教育王國

標題: 地區 band1 與 傳統 band 1 [打印本頁]

作者: ckktmy    時間: 22-7-27 12:07     標題: 地區 band1 與 傳統 band 1

各位 ,  請幫忙給小小意見 , 朋友的小朋友派乙一地區 band1 ( 荃灣區 ) , 叩門自一 band1 ( 中西區 ) , 如果叩門收咗 ,應該選邊間好? Thanks ~
乙一          : 出門+巴士車程+步程 , 約 35 MINS
叩門自一  : 出門+MTR車程+步程 , 約 50 MINS

作者: Face3366    時間: 22-7-27 12:23

ckktmy 發表於 22-7-27 12:07
各位 ,  請幫忙給小小意見 , 朋友的小朋友派乙一地區 band1 ( 荃灣區 ) , 叩門自一 band1 ( 中西區 ) , 如 ...
個人意見,要睇1A還是1c,路程不是問題。
作者: ckktmy    時間: 22-7-27 12:29

回覆 Face3366 的帖子

乙一, 1A -1B,  乙二 , 1B

作者: Face3366    時間: 22-7-27 12:30

ckktmy 發表於 22-7-27 12:29
回覆 Face3366 的帖子

乙一, 1A -1B,  乙二 , 1B
咁選1A,冇選擇困難吧?哈
作者: tpmon    時間: 22-7-27 12:32

各位 ,  請幫忙給小小意見 , 朋友的小朋友派乙一地區 band1 ( 荃灣區 ) , 叩門自一 band1 ( 中西區 ) , 如 ...

個人意見,要開中學校名 A校 vs B校,其他EK會員才可比到建設性分析。

孩子本身性格,男/女,Band 1(頭/中/尾生),喜歡單性別學校/男女校,會否打算到外地升大學?

作者: Poyau    時間: 22-7-27 12:34

如何選擇視乎乙1/自1是那間

荃灣區官津
男女 荃官 可風 何傳耀 王少清

中西區官津
男校 SJC 英皇
女校 聖提女 英華女 聖嘉勤
男女 高主教

作者: Face3366    時間: 22-7-27 12:43

荃灣區1A/B,同中西區1B有機會同一個Grade咋,最好摷返兩校近年DSE數據分析一下。
作者: ckktmy    時間: 22-7-27 13:46

補充如下..

男仔, 性格好動多言, 自律學習 ,中文強 ( A+ ) , 英數一般 (A)  , 自身在小學成績BAND 1B , 將來沒有出國打算,唔介意 男校/男女校 不在影響考慮因素
中乙一 : 荃官
叩自一 :  英皇

多謝各位
作者: chitchit0520    時間: 22-7-27 13:51

作者: catf2    時間: 22-7-27 14:03     標題: 回覆樓主:

叩到傳統名校唔讀,咁叩嚟做乜,叩到一定讀啦

作者: tkinwong    時間: 22-7-27 14:05

一定係英皇,比我揀就。傳統名校嘅氛圍,唔係讀書咁簡單。

作者: Joanlpk    時間: 22-7-27 14:07

ckktmy 發表於 22-7-27 13:46
補充如下..

男仔, 性格好動多言, 自律學習 ,中文強 ( A+ ) , 英數一般 (A)  , 自身在小學成績BAND 1B , 將 ...

咁叩到就一定係英皇啦,好動多言,讀男校開心好多

作者: catf2    時間: 22-7-27 14:08

tkinwong 發表於 22-7-27 14:05
一定係英皇,比我揀就。傳統名校嘅氛圍,唔係讀書咁簡單。

都係

作者: 加菲    時間: 22-7-27 14:47

回覆 chitchit0520 的帖子

但荃官今年DSE 5以上的成績比前兩年差,亦比其他學校拋離很多(林護、伊中),會唔會係個別今年,定係退步了?謝謝🙏🏻
作者: 水深火熱    時間: 22-7-27 14:47

手揸荃官,仲去叩門,叩到唔去讀叩來做乜?

作者: tpmon    時間: 22-7-27 14:48

補充如下..

男仔, 性格好動多言, 自律學習 ,中文強 ( A+ ) , 英數一般 (A)  , 自身在小學成績BAND 1B , 將 ...

上圖有荃官資料,下圖有英皇資料。

荃官數學和中文相對强,英文相對弱。讀男女校,囝囝同異性溝通一定冇問題。

英皇中文相對弱。但校名名氣和校友網絡較好,兄弟友誼這方面男校較好。

圖片附件: 16589044984492103204833060428968.jpg (22-7-27 14:48, 202.96 KB) / 下載次數 45
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY1OTM2fDFkYTQ3OTZlfDE3MTc3ODU3MjB8MA%3D%3D

圖片附件: 16589044984977572521445396615578.jpg (22-7-27 14:48, 80.37 KB) / 下載次數 30
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY1OTM3fGUzMjM1MTAzfDE3MTc3ODU3MjB8MA%3D%3D

作者: pccw2017    時間: 22-7-27 15:20

補充如下..

