未必了解大學的課程和將來就業情況呢!

到DSE放榜後更改Band A 選擇時,我地都要開家庭會議,向仔仔推介合乎他成績和興趣的課程。

作者: 小時了了    時間: 21-11-9 10:49

焯媽媽 發表於 21-11-8 18:00
某中學的校友,分享入大學後,選修商科,聽著聽著,其實他們講解的,都係要讀數學的科目。(要計數,可能係理科呢?)
經濟科究竟係商科,還是社會科學呢?
我讀書的年代,經濟係社會科學的科目,(因為是研究人類的經濟活動,所以是社會科學。
但現在似乎是商科,更加可以理解為理科呢!
經濟亦都要計數呢,所以我幫仔仔選科時,真的有點迷惘!
原來現在流行商科加數學,經濟加數學的科目呢! ...

以我片面理解, 大學 Econ 坊間傳聞計好多數. 本地大學 ECON 課程我唔理解, 但加拿大大學文學院及商學院讀 ECON 中學時最好有 Calculus, 如中學讀無 Calculus, 大學時都要補讀 (加拿大大學例子)

另一間,文學院 Economics [Arts] Honors in Economics   要讀 Calculus 及 Linear Algebra (加拿大大學例子)
1) University of Waterloo: https://uwaterloo.ca/future-students/admissions/admission-requirements
https://uwaterloo.ca/future-students/admissions/admission-requirements/honours-arts-business/canada/ontario/
Honours Arts and Business admission requirements for Ontario high school students

Recommended courses
For social science programs such as Anthropology; Economics; Political Science; Psychology; Sexuality, Marriage, and Family Studies; Social Development Studies; or Sociology: •Mathematics of Data Management

For Economics: Calculus and Vectors is also recommended; however, students may decide to take an introductory calculus course in first year to acquire additional background.

2) University of Alberta
Economics [Arts] Honors in Economics https://calendar.ualberta.ca/preview_program.php?catoid=20&poid=19800&returnto=5111                                                                                                  

Students planning to apply for admission to the Honors program should consult
BA Honors
for admission requirements. See BA (Honors)
for Faculty regulations concerning the Honors program.
Honors in Economics requires a minimum of ★54 and a maximum of ★72 in Economics (at the 200-level and above). The Department offers two different routes or sets of course requirements to obtain Honors in Economics. One route includes advanced training in econometrics and mathematical economics and is appropriate for students contemplating continuing their studies in economics at the graduate level. The other also leads to a specialized degree in economics and requires completion of an honors essay; it is more appropriate for students with different career objectives or contemplating studies in related disciplines after graduation. Students should consult the Department Advisor to determine which route to select. Requirements for the two alternatives follow:
Honors Route for Graduate Study in Economics

Note:

(
ECON 481 , ECON 482 , ECON 497 should be taken in Year 4).

Honors Essay Route

作者: ok_ko    時間: 21-11-9 12:23

https://www.youtube.com/watch?v=k7uhpamW1Es

某中學的校友,分享入大學後,選修商科,聽著聽著,其實他 ...

我無睇你條片。但看到你寫商科卻集中討論經濟,咁就講經濟啦。

經濟在中學期間可能就是社會科學。唯一多計算的可能就是在供求關係。D數淺到無朋友。反而多的是一系列理論,所以點講都很難同數學/理科挂鈎。

不過到了大學,就要論證D理論嘅真僞。點論證,憑把口,斗寫essay? 其實很多市場行爲都同統計學有關。不同的統計學模型,又可以在不同情況下運用。而這些均要有良好的數學基礎,才能運用。因此,你會看到很多知名大學收經濟系學生都對數學有要求。Cambridge Econ 收生的其中一個條件是有修A-levelpure math。但實際上他們所收的學生7個中有6個都修畢further math

回到香港,我留意到中大經濟系的課程,其實也是頗需數學能力的。不過,你嘗試看看收生的情況。無論高,中,低四分位數的學生,他們的DSE數學成績都只有4,均沒有讀M1/M2教授在運用某些統計學模型時,可以點教?就因材施教吧!當然畢業的學生,有些還是很努力,盡量弄明白它。但估計更多培養出來的只是一班懂口水經濟的人。畢業後的他們,不具競爭力。

作者: jj100c    時間: 21-11-9 14:36

回覆 ok_ko 的帖子

很好的分享
作者: ANChan59    時間: 21-11-9 16:56

ok_ko 發表於 21-11-9 12:23
經濟在中學期間可能就是社會科學。唯一多計 ...

