教育王國

標題: 請問高中除咗佐敦E字頭補chem外,還有其他補chem好的嗎? [打印本頁]

作者: Mama1398    時間: 23-1-5 15:47     標題: 請問高中除咗佐敦E字頭補chem外,還有其他補chem好的嗎?

仔由中三補到中五都係e字頭補chem, 但最近見佢無乜心機返,佢話好悶好眼瞓!所以想轉換一下其他補chem的補習社。請問有無其他好的呢!(emoji)

作者: kkhon    時間: 23-1-6 08:35

Mama1398 發表於 23-1-5 15:47
仔由中三補到中五都係e字頭補chem, 但最近見佢無乜心機返,佢話好悶好眼瞓!所以想轉換一下其他補chem的補 ...

Gary sir 講野音調係會悶,試下Dr.Sean 都教得好同盡責,不過只有online或video
作者: kirstyau    時間: 23-1-6 08:50

回覆 Mama1398 的帖子

網課Dr Sean 中四開始上,中五轉買片,跟測考範圍睇住片當陪溫習(Dr Sean片會教+堂上做題目)

作者: kirstyau    時間: 23-1-6 08:58

回覆 kkhon 的帖子

女 之前Dr Sean網課,依家買片,我間唔中行過聽到都覺得阿Sir把聲好聽又唔悶WhatsApp問學校功課都好快答又詳盡

作者: kkhon    時間: 23-1-6 09:21

kirstyau 發表於 23-1-6 08:58

女之前網課,依家買片,我間唔中行過聽到都覺得阿Sir把聲好聽又唔悶WhatsApp問 ...
我仔話兩個都教得好但Gary把聲悶到佢有時瞓着Sean 講課有趣d
作者: Mama1398    時間: 23-1-6 09:29

kkhon 發表於 23-1-6 09:21
我仔話兩個都教得好但Gary把聲悶到佢有時瞓着Sean 講課有趣d

係呀!我仔都話見到有人瞓着!

作者: hehehaha2017    時間: 23-1-6 22:27

難找, 我覺得ELEMENT 最好

跟住ELEMENT 就可以

ELEMENT  加網上極難的練習

可以免費DOWNLOAD 到

但網友要自己想想方法 幫子女找

免費的野, 好過要俾錢

免費的最正

大概1500 條MC ,  500 條長題

作者: gigayan    時間: 23-1-11 00:18

kirstyau 發表於 23-1-6 08:58

女之前網課,依家買片,我間唔中行過聽到都覺得阿Sir把聲好聽又唔悶WhatsApp問 ...

阿女今日第一日上E,佢話有啲悶,有少少後悔。但眼見有同學上完真係勁,又覺得佢恒常test可以迫自己keep住溫書,所以都會頂住喎。

作者: Queenielam88    時間: 23-1-11 09:18

gigayan 發表於 23-1-11 00:18
阿女今日第一日上E,佢話有啲悶,有少少後悔。但眼見有同學上完真係勁,又覺得佢恒常test可以迫自 ...
請問是否只需考完入學試合格之後就可插班入讀?入學試是否很深?
作者: mimi1102    時間: 23-1-11 12:02

Queenielam88 發表於 23-1-11 09:18
請問是否只需考完入學試合格之後就可插班入讀?入學試是否很深?

係入學資格好高, 佢需要成績達標先收, 正常要份卷70% 先收, 不過學期尾有一個唔知咩野試, 要求會低啲, 60%以上就收, 詳情我都唔係好記得, 淨係知道要比錢, 你或者可以打電話去問.
作者: gigayan    時間: 23-1-11 15:01

Queenielam88 發表於 23-1-11 09:18
因為阿女係中四, 可能要求無咁高, 佢哋入學都有要求做一份PAPER如果合格就可以直接由METAL呢個TOPIC開始, 都係要上返晒D堂, 睇到同佢哋LIVE堂同步先可以排live堂waiting list, 份卷阿女話都深的。
作者: jl118    時間: 23-3-20 19:27

gigayan 發表於 23-1-11 15:01
因為阿女係中四, 可能要求無咁高, 佢哋入學都有要求做一份PAPER如果合格就可以直接由METAL呢個TOPIC開始,  ...

我女都係中四讀,我只係whatsapp 問,佢就直接叫我交錢上堂,冇做paper ,不過都係先上video 排live, 可能我8月報,比較多位不用考(emoji)

作者: 小曳人    時間: 23-3-20 19:54

我仔跟過深水埗gary 同太子chris

覺得chris好d

作者: happyfamilybaby    時間: 23-3-21 14:18

hehehaha2017 發表於 23-1-6 22:27
難找, 我覺得ELEMENT 最好

跟住ELEMENT 就可以
邊度搵到?
作者: happyfamilybaby    時間: 23-3-21 14:20

小曳人 發表於 23-3-20 19:54

覺得chris好d
Element有2位阿sir, Gary & Chris?
作者: gigayan    時間: 23-3-21 19:55

jl118 發表於 23-3-20 19:27
我女都係中四讀,我只係whatsapp 問,佢就直接叫我交錢上堂,冇做paper ,不過都係先上video 排live, 可能 ...

