教育王國

標題: 沙田區叩門建議 [打印本頁]

作者: knl2016    時間: 22-6-2 06:26     標題: 沙田區叩門建議

仔仔88校網,都算比較好彩派到陳元喜,打算叩多幾間再做綜合比較。暫時諗住叩88聖心91培基雙呂89靈糧馬循。請問是否合理?有朋友話馬循靈糧同陳元喜其實差唔多冇必要叩,大家點睇?
作者: EggEgg08    時間: 22-6-2 07:07

沙呂似乎今年改了不用1也可以叩,往年學校會寫明,但今年學校叩門資料好似冇這要求

作者: Darklady    時間: 22-6-2 07:36

knl2016 發表於 22-6-2 06:26
仔仔88校網,都算比較好彩派到陳元喜,打算叩多幾間再做綜合比較。暫時諗住叩88聖心91培基雙呂89靈糧馬循。 ...

靈糧只不過馬鞍山二線,沒有必要住大圍走入馬鞍山讀吧
要叩都是馬鞍山主風吧

作者: ahtat    時間: 22-6-2 09:16

EggEgg08 發表於 22-6-2 07:07
沙呂似乎今年改了不用1也可以叩,往年學校會寫明,但今年學校叩門資料好似冇這要求
...

沙呂小早兩年都冇寫明要111,但你唔係111係唔會有面試機會

作者: Poyau    時間: 22-6-2 09:43

knl2016 發表於 22-6-2 06:26
仔仔88校網,都算比較好彩派到陳元喜,打算叩多幾間再做綜合比較。暫時諗住叩88聖心91培基雙呂89靈糧馬循。 ...

陳元喜係88網非直聯小升中成績最佳
沙田區叩門可考慮以下升中成績更佳

91網 一呂 沙呂 培基 一胡 ✓
89網 馬主 ✓ [馬循 X 馬靈 X]
88網 沙官小 ✓ [IHMS? 無公布]

作者: knl2016    時間: 22-6-2 13:28

Poyau 發表於 22-6-2 09:43
陳元喜係88網非直聯小升中成績最佳
沙田區叩門可考慮以下升中成績更佳
多謝,妳嘅意思係咪馬循升中不如陳元喜冇必要叩?
作者: piglover    時間: 22-6-2 13:39

knl2016 發表於 22-6-2 13:28
多謝,妳嘅意思係咪馬循升中不如陳元喜冇必要叩?

你放陳元喜,我代大圍家長感謝你。

作者: knl2016    時間: 22-6-2 13:50

piglover 發表於 22-6-2 13:39
你放陳元喜,我代大圍家長感謝你。
我應該都唔會放啦,只不過想試下可否爭取到更好嘅學校,如果馬循靈糧唔夠陳元喜好咁我就focus on叩雙呂培基啦
作者: bc1019    時間: 22-6-2 14:03

回覆 ahtat 的帖子

0-0-0有機會in,沙田圍果間,睇portfolio,唔知係咪睇埋邊間幼稚園
至於第一城嗰間,舊年就一定要1-1-1 (本區)/1-1-0(誇區)先有得見,唔知今年係咪改左

作者: piglover    時間: 22-6-2 14:26

knl2016 發表於 22-6-2 13:50
我應該都唔會放啦,只不過想試下可否爭取到更好嘅學校,如果馬循靈糧唔夠陳元喜好咁我就focus on叩雙呂培基 ...

一呂本區要1 1 1 ,外區要1 1 0才可以叩,校長講到明㗎

作者: piglover    時間: 22-6-2 14:27

bc1019 發表於 22-6-2 14:03
回覆 ahtat 的帖子

0-0-0有機會in,沙田圍果間,睇portfolio,唔知係咪睇埋邊間幼稚園

今年一呂一樣,無變過。

作者: ss_1012    時間: 22-6-2 15:01

唔洗叩89網嗰2間啦,你88陳元喜唔會差過呢2間,你叩升中有聯繫雙呂培基仲好

作者: behappypapa    時間: 22-6-3 00:34

ahtat 發表於 22-6-2 09:16
沙呂小早兩年都冇寫明要111,但你唔係111係唔會有面試機會

幾年前朋友仔只係1-0-0沙呂都有得见,我想信有睇portfolio

作者: knl2016    時間: 22-6-4 10:53

ss_1012 發表於 22-6-2 15:01
唔洗叩89網嗰2間啦,你88陳元喜唔會差過呢2間,你叩升中有聯繫雙呂培基仲好
...
多謝建議,已經叩咗雙呂培基,不過三間都係000,希望會有機會面試,fingers crossed。
聖心至今仍未公佈小一叩門安排,多數都唔收。

