教育王國

標題: 請教 DSE 選科 [打印本頁]

作者: fresh001    時間: 23-4-17 12:21     標題: 請教 DSE 選科

請教一下以下DSE科目的"難度"和選大學科目的"有用程度"

目前應會選 Physics 和 Chemistry , 餘下一科想在以下其中一科選擇:

Economics
Biology
History
Geography

呢幾科較有興趣, 當中有得考既 Bio, History 同 Geo 成績都差唔多, 請問呢4科係DSE應考既難易度 (聽聞 Bio 好多嘢讀好難攞高分), 同埋日後大學選科既"有用程度" (如選邊科對入大學那些科較有幫忙)

希望能指教一下

謝謝!

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-4-17 13:23

fresh001 發表於 23-4-17 12:21
請教一下以下DSE科目的"難度"和選大學科目的"有用程度"

目前應會選 Physics 和 Chemistry , 餘下一科想在 ...
首先最好唔好同時揀 bio, hist 先….

其次要先確定將來諗住大學讀邊個範疇的科….

跟著 DSE 成績諗住 aim high 定點? 要有個定位….

最後看看你諗住用英文定中文讀以上科目

作者: hkpapa852    時間: 23-4-17 13:52

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 13:23

有冇心水想日後做邊行?
作者: fresh001    時間: 23-4-17 13:55

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 13:23

全部科都係英文讀同考
目前打算3X中 Phy 和 Chem 係必揀, 諗緊第3科既選擇

Bio, Hist, Geo, Econ

小朋友對呢幾科都係興趣一般, 成績亦差唔多, 所以想睇吓各位前輩對呢幾科有咩意見

作者: hkpapa852    時間: 23-4-17 13:58

fresh001 發表於 23-4-17 13:55
全部科都係英文讀同考
目前打算3X中 Phy 和 Chem 係必揀, 諗緊第3科既選擇
剛才回錯咗
Phy Chem Bio 應該係最百搭, 日後可按成績去揀神科 (醫科) 同 工程科

如果想日後係商科發展, QFin, BBA/BM, 咁選 Econ 會好過 Bio

其餘兩科無乜研究

或者睇下學校過往邊科既學生成績好D

作者: YolandaTam    時間: 23-4-17 15:15

全部科都係英文讀同考

Econ 啦咁。
另外嗰三科除咗勤力仲要天賦,唔少人死喺 essay 手上。
Econ 起碼 essay 係數 point , 唔似得 geography 咁入品,至少有得操。
我女當年 Phy Chem Econ, Econ 呢個 5 係花得最少 effort 嘅。
當年加埋佢四個温書鐵腳,另外嗰三個都有讀 geography,一個試過答咗兩版 essay 全部被評 irrelevant, 結果 4。
另外一個係文人,Bio THS Geography, 去英x 補習,結果5。
仲有一個理人, 去燈塔補,都係 4。

作者: kkhon    時間: 23-4-17 15:36

全部科都係英文讀同考
雖説Phy,Chem, Bio 升學百搭,但如果孩子是理科人怕背書選Bio會係好伏,亦會拖後腿難取高分。如果將來想讀E有Chem就可最多入到大學追番Bio某些部分會好過依家全部讀。若只求高分建議Econ日後商學院亦有分加。
作者: gracelam    時間: 23-4-17 15:52

全部科都係英文讀同考

大學想讀醫護方面→Bio
Bio超多野背,要劏小動物,如冇興趣又怕血腥係苦事

大學有機會讀商科→Econ
Econ應該咁多科相對易讀

Geo同History都多野背,如果好有興趣,用來搶分都有幫助(計best5,6)

作者: fresh001    時間: 23-4-17 16:06

回覆 gracelam 的帖子

謝謝大家既意見
作者: 小鹿揀學校    時間: 23-4-17 16:37

全部科都係英文讀同考
再補充少少……

如果有志於醫療科,bio 計分係有加乘
例如理工三寳,bio weighting X 10 , econ X 5
即 就算 bio 得 4 都有 40分,但 econ 比你攞 5** 都係得 35分,好蝕㗎!

bio 確實是要花很多很多時間讀,但一分耕耘一分收穫,亦唔容易失手,攞個grade 比較穩妥….

