教育王國

標題: 英國留學保險約$1.2k,有冇更優惠價錢可以參考? [打印本頁]

作者: meemeefung    時間: 23-8-10 13:46     標題: 英國留學保險約$1.2k,有冇更優惠價錢可以參考?

我第一年就喺AXA買,確實係可以claim, 特別係year 9 年紀細,成日唔見眼鏡、電話、又整爛電腦, 印象中大部份都claim得到.

而家大個咗唔使買咁貴, 醫療直接用NHS.  保X海外留學保險我之前買有七五折,舊年冇claim過, 額外仲有九折total $1217.

請問家長有冇再平啲,慳得就慳?

作者: yuyueng    時間: 23-8-10 22:36

$1200 已經好平啦⋯⋯每個月圍起$100。太平都唔敢用啦。
作者: brother4    時間: 23-8-11 09:10

meemeefung 發表於 23-8-10 13:46
我第一年就喺AXA買,確實係可以claim, 特別係year 9 年紀細,成日唔見眼鏡、電話、又整爛電腦, 印象中大 ...

外國讀書平均一年學费十生活费十交通费约4O萬,一分錢一分貨,保險貴好過平,NHS要看豆豆先生的劇有知道幾X

作者: Jennie    時間: 23-8-15 00:01

回覆 meemeefung 的帖子

大個O左 我 CONCERN 唔見銀包/銀包被偷等. 保誠MAX$4000. AXA $20,000. 視乎需要.
作者: wonglwy    時間: 23-8-15 18:34

我第一年就喺AXA買,確實係可以claim, 特別係year 9 年紀細,成日唔見眼鏡、電話、又整爛電腦, 印象中大 ...

我都係咁諗大個咗多數都係唔見嘢嗰啲多,我都有興趣買呢一個,請問知唔知有沒有介紹優惠碼?我想買,如有可否PM?thx

作者: cfs    時間: 23-8-15 18:59

現在回到正常,我會買返HSBC多次萬全保,每次行程吾超過100天,岩中學生三個term 會回港,$18xx一年。正常包醫療,航班,行李,財物。大家參考下

作者: sumikogurashi    時間: 23-8-15 20:56

cfs 發表於 23-8-15 18:59
現在回到正常,我會買返HSBC多次萬全保,每次行程吾超過100天,岩中學生三個term 會回港,$18xx一年。正常 ...

Multi travel insurance 但就冇了留學基金保障,即是萬一父母不幸離世,交唔到學費,有某個金額的保障,我早前比較過留學保和旅遊保的主要分別就係呢項。

作者: cfs    時間: 23-8-15 21:11

sumikogurashi 發表於 23-8-15 20:56
Multi travel insurance 但就冇了留學基金保障,即是萬一父母不幸離世,交唔到學費,有某個金額的保障,我 ...

如果父母瓜咗,我個仔要退學回港了還有幾年才完成中學,冇可能供得起

作者: sumikogurashi    時間: 23-8-16 06:45

cfs 發表於 23-8-15 21:11
如果父母瓜咗,我個仔要退學回港了還有幾年才完成中學,冇可能供得起
...

係呀,瓜起上嚟真係退學但計當年就有個保障額賠

無錢交學費仲要賠俾學校唔係即走就走

作者: cfs    時間: 23-8-16 06:54

sumikogurashi 發表於 23-8-16 06:45

係呀,瓜起上嚟真係退學但計當年就有個保障 ...

個保障額都頂唔到好耐,還是加大自己人壽保障,意外保險及危疾好我瓜咗佢應該夠畢業,係中學畢業咋,大學就認命回港吧!
對於我仔,我重點係買醫療,因為見到太多受傷NHS吾肯做手術,一係去私家,一係緊急回港,入保險數,醫療費用數字可以好大。而且呢啲旅遊保險可以平時同我旅行都保埋。今年會返得香港多,呢個岩我用。

作者: ngapple    時間: 23-8-24 16:52

請問邊度買保誠有75折

作者: tautaub    時間: 23-8-31 09:06     標題: 回覆樓主:

留學保險,如Axa, 吾見左電話,電腦,若耍claim保險,成功例子需要什麼証明?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5