教育王國

標題: 小朋友一技傍身 [打印本頁]

作者: ferrymama    時間: 24-2-25 18:22     標題: 小朋友一技傍身

考中學先發覺世界太多神人, 好多朋友小朋友都去SKILL TEST/ YT/ AUDITION 咁。其實自己都有想培養小朋友有D talent, 不過小朋友唔係果D玩ECA 好叻 既小朋友, 我又唔算非常 TIGER MOM 果TYPE, 只係KEEP 到佢成績算上游。其實 TALENT 係唔係真係谷到既呢??經歷左考中學,我心成日諗: "早知谷佢考個8級啦" 只係有點慨嘆, 不過都無得重來了。
作者: LeeCC    時間: 24-2-25 18:39

ferrymama 發表於 24-2-25 18:22
考中學先發覺世界太多神人, 好多朋友小朋友都去SKILL TEST/ YT/ AUDITION 咁。其實自己都有想培養小朋友有D ...

成績才是重要,以為8級樂器有幫助只係家長諗多左

身邊有3個小朋友,都係分別自行考入1A官津+1A直資,當中2個只有鋼琴5級,普通小學級頭,另1個鋼琴7級+私小級10內

以上3個都係讀書人,零運動,零服務團隊

作者: letterland    時間: 24-2-25 19:07

考中學先發覺世界太多神人, 好多朋友小朋友都去SKILL TEST/ YT/ AUDITION 咁。其實自己都有想培養小朋友有D ...

成績中游加8級係零幫助架

要成績級頭先再睇有冇8級

作者: jason1978    時間: 24-2-25 19:25

但有一體一藝而又有少少成績,喺面試上多啲話題
作者: mcl233    時間: 24-2-25 19:31

就算有8級,都係當有課餘運動好啲,8級唔可以當特功用~

作者: gracelam    時間: 24-2-25 19:34

成績最重要❗️

作者: Jean1769    時間: 24-2-25 19:50

得8級其實好少野啦,考到演奏級就可能有少少加分

作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-2-25 19:56

點解成日要將學樂器、運動與升學掛勾(只是少數人),讀書當然是知識最重要,興趣培養是修養的一部份。

作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-2-25 19:58

Jean1769 發表於 24-2-25 19:50
得8級其實好少野啦,考到演奏級就可能有少少加分

小六開學已經開始報名升中,小五要有演奏級其實唔太多。

作者: Jean1769    時間: 24-2-25 19:59

貓頭鷹之家 發表於 24-2-25 19:58
小六開學已經開始報名升中,小五要有演奏級其實唔太多。

就係唔多先至可能加分。小六要有八級唔係太難

作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-2-25 20:01

Jean1769 發表於 24-2-25 19:59

八級和演奏級有段距離,不是7級和8級的分別。

作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-2-25 20:04

讀一線小學級前加演奏級是神人

作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-2-25 20:06

Jean1769 發表於 24-2-25 19:59

我覺得有冇加分或加幾多分視乎學校樂團缺什麼。

作者: Jean1769    時間: 24-2-25 20:08

有d細路K3考小時已經五級,所以小五有演奏級都合理。不過呢D細路好多時升小可能已入一條龍神校

作者: hiuching8    時間: 24-2-25 20:09

標題好怪,點解啲大人好似唔知八級對搵錢完全無幫助,音樂係陶冶性情,唔係用嚟搵學校㗎喎。一技傍身,我仲以為係學水電,大個咗,做裝修師傅肯定搵錢多過音樂老師。

作者: jaycee_mami    時間: 24-2-25 20:14

小朋友有無興趣玩 STEM (or STEAM)?  近年中小學特別重視這範疇, 是音樂及體育之外, 另一條eye-catching的出路.  

