教育王國

標題: 如何教小朋友加數? [打印本頁]

作者: ifcsir    時間: 24-1-3 02:44     標題: 如何教小朋友加數?

是否數手指?但會很慢?you tube 唔多見有教

謝謝

作者: LeeCC    時間: 24-1-3 07:04

ifcsir 發表於 24-1-3 02:44

謝謝

先用實物,數積木,糖

跟住數手指

如果小朋友本身數感弱,學得慢,家長都要忍耐,慢慢教,陪佢慢慢來,畀d耐性,佢始終會學識,畀d時間佢

如果小朋友本身數感強,家長根本唔需要問點教加數,小朋友自己已經搞掂左,甚至自己搞掂減數,乘數

作者: AndrewHo_FB    時間: 24-1-4 05:31

玩式仔
作者: ifcsir    時間: 24-1-10 17:59

LeeCC 發表於 24-1-3 07:04
先用實物,數積木,糖

跟住數手指

謝謝分享,看來自己小朋友應該唔係你分享自己搞掂,努力嘗試

作者: ifcsir    時間: 24-1-10 17:59

AndrewHo_FB 發表於 24-1-4 05:31
玩式仔

謝謝提示

作者: LeeCC    時間: 24-1-10 18:17

ifcsir 發表於 24-1-10 17:59
謝謝分享,看來自己小朋友應該唔係你分享自己搞掂,努力嘗試

每個小朋友步伐不同,家長不要心急,畀耐性陪佢突破樽頸,不要打擊佢信心

加油

作者: hkhk8888    時間: 24-1-11 09:17

謝謝
你小朋友依家K幾?

其實正常去到K2, 學校會教個位加數, 大部份小朋友自自然然會識

當然你話計得快唔快準唔準, 就要練啦, 我仔以前有款遊戲卡叫虎口搶10, 都練到佢計加數, 你可以試下

作者: Greylay    時間: 24-1-13 09:19

謝謝

可以試吓: (以前我是這樣做)
1)最初用count 珠仔玩具(eg. 木製有一排排colourful 珠仔)教初步概念

2)之後買了「小天地幼兒數字遊戲牌 Sum Time 」俾佢玩。唔算貴,百五蚊左右,toyrus/ 奇趣有售

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5