教育王國

標題: 英文中學是否英書英教 [打印本頁]

作者: travelman    時間: 22-5-20 12:41     標題: 英文中學是否英書英教

有人話有英中是英書中教,但应该唔会啩?教育署应该唔俾,请问会吗?如果有,边间英中是這样?谢谢各位!

作者: YolandaTam    時間: 22-5-20 14:10     標題: 回覆樓主:

其實除非係英文 EngLit 或者老師唔識中文,否則大部份都係英書中教。

作者: ppsfung    時間: 22-5-20 14:12

travelman 發表於 22-5-20 12:41
有人話有英中是英書中教,但应该唔会啩?教育署应该唔俾,请问会吗?如果有,边间英中是這样?谢谢各位!
...

教署無理由唔俾老師用中文講解吧!
主要睇學生程度和老師習慣。
保一的科學、通識科都會中英混合。相信其他學校都有這情況。

作者: acgy    時間: 22-5-20 14:36

YolandaTam 發表於 22-5-20 14:10
其實除非係英文 EngLit 或者老師唔識中文,否則大部份都係英書中教。

英文中學唔係應該大部份英書英教咩?

作者: jesswu    時間: 22-5-20 15:02

acgy 發表於 22-5-20 14:36
英文中學唔係應該大部份英書英教咩?

試想香港教師即使大學畢業,除非出過國,否則有幾多講英文有native 程度?
如果就住講書,可能表達不足,學生難以明白。
如果native 般流俐,除非英文強的學校校或ncs多的學校,否則一般土生土長中學生,又是否人人應付全部野轉曬明珠台呢?
任何一方勉強行事,教學效果都唔會好。

作者: Rpp    時間: 22-5-20 15:11

標榜英中英教,實則英中,八成中文教學,兩成英文教,兼英文係港式口音,有啲學生口音還比老師好。,

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-5-20 15:13

jesswu 發表於 22-5-20 15:02
試想香港教師即使大學畢業,除非出過國,否則有幾多講英文有native 程度?
如果就住講書,可能表達不足, ...
坦白講,香港地⋯
英文好的人到大學係唔會讀英文嘅.…
Chem 好的人到大學係唔會讀 chem 嘅…

可以到 jupas 官網睇吓 教育大學 收番嚟的學生有幾多英文有星?
看後就應該現實d,唔好期望理科老師可以同學生用英文有效溝通!

作者: jesswu    時間: 22-5-20 15:27

小鹿揀學校 發表於 22-5-20 15:13
坦白講,香港地⋯
英文好的人到大學係唔會讀英文嘅.…
Chem 好的人到大學係唔會讀 chem 嘅…

最弊唔係人人咁理智。
以爲叫得英中就全部用英文,津校變國際。
我以前b1a讀,除英文科/Eng lit全部廣東話教。學校會考成績依然非常不錯。

其實上堂最重要吸收到明白到。如果夾硬用非母語進行,教師學生都辛苦,效果亦唔會好。試想,如果上課有野唔明要用英文問,相信肯舉手的同學即刻減半。
學生或家長若咁着重聽講過程,應該另外強化oral和listening

作者: Rpp    時間: 22-5-20 15:47

jesswu 發表於 22-5-20 15:27
最弊唔係人人咁理智。
我以前b1a讀,除英文科/Eng lit全部廣東話 ...

開頭可能用英文講課十分鐘左右轉番廣東話,講講下老師英文表達開始唔清楚,學生又聽唔明,師生好似一齊塞住,乾脆廣東話講課。

我囡津小教英文老師口音都重,比英文口音佳同學經常指正,老師唔敢嬲嘅。

作者: hohoho36    時間: 22-5-20 16:17

問過我仔,大部分是英文教,但都有用中文講解,唔係實唔明啦!

作者: travelman    時間: 22-5-20 16:19

咁其實間間做英中都得,band 3學生讀也沒有問題

作者: travelman    時間: 22-5-20 16:21

hohoho36 發表於 22-5-20 16:17
問過我仔,大部分是英文教,但都有用中文講解,唔係實唔明啦!