作為最多人報的 elective ,bio 當然有其吸引力,過人之處…..

作者: fresh001    時間: 23-4-17 16:47

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 16:37
再補充少少……

如果有志於醫療科,bio 計分係有加乘
即係讀Bio日後揀理工既物理治療系有幫助
但如果係醫科, 我見CU都只係話prefer Chem+Bio, 無話讀咗Bio會有分加 (唔知有冇理解錯)
HKU好醫科同Dental 好似Bio都無分加

仲有咩科目讀Bio會有分加呢?

另外唔知除咗商科, 仲有冇咩科係讀Econ會有分加?

謝謝!

作者: chez    時間: 23-4-17 17:03

回覆 fresh001 的帖子

For HKU dental, weighting of Bio/Phy/Chem is 1.3   

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-4-17 17:21

fresh001 發表於 23-4-17 16:47
但如果係醫科, 我見CU都只係話prefer Chem+Bio, 無話讀咗Bio會有分 ...
物理治療 bio weighting X 10

CU 醫寫明 bio chem preferred
但問題係每年的 CU醫 個收分都要睇得失球差!
意思是:2022 年 CU醫個收分是 41分,但係是收唔晒所有 41分的,所以要睇得失球差,若一個讀 phy chem bio 41分,另一個讀 phy chem econ 41分,當然會收 phy chem bio 嗰個

Dental bio weighting X 1.3

HKU 言語治療 讀  bio 都有分加。

作者: fresh001    時間: 23-4-17 17:39

chez 發表於 23-4-17 17:03
回覆 fresh001 的帖子

For HKU dental, weighting of Bio/Phy/Chem is 1.3
謝謝資料
剛看過HKU Dental 要求: Best Sci Subject ^ withWEIGHTING 2 + Best 5 Subjects

如果時讀 4C + Phy + Chem + Bio, 主科全部5, Phy Chem Bio 全部5*, Admission score 是否這樣計算?

Best science subject score: (當係 Phy 5*) 7 x 2
Other Best 5 subjects score:
(Chem) 7 x 1.3 + (Bio) 7 x 1.3
(Chi) 5.5 x 1 + (Eng) 5.5 x 1 + (Maths) 5.5 x 1

= 14 + 18.2 + 16.5
= 48.7

作者: fresh001    時間: 23-4-17 17:46

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 17:21
物理治療 bio weighting X 10

CU 醫寫明 bio chem preferred
CUHK 醫科41分, 請問是否計 4C + 3X? 還是 4C + 2X?

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-4-17 17:50

fresh001 發表於 23-4-17 17:39
謝謝資料
剛看過HKU Dental 要求: Best Sci Subject ^ withWEIGHTING 2 + Best 5 Subjects
不是這樣計的喔!

Dental 沒有 weighting X 2 這回事!

只有 best of phy chem bio X 1.3  !

作者: P1001S    時間: 23-4-17 17:52

fresh001 發表於 23-4-17 16:47
但如果係醫科, 我見CU都只係話prefer Chem+Bio, 無話讀咗Bio會有分 ...

你要留意返所謂Econ在大學商科加權,好多時候都係幾科之中揀科最好去加。你可以去UST website望下,商學院加權那些科都係Phy, Chem, Econ, M1/M2之類。

CU Medic, 有Bio和Chem 有優勢,隨咗幾位講marginal case之外。考得好可以比你由第二年開始讀,即係比你skip咗year 1要讀那6個有關醫科的課程。

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-4-17 18:00

fresh001 發表於 23-4-17 17:46
CUHK 醫科41分, 請問是否計 4C + 3X? 還是 4C + 2X?
計 4C + 3X 或 4C + 2C 都得!隨你鐘意!