兒子及另外一位網友兒子劍橋面試經濟,其中一個教授是數學系,用了接近一半時間問數學問題及即埸計數,微積分及代數。

作者: Poyau    時間: 21-11-9 21:10     標題: 回覆樓主:

經濟學 與 數學 息息相關
例如想在英國大學讀經濟
基本上 AL 要 Maths 有 FM 更佳

作者: ok_ko    時間: 21-11-10 10:49

ANChan59 發表於 21-11-9 16:56
兒子及另外一位網友兒子劍橋面試經濟,其中一個教授是數學系,用了接近一半時間問數學問題及即埸計數,微 ...

從你另外的一些帖子中知道你兒子已經工作了,也是從事與經濟相關行業。上岸了。

Cambridge,無論對將來事業的選擇還是做事的準備,對小孩都有一定的幫助。我個細路還未到報讀的年級,但我鼓勵佢去嘗試。在這過程中,我看到佢有一定的成長。

作者: ANChan59    時間: 21-11-10 13:45

ok_ko 發表於 21-11-10 10:49
從你另外的一些帖子中知道你兒子已經工作了,也是從事與經濟相關行業。上岸了。
報Cambridge,無論對將來 ...

同意,很好的經驗,而且也有問題相關於personal statement ,跟香港不一樣,深入一點。祝你兒子順利入到Oxbridge。

作者: ok_ko    時間: 21-11-10 15:08

ANChan59 發表於 21-11-10 13:45
同意,很好的經驗,而且也有問題相關於personal statement ,跟香港不一樣,深入一點。祝你兒子順利入到Ox ...

Oxbridge都是競爭大的,當然個別學系除外。就是因爲競爭大,報嘅過程其實真係好有用。

相比香港的醫科,報Oxbridge可以得著更多。港大梁生講左,DSE只要6科夠36就一定收。這樣,其實報港大醫科,就沒什麽好準備了。報嘅過程亦無咩得著。有時仲讓一些本來不應該是醫生的中伏。反正夠36,就入啦。

我個細路還未報Oxbridge,亦唔知自己將來想做咩。我鼓勵試試。佢試就要先選將來條路。在這方面,佢開始認真查看不同行業的情況。然後就考慮自身能力。始終要人收,除非有關係,唔係就要比人揀。比人揀,下面的都要做好:

-
Personal statement (放咩入去,之前(可能成年前)是要準備的)

-
高中的每年成績(最好是全級top 3% 内)

-
Predicted grades (就是說報之前半年,學校成績一定要好。)

-
Assessment test (反正有得睇past paper,唔得就唔好勉强揀個科

-
Interview (點先可以突圍)

成個過程,收唔收係其次。但個細路會成熟左。

另一方面,依家我開始做定少少期望管理。面對失敗都是一種學習。

我另外會pm 你一些其他信息。可能不方便在這裏說了。

作者: ANChan59    時間: 21-11-10 16:29

ok_ko 發表於 21-11-10 15:08
Oxbridge都是競爭大的,當然個別學系除外。就是因爲競爭大,報嘅過程其實真係好有用。
相比香港的醫科,報 ...

冇問題!

作者: 焯媽媽    時間: 21-11-11 10:59

ok_ko 發表於 21-11-9 12:23
經濟在中學期間可能就是社會科學。唯一多計 ...
他們的DSE數學成績都只有4,均沒有讀M1/M2教授在運用某些統計學模型時,可以點教?
這個就是我一直提及香港 DSE改革失敗的原因,就是中學生可以輕放棄M1M2科,但很多商科理工科學等科目係要計數的。
https://www.master-insight.com/教育的問責與卸責-談數學m1、m2選科/

