教育王國

標題: 有報考王錦輝交流區 [打印本頁]

作者: 邪惡木馬    時間: 23-7-29 02:07     標題: 有報考王錦輝交流區

大家交哂片
有無留意下學校有無人睇過 ?

作者: chole2013schum    時間: 23-7-29 20:30

路過,與其研究,不如放心點準備下一round吧!
利申:舊人有份考WKF但2面止步

作者: eleung123    時間: 23-8-3 16:21

WKF考幾多ROUND?
想問定~

作者: PollyButton    時間: 23-8-3 16:51

回覆 eleung123 的帖子

首輪交片;
次輪見學生;第三輪見學生 + 家長

之後waiting有可能會call第四輪面見

作者: lovelovebabe    時間: 23-8-7 21:02     標題: 回覆樓主:

暫時係咪得WKF要拍片?

作者: felix_nat    時間: 23-8-7 22:41

大家知道首輪拍片同交portfolio 幾時會有結果通知?
作者: tikihong    時間: 23-8-16 01:23

felix_nat 發表於 23-8-7 22:41
大家知道首輪拍片同交portfolio 幾時會有結果通知?

差唔多9月初吧。因為一面9月25。

作者: MsMJ    時間: 23-8-16 23:47     標題: 回覆樓主:

已經見到有人睇過。

作者: curr2000    時間: 23-8-18 08:16

順路一問, 港同和王錦輝。 係咪兩者教學模式和質素差唔多?
作者: potato38    時間: 23-8-19 22:40

curr2000 發表於 23-8-18 08:16
順路一問, 港同和王錦輝。 係咪兩者教學模式和質素差唔多?

港同band 1 a, wkf band 1 c

作者: felix_nat    時間: 23-8-24 08:41

會唔會有家長收到email 通知,話已收到小朋友成功既報名表,預計9月參與面試,如有任何問題,請quote學生編號,打電話俾學校通知。。。一封類似既email呢?
作者: kisani    時間: 23-8-24 17:35

felix_nat 發表於 23-8-24 08:41
會唔會有家長收到email 通知,話已收到小朋友成功既報名表,預計9月參與面試,如有任何問題,請quote學生編 ...
有收到, 提家長9月初上網check面試安排
作者: JILL411    時間: 23-9-1 13:28

今日有下一輪面試通知了
作者: Babyshan1990    時間: 23-9-1 14:09

收到了,二面時間改早左

作者: felix_nat    時間: 23-9-2 00:31

請教大家,有冇聽過寫信俾校長,可以由無得2nd in 變成有呢?
作者: ashash123    時間: 23-9-2 01:28

回覆 felix_nat 的帖子

身邊大部份人都有second in
作者: qq6a    時間: 23-9-2 11:04

felix_nat 發表於 23-9-2 00:31
請教大家,有冇聽過寫信俾校長,可以由無得2nd in 變成有呢?

身邊報親都有2nd in 今年易左好多 未聽到有人冇2nd in

作者: 甜甜人妻    時間: 23-9-2 11:06

felix_nat 發表於 23-9-2 00:31

唔寫,100%無機會
寫,可能有機會,無人知

作者: ms_bob    時間: 23-9-3 10:39

回覆 qq6a 的帖子

oh, 你朋友D 小朋友好犀利; 我識兩個,兩個都冇 2nd in....

作者: potato38    時間: 23-9-3 12:11

點解呢間咁多人報,咁熱門,但其實band 1c 嚟

作者: hellofairy    時間: 23-9-4 18:26

呢間今年好多人都有2nd in咁,問親都話有

作者: anan2017    時間: 23-9-5 22:31

hellofairy 發表於 23-9-4 18:26
呢間今年好多人都有2nd in咁,問親都話有

身邊有啲同學仔都無 :(

作者: 水深火熱    時間: 23-9-7 16:29

anan2017 發表於 23-9-5 22:31
身邊有啲同學仔都無 :(

今年應該易咗,我仔都有,我自己覺得錄得好差,想放棄唔交果種,都預咗唔得,但竟然又得喎。

作者: qq6a    時間: 23-9-7 22:47

ms_bob 發表於 23-9-3 10:39
回覆 qq6a 的帖子

oh, 你朋友D 小朋友好犀利; 我識兩個,兩個都冇 2nd in....