不過因為係計總分而並不是平均分,你計 4C + 2C 咪蝕咗科囉!

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-4-17 18:07

P1001S 發表於 23-4-17 17:52
即係比你skip咗year 1要讀那6個有關醫科的課程。

若果夠分,可否skip 咗那6個有關醫科的課程,但又唔入 GPS,唔 skip year 1 咁呢?

作者: fresh001    時間: 23-4-17 18:11

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 17:50
不是這樣計的喔!

Dental 沒有 weighting X 2 這回事!
睇錯了...... Best Sci Subject ^ withWEIGHTING 2
原來係指 WEIGHTING 2 中既學科可 x 1.3

但如果讀齊 Phy Chem Bio, 係咪 3 科都 x 1.3? 定係只有成績最好個一科有得 x 1.3?

作者: P1001S    時間: 23-4-17 18:12

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 18:07
若果夠分,可否skip 咗那6個有關醫科的課程,但又唔入 GPS,唔 skip year 1 咁呢?

同GPS無關,skip唔skip year 1係自由選擇,夠分夠資格也可以唔skip照樣從year 1開始。

作者: fresh001    時間: 23-4-17 18:16

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 18:00
計 4C + 3X 或 4C + 2C 都得!隨你鐘意!

不過因為係計總分而並不是平均分,你計 4C + 2C 咪蝕咗 ...
請問你既意思係咪, 上年如果7科(4C+3X)合計總分達41以上就穩陣收到CUHK medicine offer?
咁如果讀埋M1/M2 (8科), 係咪可以計埋 (定係都只睇最佳3科選修科?)

其實用4C+3X 同 4C+2X+M1/M2嚟睇, 計分上依家有冇大分別?

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-4-17 18:17

P1001S 發表於 23-4-17 18:12
同GPS無關,skip唔skip year 1係自由選擇,夠分夠資格也可以唔skip照樣從year 1開始。
...
夠分skip 6科醫科相關科,又唔 skip year 1 ,咁 year 1 咪好清閒?
作者: 小鹿揀學校    時間: 23-4-17 18:25

fresh001 發表於 23-4-17 18:11
睇錯了...... Best Sci Subject ^ withWEIGHTING 2
原來係指 WEIGHTING 2 中既學科可 x 1.3
只有 1科最佳 X 1.3 ,所以最好 phy chem bio 起碼有一科 5**
作者: P1001S    時間: 23-4-17 18:25

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 18:17
夠分skip 6科醫科相關科,又唔 skip year 1 ,咁 year 1 咪好清閒?

我誤會你問題,揀咗就一定要從year 2開始,但也要同時在year 2讀埋year 1唔skip得的科目,例如書院通識之類。

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-4-17 18:27

fresh001 發表於 23-4-17 18:16
請問你既意思係咪, 上年如果7科(4C+3X)合計總分達41以上就穩陣收到CUHK medicine offer?
咁如果讀埋M1/M2 ( ...
41分唔穩陣㗎,多數要計得失球差⋯⋯
CU medic 唔計 M12 為一整科,只能和最差第7科加埋除2

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-4-17 18:31

P1001S 發表於 23-4-17 18:25
我誤會你問題,揀咗就一定要從year 2開始,但也要同時在year 2讀埋year 1唔skip得的科目,例如書院通識之 ...
“揀咗”嘅意思是 揀咗 GPS?

即係就算夠分,如果唔揀 GPS 就唔可以 skip 嗰6科醫學相關科?

作者: P1001S    時間: 23-4-17 18:42

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 18:31
“揀咗”嘅意思是 揀咗 GPS?

即係就算夠分,如果唔揀 GPS 就唔可以 skip 嗰6科醫學相關科?

