教育王國

標題: 在香港讀醫科平均DSE要有咩成績? [打印本頁]

作者: myhappylife    時間: 22-7-20 11:04     標題: 在香港讀醫科平均DSE要有咩成績?

只知HKU要讀chem,聽講36分穩入? 相等於當年我哋會考要考六科B? 有冇經驗家長分享你哋仔女幾多分入?
作者: gracelam    時間: 22-7-20 12:15

myhappylife 發表於 22-7-20 11:04
只知HKU要讀chem,聽講36分穩入? 相等於當年我哋會考要考六科B? 有冇經驗家長分享你哋仔女幾多分入?  ...

参考舊年中大收生分數:

圖片附件: 16582905797936219287138237825058.jpg (22-7-20 12:16, 339.31 KB) / 下載次數 67
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY1NzI2fGNjNGU1ODdifDE3MTY4NTU0ODd8MA%3D%3D

作者: 2jkidsfather    時間: 22-7-20 13:41

只知HKU要讀chem,聽講36分穩入? 相等於當年我哋會考要考六科B? 有冇經驗家長分享你哋仔女幾多分入?  ...
只知HKU要讀chem,聽講36分穩入?-----------------Yes,at least core + Chemistry

相等於當年我哋會考要考六科B? --------------會考和DSE 不能比較,讀完會考不能入大學讀醫

作者: losoco    時間: 22-7-20 14:22

2jkidsfather 發表於 22-7-20 13:41
只知HKU要讀chem,聽講36分穩入?-----------------Yes,at least core + Chemistry

相等於當年我哋會考要 ...

如果會考係指HKCEE,咁其實自八十年代開始有中大暫取生後,就可以靠會考成績申請入大學,但當然唔低6個B就可以入醫科啦,我有同學係7A同8A入

之後再出現會考拔尖,各大學搶住收生

作者: ok_ko    時間: 22-7-20 14:43

舊時讀完中5考會考。一般點都超過10萬人。最勁就10A。當時中大有暫取生。就是不用考H-level或者A-level。會考好成績就比個CO你。也不是馬上入學,讀完中6,達到某些要求,就可以去中大了。當時會考有5A,有機會做暫取生。不是你認爲的6B,中大就會收你。

另一個角度,會考最勁就10A。得6B是一個什麽樣的情況?

DSE最好6科是42分。根據教育局最新統計,今年最好成績6科,高於36分的共有637人。其中一定有一些沒有修讀化學的,亦有一些不選擇醫科。剩下的可能就連400人都不夠了。兩所大學共有590個醫科學位,當然有部分留給non-Jupas。但根據大學對本地生的收生承諾,從數據上,你有讀Chem,最好的6科有36,大學很難唔收你。

作者: myhappylife    時間: 22-7-20 16:11

回覆 2jkidsfather 的帖子

我當然知讀完會考唔會入到醫, 我指6分係唔係當年既B咁上下既grade? 6科6分我理解好似等同要攞當年既6個B既成績?

作者: ok_ko    時間: 22-7-20 16:46

myhappylife 發表於 22-7-20 16:11

我當然知讀完會考唔會入到醫, 我指6分係唔係當年既B咁上下既grade? 6科6分我理 ...

你理解錯了。你亦可以參考我早前的囘覆。

首先,你要先了解:

5考會考

6DSE

7A-level

會考不能直接同DSE比較。

好啦,要單單比較級別。

會考 是 A,B, C, D, E 級。之後的都不合格了。

DSE 54321。其實1是不合格了。

5其實就是A。但考試局要把5再細分3級,分別是55*5**。你講的6其實就是5*。是5級的中間(或者說在A的中間)。所以,以考試局的設計,B不能與6 (就是A的中間)相比。

作者: ok_ko    時間: 22-7-20 17:56

myhappylife 發表於 22-7-20 16:11

我當然知讀完會考唔會入到醫, 我指6分係唔係當年既B咁上下既grade? 6科6分我理 ...
香港考試局引用英國 UCAS 收生的參照對比,把DSE的級別 與 A-level 及 IB 的比較。希望幫到你。

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/Leaflets/2017_UCAS_Tariff_factsheet_eng.pdf

DSE "5"  =  A level "A"  =  IB "6"

作者: myhappylife    時間: 22-7-21 09:07

ok_ko 發表於 22-7-20 17:56
香港考試局引用英國 UCAS 收生的參照對比,把DSE的級別 與 A-level 及 IB 的比較。希望幫到你。

謝謝!

