教育王國

標題: 2023 考小感受 [打印本頁]

作者: baobean    時間: 23-12-30 08:56     標題: 2023 考小感受

2023 仲有1日就結束,呢一年經歷考直私小學心路歷程,好想以呢個post 分享/抒發感受。

現況:(報名+出席interview =16間), 正取offer 10間(另有3間目前為止,未出成績)

歡迎大家加入討論,不喜勿插。

作者: baobean    時間: 23-12-30 09:02     標題: 回覆樓主:

1)考小除咗睇小朋友性格、能力,運氣、緣份亦佔不少。eg 學校interview 撞期,生病,狀態不佳等因素。所以,唔好淨係target 1、2間,除非有龍/津校back up。

2)入直私不是唯一出路。有些小朋友面試比較慢熱,但本身實力強,學術優秀,可能入官津更能發揮所長。

作者: baobean    時間: 23-12-30 09:21

3)一些學校標榜活動教學、有些標榜傳統教學,其實都是想收學校覺得最適合的小朋友,往往亦可能係同一批小朋友。
所以,若果家長覺得孩子坐唔定/好動/曳而選擇活動教學,最後亦未必係學校想收的。

作者: baobean    時間: 23-12-30 09:41

4)考一般直私學術不需要天花板,更重視的是整體表現。eg Wkf 二面時考了些程度深的中文四字詞語,小朋友唔識也沒有影響取錄結果。學術k3/小一程度應該夠用於一般直私。

作者: baobean    時間: 23-12-30 09:52

5)關於外補:視乎能力、需要,不用「人有我有」心態。培養自主學習能力、閱讀興趣更重要。應付考小的中英數,父母係最好的老師。

作者: baobean    時間: 23-12-30 10:10

6)關於考學術cert: 孩子沒有「好勁」的學術cert, 連Cambridge starter也沒有考。感覺學校不太重視這part, 因為英文程度也是考小面試中考核的範圍,不需要用cert去證明。
與其花金錢、時間精力去刷mover, flyer滿盾,倒不如去公園走走。(target 津校叩門則不作此論)

作者: baobean    時間: 23-12-30 10:31

7)關於興趣:個人覺得係重要的,音樂、體育、藝術,視乎小朋友興趣。個人覺得無需要刻意追求ABRSM 樂器5級,亦不用關注學校樂團欠什麼樂器,跟隨名師等等。只需關注孩子對邊樣有興趣,發掘學術以外的多元智能。

作者: baobean    時間: 23-12-30 11:00

8)關於portfolio: 坊間有面試老師建議target 不同學校應用不同portfolio 內容, 例如學校重視stem 的話就放些做實驗的家庭相。我沒有特別為不同學校設計不同內容,只因應學校要求的頁數而調整。如有多餘頁數,不妨夾一封家長自薦信,告訴校長為什麼孩子適合學校,此信就要tailor-made了。

作者: hkparents172328    時間: 23-12-30 11:08

小朋友好優秀!請問還在等那幾間學校?
作者: baobean    時間: 23-12-30 11:26

hkparents172328 發表於 23-12-30 11:08
小朋友好優秀!請問還在等那幾間學校?

神+直

作者: baobean    時間: 23-12-30 11:44

9)關於幼稚園:除了感覺優才比較喜歡收LH的小朋友外,感覺其他學校沒有太大的preference。券幼/村幼/私幼也有成功考上心儀直私/神校的例子;名幼也有考不上的例子。所以,來自邊間幼稚園對於考學校並沒有直接關係。

作者: Jean1769    時間: 23-12-30 17:47

分享唔錯,希望之後不要delete subject方便後人參考

作者: ashash123    時間: 23-12-30 19:09

回覆 Jean1769 的帖子

點解要delete post ?
作者: Jean1769    時間: 23-12-30 20:29

ashash123 發表於 23-12-30 19:09

點解要delete post ?