咁就正常 如果全程廣東話,就係中文教學,講深入嘢或解釋就用廣東話 就可以理解

作者: catf2    時間: 22-5-20 16:44

travelman 發表於 22-5-20 16:19

咁又唔會啦. B1 同B3 學生淨係英文科既程度都唔同啦..
~我女讀o個間大部份時間用英文教, 有同學唔明時就會附加吓中文解釋

~Eng Lit. 一定全英文教啦..佢個鬼佬校長親自執教

作者: jesswu    時間: 22-5-20 17:01

travelman 發表於 22-5-20 16:19

咁又唔得wor  
英中教書過程即使用廣東話,課本功課考試都全英。b3英文程度不止是聽講較弱,更加是閲讀書寫能力都弱,剩係一條數學應用題,用英文出,好多B3已解讀唔到

作者: chitchit0520    時間: 22-5-20 18:02

作者: chitchit0520    時間: 22-5-20 18:04

作者: travelman    時間: 22-5-20 18:25

B3學生差 其實主要是小接觸及懶散,大部分不是智商及能力問題,其實中文教也一樣,香港人最差是聽之後是講,閱讀及書寫反而可以操

作者: 黑咪喵    時間: 22-5-20 18:29

...
樓主可以向教育局反映下意見㗎🤭!事實上普通津中極少真係英書英教,除非真係好top嘅傳統英中可以做到英書英教,其實就算學校完全英書英教,試問普通小學升上去嘅英中學生真係可以聽得明老師所講?…
作者: tkinwong    時間: 22-5-20 19:45

黑咪喵 發表於 22-5-20 18:29
樓主可以向教育局反映下意見㗎🤭!事實上普通津中極少真係英書英教,除非真係好top嘅傳統英中可以做 ...

反映完意見,咁就要再減英中數目啦,例如得返最top 嗰班老師和學生先可用英語為教學語言,例如全港前15-20%。

作者: Rpp    時間: 22-5-20 19:56

chitchit0520 發表於 22-5-20 18:02
我見我仔學校,大部分老師英文口音都不錯喎!不是港式,不過也確實不是全部英書英教,我知道數學不是。
...

聽過區IA中學校長的簡介會d英文口音不但港式,sentence structure and vocab 都用得唔係太好,好卡下好唔流暢。

作者: 日本妹妹    時間: 22-5-20 20:55

我識啲英中學校,除了中文科,全部用英文教喎。
除非係 old sea food, 否則現今後生老師 ,好多講英文都好native。
其實遲多2x 年,我估大部分老師口音應唔差。我見阿女和佢啲同學講英文都唔差。
作者: chitchit0520    時間: 22-5-20 21:08

作者: pccw2017    時間: 22-5-20 21:36

...
其他學校我唔知, 我仔女D學校係英書英教的. 尤其阿女果間D老師個個口音唔係英式就美式.非常利害.
作者: pccw2017    時間: 22-5-20 21:45

chitchit0520 發表於 22-5-20 21:08
我覺得而家新一代普遍英文口音係較好,我仔讀直資,可能較多年輕老師,所以真係口音好多都不錯。

但係校 ...
SPCC個現任校長D英文就.....一言難盡.....比好多校友、家長...Di...都係前任校長掂好多.
作者: chitchit0520    時間: 22-5-20 21:55

作者: 日本妹妹    時間: 22-5-20 22:31

回覆 chitchit0520 的帖子

無辦法啦!上一代學英文好難有英國口音,除非外國讀書,回港做老師。就算林鄭講英文都唔好聽,不過佢啲英文文法就ok。

作者: chitchit0520    時間: 22-5-20 22:36

作者: acgy    時間: 22-5-20 23:41

jesswu 發表於 22-5-20 15:02
如果就住講書,可能表達不足, ...

你錯重點了,點解英書英教就一定要native先教得?  

