教育王國

標題: 申請Student Visa 程序 [打印本頁]

作者: hongkeikei    時間: 22-6-25 09:54     標題: 申請Student Visa 程序

上次阿仔申請係3年幾前,步驟內容唔太記得。今次到阿女要申請,請問網上填完申請書、交完費用及預約了到北角時間後,係咪要24小時前再upload 文件?其實係指咩文件,是passport (新舊),CAS, TB cert照片嗎?
上到去vfs office 係咪要自己再scan文件遞交?如果想慳時間,買silver premium packages 好似包check 文件和 Scanning 服務,咁只帶正本加影印本上去就ok?
唔好意思太多問題。
呢幾年老左,好多嘢唔記得咗

作者: ElaiUKStudy    時間: 22-6-25 10:04

hongkeikei 發表於 22-6-25 09:54
上次阿仔申請係3年幾前,步驟內容唔太記得。今次到阿女要申請,請問網上填完申請書、交完費用及預約了到北 ...

我剛剛做完,你的描述大致正確,只係更正或補充少少。

1. 文件: 在UKVI填完資料後,佢會出張checklist指出要嘅document, 你只要跟住做upload.  如果,你要做TB check, 就upload張TB result.  還有如果細過18歲,要upload張parent consent letter.

2.  買silver package: 如果你已經upload 文件,VFS話做唔到check document, 所以我就算買咗silver package, 佢哋話會refund比我。

作者: dmak    時間: 22-6-25 10:52

請問阿仔現在係英國讀緊Y11, 今次返嚟再做visa ,需唔需要再照肺?

作者: cow    時間: 22-6-25 11:16

dmak 發表於 22-6-25 10:52
請問阿仔現在係英國讀緊Y11, 今次返嚟再做visa ,需唔需要再照肺?
不用,不過申請 VISA時最好寫清楚話離開英國唔夠半年
作者: dmak    時間: 22-6-25 12:56

cow 發表於 22-6-25 11:16
不用,不過申請 VISA時最好寫清楚話離開英國唔夠半年

明白 謝謝

作者: hongkeikei    時間: 22-6-25 23:17

ElaiUKStudy 發表於 22-6-25 10:04
我剛剛做完,你的描述大致正確,只係更正或補充少少。

1. 文件: 在UKVI填完資料後,佢會出張checklist指 ...

Checklist 淨係寫要交passport 及提過TB test certificate. 另外列咗10年travel history 使唔使上傳舊passport 嘅travel history?

作者: ElaiUKStudy    時間: 22-6-25 23:19

hongkeikei 發表於 22-6-25 23:17
Checklist 淨係寫要交passport 及提過TB test certificate. 另外列咗10年travel history 使唔使上傳舊pass ...

不用上傳舊passport. 到北角都冇要求交。

作者: hongkeikei    時間: 22-6-25 23:19

另外想問下upload完passport 文件和TB certificate, 去到vfs仲要scan d 咩?Thanks

作者: hongkeikei    時間: 22-6-25 23:22

ElaiUKStudy 發表於 22-6-25 23:19
不用上傳舊passport. 到北角都冇要求交。

如果咁講travel history只需要填在份application 上做資料,唔需要上傳或遞交文件證明?

作者: ElaiUKStudy    時間: 22-6-25 23:33

hongkeikei 發表於 22-6-25 23:22
如果咁講travel history只需要填在份application 上做資料,唔需要上傳或遞交文件證明?

...

我就冇做也看不到有要求證明。老實講,我都冇填曬所有travel history.  只係去英國的就盡量填。

作者: hongkeikei    時間: 22-6-26 00:10

我都係填部份,10年travel records 太多,有JM提過只填10個已可

作者: etoile    時間: 22-6-26 10:50

ElaiUKStudy 發表於 22-6-25 23:33
我就冇做也看不到有要求證明。老實講,我都冇填曬所有travel history.  只係去英國的就盡量填。
...

護照上有其他國家10年內出入境紀錄,佢見到有而你冇填嘅話,會不會影響申請進度?
移民國D人話英國講誠信,情願花D時間執好個record,過幾年入大學再申請visa或其他graduate visa/working visa都要填一樣嘅資料。

作者: ElaiUKStudy    時間: 22-6-26 12:08

etoile 發表於 22-6-26 10:50
護照上有其他國家10年內出入境紀錄,佢見到有而你冇填嘅話,會不會影響申請進度?
移民國D人話英國講誠信 ...

