教育王國

標題: 請問B2A的學生叩門銘基、培基、基崇、李國寶仍可一試嗎? [打印本頁]

作者: johnliu82    時間: 23-7-8 14:49     標題: 請問B2A的學生叩門銘基、培基、基崇、李國寶仍可一試嗎?

升中現在津校叩門位減,那麼預計更多的人去直資叩門,競爭激烈,不想在完全沒可能的中學上面浪費寶貴的叩門時間,所以想聽聽過來人的意見。
住大角咀,李國寶、銘基(最近的津校)、基崇自然最方便,但是小兒成績暫時如此,也輪不到佢揀學校,而是學校揀佢。。。所以即使要坐屯馬線單程1小時去培基讀書也能接受。。。

希望可以根據叩門成功可行性去排叩門優先順序,感謝!

作者: eit2003    時間: 23-7-8 14:52

回覆 johnliu82 的帖子

如英文科成績較佳,四間均可一試

作者: worldcat    時間: 23-7-8 15:10

的確英文好緊要。
基崇之前4月已經有call2A生,但個學生英同數都係有B1成績,只係被中常拉低左。

作者: johnliu82    時間: 23-7-8 15:16

worldcat 發表於 23-7-8 15:10
的確英文好緊要。
基崇之前4月已經有call2A生,但個學生英同數都係有B1成績,只係被中常拉低左。
...

依家4科是中文差。

英文分數最高、其次數學和常識,中文低分是寫作拖累,已經在針對性訓練了…

作者: Michelle426    時間: 23-7-8 15:19

升中叩門位唔係出年先減少嗎?
今年都有影響?
作者: lot888    時間: 23-7-8 15:25

樓主又唔好咁講,選校是雙向,幾年後係學校為孩子帶來好成績,還是孩子為學校帶來光榮都未知。基崇及李國宝網上登記,銘基,培基就親身交表,全部都有時間。你嘅問题係銘基12号call你做筆试,又同時要見其他直資要如何取捨?如對津校興趣,而津校位少,就當然選佢先。其後如各直資又同時有offer,我選國宝,佢最近住所。
作者: johnliu82    時間: 23-7-8 15:50

Michelle426 發表於 23-7-8 15:19
今年都有影響?

我理解是今年開始?

作者: Poyau    時間: 23-7-8 16:08

johnliu82 發表於 23-7-8 15:16
依家4科是中文差。

英文分數最高、其次數學和常識,中文低分是寫作拖累,已經在針對性訓練了…

叩門筆試無常識視藝音樂
靠英文數學有望脱穎而出
祝如願升讀心儀中學      

作者: worldcat    時間: 23-7-8 16:12

Michelle426 發表於 23-7-8 15:19
今年都有影響?
下學年中一 = 今年7月小六派位
作者: Michelle426    時間: 23-7-8 16:14

明白,謝謝大家
作者: worldcat    時間: 23-7-8 16:18

johnliu82 發表於 23-7-8 15:16
依家4科是中文差。

英文ok 1c 2a 都可以叩。交表可以盡交(最貴都係搭車),再揀3間左右去面試。

但留意需唔需要學生親身交表。
部分學校即時有short test 先再等面試call。

作者: twhkleung    時間: 23-7-9 01:22

Poyau 發表於 23-7-8 16:08
叩門筆試無常識視藝音樂
靠英文數學有望脱穎而出
祝如願升讀心儀中學      :fortun ...

請教一下。
走了很多學生,而學位好似沒減小太多,会唔会有机会b2a生在某d 区,以前不可能派到b1校而今年有大d機会派到呢?

作者: Cat_Cat_Chan520    時間: 23-7-9 08:55

twhkleung 發表於 23-7-9 01:22
請教一下。
走了很多學生,而學位好似沒減小太多,会唔会有机会b2a生在某d 区,以前不可能派到1a校而今年 ...
今年(六年級)同下年現在五年級)出生率是近年最多的2年
但係每年亦都一定有人偷到雞,正如差不多每次都有人中金多寶。只是睇吓你是不是那個幸運兒

不如你疊埋心水操好呈分試成歸去命運吧啦(如果現在五年級)

作者: Poyau    時間: 23-7-9 10:17

twhkleung 發表於 23-7-9 01:22
請教一下。
走了很多學生,而學位好似沒減小太多,会唔会有机会b2a生在某d 区,以前不可能派到1a校而今年 ...