我以前讀中學,因為傳統關係,老師係用全英文,唔會講中文,果d數理老師雖然英文普通,但係你上堂上得耐,就會知其實d老師來來去去都係用果d vocab 同用簡單語句,加上有黑板寫同劃,基本上係好易明。唔好以為英教就好似要考listening咁,當你日日都聽,老師用果d phase同句子係重覆又重覆,好似聽唐僧講喃無啊呢陀佛咁。

作者: 日本妹妹    時間: 22-5-21 08:04

回覆 acgy 的帖子

完全同意。數理用英文上堂其實唔難,真係來來去去都係用某些字眼和內容vocab.  不過中一確實要適應,尤其是中文小學。
其實我自己鍾意用英文書,老師用中文教,因學生更易掌握科目內容重點,話晒我哋1st language 唔係英文,所以用英文上課一定有折扣。
其它科英文用中文上課,有家長話是否需要講比EDB 聽(感覺係投訴),問心:你上數學堂想仔女學英文還是數學課文內容?老師用中文講解就係覺得學生容易明白。英文堂唔用英語上課就話啫。

作者: travelman    時間: 22-5-21 10:14     標題: 回覆樓主:

當然不是投訴學校,我只是想調查英中教學語言,我絕對贊成要用廣東話再快速將重點講一次,讓學生真明白。但作為英中,你都要讓學生pick up 英文,因為大學也是用英文教,初中學生吸收外語最快,是否英中不要辜負這個名牌。但我相信英中應該不小也英教,只要看4+ DSE 英文比例,中中同英中差別便知。

作者: jesswu    時間: 22-5-21 10:25

acgy 發表於 22-5-20 23:41
你錯重點了,點解英書英教就一定要native先教得?  

我以前讀中學,因為傳統關係,老師係用全英文,唔會 ...

你講得好有道理。
最理想當然是全英授課,而老師亦不要求英文native.
然而有些老師口音比較重,或表達不詳,令同學難以明白,或會花多左時間解釋上。因此有可能拖慢教學進度。
我讀書時有俄國人,印巴人,捷克人老師。他們的課真是衹聽懂一半

作者: jesswu    時間: 22-5-21 10:27

travelman 發表於 22-5-21 10:14
當然不是投訴學校,我只是想調查英中教學語言,我絕對贊成要用廣東話再快速將重點講一次,讓學生真明白。但 ...

同意。
我相信有好多真是會英書英教。
但部分又未必會。視乎師資。
所以如果有心選英教的學校,小心再research 一下用家意見

作者: B.B.BaBa    時間: 22-5-21 10:33

pccw2017 發表於 22-5-20 21:45
SPCC個現任校長D英文就.....一言難盡.....比好多校友、家長...Di...都係前任校長掂好多. ...

唔只校友、家長,連學生都............. 其實校長圈都.........
據聞.... 佢本身係英文科老師

作者: Rpp    時間: 22-5-21 10:49

B.B.BaBa 發表於 22-5-21 10:33
唔只校友、家長,連學生都............. 其實校長圈都.........
據聞.... 佢本身係英文科老師
...

講緊潘校長定副校長?係YouTube聽過佢講英文,廣東話舒服好多。

作者: acgy    時間: 22-5-21 10:54

travelman 發表於 22-5-21 10:14
當然不是投訴學校,我只是想調查英中教學語言,我絕對贊成要用廣東話再快速將重點講一次,讓學生真明白。但 ...

我有問過我小朋友係用英文定廣東話,現在初中佢話主要英文,有需要就中文輔助,我覺得冇問題,有需要嘅就用。

不過佢有講其實學生嘅英文程度非常參差,可能呢個原因有需要用中文解釋。

作者: 2009kid    時間: 22-5-21 11:09

自己子女間1A都係中英混合,當然大家英文程度高,講中文就真係輔助作用,關鍵概念會用中文講多次
I mean, …equal to …..
即左邊同右邊要相同

作者: chitchit0520    時間: 22-5-21 11:39

作者: sydneywongaus    時間: 22-5-21 11:52

不定是英文中學, 總之標榜用英文授課的中學, 老師實際上課時都會用中文。
甚至, 高中的選修科對外話係英文授課, 實際卻是讓學生轉中文修讀, 中文考, 文憑試都係中文考
B1尾及B2頭特別多
作者: sydneywongaus    時間: 22-5-21 12:04