係呀最好齊啦,不過,我個女未成年,個護照得五年,我又在去年幫佢換咗新護照,因為COVID, 都冇再出行,所以成本護照都係冇出國record。所以填表果時只憑記憶填。

我都有帶兩本舊護照去北角 (好在有keep), 但佢哋冇收又冇做scan.

作者: etoile    時間: 22-6-26 12:53

ElaiUKStudy 發表於 22-6-26 12:08
係呀最好齊啦,不過,我個女未成年,個護照得五年,我又在去年幫佢換咗新護照,因為COVID, 都冇再出行,所 ...

有舊護照就有曬出入境紀錄, 點解仲憑記憶填資料? sorry我厚多士,唔建議咁做。
領事館職員只係負責收表,好心嘅就提你一句係咪交齊嘢。幫忙check文件好似要另外收費。

作者: cow    時間: 22-6-26 13:57

etoile 發表於 22-6-26 12:53
有舊護照就有曬出入境紀錄, 點解仲憑記憶填資料? sorry我厚多士,唔建議咁做。
領事館職員只係負責收表, ...
護照唔一定有出入境紀錄
作者: etoile    時間: 22-6-26 19:01

cow 發表於 22-6-26 13:57
護照唔一定有出入境紀錄

我指有chop嗰D,去台灣返大陸呢D冇chop唔洗理。

作者: ElaiUKStudy    時間: 22-6-26 19:32

etoile 發表於 22-6-26 19:01
我指有chop嗰D,去台灣返大陸呢D冇chop唔洗理。

我哋去歐洲大陸瑞士過德國等等都冇需要打chop, 歐盟只係入境國同出境國會打chop.

作者: etoile    時間: 22-6-26 20:26

ElaiUKStudy 發表於 22-6-26 19:32
我哋去歐洲大陸瑞士過德國等等都冇需要打chop, 歐盟只係入境國同出境國會打chop.
...

其實申請visa要報travel history ,一直都係話只填護照有紀錄嗰D,去邊唔係重點,我只係舉例。講咁多都只係覺得應該跟護照紀錄填表,冇其他嘢。

作者: ElaiUKStudy    時間: 22-6-26 20:49

etoile 發表於 22-6-26 20:26
其實申請visa要報travel history ,一直都係話只填護照有紀錄嗰D,去邊唔係重點,我只係舉例。講咁多都只 ...

咁我明白了,多謝分享。

作者: hongkeikei    時間: 22-6-27 03:21

etoile 發表於 22-6-26 20:26
其實申請visa要報travel history ,一直都係話只填護照有紀錄嗰D,去邊唔係重點,我只係舉例。講咁多都只 ...

我都係跟護照紀錄填表
不過想問聲填完使唔使上傳紀錄資料(有D係舊passport)入面,去vfs那日需要交呢堆影印文件嗎?

作者: hongkeikei    時間: 22-6-27 03:28

另外我仲未搞清楚,去vfs之前網上upload 相關文件後,除左帶passport及TB test正本之外,上去係咪唔使再遞交相同文件?咁去到要自己scan 文件係scan D 咩文件呢?呢part唔太明白,幾年前申請應該做過,但已無印像

作者: fefemom    時間: 22-6-27 05:36

hongkeikei 發表於 22-6-27 03:21
我都係跟護照紀錄填表
不過想問聲填完使唔使上傳紀錄資料(有D係舊passport)入面,去vfs那日需要 ...
Travel history 無需上傳紀錄。
如果自己 upload 文件,VFS 職員當日不會再 check 任何文件。

作者: hongkeikei    時間: 22-6-27 06:59

fefemom 發表於 22-6-27 05:36
Travel history 無需上傳紀錄。
如果自己 upload 文件,VFS 職員當日不會再 check 任何文件。
...

謝謝回覆。那當天還需不需要Scan自己帶的文件,例如passport ,TB certificate 和有關文件,假若這些已在家upload 了?是否規定要24小時前完成upload
Thanks

作者: etoile    時間: 22-6-27 10:27

hongkeikei 發表於 22-6-27 03:21
我都係跟護照紀錄填表
不過想問聲填完使唔使上傳紀錄資料(有D係舊passport)入面,去vfs那日需要 ...

