教育王國

標題: SPC VS 喇沙 [打印本頁]

作者: bbbbbttttt    時間: 22-4-25 12:41     標題: SPC VS 喇沙

己有SPC OFFER,如果有幸被喇沙取錄,很難做決定,大家可否比D意見,謝謝。

學費地點都不是考慮因素。

作者: DD仔    時間: 22-4-25 12:50

bbbbbttttt 發表於 22-4-25 12:41
己有SPC OFFER,如果有幸被喇沙取錄,很難做決定,大家可否比D意見,謝謝。

學費地點都不是考慮因素。

「很難做決定」- 請問你有什麼困難?

作者: bbbbbttttt    時間: 22-4-25 12:52

回覆 DD仔 的帖子

2間都心儀。喇沙課外活動較適合我仔,但我又怕佢太斯文,適應上有點擔心。

作者: 0030    時間: 22-4-25 12:55

喇沙
作者: chitchit0520    時間: 22-4-25 13:27

作者: 當奴    時間: 22-4-25 13:38

是否級TOP3 男仔才有機會?

作者: Zleep    時間: 22-4-25 13:46

喇沙好d ,校舍大,又唔駛錢(當bonus)

作者: Rpp    時間: 22-4-25 13:54

喇沙,力爭上游保持級80前可以穩守精英班。

作者: behappypapa    時間: 22-4-25 14:57     標題: 回覆樓主:

喇沙都有好多斯文的學生

作者: Mchacha    時間: 22-4-25 16:14

喇沙高中選科會否比SPC難選心儀學科?
因SPC直資,資源應較多嗎?

作者: losoco    時間: 22-4-25 16:28

梗係SPCC啦

將喇沙留給唔洗諗的人
作者: losoco    時間: 22-4-25 16:35

Mchacha 發表於 22-4-25 16:14

視乎心儀科目係乜
喇沙沒有中國文學和世史
如想揀齊phy chem bi
這裏算唔太難
全級頭80應該穩陣揀到

作者: 02413124    時間: 22-4-25 17:51

回覆 Mchacha 的帖子

因佢多班,如果級60基本任你簡,有人話級80都OK
作者: 02413124    時間: 22-4-25 17:52

小朋友都係因為課外活動及地點簡左後者,不過有心理準備,COVID 好多課外活動都變左ZOOM 為主。
作者: behappypapa    時間: 22-4-25 17:58

Mchacha 發表於 22-4-25 16:14

知道曾經有喇沙仔想選文科如Eng lit, History, 因為form4 冇得揀,所以轉左校。佢啊媽啊個仔對理科係完全無興趣。

作者: Mchacha    時間: 22-4-25 19:54

02413124 發表於 22-4-25 17:51

明白,咁其實争上頭80會唔會好大競爭呢?

作者: 02413124    時間: 22-4-25 19:56

Mchacha 發表於 22-4-25 19:54

唔計特異功能(音體)入既,基本自行入我相信ok

作者: Zleep    時間: 22-4-25 20:04

02413124 發表於 22-4-25 19:56
自行收76個,入到去都競爭大,如果要keep 頭80 名。
作者: 02413124    時間: 22-4-25 20:06

Zleep 發表於 22-4-25 20:04
自行收76個,入到去都競爭大,如果要keep 頭80 名。

但呢76唔少都係音體入

作者: behappypapa    時間: 22-4-25 20:08

回覆 Zleep 的帖子

仲有每年都有來自各方的插班生,要keep 住頭80真係唔易
作者: 02413124    時間: 22-4-25 20:14

behappypapa 發表於 22-4-25 20:08

仲有每年都有來自各方的插班生,要keep 住頭80真係唔易

小兒身邊既自行入既同學(有中一至三)(唔係運動/音樂叻既)都keep到頭。聽佢講同我目測都唔算好勤力,會約一齊打機。

作者: tkhhung    時間: 22-4-25 20:55

02413124 發表於 22-4-25 20:14
小兒身邊既自行入既同學(有中一至三)(唔係運動/音樂叻既)都keep到頭。聽佢講同我目測都唔算好勤力,會 ...