支持就近返學. 英皇來回要成2個鍾加上荃官DSE成績好D.
作者: chitchit0520    時間: 22-7-27 15:34

作者: hkhk8888    時間: 22-7-27 15:42

補充如下..

荃官
作者: ok3    時間: 22-7-27 15:45

一間男校, 一間男女校, 我覺得除非你可以將間男女校嘅成績分返開男同女咁去比較 (當然冇一間男女校會咁得閒同你咁做啦), 否則直接咁比較成績會有失偏頗.
作者: gracelam    時間: 22-7-27 16:19

水深火熱 發表於 22-7-27 14:47
手揸荃官,仲去叩門,叩到唔去讀叩來做乜?

說出重點

作者: adriantai    時間: 22-7-27 16:46     標題: 回覆樓主:

只差15分鐘當然中西區啦

作者: subb    時間: 22-7-27 16:50

荃官位置都要35分鐘先到  唔係住荃灣區???
作者: tpmon    時間: 22-7-27 20:06     標題: 回覆樓主:

你朋友會否因英皇今年有出DSE 狀元,荃官冇,而做決定???

作者: ckktmy    時間: 22-7-27 22:13

subb 發表於 22-7-27 16:50
荃官位置都要35分鐘先到  唔係住荃灣區???
荃灣區校網,不是住荃灣
作者: ckktmy    時間: 22-7-27 22:18

tpmon 發表於 22-7-27 20:06
你朋友會否因英皇今年有出DSE 狀元,荃官冇,而做決定???
都唔係嘅,KC 耐唔耐都有,出一個狀元唔代表會發生係自己小朋友身上。本身😍傳統名校。
作者: lskstephen    時間: 22-7-27 23:53

ckktmy 發表於 22-7-27 22:18
都唔係嘅,KC 耐唔耐都有,出一個狀元唔代表會發生係自己小朋友身上。本身😍傳統名校。 ...

樓主用荃官對西角官學堂,好似唔係蘋果對蘋果。

個人認為揀傳統名校一定唔可以只睇 DSE,要睇埋歷史文化、校友網等等

作者: chanti    時間: 22-7-28 02:04

lskstephen 發表於 22-7-27 23:53
樓主用荃官對西角官學堂,好似唔係蘋果對蘋果。

個人認為揀傳統名校一定唔可以只睇 DSE,要睇埋歷史文化 ...

揀傳統名校一定唔可以只睇 DSE,要睇埋歷史文化、校友網等等x2!!
2者一定揀英皇

作者: Froggy_joe    時間: 22-7-28 03:12

我揀英皇
唔想入叩嚟仲咩?

作者: ckktmy    時間: 22-7-28 08:36

擺自一,再交叩門表⋯一定想入。不過朋友屋企有覺得有冇咁嘅需要,問我意見,我咪代出post 問吓各位有咩睇法。
作者: adriantai    時間: 22-7-28 12:28

ckktmy 發表於 22-7-28 08:36
擺自一,再交叩門表⋯一定想入。不過朋友屋企有覺得有冇咁嘅需要,問我意見,我咪代出post 問吓各位有咩睇 ...

無需要, 但鍾意就去做

作者: wanching2006    時間: 22-7-29 18:14

咁英皇1B同張祝珊1A大家又點睇?

作者: tpmon    時間: 22-7-29 18:46

wanching2006 發表於 22-7-29 18:14
咁英皇1B同張祝珊1A大家又點睇?

其實與英皇vs荃官的考慮因素一樣。

只不過英皇和荃官距離遠一點; 英皇和張祝珊都在港島區。但返荃官不用上山,返張祝珊要上山,需要辛苦行上山多10-15分鐘。

作者: wanching2006    時間: 22-7-29 18:50

tpmon 發表於 22-7-29 18:46
其實與英皇vs荃官的考慮因素一樣。

只不過英皇和荃官距離遠一點; 英皇和張祝珊都在港島區。但返荃官不用 ...

坐車返張記啦點會行上山,打風落雨,日曬雨淋,一定唔會行

作者: tpmon    時間: 22-7-29 18:52

wanching2006 發表於 22-7-29 18:50
坐車返張記啦點會行上山,打風落雨,日曬雨淋,一定唔會行

坐巴士也要等車時間。

作者: wanching2006    時間: 22-7-29 18:56

tpmon 發表於 22-7-29 18:52

坐巴士也要等車時間。

張記有校車坐返學,但英皇就食飯都方便啲

作者: tpmon    時間: 22-7-29 19:01

wanching2006 發表於 22-7-29 18:56
張記有校車坐返學,但英皇就食飯都方便啲

張記的學生中午若出去吃飯,落和上冇校車的。

作者: wanching2006    時間: 22-7-29 19:05

tpmon 發表於 22-7-29 19:01

張記的學生中午若出去吃飯,落和上冇校車的。

即係因交通選學校?