從某些區小學升英中比例過半登六
可見這些區本區B2生不少大抽獎上移
至於派B1A機會他區借位可能博到

作者: nancy916    時間: 23-7-9 18:03     標題: 回覆樓主:

可以考慮叩派位直資九龍塘香島,叩門位有幾十個,學費都吾超過6百/月

作者: twhkleung    時間: 23-7-9 22:35

Cat_Cat_Chan520 發表於 23-7-9 08:55
今年(六年級)同下年現在五年級)出生率是近年最多的2年
但係每年亦都一定有人偷到雞,正如差不多每次都有 ...

講得对,努力考好呈分才是正道。

我小朋友早几年已升中了,不过想分享下一些觀察而已。这两年確是當年出生率高峯,但从教处學生人数其实沒有大增,即當年多生的小朋友到了这几年已不再在这個教育体系了。而身边朋友,本來主張讀官津的也多說会去直資。
所以,如是b2A生,这两年能派到B1校的机会应該高左d,但當然要睇区啦。
反而,直資可能会重难左。
如有錯漏,多多見諒.

作者: irisw    時間: 23-7-10 19:23

如果中英數常都係B,扣李國寶有冇機會?

作者: castle100    時間: 23-7-11 14:38

我哋今日見咗李國寶、係後備!
作者: johnliu82    時間: 23-7-11 14:42

castle100 發表於 23-7-11 14:38

即時有消息?

作者: castle100    時間: 23-7-11 16:07

係、
作者: johnliu82    時間: 23-7-11 16:14

castle100 發表於 23-7-11 16:07

係、

舊年大家話李國寶等待時間長。今年總共需要幾耐呀?

作者: castle100    時間: 23-7-11 17:55

排左一小時、筆試一小時、見家長半小時見完家長走得、9點到、12點走得!
作者: castle100    時間: 23-7-11 17:58

我見好多都係派創知、新民、(即係油尖區B 3學校過嚟叩)!個個都喊晒!聽佢哋打電話⋯⋯我諗好少B 1生去叩⋯⋯大部份係B 2生跌咗B 3學校、或者好似我咁入左B 2學校想叩B 1直資⋯⋯

作者: castle100    時間: 23-7-11 18:00

顏寶玲最快、半小時走得⋯⋯
作者: johnliu82    時間: 23-7-11 18:06

castle100 發表於 23-7-11 18:00

顏寶玲最快、半小時走得⋯⋯

顏寶玲B1B了吧?B2裡面就算B2A的同學,會真的能跟得到上課進度嗎?

作者: castle100    時間: 23-7-11 18:31

如果收唔到B 1生B 2生照收㗎⋯⋯好似李國寶咁、邊有咁多B 1生去叩、今年B 1生命中率好高!派得唔理想大部份係2 A學生⋯⋯
作者: MerryMe    時間: 23-7-11 18:38

johnliu82 發表於 23-7-11 18:06
顏寶玲B1B了吧?B2裡面就算B2A的同學,會真的能跟得到上課進度嗎?

顏寶玲肯定無1B, 最多係1C
二線直資好多人跳船,生源問題變相後期收幾多band 2 生

作者: castle100    時間: 23-7-11 18:38

回覆 MerryMe 的帖子

係、我頭先見到冇乜人叩、反而李好多人、約2百
作者: castle100    時間: 23-7-11 18:39

因為學費都唔平、幾千蚊⋯⋯不過如果收又低讀嘅!
作者: MerryMe    時間: 23-7-11 18:44

castle100 發表於 23-7-11 18:39

首階段自行時,我小朋友無去interview都收,你諗下幾缺學生

利申:我哋無要到offer

作者: sviolent    時間: 23-7-11 18:46

MerryMe 發表於 23-7-11 18:44
首階段自行時,我小朋友無去interview都收,你諗下幾缺學生

利申:我哋無要到offer

請問你是band 1 生?
作者: MerryMe    時間: 23-7-11 18:47

sviolent 發表於 23-7-11 18:46
請問你是band 1 生?