作者: ok_ko    時間: 22-7-21 11:56

myhappylife 發表於 22-7-21 09:07
謝謝!

36分就一定收你,係梁卓偉講嘅。其實講咗等於無講。根據我上面的分析,夠36分而又有讀Chem並願意做醫生的,根本就填不滿兩所大學的收生人數。

要做到636,換作A-level的機制,就是要拿到以下成績:

3A* + 3A

在英國,其實只要你有2A*+1A,你大概已經開始能夠找到一家收你的醫學院了。當然,很多醫學院會要求3A*。不竟,英國的醫學院數目比香港的要多,收生要求自然要低D。話雖如此,現在梁生講我要3A*,另外唔該比多3A我。梁生在收生方面其實一點也沒有讓步。

作者: 22welldone77    時間: 22-7-22 10:22

請問M2怎樣計? 是否計正常一科X ?  
作者: P1001S    時間: 22-7-22 11:15

22welldone77 發表於 22-7-22 10:22
請問M2怎樣計? 是否計正常一科X ?

Deleted

作者: ok_ko    時間: 22-7-22 17:53

P1001S 發表於 22-7-22 11:15
HKU 係[數學必修科成績+(M1/M2成績X 0.5 ] / 1.5,計出來要好過數學必修科成績才計算。

CU 係 M1/M2 同你 ...

你的應該是舊計分法了。

Jupas網站顯示,8大已經讓M1M2獨立成爲選修科了。只是假如你同時考了M1M2,你只能把其中一科放入你的選修科内。

作者: P1001S    時間: 22-7-22 18:05

ok_ko 發表於 22-7-22 17:53
你的應該是舊計分法了。
Jupas網站顯示,8大已經讓M1或M2獨立成爲選修科了。只是假如你同時考了M1與M2,你 ...

Thx for clarification

作者: P1001S    時間: 22-7-22 18:54

ok_ko 發表於 22-7-22 17:53
你的應該是舊計分法了。
Jupas網站顯示,8大已經讓M1或M2獨立成爲選修科了。只是假如你同時考了M1與M2,你 ...

我去double confirm 一次:

HKU 同舊年唔同M1/M2 計一科。

CU 仲係無變 M1/M2 同最差嗰科加埋除2。

作者: totoro    時間: 22-7-22 20:25

P1001S 發表於 22-7-22 18:54

CU  究竟係4C + 2X 還是 4C + 3X?

作者: P1001S    時間: 22-7-22 20:55

totoro 發表於 22-7-22 20:25
CU  究竟係4C + 2X 還是 4C + 3X?

CU medic 無拒絕4C+2X, 不過分照係咁計同7科嘅candidates競爭,唯一不同係M1/M2 計分。4C+2X+M1/M2, M1/M2計半科,e.g. M2攞到5*就計有3分。

作者: totoro    時間: 22-7-22 21:47

P1001S 發表於 22-7-22 20:55
CU medic 無拒絕4C+2X, 不過分照係咁計同7科嘅candidates競爭,唯一不同係M1/M2 計分。4C+2X+M1/M2, M1/M2 ...

Thanks

作者: ocarebear    時間: 22-7-22 22:12

2jkidsfather 發表於 22-7-20 13:41

相等於當年我哋會考要 ...

只知HKU 要讀chem, 聽講36分穩入?--------- Yes, at least core + Chem

唔係好明, 36分係指best 6 ? 5, 5*, 5** 係計5,6,7 分?

作者: ocarebear    時間: 22-7-22 22:13

P1001S 發表於 22-7-22 18:54

即係 CU 可以 計八科?

作者: P1001S    時間: 22-7-22 22:19

ocarebear 發表於 22-7-22 22:13
即係 CU 可以 計八科?

CU話計7科,M1/M2叫加分。

作者: ocarebear    時間: 22-7-22 22:35

P1001S 發表於 22-7-22 22:19
CU話計7科,M1/M2叫加分。

舉例 :
core 5* 5* 5* 5*
phy 5*
chem 5*
bio 5
m2 4

咁呢個學生係咪可以當自己用 4c 3x m2, 即 6+6+6+6+6+6+5+4 (45 分) 去爭?

