教育王國

標題: Band1A的光環? [打印本頁]

作者: 阿珠媽2號    時間: 21-11-17 09:04     標題: Band1A的光環?

小囡觀塘區普通小學級5內,(英文雖有A,但基礎一般)。只有一些音樂和校內比賽獎狀、面試一般(自信不足)。若自行選同區1A的藍田聖保祿又怕有里點吃力,如想考慮東區嘉諾撒書院會否要求低了一點呢?請指教,

作者: gracelam    時間: 21-11-17 09:37

阿珠媽2號 發表於 21-11-17 09:04
小囡觀塘區普通小學級5內,(英文雖有A,但基礎一般)。只有一些音樂和校內比賽獎狀、面試一般(自信不足)。 ...

藍祿係B1A

作者: bobbob    時間: 21-11-17 09:49

小囡觀塘區普通小學級5內,(英文雖有A,但基礎一般)。只有一些音樂和校內比賽獎狀、面試一般(自信不足)。 ...
級5揀cc好似委屈咗啲。。。以佢哋今年嘅成績,band 1都未必有
https://www.canossa.edu.hk/images/2122/Docs/2021AnnualSchoolReport.pdf

作者: tpmon    時間: 21-11-17 09:54

你囡的小學,過往級5通常入到什麼中學?

你是否一定要選女校?

作者: gracelam    時間: 21-11-17 09:56

試吓張祝珊

女校可試上智, 油真

自一可進取BPS, YWGS

作者: 0030    時間: 21-11-17 09:58

自行一間本區藍田聖保祿,跨區東區~可行嗎?
作者: hkpapa852    時間: 21-11-17 10:05

gracelam 發表於 21-11-17 09:37
藍祿係B1A
其實我都講過N次, 觀塘區多年嚟都無一間公開試水平達B1A既中學
作者: YmOra    時間: 21-11-17 10:05

囡囡好鍾意"聖保祿"嗎?

作者: gracelam    時間: 21-11-17 10:12

hkpapa852 發表於 21-11-17 10:05
其實我都講過N次, 觀塘區多年嚟都無一間公開試水平達B1A既中學

我有睇你哋辛苦整嘅數據!

所以先咁問

作者: Poyau    時間: 21-11-17 13:07

有無考慮同系 SPSS ?
透明度較高 有公佈成績

作者: tpmon    時間: 21-11-17 13:42

秀明屬官塘區程度普通的小學,也有自行入到張祝珊。

可衡量你孩子小學的級數比秀明好或差,也估到自行機會。

https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1604888447RtUN4.pdf

作者: tkhhung    時間: 21-11-17 14:20

自行 聖保祿 加 張祝珊 前後腳自己决定

作者: 200904    時間: 21-11-17 14:31

回覆 阿珠媽2號 的帖子

同家姐一樣,不是很好!
作者: mcl203    時間: 21-11-17 14:44

張祝珊唔會輕鬆過藍祿,收生要求似乎亦唔會低過~~~

作者: 200904    時間: 21-11-17 14:53

我女都係面試會過度緊張類。所以她當年選張祝珊,我非常贊同。因爲我博CCSC疫情下會取消面試,結果被我博中。
作者: pccw2017    時間: 21-11-17 16:08

0030 發表於 21-11-17 09:58
自行一間本區藍田聖保祿,跨區東區~可行嗎?
可以. 自行無限跨唔跨區
作者: 阿珠媽2號    時間: 21-11-17 16:44

回覆 200904 的帖子

我都想細囡入到YWGS呀!但是佢唔係級頭呀!
作者: 阿珠媽2號    時間: 21-11-17 16:48

爸爸想個囡讀女校,故自一會博YWGS(想同家姐一齊)。但自二唔知揀乜好?

作者: hugub    時間: 21-11-17 16:58

Band 1A學校d英文真係比較深,有d仲跳教F.2野,我近排硏究過有d小學小六仲考緊tenses乍,咩Passive voice, conditional完全冇教,上到1A英中英文真係
作者: tpmon    時間: 21-11-17 17:01

阿珠媽2號 發表於 21-11-17 16:48
爸爸想個囡讀女校,故自一會博YWGS(想同家姐一齊)。但自二唔知揀乜好?