係呀,1A

作者: castle100    時間: 23-7-11 18:47

係、B 1生個個派得好好、係我哋2 A又唔夠膽填進取、唯有填B 2、騎牛搵馬、個心定啲、希望入返B 1中學啦⋯⋯叩到係好、叩唔到讀B 2也要接受⋯⋯
作者: sviolent    時間: 23-7-11 18:49

MerryMe 發表於 23-7-11 18:47
係呀,1A
1A 梗係唔駛in 都收😅
作者: MerryMe    時間: 23-7-11 18:52

castle100 發表於 23-7-11 18:47

係、B 1生個個派得好好、係我哋2 A又唔夠膽填進取、唯有填B 2、騎牛搵馬、個心定啲、 ...

玩呢個抽獎遊戲係好折磨㗎!
小朋友有幾間直資offer(唔係最心儀)都放棄了去大抽獎,內心其實好驚!好彩最後備取生入到自二(1A)

作者: MerryMe    時間: 23-7-11 18:55

sviolent 發表於 23-7-11 18:49
1A 梗係唔駛in 都收😅

都唔係嘅,1A都有分前後
我哋唔夠前,有啲心儀的名校都入唔到

作者: raneelau    時間: 23-7-11 19:27

castle100 發表於 23-7-11 18:47

係、B 1生個個派得好好、係我哋2 A又唔夠膽填進取、唯有填B 2、騎牛搵馬、個心定啲、 ...

請問顏寶鈴要written test嗎? 即時通知面試結果還是要等call? interview問題難唔難? 謝謝

作者: castle100    時間: 23-7-11 19:59

回覆 raneelau 的帖子

等call、
作者: 1224cheung    時間: 23-7-11 23:06

請問佢點樣通知你是後備生

作者: Heihei20170318    時間: 23-7-12 05:26

請問李國寶11/7扣門多唔多人?謝謝
作者: castle100    時間: 23-7-12 07:54

回覆 1224cheung 的帖子

比左張紙、話係列入後備、有位會打電話⋯⋯
作者: castle100    時間: 23-7-12 07:55

回覆 Heihei20170318 的帖子

多、應該300人左右⋯⋯我好早去、排卅幾⋯⋯好多唔同國籍人排隊⋯⋯
作者: Heihei20170318    時間: 23-7-12 09:23

請問是不是考筆試?得24個位都好大競爭!唉
作者: castle100    時間: 23-7-12 10:20

回覆 Heihei20170318 的帖子

要、中英數、自問介紹、見家長、好難⋯⋯
作者: cherrieshum    時間: 23-7-12 10:24

你小朋友派去哪所中學呀?
作者: cherrieshum    時間: 23-7-12 10:30

Poyau 發表於 23-7-9 10:17
從某些區小學升英中比例過半登六
可見這些區本區B2生不少大抽獎上移
至於派B1A機會他區借位可能博到
阿仔也是他區借位派去 band 1 學校。
作者: castle100    時間: 23-7-12 11:30

回覆 cherrieshum 的帖子

張記、
作者: gracelam    時間: 23-7-12 14:03

castle100 發表於 23-7-12 11:30
回覆 cherrieshum 的帖子

張記、

有冇叩香島?

作者: castle100    時間: 23-7-12 14:40

回覆 gracelam 的帖子

頭先叩左、我仔話份卷好深、
作者: raneelau    時間: 23-7-12 14:45

castle100 發表於 23-7-12 14:40
回覆 gracelam 的帖子

頭先叩左、我仔話份卷好深、

今日多唔多人,我尋日去好多人
我仔話英文最難,你小朋友話邊份難?

