教育王國

標題: 聖類斯vs 李國寶 [打印本頁]

作者: Degnuf    時間: 23-2-19 00:06     標題: 聖類斯vs 李國寶

兩間成績可能st Louis 高少少,家住港島,兩間離家差不多遠。小兒學習不主動,可能傳統教學比較適合, b1b-c 成績,大抽獎應該可以入到st Louis . 以上兩間點選擇?

作者: cherrieshum    時間: 23-2-19 00:20

Degnuf 發表於 23-2-19 00:06
兩間成績可能st Louis 高少少,家住港島,兩間離家差不多遠。小兒學習不主動,可能傳統教學比較適合, b1b- ...
我還以為李國寶成績比 St Louis好
作者: tpmon    時間: 23-2-19 00:27     標題: 回覆樓主:

hkpapa852 評:
- B1C-2A:李國寶
- B2A: 聖類斯

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873605

如果是B1B-C生,會否留在大抽獎抽B1A-C校更好? 在中西區網,可抽聖若瑟、英皇、高主教、皇仁和鄧肇堅。
(注意: 中西區男生不夠B1位,要参看以下上年度中西區大抽獎可選的中學,決定要不要直資offer。)

https://www.crgps.edu.hk/attachment/content/1652164860lXM41.pdf

作者: vanillara    時間: 23-2-19 07:04

大考上聖類斯之前是band 2A,現在是Band 1B..為什麼會有這變化?
作者: Poyau    時間: 23-2-19 09:29

vanillara 發表於 23-2-19 07:04
大考上聖類斯之前是band 2A,現在是Band 1B..為什麼會有這變化?

聖類斯雖然無公布文憑試成績
2022年有公布畢業生出路
三大/五大比例(30%/45%)可比B1中學

聖類斯2022年畢業生出路
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3872523&pid=49199432

作者: cherrieshum    時間: 23-2-19 09:59

Poyau 發表於 23-2-19 09:29

聖類斯校名不好聽,怕被人笑,我選李國寶。
作者: vanillara    時間: 23-2-19 10:02

Poyau 發表於 23-2-19 09:29
如果聖類斯成績提升了,中西區band 1男仔又多一個選擇了
作者: hiuching8    時間: 23-2-19 10:06

兩間其實banding差唔多,留意返佢高中的選科組合同個別理科成績會更為實際
我個人認為聖類斯個名好聽啲,又在港島,李國寶好似熊貓

作者: Poyau    時間: 23-2-19 10:21

cherrieshum 發表於 23-2-19 00:20
我還以為李國寶成績比 St Louis好

李國寶2022年中文4+只有約17%
遠較之前年幾年低(2021年約30%)
無公布3322率 可能較前年65%低

李國寶2022年文憑試成績
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3874423&pid=49206941

李國寶2021年文憑試成績
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3864388&pid=49068283

作者: piyohk    時間: 23-2-19 13:13

Poyau 發表於 23-2-19 10:21

成績年年倒退,是因為校長管理差?老師教學差?學生資質差?

作者: LeeCC    時間: 23-2-19 13:19

piyohk 發表於 23-2-19 13:13
成績年年倒退,是因為校長管理差?老師教學差?學生資質差?

這2年是否受疫情影響?

作者: Jessy    時間: 23-2-19 13:55

如果學習唔主動,直資會唔會可以鼓勵下佢,津校你讀唔讀應該唔會理你
作者: piyohk    時間: 23-2-19 14:01

LeeCC 發表於 23-2-19 13:19
這2年是否受疫情影響?