咁又唔知喎
不過樓主個個post出完無耐就會delete架喇
唔知呢個post會唔會例外

作者: ashash123    時間: 23-12-30 22:53

係喎,怪怪地,佢所有posts 都delete,佢一問完嘢就delete
作者: Anne_Hall    時間: 23-12-31 16:52

Jean1769 發表於 23-12-30 20:29
咁又唔知喎
不過樓主個個post出完無耐就會delete架喇
唔知呢個post會唔會例外

呢個終極曬命post唔會delete啦

作者: Jean1769    時間: 23-12-31 16:54

Anne_Hall 發表於 23-12-31 16:52

都係你心水清

作者: Anne_Hall    時間: 23-12-31 17:08

Jean1769 發表於 23-12-31 16:54
都係你心水清

本身有啲小朋友係特別早開竅,父母肯谷同符合直私口味,家長好有準備,小朋友配合到係值得有好成績。不過如果準備充足,有曬目標,但仍然係咁囉啲學校比較又留曬位唔放,就唔值得表揚。

可能未出終極神校所以仲1516掛

作者: hkbunni    時間: 23-12-31 17:21

回覆 baobean 的帖子

想了解那三間收唔到offer 同原因?謝謝分享
作者: hkparents172328    時間: 23-12-31 17:33

能夠取得好成績,小朋友和家長背後一定付出了很多,確實值得高興。但如果拿雙神 vs 其他名校,難免令人覺得多此一問。
作者: valentinored    時間: 23-12-31 18:00

baobean 發表於 23-12-30 11:26

神+直

即係邊間?  

作者: Jean1769    時間: 23-12-31 18:02

Anne_Hall 發表於 23-12-31 17:08

本身有啲小朋友係特別早開竅,父母肯谷同符合直私口味, ...

佢好經典㗎都,佢有解釋點解讀CCKG但乜都要 vs 一餐。佢話讀呢間都唔係淨係target D系喎。唔係target D 系駛乜讀CCKG,搞一大輪K2轉校。你無DG都話咁樣安慰下自己,有仲係度vs一大輪又串串貢咁話邊d網友回覆有質素,就知佢幾有質素啦

btw 出左13間結果有3間唔得,我反而有興趣想知邊三間。希望樓主都分享下失敗經歷

作者: Jean1769    時間: 23-12-31 18:07

本身有啲小朋友係特別早開竅,父母肯谷同符合直私口味, ...

如果s vs d我覺得都合理喎

但佢讀得呢間幼稚園,然後用D vs其他學校,真係唔太尊重間幼稚園同D系囉

作者: Jean1769    時間: 23-12-31 18:07

valentinored 發表於 23-12-31 18:00
即係邊間?

神直 咪即係spcc囉

作者: valentinored    時間: 23-12-31 18:10

Jean1769 發表於 23-12-31 18:07
神直 咪即係spcc囉

哦…明哂, thx

作者: Anne_Hall    時間: 23-12-31 18:27

Jean1769 發表於 23-12-31 18:02
佢好經典㗎都,佢有解釋點解讀CCKG但乜都要 vs 一餐。佢話讀呢間都唔係淨係target D系喎。唔係target D 系 ...

可能最後挑埋機,叩埋個幾間女龍再vs D女神,有排玩

作者: celinechan117    時間: 23-12-31 20:14     標題: 回覆樓主:

其實我諗都係淨返spxx同埋txl等消息,但係睇以前啲post係應該對txl冇咩興趣....
其實香港考直私尤其是出名嗰幾間嚟嚟去去都係要嗰啲小朋友,乖定受教,行動力強,已經贏咗大半,呢啲好多時天生,其餘嘅就睇家長嘅功力

作者: baobean    時間: 23-12-31 20:48

放剩3間,揀定之後1月會放剩下2間

作者: baobean    時間: 23-12-31 21:00

hkbunni 發表於 23-12-31 17:21

想了解那三間收唔到offer 同原因?謝謝分享

做卷嗰啲谷谷、赤柱校。可能冇操開卷+住得比較遠,當然可能有其他原因,但學校唔會講我知

作者: baobean    時間: 23-12-31 21:09

Jean1769 發表於 23-12-31 18:07
如果s vs d我覺得都合理喎

但佢讀得呢間幼稚園,然後用D vs其他學校,真係唔太尊重間幼稚園同D系囉:joyou ...

又唔會嘅,都係一間私幼嚟。咁有其他offer,有比較都好正常。

作者: baobean    時間: 23-12-31 21:12

Anne_Hall 發表於 23-12-31 18:27
可能最後挑埋機,叩埋個幾間女龍再vs D女神,有排玩

唔會叩啦,冇咁嘅打算

作者: baobean    時間: 23-12-31 21:16

ashash123 發表於 23-12-30 22:53

係喎,怪怪地,佢所有posts 都delete,佢一問完嘢就delete

好少玩討論區

作者: kakokkkk    時間: 24-1-1 00:27

baobean 發表於 23-12-31 21:16
好少玩討論區

咁唔會少睇討論區掛?