黑咪喵 發表於 22-5-20 18:29
樓主可以向教育局反映下意見㗎🤭!事實上普通津中極少真係英書英教,除非真係好top嘅傳統英中可以做 ...
給小朋友時間適應, 都可以的當然小朋友英文唔差才可以
我仔上到B1 (唔算好Top), 本身英文唔差, 好快適應倒

如果能力還好, 用英文上課才是為大學鋪路, 特別對理科有興趣

作者: sydneywongaus    時間: 22-5-21 12:09

chitchit0520 發表於 22-5-21 11:39
你孩子升中未啊?
其實就算部分英書中教都唔怕,始終唔係大部分咁做,我見自己個仔/親友的,英文都進步神 ...
最緊要係英考, 否則佢地唔會去串字, 懶得就懶

有些中學對外說「英教, 英考」, 但實際是「 中教, 中考」

作者: 7-seven    時間: 22-5-21 12:45

英中都要符合一些先決條件(學生能力、老師能力、學校英文支援能力),教育局也會定期檢視上述條件。從結果睇之間肯定有唔小差距,傳統英中中學英文成績普遍好過普通英中,這中間唔單止老師,更多應是學生英文程度差異,學校自己知自己事,如果學生課都聽唔明全英授課又有咩益處。

作者: 黑咪喵    時間: 22-5-21 13:09

sydneywongaus 發表於 22-5-21 12:04
給小朋友時間適應, 都可以的當然小朋友英文唔差才可以
我仔上到B1 (唔算好Top), 本身英文唔差,  ...
當然英文有着數啦,可以咁講:一般band1a學校大約8成英文,其餘2成夾雜中文講解顧及英文弱學生,而band1bc比例就會多少少。最top幾間傳統名校就真係完全英文教書,所以由普通津小升上去嘅小朋友初頭就會跟得好辛苦,因為佢哋同學仔之間溝通都會用英文溝通,大約半年後就會慢慢適應…
作者: rsx    時間: 22-5-21 15:34

黑咪喵 發表於 22-5-21 13:09
當然英文有着數啦,可以咁講:一般band1a學校大約8成英文,其餘2成夾雜中文講解顧及英文弱學生,而band1bc ...

我個仔就係咁,上到中一d同學英文普遍強勁,追得幾辛苦。
佢話補習社的同學好多英文唔識佢都識,但係在學校佢好多英文生字唔識d同學都識

所以真的不可以一概而論,最重要明白啫。

作者: chitchit0520    時間: 22-5-21 16:14

作者: pccw2017    時間: 22-5-21 16:54

chitchit0520 發表於 22-5-20 21:55
我3年前去簡介會,唔知係咪現任呢?
不過我又覺得英文叻唔係大晒,做校長唔係睇呢樣,只要唔太差就ok啦!
...
如果係其他學校就不是問題. SPCC就說不過去了
作者: cheechi    時間: 22-5-21 20:55     標題: 回覆樓主:

我以前band 1女校,唔係最top 的學校,係英書英教的,除非有啲好深既concept 會講中文,否則9成時間係講英文,仲規定小息時搵老師都要講英文,訓練到我今時今日真係用英文諗野,同睇英文係快過中文的。我係好驚訝好多英中係英書中教的。

作者: YolandaTam    時間: 22-5-21 21:20

黑咪喵 發表於 22-5-21 13:09
當然英文有着數啦,可以咁講:一般band1a學校大約8成英文,其餘2成夾雜中文講解顧及英文弱學生,而band1bc ...

旗袍女直無嚴格規定英文及英國文學科以外一定要全英授課。大部份老師,尤其係數理科都選擇英書中教。

作者: sydneywongaus    時間: 22-5-21 21:53

chitchit0520 發表於 22-5-21 16:14
吓,可以咁樣嗎?你指叫英中嗰啲?