原來不使好勤力 都keep 到頭 早講

作者: tkhhung    時間: 22-4-25 20:57

bbbbbttttt 發表於 22-4-25 12:52
回覆 DD仔 的帖子

2間都心儀。喇沙課外活動較適合我仔,但我又怕佢太斯文,適應上有點擔心。

入到喇沙 斯文都變活潑分子 當然好多人想妳入 SPC 多個機會

作者: tkhhung    時間: 22-4-25 21:01

02413124 發表於 22-4-25 17:51

入到F班已算不錯 有交待 我不會要求太高

作者: Rpp    時間: 22-4-25 21:01

Mchacha 發表於 22-4-25 19:54

競爭大,識得有仔小學級頭,係喇沙就過百,力爭80入精英班就睇今年考成點。

作者: tkhhung    時間: 22-4-25 21:13

Rpp 發表於 22-4-25 21:01
競爭大,識得有仔小學級頭,係喇沙就過百,力爭80入精英班就睇今年考成點。
...

F3? 喇沙本身無精英班 只有傳說中嘅神班

作者: 02413124    時間: 22-4-25 21:16

tkhhung 發表於 22-4-25 20:57
入到喇沙 斯文都變活潑分子 當然好多人想妳入 SPC 多個機會

So far 我見斯文都斯文

作者: tkhhung    時間: 22-4-25 21:18

02413124 發表於 22-4-25 21:16
So far 我見斯文都斯文

妳講我仔

作者: Rpp    時間: 22-4-25 21:54

tkhhung 發表於 22-4-25 21:13
F3? 喇沙本身無精英班 只有傳說中嘅神班

冇錯,來緊F4.神班唔係稱精英班咩?

作者: tkhhung    時間: 22-4-25 22:02

Rpp 發表於 22-4-25 21:54
冇錯,來緊F4.神班唔係稱精英班咩?

無 學校無精英班

作者: Rpp    時間: 22-4-25 22:05

tkhhung 發表於 22-4-25 22:02
無 學校無精英班

叫神班吧,有啲家長稱精英班,都係一個稱號。

作者: Rpp    時間: 22-4-25 22:12

tkhhung 發表於 22-4-25 20:55

人哋勤力要你同講哈。

作者: tkhhung    時間: 22-4-25 22:14

Rpp 發表於 22-4-25 22:12

人哋勤力要你同講哈。

大家當然明 表面上

作者: Rpp    時間: 22-4-25 22:19

tkhhung 發表於 22-4-25 22:14
大家當然明 表面上

唔講邊有得笑啫。

作者: 02413124    時間: 22-4-25 22:45

tkhhung 發表於 22-4-25 20:55

學你講自律就得,讀書時讀書,遊戲時遊戲不過呢個暑假我真係見到佢超唔自律

作者: tkhhung    時間: 22-4-25 22:58

02413124 發表於 22-4-25 22:45

學你講自律就得,讀書時讀書,遊戲時遊戲不過呢個 ...

這個一定要 特別選科後 有目標去衝刺

作者: socutebb    時間: 22-4-26 01:36

其實傳說中嘅神班到底會有咩特別?

老師教得好d?notes好d?多d功課?

如果入唔到神班,要去D、E、F 班讀phy chem bio m1/2, 大約要考級幾先入到?

作者: Band5    時間: 22-4-26 02:04

tkhhung 發表於 22-4-25 22:02
無 學校無精英班

大部份B1A學校中四都冇精英班,唔通唔揀熱門科目就唔做得精英?

作者: nalli    時間: 22-4-26 03:02

根據學校官方答案,中四D,E,F,G班都可以揀phy chem bio, 係可選科目唔同非精英班。

官方答案講完,實際情況係中三考試全級頭40名高中多數集中喺G班。坦白講又唔覺得學校會放所有資源喺G班。用家意見係有好老師亦有「一般」老師。

最大分別應該係學生能力同學習氣氛,基本大部分題目班內同學可以解決到,同學間互相氣氛亦十分強烈。

作者: 02413124    時間: 22-4-26 07:50

回覆 socutebb 的帖子

學習氣氛
作者: Rpp    時間: 22-4-26 08:23

nalli 發表於 22-4-26 03:02
根據學校官方答案,中四D,E,F,G班都可以揀phy chem bio, 係可選科目唔同非精英班。

官方答案講完,實際情 ...