如自二選上智、油真那些級數,你覺得如何?

還是你仍想試自行較難的BPS、MCS、St Mary 這些?

作者: mcl203    時間: 21-11-17 17:03

hugub 發表於 21-11-17 16:58
Band 1A學校d英文真係比較深,有d仲跳教F.2野,我近排硏究過有d小學小六仲考緊tenses乍,咩Passive voice,  ...

某些中學因為F1仲係適應期,而某些中學又認為唔需要適應期,係兩者嘅分別。所以某些中學係偏向收英小生,銜接快啲~~~

作者: 阿珠媽2號    時間: 21-11-17 17:06

多謝🙏🏻賜教!可能會考慮B1b的女校,有沒有什麼建議?

作者: hugub    時間: 21-11-17 17:18

聖母玫瑰
作者: Poyau    時間: 21-11-17 17:31

阿珠媽2號 發表於 21-11-17 17:06

SPSS ?

作者: bobbob    時間: 21-11-17 18:21

hugub 發表於 21-11-17 17:18
聖母玫瑰
呢間應該唔係1b,1c就差不多
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3859158&pid=49002464

作者: bobbob    時間: 21-11-17 18:24

阿珠媽2號 發表於 21-11-17 17:06
坑真
作者: hkpapa852    時間: 21-11-17 18:46

聖家同聖羅撒係比較實際既選擇
作者: 200904    時間: 21-11-18 08:55

我們小學不是級頭,雖然不是正選入,但最後都入到啊(我們不是中西區)。
作者: kirstyau    時間: 21-11-18 13:35     標題: 回覆樓主:

上年我都一樣煩惱,阿妹差家姐DD, 熱門1A危危地,又唔甘心1B, 所以好明白你心情。我地好少少,因有直中包底,所以自行點都博1A。

作者: Face3366    時間: 21-11-28 01:31

阿珠媽2號 發表於 21-11-17 16:44
回覆 200904 的帖子

我都想細囡入到YWGS呀!但是佢唔係級頭呀!
YWGS雖然好熱門,但其實睇番呢兩年升學情況,似乎盛名之下 其實難副?
作者: 王家爸爸    時間: 21-11-28 09:59

如果係觀塘區普通小學既級5,未必係B1A,可能係B1B既機會大啲,如果揀B1A學校,可能連面試既機會都無。程度上,B1B既藍田聖保祿可能會適合,B1C既東區嘉諾撒書院可能讀得輕鬆。邊間適合啲,好睇小朋友既性格,同埋實力。
作者: 王家爸爸    時間: 21-11-28 10:03

阿珠媽2號 發表於 21-11-17 16:48
如果家姐讀緊YWGS,成績又好既話,細囡自一揀YWGS都合理。

作者: tpmon    時間: 21-11-28 10:35

王家爸爸 發表於 21-11-28 10:03
如果家姐讀緊YWGS,成績又好既話,細囡自一揀YWGS都合理。

自行一間報YWGS好合適,因為全in。

作者: christy2011    時間: 21-11-28 11:07

會不會考慮順利/迦密主恩/宣基?
作者: bananaGi    時間: 21-11-29 09:52

hkpapa852 發表於 21-11-17 10:05

我FEEL到你想吐血

作者: bananaGi    時間: 21-11-29 09:56

tpmon 發表於 21-11-17 17:01
如自二選上智、油真那些級數,你覺得如何?

還是你仍想試自行較難的BPS、MCS、St Mary 這些?

上智會容易過ST MARY?? (我指學術上).

作者: bananaGi    時間: 21-11-29 09:59

王家爸爸 發表於 21-11-28 09:59
如果係觀塘區普通小學既級5,未必係B1A,可能係B1B既機會大啲,如果揀B1A學校,可能連面試既機會都無。程度 ...

觀塘區普通小學既級5,已經未必係B1A...
咁我想問下黃大仙一線小學是否只有金泰?
(唔計GH)

作者: hkpapa852    時間: 21-11-29 10:12

bananaGi 發表於 21-11-29 09:59
觀塘區普通小學既級5,已經未必係B1A...咁我想問下黃大仙一線小學是否只有金泰?
(唔計GH)
仲有兩間嘉諾撒
作者: Poyau    時間: 21-11-29 10:15

bananaGi 發表於 21-11-29 09:59
觀塘區普通小學既級5,已經未必係B1A...咁我想問下黃大仙一線小學是否只有金泰?
(唔計GH)

新嘉 / 黃嘉 ?