真正英中就可能少d, 但都聽過下, 多數總會有少少學生英文唔掂, 學校叫佢用中文考

其他好多B1尾, B2頭的學校小冊子上話高中英文講,
但實際私下是中教, 中考
我以前間中學就係咁, 對外講全英文, 事實是: 修地理有2X個同學, 得3位用英文考, 其他同學全部中文讀, 中文考, 考A-level時都是報中文的

作者: foxli    時間: 22-5-21 23:06

我覺得教會女校英中英教會執行得嚴格啲,女生語言能力應該都比男生強,見好多女校DSE英文科成績都比較勁。
作者: Froggy_joe    時間: 22-5-22 06:08

仔女不同兩間Band1A中學全部都係真英文教學
升上去都要啲時間適應

作者: Rpp    時間: 22-5-22 08:26

某間神津男校都係英文教學,不過,老師有印度,印尼,菲律賓等上課雞同鴨講,英文叻啲嘅同學話都係估估下。唔明學校點解要請英文口音都唔正嘅教學。學生處于學習階段容乜易學埋晒啲口音。

作者: dingyan    時間: 22-5-22 08:48

YolandaTam 發表於 22-5-21 21:20
旗袍女直無嚴格規定英文及英國文學科以外一定要全英授課。大部份老師,尤其係數理 ...

咁網課時聽到又唔覺。。

作者: YolandaTam    時間: 22-5-22 09:27

dingyan 發表於 22-5-22 08:48
咁網課時聽到又唔覺。。

你女初中精英班可能唔同啩。
高中 Chem Phy Econ 數學 都係講中文。

作者: tkinwong    時間: 22-5-22 09:31

如果講考理科,以考公開考試為目的,英書中教完全無問題。

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-5-22 09:51

YolandaTam 發表於 22-5-22 09:27

高中 Chem Phy Econ 數學 都係講中文。

講中文高效易明,唔怪之得你哋科 chem 勁到冇朋友,遠近馳名

你哋科 LS 應該考英文的,但上堂都係講英文教?

作者: chitchit0520    時間: 22-5-22 10:14

作者: Rpp    時間: 22-5-22 10:18

chitchit0520 發表於 22-5-22 10:14
你指既印度/印尼/菲律賓老師,係教咩科呢?

大多擔任數學科,電腦,物理。

作者: chitchit0520    時間: 22-5-22 10:30

作者: Rpp    時間: 22-5-22 10:31

chitchit0520 發表於 22-5-22 10:30
嘩,竟然!
我哋學校無
你指神津,係九龍塘嗰間?

冇錯。

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-5-22 10:35

Rpp 發表於 22-5-22 08:26
某間神津男校都係英文教學,不過,老師有印度,印尼,菲律賓等上課雞同鴨講,英文叻啲嘅同學話都係估估下。 ...
你講得 男~神~津
即係排除咗 SPCC 、DGS 、DBS 、QC
間學校名都幾乎之欲出嘞噃!
但嗰間學校真係唔覺眼有 印度、印尼、菲律賓老師噃?

作者: Rpp    時間: 22-5-22 10:37

小鹿揀學校 發表於 22-5-22 10:35
你講得 男~神~津

有呀,特別初入分到國際班最多。

作者: medicine    時間: 22-5-22 10:42

小鹿揀學校 發表於 22-5-22 10:35
你講得 男~神~津
江湖傳聞,聽聽就算咯.比如"官校老師不教書"都大有市場/捧場客啵.
作者: 小鹿揀學校    時間: 22-5-22 11:08

Rpp 發表於 22-5-22 10:37
有呀,特別初入分到國際班最多。

Ok
或者我講少少背景啦⋯⋯
嗰間學校是由一位法國傳教士創辧,所以傳統每年都會收相當數量的非華語學生,即所謂的 French boys,
這些French boys 當然會被篇埋同一班,即你所謂的國際班,但因French boys 人數少於35人,無可避免會有本地生加入去,這班的班主任是白皮膚的西人,並非印菲人仕,至於其他科亦只係搵番本地老師教,當然教英文,French 除外,唯一一位見過而有深色膚色的老師,佢其實是一位 brother,兼教或甚至義教初中數學、bible,就此而已⋯⋯

你唔係用家,唔好係度散播失實言論呀⋯⋯
等陣嚇怕d小學生唔敢報,令佢哋失去入讀一間好學校的機會就唔好啦

作者: Rpp    時間: 22-5-22 11:21

小鹿揀學校 發表於 22-5-22 11:08
Ok
或者我講少少背景啦⋯⋯
嗰間學校是由一位法國傳教士創辧,所以傳統每年都會收相當數量的非華語學生, ...

