教育王國

標題: 升中四選科優先次序問題 [打印本頁]

作者: rsx    時間: 23-12-29 14:06     標題: 升中四選科優先次序問題

請問大家中四選科,是以總成績(全級排名)排優先次序,還是獨立科目排?

例如中國歷史只開一班30人,中史分數要考全級30以內才能選修?(假設所有人都想讀中史)

作者: crystalli2009    時間: 23-12-29 15:00     標題: 回覆樓主:

我地學校係50%總成績+50%科目排名

作者: rsx    時間: 23-12-29 15:49

Thanks for your reply
作者: LeeCC    時間: 23-12-29 16:13

每間學校不同

多數官津學校係睇平均分名次排先後次序,如果學生有偏科情況,個別科目前列但總名次落後,都有可能入唔到自己強科

相反,有些學校係按科目次序,只要升到班,就可以入到自己名次前的科目
作者: rsx    時間: 23-12-29 17:43

LeeCC 發表於 23-12-29 16:13
每間學校不同

多數官津學校係睇平均分名次排先後次序,如果學生有偏科情況,個別科目前列但總名次落後,都 ...

只看個別科目相對簡單啲,如果計曬兩個排名,學校內部處理靈活一點,謝謝回覆

作者: LeeCC    時間: 23-12-29 17:50

rsx 發表於 23-12-29 17:43
只看個別科目相對簡單啲,如果計曬兩個排名,學校內部處理靈活一點,謝謝回覆
...

學校一來要品質保證,二來要未來dse星之子星之女可以讀到心儀科目,驚佢地轉校呀

作者: gracelam    時間: 23-12-30 08:22

rsx 發表於 23-12-29 14:06
請問大家中四選科,是以總成績(全級排名)排優先次序,還是獨立科目排?

例如中國歷史只開一班30人,中史 ...

我2個睇總成績揀科

揀M1 /M2要睇埋數學成績

作者: rsx    時間: 23-12-30 10:55

LeeCC 發表於 23-12-29 17:50
學校一來要品質保證,二來要未來dse星之子星之女可以讀到心儀科目,驚佢地轉校呀
...

明白,最好雙贏

作者: rsx    時間: 23-12-30 10:58

gracelam 發表於 23-12-30 08:22
我2個睇總成績揀科

揀M1 /M2要睇埋數學成績

咁即係話佢某一科成績好差,只要全級排名夠高,都會比果科成績好但全級排名低的同學更容易入?

作者: gracelam    時間: 23-12-30 11:51

rsx 發表於 23-12-30 10:58
咁即係話佢某一科成績好差,只要全級排名夠高,都會比果科成績好但全級排名低的同學更容易入?

某一科成績好差,多數選科時避開唔揀!

咁講啦, 如果自己某科排名好高, 但主科唔夠人砌(通常主科分數x 2 or 3)而影響總排名, 到時都可以同老師傾下, 我哋都見到破例收多2,3個咁樣嘅同學仔!

作者: rsx    時間: 23-12-30 13:21

gracelam 發表於 23-12-30 11:51

咁講啦, 如果自己某科排名好高, 但主科唔夠人砌(通常主科分數x ...

謝謝
係咪直資?
我小朋友係直資

作者: LeeCC    時間: 23-12-30 13:59

咁講啦, 如果自己某科排名好高, 但主科唔夠人砌(通常主科分數x ...

會唔會破例真係睇學校,有學校話收25個就25個,一個都唔會加

作者: mcl233    時間: 23-12-30 13:59

我估,你改過例如會好啲,中史應該係不分名次都派到~

作者: LeeCC    時間: 23-12-30 14:00

如果差的係主科,無得避

作者: mcl233    時間: 23-12-30 14:04

rsx 發表於 23-12-30 13:21
謝謝
係咪直資?
我小朋友係直資

直資好難講啦,憑少少觀察,直資係會憑經驗調撥資源去開班,除非,貴校係玩控制人流去砌業績~

作者: gracelam    時間: 23-12-30 14:48

rsx 發表於 23-12-30 13:21
謝謝
係咪直資?
我小朋友係直資

一個津校, 津校嗰個破例收。

另一個直資,年輕人收風話多數入到心儀科, 入唔到嗰啲真係考得好後!

作者: gracelam    時間: 23-12-30 14:54

LeeCC 發表於 23-12-30 14:00
如果差的係主科,無得避

如果主科好差, 基本上phy chem bio history business (中三如有) geo 嗰啲科都唔會好突出⋯⋯

作者: LeeCC    時間: 23-12-30 15:00

gracelam 發表於 23-12-30 14:54
如果主科好差, 基本上phy chem bio history business (中三如有) geo 嗰啲科都唔會好突出⋯⋯
...