《考評局統計顯示修讀延伸部份的學生逐年減少;對比未改革前有修讀較深數學的高中生,比例上確是低了很多。不少前線教師早已留意到這現象,更是憂心如焚。》

數學是理工科技學科的溝通語言、當代數字化進展和大數據的出現、大部份領域的量化研究,在在需要相當的數學能力。》

如果數學尖子,而有興趣讀商科的,亦可以選擇 「計量金融」或 「保險精算」「或 風險管理」,這些科目基本上大部分內容都要計數。

現在大學四年制,基本上第一年係高中課程的延續,係要讀番晒以前中學的科目,要上體育,通識等。
如果DSE中英文不達標(好似係5),大學一年級係要重修中英文的。

作者: 焯媽媽    時間: 21-11-11 11:05

ANChan59 發表於 21-11-9 16:56
兒子及另外一位網友兒子劍橋面試經濟,其中一個教授是數學系,用了接近一半時間問數學問題及即埸計數,微 ...
即場計數應該對我仔仔無難度,
因為我見佢好快就可以計出來,更可以只用筆算呢。
(我唔識計微積分,但我見佢教人計一堆數時,係不用計數機的。)

作者: 焯媽媽    時間: 21-11-11 11:07

Poyau 發表於 21-11-9 21:10
經濟學 與 數學 息息相關
例如想在英國大學讀經濟
基本上 AL 要 Maths 有 FM 更佳
我唔識計數,所以無緣入讀商學院。

作者: Charlotte_mom    時間: 21-11-11 11:47

我係讀BBA,數極差(只讀到中五得個D果種,AL直接無揀數,以為呢世都唔駛計數)
點知入到大學還債咁還!algebra calculus stat corp finance,仲要唔止讀一科,帶入試場張貓紙,雙面寫formula係唔夠寫,你就知有幾堅!
講緊20 年前,不是近年,(成個school of business 無一幸免),所以不是而家流行

作者: YmOra    時間: 21-11-11 11:51

Charlotte_mom 發表於 21-11-11 11:47
我係讀BBA,數極差(只讀到中五得個D果種,AL直接無揀數,以為呢世都唔駛計數)
點知入到大學還債咁還!alg ...

以e+這世代嚟計,其實M1夠應付大學BBA了嗎?還是修讀M2會好DD呀?thx.thx

作者: ok_ko    時間: 21-11-11 12:13

YmOra 發表於 21-11-11 11:51
以e+這世代嚟計,其實M1夠應付大學BBA了嗎?還是修讀M2會好DD呀?thx.thx
...

M1 著重應用,直接入統計。M2沒有統計,但著重微積分個底。個底好,其實用3個月就可以追囘M1的統計。所以應付大學BB,其實各有各好。

當然,假如想應付工程系,就一定是M2較適合了。始終讀M1是不需要你知道條公式點黎。

作者: YmOra    時間: 21-11-11 12:18

ok_ko 發表於 21-11-11 12:13
M1 著重應用,直接入統計。M2沒有統計,但著重微積分個底。個底好,其實用3個月就可以追囘M1的統計。所以應 ...

謝謝你的解答,想再問問,讀BBA時可以用3個月左右追番M1啲嘢,咁!倒番轉要大約幾耐時間追番M2的內容呀?thx.thx

作者: 焯媽媽    時間: 21-11-11 12:22

Charlotte_mom 發表於 21-11-11 11:47
點知入到大學還債咁還!alg ...

作者: 焯媽媽    時間: 21-11-11 12:46

ok_ko 發表於 21-11-10 15:08

作者: ok_ko    時間: 21-11-11 13:00

YmOra 發表於 21-11-11 12:18
謝謝你的解答,想再問問,讀BBA時可以用3個月左右追番M1啲嘢,咁!倒番轉要大約幾耐時間追番M2的 ...
其實不用太多時間,3個月一樣可以追回。
不過,M1著重應用,經過2年多的訓練,學生見到條公式已經可以做落去。讀M2當然一樣很多人都是應用公式。但教M2的精神本來就是要學生先明白條公式點黎。

所以,要追回M2課程的同時,要留意理解D野點黎就是了。

作者: YmOra    時間: 21-11-11 13:16

ok_ko 發表於 21-11-11 13:00
其實不用太多時間,3個月一樣可以追回。
不過,M1著重應用,經過2年多的訓練,學生見到條公式已經可以做落 ...

謝謝你的資料呀!