作者: lcmyk    時間: 24-1-2 04:17

Anne_Hall 發表於 23-12-31 16:52

浪費版位

作者: f00130    時間: 24-1-2 08:18

多謝樓主用心分享考小一感受 大部份也有同感
小朋友十分優秀 預祝你如願入到最心儀那間神+直 就不用再vs 了
作者: CharlotteCSY    時間: 24-1-2 10:01     標題: 回覆樓主:

關於第9點... 樓主小孩讀CCKG,咁第9點由樓主把口講出黎冇咩說服力。如果係讀普通村校/卷幼而係Offer King/Queen 就唔同講法。

有幾多讀普通村校/卷幼而係Offer King/Queen ,仲要女神都收丫。

作者: Jean1769    時間: 24-1-2 10:26

CharlotteCSY 發表於 24-1-2 10:01
關於第9點... 樓主小孩讀CCKG,咁第9點由樓主把口講出黎冇咩說服力。如果係讀普通村校/卷幼而係Offer King/ ...

虛偽到呢

係囉,咁點解要轉校呢

作者: fai1012    時間: 24-1-2 11:07

乜都VS一餐,但又不考慮學費,不考慮遠近,不考慮性格
作者: lailai614    時間: 24-1-2 11:27

真架?我小朋友讀ST CAT, 洗唔洗幫佢轉校
但SC 轉LH, 大家好似樣, 好似無咩特別

作者: Lightwriter    時間: 24-1-2 11:40

Jean1769 發表於 24-1-2 10:26
虛偽到呢

係囉,咁點解要轉校呢

不如直接講重點,上邊幾間面試班好過啦。不過個人咁假,實話無呀自己教,多陪伴多d去博物館就得架啦。

利申,身邊識到真係offer queen king (平均有6個offer以上包神小),上2-3間面試班,加drilling 班同部分家長最後上埋家長面試班,唔好問隊左幾多錢入去。

作者: Jean1769    時間: 24-1-2 11:42

lailai614 發表於 24-1-2 11:27

樓主個心入面會答你:要轉都轉CCKG啦

作者: Lightwriter    時間: 24-1-2 11:43

Jean1769 發表於 24-1-2 11:42
樓主個心入面會答你:要轉都轉CCKG啦

用行動答。口裡說不,身體卻很誠實。

作者: baobean    時間: 24-1-2 13:32     標題: 回覆樓主:

打錯

作者: baobean    時間: 24-1-2 13:45

f00130 發表於 24-1-2 08:18
多謝樓主用心分享考小一感受 大部份也有同感
小朋友十分優秀 預祝你如願入到最心儀那間神+直 就不用再vs 了 ...

多謝同路人有共鳴,或者會幫到一啲迷途嘅家長

作者: baobean    時間: 24-1-2 13:47

CharlotteCSY 發表於 24-1-2 10:01
關於第9點... 樓主小孩讀CCKG,咁第9點由樓主把口講出黎冇咩說服力。如果係讀普通村校/卷幼而係Offer King/ ...

根據offer group data, 今年不少券幼生也考進了

作者: baobean    時間: 24-1-2 13:52

lailai614 發表於 24-1-2 11:27

SC/LH 也有不少人進名校/神,家長努力比較重要

作者: 仲淹范    時間: 24-1-2 13:55

咁有冇英華?你有冇了解過校風,如果教出啲咁既投訴怪,你又點睇?

大灣盃奧數海選初賽(小一)

時間:2023年12月17日,早上9:00至10:00

地點:創知中學103室

人物:我女兒坐在近門口,第三排第一個坐位),英華小學小一學生(當時坐在我女兒後面,左邊的是該學生的幼稚園同學,不知那間),女兒的男同學(我女兒同級同學),當時坐在我女兒右邊。

事件經過:根據我女兒所講,當時是在該課室以筆試形式比賽。我女兒總共被你的學生投訴5次,令到她被調位及扣分。我女兒當時認為該些投訴過份及監考的處理不當,令她感到很不愉快。

根據我女兒所講,該5次投訴內容如下:

第1及2次投訴我女兒的外套不小心從椅子掉下;

第3次我女兒凍要著外套,要擰後拿外套,英華學生投訴我女兒偷望佢(根據我女兒表示,並沒有);

