教育王國

標題: 有關HSBC英國戶口 [打印本頁]

作者: mosquitohkg    時間: 22-6-3 16:58     標題: 有關HSBC英國戶口

小弟打去熱線,問有關香港開英國HSBC戶口,對方講一定要有CAS信先得,再加上好多人開,時間比較長,咁樣我想一定趕唔切,咁我想:
係香港,我開張Debit card 同Master 附屬咭比佢先,咁應該就快啲,之後佢去到英國就HSBC自己開戶口,再將戶口number 比我,咁我香港轉錢去佢自己HSBC 戶口交學費同零用,咁樣係咪最好?

其實唔開英國戶口係咪一樣?我香港有綜合戶口,我同銀行買英磅存入自己英磅戶口,咁我個仔係英國用debit card 可直接扣英磅戶口,佢用credit card 我都可以香港用英磅戶口找card數(唔肯定得唔得)咁其實一定要開英國戶口嗎?主要原因為咩?

多謝指教

作者: Mandy2005    時間: 22-6-3 17:47

mosquitohkg 發表於 22-6-3 16:58
小弟打去熱線,問有關香港開英國HSBC戶口,對方講一定要有CAS信先得,再加上好多人開,時間比較長,咁樣我 ...

我係2月尾打hotline問HSBC,回覆話有condition offer 都可以開戶口喇。
你處境正同我一樣,我選擇左debit同credit card開附屬咭比我仔用

作者: rubycourt    時間: 22-6-3 18:02

小弟打去熱線,問有關香港開英國HSBC戶口,對方講一定要有CAS信先得,再加上好多人開,時間比較長,咁樣我 ...

我女之前佢自己係香港匯豐銀行開了個the one戶口加再申請debit card,再打去匯豐海外戶口22333888,跟佢哋講開英國戶口,印象會比條link你填資料,我哋填香港地址,咁英國戶口搞掂就寄香港,如果你怕趕不到就寄英國地址,之後我女再連返佢香港和英國戶口一齊,我一般轉錢就由我係自己香港匯豐轉錢比我女香港的戶口.

作者: YuYuMother    時間: 22-6-3 18:20

呢個問題我都有問過呀女,大學生的話有英國戶口會方便好多。日常生活好多野要自己handle,而且同朋友出街,人地想轉返錢比你無戶口點算呢?英國真係好少用現金的。

你方法都ok,先申請附屬咭比佢,到佢去到英國先再開英國戶口,唔使急住香港開。

作者: rubycourt    時間: 22-6-3 19:27

YuYuMother 發表於 22-6-3 18:20
呢個問題我都有問過呀女,大學生的話有英國戶口會方便好多。日常生活好多野要自己handle,而且同朋友出街 ...

想請問你知道法國是否像英國一樣少用現金,只用加咗入apple pay的debit card是否ok?其實如果不用現金就唔想女帶credit card係身.

作者: YuYuMother    時間: 22-6-3 19:42

rubycourt 發表於 22-6-3 19:27
想請問你知道法國是否像英國一樣少用現金,只用加咗入apple pay的debit card是否ok?其實如果不用現金就唔 ...

法國唔太清楚…. 不過debit card 用唔到的話咁點呢?都要有其他支付方法呀。就算我哋喺香港有時信用卡都碌唔到啦係咪?

作者: poonseelai    時間: 22-6-3 19:54

我孩子到英國開電話号碼,自动轉賑要英國地址銀行户口,到埗自己開户口都好方便

作者: rubycourt    時間: 22-6-3 20:41

YuYuMother 發表於 22-6-3 19:42

法國唔太清楚…. 不過debit card 用唔到的話咁點呢 ...

咁都係,咁唯有叫佢小心d,thx

作者: mosquitohkg    時間: 22-6-3 23:16

poonseelai 發表於 22-6-3 19:54
我孩子到英國開電話号碼,自动轉賑要英國地址銀行户口,到埗自己開户口都好方便
...
我仔用開3台,好似有個香港十英國plan ,有多一個英國電話號碼十上網,我打算香港搞埋係香港我比錢
作者: Poyau    時間: 22-6-3 23:22

YuYuMother 發表於 22-6-3 19:42

法國唔太清楚…. 不過debit card 用唔到的話咁點呢 ...