作者: 焯媽媽    時間: 21-11-11 13:19

YmOra 發表於 21-11-11 12:18
謝謝你的解答,想再問問,讀BBA時可以用3個月左右追番M1啲嘢,咁!倒番轉要大約幾耐時間追番M2的 ...
大學讀一科,都係用3個月時間讀,所以要用3個月時間,追回高中的三年時間,都幾難呢!
大學每學期,同學要修6-8科,又要玩莊,根本好難追的。

商學院內,都有好幾科係要讀代數和微積分,所以都可以慢慢追。

作者: Cherishvalue    時間: 21-11-11 14:02

焯媽媽 發表於 21-11-11 12:46
1. Personal Statment: 如果玩JUPAS的話,老實講,我覺得無用,因為係香港只要成績夠分,
   大學必定要收 ...

之前網友寫的主要針對UCAS,這裏我我也和大家分享一下孩子去年報劍牛的經歷:

1) 期望管理 - 畢竟報劍牛唔得嘅可能性比獲取錄嘅高,我地唔想孩子被打沉,一開始就和他溝通清楚,如果他被拒絕有可能大受打擊的話,報之前要三思。

2) PG  - 有劍牛做目標,孩子在G11中段開始加大了力度搏 升grades, 壓力的確轉化成動力。

3)Personal statement - 孩子由G11 的四五月開始就斷斷續續寫,中間資料搜集、整理、下筆 、 與學校輔導組溝通(其實是被彈回頭!)、自我質疑(成篇自己trash 左)到最後定稿,過程雖然痛苦但好有得著。

4)Assessment test - 我地無搵坊間補習社幫手,完全是自己買書/溫pp/ 請教以前考過的學長 (考之前一晚仲whatsapp 緊師兄求救!), 中間真的感覺到孩子的intellectual ability 高左, 最後得知成績理想,有機會參加面試, 感恩之餘也幫孩子對建立了信心。

5)面試 - 我地自己不是劍牛畢業,無經驗可以分享。唯有在朋友圈中搵人幫手和孩子傾。  呢個時候學校幫了我地很多,聯絡校友(甚至校友嘅校友)去比料和mock interview。 面試嘅過程非常具挑戰性,但同時可以感受到對方是尊重你,真心想了解你多一點以決定你是否適合入讀。 可惜因為疫情關係,去年嘅面試是zoom,無機會親身踏足校園去感受其中氛圍。 做完這個面試後,孩子的面試技巧好左好多,對之後其他學府的面試也能輕鬆面對。

個人分享,如果夠分和有時間,心態又正面OK, 報劍牛不論結果都會大有得著,過程中已經塞曬錢入袋,收就當bonus,唔收就繼續努力囉。

作者: 焯媽媽    時間: 21-11-11 14:37

Deleted
作者: ok_ko    時間: 21-11-11 14:46

Cherishvalue 發表於 21-11-11 14:02
之前網友寫的主要針對UCAS,這裏我我也和大家分享一下孩子去年報劍牛的經歷:

1) 期望管理 - 畢竟報劍牛 ...

我個細路比你的小,未夠鈡報。大概半年前鼓勵佢考慮報,同時亦斷斷續續講比佢聼大概要考慮D咩。這半年,我感覺到佢思維大個左。由於疫情關係,其實好多野想準備放入PS,都未必能完成。不過,這過程肯定是對佢有得著的。同你的小朋友一樣,起碼校内成績推前左。而且,人都老練左。

我唔想佢承受太大壓力,因此不找中介,亦不找坊間補習。自己努力之餘,又要有平常心面對。這是一門不錯的功課。

當然,如你說的一樣,假如孩子在G11成績不在上游,就唔好搏啦。這個游戲好似讀多一科一樣!

作者: ANChan59    時間: 21-11-11 22:11

焯媽媽 發表於 21-11-11 11:05
即場計數應該對我仔仔無難度,
因為我見佢好快就可以計出來,更可以只用筆算呢。
(我唔識計微積分,但我見 ...

他应该申请剑桥大学经济系。

我的记忆是derive formula, 不是算术!

作者: ANChan59    時間: 21-11-12 06:48

焯媽媽 發表於 21-11-11 12:22
UMMM. Me Too,AL無讀數,所以大學選Social Science,避開所有要計數的科目。
社會學/心理學那些科目係唔使 ...

