教育王國

標題: 有爭議性的問題 [打印本頁]

作者: eit2003    時間: 23-4-15 21:58     標題: 有爭議性的問題

請問大家覺得喺 SPCC 做包尾好定係喺普通Band2中學做全級頭三名好?

作者: creambun    時間: 23-4-15 22:21

eit2003 發表於 23-4-15 21:58
請問大家覺得喺 SPCC 做包尾好定係喺普通Band2中學做全級頭三名好?

你小朋友可能會進步,係SPCC唔一定包尾。另一方面,其他小朋友亦可以進步,你小朋友唔一定可以在普通中學永遠做全級頭三。

作者: jesswu    時間: 23-4-15 22:25

問題包尾會留班,仲可能唔止留一次,我唔制

作者: eit2003    時間: 23-4-15 22:27

creambun 發表於 23-4-15 22:21
你小朋友可能會進步,係SPCC唔一定包尾。另一方面,其他小朋友亦可以進步,你小朋友唔一定可以在普通中學 ...
假設六年皆是如此
作者: woooiiii    時間: 23-4-15 22:29

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: eit2003    時間: 23-4-15 22:31

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: jesswu    時間: 23-4-15 22:33

creambun 發表於 23-4-15 22:21
你小朋友可能會進步,係SPCC唔一定包尾。另一方面,其他小朋友亦可以進步,你小朋友唔一定可以在普通中學 ...

說得對。
但樓主的假設是:在spcc係要考第尾,在b2係要考級三,將兩個極端作比較。

其實現實中睇小朋友性格選最實際。

作者: creambun    時間: 23-4-15 22:38

eit2003 發表於 23-4-15 22:27
假設六年皆是如此

小朋友一到青春期,可以同以前來過翻天覆地。人唔係機器,可以永遠一樣。唔好作無謂嘅假設。

作者: hiuching8    時間: 23-4-15 22:40

如果係讀SPCC的材料,去到band 2,可能會悶到癲,啲嘢咁淺,老師又教咁多次。如果係讀band 2的材料,去到SPCC,可能淨係聽得明一半,都好辛苦。
作者: Mchacha    時間: 23-4-15 22:41

兩個都唔揀

作者: 19801980    時間: 23-4-15 22:44

你覺得band 2材料的學生可以考到SPCC?

作者: eit2003    時間: 23-4-15 22:47

jesswu 發表於 23-4-15 22:33
說得對。
但樓主的假設是:在spcc係要考第尾,在b2係要考級三,將兩個極端作比較。
另外我想問下,喱兩者 DSE成績大概會爭幾遠?
作者: eit2003    時間: 23-4-15 22:49

回覆 19801980 的帖子

應該唔得。
不過喱個只係假設性問題,唔使諗得咁細

作者: maywong28ab    時間: 23-4-15 22:55

點解唔考慮吓SPCC同Band 2學校之間的Band one學校呢?

作者: 晴晴小B    時間: 23-4-15 22:59

19801980 發表於 23-4-15 22:44

聖公會既小學校長每年可以推薦一個畢業生去考spcc,而呢條隊係比街外容易啲入。

我見過啲較不受歡迎小學既全級第一名確實係得B1C-2A水平。

作者: Poyau    時間: 23-4-15 23:31

強如 SPCC 3322率未達100%
考包尾成績應不及普通B2中學級頭三
甚至B3中學亦可能有幾人入三大

作者: strawberrychic    時間: 23-4-16 00:36

假設性問題,就假設性回答

假設 B1 考包尾,入不到U;B2考級頭,入到U

1. 當然選入到U,理得係 band 幾
2. 考得好有助自信心建立,成日包尾可能唔想讀
3. 成績好,可帶來其他機會,例如做代表、參加交流
4. 假如輕鬆做到級頭,多啲時間參加課外活動,發展其他方面;成績唔掂,追到氣咳,學校都未必俾你玩咁多嘢

作者: 19801980    時間: 23-4-16 03:54

eit2003 發表於 23-4-15 22:49
回覆 19801980 的帖子

應該唔得。

按照你的假設,在任何一間學校年年包尾,一定會打擊小朋友自信,亦對其選科不利。不理是否SPCC,這間不是理想學校。

作者: twhkleung    時間: 23-4-16 04:00

其实spcc考最尾果的學同,最终3322都冇,会唔会係B1呢?

作者: 19801980    時間: 23-4-16 04:35

twhkleung 發表於 23-4-16 04:00
其实spcc考最尾果的學同,最终3322都冇,会唔会係B1呢?