英國有舖頭只收卡 唔收現金
信用卡亦要 Contactless
或者碌卡入 PIN 無得簽名

作者: anitawong21    時間: 22-6-4 00:51

mosquitohkg 發表於 22-6-3 23:16
我仔用開3台,好似有個香港十英國plan ,有多一個英國電話號碼十上網,我打算香港搞埋係香港我比錢 ...

24個月合約喎,去到至發現收得唔好,佢係咪硬食2年?

作者: 小蜜蜂818    時間: 22-6-4 12:35

兩年前我和阿仔在香港開一個聯名hsbc uk 戶口,程序只係預約hsbc HK 海外戶口部門,只要帶齊開戶文件去一次已經足夠。方便現在免費轉帳和交學費,最好的是香港轉帳英國即刻收到。

作者: 羅絲帽    時間: 22-6-6 20:18     標題: 回覆樓主:

問題係如果你小朋友整唔見咗張咭,你就要將香港銀行補寄的咭速遞去英國。如果他們自己在英國有户口就可以直接寄去宿舍,方便很多。上了大學自己有户口方便好多

作者: cow    時間: 22-6-7 08:30

rubycourt 發表於 22-6-3 19:27
想請問你知道法國是否像英國一樣少用現金,只用加咗入apple pay的debit card是否ok?其實如果不用現金就唔 ...

法國(巴黎)用信用卡像英國一樣普遍。
巴黎 RATP 日 、星期、月、年車票
https://www.ratp.fr/en/titres-et-tarifs

作者: Jennifer0604    時間: 22-6-7 10:12

回覆 anitawong21 的帖子

My son has use a monthly SIM card from Hong Kong 3 in UK. No problem on signal receive.

作者: cpmummy    時間: 22-6-7 14:43

回覆 rubycourt 的帖子

请问你用香港户口转钱比你女香港户口不是只可以转港币吗?甘你女女每次都要自己在香港用港币换英磅后,才可从香港户口转钱到英国户口?

问题是我已经在其他银行换了部分英镑,唔知点先最方便转钱给她。
但现正考累像其他网友甘,先开附属卡给她

作者: cow    時間: 22-6-7 15:14

cpmummy 發表於 22-6-7 14:43

问题是我已经在其他银行换了部分英镑,唔知点先最方便转钱给她。
1. 電匯 (最方便)2. 現鈔存入(有存入上限)

作者: cpmummy    時間: 22-6-7 15:43

cow 發表於 22-6-7 15:14
1. 電匯 (最方便)2. 現鈔存入(有存入上限)
我用开间银行就电汇每次要HKD150, 而现钞就每次最多只可提取GBP3000.
我以为HSBC,户口与户口之间可以免费转账GBP, 看来都系唔得。

我女其实理财非常差,唔想她管理大批钱,请问其实在英国上大学,可唔可以唔开HSBC UK户口,而她只拿住我的附属HSBC HK debit card可行吗? 我可以monitor住个户口。

作者: iamderek    時間: 22-6-7 15:51

羅絲帽 發表於 22-6-6 20:18
問題係如果你小朋友整唔見咗張咭,你就要將香港銀行補寄的咭速遞去英國。如果他們自己在英國有户口就可以直 ...
給你參考實際例子。
阿仔四月底以為唔見咗卡片袋,同時報失香港和英國debit卡。一星期後我收到香港卡,俾啲資料佢,佢上網已經可以activate張卡入Apple Pay。但現在佢準備回港,英國卡還未收到,打電話俾英國RM問,回答話check唔到status,只可以等。可能要等阿仔九月再回英國時,問返宿舍睇吓收唔收到,或者要再報失。

作者: cow    時間: 22-6-7 16:06

cpmummy 發表於 22-6-7 15:43
我用开间银行就电汇每次要HKD150, 而现钞就每次最多只可提取GBP3000.
我以为HSBC,户口与户口之间可以免费 ...
HSBC户口与户口之间可以免费转账GBP
作者: iamderek    時間: 22-6-7 16:17

HSBC英國 媽媽GBP戶口 -> HSBC香港 媽媽GBP戶口 (免費)
HSBC香港 媽媽GBP戶口 -> HSBC香港 女兒GBP戶口 (免費)
銀行或戶口持有人其中一樣要相同,才是免費

日常生活,女兒用你的附屬HSBC HK debit card無問題。但學費和宿費,如果你想分期交,有啲大學會要求一定要用direct debit,咁你或你女兒就需要一個英國銀行戶口

作者: anitawong21    時間: 22-6-7 16:19

cpmummy 發表於 22-6-7 14:43

请问你用香港户口转钱比你女香港户口不是只可以转港币吗?甘你女女每次都要自己在 ...