名幼定券幼?

作者: anan2017    時間: 23-9-8 23:13

qq6a 發表於 23-9-7 22:47
名幼定券幼?

相信 應該無關係的

作者: qq6a    時間: 23-9-16 20:30

anan2017 發表於 23-9-8 23:13
相信 應該無關係的

有關吧~

作者: MsMJ    時間: 23-9-18 15:34     標題: 回覆樓主:

請問2面完 ,幾時可check 結果?

作者: Philichak    時間: 23-10-5 23:09

potato38 發表於 23-9-3 12:11
點解呢間咁多人報,咁熱門,但其實band 1c 嚟
banding 係根據DSE計出黎, 但叻果班人係直接考IB出國, 所以直資唔好睇rank同band, 無參考價值
作者: anniellm    時間: 23-10-5 23:58

Philichak 發表於 23-10-5 23:09
banding 係根據DSE計出黎, 但叻果班人係直接考IB出國, 所以直資唔好睇rank同band, 無參考價值 ...

王錦輝無IB喎

作者: Philichak    時間: 23-10-6 01:19

anniellm 發表於 23-10-5 23:58
王錦輝無IB喎
IB GCE whatever啦, 重點係有少少錢既人唔會係度困獸鬥.
作者: potato38    時間: 23-10-7 20:56

Philichak 發表於 23-10-5 23:09
banding 係根據DSE計出黎, 但叻果班人係直接考IB出國, 所以直資唔好睇rank同band, 無參考價值 ...

但如果每間叻嘅人都係會ib 出國,剩番繼續係度嘅人,亦係一個對比,咁個rank 同band 就係剩番係hk 嘅人嘅對比囉。可唔可以咁講。。。

作者: anniellm    時間: 23-10-8 11:08

Philichak 發表於 23-10-6 01:19
IB GCE whatever啦, 重點係有少少錢既人唔會係度困獸鬥.

女拔、St Paul Co ed、SPCS、德望等都有provide IB/IAL等,但佢哋DSE成績都仲保持得非常好,
王錦輝做唔到,唔代表其他學校都係咁

作者: anniellm    時間: 23-10-8 11:09

potato38 發表於 23-10-7 20:56
但如果每間叻嘅人都係會ib 出國,剩番繼續係度嘅人,亦係一個對比,咁個rank 同band 就係剩番係hk 嘅人嘅 ...

女拔、St Paul Co ed、SPCS、德望等都有provide IB/IAL等,但佢哋DSE成績都仲保持得非常好,
王錦輝做唔到,唔代表其他學校都係咁

作者: Bicanna    時間: 23-10-20 20:52

已出第3面了。
作者: 10090    時間: 23-10-21 07:53

王錦輝肯定係band 2中學

作者: ashash123    時間: 23-10-21 11:03

回覆 10090 的帖子

點肯定?黃錦輝都算熱門學校
作者: 10090    時間: 23-10-21 13:05

ashash123 發表於 23-10-21 11:03
回覆 10090 的帖子

點肯定?黃錦輝都算熱門學校

佢唔敢公佈3322比率,只有65%中六學生在大學聯招被取錄

你再睇下沙田區英文中學嘅名單,水蛇春咁長,大把好學校選擇,唔多band 1人揀佢

https://www.hkbuas.edu.hk/sites/hkbuas/files/web/secondary_division/plans_reports/Appendix%2030a_SS%20Annual%20Report%202021-2022.pdf

作者: happytummy    時間: 23-10-22 04:41

10090 發表於 23-10-21 13:05
佢唔敢公佈3322比率,只有65%中六學生在大學聯招被取錄

你再睇下沙田區英文中學嘅名單,水蛇春咁長,大把 ...