中文有關係嗎?中文差,最多都係影響中史
作者: gracelam    時間: 23-12-30 15:09

LeeCC 發表於 23-12-30 15:00
中文有關係嗎?中文差,最多都係影響中史

如果英文及數學唔太差,總排名唔會太後啩⋯⋯

而且樓主孩子讀直資中學, 戰況應該冇官津咁激烈?!

作者: liverpool2023    時間: 23-12-30 15:23

rsx 發表於 23-12-30 10:58

計全級排名揀科既學校係有咁既可能

所以,最好還是問返自己學校

或者,你講下係邊間學校?
睇下有冇人可以答到?

作者: rsx    時間: 23-12-30 17:25

mcl233 發表於 23-12-30 13:59
我估,你改過例如會好啲,中史應該係不分名次都派到~

真係唔知添

作者: rsx    時間: 23-12-30 17:31

liverpool2023 發表於 23-12-30 15:23
計全級排名揀科既學校係有咁既可能

所以,最好還是問返自己學校

SPC, 阿仔話學校冇講同學又唔知家長講座印象中都冇提

作者: gracelam    時間: 23-12-30 20:07

rsx 發表於 23-12-30 17:31

SPC有部分去讀IAL,競爭又少咗啦!

直資真係多數入到心儀科目, 而且男校, 熱門理科班應該比一般男女校/女校多開一班。

考完試未? 家長日可以問下老師!

作者: mcl233    時間: 23-12-30 20:50

單性別學校基本上資源分配都係睇住該性別而安排,基本上唔使担心派唔到科喎,除非令公子係嚴重偏科,成績欠均衡至押尾系列~

你既例如中史,如果配帶埋英史和英國文學,係男校選科直情絕配啦,失手機會近乎0~

作者: rsx    時間: 23-12-30 21:48

gracelam 發表於 23-12-30 20:07
SPC有部分去讀IAL,競爭又少咗啦!

直資真係多數入到心儀科目, 而且男校, 熱門理科班應該比一般男女校 ...

未計IAL添多謝提醒

作者: rsx    時間: 23-12-30 21:50

mcl233 發表於 23-12-30 20:50
單性別學校基本上資源分配都係睇住該性別而安排,基本上唔使担心派唔到科喎,除非令公子係嚴重偏科,成績 ...

佢又冇特別偏科,因為科科都油麻地

作者: mcl233    時間: 23-12-30 21:54

rsx 發表於 23-12-30 21:50
佢又冇特別偏科,因為科科都油麻地

係自我打折情況下,即係非常咁穩陣~

作者: rsx    時間: 23-12-30 22:00

mcl233 發表於 23-12-30 21:54
係自我打折情況下,即係非常咁穩陣~

希望啦

作者: LeeCC    時間: 23-12-30 22:11

唔洗咁驚,Spc,有人考尾幾,升到班,都入到心儀的熱門科目
作者: rsx    時間: 23-12-30 23:25

LeeCC 發表於 23-12-30 22:11

太好了

作者: k1123a    時間: 23-12-31 01:55

SPC係睇總排名

作者: liverpool2023    時間: 23-12-31 10:11

SPC是按總排名,但高年級家長說理科開得多,另外又有IAL,其實也不會競爭很激烈的。
數學總排名影響揀M1M2,好像是60%可揀M2,80%可揀M1,不難。

競爭比較大應該是IAL,據說要60名內。

你是怕揀不到哪一科呢?

作者: liverpool2023    時間: 23-12-31 10:12

LeeCC 發表於 23-12-30 22:11

請問熱門是指哪一科呢?

作者: jaycee_mami    時間: 23-12-31 10:55

SPC是按總排名選科,有聽聞過西史只得20個位左右,有同學想揀但入不到。有意讀Law的同學都想揀西史。

作者: 3Meowshome    時間: 23-12-31 12:14

回覆 jaycee_mami 的帖子

請問點解讀Law會想讀西史?
作者: rsx    時間: 23-12-31 13:30

謝謝各位

http://www.spc.edu.hk/upload_files/editor_image/1._senior_secondary_curriculum_(dse)_10-11-2023.pdf

今晚返去慢慢計

作者: LeeCC    時間: 23-12-31 15:32

liverpool2023 發表於 23-12-31 10:12

請問熱門是指哪一科呢?

Chem,不過要搭2科少人揀的

作者: rsx    時間: 23-12-31 16:18

liverpool2023 發表於 23-12-31 10:11
SPC是按總排名,但高年級家長說理科開得多,另外又有IAL,其實也不會競爭很激烈的。
數學總排名影響揀M1M2 ...