全球HSBC嘅戶口轉帳都係免費,問題係你D英鎊響另一間香港銀行,轉去另一間香港銀行英鎊戶口只能用電滙,費用可能比你電滙去英國銀行更貴!

或者你又開埋HSBC HK 及UK,你電滙D英鎊入自己Uk account ,適當時間先轉去呀女英國戶口。

如果呀女要響香港開定HSBC Uk ,應該響HSBC hK開咗ONE先,然後可以開Uk account

作者: fefemom    時間: 22-6-7 16:26

HSBC online 轉錢入全球另一 HSBC account 不用手續费, 前提是對方也需要有那個户口的網上理財,如對方沒有online banking, 即使有户口號碼,也不能 online 轉錢到那户口。

作者: YuYuMother    時間: 22-6-7 16:30

iamderek 發表於 22-6-7 16:17
HSBC英國 媽媽GBP戶口 -> HSBC香港 媽媽GBP戶口 (免費)
HSBC香港 媽媽GBP戶口 -> HSBC香港 女兒GBP戶口  ...

不是的。我用HK Hsbc GBP 戶口轉錢去我女hk 或uk Hsbc GBP戶口都係免費。

作者: cow    時間: 22-6-7 16:38

anitawong21 發表於 22-6-7 16:19
全球HSBC嘅戶口轉帳都係免費,問題係你D英鎊響另一間香港銀行,轉去另一間香港銀行英鎊戶口只能用電滙,費 ...

"英鎊響一間香港銀行,
電滙另一間香港銀行" 一般較平
"英鎊響一間香港銀行電滙另一間英國銀行"  一般較貴

作者: iamderek    時間: 22-6-7 16:43

YuYuMother 發表於 22-6-7 16:30
不是的。我用HK Hsbc GBP 戶口轉錢去我女hk 或uk Hsbc GBP戶口都係免費。
新發現。

我用Global transfer只看見自己的戶口,你是用普通轉賬,然後直接輸入女兒的英國戶口號碼嗎?

作者: YuYuMother    時間: 22-6-7 16:46

iamderek 發表於 22-6-7 16:43
新發現。

我用Global transfer只看見自己的戶口,你是用普通轉賬,然後直接輸入女兒的英國戶口號碼嗎?

一樣用global transfer , 要預先登記對方戶口。每次轉錢都即時收到好方便。

作者: iamderek    時間: 22-6-7 16:55

YuYuMother 發表於 22-6-7 16:46
一樣用global transfer , 要預先登記對方戶口。每次轉錢都即時收到好方便。
謝謝,下次試吓先。我現在是分開兩個transactions做

作者: YuYuMother    時間: 22-6-7 17:00

iamderek 發表於 22-6-7 16:55
謝謝,下次試吓先。我現在是分開兩個transactions做

唔使客氣。登記左,佢想轉邊個戶口就轉邊個。

以往我多數transfer 去佢英國戶口,自從佢有香港張debit card 後用多咗,會喺香港戶口扣英鎊,我就索性轉去佢香港戶口。佢自己要幾多錢再轉過英國,我就無再理啦。

作者: cpmummy    時間: 22-6-7 17:38

回覆 iamderek 的帖子

明白啦,唔该嗮,即如交学费要自动转账就一定要开个HSBC UK户口
作者: anitawong21    時間: 22-6-7 17:39

cow 發表於 22-6-7 16:38
"英鎊響一間香港銀行,電滙去另一間香港銀行" 一般較平
"英鎊響一間香港銀行,電滙去另一間英國銀行"  一 ...