考第一、或包尾,係相對性問題。
正如富豪排行榜,最弱果個富豪,亦非普羅大衆望塵所及。
不過,樓主一開始便假設小朋友六年都要包尾,似乎對小朋友的資質完全沒有信心。咁不如在一間普通中學穩打穩扎算吧。

作者: 簡單啲來講    時間: 23-4-16 06:36

晴晴小B 發表於 23-4-15 22:59
聖公會既小學校長每年可以推薦一個畢業生去考spcc,而呢條隊係比街外容易啲入。

我見過啲較不受歡迎小學 ...

想級一,但只有band1邊緣人嗰學校係邊一種?只得寶校囉。spcc唔會收寶校嗰學生,即使是聖公會的吧。

作者: catf2    時間: 23-4-16 07:10     標題: 回覆樓主:

不設實際的問題,Band 2水準在SPCC interview 機會都應該冇,唔洗選擇。
而且假設說6年都係咁,讀唔掂第二年都轉校啦,學費唔平,讀到自信心冇晒,學術又追唔上,夾硬嚟為乜

作者: lkk-c6    時間: 23-4-16 07:15

始終家人才是最了解自己小朋友能力的,旁人很難給你很多的建議。只講自己心態,我認為校風是選中學最重要的因素,青春期,朋輩師長講一句勝過家人的一百句。但奈何校風是沒有客觀準則(可長時間自己到學校觀察但自己沒這資源),退而求其次便是學校/生成績趨勢。
當然小朋友喜歡與否最重要,他/她才是用家,相信他/她面試和到訪了這麼多學校也有自己的喜好,不妨交給他/她選吧。這也是一個個很好的學習機會,自己選擇自己負責任。
家長的角色是怎樣支持孩子實現夢想。
最後一句,有時是心態決定境界,
If you think you can, you can
If you think you can’t, you are right
共勉之

作者: 晴晴小B    時間: 23-4-16 09:11

簡單啲來講 發表於 23-4-16 06:36
想級一,但只有band1邊緣人嗰學校係邊一種?只得寶校囉。spcc唔會收寶校嗰學生,即使是聖公會的吧。
...

葵盛主恩。
呢間唔係寶校,但整體學業水平普通,又試過有畢業生升SPCC。

作者: 簡單啲來講    時間: 23-4-16 09:26

晴晴小B 發表於 23-4-16 09:11

葵盛主恩。

呢間都屬於二線學校,級一係band1A生。因為spccOS果批睇5年級呈一,可能呢個學生5年級果陣係好好嗰,但6年級到依家因為已經有offer就鬆懈了,依家成績排名比較後也未知。要睇呀,如果佢本身就係有實力級頭,可以考慮spcc,如果佢某次級一係走運(考試的內容正好全部背到咁樣),真係可以考慮讀地區校

作者: 晴晴小B    時間: 23-4-16 09:29

我朋友個仔地區一線小學級三,入SPCC唔知點解跟唔到,讀到要留左一年。

佢阿媽話英文經學校調教後變叻左,但其他科科全部死哂。

呢個個案同樓主講既情況唔同,我朋友個仔本身係B1A學生。

作者: 晴晴小B    時間: 23-4-16 09:34

簡單啲來講 發表於 23-4-16 09:26
呢間都屬於二線學校,級一係band1A生。因為spccOS果批睇5年級呈一,可能呢個學生5年級果陣係好好嗰,但6年 ...

其實好多二線既級頭都係平平。我女讀仁立,佢果級有位由葵盛主恩轉來既插班生,係葵盛主恩考級三,去到仁立考7X。

另一級有個係仁立考7X名,又唔知點解轉左去葵盛主恩,係果邊考級三

作者: 簡單啲來講    時間: 23-4-16 09:59

晴晴小B 發表於 23-4-16 09:34
其實好多二線既級頭都係平平。我女讀仁立,佢果級有位由葵盛主恩轉來既插班生,係葵盛主恩考級三,去到仁 ...

想EK講二線級頭係平平會有很多人起出來反對嗰,裡到人都認為二線級頭可以跟一線甚至三私一直1×睇齊。

作者: eit2003    時間: 23-4-16 10:05

Spcc不達 3322既同學,應該都係死中文,其他科成績未必包尾。
作者: 天外之人    時間: 23-4-16 10:17

簡單啲來講 發表於 23-4-16 09:59
想EK講二線級頭係平平會有很多人起出來反對嗰,裡到人都認為二線級頭可以跟一線甚至三私一直1×睇齊。
...

