教育王國

標題: 順利天主教中學 [打印本頁]

作者: V_VPONG    時間: 23-3-28 13:02     標題: 順利天主教中學

聽聞好有愛心,成績好,但資源比直資少

作者: jesswu    時間: 23-3-28 13:18     標題: 回覆樓主:

資源比直資少這個可理解吧。
直資有收學費,$多d好辦事。
不過有d名津也很有米,alumni 支持不少

作者: tpmon    時間: 23-3-28 15:10     標題: 回覆樓主:

男女校它是官塘區最好。

但比起其他區的男女校(如九龍城、沙田、東區等),它的成績(如DSE 5+)就只是普普通通比不起他區。

作者: lot888    時間: 23-3-28 15:29

九東如選女津就藍綠,男津就聖賢,男女唔去主恩我選佢。
作者: BebeeYY    時間: 23-3-28 21:55

V_VPONG 發表於 23-3-28 13:02
聽聞好有愛心,成績好,但資源比直資少

我女係順天畢業,上年考DSE 入到大學。  呢間學校好好,老師關愛學生,我女讀得好開心。  

作者: V_VPONG    時間: 23-3-29 08:32

tpmon 發表於 23-3-28 15:10
男女校它是官塘區最好。

但比起其他區的男女校(如九龍城、沙田、東區等),它的成績(如DSE 5+)就只是普普通 ...

聽街坊係咁講,但如匯基比較那間好些?

作者: V_VPONG    時間: 23-3-29 08:33

BebeeYY 發表於 23-3-28 21:55
我女係順天畢業,上年考DSE 入到大學。  呢間學校好好,老師關愛學生,我女讀得好開心。  
...

太好了!但會唔會好谷?

作者: tpmon    時間: 23-3-29 08:54

V_VPONG 發表於 23-3-29 08:32

看你孩子是今年升中,還是下年升中?

如今年升中,又喜歡男女校,冇辨法,只能等3月31日自行是否正取生再做決定。

如是下年升中,B1A 生,喜歡男女校,建議自行試其他區的B1A校。官塘區的B1校水準整體不及其他多區。

官塘男校聖言、女校藍田聖保祿、男女校順利天主教,仍是"官塘區內"最好。

作者: V_VPONG    時間: 23-3-29 09:32

tpmon 發表於 23-3-29 08:54

如今年升中,又喜歡男女校,冇辨法,只能等3月31日自行是否正取生再 ...

好多謝你回覆!如男女校天主教是最好的

作者: BebeeYY    時間: 23-3-29 09:47

V_VPONG 發表於 23-3-29 08:33
太好了!但會唔會好谷?

谷又吾算好谷,但B1當然注重成績,S4選科都要好成績先可以讀3科班。 順天校風好,大部份老師都好好。 係一間好學校。  

作者: tpmon    時間: 23-3-29 10:32

V_VPONG 發表於 23-3-29 09:32
好多謝你回覆!如男女校天主教是最好的

官塘區較top 的中學主要天主教。

但以"男女校"來說,比較多官塘學生誇區就讀的top 中學 (如 B1A),多是沒有宗教或基督教。

作者: hurryup    時間: 23-3-29 14:15     標題: 回覆樓主:

小兒上年叩門入順天,讀到而家,覺得校風純樸,讀書氣氛好好,同學都純品友愛,老師好關愛學生。雖然學校音體藝並不出眾,但學校會設計一些活動讓學生身心健康,例如:S1學生跑10K、camping等,我同學校講過小兒社交能力弱,學校都提供社交小組俾仔仔參加,所以學校唔係只著重讀書成績,真係想學生身心健康

作者: Poyau    時間: 23-3-29 14:17

V_VPONG 發表於 23-3-29 08:32

DSE 兩間差不多
滙基KE 2022年CEM4+/5+平均較佳
如偏理科 滙基KE 高中可選 AL

作者: BebeeYY    時間: 23-3-29 15:05

hurryup 發表於 23-3-29 14:15
小兒上年叩門入順天,讀到而家,覺得校風純樸,讀書氣氛好好,同學都純品友愛,老師好關愛學生。雖然學校音 ...

我女S1個年要參加HKAC 團隊
S2就玩街跑
學校仲有樂團我女都玩左6年。
我女中文成績吾好老師都有幫佢,呢間學校老師真係好好。   

作者: hurryup    時間: 23-3-29 19:08

BebeeYY 發表於 23-3-28 21:55
...

聽聞上年DSE成績出眾,請問有幾成畢業生入到U?