第4次我女兒右邊的同學撩我女兒傾計,但我女兒沒有理他;該英華學生居然指使他的幼稚園同學一起投訴(當時他坐在我女兒左邊,應該不太清楚右邊的事,另外該英華學生也涉嫌傾計及騷擾他的幼稚園同學考試);

第5次我女兒跌咗擦膠,又被投訴。

作者: baobean    時間: 24-1-2 14:11

原本諗住有更多想分享,可惜網絡世界充斥着haters、鍵盤戰士, 暫未見有理性討論,為免挑起更多不必要嘅紛爭,呢度嘅分享到此為止,亦唔會再有任何回應,抱歉!
希望此post 仍能遇到一些知音人,或者能幫助到有需要嘅人。

作者: Jean1769    時間: 24-1-2 14:14

baobean 發表於 24-1-2 14:11
原本諗住有更多想分享,可惜網絡世界充斥着haters、鍵盤戰士, 暫未見有理性討論,為免挑起更多不必要嘅紛爭 ...

最緊要唔好delete post等更多知音人睇到

作者: 仲淹范    時間: 24-1-2 14:46

baobean 發表於 24-1-2 14:11
原本諗住有更多想分享,可惜網絡世界充斥着haters、鍵盤戰士, 暫未見有理性討論,為免挑起更多不必要嘅紛爭 ...

入到什麼名校又點,你睇吓教啲什麼精英出嚟?

作者: ngyeungbun    時間: 24-1-2 14:48

入唔入到D 記,SPCC, CKY?
作者: Lightwriter    時間: 24-1-2 15:05

ngyeungbun 發表於 24-1-2 14:48
入唔入到D 記,SPCC, CKY?

spcc and cky 都未出result,如果之後仲有vs post 就知了

作者: Lightwriter    時間: 24-1-2 15:06

Jean1769 發表於 24-1-2 14:14
最緊要唔好delete post等更多知音人睇到

其實我都未見過其他過來人家長sharing 可以變調變成咁

作者: 天外之人    時間: 24-1-2 15:10

唔好介意我睇到後心稔,小學都為孩子報十幾間就感覺係有點問題.   

我孩子小學稔都冇稔到就一矢中的,中學都衹係報二/三間咪好失敗?
作者: CharlotteCSY    時間: 24-1-2 15:10

baobean 發表於 24-1-2 13:47
根據offer group data, 今年不少券幼生也考進了

我囡都係讀券幼,而家讀P1 ,學校只係普通直資,但佢d同學大部份都係私幼同名幼,而家講緊嘅係Offer king/queen 冇乜可能係讀券幼。

作者: 仲淹范    時間: 24-1-2 15:37

報咁多間又收晒,唔通讀晒?(emoji)

作者: 仲淹范    時間: 24-1-2 15:37

https://ynews.page.link/AhN61

唔係成績入名校搵到錢就大晒,條死鬼佬夠名大學雙學位

作者: ngyeungbun    時間: 24-1-2 15:57

Lightwriter 發表於 24-1-2 15:05
spcc and cky 都未出result,如果之後仲有vs post 就知了

呢3 間指標D, 其他如WKF 係好學校, 但唔難入

作者: patsm    時間: 24-1-2 17:09     標題: 回覆樓主:

绝對有卷幼入到神校

作者: patsm    時間: 24-1-2 17:09     標題: 回覆樓主:

何解分享post會变成咁

作者: 仲淹范    時間: 24-1-2 17:16

patsm 發表於 24-1-2 17:09
何解分享post會变成咁

分享定眩耀,講真係度傾幾句就可以決定子女6年甚至12年講邊度?

再講考前自己應該有個排位

作者: patsm    時間: 24-1-2 17:19     標題: 回覆樓主:

呢個post係分享感受post,相信都有有效資訊,其他post不可混埋評論

作者: Rpp    時間: 24-1-2 20:01

樓主分享考小感受無可厚非,若是寫報考16間,有offer兩間,得到嘅安慰就唔係依家嘅有妒忌,酸葡萄等留言,人始終一樣米養百樣人,心態都有千百種。

作者: ifcsir    時間: 24-1-3 02:42

baobean 發表於 23-12-30 08:56
2023 仲有1日就結束,呢一年經歷考直私小學心路歷程,好想以呢個post 分享/抒發感受。

現況:(報名+出席in ...

多謝分享,恭喜你同你小朋友

請教津小同直資,分別是否英文教學同家長質素? 功課較少抄寫?