佢又唔係津校,駛乜得沙田人揀佢,同埋人哋真一條龍,每年G7插班得好少位,Band 1尾都入唔到。當然我相信學校都有小一揀人時揀錯人嘅,成績差極都可以直升上中學部

作者: 10090    時間: 23-10-22 09:27

happytummy 發表於 23-10-22 04:41
佢又唔係津校,駛乜得沙田人揀佢,同埋人哋真一條龍,每年G7插班得好少位,Band 1尾都入唔到。當然我相信 ...

你啱你啱,band 1人唔識搭港鐵去九龍港島搵傳統名校

作者: HK-CR7    時間: 23-10-22 09:42

WKF 頂多band 1C 多人報只係佢早報名同早面試 所以搞到好似熱門 舊年call waiting call到連無3rd in都call到 就知咩事

作者: ashash123    時間: 23-10-22 12:19

回覆 HK-CR7 的帖子

WKF 算係要過好多關先入到. 第1輪拍片(我識得好多人都係因為拍片所以冇報到)一啲覺得拍片煩嘅人已經冇報,跟住仲要第二個面試,跟住再第三個interview 佢比其他學校難. 要好有決心先可以玩咁多個面試。好多名校都係得兩個面試like DBS St Paul
作者: northernstar123    時間: 23-10-22 17:24     標題: 回覆樓主:

2nd in後收unsuccessful notice 係咪無機會了;連waiting 都不是(emoji)

作者: Bicanna    時間: 23-10-22 17:31

回覆 northernstar123 的帖子

是,我仔也一樣。
作者: hiuching8    時間: 23-10-22 18:12

HK-CR7 發表於 23-10-22 09:42
WKF 頂多band 1C 多人報只係佢早報名同早面試 所以搞到好似熱門 舊年call waiting call到連無3rd in都call ...
同區培基的成績一直較王錦輝好,但也只是band 1c/2a左右,王錦輝係band 1的可能性低
作者: happymeme    時間: 23-10-22 18:22

hiuching8 發表於 23-10-22 18:12
同區培基的成績一直較王錦輝好,但也只是band 1c/2a左右,王錦輝係band 1的可能性低 ...

所以成個簡介會冇咩講公開試成績,如果係好一定攞出嚟曬比大家睇。記得當日好似話攞咗咩學界羽毛球冠軍,即刻攞出嚟show,我以為係世界冠軍

作者: 10090    時間: 23-10-22 19:47

其實band 2直資英中有市場,好多升中學生英文好但其他科成績一般,但搵打手扮band 1就涉及誠信問題了

作者: ashash123    時間: 23-10-23 02:51

10090 發表於 23-10-22 19:47
其實band 2直資英中有市場,好多升中學生英文好但其他科成績一般,但搵打手扮band 1就涉及誠信問題了
...
但係王錦輝出過狀元
中學文憑試(DSE)今日(19日)放榜,誕下4名DSE狀元,按年銳減一半,或創歷屆最低,同時誕下17名「榜眼」,在甲類科目考獲6科5** ,以及35名「探花」,在5科考獲5**,已獲英國名牌大學牛津大學「有條件取錄」、就讀香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學中學部的應屆文憑試考生張鈞朝,成為其中1名「超級榜眼」。

作者: twhkleung    時間: 23-10-23 06:09

ashash123 發表於 23-10-23 02:51
但係王錦輝出過狀元
中學文憑試(DSE)今日(19日)放榜,誕下4名DSE狀元,按年銳減一半,或創歷屆最低,同 ...
WKF都係間唔錯的學校, 但就無胃用B1/2/3來定位了, B1定B2主要指學生, 間官津中學收大部份B1生, 便可開英文班, 大家普片叫这些B1中學.
而EK也有另一套标準, 當DSE达到某水平, EK便講是B1中學.