Skip 6個year 1醫科相關科目資格係7科總分44或上並Chem, Bio, Eng 三科5*或以上。
夠資格讀GPS但滿足唔到以上要求也要讀year 1。

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-4-17 18:49

P1001S 發表於 23-4-17 18:42
Skip 6個year 1醫科相關科目資格係7科總分44或上並Chem, Bio, Eng 三科5*或以上。
夠資格讀GPS但滿足唔到 ...
今年開始,要 >=46分,再加 4科 5** 先入到 GPS 啦!
作者: P1001S    時間: 23-4-17 19:09

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 18:49
今年開始,要 >=46分,再加 4科 5** 先入到 GPS 啦!

用一個例子講,7科有Chem和Bio攞4個5**,2個5*,但英文5。有M1/M2又攞5** 。
咁係入到GPS, 但就唔夠資格Skip year 1。同理,例子中Eng換Chem/Bio, 結果一樣。

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-4-17 19:39

P1001S 發表於 23-4-17 19:09
用一個例子講,7科有Chem和Bio攞4個5**,2個5*,但英文5。有M1/M2又攞5** 。
咁係入到GPS, 但就唔夠資格Sk ...
謝謝解說
作者: fresh001    時間: 23-4-17 23:04

謝謝提供既資料
按現在要求睇, 除CU既GPS收生要求極高, 似乎 HKU 牙醫收生要求一樣高(好似仲高過 醫科)

理大三寶要係指定科目攞夠分 (Phy + Bio)

係香港想讀醫護系,似乎真係要天之驕子先得

如果目標係醫科選了Phy Chem Bio,但如最終成績不夠好,7科加埋得38/39或best 6得34/35,其實仲有無咩中間選擇? 唔通到時要改為揀讀工程科? (因為有Phy 無 Econ)

作者: gracelam    時間: 23-4-18 00:43

fresh001 發表於 23-4-17 23:04
似乎有好多準醫生家長係度, 謝謝提供既資料
按現在要求睇, 除CU既GPS收生要求極高, 似乎 HKU 牙醫收生要求 ...

其實best 6有34/35分都仲有好多選擇,如藥劑,生物工程,生物科技,Nursing,視光,精算。。。。

3年後幾多分冇人知,現階段揀最有興趣及最有把握取高分嘅科。宜家中三學緊如phy chem bio只係皮毛,高中課程又深又多,所以真心有興趣先讀,否則最後係分手收場。

作者: ANChan59    時間: 23-4-18 07:07

你兒子有沒有考慮其他科目,例如商科工程,抑或只考慮醫護學科,如果會考慮之話, 能力所及,MIM2係game changer,拉闊好多選擇機會。

如果讀精算,QFin,工程冇M數,俾你入到,都讀得好辛苦,可能墊底甚至畢唔到業。

作者: ANChan59    時間: 23-4-18 07:10

兒子當年升G10,叫雙飛,DSE加1B,DSE係Phy Chem Evon M2, 我們認為係最佳組合。

作者: BSCYL    時間: 23-4-18 09:00

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 18:49

其實46分,就必定有4科 5**
阿仔當年 44分 就能入 GPS
可能近年多尖子申請吧

作者: fresh001    時間: 23-4-18 09:06

謝謝各位意見, 要再和兒子討論下
作者: October.    時間: 23-4-18 12:13

fresh001 發表於 23-4-17 23:04
如果目標係醫科選了Phy Chem Bio,但如最終成績不夠好,7科加埋得38/39或best 6得34/35,其實仲有無咩中間選擇? 唔通到時要改為揀讀工程科? (因為有Phy 無 Econ)

讀呢個組合,如果中英文唔差(物理治療,中英文X10),  加上呢個分數,理工三寶入到既。

作者: BB-Tiger    時間: 23-4-18 14:22

gracelam 發表於 23-4-18 00:43
其實best 6有34/35分都仲有好多選擇,如藥劑,生物工程,生物科技,Nursing,視光,精算。。。。

3年後幾 ...
題外話,請問精算要take邊幾科?需要Econ嗎
作者: gracelam    時間: 23-4-18 14:33

BB-Tiger 發表於 23-4-18 14:22
題外話,請問精算要take邊幾科?需要Econ嗎

我女同學冇take econ /bafs , 不過有M2, 最後入咗中大精算!