作者: rectangle    時間: 22-7-22 22:36

ocarebear 發表於 22-7-22 22:12
只知HKU 要讀chem, 聽講36分穩入?--------- Yes, at least core + Chem

唔係好明, 36分係指best 6 ? 5,  ...
Best 6=36=5*5*5*5*5*5*
作者: ocarebear    時間: 22-7-22 22:40

rectangle 發表於 22-7-22 22:36
Best 6=36=5*5*5*5*5*5*

因為 hku 5* 當7分計, 所以今年佢哋嘅expected score 係42, 即係 meet 到expected score 就實收

作者: P1001S    時間: 22-7-22 22:40

ocarebear 發表於 22-7-22 22:35
舉例 :
phy 5*

得41分,M2 level 4不能加分因為差過7科中最少分個科。
呢個成績2間醫科都入到,睇你點排。

作者: ocarebear    時間: 22-7-22 22:47

P1001S 發表於 22-7-22 22:40
得41分,M2 level 4不能加分因為差過7科中最少分個科。
呢個成績2間醫科都入到,睇你點排。
...

當然唔係我成績, 係就發達, 只係想了解多啲

睇返個例子, 即係話如果 M2 係 5, 5*,5**, 就可以加分.當 M2 係 5*, 咁就可以變成 41分 十 6x0.5 分, 共 44分

作者: P1001S    時間: 22-7-22 23:10

ocarebear 發表於 22-7-22 22:47
當然唔係我成績, 係就發達, 只係想了解多啲

睇返個例子, 即係話如果 M2 係 5, 5*,5**, 就可以加分.當 M2 ...

M1/M2只要高分過七科最差就可以加埋除2去加分。
你講個新case已經係3x + M1/2, 不可以M1/2當半科計 (半科計只能2x + M1/2)。新case係計41.5分。M2 和 7科最差Bio加埋除2,Bio加半分變成5.5分。

作者: ocarebear    時間: 22-7-22 23:48

P1001S 發表於 22-7-22 23:10
你講個新case已經係3x + M1/2, 不可以M1/2當半科計 (半科 ...

今次真係明白
謝謝你耐心解釋

作者: 皮寶寶    時間: 22-7-23 08:16

P1001S 發表於 22-7-22 23:10
你講個新case已經係3x + M1/2, 不可以M1/2當半科計 (半科 ...

請問呢個計法係HKU ?

作者: 皮寶寶    時間: 22-7-23 08:27     標題: 回覆樓主:

根據以上例子

phy 5*
chem 5*
bio 5
m2 4

我理解HKU MBBS 計Best 6

https://admissions.hku.hk/sites/default/files/2022-06/HKU%20Expected%20Scores%202022.pdf

Best 係 5* x 6
5*= 7即係42 分

—————————————————————

CU 計法

https://www.med.cuhk.edu.hk/study/prospective-students/undergraduate-study/programme-and-admission/mbchb-and-gps/admissions/jupas

total score of all subjects (4 cores 2 or 3 electives)

5* x 4 core Phys 5* Chem 5*

( Bio 5 + M2 4) 除2  

5* = 6

總分 係40.5 分

請指敎我有無錯(emoji)(emoji)

作者: P1001S    時間: 22-7-23 08:36

皮寶寶 發表於 22-7-23 08:16
請問呢個計法係HKU ?

CU 的,HKU 今年改了M1/2 計一個X。

作者: 皮寶寶    時間: 22-7-23 08:38

P1001S 發表於 22-7-23 08:36
CU 的,HKU 今年改了M1/2 計一個X。

麻煩看一下我的計算有無錯,謝謝指教

作者: P1001S    時間: 22-7-23 08:39

皮寶寶 發表於 22-7-23 08:27
根據以上例子

HKU 計啱。
CU 41分。M2 唔計加分。稍早之前幾個post有講點計。

作者: 皮寶寶    時間: 22-7-23 09:14

P1001S 發表於 22-7-23 08:39
HKU 計啱。
CU 41分。M2 唔計加分。稍早之前幾個post有講點計。

明白,謝謝指教,除非M2 分數多過最差

果科,先加埋除2 ,如果唔係就唔計M2

作者: ocarebear    時間: 22-7-23 10:11     標題: 回覆樓主:

見電視訪問啲狀元, 想讀醫科的, 多數都會揀cu
cu的醫科畀hku 好?