作者: bananaGi    時間: 21-11-29 10:17

Poyau 發表於 21-11-29 10:15
新嘉 / 黃嘉 ?

新嘉 / 黃嘉.... 其實, 我留意左幾年佢地既派位... 覺得唔係太靚仔...
唔知係咪因為WTS區中學既問題..

作者: bananaGi    時間: 21-11-29 10:19

hkpapa852 發表於 21-11-29 10:12
仲有兩間嘉諾撒

HKPAPA852, 覺得只係比一般好DD....  唔係太多B1A 數目出現...

作者: tpmon    時間: 21-11-29 10:37

bananaGi 發表於 21-11-29 09:56

何需比較到咁細微? 考DSE是靠自己,不是靠中學。

名氣St. Mary 較好因歷史悠久。St. Mary 比外校生申請的位較少。

作者: tpmon    時間: 21-11-29 10:44

bananaGi 發表於 21-11-29 09:56

你選中學其實着重DSE成績(如地區名校上水鄧顯)還是networking 和名氣較好的傳統名校(如YWGS,但DSE不及地區名校)?

有時兩者都同時最top 少有,只有全港最top 幾間中學做到。

作者: Poyau    時間: 21-11-29 12:55

bananaGi 發表於 21-11-29 10:17
新嘉 / 黃嘉.... 其實, 我留意左幾年佢地既派位... 覺得唔係太靚仔...
唔知係咪因為WTS區中學既問題..
...

新嘉2021年近4成升B1中學
官津算唔錯

新嘉2021年
Band^ 官津本區+他區+直資
B1 37+17+7=61 (39.87%)
德愛 7 | 保一 6 保何 10 協和 14 /
聖言 3 觀瑪 1 |
上智 1 MCS 1 聖家 1 聖傑靈 1 蕭明 1 |
伊中 1 黃棣珊 1
旅港 1 黃笏南 1 銀禧 1
善德 1 林裘謀 1 迦密主恩 1
直資: SPC 1 | 協恩 1 德望 1 | 赤提 1 顏寶鈴 3

B2A-1C 6+5+1=12 (7.84%)
可立 6 /
銘基 1 郭得勝 1 體藝 3
直資: 培基 1

B2 9+0+2=11 (7.19%)
聖母 9
直資: 基崇 2

EMI為主中學 52+22+10=84 (54.9%)
其他 69 (45.1%)
----------------------------------------------------------
總數: 153人^^ (100%)

^ 據 hkpapa 全港B1中學名單
^^ 據校務報告

校務報告
https://cps.edu.hk/tc/校務報告

周年報告 2020 - 21
https://cps.edu.hk/sites/default/files/files/zhou_nian_bao_gao_2021.pdf

升中概況
https://cps.edu.hk/tc/升中概況

2021年度派位結果(EMI為主中學)
https://cps.edu.hk/sites/default/files/styles/album_type/public/album/2019-2021nian_du_pai_wei_jie_guo_yi_ying_wen_wei_zhu_yao_jiao_xue_yu_yan_de_zhong_xue_3.png

作者: bananaGi    時間: 21-11-30 15:58

回覆 Poyau 的帖子

如果計B1A, 是否只有以下?保一 6
上智 1
MCS 1
伊中 1
旅港 1
黃笏南 1
迦密主恩 1
SPC 1
協恩 1

德望 1

作者: Kirin007    時間: 21-11-30 16:44

bananaGi 發表於 21-11-30 15:58

本區6個可能要打個折扣先

作者: Poyau    時間: 21-12-1 01:21

黃笏南自行未必要B1A生
2021年3322率81.5%
聯招取錄84% 當中學位75%
無公佈4+/5+數字 是否B1B如謎

作者: Poyau    時間: 21-12-1 02:12

黃笏南近年成績供參考

年份 3322 | 聯招取錄 (當中學位)
2021 81.5% 達84% (75%)
2020 94.7% 達89% (>75%)
2019 80.3% 達88% (>70%)
----------------------------------------------------------
2018 71.9% >70%(>50%) 5*+ 12.51%
2017 74.8% >70%(>50%) 5*+ 12.55%
2016 80.6% >70%(>50%) 5+ 21.38%

作者: sunnygirl    時間: 21-12-1 06:10

tpmon 發表於 21-11-29 10:37
何需比較到咁細微? 考DSE是靠自己,不是靠中學。

名氣St. Mary 較好因歷史悠久。St. Mary 比外校生申請的 ...