作者: Greylay    時間: 24-2-25 20:28

樓主,
升中真係只靠成績。
我都係音體四大皆空。
我小朋友交form 時,我連唯一有學緊嘅樂器- piano , 琴試都未考過一次。所以我都無填上application form.
但係我小朋友升中非常理想。

作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-2-25 20:32

例如SPCC收YT收得幾多個,首輪27個之中級一佔最多。

作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-2-25 20:37

所以樓主不用慨嘆。

作者: mamamic    時間: 24-2-25 20:42     標題: 回覆樓主:

升中考直資,成績係最重要的,其次係面試技巧,體藝係錦上添花。但學習不是只為了升中,體藝能訓練小朋友的堅毅,陶冶性情。另外,綜合數月的經驗,面試真的十分之重要。英文口語、普通話也很重要。

這個post可能小三、小四的女生家長也有機會睇到,如果打算考女直,小四就要好好考試,因為女直尤其dgs and HY 都睇小四和小五成績表和活動,睇唔到呈二了。

作者: mimwing    時間: 24-2-25 20:46

LeeCC 發表於 24-2-25 18:39
成績才是重要,以為8級樂器有幫助只係家長諗多左

身邊有3個小朋友,都係分別自行考入1A官津+1A直資,當中2 ...

不能同意更多,考好呈分,萬一無校收,

派返入band 1 都唔難。。

作者: miss0217    時間: 24-2-25 21:14

其實。。唔係專攻嘅話,或者學校咁啱需要呢啲
琴棋書畫呢啲從來只係錦上添花,或者令份報名表好睇啲咁
成績去唔到,管樂八級都幫唔到
同埋谷考8級又點,如果純粹為考級無實戰,8級嘅能力分分鐘唔及一個4級樂團成員能力

作者: 猴子爸    時間: 24-2-25 21:22

我之前都有提過,呢件事要從中學嘅角度出發,佢哋要8級或以上樂器。主要係為咗樂團,所以有8級樂器及樂團經驗嘅學生,申請呢啲中學就會有著數。我見過幾個例子,都係B1B/C成績加上述技能入神校。

作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-2-25 21:25

猴子爸 發表於 24-2-25 21:22
我之前都有提過,呢件事要從中學嘅角度出發,佢哋要8級或以上樂器。主要係為咗樂團,所以有8級樂器及樂團經 ...

絕對有

作者: liverpool2023    時間: 24-2-25 21:59

letterland 發表於 24-2-25 19:07
成績中游加8級係零幫助架

要成績級頭先再睇有冇8級

都唔完全係
我識人咁既情況,起碼爭取到interview 機會
如果無樂器,咁既成績根本無得in

作者: 猴子爸    時間: 24-2-25 22:18

liverpool2023 發表於 24-2-25 21:59
都唔完全係

好似有位家長講過,佢係管樂8級加成績前列,QC叩門成功。佢知道管樂8級幫助到佢。
當然,呢啲嘢年年唔同,只要學校不缺你嘅樂器,你叻到識飛都冇用。

作者: rabbittwin    時間: 24-2-25 22:27     標題: 回覆樓主:

我會以小朋友興趣行先,如果無興趣學體藝,倒不如用D時間谷下成績,呢一刻讀好書係為了自己的將來,但如果鍛鍊體藝只為了入名校而非小朋友的終極志願,最终亦只是為學校叨光而已

作者: Rpp    時間: 24-2-25 22:28

點解樓主唔係心成日諗"早知谷佢成績級一"反而谷考個樂器8級?級一二已經唔使任何特異傍身面試正常嘅情況,都有不少於一間1A等你選擇。

作者: heidya    時間: 24-2-25 22:29

一技之長刀要睇下學校是否需要同接受到…..冷門項目唔一定幫到學校,,熱門嘅話,可能學校仲多仲叻…..不要刻意去追求尼D
作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-2-25 22:49

Rpp 發表於 24-2-25 22:28
點解樓主唔係心成日諗"早知谷佢成績級一"反而谷考個樂器8級?級一二已經唔使任何特異傍身面試正常嘅情況 ...

級一難,級十加8級易好多

作者: ferrymama    時間: 24-2-25 23:29

貓頭鷹之家 發表於 24-2-25 22:49

我真係咁諗 (emoji)

作者: Rpp    時間: 24-2-25 23:29

貓頭鷹之家 發表於 24-2-25 22:49

8級都難.將8級時間放去學業上應該易過8級加級十。

作者: PTL_L    時間: 24-2-25 23:37

Rpp 發表於 24-2-25 23:29
8級樂器應該冇由唔得變級頭,就算將練嘅時間放起谷學術都未必搞得掂,要知真級頭其實唔洗點谷,天資佔大部分!
作者: Rpp    時間: 24-2-25 23:40

PTL_L 發表於 24-2-25 23:37
8級樂器應該冇由唔得變級頭,就算將練嘅時間放起谷學術都未必搞得掂,要知真級頭其實唔洗點谷,天資佔大部 ...