以我所知,由頭開始上唔使做paper,阿女中途插入睇吓可唔可以skip 一個topic,佢哋先會要佢做。

圖片附件: myimage.jpg (23-3-21 19:57, 396.39 KB) / 下載次數 9
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY4NTMyfDFkZGE5MDU2fDE3MTY0NzkzNjR8MA%3D%3D

作者: 小曳人    時間: 23-3-21 19:58

happyfamilybaby 發表於 23-3-21 14:20
Element有2位阿sir, Gary & Chris?
抱歉,我唔清楚element,係咪令你confused?我只係google search揾到呢兩位chem 老師
用key word "chem gary sir" "chem chris sir"
一位响深水埗有自己office,另一位响太子

作者: Mama1398    時間: 23-3-21 21:21

覺得chris好d

謝謝!不過我WhatsApp 佢詢問課程, 還未復。請問是否大班live班的?

作者: 小曳人    時間: 23-3-21 22:01

Mama1398 發表於 23-3-21 21:21
謝謝!不過我WhatsApp 佢詢問課程, 還未復。請問是否大班live班的?

佢地方細,我估頂多坐到1x個學生

我地當時係上單對單嘅

作者: ok_ko    時間: 23-3-22 09:09

覺得chris好d
“ 抱歉,我唔清楚element,係咪令你confused?我只係google search揾到呢兩位chem 老師
用key word "chem gary sir" "chem chris sir"
一位响深水埗有自己office,另一位响太子  ”

邊句真? 跟過定 未 跟過?

作者: 小曳人    時間: 23-3-22 19:41

ok_ko 發表於 23-3-22 09:09
邊句真? 跟過定 未 跟過?

refer to 早前回覆 #13

覺得chris好d

我地當時係由google search 到兩位導師
孩子無正規跟過DSE 課程 (考時只係初中生)
以自修生身份跟導師學習,並考IAL

作者: ok_ko    時間: 23-3-23 09:08

小曳人 發表於 23-3-22 19:41
refer to 早前回覆 #13

明白了。原來你意思係search唔到Element

作者: 小曳人    時間: 23-3-24 14:36

ok_ko 發表於 23-3-23 09:08
明白了。原來你意思係search唔到Element。

本來無呢個意思

因為我地本身無意揾名師,只需要一個導師帶一帶孩子
佢理解力強,只係怕所識嘅同課程中間有所缺漏

孩子本身响科大DP已讀完level 2

作者: Happyhappylive    時間: 23-4-20 11:28

Mama1398 發表於 23-1-5 15:47
仔由中三補到中五都係e字頭補chem, 但最近見佢無乜心機返,佢話好悶好眼瞓!所以想轉換一下其他補chem的補 ...

如果夾到Dr Sean可 用skype上堂的 如果你夾到可一齊

作者: happyfamilybaby    時間: 23-4-25 06:46

Happyhappylive 發表於 23-4-20 11:28
如果夾到Dr Sean可 用skype上堂的  如果你夾到可一齊
詳情係點?Dr Sean多練習嗎?
作者: kirstyau    時間: 23-4-27 19:42

happyfamilybaby 發表於 23-4-25 06:46
詳情係點?Dr Sean多練習嗎?

上堂會一齊做,上Skype 次次過 個半鐘。阿Sir 有試題庫,但要小朋友自動自覺做,只靠上堂做唔足夠。
Dr Sean 教學易明多例子唔悶,根據我行過聽到。

作者: happyfamilybaby    時間: 23-4-27 20:14

kirstyau 發表於 23-4-27 19:42
上堂會一齊做,上Skype 次次過 個半鐘。阿Sir 有試題庫,但要小朋友自動自覺做,只靠上堂做唔足夠。
Dr Se ...
收費如何?邊度報?
作者: kirstyau    時間: 23-4-27 21:01

happyfamilybaby 發表於 23-4-27 20:14
收費如何?邊度報?

睇片 @$200,Skype @$26X (唔太記得)

作者: sasayung_mimiko    時間: 23-6-11 13:04     標題: 回覆樓主:

請問各位 Chemistry 中三就開始補會唔會早咗D?

作者: kirstyau    時間: 23-6-11 13:59

sasayung_mimiko 發表於 23-6-11 13:04
請問各位 Chemistry 中三就開始補會唔會早咗D?

因人而異,自己本著 選修科高中先會開始補。 但識朋友為咗保選科優先序 中三 拆科補 phy chem bio

作者: sasayung_mimiko    時間: 23-6-11 14:00

kirstyau 發表於 23-6-11 13:59

因人而異,自己本著 選修科高中先會開始補。 但識朋友為咗 ...

請問呢位 Dr. Sean 係只補 Chem嗎?

作者: kirstyau    時間: 23-6-11 14:00

sasayung_mimiko 發表於 23-6-11 14:00
請問呢位 Dr. Sean 係只補 Chem嗎?

作者: sasayung_mimiko    時間: 23-6-11 14:01

kirstyau 發表於 23-6-11 14:00

Thx so much(emoji)

作者: kirstyau    時間: 23-6-11 14:02

sasayung_mimiko 發表於 23-6-11 14:01
Thx so much(emoji)

印像中Dr Sean 中四先開始有班
如果中三Element好似有班

作者: sasayung_mimiko    時間: 23-6-11 21:44

kirstyau 發表於 23-6-11 14:02

Thank you

作者: johnwooo    時間: 23-6-13 11:54

kirstyau 發表於 23-6-11 14:02
我地join 左佢中四group , 暫時未有詳情, 可能個個而家要應付大考

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5