非常同意,到依家都仲有人相信考DSE係靠間學校?其實揀校風、是否適合自己小朋友已足夠

作者: YmOra    時間: 21-12-1 07:13

sunnygirl 發表於 21-12-1 06:10
非常同意,到依家都仲有人相信考DSE係靠間學校?其實揀校風、是否適合自己小朋友已足夠
...

,讀書係主力自己,副力中學,有時嚴重DD嘅現象係主力自己,副力補習,微力中學

作者: elbar    時間: 21-12-1 09:17

...
係 EK,真係眾人皆醉....

作者: ok3    時間: 21-12-1 13:22

其實入一間好學校, 我覺得最重要係個學習氣氛. 就好似一班人去泳池游水咁, 落到池個個認真去游, 你自自然就會跟住去游. 反之, 落到池個個都係喺池邊傾計唔係游水嘅, 好快你就會傾埋一份.
作者: bananaGi    時間: 21-12-1 14:37

...

何止... 我直情覺得小學已經係自學MODE, 補習MODE.  學校教到既都唔知有無3成?!

作者: mcl203    時間: 21-12-1 16:18

...

你試吓完全DSE唔靠間學校,睇吓成績如何?係正常情況下,係學校嘅時間 Vs 補習班嘅時間,如果完全靠後者,應該可以係前者嘅時候,盡力補充體力~~~

作者: mcl203    時間: 21-12-1 16:24

唔使靠學校,成個樣版放咗係度2年,睇吓呢2年有幾多中學成績下跌。可能,唔使靠學校,可以令自己感覺良好啲,可能就係事實~~~

連升到澎澎聲嘅IB考生,都係全靠學校幫手,先可以有此佳績~~~

作者: medicine    時間: 21-12-1 16:25

mcl203 發表於 21-12-1 16:18

你試吓完全DSE唔靠間學校,睇吓成績如何?係正常情況下,係 ...
閣下在講緊學霸?
PS:當年,有同學趴係張薹,俾(巡堂)老師見到必定罰做🐧.但某個同學(間中)趴係度,就算整堂亦沒人理.

作者: mcl203    時間: 21-12-1 16:29

medicine 發表於 21-12-1 16:25
閣下在講緊學霸?
PS:當年,有同學趴係張薹,俾(巡堂)老師見到必定罰做🐧.但某個同學(間中)趴係度,就算 ...

直情請長假唔返啦,反正返學都無用~~~

我估,通適,前中後三線學生都岩~~~

作者: Zleep    時間: 21-12-1 16:43

學生番學唔靠學校?
定因為學校唔理佢?

我很亂呀
作者: 天外之人    時間: 21-12-1 16:53

bananaGi 發表於 21-12-1 14:37
何止... 我直情覺得小學已經係自學MODE, 補習MODE.  學校教到既都唔知有無3成?!
...
可想而知香港教育幾咁悲哀
作者: 天外之人    時間: 21-12-1 16:56

回覆 mcl203 的帖子

我都睇緊我小朋友,現在冇補習情況下,衹係得學校教育會有什麼結果.
作者: 天外之人    時間: 21-12-1 16:57

回覆 mcl203 的帖子

我就覺得唔洗睇呢兩年,早就已經差咗.
作者: PTL_L    時間: 21-12-1 17:03

mcl203 發表於 21-12-1 16:24
唔使靠學校,成個樣版放咗係度2年,睇吓呢2年有幾多中學成績下跌。可能,唔使靠學校,可以令自己感覺良好啲 ...
咁如果疫市反升,又可以點理解?
作者: sunnygirl    時間: 21-12-1 17:20

mcl203 發表於 21-12-1 16:18

你試吓完全DSE唔靠間學校,睇吓成績如何?係正常情況下,係 ...