講得好

作者: HK-MAN    時間: 23-4-16 10:37

creambun 發表於 23-4-15 22:38
小朋友一到青春期,可以同以前來過翻天覆地。人唔係機器,可以永遠一樣。唔好作無謂嘅假設。
...
好認同,首先自己要教好小朋友面對困難,其他就只可見步行步。但緊記要與小朋友同行。
作者: 19801980    時間: 23-4-16 11:00

晴晴小B 發表於 23-4-16 09:34
其實好多二線既級頭都係平平。我女讀仁立,佢果級有位由葵盛主恩轉來既插班生,係葵盛主恩考級三,去到仁 ...

那位由仁立轉去主恩的學生,最後入咗band 1 中學嗎?

作者: 晴晴小B    時間: 23-4-16 11:05

19801980 發表於 23-4-16 11:00
那位由仁立轉去主恩的學生,最後入咗band 1 中學嗎?

轉去葵盛主恩果位同學今年小三

作者: Zleep    時間: 23-4-16 11:14

...
其實我都想知準則,以我了解, 一線級頭同二線級頭係學術上係有明顯差距。

作者: HK-MAN    時間: 23-4-16 11:43

Zleep 發表於 23-4-16 11:14
其實我都想知準則,以我了解, 一線級頭同二線級頭係學術上係有明顯差距。

...

我識兩個同一小學校學生,一個6年都係級1,一個6年就保持級7-15之間。升讀同一中學,年年級1果個係補底班,級7-15果個就係精英班。
作者: acgy    時間: 23-4-16 12:04

晴晴小B 發表於 23-4-16 09:29
我朋友個仔地區一線小學級三,入SPCC唔知點解跟唔到,讀到要留左一年。

佢阿媽話英文經學校調教後變叻左 ...

我覺得呢, 小學B1A成績唔等於中學係B1A學生, 有機會係家長谷出來, 也有可能係小學D野太淺, 根本未見真章.

作者: Zleep    時間: 23-4-16 12:13

HK-MAN 發表於 23-4-16 11:43
我識兩個同一小學校學生,一個6年都係級1,一個6年就保持級7-15之間。升讀同一中學,年年級1果個係補底班 ...
咁我又唔覺得係1線級一跟唔上,2線級頭就未發力的問題。總之呢d 個案只係case by case,但呢度放大黎講幾次就當真

中學係講小朋友學習態度同讀書習慣,鬥心等等,小學級一又唔係一個咩指標,唔需要標籤話呢d 人上到中學一定讀唔上呢d 酸味味的言論,小學同中學已經係2個不同的戰場黎,冇必要比較。

作者: HK-MAN    時間: 23-4-16 12:22

Zleep 發表於 23-4-16 12:13
咁我又唔覺得係1線級一跟唔上,2線級頭就未發力的問題。總之呢d 個案只係case by case,但呢度放大黎講幾次 ...
係,跟本冇比較必要。一個人讀唔讀成書係好多原因。尤其係突發既家庭問題,對一小朋友影響可以好大。
作者: maywong28ab    時間: 23-4-16 12:44

簡單啲來講 發表於 23-4-16 09:26
呢間都屬於二線學校,級一係band1A生。因為spccOS果批睇5年級呈一,可能呢個學生5年級果陣係好好嗰,但6年 ...

作者: kirstyau    時間: 23-4-16 13:05     標題: 回覆樓主:

個差異太大 神校 跌去 band2校。SPCC考最尾都有Band1 level啦!正如好多band1校都全收band1(自行+大抽獎)

作者: medicine    時間: 23-4-16 13:06

acgy 發表於 23-4-16 12:04
我覺得呢, 小學B1A成績唔等於中學係B1A學生, 有機會係家長谷出來, 也有可能係小學D野太淺, 根本未見真章.
...
是的.小學野簡單,家長谷與完全放手,已經是兩回事.
谷的家長,又入谷的小學,小朋友資質本來只是B2,可以谷上B1,本來B1C變B1B甚至B1A.完全放手的家庭,入的二三綫,則反之,本來B1變B2,B1A僅僅表現出B1C甚至B2A的水平.

中學科目增多,内容變深,需要靈活運用,此時不再是僅僅操練即可立竿見影.上述小學表現平平但資質甚優的,(學習態度變認真的個一部分)可後來居上.原本谷高的變得吃力.有一部分跟不上~~

好多人喜歡舉個別例子,以圖證明某些論點,卻甚少從整體,多方面分析成因.只會給人偏頗的印象.