到一線津小學校同家長應該也不太差,分別在哪處? 見很多人考直資所以一問

作者: Azzurro    時間: 24-1-3 09:47

感謝分享!
膠登連登論壇唔比編輯或刪除 post 我覺得幾有道理
方便大家 bin c/ 講野前想清楚

作者: Azzurro    時間: 24-1-3 09:50

終極post 應該係咁:讀村校,報名小學只報名一家: spcc,跟住考到
作者: patsm    時間: 24-1-3 10:14

Azzurro 發表於 24-1-3 09:50
終極post 應該係咁:讀村校,報名小學只報名一家: spcc,跟住考到

的確有咁嘅case,真人真事,現在P.1

作者: 簡單啲來講    時間: 24-1-3 11:02

好似有幼稚園推薦計劃,村幼。有得推薦,面試完,得咗。就唔洗考其他?

作者: Lightwriter    時間: 24-1-3 12:45

仲要無外補0面試班,只有家長伴讀,同埋得閒出下街

作者: 媽媽不動產    時間: 24-1-3 13:23     標題: 回覆樓主:

———

作者: Adiezz    時間: 24-1-3 17:59

簡單啲來講 發表於 24-1-3 11:02
好似有幼稚園推薦計劃,村幼。有得推薦,面試完,得咗。就唔洗考其他?
...

SPCC有20、30個位俾校長推薦,所以讀普通幼稚園都唔緊要,拎到校長推薦就大機會過班team B

作者: 簡單啲來講    時間: 24-1-3 18:06

Adiezz 發表於 24-1-3 17:59
SPCC有20、30個位俾校長推薦,所以讀普通幼稚園都唔緊要,拎到校長推薦就大機會過班team B
...

不過呢個校長推薦好似係資助計劃一部分,俾貧困學生,要資產審覈。

作者: Jean1769    時間: 24-1-3 21:13

Adiezz 發表於 24-1-3 17:59
...

得5%,約8個,仲要資產審查真係比較基層
入到都未必好事啦

作者: kakokkkk    時間: 24-1-3 21:36

ifcsir 發表於 24-1-3 02:42
多謝分享,恭喜你同你小朋友

請教津小同直資,分別是否英文教學同家長質素? 功課較少抄寫?

我小朋友讀津校
少功課,就主科1-2樣
有時只改正。

我個人覺得津直小學最大分別
因直資收生主導權多一啲
學生學習能力程度學習氛圍,校本課本及家長投入、緊張程度都會有一定分別

但津校唔一定差,其實小朋友得5-6歲
有時可能未開竅、未知讀書方法
可以考小未必好理想
又唔代表他日不會出人頭地

今年女狀元已好好榜樣。

仲有12年讀書慢慢讀
好好照顧自己小朋友
唔好迷失

只要發揮小朋友能力
讀邊間學校都會教出叻的學生
因呢個時代已唔係只得學校才可吸收知識

作者: twhkleung    時間: 24-1-4 05:27

或者係
券幼 --> 冇補習 --> 地区小學 --> 冇補習 --> 普通B1中學 --> 冇補習 --> 考入MIT/Oxbridge之類

作者: catf2    時間: 24-1-4 14:09

真係終post,

考十幾間我就感覺係有問題. 唔合LEVEL 考來做咩.霸左個正選位, 小朋友都辛苦掛,

莫非想訓練面試機械? 自問做唔出

作者: PTL_L    時間: 24-1-4 14:19

catf2 發表於 24-1-4 14:09
真係終極曬命post,曬命,曬命

咁又比呢班家長曬下,係開心事嚟,家長同小朋友都要付出,不過大家都明,上到初中已經係從新洗牌,高中更加可以面目全非。我真心服,呢類家庭係好用心培養小朋友贏在起跑線,但千祈唔好過火就得喇!曾經知道有一個獨生女,父母又係好用心培育,不負眾望,入咗勁女校(但確實唔知係邊間),壓力大到要休學,見心理醫生,最後父母幫佢轉返間二線直資,應該情況有改善,冇聯絡,因為都好多年前!