其實我上年問過銀行,職員話因為香港兩間不同銀行之間電滙會涉及英國銀行,因為滙英鎊一定要走一轉英國,視乎出入數嗰兩間香港銀行係用邊間英國聯繫銀行,如果彼此冇共同聯繫銀行就會牽涉另一間英國銀行,每間都會收費。但如果香港滙英國通常只會經過兩間或三間銀行,所以會平D。

我上次本來想滙三千幾鎊去我另一間本地銀行,銀行職員解釋完原本我都諗住照做,跟住佢報咗兩個收費加埋大約係三四百港幣,仲話未計可能有額外費用,又唔知要等幾多日。最好笑佢隊咗份表俾我,叫我填埋對家銀行係用邊間英國聯繫我把鬼火唱返屋企上網轉返做港幣都拎走哂

作者: rubycourt    時間: 22-6-7 17:43

之前我女開了香港匯豐和英國匯豐debit card,但她在英國遣失了,因為佢又無加入她手機apple pay,迫住什麼也要用信用卡,咁她報失了,寄回家,我自己申請了香港匯豐銀行debit card加入佢apple pay,現在因為補領返,所以她自己加返自己嗰張,我每次轉£1000比她,又唔怕佢搞到我戶口的錢.其實將來佢去歐洲玩,你也可轉歐羅比子女或佢戶口直接兌換.

作者: cpmummy    時間: 22-6-7 17:43

回覆 anitawong21 的帖子

等我叫她自己系香港试下开唔开到 HSBC HK户口先, 前两年想开户口,点知要预约成个月,结果走左去BOC开,不用一个钟搞定。希望今次再去HSBC顺利啦。
作者: rubycourt    時間: 22-6-7 17:56

cpmummy 發表於 22-6-7 17:38
回覆 iamderek 的帖子

明白啦,唔该嗮,即如交学费要自动转账就一定要开个HSBC UK户口 ...

我女手機壞了上網訂比debit card,但登記地址要銀行個地址是英國,但我女香港張debit card地址是香港,佢有英國張debit card,地址好似都係英國的.,所以用返英國debit card.

作者: cpmummy    時間: 22-6-7 17:58

回覆 YuYuMother 的帖子

唔好意思,想问下学费宿费都是她自己交吗? 用HSBC UK户口交?

作者: cpmummy    時間: 22-6-7 18:00

即她的Applepay是用你的debit card?
Rubycourt,

已经看到你之前的回覆,明白,唔该嗮

作者: rubycourt    時間: 22-6-7 18:01

cow 發表於 22-6-7 08:30
法國(巴黎)用信用卡像英國一樣普遍。
巴黎 RATP 日 、星期、月、年車票
https://www.ratp.fr/en/titres-et ...

謝謝解答!

作者: rubycourt    時間: 22-6-7 18:03

cpmummy 發表於 22-6-7 18:00

之前係,現轉返佢自己HSBC HK debit card.

作者: YuYuMother    時間: 22-6-7 18:04

cpmummy 發表於 22-6-7 17:58

唔好意思,想问下学费宿费都是她自己交吗? 用HSBC UK户口交?

係呀,大學生大個女,自己安排。佢大學portal 直接交,好多支付方法可以揀。

作者: rubycourt    時間: 22-6-7 18:05

cpmummy 發表於 22-6-7 18:00

不過我也會比實體咭佢放宿舍,怕她電話被偷或壞了,坐車食飯也可以用到.

作者: cpmummy    時間: 22-6-7 18:28

明白,其实已经大学生,都应该要自己学管理,只系我唔放心
如果她可以开HSBC香港和英国户口,我都唔想自己开多个英国户口,费事烦,到时系香港续小续小转钱给她算。

作者: YuYuMother    時間: 22-6-7 18:29

cpmummy 發表於 22-6-7 18:28

明白,其实已经大学生,都应该要自己学管理,只系我唔放心

我都無開英國戶口

作者: cow    時間: 22-6-7 19:03

anitawong21 發表於 22-6-7 17:39
其實我上年問過銀行,職員話因為香港兩間不同銀行之間電滙會涉及英國銀行,因為滙英鎊一定要走一轉英國, ...
試過香港銀行電匯英鎊/澳元去香港銀行(涉及不同銀行)。又試過香港銀行電匯歐羅同日元去歐洲同日本,印象中香港銀行去香港銀行手續費較平。
作者: anitawong21    時間: 22-6-7 19:26

rubycourt 發表於 22-6-7 18:05
不過我也會比實體咭佢放宿舍,怕她電話被偷或壞了,坐車食飯也可以用到.
...

