教育王國

標題: 英國回港入住竹篙灣 [打印本頁]

作者: weekychan    時間: 21-12-23 14:45     標題: 英國回港入住竹篙灣

有親戚會1月中由英國回港, 現在英國回港, 落機後要入住竹篙灣四天, 請問竹篙灣這四天住宿要不要自己去book?  幾錢一晚和點付款呢?  我上網看資料, 只說外傭來港才要自己book, 冇講香港人回港怎樣處理.....

請問大家有冇資料可分享一下?  感謝!  

作者: pauline_c    時間: 21-12-23 14:56

竹篙灣唔使 book,亦無收費。

作者: foxli    時間: 21-12-23 15:17

回覆 pauline_c 的帖子

其實都好戇居,洒店又要book足21晚,但有幾日要去竹篙灣。
作者: pauline_c    時間: 21-12-23 15:20

foxli 發表於 21-12-23 15:17
回覆 pauline_c 的帖子

其實都好戇居,洒店又要book足21晚,但有幾日要去竹篙灣。 ...

酒店 book 第5至21日,total 17 晚。而家返香港都係好麻煩嫁啦~

作者: Kmee@@    時間: 21-12-23 15:42

1月中不是已經冇飛機嗎?

作者: Chole    時間: 21-12-23 15:46

Kmee@@ 發表於 21-12-23 15:42
1月中不是已經冇飛機嗎?

暫時直航有維珍,到時有冇好難講。

作者: Kmee@@    時間: 21-12-23 15:49

Chole 發表於 21-12-23 15:46
暫時直航有維珍,到時有冇好難講。

7天4人真係好易斷航。

作者: Chole    時間: 21-12-23 17:47

Kmee@@ 發表於 21-12-23 15:49
7天4人真係好易斷航。

CX 25號之前多一單已經要ban.  VS 計埋個crew 已經四單。

作者: Jennie    時間: 21-12-24 22:48     標題: 回覆樓主:

合理價錢、合適嘅酒店好多都滿晒!
好方面想,4 + 17 = 中間可以出外走走,唔使困足21日,之後仲有7日要在家自我隔離。足足一個月

作者: Chole    時間: 21-12-24 23:11

CX 已經熔斷up until 8 Jan

作者: 小公主媽媽    時間: 21-12-24 23:30

Chole 發表於 21-12-24 23:11
CX 已經熔斷up until 8 Jan

LHR - HKG 已熔斷定HKG- LHR?

作者: 小公主媽媽    時間: 21-12-24 23:33

Jennie 發表於 21-12-24 22:48

合理價錢、合適嘅酒店好多都滿晒!

七天自我監察是可以出街的,自由活動

作者: Chole    時間: 21-12-24 23:55

小公主媽媽 發表於 21-12-24 23:30
LHR - HKG 已熔斷定HKG- LHR?

LHR to HKG

作者: katrinafu    時間: 21-12-25 00:11

Chole 發表於 21-12-24 23:55
LHR to HKG

係喎,真係熔斷了 , 唉 !

Cathay Pacific operated flights from London Heathrow to Hong Kong will be suspended for two weeks from 26DEC2021 to 08JAN2022. This is due to the flight suspension mechanism imposed by CAP599H enforced by the HKSAR Government.

You can rebook your flights or request a refund on our website through Manage BookingOpen a new window, or if you would prefer to speak with someone on the phone or via Whatsapp you can contact our Customer Care Team on:

作者: Chole    時間: 21-12-25 01:37

katrinafu 發表於 21-12-25 00:11

有熔斷到嗎 ? 今日都有航班返港已起飛了,明天7點幾到 ...

已有乘客收到email

圖片附件: myimage.jpg (21-12-25 01:37, 25.58 KB) / 下載次數 15
/forum.php?mod=attachment&aid=MzYzODczfGY0OGEyY2YzfDE3MTY1NDA0MTh8MA%3D%3D

作者: katrinafu    時間: 21-12-25 01:40

Chole 發表於 21-12-25 01:37
已有乘客收到email

剛剛睇到資料 !

作者: newfather    時間: 21-12-25 06:29

katrinafu 發表於 21-12-25 01:40
剛剛睇到資料 !

請問是否只有乘客才收到資料?
還是有公開的地方可以睇到?

作者: Chole    時間: 21-12-25 12:03

今日有25單初步確診,估計應該令到至少有三間航空公司斷溶,包括Korean Airline, Emirates, CX252  。

下午政府會有正式公佈。

作者: llmom    時間: 21-12-25 12:22

Chole 發表於 21-12-25 12:03
今日有25單初步確診,估計應該令到至少有三間航空公司斷溶,包括Korean Airline, Emirates, CX252  。

下 ...

OMG

作者: newfather    時間: 21-12-25 12:39     標題: 回覆樓主:

唔係卦

作者: Chole    時間: 21-12-25 16:52

希望唔係啦!

作者: Chole    時間: 21-12-25 17:23

https://news.now.com/urgentnews.jsp?taskId=25617&refer=Share
作者: llmom    時間: 21-12-25 17:49

Chole 發表於 21-12-25 17:23
https://news.now.com/urgentnews.jsp?taskId=25617&refer=Share

七個確診!點解可以過到PCR test 上機!