作者: cycysuper    時間: 22-7-23 12:25

回覆 ocarebear 的帖子

2022年中大醫學院最新排名比港大排名為高., 另外中大有一個環球醫學領袖課程, 收生好高分, 吸引尖子.
https://topick.hket.com/article/3224537/%E3%80%90%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E6%8E%92%E5%90%8D%E3%80%91%E4%B8%AD%E5%A4%A7%E9%86%AB%E5%AD%B8%E9%99%A2%E5%85%A8%E7%90%83%E6%8E%92%E5%90%8D%E8%BA%8D%E5%8D%87%E8%87%B3%E7%AC%AC29%E4%BD%8D%E3%80%80%E9%A6%96%E6%AC%A1%E8%B6%85%E9%81%8E%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E9%86%AB%E5%AD%B8%E9%99%A2

2021年我幾個DSE學生, 首選中大醫學院唔收. 去了港大醫學院,

作者: ocarebear    時間: 22-7-23 13:12

cycysuper 發表於 22-7-23 12:25

2022年中大醫學院最新排名比港大排名為高., 另外中大有一個環球醫學領袖課程, 收生 ...

見表面收生分數, 唔好計環球醫學領袖課程, cu分數看似低過 hku 分數

作者: cycysuper    時間: 22-7-23 16:01

用2021年兩間醫學院收生分數比較

中大醫學院基本要7科41分(無加分計), 即是6科36分+1科5, 才達=41分, 如果用6入中大達41分, 即是要5科5**+1科5*=41分才達標,

而港大只需6科達36分(無加分計)就必收, 所以中大港大難入,

所以我認識入港大醫科2021 DSE學生, 無想到成績能入醫學院, 所以最初選科時無選醫科(所以無醫學院面試), 當DSE成績出後超預期好, 後改選醫科, 首中大, 因中大必需要有面試才收, 所以中大無收到, 而成績達港大36分, 最後港大收了, 所以中大仲難過港大, 因今年中大排名比港大高, 今年中大可能比去年更難入,

作者: 73662710    時間: 22-7-23 16:30

ocarebear 發表於 22-7-23 13:12
見表面收生分數, 唔好計環球醫學領袖課程, cu分數看似低過 hku 分數
True figure of 2021
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3860255&highlight=%E4%B8%AD%E6%96%87%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E9%86%AB%E5%AD%B8%E9%99%A2

作者: 73662710    時間: 22-7-23 16:47

ocarebear 發表於 22-7-23 13:12

2021年hku 收了135個醫科生,cuhk收了188個,在收多了55人的情況下,以4+3 X計, CUHK最低分40, HKU 38.
首先改了5**有8.5分, 再改4x+2變成 best 6, 今年再改m1 m2計一科,HKU個數字會越來越靚!

作者: cycysuper    時間: 22-7-23 17:07

73662710 發表於 22-7-23 16:47
2021年hku 收了135個醫科生,cuhk收了188個,在收多了55人的情況下,以4+3 X計, CUHK最低分40, HKU 38.
...

你是否講中大最低分40分,港大最低分收38分?

作者: cycysuper    時間: 22-7-23 17:23

...

講得無錯,港大由4C十2X改成best 6, 成绩會提高,今年有机会收足DSE學生

作者: ocarebear    時間: 22-7-23 17:49

...

睇到真係一舊雲
hku 真懂玩数字

作者: 73662710    時間: 22-7-23 18:56

cycysuper 發表於 22-7-23 17:07
你是否講中大最低分40分,港大最低分收38分?

YesBest 6 is 36
4+3x is 38

作者: carmelhill    時間: 22-7-24 08:30     標題: 回覆樓主:

阿囡2022 dse retaker, retake 5科
Eng 5** maths/bio/chem 5*
Chi 5
加埋LS 5*
Best 6 =36
但因有penalty, (10% off) 沒機會入
所以唯有揀其他科

作者: ratafan    時間: 22-7-24 09:31

ok_ko 發表於 22-7-20 14:43
舊時讀完中5考會考。一般點都超過10萬人。最勁就10A。當時中大有暫取生。就是不用考H-level或者A-level。會 ...