作者: tpmon    時間: 22-7-29 19:11

wanching2006 發表於 22-7-29 19:05
即係因交通選學校?

也要讓會員知道各校的周邊配套。

這個post 的討論重點是英皇vs 荃官/張祝珊之選擇,交通暫不再談。

作者: ada_fung    時間: 22-7-29 21:35

ckktmy 發表於 22-7-28 08:36
擺自一,再交叩門表⋯一定想入。不過朋友屋企有覺得有冇咁嘅需要,問我意見,我咪代出post 問吓各位有咩睇 ...

個人意見,我會選中西區。
兩間學校其實DSE成績,唔係差好遠。
但中西區呢類學校,最值錢係 師兄們,人脈,等等。

作者: 王家爸爸    時間: 22-7-29 22:05

睇小朋友既性格
作者: ckktmy    時間: 22-7-30 19:17

多謝各位
作者: honick    時間: 22-7-30 21:43

乙一都要35 分鐘先返到學校,都幾遠

作者: tummypooh    時間: 22-8-1 16:27

回覆 honick 的帖子

咁佢可能唔係住荃灣區,只係插班或其他原因跨區上學

作者: retriever    時間: 22-8-3 10:13

補充如下..

荃官已夠好. 一般人謂荃官係荃灣既QC.
英皇雖然係名校, 但又聽唔到如"細個讀到大" 果種傳統男校既氣氛!

作者: pccw2017    時間: 22-8-3 10:20

retriever 發表於 22-8-3 10:13
荃官已夠好. 一般人謂荃官係荃灣既QC.
英皇雖然係名校, 但又聽唔到如"細個讀到大" 果種傳統男校既氣氛!
...
何謂 "細個讀到大" 果種傳統男校既氣氛? 這是什麼樣的氣氛 ?
作者: Candice2010    時間: 22-8-5 01:09

回覆 ckktmy 的帖子

我會㨂荃官
作者: honick    時間: 22-8-7 13:09

津校小學如果入到精英班,想問大家還會去考直資小學嗎?

作者: ANChan59    時間: 22-8-8 05:38

ok3 發表於 22-7-27 15:45
一間男校, 一間男女校, 我覺得除非你可以將間男女校嘅成績分返開男同女咁去比較 (當然冇一間男女校會咁得閒 ...

醒目,心水清。

俾我选一定係英皇,我不会睇会考或者DSE成绩选校。

作者: 天外之人    時間: 22-8-8 16:28

ANChan59 發表於 22-8-8 05:38
醒目,心水清。

俾我选一定係英皇,我不会睇会考或者DSE成绩选校。
我覺得睇前人成績選校.衹會令自己小朋友壓力更大,且更會因此令教育性質走向偏門,所以從不鼓勵家長參考學校成績及理念去選校,按孩子能力選出那些理想學校,比佢地選擇自己鐘意既就夠(當然亦都可能不是家長選的那些).
作者: ANChan59    時間: 22-8-8 16:36

天外之人 發表於 22-8-8 16:28
我覺得睇前人成績選校.衹會令自己小朋友壓力更大,且更會因此令教育性質走向偏門,所以從不鼓勵家長參考學校 ...

成績作參考係可以,但不是重點,理念是非常重要。

我們喜歡A校,他喜歡及選擇B校,最後入B校,而我覺得B校係最適合他的性格及能力。

作者: 天外之人    時間: 22-8-8 17:40

ANChan59 發表於 22-8-8 16:36
成績作參考係可以,但不是重點,理念是非常重要。

我們喜歡A校,他喜歡及選擇B校,最後入B校,而我覺得B ...
討論一下其它方式去稔,孩子對B校理念十分適應,但接觸唔到A校模式,咁咪學唔到唔知既那種模式?咁可能對將來出來社會少了這方面應對能力? 的確如你所講適合性格及能力會容易上位,但既然適應到為何還要去適應?學野應該係學唔識既野,既然識為何仲要去學? 亦見好多所為理念合適去入讀,但結果也有不盡自己所願,那是否那些小朋友根本唔啱呢種理念.
作者: ANChan59    時間: 22-8-8 18:06

天外之人 發表於 22-8-8 17:40
討論一下其它方式去稔,孩子對B校理念十分適應,但接觸唔到A校模式,咁咪學唔到唔知既那種模式?咁可能對將來出 ...