其實佢可以考慮開多個Revolut做士啤,唔好轉咁多,小小錢就夠,過歐洲玩都好方便

作者: rubycourt    時間: 22-6-7 20:06

anitawong21 發表於 22-6-7 19:26
其實佢可以考慮開多個Revolut做士啤,唔好轉咁多,小小錢就夠,過歐洲玩都好方便
...

請問revolut是什麼?

作者: anitawong21    時間: 22-6-7 22:47

rubycourt 發表於 22-6-7 20:06
請問revolut是什麼?

虛擬銀行,下載app自己開

作者: hellomanman1981    時間: 22-6-8 10:47

cow 發表於 22-6-7 16:06
HSBC户口与户口之间可以免费转账GBP

如果係HSBC HK 户口,户口與户口之間不可以免費轉賬GBP,都係要用電匯方法

作者: cow    時間: 22-6-8 11:33

回覆 hellomanman1981 的帖子

HSBC HK 户口,户口與户口之間係可以免費轉賬GBP, USD ...
作者: pauline_c    時間: 22-6-8 11:42

hellomanman1981 發表於 22-6-8 10:47
如果係HSBC HK 户口,户口與户口之間不可以免費轉賬GBP,都係要用電匯方法
...

如果大家都有 HSBC HK 戶口,轉帳外幣無手續費。唔同銀行嘅 HK 戶口轉帳外幣,就係當電匯,有手續費。

作者: fefemom    時間: 22-6-8 12:43

pauline_c 發表於 22-6-8 11:42
如果大家都有 HSBC HK 戶口,轉帳外幣無手續費。唔同銀行嘅 HK 戶口轉帳外幣,就係當電匯,有手續費。
...
我問過恒生+試過恒生,滙豐,DBS,轉帳港元,美金,人民幣,歐羅入香港另一銀行户口是不用收手續費,其他外幣當電匯要收。
渣打問過亦試過,即使香港其他銀行,只有轉帳港元和人民幣唔收,美元轉帳一樣收。

作者: cow    時間: 22-6-8 13:26

fefemom 發表於 22-6-8 12:43
我問過恒生+試過恒生,滙豐,DBS,轉帳港元,美金,人民幣,歐羅入香港另一銀行户口是不用收手續費,其他外 ...
Citi bank 美元轉帳好似唔收手續費
作者: anitawong21    時間: 22-6-8 17:19

cow 發表於 22-6-8 13:26
Citi bank 美元轉帳好似唔收手續費

係,本地他行轉美金免費,其實有D銀行都冇收

作者: hellomanman1981    時間: 22-6-8 20:20

cow 發表於 22-6-8 11:33
回覆 hellomanman1981 的帖子

HSBC HK 户口,户口與户口之間係可以免費轉賬GBP, USD ... ...

昨天呀女去開One 户口,個職員話户口與户口之間轉外幣要用電匯有收手續費,建議我用轉數快轉港幣去呀女户口,係呀女户口買英鎊最好

作者: cow    時間: 22-6-9 09:06

hellomanman1981 發表於 22-6-8 20:20
昨天呀女去開One 户口,個職員話户口與户口之間轉外幣要用電匯有收手續費,建議我用轉數快轉港幣 ...
個職員錯
作者: YuYuMother    時間: 22-6-9 09:21

hellomanman1981 發表於 22-6-8 20:20
昨天呀女去開One 户口,個職員話户口與户口之間轉外幣要用電匯有收手續費,建議我用轉數快轉港幣 ...

好多職員都唔清楚答錯….

作者: bananaGi    時間: 22-6-9 10:35

rubycourt 發表於 22-6-3 18:02

我女之前佢自己係香港匯豐銀行開了個the one戶口加再申請d ...

咁佢自己對 英磅?

作者: rubycourt    時間: 22-6-9 10:48

一般我轉入她戶口,如果佢急用也可以自己係她hsbc HK兌換,只要她戶口有錢就可以.

作者: hellomanman1981    時間: 22-6-10 00:09

bananaGi 發表於 22-6-9 10:35
咁佢自己對 英磅?