作者: Michelle426    時間: 23-7-12 15:17

今日應該唔多人,頭先1點鐘走的時候,號碼叫到80幾
作者: castle100    時間: 23-7-12 15:18

英文、最難、中文都免強應付到、數學都深、我哋去到排8 0幾、
作者: castle100    時間: 23-7-12 15:19

回覆 Michelle426 的帖子

你有冇交聖方濟?
作者: raneelau    時間: 23-7-12 15:20

castle100 發表於 23-7-12 15:18

英文、最難、中文都免強應付到、數學都深、我哋去到排8 0幾、 ...

尋日我地12點已150左右
但今日仲未有call

作者: castle100    時間: 23-7-12 15:30

佢話3日內、收唔到都打電話俾你、
作者: raneelau    時間: 23-7-12 15:33

castle100 發表於 23-7-12 15:30

佢話3日內、收唔到都打電話俾你、

我見上年的人說考完 第2日已call
你有冇叩長天?

作者: castle100    時間: 23-7-12 15:33

咁即係幾百人爭果 6 0個位⋯⋯不過比津校好D⋯⋯長天幾百個爭幾個位⋯⋯

作者: castle100    時間: 23-7-12 15:38

冇、我朋友早上9點已經好多人排、我唔去了!幾百人爭幾個位⋯⋯我係琴日去李、排20內⋯⋯
作者: castle100    時間: 23-7-12 15:41

你講香島定李國寶?我講李國寶、比咗張紙係後備⋯⋯香島就係3日內通知、收唔收都通知!你派得好嗎?我哋派左張記⋯⋯

作者: raneelau    時間: 23-7-12 15:45

castle100 發表於 23-7-12 15:41

你講香島定李國寶?我講李國寶、比咗張紙係後備⋯⋯香島就係3日內通知、收唔收都通 ...

好彩我琴日冇去長天,我本身都考慮尋日去唔去
我同你差唔多個仔band1c 2A, 入咗葵青區中文中學2B

作者: castle100    時間: 23-7-12 15:48

咁都唔錯.起碼有間ok不太差、如果入咗精英班都接受嘅⋯⋯!因為我係第一志願⋯⋯
作者: castle100    時間: 23-7-12 15:49

我朋友佢太博、第一長天、結果入咗中聖⋯⋯
作者: castle100    時間: 23-7-12 15:51

但係我另外一個朋友佢第一入咗瑪神、佢係第二組別、
作者: raneelau    時間: 23-7-12 15:52

castle100 發表於 23-7-12 15:49

我朋友佢太博、第一長天、結果入咗中聖⋯⋯

佢又係1c2a?叩門叩成點?

作者: castle100    時間: 23-7-12 16:07

未有消息⋯⋯好難入⋯⋯
作者: mch411    時間: 23-7-12 16:34

李國寶, 顏保鈴, 匯基東, 基祟果幾間直資搶泥搶去,
一般CALL後備CALL同到開學都仲有機會

作者: johnliu82    時間: 23-7-12 18:39

castle100 發表於 23-7-12 15:41

你講香島定李國寶?我講李國寶、比咗張紙係後備⋯⋯香島就係3日內通知、收唔收都通 ...

我下午去了李國寶,筆試+單獨面試+家長面試搞完總共差不多兩個小時,話呢兩日等電話通知…

但他們沒給我這麼一張紙…如何解讀?(emoji)

作者: johnliu82    時間: 23-7-12 18:41

mch411 發表於 23-7-12 16:34
李國寶, 顏保鈴, 匯基東, 基祟果幾間直資搶泥搶去,
一般CALL後備CALL同到開學都仲有機會
...