我意思係好多人迷信以為入到1A學校就可以直入3大神科,其實學生自己唔努力、唔出去進補下,真係靠1A光環就可以“升天”?

作者: mcl203    時間: 21-12-1 17:39

PTL_L 發表於 21-12-1 17:03
咁如果疫市反升,又可以點理解?

IB咪疫市下升囉~~~

作者: mcl203    時間: 21-12-1 17:48

sunnygirl 發表於 21-12-1 17:20
我意思係好多人迷信以為入到1A學校就可以直入3大神科,其實學生自己唔努力、唔出去進補下,真係靠1A光環就 ...

早啲解釋清楚嘛,呢果幾句搞到引蛇出洞,反1A支持者擁現添。原來唔係咁嘅意思,誤會晒~~~

作者: hkpapa852    時間: 21-12-1 17:53

mcl203 發表於 21-12-1 17:48
早啲解釋清楚嘛,呢果幾句搞到引蛇出洞,反1A支持者擁現添。原來唔係咁嘅意思,誤會晒~~~
...
其實我反而想知
所謂 "Band 1A 的光環", 到底係邊個封俾邊個既呢?

作者: mcl203    時間: 21-12-1 17:57

hkpapa852 發表於 21-12-1 17:53
其實我反而想知
所謂 "Band 1A 的光環", 到底係邊個封俾邊個既呢?

Band 1A有光環 或 反Band1A有光環嘅支持者,先決要心中認為有光環嘅存在~~~

作者: hkpapa852    時間: 21-12-1 17:59

mcl203 發表於 21-12-1 17:57
Band 1A有光環 或 反Band1A有光環嘅支持者,先決要心中認為有光環嘅存在~~~
...

即係點解有D "佛祖" / "觀音" 畫像會有光環, 有D唔會有既原理?

作者: elbar    時間: 21-12-1 18:20

我意思係好多人迷信以為入到1A學校就可以直入3大神科,其實學生自己唔努力、唔出去進補下,真係靠1A光環就 ...

點出事實的真相  

作者: YmOra    時間: 21-12-2 07:26

ok3 發表於 21-12-1 13:22
其實入一間好學校, 我覺得最重要係個學習氣氛. 就好似一班人去泳池游水咁, 落到池個個認真去游, 你自自然就 ...

"氣氛"的確可以把"鍛鍊"嘅心帶出來令學習過程攪得熱烘烘。不過,游水訓練有DD唔同,游水運動員努力練習,無論响泳池或是室內器械訓練都有"教練"全程mon住進度,目標係為提升,"主力"可以話係運動員和教練(即老師)共同付出,而學校則不是取決於老師付出的力的多少,學生想成績有提升,就必需靠"自發力"來決定,老師响堂上出力[45分/每科每堂],自己就要出力[45分鐘x3/x5/x10倍]時間才有資格""晉身""自己間中學的""入U率名單""中,否則,只會""跌進""自己間中學的""(1減入U率名單)""中。其實,(自發出力>中學出力)都好正常

作者: YmOra    時間: 21-12-2 07:40

其實,等學生去取帶嘅"1A光環"旁邊係附有一份"說明指引",想成為我校"入U族群"帶上光環代表學校發亮光,努力讀書是常識嘛!否則,環就無你份了,"則門"離開就輪到你呢!睇1A校的光環的同時,亦需要留意則門離你孩子""有多近""才是"選校"的重要因素之一。

作者: bobbob    時間: 21-12-2 11:36

呢度冇人會話讀1a實入3大神科(因為數數下分分鐘過百間1a),不過會話讀傳統名校可以名氣搭夠,舊生network強勁,讀唔成書都可以做人生勝利組!

作者: bananaGi    時間: 21-12-2 11:49

天外之人 發表於 21-12-1 16:53
可想而知香港教育幾咁悲哀

考既野... 都未必教過....
淨係跟學校, 背埋書, 唔好錯, 考試頂盡80分!!  
如果有錯, 就得返70分....