我當年有暫取生,但5A只能入一些文科如英文、中文,或其他非professional degrees. 報medic, archi 好難入

作者: 小豬脾    時間: 22-7-24 11:31

cycysuper 發表於 22-7-23 16:01

用2021年兩間醫學院收生分數比較
但兩間大學之前admission talk都話,如果出咗成績再改選將醫科放Band A, 會再call去interview?唔係咁㗎?你講嘅case 最後入HKU, 係唔係有call返去面試。

作者: pypy405    時間: 22-7-24 13:42

想請問hku牙科 最低收生其實係幾多呢 見舊年LM 係43左右

作者: 73662710    時間: 22-7-24 13:45

小豬脾 發表於 22-7-24 11:31
但兩間大學之前admission talk都話,如果出咗成績再改選將醫科放Band A, 會再call去interview?唔係咁㗎?你 ...
Best 6 有36分,hku一定比面試。4+3x有40 cuhk 唔確定是否一定有面試機會。
作者: cycysuper    時間: 22-7-24 17:28

小豬脾 發表於 22-7-24 11:31
但兩間大學之前admission talk都話,如果出咗成績再改選將醫科放Band A, 會再call去interview?唔係咁㗎?你 ...

中大無面試,港大有

作者: cycysuper    時間: 22-7-24 17:39

carmelhill 發表於 22-7-24 08:30
阿囡2022 dse retaker, retake 5科
Eng 5** maths/bio/chem 5*
Chi 5

凳你囡囡可惜,醫科基本只得一次机会,要在retake  六科並在扣分下攞36分,即是要攞40分,要達4科5** + 2科5*, 非常困難,你囡囡表现已非常好

作者: cycysuper    時間: 22-7-24 19:18

pypy405 發表於 22-7-24 13:42
想請問hku牙科 最低收生其實係幾多呢 見舊年LM 係43左右

根据港大公报2021年牙科收生
UQ 47
MQ 46
LQ 45

最低收分可能去到43分,如果是這樣,最好有44分才保証取錄,43分就唔一定入,有可能收不足43分學生,只收部份43分

作者: 小豬脾    時間: 22-7-24 19:54

cycysuper 發表於 22-7-24 17:28
中大無面試,港大有
會否因為borderline分數,7科40分,所以就算出成績後改選擺Band A, 中大都唔再call 去interview, 因為太多同分嘅學生揀,佢收唔晒。
作者: carmelhill    時間: 22-7-24 20:27

cycysuper 發表於 22-7-24 17:39
凳你囡囡可惜,醫科基本只得一次机会,要在retake  六科並在扣分下攞36分,即是要攞40分,要達4科5** + 2 ...

去年考dse前面試取conditional offer, 夠36分(加分後42)便收,所以今次成績黎遲左。

作者: October.    時間: 22-7-24 21:52

小豬脾 發表於 22-7-24 19:54
會否因為borderline分數,7科40分,所以就算出成績後改選擺Band A, 中大都唔再call 去interview, 因為太多 ...
7科40分能入中大醫科人數估計不太多,我仔小學同學7科40分之前中大有INTERVIEW, 放榜後都唔收,揀左讀理大物理治療。

作者: October.    時間: 22-7-24 21:55

carmelhill 發表於 22-7-24 20:27
去年考dse前面試取conditional offer, 夠36分(加分後42)便收,所以今次成績黎遲左。
...
你囡囡已經好叻如果真係好想讀醫,試下可唔可以走NON-JUPAS 路線。

作者: cycysuper    時間: 22-7-24 22:34

小豬脾 發表於 22-7-24 19:54
會否因為borderline分數,7科40分,所以就算出成績後改選擺Band A, 中大都唔再call 去interview, 因為太多 ...