這兩年疫情,但有些學校成績卻似進步。
如港島幾間(Band 1-2)男校,都敍說2022年自己成績更勝從前。

作者: hiuching8    時間: 23-2-19 14:29

Jessy 發表於 23-2-19 13:55
如果學習唔主動,直資會唔會可以鼓勵下佢,津校你讀唔讀應該唔會理你

應該係調轉,除非係頂級嘅直資,否則一般直資嘅師資都會差過津校,因為直資無公積金,退休金會少幾百萬,難以吸引人才

作者: 5dollars    時間: 23-2-19 15:01

hiuching8 發表於 23-2-19 14:29
應該係調轉,除非係頂級嘅直資,否則一般直資嘅師資都會差過津校,因為直資無公積金,退休金會少幾百萬, ...

冇左公積金好耐喇。而家公積金嗰班hea住做(emoji)
新一批全部用強積金。
所謂舊嗰批,全部40+近50(emoji)。做又36唔做又36。

作者: hiuching8    時間: 23-2-19 15:45

5dollars 發表於 23-2-19 15:01

當然唔係,津校老師一直有公積金,而家入職都有,官校新入職的公務員老師就無咗長俸好耐

https://www.edb.gov.hk/tc/sch-admin/admin/about-sch-staff/provident-fund/background-information-of-provident-fund.html

作者: hiuching8    時間: 23-2-19 15:46

5dollars 發表於 23-2-19 15:01

你搞錯咗公積金同長俸,兩樣好唔同嘅嘢

作者: cherrieshum    時間: 23-2-19 16:44

hiuching8 發表於 23-2-19 15:46
你搞錯咗公積金同長俸,兩樣好唔同嘅嘢
現在新入職的公務員都沒有長俸了
作者: Degnuf    時間: 23-2-19 17:22

LeeCC 發表於 23-2-19 13:19
這2年是否受疫情影響?

好似轉了校長

作者: Degnuf    時間: 23-2-19 17:24

可能兩間差不多,都係驚中西區band 1 男唔夠學位

作者: Jessy    時間: 23-2-20 01:17

應該係調轉,除非係頂級嘅直資,否則一般直資嘅師資都會差過津校,因為直資無公積金,退休金會少幾百萬, ...

我唔了解邊類福利較好,但識人的子女讀直資,都讚直資的老師有愛心。
李國寶中英文分小組教學,每組得十幾人,感覺上關顧應該好過津校

作者: juneforgbb    時間: 23-2-20 08:43

Degnuf 發表於 23-2-19 17:22
好似轉了校長
李國寶好似係上年轉左校長 (有錯請指正), 仲記得有次open day 聽talk, 新校長話自己係band 1A 學校老師轉過黎, 今年S1面試要見兩次, 我記得以前只得1st in
作者: juneforgbb    時間: 23-2-20 08:47

兩睇, 錢留得住人材, 都留住咗一班hea教等退休老師
作者: LeeCC    時間: 23-2-20 08:55

印象中,疫情前係2次
作者: bobo101^*^    時間: 23-2-20 09:54

cherrieshum 發表於 23-2-19 09:59
聖類斯校名不好聽,怕被人笑,我選李國寶。
讀書係求學習, 不是求校名喎! 他日李國寶下滑的話, 唔通唔讀?
作者: jesswu    時間: 23-2-20 10:44

juneforgbb 發表於 23-2-20 08:43
李國寶好似係上年轉左校長 (有錯請指正), 仲記得有次open day 聽talk, 新校長話自己係band 1A 學校老師轉過 ...

新校長原在順天任副校。本身以前是順天英文科老師

作者: juneforgbb    時間: 23-2-20 10:57

jesswu 發表於 23-2-20 10:44
新校長原在順天任副校。本身以前是順天英文科老師
上次聽新校長講野, 覺得佢進取D, 早1-2兩年我都有去聽, 舊校長感覺輕鬆D
作者: joe12211981    時間: 23-2-20 12:06

Poyau 發表於 23-2-19 10:21

新校長講2022年3322率7x%

作者: joe12211981    時間: 23-2-20 12:08

juneforgbb 發表於 23-2-20 08:43
李國寶好似係上年轉左校長 (有錯請指正), 仲記得有次open day 聽talk, 新校長話自己係band 1A 學校老師轉過 ...