便不是話谷就一定唔好.而是需要在不同的階段,有不同的認知.小學,不谷一谷,又點知小朋友去到邊度尼?谷過,發現平平,就需要接受現實,這就是"揀合適的學校"這一論點的現實意義(或者講務實).

作者: medicine    時間: 23-4-16 13:10

kirstyau 發表於 23-4-16 13:05
個差異太大 神校 跌去 band2校。SPCC考最尾都有Band1 level啦!正如好多band1校都全收band1(自行+大抽獎) ...
"SPCC考最尾都有Band1 level啦"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

真定假呀?
前面已經有數據專家指出,連3322都未有100%,何來最尾有B1水平?更勿論中途出走個部分.

作者: kirstyau    時間: 23-4-16 13:13

medicine 發表於 23-4-16 13:10

神校我不敢挑戰,可能只衰中文呢

作者: medicine    時間: 23-4-16 13:14

kirstyau 發表於 23-4-16 13:13
神校我不敢挑戰,可能只衰中文呢
無論衰乜文,衰了就是衰了.
作者: kirstyau    時間: 23-4-16 13:16

medicine 發表於 23-4-16 13:14
無論衰乜文,衰了就是衰了.

港大而家收衰一科(好似8折計分),入到大學當佢過左關啦!

作者: kirstyau    時間: 23-4-16 13:19

19801980 發表於 23-4-16 03:54
按照你的假設,在任何一間學校年年包尾,一定會打擊小朋友自信,亦對其選科不利。不理是否SPCC,這間不是 ...

咪係囉!間間學校都有人考最尾,咪一樣要生存。雖然自問接受唔到子女甘,可能都會轉校。

作者: medicine    時間: 23-4-16 13:21

kirstyau 發表於 23-4-16 13:16
港大而家收衰一科(好似8折計分),入到大學當佢過左關啦!
以入到大學計的話,那麽,別人B3校收的B3學生,卻入到U,豈不是更勝一籌?
再講,本港任何學校,考最尾一位都入到大學?表示極度懷疑.(見到哪一間夠膽講100%入聯招嗎?藝術與偽術除外)

作者: kirstyau    時間: 23-4-16 13:22

medicine 發表於 23-4-16 13:10

入學讀中一時 全band1 六年後咩光景就

作者: medicine    時間: 23-4-16 13:26

kirstyau 發表於 23-4-16 13:22
入學讀中一時 全band1  六年後咩光景就
參考41#回覆.
好多中學中一收的是B1,但又點知其中有幾多個是谷出來的B1尼?特別是抽返來的B1生.

但擁有自主收生權的中學,卻未達到100%的3322率,那就至少講明收生的眼光未夠咯

作者: medicine    時間: 23-4-16 13:28

medicine 發表於 23-4-16 13:26
參考41#回覆.
好多中學中一收的是B1,但又點知其中有幾多個是谷出來的B1尼?特別是抽返來的B1生.
又或者講明,這真的是神嗎?都未達到100%的3322(何況這不是離譜的高標準)
作者: kirstyau    時間: 23-4-16 13:32

medicine 發表於 23-4-16 13:26
參考41#回覆.

私直一條龍,其實我都有?號,K3就睇到……不過都係管好自己算

作者: medicine    時間: 23-4-16 13:38

kirstyau 發表於 23-4-16 13:32
私直一條龍,其實我都有?號,K3就睇到……不過都係管好自己算
有這樣的認知,至少是有分析的家長.
那些盲撐的護校

作者: jesswu    時間: 23-4-16 14:02     標題: 回覆樓主:

真的很難説。
小學b1a級頭如果靠家長谷,上到中學靠自己有人會甩曬轆。

作者: Poyau    時間: 23-4-16 14:30

SPCC 2022年五科5+ 60.7%(65/107人)
對比某B2中學同年優異生成績
包尾成績應不及級頭三

獲得25分或以上同學名單
--------------------------------------------------------
1. 5** 5** 5* 5* 5 5 (36分)
2. 5** 5* 5* 5 5 4 (33分)
3. 5* 5* 5* 5 5 4 (32分)
4. 5* 5 5 5 4 3 (28分)
5. 5* 5* 5 4 4 3 (28分)
6. 5** 5 4 4 4 3 (27分)
7. 5 5 5 4 4 4 (27分)
8. 5* 5* 4 4 3 3 (26分)
9. 5 5 4 4 4 3 (25分)
10. 5 5 4 4 4 3 (25分)
11. 5 5 4 4 4 3 (25分)

