教育王國

標題: 聖保祿學校 [打印本頁]

作者: Tungwuncheung    時間: 22-12-30 22:15     標題: 聖保祿學校

想問英文自我介紹、中英文閱書報告是要手寫還是電腦打出嚟?

作者: cmir    時間: 22-12-31 00:31

Tungwuncheung 發表於 22-12-30 22:15
想問英文自我介紹、中英文閱書報告是要手寫還是電腦打出嚟?

用電腦

作者: Tungwuncheung    時間: 22-12-31 00:39

cmir 發表於 22-12-31 00:31
用電腦

謝謝你

作者: ppwlp    時間: 22-12-31 01:02

用了手寫,可以嗎?
作者: bettyay    時間: 22-12-31 17:00

ppwlp 發表於 22-12-31 01:02
用了手寫,可以嗎?
最後都係用upload 上E application form/ E portfolio, 所以都係電腦打upload
作者: kangaroomama    時間: 23-1-2 19:43

回覆 ppwlp 的帖子

我去講座時,佢話手寫或打字都得,重點係小朋友做。所以我都揀手寫
作者: sasa29    時間: 23-1-3 19:33

請問大家知唔知佢哋interview 時間會幾耐呢?

作者: kirstyau    時間: 23-1-3 19:48

sasa29 發表於 23-1-3 19:33
請問大家知唔知佢哋interview 時間會幾耐呢?

前年入學校見,前後預個半鐘。

作者: sasa29    時間: 23-1-3 19:50

kirstyau 發表於 23-1-3 19:48
前年入學校見,前後預個半鐘。

我今日忍唔住打去問, 佢哋話要4 小時…..

作者: kirstyau    時間: 23-1-3 19:52

sasa29 發表於 23-1-3 19:50
我今日忍唔住打去問, 佢哋話要4 小時…..

甘即係之前疫情前做法,大女係朝早一早入,中午先放出黎。大部分時等等等。

作者: sasa29    時間: 23-1-3 19:54

kirstyau 發表於 23-1-3 19:52

甘即係之前疫情前做法,大女係朝早一早入,中午先放出黎。 ...

唉 .. 可能無緣份見…. 唉 咁攪法 跟本去唔到其他學校interview

作者: kirstyau    時間: 23-1-3 19:55

sasa29 發表於 23-1-3 19:54
唉 .. 可能無緣份見…. 唉 咁攪法 跟本去唔到其他學校interview

甘其他人一樣,撞先再算。

作者: sasa29    時間: 23-1-3 19:57

kirstyau 發表於 23-1-3 19:55

緣份嚟到就嚟到, 真係冇咩辦法
等出時間先再算 不過打定輸數… 唉

作者: bettyay    時間: 23-1-3 20:37

kirstyau 發表於 23-1-3 19:55

一招非誠勿擾,要大家早一點抉擇
作者: kirstyau    時間: 23-1-3 20:43

bettyay 發表於 23-1-3 20:37
一招非誠勿擾,要大家早一點抉擇

當時對阿妹好事,因為當年同日SPCC BPS。阿妹唔係個D級數,唔關佢事,變相少左D 撞左既叻人爭。

作者: bettyay    時間: 23-1-3 21:42

kirstyau 發表於 23-1-3 20:43
當時對阿妹好事,因為當年同日SPCC BPS。阿妹唔係個D級數,唔關佢事,變相少左D 撞左既叻人爭。
...

學校不太早同其他女直爭,但又不怕其他官津自行硬碰,大家早啲選擇!佢就少啲行政功夫

今年係咪SPCC BPS一樣撞?

作者: medicine    時間: 23-1-3 21:42

kirstyau 發表於 23-1-3 20:43
...
但係我覺得SPCS仲難啲咯.
作者: kirstyau    時間: 23-1-3 22:35

bettyay 發表於 23-1-3 21:42
學校不太早同其他女直爭,但又不怕其他官津自行硬碰,大家早啲選擇!佢就少啲行政功夫

今年係咪SP ...

今年好多呀!4/3 較top津校有MSS 坑真 油真 YWGS CCS ,SSGC有2日(4/3 11/3)

11/3 SPCC BPS SMCC 中婦 伊中 曾肇添

作者: SLHongkonger    時間: 23-1-3 22:47

bettyay 發表於 23-1-3 21:42

今年係咪SP ...

11/3
SPCC bps 聖提女 st mary

4/3
SPCS ywg MSS 坑真 聖提女
上智(first in)

作者: sasa29    時間: 23-1-3 23:42

SLHongkonger 發表於 23-1-3 22:47
11/3
SPCC bps 聖提女 st mary

咁 已經玩死人啦 , 唉! 佢實收就話一定去, 而家click 住 哂 , in 咗佢 冇了一個自行, 唉… 唔入圍 只能再靠另一間 所以先咁煩..

作者: sasa29    時間: 23-1-3 23:44

係呢度再問多一個問題~
如果冇去interview 到最後叩門有冇機會?

作者: bettyay    時間: 23-1-4 08:59

sasa29 發表於 23-1-3 23:44
係呢度再問多一個問題~
如果冇去interview 到最後叩門有冇機會?
據以往情況,SPCS只會on list call 人,未聽過接受叩門。當然現階段學校有冇新安排或想法,或是未知之數。
但係諗下如果報咗名因其他學校面試而缺席 interview,即係SPCS 非心儀之選,即使有得叩,成數機會又如何呢?

作者: sasa29    時間: 23-1-4 09:05

bettyay 發表於 23-1-4 08:59
據以往情況,SPCS只會on list call 人,未聽過接受叩門。當然現階段學校有冇新安排或想法,或是未知之數。
...

我非常之明白, 2⃣️難之處就係放棄二間自行分配學位 博一間直資, 感覺好難博 … 唉 所以先至咁煩 唉…

作者: kirstyau    時間: 23-1-4 09:59

sasa29 發表於 23-1-4 09:05
我非常之明白, 2⃣️難之處就係放棄二間自行分配學位 博一間直資, 感覺好難博 … 唉 所以先至咁煩 唉…
...

睇返舊post, 你地間小學係SPCS大戶,之前識級頭家長 自行都係個2間大熱女官津,同學亦大多甘選,或SSGC/MSS。1st in已經有幾間間同日,反正估計唔到情況,煩都冇用,甘唔好彩咪當整定同SPCS冇緣。

作者: bettyay    時間: 23-1-4 16:13

sasa29 發表於 23-1-4 09:05
...
明白真係好難,三間都要見過先有得叩門或on call list,但似乎你心目中已有排序,真係撞正唯有嘆聲無緣!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5