資源嘅嘢通常都係唔覺唔覺得,一比較就係有分別。

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-4-26 08:32

引述權威hkpapa話舊年 SPC 成績比 LSC 好,

咁住港島新界咪SPC 囉,九龍咪LSC 囉,你估朝朝晨咁早起身好過癮咩,

張敬hints 言道:「時間要留比自己,唔想早起,就唔好起!」
作者: 02413124    時間: 22-4-26 08:50

Agree 近好D

作者: chitchit0520    時間: 22-4-26 09:34

作者: rsx    時間: 22-4-26 09:50

losoco 發表於 22-4-25 16:35
視乎心儀科目係乜
喇沙沒有中國文學和世史
如想揀齊phy chem bi
一級二百幾人, 咪有好多人迫住讀文科?
作者: tkhhung    時間: 22-4-26 10:53

Band5 發表於 22-4-26 02:04
大部份B1A學校中四都冇精英班,唔通唔揀熱門科目就唔做得精英?

吾揀熱門科目 學校未必有資源可支援同開班比較少或無

作者: Zleep    時間: 22-4-26 10:53

chitchit0520 發表於 22-4-26 09:34
住新界點解會SPC?
屯門出spc,雖然未試過,但睇路線,過海巴去到西隧再轉970 李陞小學落,快既真係可以一個鐘內到。反而喇沙真係相對唔方便ddd

作者: tkhhung    時間: 22-4-26 10:54

rsx 發表於 22-4-26 09:50

還有商科可選

作者: 02413124    時間: 22-4-26 10:55

回覆 rsx 的帖子

https://www.lasalle.edu.hk/eng/classes_and_subjects_offered.html
睇下就知

作者: tkhhung    時間: 22-4-26 10:56

Zleep 發表於 22-4-26 10:53
屯門出spc,雖然未試過,但睇路線,過海巴去到西隧再轉970 李陞小學落,快既真係可以一個鐘內到。反而喇沙 ...

坐巴士最怕塞車同暈車浪

作者: 02413124    時間: 22-4-26 10:56

可能新界西SPC,新界東LSC
作者: Band5    時間: 22-4-26 11:52

tkhhung 發表於 22-4-26 10:53
吾揀熱門科目 學校未必有資源可支援同開班比較少或無

俾得學生揀得嘅科目就代表學校會開班,因為大家揀唔同科目,學校冇辦法將所有精英編埋同一兩班,精英會散落唔同嘅班,變相冇所謂精英班。

當然,爭取讀醫嘅自然會多數揀番phy,chem,bio,同一班就會聚集好多精英,但你唔可以話全班都一定係精英,亦唔可能其他班就冇精英!

除非我對精英班嘅定義同你唔同!

作者: tkhhung    時間: 22-4-26 11:54

Band5 發表於 22-4-26 11:52
俾得學生揀得嘅科目就代表學校會開班,因為大家揀唔同科目,學校冇辦法將所有精英編埋同一兩班,精英會散 ...

我都話 本身學校無精英班

作者: Band5    時間: 22-4-26 12:09

tkhhung 發表於 22-4-26 11:54

唔好意思,睇錯,以為你話“無學校”無精英班!

作者: chitchit0520    時間: 22-4-26 12:14

作者: 02413124    時間: 22-4-26 12:21

回覆 chitchit0520 的帖子

唔怕行,屯馬綫根據 GOOGLE MAP 就新甲界西2間都差不多

作者: Zleep    時間: 22-4-26 12:52

02413124 發表於 22-4-26 12:21
回覆 chitchit0520 的帖子

唔怕行,屯馬綫根據 GOOGLE MAP 就新甲界西2間都差不多
屯馬線最近都宋皇台站,行過去都好遠下,起碼15分鐘,如果打風落雨都幾係野
斯文仔行可能仲要耐d

作者: 02413124    時間: 22-4-26 12:54

Zleep 發表於 22-4-26 12:52
屯馬線最近都宋皇台站,行過去都好遠下,起碼15分鐘,如果打風落雨都幾係野
斯文仔行可能仲要耐d ...

所以懶仔建議係九龍塘站轉小巴

作者: ckcleung    時間: 22-4-26 13:40

Zleep 發表於 22-4-26 12:52
斯文仔行可能仲要耐d ...
宋皇台站b出口,龍崗道搭紅van,青山道紅van最近,旺角紅van行五分鐘
作者: tkhhung    時間: 22-4-26 16:12

02413124 發表於 22-4-26 12:54
所以懶仔建議係九龍塘站轉小巴

返學時 當然要舒服一點

作者: losoco    時間: 22-4-26 20:52

behappypapa 發表於 22-4-25 17:58
知道曾經有喇沙仔想選文科如Eng lit, History, 因為form4 冇得揀,所以轉左校。佢啊媽啊個仔對理科係完全 ...