本校學生(2022)入讀本地大學舉隅
--------------------------------------------------------
香港大學
3. 文學土及法學士(雙學位課程)
2. 金融學學士(資產管理及私人銀行)
6. 文學士
7. 文學士
8. 文學士

香港中文大學
5. 專業會計學士
1. 心理學士
4. 心理學士
10. 人類學士
9. 理學士
11. 理學士
······

作者: Poyau    時間: 23-4-16 14:55     標題: 回覆樓主:

SPCC 2022年聯招取錄未達100%

SPCC 2022年聯招取錄
聯招取錄 (% 考生) (% 申請) (% 取錄)
港大 48 (44.9%) (45.7%) (46.6%)
中大 27 (25.2%) (25.7%) (26.2%)
科大 15 (14.0%) (14.3%) (14.6%)
三大 90 (84.1%) (85.7%) (87.4%)
其他^ 13 (12.1%) (12.4%) (12.6%)
取錄^ 103 (96.3%) (98.1%) (100%)
不取錄 2 (1.9%) (1.9%)
申請 105 (98.1%) (100%)
無申請 2 (1.9%)
考生 107 (100%)

^ 無學位/副學位明細 可能包括副學位

作者: AL1987    時間: 23-4-16 15:15

strawberrychic 發表於 23-4-16 00:36
假設性問題,就假設性回答

假設 B1 考包尾,入不到U;B2考級頭,入到U

SPCC 中游都係隱形,冇乜參與機會ga!

作者: fwstides    時間: 23-4-16 21:31

包尾有乜地方好

作者: tpmon    時間: 23-4-16 21:34

校友網絡,SPCC 比普通B2中學好很多。

出來社會,識幫到事業/做生意的人多重要過學歷。

作者: kirstyau    時間: 23-4-16 21:51

tpmon 發表於 23-4-16 21:34

見FB補習老師出post搵學生,有時見部分家見神校名校已經仆到去PM(勁多留言),但我見公開試分數又唔算好出色。

作者: thousandtwinkle    時間: 23-4-16 22:03

回覆 hiuching8 的帖子

講得好!
作者: tpmon    時間: 23-4-16 22:08

kirstyau 發表於 23-4-16 21:51
見FB補習老師出post搵學生,有時見F部分家見神校名校已經仆到去PM(勁多留言),但我見公開試分數又唔算好 ...

賣神校notes 和 試卷,已經是有生意做。

作者: medicine    時間: 23-4-16 22:16

tpmon 發表於 23-4-16 21:34

這個亦更虛無縹緲.
試問,有幾多個可以在40嵗之前接過家族生意的指揮棒?更勿論又有幾多個有家族生意的會在直資(似乎私校都少之又少)就讀?

即使40嵗之前接過指揮棒,那麽,似乎又真是中學的鐵桿好友?

作者: tpmon    時間: 23-4-16 22:25

medicine 發表於 23-4-16 22:16
這個亦更虛無縹緲.
試問,有幾多個可以在40嵗之前接過家族生意的指揮棒?更勿論又有幾多個有家族生意的會在 ...

咁你不是神校畢業的。

即使揾工,我以前有舊同事是SPCC畢業,佢在CV 有寫中學SPCC,轉工好容易,多數都請。

我自己也不是神校畢業,只是讀大多數是基層同學的官塘B1中學畢業,校友網絡差,出來社會比較輸蝕,冇人事每事都要靠實力爭好辛苦。

作者: Rpp    時間: 23-4-16 22:32

Poyau 發表於 23-4-16 14:30
SPCC 2022年五科5+ 60.7%(65/107人)
對比某B2中學同年優異生成績
包尾成績應不及級頭三

25一28分最多。

作者: medicine    時間: 23-4-16 22:39

tpmon 發表於 23-4-16 22:25

咁你不是神校畢業的。
轉工好容易

降低要求,或者講無乜要求,自然轉工容易.

試問,CEO(或者C乜O都好)又好容易轉到工?

作者: medicine    時間: 23-4-16 22:41

medicine 發表於 23-4-16 22:39
轉工好容易

當還在乎中學學歷,那麽,學歷高極有限.
當還在乎學歷,那麽轉工時的議價能力一定有限.