我MBA有修讀Multi-variants Analysis, 入面有教及應用SPSS,當時有 mainframe 及PC 版本。

作者: Charlotte_mom    時間: 21-11-12 12:24

焯媽媽 發表於 21-11-11 12:46
1. Personal Statment: 如果玩JUPAS的話,老實講,我覺得無用,因為係香港只要成績夠分,
   大學必定要收 ...
同意你所講, 一切都係嘥氣, JUPAS講到尾都係睇成續除咗醫科, JUPAS唔會有CONDITIONAL OFFER, PERSONAL STATEMENT, 面試只係走過流程, 99%學生面試後會無通知, 或通知你面試成功記得擺A1, 同小一報名111一樣, TUM你落搭吧了, 成績唔達標, 誠意分有個屁用
有小部分聽過面試成功會加分.....未住先! 但對手咪一樣同時加分, 幾多%成功先
SO FAR我8咗咁多年, 只聽過一次(仲係阿仔嘅同學話)面試失敗叫佢放榜後唔好揀
個制度寫"成績唔係唯一考慮"就當戴個頭盔, 斷絕所有APPEAL可能性

作者: Unclejt    時間: 21-11-12 15:45

Charlotte_mom 發表於 21-11-12 12:24
同意你所講, 一切都係嘥氣, JUPAS講到尾都係睇成續除咗醫科, JUPAS唔會有CONDITIONAL OFFER, PERSONAL STAT ...

又唔好講到咁死。有d其它科目,例如建築,都應該唔係只講成績嘅。

作者: ANChan59    時間: 21-11-12 16:46

Cherishvalue 發表於 21-11-11 14:02

1) 期望管理 - 畢竟報劍牛 ...

很好的分享。

兒子玩完這個Cambridge 面試之後,對跟著本地大學的面試有些失望。

作者: 焯媽媽    時間: 21-11-13 15:09

ANChan59 發表於 21-11-11 22:11
他应该申请剑桥大学经济系

我的记忆是derive formula, 不是算术!

作者: ANChan59    時間: 21-11-13 15:26

焯媽媽 發表於 21-11-13 15:09
同仔仔傾過,近年太多人去英國,所以對英國大學的興趣不大。
因為紐約比較多投行和大機構的總部,所以想佢 ...

希望他心想事成!

作者: 焯媽媽    時間: 21-11-13 16:11

Unclejt 發表於 21-11-12 15:45
又唔好講到咁死。有d其它科目,例如建築,都應該唔係只講成績嘅。
我仔聽到Archit 面試要交作品,立即無興趣報名。
https://admissions.hku.hk/sites/default/files/2021-10/HKU%20JUPAS%20Admissions%202022_formula%20and%20scores.pdf

作者: 焯媽媽    時間: 21-11-13 17:41

小時了了 發表於 21-11-9 10:49
以我片面理解, 大學 Econ 坊間傳聞計好多數. 本地大學 ECON 課程我唔理解, 但加拿大大學文學院及商學院讀  ...

作者: ANChan59    時間: 21-11-13 17:53

焯媽媽 發表於 21-11-13 17:41
估唔到一科經濟,都可以分拆那麼多科目出來。
我仔係玩計數的理科人,真係估唔到商學院都有那麼多計數的科 ...

QFin RM 是joint programs,學位是BSc ,不是 BBA。

作者: 焯媽媽    時間: 21-11-13 18:04

ANChan59 發表於 21-11-13 17:53
QFin RM 是joint programs,學位是BSc ,不是 BBA。

作者: Charlotte_mom    時間: 21-11-14 19:22

Unclejt 發表於 21-11-12 15:45

建築競爭咁大就應該係
真人真事,我女果屇有同學報8大某科所謂要面試同交portfolio嘅學系,同學因為已決定出國所以咩都無理,無面試無交portfolio無改選,最後Jupas派入!

作者: Unclejt    時間: 21-11-16 16:03

Charlotte_mom 發表於 21-11-14 19:22
建築競爭咁大就應該係
真人真事,我女果屇有同學報8大某科所謂要面試同交portfolio嘅學系,同學因為已決定 ...