這裏或者無乜文科給學生在高中讀
但唔會妨礙學生在大學讀文科的

近年(DSE)
有人入北大歴史系
又有人入中大中文系

將來升學
都係睇自己能力同興趣

學校冇得讀Eng Lit
無阻詩人在英國得冠軍呀

作者: losoco    時間: 22-4-26 21:09

02413124 發表於 22-4-25 19:56

大家千祈唔好誤會
以為玩音樂同運動校隊的同學都係成績差

之前有一屆的狀元都係田徑校隊內
有出過接力跑的

前年入中大醫科有個係排球港青

再前一年入港大醫科有個係羽毛球港青

上年中二全級第一的同學係泳隊同拯溺隊的

這裏唔少人係三樣都一樣得的

雖然高年級AB確係有一定數量的運動員

作者: 02413124    時間: 22-4-26 21:11

losoco 發表於 22-4-26 21:09
大家千祈唔好誤會
以為玩音樂同運動校隊的同學都係成績差

唔好誤會,我意思只係靠音體本身唔係級頭入個d.
我都識又級頭,體育又ok,音樂都ok

作者: losoco    時間: 22-4-26 21:17

rsx 發表於 22-4-26 09:50

這裏其實冇乜文科可言
我心中算文科只有中史同Geog

選科的分別只是G班一定要讀Phy Chem M2
A同B班不能選Phy Chem Bi
其他可說是幾乎任選
問題是在總名次挑選科次序的情況下
較後名次的同學可能不能選齊Phy Chem B而已

我識人一百一十幾名
最後獲派Phy Bi Econ
我覺得都ok呀

作者: losoco    時間: 22-4-26 21:50

如果大家覺得要考慮居住地同學校的距離和交通方便程度

咁我覺得喇沙真係不及皇仁呀九華呀咁在地鐵口不遠處

不過這裏真係港九新界東西的同學都有

屯門元朗天水圍真的有
疫情前的學校活動,我遇過2個分別來自屯門同元朗的家長

另外,我仔這屆有2個何日東入來的神人,好勁的
作者: 鳥不起    時間: 22-4-27 08:15

回覆 losoco 的帖子

何日東神人
作者: 小鹿揀學校    時間: 22-4-27 08:50

losoco 發表於 22-4-26 21:17
這裏其實冇乜文科可言
我心中算文科只有中史同Geog

我識人一百一十幾名
最後獲派Phy Bi Econ
我覺得都ok呀
排到級一百一十幾名,應該乜科都揀到㗎嘞噃,
就算最熱門的chem,開成4班,140個位,一定揀到噃⋯⋯

估計 phy bio econ 已是那位同學的揀科首選囉⋯⋯

作者: losoco    時間: 22-4-27 10:44

小鹿揀學校 發表於 22-4-27 08:50
排到級一百一十幾名,應該乜科都揀到㗎嘞噃,
就算最熱門的chem,開成4班,140個位,一定揀到噃⋯⋯

我聽說
如果science subject不及social science subject高分
而總名次不是較高果班人
果科science subject就未必派到

可信嗎?

作者: tkhhung    時間: 22-4-27 10:50

losoco 發表於 22-4-26 21:50
如果大家覺得要考慮居住地同學校的距離和交通方便程度

咁我覺得喇沙真係不及皇仁呀九華呀咁在地鐵口不遠處 ...

怎樣神人? 數學人?我哋都想聽下

作者: losoco    時間: 22-4-27 10:58

tkhhung 發表於 22-4-26 11:54

口講話冇精英班
但以往的選科文件中,我見過佢話派科的其中一個考慮係
The range or spread of scores in that class to reduce differential ability

我覺得就根據這一點去編班的話
加上單性別學校學生選科傾向又相近
自然會得出精英班的結局

作者: tkhhung    時間: 22-4-27 11:01

losoco 發表於 22-4-27 10:58
口講話冇精英班
The range or spread of scores in  ...