作者: llmom    時間: 21-12-25 17:52

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211225/bkn-20211225170628090-1225_00822_001.html

作者: Lofty    時間: 21-12-25 20:34

1月頭 CX 香港飛倫敦會否有影響呢?
作者: silvia_ng    時間: 21-12-25 20:40

Lofty 發表於 21-12-25 20:34
1月頭 CX 香港飛倫敦會否有影響呢?

我女都係一月頭飛 唔知飛唔飛得成

作者: whoo99    時間: 21-12-28 17:48

pauline_c 發表於 21-12-23 14:56
竹篙灣唔使 book,亦無收費。
竹篙灣唔使預約?咁下飛機政府即會安排過去,自己不用管
作者: pauline_c    時間: 21-12-28 18:03

whoo99 發表於 21-12-28 17:48
竹篙灣唔使預約?咁下飛機政府即會安排過去,自己不用管

係呀~ 不過入營之後要通知營地,等佢地安排膳食,返到機場應該會收到指引。
我個仔未返香港,我喺 d group 到收吓風,參考吓~

作者: whoo99    時間: 21-12-28 20:33

pauline_c 發表於 21-12-28 18:03
係呀~ 不過入營之後要通知營地,等佢地安排膳食,返到機場應該會收到指引。
我個仔未返香港,我喺 d group ...
Thanks!
作者: DOCTORGG    時間: 21-12-31 22:13

pauline_c 發表於 21-12-28 18:03
我個仔未返香港,我喺 d group ...

請問是否竹篙灣四日後 政府會有專車送你去 你將入住的第五天酒店呢 ?
又有沒有需要這麼早現在就去book暑假的酒店呢? 因為唔知學校會唔會更改 放暑假的日期,會影響回港的日期。

作者: pauline_c    時間: 21-12-31 23:41

DOCTORGG 發表於 21-12-31 22:13
請問是否竹篙灣四日後 政府會有專車送你去 你將入住的第五天酒店呢 ?
又有沒有需要這麼早現在就去book暑 ...

竹篙灣去酒店坐專車。
我 book 咗暑假隔離酒店,預咗會有好多唔確定性,所以 book 咗可以取消嘅酒店。

作者: DOCTORGG    時間: 21-12-31 23:43

pauline_c 發表於 21-12-31 23:41
竹篙灣去酒店坐專車。
我 book 咗暑假隔離酒店,預咗會有好多唔確定性,所以 book 咗可以取消嘅酒店。
...

請問可否告知哪些酒店是可以取消的?你是否在官網book的?

作者: pauline_c    時間: 21-12-31 23:48

DOCTORGG 發表於 21-12-31 23:43
請問可否告知哪些酒店是可以取消的?你是否在官網book的?

我 book 咗帝盛,你可以打電話去心儀嘅酒店問吓。我直接同酒店訂,有咩變化容易處理 d。

作者: DOCTORGG    時間: 21-12-31 23:53

pauline_c 發表於 21-12-31 23:48
我 book 咗帝盛,你可以打電話去心儀嘅酒店問吓。我直接同酒店訂,有咩變化容易處理 d。
...

請問如果小朋友 1/7中午到香港。 預計4日竹篙灣 17日酒店。 是否應該 book 酒店 5/7-22/7 呢?

作者: PUKU    時間: 21-12-31 23:59     標題: 回覆樓主:

太多變數, 我先book了21晚酒店, 希望到時不用去竹篙灣, 如仍要去就改酒店日數, 改少應該容易過增加。

作者: pauline_c    時間: 22-1-1 00:13

DOCTORGG 發表於 21-12-31 23:53
請問如果小朋友 1/7中午到香港。 預計4日竹篙灣 17日酒店。 是否應該 book 酒店 5/7-22/7 呢?
...

我訂咗21日先

作者: DOCTORGG    時間: 22-1-1 02:05

pauline_c 發表於 22-1-1 00:13
我訂咗21日先

未夠 18歲入住可以嗎?

作者: pauline_c    時間: 22-1-1 03:15

DOCTORGG 發表於 22-1-1 02:05
未夠 18歲入住可以嗎?

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/designated-hotel.html?fbclid=IwAR3TJ9VKY_TsUeDNowIfEKK68q2EjPqSZwEa8-67ulCZ4AzJZWv5Hwke3qM

打電話比酒店 confirm

作者: 幸福花海    時間: 22-1-1 06:48

新一輪酒店又加咗價,一次比一次貴
作者: DOCTORGG    時間: 22-1-1 07:25

pauline_c 發表於 22-1-1 03:15
https://www.coronavirus.gov.hk/chi/designated-hotel.html?fbclid=IwAR3TJ9VKY_TsUeDNowIfEKK68q2EjPqSZ ...

Thank you so much!!  

作者: Bkkleung    時間: 22-1-5 08:17

即係一落機去竹高灣4日不用book,就book 5-21日酒店係米甘?

作者: YuYuMother    時間: 22-1-5 08:31

Bkkleung 發表於 22-1-5 08:17
即係一落機去竹高灣4日不用book,就book 5-21日酒店係米甘?

如果暑假返香港,book 21 日比較穩陣,唔知到時仲要唔要去Penny Bay,要隔離21日book 唔夠就麻煩。

作者: weekychan    時間: 22-1-5 20:33

回覆 Bkkleung 的帖子

有啲酒店會接受你book 17日, 但有啲酒店就要求你要book 21日, 每間酒店要求都唔同, 要問清楚先

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5