教育王國

標題: 級十內,請教沙田自行選校! [打印本頁]

作者: mirandamiya    時間: 24-1-7 13:33     標題: 級十內,請教沙田自行選校!

呈一,級九;呈二,級六。中文相對弱,英、數強,女仔。請教沙田自行選校,如果自行報沙崇有冇機會?(emoji)

作者: kirstyau    時間: 24-1-7 20:55

mirandamiya 發表於 24-1-7 13:33
呈一,級九;呈二,級六。中文相對弱,英、數強,女仔。請教沙田自行選校,如果自行報沙崇有冇機會?(emoji ...

本區沙田?甘要考慮埋大抽獎機會。 唔好為咗安全,自行離場就退而求其次。

作者: cherrieshum    時間: 24-1-7 21:08

kirstyau 發表於 24-1-7 20:55
本區沙田?甘要考慮埋大抽獎機會。 唔好為咗安全,自行離場就退而求其次。
...
講得對!
作者: mirandamiya    時間: 24-1-7 22:09

...

(emoji)本區係沙田。

作者: mnhk    時間: 24-1-8 09:00

...

沙崇不是band 1a嗎?都算退而求其次

作者: edmond96    時間: 24-1-8 09:42

一線小學級十內可能有機會.二線小學級起碼級五內才有機會.

作者: kirstyau    時間: 24-1-8 11:54

mnhk 發表於 24-1-8 09:00
沙崇不是band 1a嗎?都算退而求其次

你誤會了 怕樓主以為難入沙崇(唔清楚機會幾大,因為睇小學往績)
因為本區有得大抽獎 唔好因為難入,揀咗其他易入。

作者: worldcat    時間: 24-1-8 12:00

上年識幾個級十內(本區+外區),沙崇自行無份。

作者: mnhk    時間: 24-1-8 12:38

kirstyau 發表於 24-1-8 11:54

你誤會了 怕樓主以為難入沙崇(唔清楚機會幾大,因為睇小學 ...

明白了,哈哈

作者: mnhk    時間: 24-1-8 12:39

worldcat 發表於 24-1-8 12:00
上年識幾個級十內(本區+外區),沙崇自行無份。

所以我覺得自行沙崇真係勁難入

作者: mimwing    時間: 24-1-8 14:45

mnhk 發表於 24-1-8 12:39
所以我覺得自行沙崇真係勁難入
識人級5內自行入,九龍城一線尾二線頭私英小
給你一個參考,間學校好chur,非常chur,
唔知係唔係在名城都特別chur

作者: mirandamiya    時間: 24-1-9 20:34

mimwing 發表於 24-1-8 14:45
唔知係唔係在名城都特 ...

願聞其詳,點chur?

作者: 外星朋友    時間: 24-1-10 14:05

我咁計,全港594所小學,512所中學,當1/9係B1A,即57間,當平均每間42個自行位(我無真係數過,只係大約覺得咁上下,見好多都係40個位),即2394個位,除返全港小學數目,即每校4人,咁普通小學我諗要級4以上先有機會靠自行入到1A校

再按小學升band1率計下,咁一線小學可能級8~10以上,二線級3~4以上,三線級1~2以上,就有把握啲...

(唔知咁計啱唔啱,歡迎賜教)

口齒伶俐,身手不凡,天生異稟嗰啲另計....

作者: Poyau    時間: 24-1-10 16:50

外星朋友 發表於 24-1-10 14:05
我咁計,全港594所小學,512所中學,當1/9係B1A,即57間,當平均每間42個自行位(我無真係數過,只係大約 ...

請問數字的出處
考 DSE 的主流中學少於450間
當1/9係B1A 應為約50間

作者: mimwing    時間: 24-1-10 18:26

mirandamiya 發表於 24-1-9 20:34
願聞其詳,點chur?
功課多出曬名,我女舊小學fd 話讀得辛苦,因為多級頭三四入,而且英小多,自然競爭大
作者: Celia0001    時間: 24-1-10 19:08

mimwing 發表於 24-1-8 14:45
唔知係唔係在名城都特 ...