其實都沒辦法 一定以成績作為選科基礎 資源適當地運用

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-4-27 11:12

losoco 發表於 22-4-27 10:44
我聽說
如果science subject不及social science subject高分
而總名次不是較高果班人
咁我又冇聽過呢樣噃!
不過,諗諗吓,依家走吓走吓,一級得番200人左右,
4班 chem 成140位,仲唔係個個都揀chem,其他有心揀chem 的,照計冇理由入唔到,更何況級11X 成績都唔係差,冇理由唔比讀某科嘅

作者: losoco    時間: 22-4-27 11:14

tkhhung 發表於 22-4-27 10:50
怎樣神人? 數學人?我哋都想聽下

不要再說了

有人pm我兩位同學的全名
問關於佢地的情況
我怕我可能說得太多了

我在這裏從不會講出同學仔的全名的
既然已經有人知道他們的身分
我就不便多說了

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-4-27 11:18

口講話冇精英班
The range or spread of scores in  ...
根據中三成績排名,按 G,F,E,D……這個順序去分配學生,咁G班唔叫精英班又叫甚麼呢?
作者: tkhhung    時間: 22-4-27 11:22

小鹿揀學校 發表於 22-4-27 11:18
根據中三成績排名,按 G,F,E,D……這個順序去分配學生,咁G班唔叫精英班又叫甚麼呢? ...

4G班

作者: 02413124    時間: 22-4-27 11:46

小鹿揀學校 發表於 22-4-27 11:12
咁我又冇聽過呢樣噃!
不過,諗諗吓,依家走吓走吓,一級得番200人左右,
4班 chem 成140位,仲唔係個個都 ...

中二仲有232

作者: Rpp    時間: 22-4-27 12:27

口講話冇精英班

個個都係精英,亦都唔係名校,某校長講。

作者: LovelyBB06    時間: 22-4-27 14:47

Rpp 發表於 22-4-25 21:01
...
請問那位學生是喇小級頭定係其他小學級頭?
作者: Rpp    時間: 22-4-27 14:48

LovelyBB06 發表於 22-4-27 14:47
請問那位學生是喇小級頭定係其他小學級頭?

其他小學的,不是喇小。

作者: 章太郎    時間: 22-4-27 21:24

小鹿揀學校 發表於 22-4-27 11:18
根據中三成績排名,按 G,F,E,D……這個順序去分配學生,咁G班唔叫精英班又叫甚麼呢? ...

作者: losoco    時間: 22-4-27 21:40

章太郎 發表於 22-4-27 21:24
乜唔係揀m2就g班,m1就f班咩?定係假設級頭都一定揀m2?

G班鐵膽 Phy Chem M2 再拖 Bio Econ BAFS 是但一科

選科稍有偏差都係編入其他班

例如選 Bio Chem Econ M2  都係會編入其他班

唔知明年的安排會唔會變
要等5月下旬去學校聽

作者: 章太郎    時間: 22-4-27 21:48

losoco 發表於 22-4-27 21:40
G班鐵膽 Phy Chem M2 再拖 Bio Econ BAFS 是但一科

作者: losoco    時間: 22-4-27 21:49

LovelyBB06 發表於 22-4-27 14:47
請問那位學生是喇小級頭定係其他小學級頭

以往在喇沙小學是級頭
上到中學部會變成百幾名的機會很微啦

因為同級同學裏,本身已有百幾人以往在他後面
如果他現在考百幾,一係很多喇小同學升級後都大幅進步
一係自行加叩門的一百人都勁到冇朋友
否則真係冇乜可能

作者: bubblebear    時間: 22-4-27 23:05

謝謝樓上詳盡的分享,關於喇小上喇沙,一般喇小考40-50左右的上到書院會唔會保持到百名以內? 因為睇到百名外選科有困難有小小驚

同埋想知喇小考前十的會唔會跳船,定多數直升?
作者: rsx    時間: 22-4-28 08:38

bubblebear 發表於 22-4-27 23:05
謝謝樓上詳盡的分享,關於喇小上喇沙,一般喇小考40-50左右的上到書院會唔會保持到百名以內? 因為睇到百 ...

我早幾年有個鄰居喇沙小级前列的,佢考到QC走咗,唔知點解佢唔直升!返學遠一半!

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-4-28 08:46

章太郎 發表於 22-4-27 21:24
乜唔係揀m2就g班,m1就f班咩?定係假設級頭都一定揀m2?