作者: hkhk8888    時間: 22-6-6 12:03

knl2016 發表於 22-6-4 10:53
多謝建議,已經叩咗雙呂培基,不過三間都係000,希望會有機會面試,fingers crossed。
聖心至今仍未公佈小 ...
聖心係唔會有官方叩門既渠道, 但你照交portfolio去學校啦, 學校會照收的
作者: dirtybb2000    時間: 22-6-6 12:55

今年一呂000有得見 揀人見
星期五interview

作者: knl2016    時間: 22-6-6 16:09

hkhk8888 發表於 22-6-6 12:03
聖心係唔會有官方叩門既渠道, 但你照交portfolio去學校啦, 學校會照收的
今朝去交咗,門衛唔喺度,我自己開窗將資料擺入個紙箱,希望佢哋會畀個面試機會啦
作者: knl2016    時間: 22-6-6 16:10

dirtybb2000 發表於 22-6-6 12:55
今年一呂000有得見 揀人見
星期五interview
你已經收到通知啦?係咪電郵通知?你都係000?
作者: hkhk8888    時間: 22-6-6 16:24

knl2016 發表於 22-6-6 16:09
今朝去交咗,門衛唔喺度,我自己開窗將資料擺入個紙箱,希望佢哋會畀個面試機會啦 ...
已pm
作者: knl2016    時間: 22-6-6 16:55

hkhk8888 發表於 22-6-6 16:24
已pm
多謝,已回覆
作者: bsbj    時間: 22-6-6 18:29

沙呂111係咪全部有得見?
作者: imokifurhapi    時間: 22-6-6 18:43

今年一呂000有得見

作者: knl2016    時間: 22-6-6 19:25

imokifurhapi 發表於 22-6-6 18:43
今年一呂000有得見
請問係咪電郵通知interview安排?
作者: imokifurhapi    時間: 22-6-6 20:06

knl2016 發表於 22-6-6 19:25
請問係咪電郵通知interview安排?

電話+電郵

作者: dirtybb2000    時間: 22-6-7 18:47

有沒有人收到沙主和馬主通知?
作者: bbellchung    時間: 22-6-7 20:18

dirtybb2000 發表於 22-6-7 18:47
有沒有人收到沙主和馬主通知?

馬主通知要拍片

作者: dirtybb2000    時間: 22-6-7 20:39

bbellchung 發表於 22-6-7 20:18
馬主通知要拍片
我只收到沙主
馬主係咪111才有份拍

作者: pegchan611    時間: 22-6-7 22:50     標題: 回覆樓主:

想請問去年馬主係未都係拍片

作者: emama_bbaba    時間: 22-6-9 21:52

請教下各位,如果89馬主同油天interview 撞時間,你哋會點揀?
作者: 已刪除用戶    時間: 22-6-9 22:25

emama_bbaba 發表於 22-6-9 21:52
請教下各位,如果89馬主同油天interview 撞時間,你哋會點揀?

睇手上係邊間,如果寶校,馬主,少人爭d,但如果手邊果間都ok,好心儀油天就油天

作者: emama_bbaba    時間: 22-6-9 22:35

回覆 藍尾巴 的帖子

本身有私校offer喺手,不過有細佬跟尾,津校可以慳返啲。機會應該馬主大,但名氣同活動就油天出色。所以難揀
作者: Kellytai    時間: 22-6-9 23:27