一向都in兩次,係上年疫情嚴重,就in一次

作者: 大大大妹    時間: 23-2-20 12:18

留意下李國寶要入到非華裔班英文語境先會好,唔係坊間所講全部語境都係英文,其實另外3班係同普通英中無分別。中文係弱,中一無課外文言文同課外閱讀理解,就算請咗作家返來都無乜幫助。

作者: juneforgbb    時間: 23-2-20 12:37

joe12211981 發表於 23-2-20 12:08
一向都in兩次,係上年疫情嚴重,就in一次
Oicic, 咁即係流程一樣我今年有報, 但冇去in

作者: iansung    時間: 23-2-20 13:24

李國寶好似好啲

作者: fafafamama    時間: 23-2-20 23:42

以往自行收生結果出後,李國寶會call waiting 多嗎?
作者: joe12211981    時間: 23-2-21 00:44

大大大妹 發表於 23-2-20 12:18
留意下李國寶要入到非華裔班英文語境先會好,唔係坊間所講全部語境都係英文,其實另外3班係同普通英中無分 ...

李國寶有5班㗎,有2班係英文set1,當然大多的非華裔學生係set1,但呢兩班亦混合咗本地學生,我小朋友英文set2,但因為數學堂都係分set 教的,所以就算佢英文set2,數學堂亦都會有非華裔學生一齊上

作者: 大大大妹    時間: 23-2-21 00:54

joe12211981 發表於 23-2-21 00:44
李國寶有5班㗎,有2班係英文set1,當然大多的非華裔學生係set1,但呢兩班亦混合咗本地學生,我小朋友英文set ...

佢係有5班,但其中2班唔會溝到非華裔班上的,而且只有中英數分set,就算溝到非華裔都係好短暫,而唔係一齊活動

作者: LeeCC    時間: 23-2-21 05:48

之前聽朋友講,中一要等出左分set結果才可以買英文科的書,因為set 1有d 唔同
讀左一年後,就知道本身英文set2,3的好難上set1的

作者: 大大大妹    時間: 23-2-21 09:42

LeeCC 發表於 23-2-21 05:48
之前聽朋友講,中一要等出左分set結果才可以買英文科的書,因為set 1有d 唔同
讀左一年後,就知道本身英文s ...

呢個就是重點⋯⋯我嗰個同你同一情況!重點係如果你本身係英語能力好入去讀係會事半功倍,但如果本身英語一般,係好難會入到set1即同非華裔一班,亦即係無呢個所謂嘅英語環境

作者: angelatjiu    時間: 23-2-21 09:55

大大大妹 發表於 23-2-21 00:54

想問你係咪用家?你小朋友係唔係非華裔嗰班?
作者: 大大大妹    時間: 23-2-21 09:57

angelatjiu 發表於 23-2-21 09:55
想問你係咪用家?你小朋友係唔係非華裔嗰班?

係呀,我小朋友係set3

作者: angelatjiu    時間: 23-2-21 09:59

大大大妹 發表於 23-2-21 09:57
係呀,我小朋友係set3
咁你小朋友英文得唔得?入咗LKP有冇進步?因為我仔等緊OFFER。
作者: 大大大妹    時間: 23-2-21 10:12

angelatjiu 發表於 23-2-21 09:59
咁你小朋友英文得唔得?入咗LKP有冇進步?因為我仔等緊OFFER。

我小朋友相比其他同學係英文比較弱,但其他科成績就好好,但老師話就算其他科成績好,都唔會有機會入非華裔班,因為非華裔班係全英上堂,所以一定唔會溝埋一齊,因為佢哋set1係俾一啲本身英文程度好嘅同學

作者: 大大大妹    時間: 23-2-21 11:15

angelatjiu 發表於 23-2-21 09:59

我覺得set3支援方面唔好,學校只重點訓練set1嗰班

作者: Lovemi0819    時間: 23-2-21 13:08

LeeCC 發表於 23-2-21 05:48
讀左一年後,就知道本身英文s ...

