教育王國

標題: 留黃大仙還是轉九龍城區 [打印本頁]

作者: 講大同學會    時間: 22-1-27 18:57     標題: 留黃大仙還是轉九龍城區

小兒在黃大仙區一線小學就讀小六,被評為Band 1C,但家住九龍城區。由於黃大仙區Band 1 位不足,曾對班主任表示想轉九龍城區參加統一派位,但她極力主張留在黃大仙,過往經驗是會跌 band的,之前學校曾有相類似的過案,結果派往band 3學校。
現在心大心細,請各位賜教!!

作者: mcl203    時間: 22-1-27 19:20

講大同學會 發表於 22-1-27 18:57
小兒在黃大仙區一線小學就讀小六,被評為Band 1C,但家住九龍城區。由於黃大仙區Band 1 位不足,曾對班主任 ...

如果身處邊缘位置,穩陣做法係留原區執靚個排位,轉區係存在一定風險,尤其是身處非強區而目標係強區,會有跳band風險~~~

作者: wincat    時間: 22-1-27 19:55     標題: 回覆樓主:

九龍城強區,黃大仙弱區,班主任又有數據, 聽班主任講好啲啲

作者: tpmon    時間: 22-1-27 22:45

小兒在黃大仙區一線小學就讀小六,被評為Band 1C,但家住九龍城區。由於黃大仙區Band 1 位不足,曾對班主任 ...

黄大仙B1C生轉去強區九龍城網,有機會跌Band,不建議轉。

在黄大仙大抽獎乙1選協和不錯。不建議乙1選B1A 保一(程度太高B1C生難跟上)或保何 (太谷)。

作者: ppsfung    時間: 22-1-27 22:51

我同你倒轉,學校在九龍城, 家住黃大仙。2次呈分後勉強仍係B1,班主任話若呈三退幾名就會係B1c-2a,所以我有考慮過轉去黃大仙做 b1.

不如你研究吓, 若是九龍城B2學生, 你會點選校, 你睇吓接唔接受到嗰D學校。

作者: Poyau    時間: 22-1-28 09:12

ppsfung 發表於 22-1-27 22:51
我同你倒轉,學校在九龍城, 家住黃大仙。2次呈分後勉強仍係B1,班主任話若呈三退幾名就會係B1c-2a,所以我 ...

B2九龍城區較黃大仙區佳

作者: HadesBB    時間: 22-1-28 09:14

九龍城區brand 1C學校都多,而且多選擇,只係怕跌brand

作者: tpmon    時間: 22-1-28 09:17     標題: 回覆樓主:

最後一次機會轉校網,小學校內截止日期多在2月份內。

作者: gor_c_nine    時間: 22-2-3 23:27

Poyau 發表於 22-1-28 09:12

請問九龍城B2有什麼推介?

作者: Poyau    時間: 22-2-4 00:08

gor_c_nine 發表於 22-2-3 23:27
請問九龍城B2有什麼推介?

男校 陳瑞褀
女校 培道
男女 何官/胡兆熾

作者: bananaGi    時間: 22-2-6 10:38

我同你倒轉,學校在九龍城, 家住黃大仙。2次呈分後勉強仍係B1,班主任話若呈三退幾名就會係B1c-2a,所以我 ...

下 黃大仙無咩b1揀⋯

九龍城多選擇啲喎

作者: ppsfung    時間: 22-2-6 16:42

bananaGi 發表於 22-2-6 10:38
下 黃大仙無咩b1揀⋯

九龍城多選擇啲喎

想返學近,不想去何文田。
不過我哋應該唔轉網,睇呢個勢我女極大機會保持b1。

作者: 王家爸爸    時間: 22-2-6 17:32

最大考慮因素係轉去九龍城區之後,是否仍然係Band 1C,如果係就轉;如果唔係就諗清楚先。
作者: 王家爸爸    時間: 22-2-6 17:37

建議諗清楚先,原因係:如果轉咗去黃大仙,即使保持到BAND1,仍然有可能去咗BAND2。最壞情況係,轉咗去黃大仙,又升唔到BAND,就有機會去咗BAND3。
作者: PuffyBobby    時間: 22-2-15 12:47