但WKF S1主要是自己的throughtrain生, 收很少S1外來生, 所以整体很难用第一种官津方法來判定.

而WKF DSE又沒有公开, 所以, EK的方法也难判定. 雖然有烈出些成績很好的學生, 但相对总人數仍然只是極少數 (可能末烈出的學生, 成績也是很好的也不定, 但無從得知).

我小朋友也是畢業於龍直, 也是大部份人口中的二线中學 (什致有EK網友friendly remind我, 收都千其唔好去), 但小朋友讀得开心, 今年入 U了, 有3大 early offer, 最后有船, 去了外面讀.

自己Interview多幾間, 參考多d意見, 最后自己决定吧, 你既然選得龍直, 就冇胃比較太多, 要比都用番其它龍直比吧, Apple to apple比才有意議.

作者: 10090    時間: 23-10-23 09:03

ashash123 發表於 23-10-23 02:51
但係王錦輝出過狀元
中學文憑試(DSE)今日(19日)放榜,誕下4名DSE狀元,按年銳減一半,或創歷屆最低,同 ...

抱歉,我中文唔太好,你那段新聞我睇到「王錦輝出過榜眼」,而不是「王錦輝出過狀元」,請多多指教。

作者: Goodluck2022    時間: 23-10-23 13:30

回覆 邪惡木馬 的帖子

其實是否大部份入王錦輝中學都轉走?
作者: twhkleung    時間: 23-10-23 13:47

Goodluck2022 發表於 23-10-23 13:30
回覆 邪惡木馬 的帖子

其實是否大部份入王錦輝中學都轉走?
"轉走"是什么意思呢? 中途退學之意?
作者: Goodluck2022    時間: 23-10-23 14:50

回覆 twhkleung 的帖子

去其他中學讀。 見dse 成績只是一般。
作者: eit2003    時間: 23-10-23 17:31

10090 發表於 23-10-22 19:47
...
其實 band 2a/b 同 band 1 個距離好少,唔係大多數香港家長所諗既咁。WKF 本身有唔少band1水準既學生,而且升學出路都算多元化,分分鐘仲好過讀其他band1官津英中。
作者: 10090    時間: 23-10-23 18:14

eit2003 發表於 23-10-23 17:31
其實 band 2a/b 同 band 1 個距離好少,唔係大多數香港家長所諗既咁。WKF 本身有唔少band1水準既學生,而且 ...

我欣賞你嘅諗法,如果多啲人好似你咁諗,就唔會有學生自殺,世界亦會更和平。
直資當然好過官津,因為家長「俾咗錢」,所以心理上覺得「做咗嘢」。

作者: welcome    時間: 23-10-23 20:09

10090 發表於 23-10-23 18:14
我欣賞你嘅諗法,如果多啲人好似你咁諗,就唔會有學生自殺,世界亦會更和平。
直資當然好過官津,因為家長 ...

俾咗錢換來小五, 六不用追呈分, 中四選科自由, 不用接受套餐式選科, 大致上同學們都選到自己想讀的科目, 學校有開M1, M2, PE, VA, 夠同學讀仲會開埋music, 仲可以選GCE 但位唔多, 要成績好先入到
不過講到尾, 有得揀先再認真諗想唔想/值唔值得俾錢

作者: happytummy    時間: 23-10-23 22:21

10090 發表於 23-10-22 09:27
你啱你啱,band 1人唔識搭港鐵去九龍港島搵傳統名校

你係咪睇錯我寫嘅嘢?我話其他地區嘅人都會入去沙田讀喎,唔係沙田友唔可以出去讀喎

作者: 10090    時間: 23-10-23 22:55

happytummy 發表於 23-10-23 22:21
你係咪睇錯我寫嘅嘢?我話其他地區嘅人都會入去沙田讀喎,唔係沙田友唔可以出去讀喎
...