我早好幾年係用家,而家大學快畢業,國際班初入就係咁。唔可以講無印尼,菲藉印度老師,并不影響教學質素,只係口音係有少少。

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-5-22 11:28

Rpp 發表於 22-5-22 11:21
我早好幾年係用家,而家大學快畢業,國際班初入就係咁。唔可以講無印尼,菲藉印度老師,并不影響教學質素 ...
我係現在用家!!!

我可以話比你聽現在冇如你所説好多印度、印尼、菲律賓老師,

若你説有,可否說出這麼多印度、印尼、菲律賓老師分別教什麼科呢?

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-5-22 11:44

Rpp 發表於 22-5-22 11:21
我早好幾年係用家,而家大學快畢業,國際班初入就係咁。唔可以講無印尼,菲藉印度老師,并不影響教學質素 ...
仲有呀!你依家就話並不影響教學質素云云…
但唔該你睇番自己係 51樓寫乜⋯
我驚你唔記得,copy 喺下面比你睇番!
講嘢咁茅盾嘅?
係咪散播謠言呢?

某間神津男校都係英文教學,不過,老師有印度,印尼,菲律賓等上課雞同鴨講,英文叻啲嘅同學話都係估估下。唔明學校點解要請英文口音都唔正嘅教學。學生處于學習階段容乜易學埋晒啲口音。

作者: Rpp    時間: 22-5-22 11:47

小鹿揀學校 發表於 22-5-22 11:44
我驚你唔記得,copy 喺下面比你 ...

可能我仔當年蠢,係聽唔明印度老師講D英文,教係數同冰球體育,s4先入G班。

作者: YolandaTam    時間: 22-5-22 11:51

小鹿揀學校 發表於 22-5-22 09:51
講中文高效易明,唔怪之得你哋科 chem 勁到冇朋友,遠近馳名

你哋科 LS 應該考英文的,但上堂都係 ...

LS 視乎個別老師啦,我女嗰位係中英夾雜。

作者: Gooblovebb    時間: 22-5-22 12:30

諗返以前自己女校讀,阿sir通常用中文教,Miss 就英文多。之後上到大學讀當時熱門科目BBA, 其實大部分老師包括最受歡迎嘅教授咪一樣用中文講多

作者: Rpp    時間: 22-5-22 12:36

我衰仔有同學入科大,唔講學系,都係普通話上課,英文其實一半聽唔明要估。

作者: chitchit0520    時間: 22-5-22 13:27

作者: Rpp    時間: 22-5-22 13:34

依家討論間學校或大學要小心謹慎,講唔好方面比鐵粉圍攻,講好方面又成護校,我不嬲有贊有彈。其實最好係乜都唔講最好。

作者: sydneywongaus    時間: 22-5-22 13:35

Rpp 發表於 22-5-22 12:36
我衰仔有同學入科大,唔講學系,都係普通話上課,英文其實一半聽唔明要估。
...
都好睇咩大學, 咩學系, 咩老師但係咩口音都要接受, 只有學生就大學教授

作者: sydneywongaus    時間: 22-5-22 13:39

chitchit0520 發表於 22-5-22 13:27
的確,大學係有用普通話教學,所以其實咩語言都要識。
對, 將來工作時, 咩語言, 咩口音都會有
作者: Rpp    時間: 22-5-22 14:22

sydneywongaus 發表於 22-5-22 13:35
都好睇咩大學, 咩學系, 咩老師但係咩口音都要接受, 只有學生就大學教授
...