G班一定要揀 M2,phy,chem,若是級頭揀phy chem 但又走偏面揀 M1,冇錯係會去咗F班,但這些同學真係非常非常之少,少到接近冇.…

一來級頭嗰班有個學霸羣組,早已互相認識,G班多friend d
二來 phy chem bio 的 DSE SBA lab partner 能力比較有保證,SBA 唔會因豬隊友而失分
三來 M2 有位好 math 老師
四來入到 G班好似懶係勁d,威d,識女仔易d , 班裹學習氛圍亦好d⋯⋯

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-4-28 08:55

losoco 發表於 22-4-27 21:40

因為時間表編排關係,F G 班加埋只會有一班bio ,
所以理論上,縱使你排到級36,若前面同學全都揀bio ,級36 都可能飄咗去 D E 班…

以往亦有家長投訴個仔係級前列但飄咗去d二綫班.…

作者: chitchit0520    時間: 22-4-28 09:25

作者: gracelam    時間: 22-4-28 09:33

chitchit0520 發表於 22-4-28 09:25
咁點解要分2綫班呢?

啲叻仔去晒F G班,咁其他班咪變相成為2線班。

高中大多數b1官津中學都係咁,摘星星最多通常集中嗰一兩班。

作者: tkhhung    時間: 22-4-28 10:56

gracelam 發表於 22-4-28 09:33

高中大多數b1官津中學都係咁,摘星星最多通常集中嗰一兩班 ...

學校都要交數 集中教學

作者: Rpp    時間: 22-4-28 11:20

gracelam 發表於 22-4-28 09:33

高中大多數b1官津中學都係咁,摘星星最多通常集中嗰一兩班 ...

又話唔分精英班,個個又爭入FG班,分去其他班又講二線班,家長都係自相矛盾嘅。

作者: gracelam    時間: 22-4-28 11:32

Rpp 發表於 22-4-28 11:20
又話唔分精英班,個個又爭入FG班,分去其他班又講二線班,家長都係自相矛盾嘅。
...

吓! 好多家長由考幼稚園開始已經自相矛盾㗎啦! EK蒲得耐,仲未看透世情?

亞洲區嘅教育制度係汰弱留强,冇得選擇咪要適應環境。係無奈㗎!

作者: mcl203    時間: 22-4-28 11:43

小鹿揀學校 發表於 22-4-28 08:46
G班一定要揀 M2,phy,chem,若是級頭揀phy chem 但又走偏面揀 M1,冇錯係會去咗F班,但這些同學真係非常 ...

係咪可以簡單啲,唔修PhyM2,一定唔可以係精英班出身,缺一不可~~~

作者: losoco    時間: 22-4-28 12:18

我聽聞,嘉多利山有兩班叫 運動精英班
作者: Zleep    時間: 22-4-28 12:25

rsx 發表於 22-4-28 08:38
我早幾年有個鄰居喇沙小级前列的,佢考到QC走咗,唔知點解佢唔直升!返學遠一半!
...
咁可能人地本身係住天后呢

anyway,如果唔係咁既話,真係唔知轉黎做乜,兩間差唔多,但喇小起碼有6年同學仔
作者: socutebb    時間: 22-4-28 12:35

小鹿揀學校 發表於 22-4-28 08:46
G班一定要揀 M2,phy,chem,若是級頭揀phy chem 但又走偏面揀 M1,冇錯係會去咗F班,但這些同學真係非常 ...

其實 SBA lab partner 係咪要順學號分,唔可以選自己d friend?

大約幾多人一group?

phy、chem、bio SBA 全部都要分組做,無自己1個獨立考?

作者: mcl203    時間: 22-4-28 12:38

Zleep 發表於 22-4-28 12:25
咁可能人地本身係住天后呢

anyway,如果唔係咁既話,真係唔知轉黎做乜,兩間差唔多,但喇小起碼有6年同學 ...

我估,QC自行生似乎保證啲,要睇返收生人數。喇小水平亦比兩軒水平高。我會拆開嚟睇,兩校風格亦好唔同~~~

作者: 02413124    時間: 22-4-28 12:49

回覆 bubblebear 的帖子

只知仔個年話有幾個喇小級頭(有D級頭都係小學插班入),上到黎都係級頭
作者: Rpp    時間: 22-4-28 12:55

gracelam 發表於 22-4-28 11:32
吓! 好多家長由考幼稚園開始已經自相矛盾㗎啦!  EK蒲得耐,仲未看透世情?

亞洲區嘅教育制度係汰 ...

似津小囉A班論平均分又高唔過B班,論學科奬A班零,但係學業奬和入名校既又全部A班,資源又明顯係A班多啲。

作者: tkhhung    時間: 22-4-28 13:07

02413124 發表於 22-4-28 12:49
回覆 bubblebear 的帖子

只知仔個年話有幾個喇小級頭(有D級頭都係小學插班入),上到黎都係級頭 ...

怎計才算級頭

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5