九龍城私英小(emoji) 點會是一線尾

作者: 外星朋友    時間: 24-1-10 21:38

回覆 Poyau 的帖子

我search 呢個,唔知係咪包多咗?https://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/policy/primary-secondary/index.html

作者: Poyau    時間: 24-1-10 23:09

外星朋友 發表於 24-1-10 21:38

我search 呢個,唔知係咪包多咗?https://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/policy/primary ...

謝謝明白
這個數字包括開辦非本地課程私校
例如國際學校 德萃 崇正 這些
亦包括提供本地課程的非主流中學
例如正生 遵理

作者: 外星朋友    時間: 24-1-11 08:35

謝謝指正。如果咁計,級名次要求可能要更高
仲有個不確定因素,就是高才通子女
我去沙崇聽升中講座嗰日,全校爆滿,校長話超出預算人數成倍
我又聽到好多小朋友講普通話,仲有家長問見試中文嗰部分可否用普通話...
我初時以為講普通話的B1生會揀沙蘇
而家心大心細中....

作者: hiuching8    時間: 24-1-11 08:41

外星朋友 發表於 24-1-11 08:35

梗係啦,沙崇成績好,受歡迎程度可能比曾肇添/呂明才更高,地點實在太方便

作者: hkhk8888    時間: 24-1-11 08:53

mimwing 發表於 24-1-10 18:26
功課多出曬名,我女舊小學fd 話讀得辛苦,因為多級頭三四入,而且英小多,自然競爭大 ...
因為多級頭三四入,而且英小多,自然競爭大

呢句野套晌間間1A學校都岩用

似乎你女舊小學fd應該唔太適應B1A學校吧

作者: hkhk8888    時間: 24-1-11 08:54

hiuching8 發表於 24-1-11 08:41
梗係啦,沙崇成績好,受歡迎程度可能比曾肇添/呂明才更高,地點實在太方便
...

岩岩開左對面商場, 有天橋連過去, 仲方便左

同埋另一個更大原因, 係曾記龍頭又唔係全in, 所以唔係個個自行敢揀, 呂中有連繫位, 外人揀又好似輸蝕左, 變相個個堆晒去沙崇

作者: 外星朋友    時間: 24-1-12 00:36

回覆 hkhk8888 的帖子

呂中有連繫位,可以係抽獎時收返連繫生,咁外人自行時是否更有利?

作者: hkhk8888    時間: 24-1-12 08:58

外星朋友 發表於 24-1-12 00:36

呂中有連繫位,可以係抽獎時收返連繫生,咁外人自行時是否更有利?
咁呢D要呂中自己先知, 外人無從稽考

可以好似你咁講, 大抽獎會有好多機會收兩呂既學生, 所以學校應該趁自行階段收外人
另外你又可以話佢同兩呂關係太密切, 所以會用盡埋自行既位去照顧自己友

純粹係睇學校取態, 好難得出外人有冇利既結論

作者: sviolent    時間: 24-1-12 09:07

回覆 外星朋友 的帖子

我地外校, 之前同學仔級5 內自行入左
作者: hkhk8888    時間: 24-1-12 09:29

sviolent 發表於 24-1-12 09:07
回覆 外星朋友 的帖子

我地外校, 之前同學仔級5 內自行入左
小學係沙田區?
一線定普通學校?

作者: worldcat    時間: 24-1-12 11:37

外星朋友 發表於 24-1-12 00:36

據朋友講,兩間呂小級十內自行沙呂基本都收,要睇下該年有幾多級十內報。
佢話沙呂都怕級頭俾自行另一間收左,學生唔洗大抽獎。
反而級十以外,一舨都係等大抽獎。

作者: Rilakkuma312    時間: 24-1-12 11:47

worldcat 發表於 24-1-12 11:37
據朋友講,兩間呂小級十內自行沙呂基本都收,要睇下該年有幾多級十內報。
佢話沙呂都怕級頭俾自行另一間收 ...