作者: catf2    時間: 24-1-4 14:24

PTL_L 發表於 24-1-4 14:19
咁又呢班家長曬下,係開心事嚟,家長同小朋友都要付出,不過大家都明,上到初中已經係從新洗牌,高中更加可 ...
叫考唔到直私的小朋友嘅家長情何以堪, 考咁多間真係好瘋狂咁叻呀

作者: PTL_L    時間: 24-1-4 14:27

catf2 發表於 24-1-4 14:24
叫考唔到直私的小朋友嘅家長情何以堪, 考咁多間真係好瘋狂咁叻呀

佢曬完,如果小朋友受,咪相安無事,但小朋友唔受,衍生情緒病,呢個先最難搞!至於其他未考到既,咪革命尚未成功,同志仍需努力,終點都係一樣,自己要識諗,天外有天 人外有人。
作者: PTL_L    時間: 24-1-4 14:33

twhkleung 發表於 24-1-4 05:27
或者係
券幼 --> 冇補習 --> 地区小學 --> 冇補習 --> 普通B1中學 --> 冇補習 --> 考入MIT/Oxbridge之類
...
個補習老師24小時起佢身邊,算唔算補習?
作者: B.B.BaBa    時間: 24-1-4 15:08

catf2 發表於 24-1-4 14:09
真係終post,

考十幾間我就感覺係有問題. 唔合LEVEL 考來做咩.霸左個正選位, 小朋友都辛苦掛,

集郵是一種非常個人的興趣

作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-1-4 15:46

曾經面試時有一位小學校長講,小朋友比小小力推下佢,有阻力就幫下佢,見唔對路又退一步,前下後下,一步一步向前行。

作者: PTL_L    時間: 24-1-4 15:55

貓頭鷹之家 發表於 24-1-4 15:46
曾經面試時有一位小學校長講,小朋友比小小力推下佢,有阻力就幫下佢,見唔對路又退一步,前下後下,一步一 ...

我記得嗰嗰小朋友媽媽分享,阿囡起舊校門口一見到校長就喊,喊到入唔到校門,起屋企就用繩綁着個公仔玩吊頸,畫花自己房嘅牆。
作者: Lightwriter    時間: 24-1-4 15:59

PTL_L 發表於 24-1-4 15:55
我記得嗰嗰小朋友媽媽分享,阿囡起舊校門口一見到校長就喊,喊到入唔到校門,起屋企就用繩綁着個公仔玩吊 ...

嘩!好明顯既情緒病

作者: PTL_L    時間: 24-1-4 16:00

Lightwriter 發表於 24-1-4 15:59
嘩!好明顯既情緒病
係呀,但表面睇好正常,開開心心,有講有笑
作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-1-4 16:08

退一步,海闊天空。

作者: Jean1769    時間: 24-1-4 16:59

B.B.BaBa 發表於 24-1-4 15:08
集郵是一種非常個人的興趣

又咁講啦,唔報唔考又真係唔知有無offer, 但就唔好有offer又hold住一輪vs 完又vs唔知為乜

作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-1-4 17:43

我覺得考5-6間已經足夠,幼稚園老師大約講到俾你聽大約係咩位置,再去報多兩三間低一級的已經足夠。

作者: hkcsty    時間: 24-1-9 11:33

現在仲有沒學校第一輪拍片?
作者: PollyButton    時間: 24-1-9 12:44

2024-2025考小呢年WKF同培墧都要拍
作者: jinJJ    時間: 24-2-23 13:09

please discuss the topic of the post. the intention of the sharing is good for the parents who are new to primary school hunting.

作者: jinJJ    時間: 24-2-23 13:11

teasing someone is not healthy for the forum discussion.

作者: RainyRice    時間: 24-2-23 15:59

baobean 發表於 24-1-2 13:45
多謝同路人有共鳴,或者會幫到一啲迷途嘅家長

我都覺得樓主你的分享很中肯,對將來要考小一的小朋友和家長很有幫助。也贊成 例如不需要考什麼Cambridge movers starters ,面試反映到小朋友英文能力便可以;LH固然可以幫到小朋友都想多個面試班,但劵幼一樣可以有好offer。

我相信準備考小一的家長也會有興趣想知道樓主你對面試班的看法,家長如何幫小朋友溫習中英數,要到什麼程度….

作者: jinJJ    時間: 24-2-29 09:49

Jean1769 發表於 24-1-2 10:26
虛偽到呢

係囉,咁點解要轉校呢

嘩,你又點知樓主扮好?

作者: jinJJ    時間: 24-2-29 09:50

Jean1769 發表於 23-12-31 18:02
佢好經典㗎都,佢有解釋點解讀CCKG但乜都要 vs 一餐。佢話讀呢間都唔係淨係target D系喎。唔係target D 系 ...

你都一樣好經典架,你自己唔知咩?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5