又唔一定,朋友中一set1, 中2set3, 中三set2.
我哋就中1set3, 中二三set2
有一個朋友中1,2 set 2, 中三set1

所以肯努力冇問題

作者: Mchacha    時間: 23-2-21 13:13

大大大妹 發表於 23-2-21 10:12
我小朋友相比其他同學係英文比較弱,但其他科成績就好好,但老師話就算其他科成績好,都唔會有機會入非華 ...

聽講話如果小學唔係直私,好難入到set 1

作者: 大大大妹    時間: 23-2-21 13:45

Mchacha 發表於 23-2-21 13:13
聽講話如果小學唔係直私,好難入到set 1

都係呀~set1同學仔係非華裔+英文底打得好好嘅本地同學仔上,佢哋同一個英文人無分別㗎,佢哋嘅課程好深,寫文都好深,要讀埋英文文學,同我小朋友讀普通政府小學認識嘅英文係好唔同嘅。

作者: LeeCC    時間: 23-2-21 14:04

大大大妹 發表於 23-2-21 11:15

有課後和星期六補底班,朋友仔中英數都係set3,加埋science 都有補底

作者: 大大大妹    時間: 23-2-21 14:08

LeeCC 發表於 23-2-21 14:04
有課後和星期六補底班,朋友仔中英數都係set3,加埋science 都有補底

唔係個個set3都要補,係要唔合格嘅先會有補底班的

作者: angelatjiu    時間: 23-2-21 14:16

大大大妹 發表於 23-2-21 14:08
咁其實你有冇後悔入LKP呀?
作者: 大大大妹    時間: 23-2-21 14:21

Lovemi0819 發表於 23-2-21 13:08
又唔一定,朋友中一set1, 中2set3, 中三set2.
我哋就中1set3, 中二三set2
有一個朋友中1,2 set 2, 中三se ...

真係要好努力先有呢個結果,但圍數嘅人唔多,學你話齋,都有人跌返去set3,但上爬嘅係真係難好多

作者: 大大大妹    時間: 23-2-21 14:32

angelatjiu 發表於 23-2-21 14:16
咁其實你有冇後悔入LKP呀?

我當初係諗住佢英文語境好資源好先選擇放棄Band1津貼學校,但原來不似預期,入到去同我之前想像係有差別⋯⋯再望下學校個DSE出嚟成績,同普通band1頭中學係有好大差別,如果唔考慮出國讀就唯有希望自己小朋友爭氣啲努力向上爬直到DSE可以爬到頭30%先會穩陣

作者: joe12211981    時間: 23-2-21 15:08

大大大妹 發表於 23-2-21 11:15

我兩個小朋友都係LKP,大仔英文set3,我覺得支援好好喎,邊科唔掂就要上補底

作者: joe12211981    時間: 23-2-21 15:09

唔係,我女中一數學5字頭,要上補底,佢數學set2

作者: 大大大妹    時間: 23-2-21 15:21

joe12211981 發表於 23-2-21 15:09
唔係,我女中一數學5字頭,要上補底,佢數學set2

但我小朋友英文set3五十幾都冇得上補底班(emoji)

作者: Lovemi0819    時間: 23-2-21 18:34

大大大妹 發表於 23-2-21 14:21
真係要好努力先有呢個結果,但圍數嘅人唔多,學你話齋,都有人跌返去set3,但上爬嘅係真係難好多
...

多參加補底班,我set2都有入補底班。好多老師都好好而且又關心學生。就算老師沒有安排你小朋友入補底班,你自己都可以寫信申請。

作者: LeeCC    時間: 23-2-21 18:42

朋友仔又未去到4科都唔合格咁嚴重,但佢中一時都有全部補底

作者: 大大大妹    時間: 23-2-21 19:01

Lovemi0819 發表於 23-2-21 18:34
多參加補底班,我set2都有入補底班。好多老師都好好而且又關心學生。就算老師沒有安排你小朋友入補底班, ...