作者: fresh001    時間: 23-4-18 15:15

gracelam 發表於 23-4-18 14:33
我女同學冇take econ /bafs , 不過有M2, 最後入咗中大精算!
請問你女兒當時的科目組合是什麼呢?
作者: BB-Tiger    時間: 23-4-18 15:48

gracelam 發表於 23-4-18 14:33
多謝前輩指教,我見到精算招生要求都好高分

Actuarial Science (學額:50)

2021 Admission Score  (計算方法:Eng x2 + Math x2 + M1/M2 x2 + Best 3)
Upper Quartle54
Median51
Lower Quartle48

CU Insurance, Financial and Actuarial Analysis (學額:45)

2021 Admission Score (Best 5)
中文英文數學通識M1/2選修1選修2選修3總分
Upper Quartile445**45**55529
Median445**45*55/27
Lower Quartile445*35*55527

這科的額外課程要求是數學必須達到 level 5。如數學只有3或4,M1/M2則必要達到level 5。

作者: gracelam    時間: 23-4-18 17:27

fresh001 發表於 23-4-18 15:15
請問你女兒當時的科目組合是什麼呢?

Chem Phy M2, 中五drop咗bio

作者: 200904    時間: 23-4-19 14:52

搭嘴問上一句,其實History,Geo,Chinese History 對考DSE 有沒有用?難不難拿高分?大女目前想考醫,小女想學電游,目前中二,我看她們兩個這幾科成績都算標青,想想有沒有可能用這幾科去考大學。但又聽説文科好難拿到DSE高分。
作者: BSCYL    時間: 23-4-19 16:31

200904 發表於 23-4-19 14:52
搭嘴問上一句,其實History,Geo,Chinese History 對考DSE 有沒有用?難不難拿高分?大女目前想考醫,小女 ...

讀電遊不清楚選科
讀醫港大醫必須有化學,中大醫要有生物,化學為宜。 至於第3科,目標是高分,中史,西史,地理都無所謂。 不過一般是物理,經濟比較多。

作者: 200904    時間: 23-4-19 16:39

BSCYL 發表於 23-4-19 16:31
讀電遊不清楚選科
讀醫港大醫必須有化學,中大醫要有生物,化學為宜。 至於第3科,目標是高分,中史,西史 ...

謝謝回覆。

作者: hkpapa852    時間: 23-4-19 17:30

搭嘴問上一句,其實History,Geo,Chinese History 對考DSE 有沒有用?難不難拿高分?大女目前想考醫,小女 ...
電游?

係咪指"電腦遊戲開發"?

如果係, 認真的, 不要係香港讀, 因為唔會有好出路, 只會嘥錢嘥時間

所有 IT 專業, 係外國既出路遠比香港好

作者: medicine    時間: 23-4-19 17:59

所謂難不難拿高分,是睇自己在該科目的全部報考者的排位.
當精英分子都以化學,生物,物理為選科優先的情況下,我是認爲文史類更利於拿高分,雖然該類科目的百分比是沒有前述的幾科的星星比例高.

既然有心讀E.化學是必選.生物,需要睇讀過之後感覺如何再定.即使中大E,亦可以無選生物而入到,有化學及夠星星就得.

電游,本地就算了.不過,今日尚算早,又無乜特別選科要求,自己夠興趣去寫程序才好去讀.(我是認爲,女仔就算了.趕進度,挨夜不是好事.)