開放日校長都有講,喺自行階段,上年同一間學校最多收咗三個,喺自行階段,學校正常都會盡量收納其他學校嘅級頭⋯⋯因為大抽獎冇得揀。

講真一句,兩家呂小前列分子都有好多出外區考學校,根本呂中都唔係佢哋嘅首選

作者: worldcat    時間: 24-1-12 12:51

Rilakkuma312 發表於 24-1-12 11:47
開放日校長都有講,喺自行階段,上年同一間學校最多收咗三個,喺自行階段,學校正常都會盡量收納其他學校 ...

所以兩呂小自行唔會特別加分,又唔會減分,所有學生照跟RO+面試成績做決定。

作者: sviolent    時間: 24-1-12 12:52

hkhk8888 發表於 24-1-12 09:29
小學係沙田區?
一線定普通學校?
外區, 普通小學
作者: dorahin    時間: 24-1-13 22:38

題外話,想請問大家,如果不論車程,沙崇同旅港開平中學,我見兩間都係活動多, DSE成績好似都差唔多,係咪都係會沙崇多啲人選擇,較難入?(emoji)

作者: worldcat    時間: 24-1-13 23:52

dorahin 發表於 24-1-13 22:38
題外話,想請問大家,如果不論車程,沙崇同旅港開平中學,我見兩間都係活動多, DSE成績好似都差唔多,係咪 ...

雖然沙崇無每年數據,但旅中連B1A都未到。真係睇下你所講差唔多係差幾多。

提一提旅中活動多,但有“潛規則”,活動同成績係掛鈎的。拎唔到中上成績,好難有時間參加活動。沙崇安排就唔清楚。

自行難度相差一級,一間B1A 頭先大機會(一線小學級5內),另一間B1A中尾(一線小學級15-20內)都有機會。

作者: Poyau    時間: 24-1-13 23:53

dorahin 發表於 24-1-13 22:38
題外話,想請問大家,如果不論車程,沙崇同旅港開平中學,我見兩間都係活動多, DSE成績好似都差唔多,係咪 ...

想想沙田曾呂崇 vs 華英迦密旅港

B1/(前)英中2023年5+/4+列表 #9
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877193&pid=49250722

作者: dorahin    時間: 24-1-14 12:20

worldcat 發表於 24-1-13 23:52
雖然沙崇無每年數據,但旅中連B1A都未到。真係睇下你所講差唔多係差幾多。

提一提旅中活動多,但有“潛規 ...

我見佢哋學校網頁,有公佈以下資料
DSE 4或以上
沙崇—中文(76.4%),英文(78.9%),數學(78.9%)
旅港—中文(64.9%),英文(75.2%),數學(82.1%)
除了中文,未覺得好似差唔多囉(emoji)

DSE 5或以上
沙崇—過去三年平均值是>35%
旅港—中文(26.1%),英文(29.9%),數學(42.5%),平均計32.8%

另外唔知道旅港有「潛規則」,謝謝你的資訊(emoji)

作者: 小小魔天使    時間: 24-1-16 16:02

外星朋友 發表於 24-1-11 08:35

講起沙蘇,去過一次open day, 點解冷清得咁緊要

作者: Poyau    時間: 24-1-16 18:40

小小魔天使 發表於 24-1-16 16:02
講起沙蘇,去過一次open day, 點解冷清得咁緊要

沙田區自行英中對手如林
曾呂崇 沙循 沙培 林裘謀 沙官
郭得勝 林漢光 IHMC 聖羅撒(女)
體藝亦在沙田區

作者: 小小魔天使    時間: 24-1-17 13:46

Poyau 發表於 24-1-16 18:40
沙田區自行英中對手如林
曾呂崇 沙循 沙培 林裘謀 沙官
郭得勝 林漢光 IHMC 聖羅撒(女)

唔知沙蘇喺大抽獎放第五仲入唔入到呢?

作者: worldcat    時間: 24-1-17 15:26

小小魔天使 發表於 24-1-17 13:46
唔知沙蘇喺大抽獎放第五仲入唔入到呢?

據其他人分享,之前乙三都未必得(好似有人講上年乙二都唔都,但唔肯定。)。
乙五 沙官 細林仲有一線機會,但今年人多都未必得。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5