一個建議,將你的回應適當地分段,較容易理解你的觀點。

兒子已經大學畢業了5年,我講最適合他,不是假設的。

作者: ABC-DAD    時間: 22-8-8 19:46

英皇好吖,男仔中文好,入去主科有一科可以站一席位,去荃官男女校,一半女同學,中文嘅優勢唔突出。

傳統校嘅英文一定係有返咁上下,仔仔初中頭兩年專心學習好英文,打好個英中底,升學選科有好處。

唔係荃官唔好。純參考個人強弱功能去睇。

入到大學,傳統學校嘅師兄支援要考慮埋。

其他,樓主有興趣討論可以提出。
作者: DD仔    時間: 22-8-8 21:32

ABC-DAD 發表於 22-8-8 19:46
英皇好吖,男仔中文好,入去主科有一科可以站一席位,去荃官男女校,一半女同學,中文嘅優勢唔突出。

傳統 ...

我想問下,總括來講,荃官/林護/曾記/鄧顯一要同傳統名校比較,就會被比下去?

作者: Poyau    時間: 22-8-8 23:18

DD仔 發表於 22-8-8 21:32
我想問下,總括來講,荃官/林護/曾記/鄧顯一要同傳統名校比較,就會被比下去?
...

地區龍頭亦各有所長
以中英文為例 林護英文明顯較佳
荃官/鄉中/鄧顯中文佳 伊中較平均

2022年
科目(%) 荃官 鄉中 伊中 鄧顯 林護
-------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------
選修5+ 30.4 50.7 50.3 [···] [···]
整體5+ 33.4 39.3 44.1 44.8 [50]

作者: ABC-DAD    時間: 22-8-8 23:39

DD仔 發表於 22-8-8 21:32
...
那是你的諗法。
我是按看得到的學生能力去建議,而你是一心用比較學校嘅高下去刁難大家。

見到分別嗎?

作者: ABC-DAD    時間: 22-8-8 23:41

決定權在家長和學生。
作者: Poyau    時間: 22-8-8 23:47

加菲 發表於 22-7-27 14:47
回覆 chitchit0520 的帖子

但荃官今年DSE 5以上的成績比前兩年差,亦比其他學校拋離很多(林護、伊中), ...

荃官2022年整體5+為2015年後低位
2015年整體5+ 30.9% 歷屆最低
2016年生源(今年畢業)可能受影響

2022年 | 2021年 | 2020年 | 2019年
中文5+ 37.0% 42.1% 38.8% 45.0%
英文5+ 19.3% 26.1% 32.4% 28.5%
數學5+ 50.4% 51.1% 61.9% 53.1%
CEM5+ 35.6% 39.8% 44.4% 42.2%
通識5+ 34.8% 41.8% 25.2% 37.7%
主科5+ 35.4% 40.3% 39.6% 41.0%
選修5+ 30.4% 38.5% 39.0% 42.0%
整體5+ 33.4% 39.6% 39.3% 41.4%

作者: DD仔    時間: 22-8-8 23:54

ABC-DAD 發表於 22-8-8 23:39
那是你的諗法。
我是按看得到的學生能力去建議,而你是一心用比較學校嘅高下去刁難大家。

其實我嘅問題並唔係要去challenge你,請勿誤會。
我見到家長們對傳統名校嘅評價,通常提到舊生網絡,眼界開濶等等,就似乎一定力壓地區名校,即使成績上地區名校可能更有睇頭,但似乎都係會輸.

作者: DD仔    時間: 22-8-9 00:02

Poyau 發表於 22-8-8 23:47
荃官2022年整體5+為2015年後低位
2015年整體5+ 30.9% 歷屆最低
2016年生源(今年畢業)可能受影響

Poyau, 謝謝你的數據!這個中英數主科5+表好有用,你會唔會考慮做一個所有Band1學校嘅列表?

作者: ABC-DAD    時間: 22-8-9 00:13

DD仔 發表於 22-8-8 23:54
我見到家長們對傳統名校嘅評價,通常提到舊生網絡,眼界 ...
你不外關心輸贏。我無評價學校。
我唔建議考慮人脈/舊生網絡,我以前強調過,所謂人脈,唔係在乎出自那個中學大學,而在人嘅自身能力同待人接物。人脈係建立返嚟,小學升中考慮這東西係浪費時間。

反而當上到大學時,師兄弟嘅交流,傳統學校會存在分別,其他學校絕對無?唔知,我亦無法一一求證。

樓主這個情況,我會咁去建議。

作者: DD仔    時間: 22-8-9 00:18

ABC-DAD 發表於 22-8-9 00:13
你不外關心輸贏。我無評價學校。
我唔建議考慮人脈/舊生網絡,我以前強調過,所謂人脈,唔係在乎出自那個中 ...