我早年曾參與某水泡科的收生工作,對你所說的,我都明白,只是不認為除醫科外,其它科目都如我們坎坷。

作者: YmOra    時間: 21-11-16 17:11

Unclejt 發表於 21-11-16 16:03
我早年曾參與某水泡科的收生工作,對你所說的,我都明白,只是不認為除醫科外,其它科目都如我們坎坷。
...

我始終相信"面試"係對入U有影響的,單睇成績係睇唔到個性。如果,成日話入U面試,心態上係要好似去"見工"咁,把自己的個性顯露出來讓顧主看見,顧主找有能者亦找個性適合者,若然見U如見工一樣,咁!大學裏嘅面見官咪應該又係會望望你個人係點囉!

作者: ANChan59    時間: 21-11-17 09:47

Unclejt 發表於 21-11-16 16:03
...

大學始終都會講擇優錄取,但部分學科的收生分數很窄,或同一分數很多申請人,學位會求過於供不能單純靠分數,面試是其中一個方式挑選一部分相同分數(就算加權之後)的學生。

如果供過於求就冇辦法,有幾多收幾多,不然將會縮水。

我以前一些學科面試驗色盲,看四肢是否健全,服務業看是否靚仔靚女,有前設要求會看 portfolio。現在沒有以前那麼嚴格,較多集中睇加權或者沒有加權分數,用加權會較對口,同時減少面試的人數及影響!

作者: 焯媽媽    時間: 21-12-23 00:51

為了準備仔仔可以找到心儀的工作,多點留意不同YOUTUBER的內容:

[前Banker話你知]怎樣考入Tier1大行或iBank?

https://www.youtube.com/watch?v=gjB4x7VLxvE&t=960

視頻內容節錄重點如下:
進入Tier 1/ Ibank的過程:
1.出身背景:世界級名牌大學/香港三大/名牌中學
2.大學主修:GBus/Qfin/數學/物理
3.大學GPA 3.5以上
4.Intership:大公司/本身這類Top Tier的銀行
5.外國讀書生活/海外交流經驗
6.個人性格:有自信,能獨立處理工作,分折力強,能獨立處理複雜事情,要平易近人。
7.語文能力:中英文好。了解英/美的生活文化。普通話亦都非常重要
8.招聘程序:網上遞交CV,完成網上測驗,主要分折你的性格,考數學/語言,翻譯試。
9.競爭性:每年不同,但大約5-600人爭2-3個位。
10.面試程序:抽大約3-40人面試,IBank:5-6輪面試程序,其他2-3輪面試程序,
11.個人面試,亦有3-4人小組面試,
12.小組面試:一齊處理CASE,做Case Studies, 之後一起討論,面試官會留意個別Candidate 的對答,分折力等,相處能力,如何跟人開會溝通,
13.考官主要是VP以上。
14.入Private Banking: 識有錢人,靚仔靚女著數D
15.現在較多喜歡請國內人,如本地學生可考慮入Transaction Banking, Asset Management & Legal Compliance,
16.無以上的學歷經驗的,都不用灰心,可嘗試在JOb        Hunter 處找找Banking的合約工作。
17.申請Back Office,做後勸的工作,在證券公司等地方工作等,轉去Front Office。
18.親算不是社會運動原因,近年香港金融業己經很難做,銀行都縮減人手,減人工減花紅。

作者: 焯媽媽    時間: 21-12-23 10:28

中大 Global Business「神科」一定好?和普通BBA有什麼分別?可以免費環遊世界?

https://www.youtube.com/watch?v=ORWNlbGU9pU&t=218s

近年中大開了一些有《Global》的科目,立即升級了,

1. GBus,其實和BBA分別不太,但加上Global之後,好似升價十倍。

2. Global studies> 其實係讀環保,政治經濟文化等議題,但加插了一個與日本某大學合辦課程,立即升級了。

3. 醫科,加了GPS,忽然間又矜貴了。

4. Global Communication,全球傳播,加入1-2個學期的交流,又升值了。

作者: 焯媽媽    時間: 21-12-23 13:47

仔仔喜歡打機,又叫佢留意下點樣學習Coding。

《自學Coding: 由0到投資銀行實習! | 分享學編程最重要方法 | 一定要由Python開始? | 商科、文科初學者捷徑》

https://www.youtube.com/watch?v=4VGTydPGhm0&t=3s

視頻內容重點:
1.Coding從何學起?高中時喜歡打機開始,由Computer Sci 開始:
①由C++或JAVA開始,亦可以由PYTHON開始,
②如果想做DATA的工作,可以先學PYTHON,
③如果想寫WEB/App,先學JAVA。