係呀

作者: anitawong21    時間: 22-6-10 03:36

hellomanman1981 發表於 22-6-10 00:09
係呀

咁自己唱冇話唔得嘅

不過同一間銀行,我英鎊戶口轉入你英鎊戶口都要收手續費?開戶職員點會咁講,炒得喎!其實呀女有冇聽錯?人哋係咪話他行轉英鎊先要TT,所以先叫你用轉數快過錢俾佢ONE戶口,然後自己買英鎊,你諗吓如果係同一間銀行就唔洗轉數快啦

作者: 羅絲帽    時間: 22-6-10 08:27

有乜可能?我和我阿仔HSBC HK 同埋UK 都有英鎊戶口,無論我轉帳入香港(我或我仔)的英鎊戶口,定係由香港global transfer到本人英國戶口,再轉帳到阿仔英國戶口,都沒有收電滙手續費。我大概每2個星期做一次transaction 俾零用我阿仔

作者: SIYip    時間: 22-6-10 08:34

可能只有hk 結算的外幣才不收手續費。至於hk 轉英國,要primer account 先會免手續費。

作者: hellomanman1981    時間: 22-6-10 09:27

anitawong21 發表於 22-6-10 03:36
咁自己唱冇話唔得嘅

不過同一間銀行,我英鎊戶口轉入你英鎊戶口都要收手續費?開戶職員點會咁講 ...

咁係個職員講錯,我同呀女一齊去,我都開埋ONE 户口,問佢佢都係咁講

作者: cow    時間: 22-6-10 11:26

SIYip 發表於 22-6-10 08:34
可能只有hk 結算的外幣才不收手續費。至於hk 轉英國,要primer account 先會免手續費。
...
不是,HK HSBC The ONE transfer GBP to UK HSBC 不收手續費
作者: cow    時間: 22-6-10 11:48

不要盡信任何人包括銀行職員, 今日在銀行存入人民幣, 打算之後簽發電子支票,再存入另一間銀行。 銀行職員話只有港幣電子支票, 但我已完成簽發及存入人民幣電子支票
作者: SIYip    時間: 22-6-10 12:23

cow 發表於 22-6-10 11:26
不是,HK HSBC The ONE transfer GBP to UK HSBC 不收手續費

自己account,唔係premier account 都得?係就唔錯。

作者: cow    時間: 22-6-10 12:34

SIYip 發表於 22-6-10 12:23
自己account,唔係premier account 都得?係就唔錯。

我用過HSBC The ONE 轉英鎊比個女UK HSBC,無手續費 (HSBC有時有匯率優惠)
作者: anitawong21    時間: 22-6-10 16:10

SIYip 發表於 22-6-10 12:23

自從推出咗ONE之後,ONE及以上級別戶口都已經免咗哩項收費啦

作者: mosquitohkg    時間: 22-6-22 13:28

anitawong21 發表於 22-6-10 16:10
自從推出咗ONE之後,ONE及以上級別戶口都已經免咗哩項收費啦
係呀, 上個禮拜終於同個仔申請佐 HSBC UK 戶口, 應該要3個星期會收到信, 會有個人debit card. 而我係香港外幣戶口過英磅比佢用就可以, 但就申請唔到信用咭 ( 我無問點解 ).
而我有premier master card想開 sub card 比佢用, 但原來無得 set limit 既, 我怕佢遺失, 我張咭個額都好大, 所以,佢介紹我即時申請一張好似叫 RED 既咭, 亦即時批左及申請埋 sub card 比果仔 (港幣結算, 祇係買多個保儉咋) ,終身免年費同埋可set limit .我係銀行順便係95.12買左1萬磅做1星期高息定期 , 但唔可以續期既. 我結論係:
1) UK HSBC 開戶唔係得中環有, 係有3間 (中環, 灣仔, 另一間唔記得, 我係灣仔搞 )
2) 唔駛有 CAS 信都開到
3) 轉錢入個仔debit account 冇手績費

作者: yeesumyin    時間: 22-6-22 16:23

回覆 mosquitohkg 的帖子

請問是否需要滿18歲才可以開HSBC英國戶口?
作者: yuiyui888    時間: 22-6-24 16:27

yeesumyin 發表於 22-6-22 16:23
回覆 mosquitohkg 的帖子

請問是否需要滿18歲才可以開HSBC英國戶口?

不是,仔未夠18歲都開到,已經用咗一年

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5