唔洗上傳。
份表最尾要簽名或click個格表明一切資科以你所知係真實正確嘅。

作者: fefemom    時間: 22-6-27 19:31

hongkeikei 發表於 22-6-27 06:59
謝謝回覆。那當天還需不需要Scan自己帶的文件,例如passport ,TB certificate 和有關文件,假若這些已在家 ...

24 小時前要 upload。我有帶文件正、副本,全部冇人睇過,只是口頭問有冇 upload 個 list 註明要 upload 的文件。

作者: hongkeikei    時間: 22-7-21 21:42

回覆 hongkeikei 的帖子

突然收到UK decision making centre email 話欠TB certificate,要10日內補上否則當申請失敗!!明明同其他文件一齊uploaded 左,咁應該其餘附加文件都收唔到........好彩補交一星期後終於順利收到passport,一額汗

作者: cfs    時間: 22-7-22 15:38

hongkeikei 發表於 22-7-21 21:42

突然收到UK decision making centre email 話欠TB certificate,要10日內補上否則 ...
明年到我,你好好記住今年既程序,出年到我發問,哈哈

作者: panda0117    時間: 22-7-22 20:31

請教一下....
考完gcse八月廿幾號先放榜, 學校會唔會等放榜先出CAS? 咁咪趕唔切做VISA?

作者: hongkeikei    時間: 22-7-23 02:22

cfs 發表於 22-7-22 15:38
明年到我,你好好記住今年既程序,出年到我發問,哈哈

到時loop番呢個post囉

作者: hongkeikei    時間: 22-7-23 02:40

panda0117 發表於 22-7-22 20:31
請教一下....
考完gcse八月廿幾號先放榜, 學校會唔會等放榜先出CAS? 咁咪趕唔切做VISA?
...

3年幾前記得好遲8月29號先收到大學CAS,買左10/9機票飛9月中開學,趕到裙拉褲甩!要通宵排隊walk in 辦證,再加錢做特快,提防有遺漏仲買埋gold premium package….最終趕到9月6日收passport

作者: bobo-mama    時間: 22-7-23 08:59

hongkeikei 發表於 22-7-21 21:42

突然收到UK decision making centre email 話欠TB certificate,要10日內補上否則 ...

我又係突然收到UK decision making centre 話欠parental consent letter,明明upload咗,不解
希望好似你咁一個星期後順利收passport啦

作者: bobo-mama    時間: 22-7-23 09:07

panda0117 發表於 22-7-22 20:31
請教一下....
...

我覺得唔洗等gcse放榜,我女學校6月已出CAS
或者email問下學校

作者: bb1225    時間: 22-9-4 15:43

bobo-mama 發表於 22-7-23 09:07
我覺得唔洗等gcse放榜,我女學校6月已出CAS
或者email問下學校
多口問句, 是不是考完GCSE (Year 11) 後要再申請多次UK Student visa? 可以在UK申請嗎?
作者: sau2005    時間: 22-9-10 09:47     標題: 回覆樓主:

請問各位有冇跟埋資金證明呀?記得之前有人話香港人好小睇資金
證明

作者: 喧嘩    時間: 22-9-10 10:08

bb1225 發表於 22-9-4 15:43
多口問句, 是不是考完GCSE (Year 11) 後要再申請多次UK Student visa? 可以在UK申請嗎? ...

Brp未到期就可以

作者: 喧嘩    時間: 22-9-10 10:09

sau2005 發表於 22-9-10 09:47
請問各位有冇跟埋資金證明呀?記得之前有人話香港人好小睇資金
證明

有就俾,唔好煩

作者: bb1225    時間: 22-9-13 10:56

喧嘩 發表於 22-9-10 10:08
Brp未到期就可以
咁請問係咪要用APP去申請? 還是ONLINE都得? 個VISA批左, 如果阿女在英國, 點樣拎到?
如果考完GCSE回港暑假期間去申請, 係咪要有學校証明收左佢讀SIX FORM 先可以申請到VISA?

謝謝!

作者: 喧嘩    時間: 22-9-13 13:00

bb1225 發表於 22-9-13 10:56
咁請問係咪要用APP去申請? 還是ONLINE都得? 個VISA批左, 如果阿女在英國, 點樣拎到?
如果考完GCSE回港暑假 ...

我唔明喎,visa 批左你米去攞囉,喺邊度申請米邊到攞囉,一定要有cas先可以申請visa

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5