個20分係家長發功

作者: kirstyau    時間: 21-12-2 12:24

冇甘天真呀!? 斷估唔會有人入到就翹埋雙手等升天掛。 我都同女講入左好學校只係個開始,之後唔努力學校幾靚DSE都唔關你事。

作者: 天外之人    時間: 21-12-2 12:41

所以這個教育制度因為學校令家長混淆,歸根究底應該係學生自己,所以正常理應所有中學都可以學到野,學到自己想學既野先係正確教育意念. 感覺現今教育令小朋友好像機械人般死板,睇到好多所謂靠1A光環出來既學生,就算入了大學出來都平平無奇.
作者: YmOra    時間: 21-12-2 12:52

kirstyau 發表於 21-12-2 12:24
冇甘天真呀!? 斷估唔會有人入到就翹埋雙手等升天掛。 我都同女講入左好學校只係個開始,之後唔努力學校 ...

但係,仲係好多人以為應"歸功"於中學嘛!!真係以為翹埋手就有得"餵食"呢!!要出人頭地,"努力付出"係必然嘛!

作者: mcl203    時間: 21-12-2 14:08

笑咗,若果1A完全無1A嘅價值,真係幾天真mode。你又努力,人哋又努力,咁點解成績做唔到1A嘅成績先,1A係坊評。成績完全唔関1A中學事,咪試吓1C中學走過1A成績出嚟囉,所謂有圖有真相~~~

作者: mcl203    時間: 21-12-2 14:12

kirstyau 發表於 21-12-2 12:24
冇甘天真呀!? 斷估唔會有人入到就翹埋雙手等升天掛。 我都同女講入左好學校只係個開始,之後唔努力學校 ...

似乎,人哋係話成績同1A中學係完全無関,努力可解決一切~~~

作者: Zleep    時間: 21-12-2 14:15

mcl203 發表於 21-12-2 14:12
似乎,人哋係話成績同1A中學係完全無関,努力可解決一切~~~
但努力又入唔到1A, 真諷刺
讀書邊度都一樣,龍門搬很遠呀真係

作者: kirstyau    時間: 21-12-2 14:20

mcl203 發表於 21-12-2 14:12

無論小學,中學都有朋友問我,學校老師教得好唔好,關唔關愛呀!? 真係唔識答,只可以話睇彩數,1A校一樣有Hea老師。人地學校點唔知,但有得甘上下成績中學,學習氣氛帶動到大家一齊讀書,家姐會約埋一齊補習,去自修室溫書,朋友間互補不足,就係我感受到既Band1學校。

作者: mcl203    時間: 21-12-2 14:20

bobbob 發表於 21-12-2 11:36
呢度冇人會話讀1a實入3大神科(因為數數下分分鐘過百間1a),不過會話讀傳統名校可以名氣搭夠,舊生network ...

岩岩先有網友係升大區分享緊啲16分威力,有興趣過去睇吓,中學係咪真係幫到手~~~

作者: mcl203    時間: 21-12-2 14:21

kirstyau 發表於 21-12-2 14:20
無論小學,中學都有朋友問我,學校老師教得好唔好,關唔關愛呀!?  真係唔識答,只可以話睇彩數 ...

自己努力可改變一切,網友話嘅~~~

作者: mcl203    時間: 21-12-2 14:24

Zleep 發表於 21-12-2 14:15
但努力又入唔到1A, 真諷刺
讀書邊度都一樣,龍門搬很遠呀真係
...

就用LW做例子,入醫都幾位啦,LW 1A都無料到,否定佢嘅付出,努力可改變命運,咪交張圖出嚟睇吓囉~~~

作者: YmOra    時間: 21-12-2 14:29

無論小學,中學都有朋友問我,學校老師教得好唔好,關唔關愛呀!?  真係唔識答,只可以話睇彩數 ...

係呀!有共同目標一齊溫習真係好好,互相鼓勵嘅氣氛好重要,好懷念以前响"自修室"的日子。

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-12-2 14:32

mcl203 發表於 21-12-2 14:21
自己努力可改變一切,網友話嘅~~~
自己努力都入唔到 1A,但後來自己努力就入到神科,神邏輯!
作者: YmOra    時間: 21-12-2 14:33

唔知e+疫情仲可唔可以去自修室溫書呢?你的孩子有去嗎?我嗰個比較鍾意响屋企溫,上年"疫假"習慣咗一到下午就响家溫習,e+要返番全日反而唔慣。

作者: mcl203    時間: 21-12-2 14:36

小鹿揀學校 發表於 21-12-2 14:32

係中學呀,唔係個人呀。堅想睇卒仔抽車,學下野都好吖~~~

作者: kirstyau    時間: 21-12-2 14:52

YmOra 發表於 21-12-2 14:33
唔知e+疫情仲可唔可以去自修室溫書呢?你的孩子有去嗎?我嗰個比較鍾意响屋企溫,上年"疫假"習慣咗一到 ...