我知呀,所以我就係話band 1人(住新界區嗰啲)係唔識出九龍港島,淨係識去沙田嘅王錦輝,呢間咁好嘅學校

作者: hellofan3528    時間: 23-10-24 07:30

用家..開學到而家,已有2,3次show and tell機會,有其他學習歷程,也剛開始接觸third language 及感受其他國家文化等。
我覺得在這裡能建立自信及放眼既體驗。還有英文既進步及口音很明顯。

選擇合適小朋友既學校就好了!不用太在意唔同人的comments.

作者: cms8686    時間: 23-10-24 11:03

hellofan3528 發表於 23-10-24 07:30
用家..開學到而家,已有2,3次show and tell機會,有其他學習歷程,也剛開始接觸third language 及感受其他 ...
非常同意,在WKF學到的自信, 敢於表達和發言,科技資訊的運用(steam, coding),英普流利的底子,對將來升讀大學,甚至出來社會做事都非常有用,這些並非單靠DSE成績可反映。何況WKF 比較0力的學生大多選擇GCEAL(大概有30個學生選擇修讀),GCEAL成績非常亮麗,DSE成績也是不俗。作為家長或學生,不一定要選擇成績最TOP的學校,而是要選擇匹配,合適的學校。
作者: PollyButton    時間: 23-10-24 17:14

回覆 cms8686 的帖子

係呀認同,其實最緊要係啱自己小朋友,如果小朋友本身真係唔係頂尖academia,都唔使要夾硬追求B1A/B1B中學,B1C/B2A都冇問題架,最緊要係老師好 + 小朋友都學到野,學到future-ready的skill set。
作者: happytummy    時間: 23-10-25 13:01

10090 發表於 23-10-23 22:55
我知呀,所以我就係話band 1人(住新界區嗰啲)係唔識出九龍港島,淨係識去沙田嘅王錦輝,呢間咁好嘅學校
...

呢位太太,你係咪唔記得咗自己寫過嘅嘢?一開始係你話沙田有好多Band one津校可以揀,唔駛揀WKF,你用得沙田區津校來比較,我相信大家都會覺得你係講緊沙田嘅人嘅選擇,所以我先話WKF唔局限喺沙田友,因為WKF有沙田區人數上限15%。但你又話新界嘅人都識出九龍同港島讀,唉,係人都知啦,但同時九龍人都可以入沙田讀啫,你知唔知人地啲校車路線架?每個家長選擇唔同,有人鍾意谷谷谷,有人鍾意活動教學,有人唔想小朋友受傳統學校嘅限制,有人喜歡重視體藝發展嘅學校,唔係個個都想入傳統名校受田鴨式教育嘅

作者: ashash123    時間: 23-10-30 12:55

回覆 potato38 的帖子

又想請教下 黃錦輝唔考呈分試
係咪就無派位?
只可以轉其他直私學校 ?
作者: eit2003    時間: 23-10-30 13:29

ashash123 發表於 23-10-30 12:55
回覆 potato38 的帖子

又想請教下 黃錦輝唔考呈分試
自行可以搵ro比重較低既學校。

大抽獎就咪玩喇,b3揀完先至到你,分分鐘台山商會都冇你份

作者: ashash123    時間: 23-10-30 14:28

回覆 eit2003 的帖子

點解大抽獎唔使諗,冇程分試係咪即係冇得大抽獎?
作者: eit2003    時間: 23-10-30 17:26

ashash123 發表於 23-10-30 14:28

點解大抽獎唔使諗,冇程分試係咪即係冇得大抽獎?
有得,但派完 b3先到你,咁你諗下到時仲會剩返d咩學校既學位俾你揀
作者: ashash123    時間: 23-10-30 20:25