2.新手學Coding,常犯的錯誤:
①YouTube自學,最好有基本知識才在YT找資料,因為如果一開始跟某個YouTuber的話,教學未必有系統,如果他不再寫的話,好難跟,亦可能跟錯人呢!
②學寫Coding,要不斷自己試,邊學邊做,間斷式學習。
③不要背CODE,每次面對不一樣的問題,寫的CODE都會不同。
④懂得Google才最重要。
⑤應該用紙抄CODE嗎?善用Copy &Paste的功能,在電腦做筆記。

3. 事半功倍的Coding學習方法:
①做Personal Project,有個IDEA想做的話,例如個人WEB Site,To Do List的App,
   Project Base Learning, 由做Project 開始學習。慢慢由應用開始學起。
   邊做邊學,才了解那些資料有用,那些常犯的毛病。
②由基本的Project,之後不斷加資料,令Project更豐富。
③做個人電字筆記,Code Library,把資料整理成不同的LINK,容易找資料。
④把遇過不同的Bug記錄下來。

4. 推介的ON-Line 課程:
①Udemy,便宜,選擇多,但質素參差。選擇評分高的才選讀。
②Coursea都不錯。
③EDX免費,但選擇少。

5. 了解如何SET UP開發環境
①每種Project的SET up 都不同,可以在YT找資料。
②建議一步一步跟,做電子筆記。

6. 學習Coding是煲劇式/恒常習慣:
①不要連續長時間看YT,根本不應消化視頻的資料。
②每天建立看教學視頻的習慣。
③1/4時間看片,1/2時間實踐出來/完善那個Project,1/4抄筆記,記錄個人學習。
④每天持續學習。

7.忠告:了解理論,方便學習新科技。

作者: 焯媽媽    時間: 21-12-23 15:41

近期有網友PM問我,報讀精算課程的資料,

我自己都有做這科的資料搜集,之前問過朋友的意見,想了又想,和仔仔研究是否需要改JUPAS的選項。

朋友的提醒:
1. 一般大學畢業,已經完成精算試大約4成左右,可能都要畢業後5年先會完成全個專業試。

2. 讀精算覺得辛苦,不是數學好就可以,不過肯讀應該可以順利畢業。

3. 香港得百幾間保險公司,其實需求唔算好大,現在畢業的大概少於一半真係會入行做精算。

4. 如果有興趣讀精算,2間大學都ok。

利申:
以上純是個人的意見,並非打擊學生入讀的意願。
我自己計加減數都錯,根本不知道什麼叫做精算,
所以唯有問朋友的意見。
作者: ANChan59    時間: 22-6-8 07:35

ok_ko 發表於 21-11-10 10:49
報Cambridge,無論對將來 ...

你講中了,事隔多年,阿仔幾個月前見一份外地的工作,時間是3個小時的Teams Meeting,首先case interview, technical interview 然後最後半個鐘頭是完全考數學。對手是數學及電腦天才(second interview 時senior partner 講嘅。)

問題自然有些答到,有些未聽過,有些唔記得。後兩者,他俾提示,看你如何拆落去,而不是想知道你識唔識。兒子立即想到當年劍橋的面試,立即改變心態,當對方是教授,跟他學習及切磋數學理論。

面試完,兒子有想嘔嘅感覺,他覺得最後嗰部份好差。結果係他的表現最積極,跟對方有來有往。最後反而有頗理想的offer。

他的結論是,除了學歷、經驗、專業資格,對方要的是你除了你識幾多,重有學得几快,還有學習心態。

作者: ok_ko    時間: 22-6-8 09:29

ANChan59 發表於 22-6-8 07:35
你講中了,事隔多年,阿仔幾個月前見一份外地的工作,時間是3個小時的Teams Meeting,首先case interview, ...