唔該曬!或者真係要問下老師,其實學校老師都關愛嘅,只係無想像中嘅語境

作者: castle100    時間: 23-2-22 06:26

回覆 大大大妹 的帖子

佢哋話今日如果收到電郵通知就係取錄、未收到即係冇取錄·唔知係咪呢?
作者: 天使之心02    時間: 23-2-22 08:43

castle100 發表於 23-2-22 06:26
回覆 大大大妹 的帖子

佢哋話今日如果收到電郵通知就係取錄、未收到即係冇取錄·唔知係咪呢? ...

希望有家長分享一下

作者: yeikaki    時間: 23-2-22 12:29

Degnuf 發表於 23-2-19 17:24
可能兩間差不多,都係驚中西區band 1 男唔夠學位
聖類斯 vs 高主教, 那間好些?
作者: Poyau    時間: 23-2-22 12:38

yeikaki 發表於 23-2-22 12:29

高主教

作者: Mchacha    時間: 23-2-22 12:38

高主教啦

作者: karltse    時間: 23-2-22 18:28     標題: 回覆樓主:

我覺得李國寶資源配套都好好,本身係中西區,仔仔b1b生,上年LKP收左,自行吾收,最後決定要offer放棄大抽獎, 呢個係好難既抉擇,但仔仔自己揀,最主要係中西區如大抽獎抽吾中好易跌去b2c學校,阿仔接受吾到,而聖類斯上年無show大概banding,大家估係1c-2a,而實際有朋友入讀,成績都不似如期無乜出路,而校風亦一般,阿仔知道後都怕抽中,而且上年同學仔好多b2生都抽到聖類斯,相信聖類斯成績都仲係好浮動,都好surprise big exam係升去1b

作者: karltse    時間: 23-2-22 18:30     標題: 回覆樓主:

LKP分set上堂,多活動,雖然NCS分開左set上英文,但其他科目都會有機會溝通接觸,感覺自己仔仔英文水平明顯提升左

作者: karltse    時間: 23-2-22 18:35

當然高主教

作者: karltse    時間: 23-2-22 18:37     標題: 回覆樓主:

而且直資學校老師一定比津校關愛,LKP都係,仔仔返學都好開心,唯一壞處係地點,始終遠

作者: karltse    時間: 23-2-22 18:57     標題: 回覆樓主:

但留意,因起碼有1班NCS,而且LKP主打英文,所以中文會較差,會直接影響DSE成績,但學校有心提升,搵左駐校作家,當然未知成效係點,但學校有心提升都係一個好既資源

作者: joe12211981    時間: 23-2-22 20:59

karltse 發表於 23-2-22 18:57
但留意,因起碼有1班NCS,而且LKP主打英文,所以中文會較差,會直接影響DSE成績,但學校有心提升,搵左駐校 ...

呢幾年嘅DSE生可能大多都係當年嘅band2生,有咁嘅成績算係咁,LKP係近幾年先收9成band1(田北辰講),希望見到成績會有所提升

作者: karltse    時間: 23-2-22 22:18

joe12211981 發表於 23-2-22 20:59
呢幾年嘅DSE生可能大多都係當年嘅band2生,有咁嘅成績算係咁,LKP係近幾年先收9成band1(田北辰講),希望 ...

係呀,呢個都係main point

作者: karltse    時間: 23-2-22 22:18

karltse 發表於 23-2-22 22:18
係呀,呢個都係main point

仲有上升空間

作者: hiuching8    時間: 23-2-22 22:23

karltse 發表於 23-2-22 18:37
而且直資學校老師一定比津校關愛,LKP都係,仔仔返學都好開心,唯一壞處係地點,始終遠
...