無話唔接受,我意思係大學都係有英文口音重聽唔正果教授。

作者: medicine    時間: 22-5-22 15:09

小鹿揀學校 發表於 22-5-22 11:44
我驚你唔記得,copy 喺下面比你 ...

係某個post,有數個講了不實言論(即指直資學校考非DSE人數有沒有人數上限),被指正,仍然百般抵賴(比喻為先係話無天花板,接著話天花板玻璃,睇唔到,最後話天花板沒頂到頭,無影響,可以去翻睇番),這不是"護校"嗎?在這裏,卻被人講成"講唔好方面被鐵粉圍攻,講好方面就成護校,我不嬲有贊有彈".講到自己爛係公證甘.正如被複製的文字,唔講仲以爲嚴重到影響XXXXXX添(最後一句)

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-5-22 16:13

medicine 發表於 22-5-22 15:09
係某個post,有數個講了不實言論(即指直資學校考非DSE人數有沒有人數上限),被指正,仍然百般 ...

是但啦,我都冇咁好氣…
就算有彈冇讃都冇所謂,只要你係第一身經歷,能拿出實例⋯

跟著説到男神校有冰球學,真係聞所未聞!
仲要係印度老師教冰球!真係長知識囉!

唔知講講吓會唔會講到有北歐甚至北極老師教滑浪風帆,或者非洲老師教滑雪呢?

作者: Rpp    時間: 22-5-22 16:53

小鹿揀學校 發表於 22-5-22 16:13
是但啦,我都冇咁好氣…

係曲棍球,冰球是二仔學校混淆了。

作者: medicine    時間: 22-5-22 17:24

小鹿揀學校 發表於 22-5-22 16:13
是但啦,我都冇咁好氣…
講到似層層,原來係混帳了(醬料).

好彩有你指出來咋,若果唔係的話真係以爲北歐(極)學滑浪風帆係宜家潮流添(越傳越玄乎)~~

個個post就係有人"無從考究就絕密料,有稽可查即成笑料",嘩(惑)衆~~

作者: b3410    時間: 22-5-22 17:31

高中理科重點在於教同學知識,就算講外星文大家只要識聽,效果好,都無所謂
見到佢哋上網課,老師好流利英文教,有時突然轉台,又變成中文,一陣又轉,無縫銜接。好似平時佢哋同學之間傾電話,都係咁,而且兩文三語切換。

作者: bbc2018    時間: 22-5-22 17:45

...

阿囡話大部分時間係英書英教,只係有一啲科目有時會用中文再解釋
作者: chitchit0520    時間: 22-5-22 20:19

作者: Rpp    時間: 22-5-22 20:31

chitchit0520 發表於 22-5-22 20:19
我懷疑女仔語文叻啲,所以女校比較能做到全英文。
因為一位中西區女校畢業家長表示佢讀書時係全英文,但而 ...

邊係呀,我覺得主要睇校長帶領同要求。

作者: chitchit0520    時間: 22-5-22 21:21

作者: Yoyolam8899    時間: 22-5-22 21:38

LSC多年前走咗印藉菲藉教師啦,依家剩係印度藉一直教數學同體育曲棍球。佢英文係母語口音新仔未必聽得明,明六七成到 !

作者: Rpp    時間: 22-5-22 21:47

chitchit0520 發表於 22-5-22 21:21
真係?
但係我指嗰間男校已經係英文成績最好嗰幾間啦喎!佢哋校長英文都唔local style架喎!
...

直資?

作者: Rpp    時間: 22-5-22 21:58

Yoyolam8899 發表於 22-5-22 21:38
LSC多年前走咗印藉菲藉教師啦,依家剩係印度藉一直教數學同體育曲棍球。佢英文係母語口音新仔未必聽得明, ...

你係用家?依家教英文係外藉教師?