作者: tpmon    時間: 23-4-16 22:45

medicine 發表於 23-4-16 22:39
轉工好容易

你是CEO 嗎/自己做老細嗎?

近期有没有在職場找過工?

打工仔大學畢業,多年工作經驗,你認為降低要求(如減人工),申請較低職位,你保証有人會請?

作者: tpmon    時間: 23-4-16 22:48

medicine 發表於 23-4-16 22:41
當還在乎中學學歷,那麽,學歷高極有限.
當還在乎學歷,那麽轉工時的議價能力一定有限.
...

原來你是活在自己的世界。

若没有近期轉工實戰經驗,根本是紙上談兵。

作者: medicine    時間: 23-4-16 22:50

tpmon 發表於 23-4-16 22:48
原來你是活在自己的世界。

若没有近期轉工實戰經驗,根本是紙上談兵。

是的.我是紙上談兵

作者: fwstides    時間: 23-4-16 22:50

tpmon 發表於 23-4-16 22:25

咁你不是神校畢業的。

也太神化間學校了,可能係你同事本身能力高、經驗好
我作為高管,見名校畢業生來面試,一般期望會更高。如果candidate名過其實,interview傾幾句就知,反而會快啲DQ佢。外國名牌大學確實容易啲有interview機會,中學就一般唔會點睇,可能我哋做法係少數。
大家打工,有幾多人係知道同事讀邊間中學…

作者: medicine    時間: 23-4-16 22:53

fwstides 發表於 23-4-16 22:50
也太神化間學校了,可能係你同事本身能力高、經驗好
我作為高管,見名校畢業生來面試,一般期望會更高。如 ...
我前面兩句話.還好,有認同
當~~~有限

當~~~有限

作者: tpmon    時間: 23-4-16 22:53

medicine 發表於 23-4-16 22:50
是的.我是紙上談兵

紙上談兵,就應該不要回覆。

我是一位行務實路線的會員,不喜歡答自己未遇過的posts。

作者: fwstides    時間: 23-4-16 22:56     標題: 回覆樓主:

況且SPCC以前(現在已畢業在職場上打滾)並不是頂尖tier,只是跟其他傳統名校同級,唔會令人雙眼發光,非請不可。
如果仲要係包尾,同學仔應該唔會好意思寫落CV…

作者: tpmon    時間: 23-4-16 22:59

fwstides 發表於 23-4-16 22:56
況且SPCC以前(現在已畢業在職場上打滾)並不是兩拔、皇仁嗰個tier

尊重你的回覆,因你的是實戰經驗,向大家分享真實個案。

上面那位紙上談兵,冇乜意思。

作者: medicine    時間: 23-4-16 23:02

口號叫得最響的,是實幹的?

PS:不要自認.首先要有高度,想下漁港先

作者: tpmon    時間: 23-4-16 23:08

medicine 發表於 23-4-16 23:02
口號叫得最響的,是實幹的?

哈哈!

如果我的EQ是 mcl203,才會申請停止户口。

在其他posts 再交手吧!

作者: medicine    時間: 23-4-16 23:20

已經講左,不要自認.要有高度.

當XX獲得XX時,這個已經變爲下面一句:

"如果尖锐的批评完全消失,温和的批评将会变得刺耳。如果温和的批评也不被允许,沉默将被认为居心叵测。如果沉默也不再允许,赞扬不够卖力将是一种罪行。如果只允许一种声音存在,那么,唯一存在的那个声音就是谎言"

作者: medicine    時間: 23-4-16 23:22

medicine 發表於 23-4-16 23:20
已經講左,不要自認.要有高度.
個別會員的言論,需要隱晦?把自己想得那麽高
作者: tpmon    時間: 23-4-16 23:25     標題: 回覆樓主:

好好一個mcl203,好可惜選擇終止户口。是誰令他作出這個決定?

會員想聽mcl203 的建議也再沒有機會。

作者: Rpp    時間: 23-4-17 00:18

好攪笑,吹水一言不合發生火花,其實駛乜咁認真。

作者: twhkleung    時間: 23-4-17 00:23     標題: 回覆樓主:

其实在HK請人,我地公司,一般唔係3大,中學係乜都冇用,如果係3大,其实也不会再care边间中學出泥,但的確外国top u係着數d。
致於人的关係是有,每年总有一次半次,大佬板同我講見見埋個吖,但也会保底講句,你决定,唔OK唔洗理,我都係朋友叫幫手,推唔到,結果,咁多年泥,d老板叫見的人,同其它人成功率其實係冇分別,只可以話係多左個In的機会,但如果佢張cv靚,其实也会有得In的。
反而,agent推入泥d Cv,有得In既機会係高d就真。
如果靠中學名或人仕,不如揾間好agent, 記住,好agent通常係小公司,熟vertical客的要求,大agent一般send过泥d cv通常都係浪費時間。
以上是HR呀头講的。
當然,中国人公司向人仕,名中畢業可能会有多d着数瓜?