唔用輸贏呢兩個字,但事實上選校就係取一間,捨一間,我又真係唔識點樣扮清高,真係要向你學習吓

作者: ABC-DAD    時間: 22-8-9 00:22

DD仔 發表於 22-8-9 00:18
唔用輸贏呢兩個字,但事實上選校就係取一間,捨一間,我又真係唔識點樣扮清高,真係要向你學習吓
...
答埋你今次啦,用「扮清高」呢類詞去找下台階,我一定畀你嘅,不過好肉酸。
作者: DD仔    時間: 22-8-9 00:41

ABC-DAD 發表於 22-8-9 00:22
答埋你今次啦,用「扮清高」呢類詞去找下台階,我一定畀你嘅,不過好肉酸。 ...

唉,EK就係充斥住呢一類自覺高高在上,吓吓對其他人作出批判嘅家長,可能佢哋嘅仔女係名校出身,就往往有佢哋講,冇人哋講,講真,就算仔女係Harvard MIT畢業都要識得尊重別人㗎,係咪?

作者: ANChan59    時間: 22-8-9 08:57

DD仔 發表於 22-8-8 23:54
我見到家長們對傳統名校嘅評價,通常提到舊生網絡,眼界 ...

其實冇乜所謂嘅,各人有喜好都好正常。

我初初入Bk的時候,主流分析選校較全面,較少只考慮公開試成績,近年多咗數據幫,就較多(只)看數字,公開試成績的家長,較少分析初中,NSS對學生長遠的利與弊。

如果NSS有根本性目標,例如當年希望打破會考高考的精英制(個人覺得真正目的係去殖民地化),破除高分低能,減少公開試壓力,而事實是否如此呢?

傳統名校特別是男校,老師較多放手俾學生去統籌,執行不少活動及項目,多數是由學長帶學弟,落手落腳,經歷種種問題,這些歷煉係在大學,社會工作,非常有用,遠比狀元星星更重要。

個人覺得近年高分低能比新高中改革前更嚴重。當然你可以認為唔高分入唔到大學或者神科重大鑊,咁就恭喜你嘞,你已經決定咗。

不過,我自己咁諗,之前公開試的成績是否代表6年后學生的成績?狀元真的有關係?如果唔係之話,我寧願成績全港中上,多些活動及願意承擔責任,健康快樂的孩子。

如果講網絡,ABC 講係大學畢業之後的事,我有限嘅經驗係大學,高中已經有影響,例如,兒子住中大宿舍,他的mentor被安排是經濟學家大大大師兄,舍監推荐的,原因就係師兄弟。

DSE成績最大功用可能是入大學,決定什麼大學,什麼學科,that’s it。在大學讀書又如何?畢業之後又如何呢?三大神科一級榮譽畢業,除咗搵第一份工之外,who cares?

咁,你請新畢業生夥計,同事,你考慮什麼因素,邊度畢業?幾多粒星?神科?3大?醒目,team player,quick learner,語文能力強,會唔會你更優先考慮呢?如果係,咁邊一間中學更容易培養學生到這種水平呢?

啱聽就聽,唔啱聽就算,選擇學校責任及權力都係在你及兒子手上。話時話,你兒子自己點睇呢?他才是真正用家,將來的受惠者。

作者: ANChan59    時間: 22-8-9 09:17

DD仔 發表於 22-8-9 00:41
唉,EK就係充斥住呢一類自覺高高在上,吓吓對其他人作出批判嘅家長,可能佢哋嘅仔女係名校出身,就往往有 ...

我反而覺得他是跳躍式表達,冇乜舖排,所以引起誤會,因為我都試過跟他有不同意見,睇清楚,講清楚就冇事,不用扣帽子的。

利申:俾我揀,一定係KC,6年齋讀書都好慘㗎,我個仔肯定選擇一間成績唔錯又好玩嘅中學。

作者: chitchit0520    時間: 22-8-9 09:20

作者: DD仔    時間: 22-8-9 09:40

chitchit0520 發表於 22-8-9 09:20
唔同學校有唔同強弱,選學校唔係比賽,大家只係陳列不同特點去俾意見,點解你要用輸贏去定論呢?

你覺得 ...

Deleted

作者: DD仔    時間: 22-8-9 09:41

chitchit0520 發表於 22-8-9 09:20
唔同學校有唔同強弱,選學校唔係比賽,大家只係陳列不同特點去俾意見,點解你要用輸贏去定論呢?

你覺得 ...