作者: Froggy_joe    時間: 22-5-23 03:18

依家去下啲Band1A英中的開放日,好多學生都一口流利英語,口音好貼近Native,唔單係上台個一兩個,唔少學生都係
依家英中唔係幾廿年前個啲假英中
時代進步咗好多
我小朋友讀普通小學,啲英文都已經好好聽,講無問題,聽更加無問題
佢哋升到上中學,啲同學英文只有更勁

作者: dingyan    時間: 22-5-23 21:22

謝謝分享。
或者佢哋覺得咁樣幫到理解?但其實咁啲同學好似要理解兩套專有詞匯甚至概念,都未必慳到功夫喎。好處可能第日易啲就呢啲主題同唔同地方嘅人溝通。。

作者: YolandaTam    時間: 22-5-23 21:30

dingyan 發表於 22-5-23 21:22
謝謝分享。
或者佢哋覺得咁樣幫到理解?但其實咁啲同學好似要理解兩套專有詞匯甚至概念,都未 ...

又咁講⋯⋯高中課程趕,概念又難明,我哋學校大部份同學數底又一般老師想盡快詳細講解,咪選擇自己講起最自然嘅語言,如果老師係本地大學畢業嘅話,就自然會選擇講廣東話囉

作者: dingyan    時間: 22-5-23 21:32

YolandaTam 發表於 22-5-23 21:30
又咁講⋯⋯高中課程趕,概念又難明,我哋學校大部份同學數底又一般老師想盡快詳細講解,咪選擇 ...

明白,咁即預中英夾雜啦

作者: YolandaTam    時間: 22-5-23 21:35

dingyan 發表於 22-5-23 21:32
明白,咁即預中英夾雜啦

作者: 天外之人    時間: 22-5-25 14:34

唔一定呀
作者: lisablackpink    時間: 22-5-25 15:43

jesswu 發表於 22-5-20 15:27
最弊唔係人人咁理智。
我以前b1a讀,除英文科/Eng lit全部廣東話 ...

你果間真係B1A? 開名吧!
我當年都係B1女校, 英書英教, 連家政,音樂,連PE都係全英

作者: cornelius    時間: 22-5-25 22:28     標題: 回覆樓主:

其實一個人的語文能力(中或英,甚或其他外語),都唔應該太過倚賴學校或老師,語文叻嘅學生大多係靠自身努力。我哋想當年做學生,免費資源相對貧乏,但對英語有興趣嘅話,總有點辦法(例如睇明珠930,聽英文歌,唱吓 folk songs等等)。相對依家,細細個已可以靠YouTube,大少少則用podcast 學英文,大把免費資源,不過冇熱誠冇動機都係假。

講番主題,當年自己學校算係大部分英書英教,對於一間男官校算係咁,而預科時有好多慕來就讀的外校生(男女拔/Maryknoll/Marymount/德望/St. Mary等等),他們英文普遍都好強,我覺得他們自己的努力係主因。

大學畢業出來做嘢,身邊不乏名校出身的同事(男拔/Paul Boys/St. Jo....),但部分的英文口語能力則十分普通,十分港式,相信他們做學生時並非對英語有講究或有興趣。不過他們的工作能力還是不錯的。

作者: 大江南北    時間: 22-5-26 09:35

ppsfung 發表於 22-5-20 14:12

教署無理由唔俾老師用中文講解吧!

問過學校話英中上堂一個中文都不能用(教署规定)

作者: pccw2017    時間: 22-5-26 09:42

大江南北 發表於 22-5-26 09:35

上有政策, 下有對策
作者: ivayuen    時間: 22-5-26 10:06

那麼請問知唔知有那些英中一定係英書英教
因為現在阿仔連中文有時都要爸爸用英文解釋才知道點解
所以想了解下
作者: Mrs.Wong    時間: 22-5-26 10:21

大江南北 發表於 22-5-26 09:35

有老師表示,按規矩上堂教書唔可以講中文,但係鬧學生就一定用中文;仲有,補課唔屬於正常課堂,好多時長假期安排高中生返學校補課,會用中文教d難明嘅topics

作者: Mrs.Wong    時間: 22-5-26 10:24

ivayuen 發表於 22-5-26 10:06
那麼請問知唔知有那些英中一定係英書英教
因為現在阿仔連中文有時都要爸爸用英文解釋才知道點解
所以想了解 ...

相信DGS, MCS, SPCS…呢d名女校應該只會英書英教

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5