小學嘅課程唔算難,好多人排名低於級頭都比音藝拖累。

作者: LeeCC    時間: 24-2-26 06:35

Rpp 發表於 24-2-25 23:40
小學嘅課程唔算難,好多人排名低於級頭都比音藝拖累。

小學音樂唔需要8級樂器才不會拖累名次,有5級樂理+5級樂器已經夠晒

反而近幾年因為可以錄影考試,好多8級只係識幾首考試歌,唔識aural,甚至有人疫情早期錄影考免咗5級樂理,無咗呢2樣先係拖累音樂,如果學校為公平起見,唔考自己樂器,一律考牧童笛,佢地無著數

作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-2-26 06:41

1. 級一冇玩樂器
2. 級十加8級
我撰2,大家呢?

作者: eit2003    時間: 24-2-26 08:25

貓頭鷹之家 發表於 24-2-26 06:41
1. 級一冇玩樂器
2. 級十加8級
我撰2,大家呢?
1. 係升中會比較實際
作者: Rpp    時間: 24-2-26 08:33

LeeCC 發表於 24-2-26 06:35
小學音樂唔需要8級樂器才不會拖累名次,有5級樂理+5級樂器已經夠晒

反而近幾年因為可以錄影考試,好多8 ...

我所講拖累係音藝唔合格唔掂的,而成績又好的,有音樂底當然唔駛私補喇,自己果件呈分試當年私補10堂音樂應付考試,中英數反而無補,平時都係音樂拖累排名,好多唔識玩升中遊戲都係音藝拖累排名。

作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-2-26 08:38

體育又唔呈

作者: 猴子爸    時間: 24-2-26 08:50

貓頭鷹之家 發表於 24-2-26 06:41
1. 級一冇玩樂器
2. 級十加8級
我撰2,大家呢?

假設係ok學校嘅成績:
如果論升中,普遍來講都係1. 有絕對優勢,2. 對有強樂團嘅傳統名校吸引力大d。
如果論全人,當然係2. 更勝一籌啦。

作者: LeeCC    時間: 24-2-26 08:56

貓頭鷹之家 發表於 24-2-26 08:38
體育又唔呈

其實每個家長都有自己preference,,音樂叻的就話點解視藝比重高過音樂,運動叻的就話點解體育無呈分,無體藝的就會話應該只計中英數常

我當年都講笑,話音樂應該同中英數一樣x9,

利申,當年小朋友5級樂理 +樂器7級distinction

作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-2-26 09:04     標題: 回覆樓主:

自私地想當然會,呈中英數常音藝,其實邊個諗出嚟?促進經濟發展

作者: LeeCC    時間: 24-2-26 09:13

貓頭鷹之家 發表於 24-2-26 09:04
自私地想當然會,呈中英數常音藝,其實邊個諗出嚟?促進經濟發展

補習社琴行應該多謝佢啦

作者: 猴子爸    時間: 24-2-26 09:49

LeeCC 發表於 24-2-26 08:56
其實每個家長都有自己preference,,音樂叻的就話點解視藝比重高過音樂,運動叻的就話點解體育無呈分,無體 ...

其實當初設定視藝x3, 音樂x2, 體育x0, 教育局有冇解釋? 係咪因為Art係可以應用某一啲行業,而音樂就局限d?

作者: Raccch    時間: 24-2-26 10:04

感覺谷成績考前10容易過堅持小學六年每日練樂器。依家感覺學業成績時間投入同金錢投入都會少於樂器,而且明顯重要過體藝表現。
唔係tiger mum小朋友又唔係特別有對音樂有興趣,主打學業,小學六年再慢慢學樂器考個三-五級就差不多了。
作者: Zleep    時間: 24-2-26 10:12

Rpp 發表於 24-2-25 23:29
你講到級十要升上級一好易咁。有點離地的說法

有時d 野唔係努力就可以做到,正如一d 小朋友,你要佢游水,劍擊,佢地係練極都唔識的,更何況係級一二三?  一級得3個?
作者: 猴子爸    時間: 24-2-26 10:16

Raccch 發表於 24-2-26 10:04
感覺谷成績考前10容易過堅持小學六年每日練樂器。依家感覺學業成績時間投入同金錢投入都會少於樂器,而且明 ...