點解派完band 3 先到WKF
作者: eit2003    時間: 23-10-31 18:23

ashash123 發表於 23-10-30 20:25

機制問題,wkf 無呈分,升中派位一定係有呈分小學學生派先過冇,如果唔明可以去 edb睇
作者: ashash123    時間: 23-11-1 10:32

甘WKF 可否做津校的插班生?
作者: SerenaYuen_FB    時間: 23-11-1 12:58

但你自行可以考津或直資,但學術無呈份,就睇學校收唔收你。所以龍校最好預直升或小學時走。題外話,入龍就係想小d壓力直升,如果想考呈分,aim high,一開頭就應該搵學術更好的小學。
作者: eit2003    時間: 23-11-1 13:30

ashash123 發表於 23-11-1 10:32

甘WKF 可否做津校的插班生?
你話可唔可以由 wkf 轉去津校?

當然可以,只要成績表現夠好

作者: ashash123    時間: 23-11-2 01:06

無3rd in 佢寫係reject , 點解會call 到?如果係call waiting 唔會有reject (unsuccessful 個字)
作者: twhkleung    時間: 23-11-2 02:17

簡單d講, S1派位制是b1生先派中學, 跟住派中學比b2生, 跟住派中學比b3生, 派晒所有有呈分的學生後, 先會派中學比d冇呈分而又去參加派位的學生, 咁最後先派, d 好少少的中學應該全部己派完, 應該只剩下d所胃b3中學还有學額可分派给沒有參加呈分的學生.

所以沒呈分的小學, 如果學生想轉回官津中學, 通常两条路.
1. 小四升小五時, 轉回官津小學, 再參加呈分試, 走回正常派位流程.
2. 直上龍中, 在S1時考過個全级top 幾的好成績, 到S1升S2時去报官津的S2插班.
但不管是第一种还是第二种, 关建都係要有好成績才会有機會.

但, 龍中一般sell 愉快學習, 小學時的水平較难和传统填鴨式的官津小比較, 靜係睇官津小操呈分試. 所以通常都係等到S1完而又有好成績才插回官津中.

每年都会從復地見到同样的問题, 龍小生可否轉回官津中? 答案係可以, 不过要努力, 即使轉到, 又能否适應传统教法呢?

不如再回想一下, 点解报龍小先.

利申, 我小朋友是讀龍校的, 讀得很开心

作者: HK-CR7    時間: 23-11-2 07:22

ashash123 發表於 23-11-2 01:06

無3rd in 佢寫係reject , 點解會call 到?如果係call waiting 唔會有reject (unsucce ...

有心讀試下寫信 咩都有可能

作者: ashash123    時間: 23-11-2 19:15

2023-2024學年本地課程及國際課程學費分別為全年港幣$42,430 及 $47,680,分10期繳交。

WKF請問本地課程同國際課程有什麼分別?dse is 本地and A level is 國際?
作者: 22welldone77    時間: 23-11-6 09:11

我仔已讀完12年畢業,或者我又講下我見到既校內情況。

有D家長見到冇呈分,升中想去名津可以點呢?  我見同屆同學就自行考中學,都係你地所謂1A果D,其他大部份都直上中學部,有D去外國。

其實揀得龍校,就係唔想煩,開開心心讀12年,有班玩足12年既朋友啫,要考津校其實就無謂考龍校(個人想法)。

至於又有人擔心happy school即係學習鬆散? 我覺得好睇個人,我仔小學係好開心,有各式各樣OLE,但中英數底打得幾好,去到中學就博殺了。

另外,我都估唔到學校在升學方面有咁好支援,我仔大學醫科面試,升學主任介紹了舊生給我們俾意見,又安排了升學顧問給我仔,真係有D意外。

注意: 唔係hardsell,只係希望給有興趣家長多一點資訊,我知道考學校的徬徨,希望大家都揾到適合自己仔女既學校。
作者: 22welldone77    時間: 23-11-6 09:15

回覆 ashash123 的帖子

同學可以選擇考DSE 或 Alevel,不論考那個試,都可以申請入本地或外國大學。
作者: PollyButton    時間: 23-11-6 09:33

回覆 22welldone77 的帖子

請問小朋友係可以自己揀讀DSE定AL, 還是按成績分配的?
作者: 22welldone77    時間: 23-11-6 10:42

PollyButton 發表於 23-11-6 09:33
回覆 22welldone77 的帖子

請問小朋友係可以自己揀讀DSE定AL, 還是按成績分配的? ...

