教育王國

標題: 請問有咩B1 中學係重視視藝的呢? [打印本頁]

作者: ChunChunBBchu    時間: 23-7-24 17:48     標題: 請問有咩B1 中學係重視視藝的呢?

請問有咩B1 中學係重視視藝的呢?
作者: 1998Ruby1998    時間: 23-7-24 18:16

你想咩程度嘅重視?有校內視藝比賽?DSE 都有得讀視藝?
作者: ChunChunBBchu    時間: 23-7-25 10:56

回覆 1998Ruby1998 的帖子

因為小女對視藝有濃厚興趣, 攞了不少奬項, 是有天分的, 她將升小六, 成綪都係B1, 我唔想揾一間死讀書中學, 想佢開心又可以向興趣發展, 若有DSE也不錯呀。請問有那些中學呢?
作者: supermum    時間: 23-7-25 11:17

認識一位Band 1 生去體藝!

作者: boboapril    時間: 23-7-25 11:39

ChunChunBBchu 發表於 23-7-25 10:56

因為小女對視藝有濃厚興趣, 攞了不少奬項, 是有天分的, 她將升小六, 成綪都係B1 ...

我估B1女校應該都較大機會有開VA DSE; 但部分要求係所有科成績好,先可額外考多科音樂/VA; 所以係要仔細睇睇心儀學校,因為事實上VA 都唔係易讀/考,小學同中學大不同,自己研究下先。

作者: poodlema    時間: 23-7-25 11:44

體藝
作者: HK-MAN    時間: 23-7-25 11:52

ChunChunBBchu 發表於 23-7-25 10:56

因為小女對視藝有濃厚興趣, 攞了不少奬項, 是有天分的, 她將升小六, 成綪都係B1 ...
讀書還讀書,藝術家多數係自己培養出黎....
作者: 1998Ruby1998    時間: 23-7-25 12:47

回覆 boboapril 的帖子

都唔係,要睇學校有冇咁嘅資源,或者請返黎嘅老師可唔可以教 DSE VA。有啲學校中六都上 VA 堂但只係一堂,唔係選修科,但網上資料照樣寫高中有。不過睇數據,都有 300+ 學校有開,算係大路科,仲多過開西史嘅學校。想讀英國文學就慘,得 30 間揀仲要好多間都係 1A 唔係想讀成績好就有

作者: 1998Ruby1998    時間: 23-7-25 13:06

回覆 ChunChunBBchu 的帖子

數據話有超過 300 間學校有開,唔係咁冷門。但重視唔重視好主觀,同埋好多都係鍾意畫畫,但視藝唔止畫畫。
咁所以搵學校步驟應該係:Band 1ABC 自己成績配唔配得上 〉女/男女校〉直資/官津〉區內/外〉唔係死讀書〉VA 活動都多〉DSE VA

咁樣會縮窄範圍,一步步幫到你搵適合嘅學校,亦唔洗大海撈針搵到間重視 VA 但其實都係傳統讀書學校或者係好高攀唔洗諗。

體藝就問 10 個 9 個都係答呢間。暫時網上資源未可以列到一系列有得修讀 DSE VA 嘅科目。如果有心儀嘅學校,不妨睇下校網,有啲學校都排版都有突出自己重視咩,例如蕭明咁,明確列出自己有 DSE VA 讀,而且排版有凸顯自己 VA 科嘅活動。但佢就傳統讀書乖乖學校。

作者: BebeeYY    時間: 23-7-25 18:49

ChunChunBBchu 發表於 23-7-24 17:48

我女係讀VA, 觀塘區一間band 1 中學, 視藝科18人讀,學校又無話重吾重視視藝,不過通常都係藝視藝有興趣先會讀呢科。

作者: BebeeYY    時間: 23-7-25 18:51

我女係2022 DSE 考生

作者: ys_kwong    時間: 23-7-25 22:50

回覆 BebeeYY 的帖子

可否pm係邊間?我係觀塘,想了解
作者: ChunChunBBchu    時間: 23-7-26 13:19

請問邊間?
作者: BB-Tiger    時間: 23-7-29 14:23

ChunChunBBchu 發表於 23-7-26 13:19

請問邊間?

沙田除左體藝,首推沙崇,接近1A,視藝強項,參觀開放日好似行藝術館。其次培英,沙田四大之一,比較all-rounded
作者: tpmon    時間: 23-7-29 22:49

ChunChunBBchu 發表於 23-7-24 17:48

港大同學會書院有DSE Visual Arts 讀,成績錯不錯。

https://www.hkugac.edu.hk/f/news/835/2982/HKDSE_2023_v2.pdf

作者: tpmon    時間: 23-7-29 23:27

匯港(東九龍) 的DSE Visual Arts 5+ 有44.4%,這一科比港大同學會更勁。

https://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2023/07/UCCKE-2023-DSE-results_19-July.pdf

作者: bi1017    時間: 23-10-25 08:18

BebeeYY 發表於 23-7-25 18:49
我女係讀VA, 觀塘區一間band 1 中學, 視藝科18人讀,學校又無話重吾重視視藝,不過通常都係藝視藝有興趣先 ...

Hi,請問系邊間?

作者: PuffyBobby    時間: 23-10-25 10:19

我唔知九龍真光喺大家心目中係咪B1 佢地有視藝科既, S2/S3 (我唔肯定S1有無) 既課外活動有視藝學院俾同學參加, 但我女話好難入, 要VA成績好好先至可以報名.  至於S4想入VA科就要VA成績全級三十內先至有機會入到
希望呢D資料幫到你

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5