呢個最有可能,另appearl完才夠40分也不会收

作者: ok_ko    時間: 22-7-25 09:34

ratafan 發表於 22-7-24 09:31
我當年有暫取生,但5A只能入一些文科如英文、中文,或其他非professional degrees. 報medic, archi 好難入 ...
是的。我寫要有5個A,也不是針對醫科的。針對醫科,我認識而成績最低的都有6個A。
作者: 亞馬氏    時間: 22-7-25 12:49

回覆 carmelhill 的帖子

請問你女女retake DSE 是自修生定重讀?現在成積咁好,又會在大學選修什么科月目?
作者: ocarebear    時間: 22-7-25 13:13

cycysuper 發表於 22-7-24 19:18
根据港大公报2021年牙科收生
UQ 47
MQ 46

請問你知道m1 m2 牙科可以係 best 6 其中之一嗎?
我見港大有本書仔冇話可以 ( 可以計m1 m2嘅科目係講明可以), 但網頁又話可以但unless otherwise specified

作者: carmelhill    時間: 22-7-25 13:27

ocarebear 發表於 22-7-25 13:13
請問你知道m1 m2 牙科可以係 best 6 其中之一嗎?
我見港大有本書仔冇話可以 ( 可以計m1 m2嘅科目係講明可 ...

今年開始m1/m2當一科elective計

作者: ocarebear    時間: 22-7-25 13:33

carmelhill 發表於 22-7-25 13:27
今年開始m1/m2當一科elective計

但佢好鬼衰, 佢本書仔好多科都有 notes 話  May include M1 M2 in the calculation, 但牙科冇呢個notes

作者: carmelhill    時間: 22-7-25 13:34

亞馬氏 發表於 22-7-25 12:49
回覆 carmelhill 的帖子

請問你女女retake DSE 是自修生定重讀?現在成積咁好,又會在大學選修什么科月目 ...

她是自修生。現選學科均需面試,還要看interview表現.

作者: carmelhill    時間: 22-7-25 13:37

ocarebear 發表於 22-7-25 13:33
但佢好鬼衰, 佢本書仔好多科都有 notes 話  May include M1 M2 in the calculation, 但牙科冇呢個notes
...

用retake aim入mbbs, 最好take新科目,避免扣分。

作者: 小小王子    時間: 22-7-26 11:51

有冇人試過36分將港大醫放在A2收左
作者: 2jkidsfather    時間: 22-7-26 12:30

小小王子 發表於 22-7-26 11:51
Jupas 不會發生此事

作者: 73662710    時間: 22-7-26 13:10

2jkidsfather 發表於 22-7-26 12:30
Jupas 不會發生此事
點解唔會呢?
作者: happyapple    時間: 22-7-26 13:22

咁係咪A1 揀咗CU 環球醫學,入唔到所以A2 收?

作者: cycysuper    時間: 22-7-26 13:23

一定有,A1放中大医,A2放港大,中大唔收,夠36分港大必收,因港大唔夠36分的DSE學生報,學位多过學生

作者: cycysuper    時間: 22-7-26 13:42

happyapple 發表於 22-7-26 13:22
咁係咪A1 揀咗CU 環球醫學,入唔到所以A2 收?

不是揀環球医学,
因學生成绩是6科36+1科4=40分,又心儀中大優先,又知道港大必收,學生入唔到中大也一定入港大,佢就会放A1中大,A2港大,最後結果中大唔收,港大收

作者: 小小王子    時間: 22-7-26 14:26

明白
作者: 小鹿揀學校    時間: 22-7-26 14:30

cycysuper 發表於 22-7-26 13:42
不是揀環球医学,
因學生成绩是6科36+1科4=40分,又心儀中大優先,又知道港大必收,學生入唔到中大也一定 ...

40分中大唔收,是一個好值得記存的個案…
請問3X 是修甚麼科呢? 有沒有M12 呢?

作者: ocarebear    時間: 22-7-26 16:30

小鹿揀學校 發表於 22-7-26 14:30

55樓有人分享40分中大醫科唔收

作者: 73662710    時間: 22-7-26 17:23

小鹿揀學校 發表於 22-7-26 14:30
其實有好多40分唔收,40分入那些是幸運兒!中大2021年收了40個41分,而只收了20個40分。考40分的人數一定比考41分的人數多!

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-7-26 19:14

73662710 發表於 22-7-26 17:23
其實有好多40分唔收,40分入那些是幸運兒!中大2021年收了40個41分,而只收了20個40分。考40分的人數一定比 ...

所以想瞭解吓中大會收邊d 40分生,
中大講過bio is preferred ,應該會優先收晒有讀 bio 的⋯
有讀 M12 又會否秤先d ?!

照計今年位多了,人少了,應該可以收晒 40分生卦?最多咪收少幾個 non-jupas 囉!