我之前咪講咗囉,唔用「輸贏」,用「取捨」好唔好?正如你自己,取SPC, 捨SJC, YW咁,點解揀SPC, 唔揀其他?呢三間都係傳統男校,當中分野當然冇咁明顯。
但往往荃官林護這類學校vs傳統名校,就差唔多一定被KO, 就算一間近,另一間長途跋涉,都係會被捨棄的。
所以我問,呢個係咪必然?
咁問有乜唔喏呢?仲要個個走出嚟站喺所謂嘅「道德高地」嚟批判一番?

作者: beastiebistro    時間: 22-8-9 09:44

回覆 ANChan59 的帖子

陳sir,我又答下嘴。你知我哋對選校理念類似。

我純粹講講我個人對中學人脈關係嘅認知。我正係中西區傳統男子band 1學校舊生暨前校董,專責負責幫學校搞mentorship programme。連續15年每年安排上百F5學生跟唔同師兄job shadowing一個禮拜,mentor當中不乏上市公司話事人,投行領導層,專科醫生,創科公司創始人,大律師及法官等。

我諗幾樣嘢。第一,傳統名校有較多比例校友進入社會各行業領導階層。第二,雖然未至於一呼百應,但係我每年recruit舊生mentor都有唔少舊生校友踴躍參加。第三,我同呢啲舊生mentor交流,佢哋都會話通常有申請加入公司,佢哋多數都會俾機會母校畢業生(未至於必請,但起碼有得in下先)。

所以喺我角度,傳統band 1中學喺人脈方面絕對有優勢,而我睇我同你仔學校亦如是。

作者: DD仔    時間: 22-8-9 09:47

ANChan59 發表於 22-8-9 09:17
我反而覺得他是跳躍式表達,冇乜舖排,所以引起誤會,因為我都試過跟他有不同意見,睇清楚,講清楚就冇事 ...

這不是亂扣帽子,只要看看雙方對話,就睇到,我一直有禮貌地回應,但ABC就好似食錯藥咁,咁我就算有品極都要反駁吓㗎,我不嬲都唔向惡勢力低頭嘅

作者: ANChan59    時間: 22-8-9 10:02

DD仔 發表於 22-8-9 09:41
我之前咪講咗囉,唔用「輸贏」,用「取捨」好唔好?正如你自己,取SPC, 捨SJC, YW咁,點解揀SPC, 唔揀其他 ...

我個人覺得遠近都睇讀果個點睇,佢覺得遠,而且是貓頭鷹,選擇「近果間」,你都冇符。

我果個選擇1:15分鐘,不選擇30分鐘內的,只可以接受,他唔鍾意,迫佢讀盞搞。他自己揀心甘命抵,冇得怨。

如果3間差唔多,可以擲公字。如果兩間的特色不同,就要了解多些。問吓真正用家家長可能有幫助。

作者: ANChan59    時間: 22-8-9 10:22

beastiebistro 發表於 22-8-9 09:44

陳sir,我又答下嘴。你知我哋對選校理念類似。

多謝分享,不過在EK,現在講季度業績,非經常性溢利,比遠境及核心價值,核心能力有市場!

你講明係名校校董,更加唔信你所講嘅嘢啦,你實俾KO,你幫倒忙!

倒開米,我加多幾両油鹽。我印象最深刻的是中三下學期,學校舉辦University Day,有60+師兄來到幫手,有不同國家,不同大學,不同學科的舊生參與分享及小組討論。

最令我感到奇怪嘅係,十幾三十年過去,他們最懷念嘅係好多嘢玩,好開心,讀書考試大學反而其次。Closing,都係叫家長嘗試放手,讓啲仔玩多啲,讀書幾時都可以讀,而且現在有很多機會進修。

作者: ANChan59    時間: 22-8-9 10:22

DD仔 發表於 22-8-9 09:47
這不是亂扣帽子,只要看看雙方對話,就睇到,我一直有禮貌地回應,但ABC就好似食錯藥咁,咁我就算有品極都 ...

算啦

作者: beastiebistro    時間: 22-8-9 10:26

係喎冇緊要啦,明就明,唔明算數。

作者: ANChan59    時間: 22-8-9 10:31     標題: 回覆樓主:

再重複一次,如果能夠選實力差唔多級數嘅學校,男仔最好選男校,而不是男女校。

男仔鐘意玩,打機,玩電腦上網,遲開竅及語文較女仔遲少少發力,到中三升中四好多選科已經爭輸咗?最想讀理科,最後去咗文商科,唔鍾意嘅科目,點會好成績。

如果係男校,肯讀書,選到合適科目組合機會高些,對較遲發力嘅男仔有好處,在男女校中四,中五發力,太遲了。

雖然會影響季度業績及教育行政安排,傳統男校會較多理科位,男仔揀到機會多些,組合選擇也可能多些,彈性一些。

作者: ANChan59    時間: 22-8-9 10:37

beastiebistro 發表於 22-8-9 10:26

係喎冇緊要啦,明就明,唔明算數。

盡人事 聽天命!