作者: fwstides    時間: 23-4-17 07:12

twhkleung 發表於 23-4-17 00:23
其实在HK請人,我地公司,一般唔係3大,中學係乜都冇用,如果係3大,其实也不会再care边间中學出泥,但的確 ...

外國top uni也只是增加面試機會,面試唔得一樣會DQ. 至於candidate 畢業n年後cv仲寫緊自己中學或公開試成績,作為顧主印象會偏負面,認為candidate無乜好sell才會連呢啲都寫。
如果硬要話有何用處,可能是junior post見細公司,本地老闆或HR好奇想見吓傳統名校的candidate 是怎麽樣。如果是大公司,佢哋一手都是top uni的cv, 不會睇candidate中學係乜

作者: Dylanli2017    時間: 23-4-17 07:26

fwstides 發表於 23-4-17 07:12
外國top uni也只是增加面試機會,面試唔得一樣會DQ. 至於candidate 畢業n年後cv仲寫緊自己中學或公開試成 ...
認同。如果讀果間大學唔掂,重要動用翻中學學校既名,反而會令人覺得,spcc出來考到既大學咁差既?真正好有用既人際關係會係國際top u既人際關係,畢竟是全球性既有背景人士聚埋一齊。大學學歷先至是最重要。所有,聽到太多話讀邊間中學對你人際關係有幾多幫助之類,真是o嘴,太多人,人雲亦雲,不加思索。
作者: fwstides    時間: 23-4-17 07:54

Dylanli2017 發表於 23-4-17 07:26
認同。如果讀果間大學唔掂,重要動用翻中學學校既名,反而會令人覺得,spcc出來考到既大學咁差既?真正好有 ...

這都是家長的一廂情願。回應主題,spcc包尾讀香港副學士或外國三流大學,而二線中學級頭讀香港三大,邊個畢業後自信心高啲,事業發展順利啲,相信不難理解。

作者: 簡單啲來講    時間: 23-4-17 08:20

...

所以來,從二線級頭非家長谷出來,一線級頭係靠家長,升上中學讀到後面二線出類拔萃,一線讀不下去。講到依家職場招聘邊個會睇中學邊間。我話來會有很多人彈出來嗰

作者: medicine    時間: 23-4-17 08:21

fwstides 發表於 23-4-17 07:54
這都是家長的一廂情願。回應主題,spcc包尾讀香港副學士或外國三流大學,而二線中學級頭讀香港三大,邊個 ...
有個別會員會講,你都唔係spcc畢業.
亦有個別會員會講,校外人論校内事.

PS:唔講還以爲這是家長群組尼.既然話只許在校家長討論,何不在家長群組講夠?退一萬步.講該番論調.亦只是一個家長,又是校内人嗎?假如家長亦算校内人,那麽潛在的家長又算不算?如果不算,那報名了的在討論又算不算校外人論校内事?

作者: storymum    時間: 23-4-17 08:50

這假設問題吾會發生,因為SPCC 冇出名次,學生同家長都吾會知道自己係第尾嗰個

作者: B.B.BaBa    時間: 23-4-17 09:03

各有各好,亦各有各唔好。但 SPCC 包尾 不等於 B2 學校級頭三,呢個比較其實不對等的

作者: ok3    時間: 23-4-17 09:54

使唔使將一間學校神化到咁?!
唔計IB, SPCC每年考DSE嘅應該都有百幾人啩. 冇記錯SPCC近年嘅3322係90+%, 如果以DSE 3322作為合格嘅與否嘅分界線, 即係話SPCC起碼有十個八個人DSE唔合格.
好奇香港有邊間B2中學嘅DSE考生最終攞3322嘅會少於3人
作者: B.B.BaBa    時間: 23-4-17 10:10

晴晴小B 發表於 23-4-16 09:29

佢阿媽話英文經學校調教後變叻左 ...