作者: 10090    時間: 23-3-29 20:21

hurryup 發表於 23-3-29 19:08

八成幾

作者: 小乖媽媽    時間: 23-3-29 21:34

順天真係一間好學校。我的學生時代,這學校收既小六升中嘅學生,就是來自觀塘牛頭角彩虹這些地區,雖沒有什麼家底但成績好的學生為主。(不知道現在是不是了因為可能這區富起來了)我相信這間學校這些年來,都能承傳著一份亦師亦友的師生關係。老師們又承傳著要盡心教好每一位同學的意志,所以他們真的是「教書和教應試技巧的」老師,不是如很多名校那樣,要學生自學,或成績欠佳就只叫你外補的老師。

所以我對這校的DSE 成績不感意外。80%以上入到大學,但非很神的成績。因為通常很神的成績,是由家境、花錢無數外補和神校那互相競爭的環境製造出來的。

申利:很久以前的畢業生

作者: PTL_L    時間: 23-3-29 22:27

10090 發表於 23-3-29 20:21
八成幾

咁緊要?地區津中都有8成幾?係8大總數嗎?全部degree programs?有冇sub degree 先?
作者: strawberrychic    時間: 23-3-29 22:52

hurryup 發表於 23-3-29 19:08

Info day

圖片附件: myimage.jpg (23-3-29 22:52, 348.77 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY4NTQ5fDNlOGI2ZTAzfDE3MTY5OTczNTR8MA%3D%3D

作者: BebeeYY    時間: 23-3-29 23:04

strawberrychic 發表於 23-3-29 22:52
Info day

上年DSE 真係吾容易,大部份時間都係無得返學只係zoom, 仲要役情之下考。

作者: BebeeYY    時間: 23-3-29 23:09

小乖媽媽 發表於 23-3-29 21:34
順天真係一間好學校。我的學生時代,這學校收既小六升中嘅學生,就是來自觀塘牛頭角彩虹這些地區,雖沒有什 ...

你講得無錯,就係亦師亦友,畢業後兩位班主任仲有約班學生出來bbq 傾計,依然好關心佢地。

作者: strawberrychic    時間: 23-3-29 23:15

BebeeYY 發表於 23-3-29 23:04
上年DSE 真係吾容易,大部份時間都係無得返學只係zoom, 仲要役情之下考。
...

多不多同學出去補習?

作者: BebeeYY    時間: 23-3-29 23:56

吾知呢,我女有補中文,數

作者: Cindyhyb    時間: 23-3-30 02:44

請問順天有冇規定。初中一定要參加課外活動。唔參加得唔得?

作者: Cindyhyb    時間: 23-3-30 02:46

請問順天功課上有冇很多group project , present , 要用電腦軟件做的功課多唔多呢?

作者: 10090    時間: 23-3-30 06:59

PTL_L 發表於 23-3-29 22:27
咁緊要?地區津中都有8成幾?係8大總數嗎?全部degree programs?有冇sub degree 先? ...

自從約十年前,都會/公開大學的自資學士學位課程也在聯招內,加上考生人數大跌,將3322比率減5-10%就是入大學學位課程比率

作者: BebeeYY    時間: 23-3-30 07:59

Cindyhyb 發表於 23-3-30 02:44
請問順天有冇規定。初中一定要參加課外活動。唔參加得唔得?

我女讀時 無話一定要參加

作者: BebeeYY    時間: 23-3-30 07:59

Cindyhyb 發表於 23-3-30 02:46
請問順天功課上有冇很多group project , present , 要用電腦軟件做的功課多唔多呢?
...

吾多

作者: Poyau    時間: 23-3-30 11:06

PTL_L 發表於 23-3-29 22:27
咁緊要?地區津中都有8成幾?係8大總數嗎?全部degree programs?有冇sub degree 先? ...

2022年達33222基本上就有學位
聯招副學位只有一個教大幼教HD
所以聯招取錄差不多等如係學位

作者: hurryup    時間: 23-3-30 18:34

strawberrychic 發表於 23-3-29 22:52
Info day

好厲害,學士學位91.4%,真係勁過好多名校

作者: tpmon    時間: 23-3-31 00:36

Info day

順天入三大30%,相對一些地區B1A中學(如張祝珊)入三大67% (2022年),其實相差都大。

作者: Poyau    時間: 23-4-1 23:33

tpmon 發表於 23-3-31 00:36
順天入三大30%,相對一些地區B1A中學(如張祝珊)入三大67% (2022年),其實相差都大。
...