一定會有人聽得明嘅!

作者: chitchit0520    時間: 22-8-9 11:07

作者: 天外之人    時間: 22-8-9 11:23

你所指的正正就是我所感想, 你和某幾位家長已脫離孩子學習生涯,所以各人的想法總有獨特及高深見解.還有好多孩子在求學階段中既家長意見,所以才到這些所謂論壇了解一二及發表,我更是普普通通家長之一,都係太直接有什麼說什麼,所以一些見解都係普通意見.

但的確如你所講現今既高分低能真係嚴重好多,其實孩子教育,入唔入到大學唔係重點,因為入到大學唔代表將來都一樣順順利利,教育本質係孩子學到什麼便運用什麼,唔能夠強求及催谷,不論在課堂,亦在其他方面活動吸取知識充實自己,由不熟識不適應的環境成長中做個快樂既人去面對去適應,對將來投身社會孩子先係最重要. 呢啲所謂高分低能好多都由幼稚園已經開始形成,所以孩子點會從快樂中成長去享受學習樂趣.

作者: 天外之人    時間: 22-8-9 11:28

ANChan59 發表於 22-8-9 10:22
多謝分享,不過在EK,現在講季度業績,非經常性溢利,比遠境及核心價值,核心能力有市場!

你講明係名 ...
呢啲先唔會係死讀書有才幹更有歸屬感,教育理應就係咁,唔一定要高分.
作者: f00130    時間: 22-8-9 11:29

除非一個人可以同時讀兩間學校做比較 否則點去評邊間優於另一間?
男仔是否讀男校較好, 對部份人來說可能係 當中包含家長主觀看法和經歷 看法可以好個人 經歷可以好唔一樣 無話邊個啱 不過身邊都真係有認識男仕小學讀男女校, 中學升讀傳統男校而表示唔鍾意及唔想自己小朋友入單性別學校的
始終都要睇返做人性格, 意向去做選擇  
作者: 天外之人    時間: 22-8-9 11:33

ANChan59 發表於 22-8-9 10:31
再重複一次,如果能夠選實力差唔多級數嘅學校,男仔最好選男校,而不是男女校。

男仔鐘意玩,打機,玩電腦 ...
我係認同,聽到好多人講男女校某些科男強女弱,有些就男弱女強,對自己會有所得益,其實有咁既心態就已經唔太好. 仲有啲人講少了什麼PUPPY LOVE機會..............
作者: chitchit0520    時間: 22-8-9 11:39

作者: ANChan59    時間: 22-8-9 11:52

天外之人 發表於 22-8-9 11:23

你所指的正正就是我所感想, 你和某幾位家長已脫離孩子學習生涯,所以各人的想法總有 ...

我十多年前開始上BK,都係盲毛一個,什麼呈分試,選擇學校,升中面試,初中,高中都獲益良多,間中都分享一下過程中的得與失的經驗。

所以之前我在EK都評論現今教育政策及制度幾奇怪/畸型,讓家長不安,缺乏安全感,所以寧願做多些,被迫更攻利,我覺得家長在無更好辦法中的水泡一個。

但大部分家長都在現今教育體制內掙扎,三五年改一次球例及龍門,他們都很不安,這一批到升大學嘅時候,JUPAS 可能已經人面全非。又唔敢嘈EDB,唯有嘈Non-JUPAS。

作者: ANChan59    時間: 22-8-9 11:57

讀地區名校俾孩子讀咩學校?
可以的話,傳統名校

因為我自己知道分別在什麼地方,加上兒子有能力。兒子都係讀街坊幼稚園及小學都係街坊津貼學校。

作者: DD仔    時間: 22-8-9 11:58

chitchit0520 發表於 22-8-9 11:07

揀傳統名校,捨地區名校,呢個唔係必然架喎!

Ok嘅,你嘅意見我不是太在意,因為知道EK內同你有牙齒印嘅家長多的是。

作者: ANChan59    時間: 22-8-9 12:00

天外之人 發表於 22-8-9 11:33
我係認同,聽到好多人講男女校某些科男強女弱,有些就男弱女強,對自己會有所得益,其實有咁既心態就已經唔太好 ...

現在小朋友早熟,Puppy Love 太容易啦,地鐵,網上,社交媒體。在學校識家長可能更安心啲。

作者: DD仔    時間: 22-8-9 12:02

ANChan59 發表於 22-8-9 10:22
算啦

喺度大家各自發表意見而已,有禮貌地表述,據理講解便可

作者: DD仔    時間: 22-8-9 12:05

ANChan59 發表於 22-8-9 10:31

男仔鐘意玩,打機,玩電腦 ...