入到 SPCC 其實真係唔一定跟得上,有 D 人其實真係會不適應全英語境教學。個頭開得唔靚,之後未必容易追得返。

唔講SPCC,其實唔少 B1B-C 中學,高中大概只有一半人(或更少) 為 DSE 拼搏,四分一人係隨意讀不太上心,四分一係放棄狀態。青春期,咩事都有可能發生。

作者: 猴子爸    時間: 23-4-17 10:33

storymum 發表於 23-4-17 08:50
這假設問題吾會發生,因為SPCC 冇出名次,學生同家長都吾會知道自己係第尾嗰個
...

如果係校內成績差到讀唔上去,呢種係最慘,但通常喺SPCC, 呢啲case嘅主角屋企有support, 出國係最佳出路。如果係喺其他學校,一般家庭support唔到,要轉出去搵另一間學校的話,都幾慘。不過,我諗其他local schools應該冇乜收過SPCC讀唔掂嘅學生啩

作者: B.BB    時間: 23-4-17 10:48

Rpp 發表於 23-4-17 00:18
好攪笑,吹水一言不合發生火花,其實駛乜咁認真。

EK 老鼠屎唔係浪得虛名,佢嗰種惡意針對 SPCC 的言論及極度尖酸刻薄的語言,好難唔產生火花。

以往的親密戰友,都可以俾老鼠屎激到主動申請永久終止戶口,就知佢乜料啦

作者: 猴子爸    時間: 23-4-17 11:06

B.BB 發表於 23-4-17 10:48
EK 老鼠屎唔係浪得虛名,佢嗰種惡意針對 SPCC 的言論及極度尖酸刻薄的語言,好難唔產生火花。

以往的親密 ...
某会员的亲密战友,有吗?例如是谁?
作者: ok3    時間: 23-4-17 11:27

猴子爸 發表於 23-4-17 10:33
如果係校內成績差到讀唔上去,呢種係最慘,但通常喺SPCC, 呢啲case嘅主角屋企有support, 出國係最佳出路。 ...
SPCC讀唔掂嘅, 9成9應該會轉戰國外, 唔會再留喺香港嘅local school捱多棍啦
作者: BB-Tiger    時間: 23-4-17 11:28

咁只係假設問題,好難有咁極端,但spcc收咁多學生,係咪個個都係咁Top?仲未計識人入讀個啲呢。就算spcc收左,都有人轉讀其他B1A學校,例如DBS, 亦有嫌遠而入讀地區名津,但係佢地係津校亦唔代表可以穩考3甲。
作者: fwstides    時間: 23-4-17 11:42

BB-Tiger 發表於 23-4-17 11:28
咁只係假設問題,好難有咁極端,但spcc收咁多學生,係咪個個都係咁Top?仲未計識人入讀個啲呢。就算spcc收 ...

直屬小學升嗰班唔會個個top,一般直屬都有的問題。呢班轉出去,正如你所講,都未必做到其他學校的級頭。當然,正常跟得到都唔會轉走

作者: BB-Tiger    時間: 23-4-17 13:26

fwstides 發表於 23-4-17 11:42
直屬小學升嗰班唔會個個top,一般直屬都有的問題。呢班轉出去,正如你所講,都未必做到其他學校的級頭。當 ...
又如你所講,spccps都一直有人轉走啦,咁留得低嘅我假設佢地跟到讀到,雖然可能唔輕鬆,我同事兩個小朋友,一個留低,一個去左寄宿學校。
作者: 猴子爸    時間: 23-4-17 13:43

https://www.youtube.com/watch?v=I_cFM6Pg7NA
IFS Camp! 2023 - Innovating for Sustainability
SPCC x MIT
刚刚看到这个项目。能够在SPCC读书又真的很吸引的。
作者: rsx    時間: 23-4-17 13:44

好多Band 1A學生都入唔到
作者: pipeter.john    時間: 23-4-17 14:43

ok3 發表於 23-4-17 09:54
使唔使將一間學校神化到咁?!
唔計IB, SPCC每年考DSE嘅應該都有百幾人啩. 冇記錯SPCC近年嘅3322係90+%, 如果 ...
應該是3至4個。不會有8至10個咁多。至於為何?因為這是個假設post , 太多不確定性。其實考得好原因離不開"勤力",但考不好就可以大把原因,可能家庭巳一早安排外國讀書,有些人就hea考,也可以拍拖,可以很多可能。
因為是考試關係,一定有第一名和第尾。但如果正正常常(不是我以上寫的原因)學習,就算考DSE尾的也比B2C好。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5