直資師生比例一般高過津校,但無證據顯示關愛程度較高,要睇個別學校文化

作者: karltse    時間: 23-2-22 22:33

hiuching8 發表於 23-2-22 22:23
直資師生比例一般高過津校,但無證據顯示關愛程度較高,要睇個別學校文化
...

我講得吾係咁好,應該話,因為直資學校資源配套比較多&彈性,老師會較多時間可以了解學生需要,提升關愛度,當然都要睇老師既本質,而暫時LKP老師都好好

作者: encina    時間: 23-3-13 00:32

karltse 發表於 23-2-22 18:28
我覺得李國寶資源配套都好好,本身係中西區,仔仔b1b生,上年LKP收左,自行吾收,最後決定要offer放棄大抽 ...
請問你小朋友上年有考慮中基嗎?如果中基和李國寶比較,邊間會好啲?謝謝你
作者: encina    時間: 23-3-13 00:36

karltse 發表於 23-2-22 18:57
但留意,因起碼有1班NCS,而且LKP主打英文,所以中文會較差,會直接影響DSE成績,但學校有心提升,搵左駐校 ...
除左中文,佢理科成績好似都麻麻,因為係學校網頁無顯示出黎?
作者: karltse    時間: 23-3-13 12:38

encina 發表於 23-3-13 00:32
請問你小朋友上年有考慮中基嗎?如果中基和李國寶比較,邊間會好啲?謝謝你 ...

無,因為之前知道最尾會收較多b2生,而事實身邊都有好幾個b2生好早就有中基offer, 而且中基好似想谷成績,怕會讀得好辛苦,而且去中基路程遠過LKP, 所以無考慮,不過中基既stem係幾好,如果鐘意既可以考慮中基

作者: Mchacha    時間: 23-3-13 14:48

joe12211981 發表於 23-2-22 20:59
呢幾年嘅DSE生可能大多都係當年嘅band2生,有咁嘅成績算係咁,LKP係近幾年先收9成band1(田北辰講),希望 ...

其實LKP近年仍然收不少B2學生

作者: Poyau    時間: 23-3-13 16:43

encina 發表於 23-3-13 00:36
除左中文,佢理科成績好似都麻麻,因為係學校網頁無顯示出黎?

李國寶無顯示4+科目應低於日校水平

2022年
數學4+ ~50% (日校 39.0%)
M1 4+ [·] (日校 53.1%)
M2 4+ [·] (日校 58.3%)

物理4+ ~50% (日校 49.8%)
化學4+ ~61% (日校 52.4%)
生物4+ [·] (日校 45.4%)

~ 棒形圖數字

2022 HKDSE result
https://www.hkmadavidli.edu.hk/achievements/public_examination_results/?achievement=13

2022_Level4_Chart
https://www.hkmadavidli.edu.hk/upload/examination/13/docfile/62d7ba48d0caf.pdf

https://www.hkmadavidli.edu.hk/upload/examination/13/photos/62d7ba5ceab39.jpg

作者: karltse    時間: 23-3-13 19:29

Mchacha 發表於 23-3-13 14:48
其實LKP近年仍然收不少B2學生

早期有收B2,但近年已收9成B1生了

作者: encina    時間: 23-3-13 22:25

karltse 發表於 23-3-13 12:38
無,因為之前知道最尾會收較多b2生,而事實身邊都有好幾個b2生好早就有中基offer, 而且中基好似想谷成績, ...
如果中基收多BAND2, 但佢地DSE好啲,咁唔係表示學校教得好?
作者: encina    時間: 23-3-13 22:27

Poyau 發表於 23-3-13 16:43
李國寶無顯示4+科目應低於日校水平

2022年
其實我都係咁理解,不過見佢入學講座話有接近7成入本地大學學位,又好似好過聖類斯,當然唔知入咩科目

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5