當年我地係任揀,又冇聽到有人揀不到Alevel(可能我識人少)。

作者: hedhed    時間: 23-11-14 11:54

22welldone77 發表於 23-11-6 09:11
我仔已讀完12年畢業,或者我又講下我見到既校內情況。

有D家長見到冇呈分,升中想去名津可以點呢?  我見同 ...
謝謝你分享! 近年好少用家敢分享了,感激!  
作者: VivianCT    時間: 24-2-5 13:54

回覆 ashash123 的帖子

請問無3rd in, unsucessful等如call waiting嗎? 入2nd in有大約2000人減去入3nd in 500人, 唔知會有幾多係reject幾多係unsucessful...信已寫...但知道機會十分渺茫....
作者: PollyButton    時間: 24-2-5 14:15

回覆 VivianCT 的帖子

上年waiting group係有人3rd in後waiting, 再call去4th in, 但最後都冇offer, 所以2nd in waiting 可能難少少了, 但繼續寫信吧 good luck!
作者: VivianCT    時間: 24-2-5 15:45

回覆 PollyButton 的帖子

謝謝你的回覆! 知道呀, 仲有3rd round 350人等緊, 轉兩round都未到我, 都係儘力試下
作者: PollyButton    時間: 24-2-5 16:49

回覆 VivianCT 的帖子

但今年好似少咗好多人報名? 可能冇咁搶手, 都會多人放D?
作者: ashash123    時間: 24-2-6 01:03

其實WKF 開始call waiting 未?
作者: ashash123    時間: 24-2-6 01:15

甘睇黎仲難過dbs同 英華
作者: iseatrit2013    時間: 24-2-6 13:10

ashash123 發表於 24-2-6 01:15

不如講難過哈佛

作者: Anne_Hall    時間: 24-2-8 23:42

ashash123 發表於 24-2-6 01:03

其實WKF 開始call waiting 未?

我見offer gp都有幾個退左位,加油

作者: ashash123    時間: 24-2-9 16:43

回覆 Anne_Hall 的帖子

但聽人講都仲未call waiting
作者: Anne_Hall    時間: 24-2-13 21:59

ashash123 發表於 24-2-9 16:43

但聽人講都仲未call waiting

應該未,唔知係咪等遲下一次過再叫人面試fill位

作者: PollyButton    時間: 24-2-14 09:23

上年係2月尾call第一轉的4th in, 然後3月再call第二轉4th in
作者: eit2003    時間: 24-3-2 22:33

ashash123 發表於 24-2-6 01:15

老實講佢學術同才藝水平都唔會超過呢兩間,所以我估,英華同db 只係好多人唔敢高攀,競爭對手肯定高過考 hkbuas嗰班。
作者: Anne_Hall    時間: 24-3-2 23:20

PollyButton 發表於 24-2-14 09:23

上年係2月尾call第一轉的4th in, 然後3月再call第二轉4th in

可能學校都傾向call返學生考多次先派offer

作者: PollyButton    時間: 24-3-4 17:54

開始咗call未?
作者: Anne_Hall    時間: 24-3-6 23:14

PollyButton 發表於 24-3-4 17:54

開始咗call未?

Offer group唔見有新人加入

作者: HK-CR7    時間: 24-3-7 08:09

LH公佈左WKF派左157個offer俾LH 應該包左call waiting? 如果未call 即係學校都超派左好多offer

作者: PollyButton    時間: 24-3-8 17:37

其實我都有呢個疑惑, 但唔係話直資唔畀超派架咩?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5