咁就不如搵到小朋友嘅興趣,專注學習達到進深程度,佢嘅自信心都會不一樣。
我覺得小朋友喺中學,若在學術之外有起碼一個強項,對佢嘅成長必定有正面幫助。
樂器8級或以上+樂團成員、運動校隊正選、奧數/辯論代表、校外嘅武術、街舞攞獎….

作者: Rpp    時間: 24-2-26 10:24

Zleep 發表於 24-2-26 10:12
你講到級十要升上級一好易咁。有點離地的說法

咁不如順其自然大家開心,又唔會離地。

作者: letterland    時間: 24-2-26 17:44

liverpool2023 發表於 24-2-25 21:59
都唔完全係

最後咪又係輸成績

作者: miss0217    時間: 24-2-26 18:18

LeeCC 發表於 24-2-26 08:56
其實每個家長都有自己preference,,音樂叻的就話點解視藝比重高過音樂,運動叻的就話點解體育無呈分,無體 ...
如果加埋視藝體育都x9就更開心
話晒當年我仔呢三科成績都有9x, 幫補唔少....

作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-2-26 18:36

有時間就可以做多少少,如果住近小學,每日起碼多一小時,每日一小時,可以用來溫書或者體藝。 小朋友的成就要多方面配合。

作者: rsx    時間: 24-2-27 08:50

猴子爸 發表於 24-2-26 09:49
其實當初設定視藝x3, 音樂x2, 體育x0, 教育局有冇解釋? 係咪因為Art係可以應用某一啲行業,而音樂就局限d ...

當年政策女仔早熟著數,升中比返多啲quota男仔balance返,但比人投訴話歧視取消左!

照呢個做法應該加埋體育呈分balance返男仔先天性弱勢!

叫投訴之都其實部分原因係你唔投訴,有關部門或機構係唔會做的

作者: mcl233    時間: 24-2-27 09:27     標題: 回覆樓主:

又另一角度去看,現在音藝已經出現刻意為呈分而去惡補,若,體育都視作呈分卷之一,咁,體育範圍廣闊,咁應該考試內容應該考啲乜呢?足叻既投訴考籃唔公平,籃叻既又去投訴考排唔公平,田投訴考徑,徑投訴考田危險。須知就算成人運動員,亦不可能樣樣都存在某程度上既天份~

到時家長既資源負担更重,學生壓力更大,經常都要去補習埋體育~

咁,DBS呢類學校就真係有遠見了,體藝學兼備,家長唔好投訴呈分試壓力大喎,操到身心俱疲~

作者: LeeCC    時間: 24-2-27 09:29

rsx 發表於 24-2-27 08:50
當年政策女仔早熟著數,升中比返多啲quota男仔balance返,但比人投訴話歧視取消左!

照呢個做法應該加埋 ...

男仔唔一定運動有著數架,至少我個和身邊幾個都唔係

反而身邊唔少女仔係運動健將

作者: 猴子爸    時間: 24-2-27 10:01

rsx 發表於 24-2-27 08:50

照呢個做法應該加埋 ...

我當時諗可能係因為有啲小朋友先天疾病做唔到PE要求,但視藝同埋音樂就冇呢個問題,至於X3 X2呢樣嘢,就唔係太明白。

作者: wpc666    時間: 24-2-27 12:20

如果運動做不到最top, 真的不要浪費時間,大量訓練很影響學習。寧可把時間放在學業上。
作者: Rpp    時間: 24-2-27 12:53

音樂咪一樣,無天份就無謂谷考什麼8級,好多8級什麼樂器都係廢紙一張,最後都係成績唔夠就係唔夠。

作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-2-27 13:08

Rpp 發表於 24-2-27 12:53
音樂咪一樣,無天份就無謂谷考什麼8級,好多8級什麼樂器都係廢紙一張,最後都係成績唔夠就係唔夠。
...