作者: 73662710    時間: 22-7-26 19:20

小鹿揀學校 發表於 22-7-26 19:14
中大講過bio is preferred ,應該會優先收晒有讀 bio 的⋯
有讀 M12 又 ...
看重English, chemistry, and biology.
Will have advantages if taking both biology and chemistry.

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-7-26 19:25

73662710 發表於 22-7-26 19:20
看重English, chemistry, and biology.
Will have advantages if taking both biology and chemistry.
...
同意!亦正路咁揀!
作者: cycysuper    時間: 22-7-26 19:58

其實有好多40分唔收,40分入那些是幸運兒!中大2021年收了40個41分,而只收了20個40分。考40分的人數一定比 ...

聽聞中大2021年有41分,42分唔收,最後去了港大,不知什么原因中大唔收!!

作者: 73662710    時間: 22-7-26 20:30

cycysuper 發表於 22-7-26 19:58
聽聞中大2021年有41分,42分唔收,最後去了港大,不知什么原因中大唔收!!
...
面試一時講错嘢!只能說唔好彩,或者可以講係更好彩,因可入hku!!!!
作者: P1001S    時間: 22-7-26 20:38

小鹿揀學校 發表於 22-7-26 19:14
有讀 M12 又 ...

簡直係刷新認知,40分唔收仲會in都無得in。如果可以分享讀乜3X, 有無M1/M2就真係功德無量。
想讀真係要諗下如校長推薦計劃攞咗個CO先。

作者: ocarebear    時間: 22-7-27 18:50

請問邊度可以睇到2021 收了40個41分同20個40分?可以睇到埋其他科的收生情況?

作者: 73662710    時間: 22-7-27 19:52

ocarebear 發表於 22-7-27 18:50
請問邊度可以睇到2021 收了40個41分同20個40分?可以睇到埋其他科的收生情況?
...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3860255&extra=&highlight=%E4%B8%AD%E6%96%87%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E9%86%AB%E5%25A&page=7
Post 137

作者: ocarebear    時間: 22-7-28 12:06

73662710 發表於 22-7-27 19:52
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3860255&extra=&highlight=%E4%B8%AD%E6%96%87 ...

謝謝
其實有冇途徑睇到其他科目嘅收生情況?我指係睇到類似資料, 不單止 UQ M LQ

作者: 73662710    時間: 22-7-28 12:14

ocarebear 發表於 22-7-28 12:06
謝謝
其實有冇途徑睇到其他科目嘅收生情況?我指係睇到類似資料, 不單止 UQ M LQ
...
沒有其他科了,这是 admission day 比的
作者: Poyau    時間: 22-8-10 18:16

據中大醫學院2022年公布推算
港大今年收咗7X人最佳七科低於40分
對比上年7人(6人39 1人38) 10倍有多
上年六科LQ 加分後42 加分前36?
今年可能多收六科36甚至再低?

2022年
最佳七科
積點 中大 + 港大^ = 合計 (% 總數)
-------------------------------------------------------
49 5 + 1 = 6
46-48 39 + 3 = 42
44-45 49 + 9 = 58
40-43 112 + [45 / 46] = [157 / 158]
<40 0 + [72 / 73] = [72 / 73]
-------------------------------------------------------
聯招 205 + 131 = 336  | 69% 44%
非聯招 90 + 164 = 254 | 31% 56%
總數 295+ 295 = 590 | 100% 100%

2021年
最佳七科
積點 中大 + 港大^ = 合計 (% 總數)
49 4 + 2 = 6
46-48 35 + 22 = 57
44-45 42 + 30 = 72
40-43 105 + 74 = 179
<40 0 + 7^^ = 7
聯招 186 + 135 = 321 | 70% 51%
非聯招 79 + 130 = 209 | 30% 49%
總數 265 + 265= 530 | 100% 100%

^ 港大 據中大公布推算
^^ 港大<40: 39 6 38 1

https://www.med.cuhk.edu.hk/press-releases/cuhk-announces-2022-23-admission-scores-for-medicine

作者: P1001S    時間: 22-8-10 20:59

Poyau 發表於 22-8-10 18:16

果統計CU Medic jupas 應該過70%?記得看過報導 SNDAS CU medic 收咗4個,呢4個 會唔會唔響今年那205個?