我並不完全同意。例如某男神校,校風比較狂野,讀書氣氛見仁見智,對一d本身性格不太強,自律性不太足嘅男生,不一定是最適合

作者: beastiebistro    時間: 22-8-9 12:11

如果唔係中學時玩得開心,鬼有時間心機過咗廿幾三十年仲返母校幫手咩?讀書從來都係靠學生自己,學校嘅幫助唔大。但係其他方面,學會/制服團體/運動就對向心力大有幫助/關係。
而且我哋舊生圍埋一齊(就算不同年代),永遠都係講邊個先生有咩笑料,邊個出咩洋相,邊個特別惡。從來唔會講邊個教書掂,邊個啲notes幫我哋考到好成績...

作者: ANChan59    時間: 22-8-9 12:27

DD仔 發表於 22-8-9 12:05
我並不完全同意。例如某男神校,校風比較狂野,讀書氣氛見仁見智,對一d本身性格不太強,自律性不太足嘅男 ...

唔完全同意,非常正常,合理。選擇適合自己孩子的學校就可以,咁多間可以選擇!

我在EK都聽不少,最初都有些疑問,跟舊生,用家家長及用家詳細了解,以訛傳訛較多,個別負面例子被放大,咁大個人應該識判斷。

兒子小學時性格不太強,自律性也不足,六年后改變不少。他大學時做intern ,畢業之後做freshman 的時候,同事問最多係邊間中學畢業。

你會問點解唔問大學?因為同期也有同大學,好參差,所以問中學。

作者: ANChan59    時間: 22-8-9 12:27

DD仔 發表於 22-8-9 12:02
喺度大家各自發表意見而已,有禮貌地表述,據理講解便可

同意

作者: stillgood20    時間: 22-8-9 12:28

ANChan59 發表於 22-8-9 08:57
其實冇乜所謂嘅,各人有喜好都好正常。

我初初入Bk的時候,主流分析選校較全面,較少只考慮公開試成績, ...

Quoted:-

DSE成績最大功用可能是入大學,決定什麼大學,什麼學科,that’s it。在大學讀書又如何?畢業之後又如何呢?三大神科一級榮譽畢業,除咗搵第一份工之外,who cares?

咁,你請新畢業生夥計,同事,你考慮什麼因素,邊度畢業?幾多粒星?神科?3大?醒目,team player,quick learner,語文能力強,會唔會你更優先考慮呢?如果係,咁邊一間中學更容易培養學生到這種水平呢?

- - - - - - - - - - - - - - - -

絕對正確, 現實就係咁!!!

新人入職, 睇學術背景, HR可能特別留意咩名校之類.

當入職, 實戰能力, 才是真章.

細囝由DS畢業, 入職IT/做銀行Program.
醒目,team player,quick learner... 特別重要.

一個 system, 拆開, 不同同事組別去砌.
能力高低好容易睇得出. 唔似考試, 分數自己知.

-----

做得到, 做得好, 好快就帶頭.

作者: chitchit0520    時間: 22-8-9 12:28

作者: ANChan59    時間: 22-8-9 12:29

beastiebistro 發表於 22-8-9 12:11

如果唔係中學時玩得開心,鬼有時間心機過咗廿幾三十年仲返母校幫手咩?讀書從來都係 ...

完全同意。

我哋都係咁上下,但局限於同屆或者前後一兩屆。

作者: chitchit0520    時間: 22-8-9 12:31

作者: 天外之人    時間: 22-8-9 12:32

ANChan59 發表於 22-8-9 12:00
現在小朋友早熟,Puppy Love 太容易啦,地鐵,網上,社交媒體。在學校識家長可能更安心啲。
...

教育素質都攪唔好情況下,更加攪到學校亂七八糟, 有幾多真係可以維繫到至成年人甚至一起終生,將情愛更如玩樂,視誓言如垃圾般隨便可丟棄,更何來做到校訓那些字本意. 最近重睇國內某套以高中生為主既劇,現今喺香港有幾多個真係做到維繫咁好.
作者: ANChan59    時間: 22-8-9 12:35

stillgood20 發表於 22-8-9 12:28
Quoted:-

Begin with the end in mind.

“Seven Habits of highly effective people. “ - Stephen Covey.

教育成果是什麼?社會需要什麼人才?知道答案,倒推- 就會思路清晰很多。

作者: ANChan59    時間: 22-8-9 12:42

chitchit0520 發表於 22-8-9 12:31
我認識既都係咁既選擇

不過,我唔想說明,始終這只是我自己認識的例子,免得又被人說是吹捧或怎樣的,大 ...

你問,我答。前題係有offer 在手!

我個人冇乜所謂,不喜歡政治正確嘅答案!可能我都好多牙齒印㗎,不過皮厚兼肉靭,冇乜感覺!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5