教育王國

標題: 申請student visa需要良民證嗎? [打印本頁]

作者: ctslhkc    時間: 22-8-3 15:56     標題: 申請student visa需要良民證嗎?

申請student visa需要良民證嗎?醫療科要申請良民證,當局應該會直接send去大學。
咁同時申請student visa,要唔要附加良民證一齊?還是之後補返俾學校就可以?因為宜家上網預約排到9月中

作者: Lofty    時間: 22-8-3 17:33

回覆 ctslhkc 的帖子

申請student visa不用良民証。警署已直接寄大學,你唔會有copy架。
作者: ctslhkc    時間: 22-8-3 22:45

如果趕唔切開學send到學校,可否後補?唔知有冇人試過?

作者: ctslhkc    時間: 22-8-3 22:48

Lofty 發表於 22-8-3 17:33

申請student visa不用良民証。警署已直接寄大學,你唔會有copy架。 ...

如果已經申請良民證給了A學校,但最後又決定去B學校,是否要從新申請過給B學校?

作者: Lofty    時間: 22-8-4 16:34

我都唔清楚,不過個証明唔會經你手,你冇copy, 上去申請時叫你填郵寄去的地址,而且要証明係大學/某機構要求你申請,佢地先受理。
作者: ctslhkc    時間: 22-8-4 22:40

Lofty 發表於 22-8-4 16:34

我都唔清楚,不過個証明唔會經你手,你冇copy, 上去申請時叫你填郵寄去的地址,而且 ...

謝謝你~~~

作者: Taimum    時間: 22-8-4 23:41

ctslhkc 發表於 22-8-3 15:56
申請student visa需要良民證嗎?醫療科要申請良民證,當局應該會直接send去大學。
咁同時申請student visa ...

student visa唔需要良民證,阿仔讀物理治療要,申請完唔會交你,政府直接寄去學校。

作者: ctslhkc    時間: 22-8-5 10:39

回覆 Taimum 的帖子

謝謝你~~~
如果開學前未趕到SEND去學校,唔知得唔得??

作者: Taimum    時間: 22-8-11 22:48

ctslhkc 發表於 22-8-5 10:39
回覆 Taimum 的帖子

謝謝你~~~

我記得好似係學校收到良民証後先比CAS你去申請student visa,如果我有錯請更正,我再check下email先

作者: Jennie    時間: 22-8-12 12:41

要睇cas 要求,唔係個個需要拎

作者: itbaby    時間: 22-8-12 13:06

路過回覆,以我所知,多數讀醫護類的科目就要申請良民證。不過可能有其它科都要,其它家長可講吓!
作者: lazycat19    時間: 22-8-12 19:29

itbaby 發表於 22-8-12 13:06
路過回覆,以我所知,多數讀醫護類的科目就要申請良民證。不過可能有其它科都要,其它家長可講吓! ...
寫信同學校講香港嘅情況,學校批准可以後補
作者: forgive?forget?    時間: 22-8-23 14:30

而家預約已經排到10月第一個禮拜

作者: forgive?forget?    時間: 22-8-23 14:31

我見到網頁寫住如申請人已在海外可以郵寄丶委託
但係其實要打手指模又點樣做呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5