謝謝回應!

報牛劍,能否成功多少也要點運氣,但過程對小孩是值得的。

我也是這樣提醒佢,最好是事前準備好一兩個theories,然後認真去研究。這過程本身就可以幫佢了解選擇這科正確與否。另外,我會鼓勵佢把其中一個理論找方法放入personal statement内。假如好運有interview,而又問中,回答的質素會較有保證。但我也同時提醒,無論中唔中,人家無論如何都比你強得多。你入這學校無非就是想學到東西。人家問的,其實你答不出的機會極大。人家較有興趣的是在你不明白時,你的反應。你是怎樣讓自己學習?

當然,現實是可能連interview都無!

作者: ANChan59    時間: 22-6-8 10:17

ok_ko 發表於 22-6-8 09:29
謝謝回應!
報牛劍,能否成功多少也要點運氣,但過程對小孩是值得的。
我也是這樣提醒佢,最好是事前準備 ...

你的建議不錯,你誘導教授的方向,如果中咗,立於不敗之地。

作者: ckh689    時間: 22-6-9 04:57

.

作者: bananaGi    時間: 22-6-30 09:59

某中學的校友,分享入大學後,選修商科,聽著聽著,其實他 ...

焯媽, 你係FULL TIME MUM?

作者: 焯媽媽    時間: 22-7-1 14:24

bananaGi 發表於 22-6-30 09:59
焯媽, 你係FULL TIME MUM?
我應該係一個不務正業的Slasher呢!
我本身有專業的,只是做個行厭個行!更加唔想我仔做我的本業。

所以不務正業呢!

作者: bananaGi    時間: 22-7-4 08:49

焯媽媽 發表於 22-7-1 14:24
我應該係一個不務正業的Slasher呢!
我本身有專業的,只是做個行厭個行!更加唔想我仔做我的本業。

原來專業人士,失敬失敬。

作者: 焯媽媽    時間: 22-7-4 15:47

bananaGi 發表於 22-7-4 08:49
原來專業人士,失敬失敬。
專業人士都可以做FTM的。
我大把舊同事去英國,每人都有不同發展,有做代購,有教畫,有做倉,有做FTM,有無所事事的。

只要能養活自己養活家人,FIRE  都不錯的。

FIRE:FIRE[size=15.008000373840332px] (Financial Independence, Retire Early 經濟獨立,提前退休[size=15.008000373840332px]) 運動[size=15.008000373840332px] 是一種以[size=15.008000373840332px]經濟獨立[size=15.008000373840332px](又叫[size=15.008000373840332px]財務自由[size=15.008000373840332px])和提前[size=15.008000373840332px]退休[size=15.008000373840332px]為目標,以及重視幸福感多於對物質的滿足的一種生活方式。該運動在2010年代逐漸開始流行,通過在線上社區,如博客、播客、論壇等,獲得網民關注。

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/FIRE运动

作者: ANChan59    時間: 22-7-15 10:17

焯媽媽 發表於 22-7-4 15:47
專業人士都可以做FTM的。
我大把舊同事去英國,每人都有不同發展,有做代購,有教畫,有做倉,有做FTM,有 ...

Decades ago, Rich Dad Poor Dad author also wrote something related to Financial Independence. I used that to teach my son. Looks very useful and inspiring.

作者: 焯媽媽    時間: 22-11-8 00:52

原先貼文為討論本港樓市未來發展,為免影響網友及引起不必要的誤會,決定刪文。

作者: lm251099    時間: 22-11-21 01:22

焯媽媽 發表於 21-12-23 00:51
為了準備仔仔可以找到心儀的工作,多點留意不同YOUTUBER的內容:

[前Banker話你知]怎樣考入Tier1大行或iBa ...

咁多人鐘意做投行,啊女聽到已走夾唔唞,吾想搵到錢都使吾到

作者: sumikogurashi    時間: 22-11-27 15:50

lm251099 發表於 22-11-21 01:22
...
咁每個人對辛苦度和挑戰性的睇法唔同嘅
作者: ratafan    時間: 22-12-3 20:18

lm251099 發表於 22-11-21 01:22
...

可以提早退休,大把時間使,尼個係10年前standard,最近幾年唔清楚

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5