dirtybb2000 發表於 22-6-7 20:39
我只收到沙主
馬主係咪111才有份拍

我馬主000 有收拍片要求

作者: hi123hello    時間: 22-6-9 23:33

回覆 emama_bbaba 的帖子

係 新油天 vs 馬主嗎?
作者: emama_bbaba    時間: 22-6-10 00:17

hi123hello 發表於 22-6-9 23:33

係 新油天 vs 馬主嗎?
舊油
作者: kkyoko    時間: 22-6-10 01:24

如果住沙田區會揀馬主
除非勁勁勁中意油天

作者: hi123hello    時間: 22-6-10 07:14

有無問過有無校車去沙田?有校車就支持油天

作者: emama_bbaba    時間: 22-6-10 08:35

回覆 hi123hello 的帖子

有校車啊
作者: Poyau    時間: 22-6-10 10:52

emama_bbaba 發表於 22-6-10 00:17
舊油

舊油天2021年55.8%(82/147人)升B1
男生 升B1 59.3%(48/81人)
女生 升B1 51.5%(34/66人)

2021年
官津本區+他區+直資

男生 51+21+9=81
--------------------------------------------------------
B1/英中^ 36+10+7=53 (65.43%)
本區 36
九華 13 SFXC 13 |
伊中 3 銘基 5 循道 2

他區 10
英皇 1 皇仁 2 港華 1 喇沙 3 聖言 2 |
沙循 1

直資 7
DBS 1 SPC 2 |
港同 2 香島 1 顏寶鈴 1

B2/NR 15+11+2=28 (34.57%)
本區 15
信義 7 新民 5 劉皇發 1 潮公 2

他區 11
SJAC 1 |
唐乃勤 3 九龍工業 1
堅樂 1 五邑 1 朱石麟 1普照 1 瑪中 1
馮堯敬 1

直資 2
慕光 1 匯知 1

女生 39+22+5=66
--------------------------------------------------------
B1/英中^ 26+8+3=37 (56.06%)
本區 26
SMCC 3 油真 13 |
伊中 5 銘基 3 循道 2

他區 8
聖提女 1 BPS 1 上智 1 德雅 1 德愛 1
聖羅撒 1 |
華英 1 沙培 1

直資 3
協恩 1 | 港同 1 顏寶鈴 1

B2/NR 13+14+2=29 (43.94%)
本區 13
信義 5 新民 4 劉皇發 3 潮公 1

他區 14
培道 2 德蘭 1 聖安當 1 |
唐乃勤 2 張明添 1
胡兆熾 1 五筍節 1
高雷 1
燕京 1 路呂 1 馬聖 1 鄧英喜 1

直資 2
基崇 1 STCC 1

按性別
男生 51+21+9=81 (55.10%)
女生 39+22+5=66 (44.90%)
總數: 90+43+14=147 (100%)

按組別
B1/英中^ 62+18+10=90 (61.22%)
B2/NR 28+25+4=57 (38.78%)
總數: 90+43+14=147 (100%)

^ 英中 只計 B1 / B2A-1C

https://www.ymtcps.edu.hk/zh_tw/site/view?name=升中概况

https://www.ymtcps.edu.hk/uploads/images/%E5%8D%87%E4%B8%AD/sspa_202107051.jpg

https://www.ymtcps.edu.hk/uploads/images/%E5%8D%87%E4%B8%AD/%E5%9C%96%E7%89%87%201.png

https://www.ymtcps.edu.hk/uploads/images/%E5%8D%87%E4%B8%AD/%E5%9C%96%E7%89%87%202.png

作者: emama_bbaba    時間: 22-6-10 10:53

多謝各位意見。我最後應該會優先考慮馬主interview

原因:
馬主升中band1比例比油天更高(除非心儀傳統名校九華、伊中,就油天有優勢)
競爭上,無論人數及面試內容,相信油天更多更難
功課量,估計兩者差唔多
油天唯一優勝係名氣及校園活動

作者: Poyau    時間: 22-6-10 11:38

emama_bbaba 發表於 22-6-10 10:53
多謝各位意見。我最後應該會優先考慮馬主interview

原因:

馬主網頁上為部分升中名單(103人)
據校務報告 六年級畢業生123人
2021年近4成升B1(48/123人=39%)