作者: 73662710    時間: 22-8-10 21:19

P1001S 發表於 22-8-10 20:59
果統計CU Medic jupas 應該過70%?記得看過報導 SNDAS CU medic 收咗4個,呢4個 會唔會唔響今年那205個?
...

我覺得計埋,咁先可以出overall statistics.
作者: poonseelai    時間: 22-8-10 21:58

即港大今年降低 dse收生分數也不夠一半?出了什麼問題 (除了整體考生人數少了)?狀元又大比數輸比人

作者: 73662710    時間: 22-8-10 22:24

poonseelai 發表於 22-8-10 21:58

即港大今年降低 dse收生分數也不夠一半?出了什麼問題 ( ...
就算唔計GPS, MBChB今年的低分考生收少左,雖然收多了人,中位數比上年高了1分!
作者: poonseelai    時間: 22-8-10 23:38

73662710 發表於 22-8-10 22:24
就算唔計GPS, MBChB今年的低分考生收少左,雖然收多了人,中位數比上年高了1分! ...

你指低分係幾多?樓上講低於40由7個變70+

作者: 73662710    時間: 22-8-10 23:50

poonseelai 發表於 22-8-10 23:38
你指低分係幾多?樓上講低於40由7個變70+
70個應該是計埋40. 筆誤。CU上年收了 20個40分,今年只收了5個。

作者: poonseelai    時間: 22-8-11 00:00

73662710 發表於 22-8-10 23:50
70個應該是計埋40. 筆誤。CU上年收了 20個40分,今年只收了5個。

即係5個狀元

作者: 小豬脾    時間: 22-8-11 00:36

港大如果收咗咁多七科低於40,是否已放棄硬指標best 6要36分?
作者: P1001S    時間: 22-8-11 00:48

73662710 發表於 22-8-10 21:19
我覺得計埋,咁先可以出overall statistics.

嗯。正如你在另外分享,CU 已經將收生分數拉高,如果40分的盡收,又會出現好似2019年咁聯招去到差唔多9成。
反觀HKU對學生吸引力每況越下,今年已經改埋M1/M2計一科,反而聯招比例都唔變高……..

作者: hyngok    時間: 22-8-11 04:14

73662710 發表於 22-8-10 23:50

想知邊到睇到只收5個?‘謝謝

作者: 73662710    時間: 22-8-11 07:22

P1001S 發表於 22-8-11 00:48
嗯。正如你在另外分享,CU 已經將收生分數拉高,如果40分的盡收,又會出現好似2019年咁聯招去到差唔多9成 ...
應該未放棄底線36,但jupas 只收了44%, 對dse考生非常唔公平!
作者: 73662710    時間: 22-8-11 07:23

hyngok 發表於 22-8-11 04:14
想知邊到睇到只收5個?‘謝謝
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3863996&extra=page%3D1
作者: poonseelai    時間: 22-8-11 07:37

73662710 發表於 22-8-11 07:22
應該未放棄底線36,但jupas 只收了44%, 對dse考生非常唔公平!

或者佢想收,人家要入沙田。相信兩大都爭緊同一批dse生,如果中大所有dse生7科40+, 而港大超過一半少於40,明顯睇到考到高分考生取向。遲下dse考生數目多番,情況可能唔同呢。

朋友話中大 marketing and curriculum 較吸引,佢孩子讀緊港大醫。

作者: poonseelai    時間: 22-8-11 10:34     標題: 回覆樓主:

"兩大醫科收生方式不同,港大以DSE最佳6科計算,DSE取5**可加權視作8.5分、5*計7分、5計5.5分,滿分51分。中大昨日提供資料並稱「以港大醫學院的計分方式」,港大醫科JUPAS最低分數是33.5分,中大則是40.5分;又稱若以7科滿分為49分計算,獲46分或以上讀醫的學生中,「超過90%選擇入讀中大醫學院」"

https://www.edu-kingdom.com/foru ... o=lastpost#lastpost

如果真係收到 33.5分都唔夠一半,只可等待考生人數回升才有望收多 D dse生

作者: 22welldone77    時間: 22-8-11 13:49

昨日見到連x那邊有post話b6 36分只入A3 poly 物治,今日有post話好多b6夠36分都入唔到mbbs,如果係真,HKU只收四成dse,對dse考生非常唔公平!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5