觀塘區B1中學三大比例為何較低?
例如同區聖言42.2%及觀瑪36.4%
坊評B2嘅中西區聖類斯30.4%

2022年 聖言 | 觀瑪 | 順天
--------------------------------------------------
中文5+ 14.1% | 10.3% | 23.1%
英文5+ 28.1% | 19.5% | 15.3%
數學5+ 37.3% | 33.9% | 17.8%
--------------------------------------------------
CEM5+ 26.5% | 21.3% | 18.7%
通識5+ 8.9% | 7.6% | 19.5%
主科5+ 22.1% | 17.9% | 18.9%
整體5+ 28.2% | 22.1% | [·]

作者: tpmon    時間: 23-4-1 23:38

Poyau 發表於 23-4-1 23:33
觀塘區B1中學三大比例為何較低?
例如同區聖言42.2%及觀瑪36.4%
坊評B2嘅中西區聖類斯30.4%

只可以說順天中文成績比其他校較好。

英文、數學成績麻麻。

作者: V_VPONG    時間: 23-4-3 16:52

BebeeYY 發表於 23-3-29 15:05
我女S1個年要參加HKAC 團隊
S2就玩街跑
學校仲有樂團我女都玩左6年。

想問下順利有冇外藉老師呢?如果有,有幾多位?

作者: 10090    時間: 23-4-3 17:12

V_VPONG 發表於 23-4-3 16:52
想問下順利有冇外藉老師呢?如果有,有幾多位?

一個

作者: V_VPONG    時間: 23-4-4 01:02

10090 發表於 23-4-3 17:12
一個

多謝回覆

作者: V_VPONG    時間: 23-4-8 07:07

tpmon 發表於 23-3-29 08:54

如今年升中,又喜歡男女校,冇辨法,只能等3月31日自行是否正取生再 ...

是今年正取生,現在2間15,16中

作者: tpmon    時間: 23-4-8 11:05

V_VPONG 發表於 23-4-8 07:07
是今年正取生,現在2間15,16中

順天和那一間有offer? 讓大家給你意見參考。

如果匯基(東九龍)vs 順天,我會選順天。

原因:
- 順天在官塘開校幾十年,我細過看住它超越觀官。在官塘區它已是最好的男女校多年。
- 免學費。
- 比匯基(東九龍)的學費,可以用來自己出外為孩子找興趣班學其他嘢。

如果以宗教決定,天主教(順天) vs 基督教(匯基(東九龍)),那便是另一考慮。

作者: V_VPONG    時間: 23-4-8 17:45

tpmon 發表於 23-4-8 11:05

對是滙基和順天,我都偏向順天

作者: tpmon    時間: 23-4-8 17:49

V_VPONG 發表於 23-4-8 17:45

若不是去其他區考/叩中學,順天已是最好的offer。

作者: V_VPONG    時間: 23-4-8 17:56

tpmon 發表於 23-4-8 17:49
若不是去其他區考/叩中學,順天已是最好的offer。

太好啦!你的說法令我很安心

作者: tpmon    時間: 23-4-8 18:07

V_VPONG 發表於 23-4-8 17:56

太好啦!你的說法令我很安心

我的話只局限官塘的男女校。官塘男校聖言、女校藍綠當然是比順天強。

如果你的孩子是B1A生,可以在7月11日上午去其他區叩B1A中學。

作者: V_VPONG    時間: 23-4-8 18:08

tpmon 發表於 23-4-8 18:07
我的話只局限官塘的男女校。官塘男校聖言、女校藍綠當然是比順天強。

如果你的孩子是B1A生,可以在7月11 ...

好詳細

作者: Poyau    時間: 23-4-8 18:24

V_VPONG 發表於 23-4-8 17:45

兩校2022年文憑試成績差不多
滙基KE優勢在於AL理科往績優異

滙基KE vs 順天 #13 #16
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3875220&pid=49222601

作者: BebeeYY    時間: 23-4-8 18:48

tpmon 發表於 23-4-8 11:05

我女當年㫒中 匯基都收左佢,而我女係讀官小秀明道,聯繫官中,但我無放官中係頭,最後如願入左順天。

作者: V_VPONG    時間: 23-4-8 20:41

BebeeYY 發表於 23-4-8 18:48
我女當年㫒中 匯基都收左佢,而我女係讀官小秀明道,聯繫官中,但我無放官中係頭,最後如願入左順天。
...

叻女,現在讀得開心嗎?可選普教中嗎?

作者: BebeeYY    時間: 23-4-8 21:09

V_VPONG 發表於 23-4-8 20:41
叻女,現在讀得開心嗎?可選普教中嗎?

我女讀緊大學year 1.

作者: V_VPONG    時間: 23-4-8 22:22

BebeeYY 發表於 23-4-8 21:09
我女讀緊大學year 1.

嘩!恭喜!想問下有普教中嗎?

作者: tpmon    時間: 23-4-9 22:46

V_VPONG 發表於 23-4-8 22:22

嘩!恭喜!想問下有普教中嗎?

可看以下的post #29 & #34,不要隨便放出區內大熱的學位。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3875276

作者: V_VPONG    時間: 23-4-10 16:14

tpmon 發表於 23-4-9 22:46
可看以下的post #29 & #34,不要隨便放出區內大熱的學位。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=v ...

好的,明白

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5