都係Phy Chem,扣除30人揀IAL及有人會唔揀,似乎不是太難

作者: liverpool2023    時間: 23-12-31 17:43

rsx 發表於 23-12-31 16:18
都係Phy Chem,扣除30人揀IAL及有人會唔揀,似乎不是太難

係啊,不用擔心

作者: liverpool2023    時間: 23-12-31 17:47

jaycee_mami 發表於 23-12-31 10:55
SPC是按總排名選科,有聽聞過西史只得20個位左右,有同學想揀但入不到。有意讀Law的同學都想揀西史。
...

幾年前HKU Law英文History有加weighing,但現在已經轉咗中英文了,讀唔讀History 都無關係了

作者: liverpool2023    時間: 23-12-31 17:48

LeeCC 發表於 23-12-31 15:32
Chem,不過要搭2科少人揀的

Chem位多,另外兩科少人,是指什麼呢?

作者: LeeCC    時間: 23-12-31 17:57

liverpool2023 發表於 23-12-31 17:48
Chem位多,另外兩科少人,是指什麼呢?

少人揀的科

作者: liverpool2023    時間: 23-12-31 18:09

LeeCC 發表於 23-12-31 17:57
少人揀的科

我知道,是想知什麼科少人揀?
中史、宗教?

作者: LeeCC    時間: 23-12-31 18:10

liverpool2023 發表於 23-12-31 18:09
我知道,是想知什麼科少人揀?
中史、宗教?

Geog,另一科我唔記得,只知係文科

作者: liverpool2023    時間: 23-12-31 18:12

LeeCC 發表於 23-12-31 18:10
Geog,另一科我唔記得,只知係文科

謝謝,我覺得Geography 都幾多男同學喜歡,係幾適合男仔既科目

作者: LeeCC    時間: 23-12-31 18:15

liverpool2023 發表於 23-12-31 18:12
謝謝,我覺得Geography 都幾多男同學喜歡,係幾適合男仔既科目

都係佢心儀科目之一

作者: fatfatlam    時間: 24-1-9 22:53

我地全部跟全級總成績名次排先後揀科

作者: rsx    時間: 24-1-11 13:36

fatfatlam 發表於 24-1-9 22:53
我地全部跟全級總成績名次排先後揀科

謝謝回覆

作者: 傻太    時間: 24-1-11 15:51

但你津校拎嚟揀科嘅排名,係咪好清楚俾學生/家長知道?
我哋公佈嘅總排名,係包曬所有科目、包曬平時分和考試分、全部一樣weighting。但就會寫明:揀科只計某幾科(唔計music、VA等)、主科和副科weighing不同、只計考試分/不計coursework 分數。
我覺得係學校想留彈性俾自己,但就令家長好frustrated

作者: joeycj    時間: 24-2-1 07:16

SPC佢有講,係睇全級排名,但往年有90%入到首三自願,我理解係除非排得好後,否則多數揀到。

作者: liverpool2023    時間: 24-2-5 09:04

rsx 發表於 24-1-11 13:36
謝謝回覆

樓主:
SPC handbook有寫計排名既科目和weighing,你可以睇下

另外,根據22-23年個資料,學校開一班IAL,3班Chem,2班Bio/Phy,即係120個位讀Chem,90個位讀Phys/Bio,考100名內應該不怕揀不到科了!

另外,我仲見到有三班Econ,似乎對於沒有特別偏好既男仔,Econ都是一個不錯既選擇

作者: k1123a    時間: 24-2-5 20:36

liverpool2023 發表於 24-2-5 09:04
樓主:
SPC handbook有寫計排名既科目和weighing,你可以睇下

校網入面有寫邊科開幾多班同幾多人
@liverpool2023 唔好意思,引用錯左你的帖來回覆,我唔識點改返(emoji)

圖片附件: myimage.jpg (24-2-5 21:01, 481.35 KB) / 下載次數 7
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY5OTc5fGFmNjgwZWJkfDE3MTY1MDc3OTl8MA%3D%3D

作者: liverpool2023    時間: 24-2-5 22:37

k1123a 發表於 24-2-5 20:36

唔緊要呀!

作者: hkpapa852    時間: 24-2-6 09:40

其實你應該問番自己學校
間間學校唔同, 不少名校反而用最傳統 "各科累計平均分" 去排學生選科先次序

點都好. 永遠都係學生成績好就著數

作者: PTL_L    時間: 24-2-6 18:32

小女校係按s3成績揀科,如想揀科below D以下係唔可以揀。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5