回覆 講大同學會 的帖子

你個仔既情況同我女當年一樣, 最終我揀咗自行同埋甲部都係九龍城區中學, 乙部就黃大仙區.  其實黃大仙區無論B1定係B2學校選擇唔多有啲都揀唔落手, 如果你問我意見, 我會揀九龍城區既學校喎, 同埋KL3有跨區借位, 話唔定俾你搏到入其他B1學校呢!
作者: bananaGi    時間: 22-2-16 08:55

PuffyBobby 發表於 22-2-15 12:47
回覆 講大同學會 的帖子

你個仔既情況同我女當年一樣, 最終我揀咗自行同埋甲部都係九龍城區中學, 乙部就黃 ...
TRUE, WTS 真係揀唔落手
作者: PuffyBobby    時間: 22-2-16 14:06

回覆 bananaGi 的帖子

所以我都有少少後悔當年只係一心諗住轉區會跌band (我女係邊緣人) 但就無考慮過KL3既B2中學比KL4既好, 選擇亦都多啲
作者: bananaGi    時間: 22-2-17 09:43

PuffyBobby 發表於 22-2-16 14:06

所以我都有少少後悔當年只係一心諗住轉區會跌band (我女係邊緣人) 但就無考慮過KL3 ...

最後派 WTS?

作者: esther_lam_ny    時間: 22-2-17 13:32

借位一問, KL3 同 NT7 既B2中學比, 女仔邊個網會好.  選擇多啲?
作者: PuffyBobby    時間: 22-2-18 12:18

九龍城
作者: Poyau    時間: 22-2-25 04:04

bananaGi 發表於 22-2-6 10:38
下 黃大仙無咩b1揀⋯

九龍城多選擇啲喎

黃大仙B1以保一為首
但近年成績有起伏

保一
年份 整體5+ | 整體4+
2021 30.1% | 74.2%
2020 36.2% | 76.5%
2019 41.7% | 81.9%
2018 29.3% | 68.9%
2017 39.3% | 78.4%
2016 39.1% | 81.2%
2015 37.3% | 75.2%
2014 38.6%^ | 76.2%
2013 37.4%^ | 76.9%
2012 37.7%^ | 71.3%

^ 據2015年更新較當年公布高
2014 36.5%
2013 36.7%
2012 36.1%

作者: bananaGi    時間: 22-3-11 20:57

Poyau 發表於 22-2-25 04:04
黃大仙B1以保一為首
但近年成績有起伏

向下走.... 精英走晒....
作者: bananaGi    時間: 22-4-3 14:58

你唔考慮保一?

作者: PuffyBobby    時間: 22-4-6 11:57

保一收B1A-1B生, 跨區仲好, 本區B1C就... 搏唔過!  協和或保棠或者有機.
作者: bananaGi    時間: 22-4-6 16:21

PuffyBobby 發表於 22-4-6 11:57

保一收B1A-1B生, 跨區仲好, 本區B1C就... 搏唔過!  協和或保棠或者有機. ...

WTS B1B... 去邊好?  出去跌B1C?

作者: PuffyBobby    時間: 22-4-6 17:49

如果WTS既B1B可以揀保一 (不過好谷, 要有心理準備) 或者協和, 女仔仲可以揀德愛 (但個人觀感唔係太喜歡).  不過WTS既B1中學真係五隻手指數得哂, 如果有得揀, 大抽獎梗係去KL3好啦.
作者: bananaGi    時間: 22-7-21 09:49

Poyau 發表於 22-1-28 09:12

如果B2, 官塘 定 九龍城 定 黃大仙?

作者: bananaGi    時間: 22-7-21 09:53

PuffyBobby 發表於 22-4-6 17:49

如果WTS既B1B可以揀保一 (不過好谷, 要有心理準備) 或者協和, 女仔仲可以揀德愛 (但 ...

KL3 銀禧? 旅港? 黃南? ... 由細到大都係教會學校, 未試過其他團體, 其實會有咩唔同??

作者: Poyau    時間: 22-7-21 11:37

bananaGi 發表於 22-7-21 09:49
如果B2, 官塘 定 九龍城 定 黃大仙?

九龍城 > 官塘 > 黃大仙

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5