顏寶鈴我是下午去的,已經沒有即刻面試的安排了,都是收了資料後selectively安排面試…

作者: castle100    時間: 23-7-12 21:54

咁可能收咗你喎,我今日係香島撞見個家長又係話比張A 4紙⋯⋯咁應該我哋入唔到⋯⋯

作者: castle100    時間: 23-7-12 21:56

顏最快、半個鐘頭左右!
作者: castle100    時間: 23-7-12 21:58

份卷其實唔深、見家長你ok嗎?問D問題刁鑽嗎?我哋當平常傾計、話題係圍繞住德育、學習、家庭生活、和人相處⋯⋯
作者: castle100    時間: 23-7-12 22:02

我仔係英文B、但in我小朋友表現唔差⋯⋯
作者: castle100    時間: 23-7-12 22:10

定係第一日先比呢張紙(後備)、第二日叩門果D冇張紙⋯⋯
佢比我果時我即刻呆左⋯⋯
老師話你不會理會呢張紙、等電話⋯⋯
老師:你今日好幸運、
我:係呀、我哋今日一早已經好幸運、希望我可以keep住好運氣可以有幸入到你哋學校接受貴校優良教育、今日真係多謝你跟住同我哋握手、跟住就講再見⋯⋯

作者: johnliu82    時間: 23-7-12 22:15

castle100 發表於 23-7-12 22:10

定係第一日先比呢張紙(後備)、第二日叩門果D冇張紙⋯⋯

我是去完其他時間要求比較固定的中學,最後才去的李國寶。我問佢何時會有結果,佢只是話呢一兩日等通知…

我心情比較平靜。假設真的不符合他們學校的標準,千萬莫強求…

作者: naomisuki    時間: 23-7-12 22:18

回覆 castle100 的帖子

我地今日去都收到張紙,應該就係後備掛,雖然老師話唔洗理張紙…
作者: castle100    時間: 23-7-12 22:25

回覆 naomisuki 的帖子

係囉、咁應該係後備!咁可能冇收紙果D係正取生?
作者: naomisuki    時間: 23-7-12 22:28

我估係咯,聽日睇吓大家有無收到電話
作者: castle100    時間: 23-7-12 22:41

回覆 naomisuki 的帖子

即係又係冇機會⋯⋯後備條隊好長⋯⋯
作者: mimwing    時間: 23-7-18 18:59

castle100 發表於 23-7-11 18:39

顏 成日小測,做到你暈係度,Band 1 生都唔叩呢間🙂

作者: castle100    時間: 23-7-19 01:57

回覆 mimwing 的帖子

但我哋應該係程度唔夠、我仔話份英文卷超深⋯⋯
作者: castle100    時間: 23-7-19 01:59

回覆 mimwing 的帖子

B 1生大把選擇、係我哋B 2生冇乜選擇、我仲等緊其他直資、不過機會應該好細⋯⋯我未買校服、書⋯⋯
作者: kl2010    時間: 23-7-19 09:45

會吾會試下官塘福建中學?
作者: castle100    時間: 23-7-19 17:15

回覆 kl2010 的帖子

唔會、我聽完簡介會對佢冇乜興趣⋯⋯
作者: geminialing    時間: 23-7-19 17:29

castle100 發表於 23-7-19 17:15
回覆 kl2010 的帖子

唔會、我聽完簡介會對佢冇乜興趣⋯⋯

你係隔離post話自己叩左福附,咁你究竟係叩福中定去左小學叩門?

作者: castle100    時間: 23-7-20 08:23

回覆 geminialing 的帖子

阿女小學入咗、我仔叩咁多間冇一間B 1直資收、只有聖道迦南、羅定邦收⋯⋯,
作者: geminialing    時間: 23-7-20 08:43

castle100 發表於 23-7-20 08:23

阿女小學入咗、我仔叩咁多間冇一間B 1直資收、只有聖道迦南、羅定邦收⋯⋯, ...

如果阿女入左福附,其實阿哥一齊入讀都ok丫
如果真係想讀band1 可以比多個機會自己

作者: castle100    時間: 23-7-20 08:51

我哋果時有心儀私校收(近屋企)、之後又派左好好嘅津校、後來又入咗林文燦又收咗、不過我哋都係揀津校、阿女好運好多、我仔叩咁多直資冇間心儀收⋯⋯不過都算好彩可以入返B 2中學(第一志願)、但身邊同學夠膽博嘅(同我差唔多排名入咗玖瑰、荃官、香島)⋯⋯

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5