作者: October.    時間: 23-4-19 21:41

有心讀醫既,唔take Chem & Bio 講唔過去,既然有能力讀醫,Chem & Bio 應該冇難度。

作者: 200904    時間: 23-4-19 21:43     標題: 回覆樓主:

看看升上中三時,能不能學得好吧

作者: fresh001    時間: 23-4-21 08:46

gracelam 發表於 23-4-18 17:27
Chem Phy M2, 中五drop咗bio
你女兒沒有讀 Econ/BAFS, 成績應該也很好啊!
其實讀 M1和 M2 對入讀精算和商科, 有分別嗎? 因為 M2 好像較難, 有沒有一些科目是只接受 M2 不接受 M1 的呢?

作者: o_____o    時間: 23-4-21 09:06

我仔今年都選科,佢打算揀Phy Chem Bio M2,有冇家長可以分享Lee個組合會唔會讀得好辛苦? 佢本身數理強,不過history 又經常拎到級1、2,揀history定放棄Chem Bio其中一科?有冇家長比下意見,謝謝
作者: 2jkidsfather    時間: 23-4-21 09:45

o_____o 發表於 23-4-21 09:06
我仔今年都選科,佢打算揀Phy Chem Bio M2,有冇家長可以分享Lee個組合會唔會讀得好辛苦? 佢本身數理強, ...
先想清楚大學想讀什麽科,看看要求,才好放棄某一科。

另外,初中高分科目不代表高中時可同樣拿高分。

作者: o_____o    時間: 23-4-21 10:24

回覆 2jkidsfather 的帖子

明白,謝謝你。另外想問一問如果經學校推薦入咗HKU Academy for the Talented,對第二時入U有冇幫助呢?依家暫時佢上緊faculty of law嘅programme,係咪要揀返入U想讀嘅科目先有用?
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 23-4-21 10:34

o_____o 發表於 23-4-21 09:06
我仔今年都選科,佢打算揀Phy Chem Bio M2,有冇家長可以分享Lee個組合會唔會讀得好辛苦? 佢本身數理強, ...

揀得Phy.Chem.Bio M2,話比你聽唔辛苦好容易都係呃你啦,呢個組合基本上已經接近完美,大學咩科 都揀得。

不過唔係人人都頂得順讀全理再加M2,因為要花嘅時間一定唔少,至於唔要邊科,就視乎孩子將來大學想讀啲咩,例如想讀醫護最好有Chem. Bio.  工程就要有Phy. M2.... 等等。

作者: gracelam    時間: 23-4-21 11:07

fresh001 發表於 23-4-21 08:46
其實讀 M1和 M2 對入讀精算和商科, 有分別嗎? 因為 M2 好像較 ...

是我女中學同學讀精算,他修的科是同我女一樣, 也沒有Econ及Bafs!

M 1 /M 2一樣咁計分!

作者: 2jkidsfather    時間: 23-4-21 11:42

o_____o 發表於 23-4-21 10:24

明白,謝謝你。另外想問一問如果經學校推薦入咗HKU Academy for the Talented, ...
"......對第二時入U有冇幫助呢?"--------------------對入U冇幫助, (Jupas) DSE 成績最重要。

“係咪要揀返入U想讀嘅科目先有用?"---------------------不明白你問甚麼。不過,讀Law 最重要是英文,當然DSE 也是要高分。

作者: o_____o    時間: 23-4-21 12:00

唔好意思,可能我問得唔好。不過既然對入U冇幫助就冇問題了,唔該晒
作者: o_____o    時間: 23-4-21 12:05

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

明白,咁都係唔好三心兩意,用返佢自己選擇Phy Chem Bio M2,唔該哂你
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 23-4-21 14:14

其實讀 M1和 M2 對入讀精算和商科, 有分別嗎? 因為 M2 好像較 ...

香港入大學,M1同M2計分比重一樣,如果有能力讀精算,正常又無可能M2都讀唔掂,另外如果有打算出國升學,就要留意有啲大學衹承認M2。

作者: Poyau    時間: 23-6-2 11:47

有海外大學接受 M2 不接受 M1

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5