圖書館自修室開返啦!

作者: YmOra    時間: 21-12-2 15:06

kirstyau 發表於 21-12-2 14:52
圖書館自修室開返啦!

雖然開返,但要帶著"口罩"坐成日,空氣唔夠會唔會影響學習㗎?!
我嗰個就算响屋企溫溫下都會大打喊露,好似缺氧咁!

作者: kirstyau    時間: 21-12-2 15:08

YmOra 發表於 21-12-2 15:06
雖然開返,但要帶著"口罩"坐成日,空氣唔夠會唔會影響學習㗎?!

當係學校甘掛,鍾意一齊溫冇所謂。

作者: YmOra    時間: 21-12-2 15:10

kirstyau 發表於 21-12-2 15:08
當係學校甘掛,鍾意一齊溫冇所謂。

是的。最緊要溫得有效就是了。大家努力吧!

作者: Zleep    時間: 21-12-2 15:47

小鹿揀學校 發表於 21-12-2 14:32
我都唔知點解讀呢句。
講真讀書靠自己,B1A 生都有低能兒,會唔會清楚直接d ?
band 3 仔都可以開竅,學校根本零作用

作者: mcl203    時間: 21-12-2 15:50

Zleep 發表於 21-12-2 15:47
我都唔知點解讀呢句。
band 3 仔都可以開竅,學校 ...

自己係1A仔,可能,有不同嘅解讀~~~

作者: 小鹿揀學校    時間: 21-12-2 15:55

Zleep 發表於 21-12-2 15:47
我都唔知點解讀呢句。
band 3 仔都可以開竅,學校 ...
開到竅的真係如鳳毛麟角,少之又少,似係自我感覺良好的安慰劑多d !
作者: Zleep    時間: 21-12-2 16:09

mcl203 發表於 21-12-2 15:50
自己係1A仔,可能,有不同嘅解讀~~~
咁我認我份人膚淺,而家目標剩係想個女做1A女仲有兩,三年努力,到時我攪唔掂先返黎笑你班1A 學校,你唔好走,等我返黎呀你

作者: mcl203    時間: 21-12-2 16:17

Zleep 發表於 21-12-2 16:09
咁我認我份人膚淺,而家目標剩係想個女做1A女仲有兩,三年努力,到時我攪唔掂先返黎笑你班1A 學校,你唔好 ...

唔會唔會,我哋當年都唔係1A,不過,我唔會去笑1A嘅~~~

作者: YmOra    時間: 21-12-2 16:25

Zleep 發表於 21-12-2 16:09
咁我認我份人膚淺,而家目標剩係想個女做1A女仲有兩,三年努力,到時我攪唔掂先返黎笑你班1A 學校,你唔好 ...

你好攪笑,氹得我哋班C9抱腹大笑。如果真係有哩1日【】,我諗我哋班C9會封你做""英雄""。

作者: bobbob    時間: 21-12-2 16:41

mcl203 發表於 21-12-2 14:20
岩岩先有網友係升大區分享緊啲16分威力,有興趣過去睇吓,中學係咪真係幫到手~~~
...
16分入到poly ot咁勁,係咪你女啲同學呀?
作者: mcl203    時間: 21-12-2 17:06

bobbob 發表於 21-12-2 16:41
16分入到poly ot咁勁,係咪你女啲同學呀?

紅晒啦,完全路人~~~

作者: gracelam    時間: 21-12-2 17:22

YmOra 發表於 21-12-2 14:33
唔知e+疫情仲可唔可以去自修室溫書呢?你的孩子有去嗎?我嗰個比較鍾意响屋企溫,上年"疫假"習慣咗一到 ...

可以呀! 開返好耐, 阿女補完習有時就去自修室打躉!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5