2021年
官津本區+他區+直資

B1 41+2+5=48 (39.02%)
曾肇添 16 沙崇 4 沙呂 1
沙培 6 沙蘇 1 沙循 2 林裘謀 10 沙官 1
他區: 油真 1 | 莫壽增 1
直資: DGS 1 協恩 3 | 赤提 1

B2A-1C 20+0+3=23 (18.70%)
林漢光 6 郭得勝 8 體藝 2 鄭榮之 4
直資: 培基 2 王錦輝 1

B2/NR 26+0+6=32 (26.02%)
馬崇 4 馬聖 1 胡忠 7
馮黃鳳亭 2 基督 2 陳震夏 3
青年會青院 2 楊葛小琳 5
直資: 德信 2 | 林大輝 4

按組別
------------------------------------------------------
B1 41+2+5=48 (39.02%)
B2A-1C 20+0+3=23 (18.70%)
------------------------------------------------------
B1/英中^ 61+2+8=71 (57.72%)
B2/NR 26+0+6=32 (26.02%)
名單上 87+2+14=103 (83.74%)
無公布 20 (16.26%)
總數: 123人 (100%)

^ 英中 只計 B1 / B2A-1C

計劃及報告
https://www.skhmoshs.edu.hk/plan_report.html

2020-2021年度 -周年校務報告 (p.57)
https://www.skhmoshs.edu.hk/document/plan_report/admin_report_2021.pdf

獲派中學學位分配結果
https://www.skhmoshs.edu.hk/sch_result.html

圖片附件: 16548322902701027827353865987739.jpg (22-6-10 11:38, 154.83 KB) / 下載次數 3
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY1MTkyfDA0ZjIzZWIwfDE3MTYyMzMzNTh8MA%3D%3D

作者: emama_bbaba    時間: 22-6-10 12:12

回覆 Poyau 的帖子

多謝分享,我都有睇佢哋網頁。我計1C做band 1, 所以應該2校相差唔遠。但叩門、直資,就一定係油天優勝。

其實難取捨,所以取易不取難。

作者: hi123hello    時間: 22-6-11 06:41

想問有新油天數據嗎?
作者: Poyau    時間: 22-6-11 09:30

emama_bbaba 發表於 22-6-10 12:12

多謝分享,我都有睇佢哋網頁。我計1C做band 1, 所以應該2校相差唔遠。但叩門、直資,就 ...

不用客氣 明白
祝一切順利入讀心儀學校  

作者: Poyau    時間: 22-6-11 10:37

hi123hello 發表於 22-6-11 06:41

想問有新油天數據嗎?

新油天網頁有過去11年升中概況

https://www.ycps.edu.hk/升中派位-2/

作者: Poyau    時間: 22-6-11 13:14

hi123hello 發表於 22-6-11 06:41

想問有新油天數據嗎?

新油天2021年54.3%(82/151人)升B1
校務報告無男女生人數/各自升中數據

新油天2021年升中 #32
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867964&pid=49112417

作者: Yyt123    時間: 22-6-11 16:06

Poyau 發表於 22-6-11 13:14
新油天2021年54.3%(82/151人)升B1
校務報告無男女生人數/各自升中數據

請問54%計埋b1c-b2a嗎?如果只講升中派位,係咪舊油更好?

作者: Poyau    時間: 22-6-11 16:44

Yyt123 發表於 22-6-11 16:06
請問54%計埋b1c-b2a嗎?如果只講升中派位,係咪舊油更好?

新油天54%只計B1 不包括B2A-1C
兩油天整體升中成績不相伯仲
男女比較唔到因新油天無相關公布

作者: kitty5201217    時間: 22-6-13 00:42

回覆 Kellytai 的帖子

我冇收到馬主拍片通知,睇來冇的面試了😮‍💨😩
作者: gomapi    時間: 22-6-23 16:58

樓主我同你相反,000,培基無得見,沙呂有得見

作者: Bugi_bugi    時間: 22-9-23 10:51

回覆 gomapi 的帖子

想問下最後入唔入到, 係咪profolio 夠好定有其他推薦信? 因我都係000 想叩沙呂
作者: gomapi    時間: 22-9-23 10:54

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: soth    時間: 22-9-23 21:19

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: miriam    時間: 22-9-23 21:44

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5