咁可憐,廢紙一張。

作者: Rpp    時間: 24-2-27 13:10

個人覺得小學玩升中遊戲規則,一係玩學業好尖,一係樂器同運動好精,有個什麼演奏級,運動有什麼校際什麼獎,運動方面更加唔知了,中和番成績。

作者: Rpp    時間: 24-2-27 13:12

貓頭鷹之家 發表於 24-2-27 13:08
咁可憐,廢紙一張。

鋼琴當年老師直情講廢紙一張。有張演奏級睇埋成績先會加分。

作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-2-27 13:16

Rpp 發表於 24-2-27 13:12
鋼琴當年老師直情講廢紙一張。有張演奏級睇埋成績先會加分。

我覺得,體藝除非超班,否則對升中無太大幫助,但對成個人生應該有正面作用。

作者: Rpp    時間: 24-2-27 13:19

貓頭鷹之家 發表於 24-2-27 13:16
我覺得,體藝除非超班,否則對升中無太大幫助,但對成個人生應該有正面作用。
...

當然另外對成個人係有好處,升中後中學要一人一體一藝慢慢玩。
而家係講玩谷升中遊戲。

作者: 貓頭鷹之家    時間: 24-2-27 13:24

玩左谷升中遊戲先,再玩體藝,人生慢慢長路。

作者: liverpool2023    時間: 24-2-27 13:41

letterland 發表於 24-2-26 17:44
最後咪又係輸成績

未有結果,唔知

作者: rabbittwin    時間: 24-2-27 19:10     標題: 回覆樓主:

如果小朋友有興趣學係值得放時間係體藝,有目標地鍛練毅力,將來小朋友又會tough d。但一心為升中迫去學體藝,有幾多人可以做到超班入港隊?投資時間係學業成績可能更化算~

作者: Szetimmy0225    時間: 24-2-27 20:13

Rpp 發表於 24-2-27 12:53
...

呢樣係事實! 我姪女係學校在校音樂團因為太多鋼琴勁人搞到要退隊。

作者: kirstyau    時間: 24-2-27 22:08

搞咁多嘢,實際啲攞住top10 正路點都有間1A收(自己女間一線津小計)

作者: babyhamster    時間: 24-2-27 23:57

唔好咁諗,ECA要放的時間都唔少的,當你要追活動表現,其實又會犧牲讀書時間,到頭來,又係要擔心成績。無嘢係兩存其美。課外活動成就,有就錦上添花,無的話,有見得人的成績都係叻仔叻女!加油!

作者: Rpp    時間: 24-2-28 00:44

kirstyau 發表於 24-2-27 22:08
搞咁多嘢,實際啲攞住top10 正路點都有間1A收(自己女間一線津小計)

TOP 10點都有一間1 A收係啱嘅,可能樓主想超1A的。

作者: kirstyau    時間: 24-2-28 00:51

Rpp 發表於 24-2-28 00:44
TOP 10點都有一間1 A收係啱嘅,可能樓主想超1A的。

但留主話 早知谷去級8喎!

作者: Rpp    時間: 24-2-28 01:05

kirstyau 發表於 24-2-28 00:51

但留主話 早知谷去級8喎!

早知谷考8級,不是級8。
唔知咩樂器。

作者: kirstyau    時間: 24-2-28 01:08

Rpp 發表於 24-2-28 01:05
早知谷考8級,不是級8。
唔知咩樂器。

係喎! 但8級都唔太算特工, 要入神校都未必有用。

作者: mcl233    時間: 24-2-28 01:35

LeeCC 發表於 24-2-27 09:29
男仔唔一定運動有著數架,至少我個和身邊幾個都唔係

反而身邊唔少女仔係運動健將

男仔唔係運動有著數,而係男仔本身較好動,參與既人多,水平高,就自然可以中學有得揀。這可以解釋DBS為何並非可以做長期霸主,總會係每年都出現某些項目失利~

女仔相對參與人數較少,運動成績好,近乎總會有間D1中學會去收既~

作者: mcl233    時間: 24-2-28 01:37

kirstyau 發表於 24-2-28 01:08

8級,咪爬冷囉,女仔咪試下爬管樂囉搏一搏~

作者: Rpp    時間: 24-2-28 01:37

kirstyau 發表於 24-2-28 01:08

重點睇埋成績。級10我估神校好多選擇。

作者: kirstyau    時間: 24-2-28 01:46

Rpp 發表於 24-2-28 01:37
重點睇埋成績。級10我估神校好多選擇。

所以咪話攪掂成績先。樂器既野谷到咪谷,谷唔到,有Top10內正常都有間1A, 好過2頭唔到岸。分分鐘谷到級頭已經算特工啦

作者: kirstyau    時間: 24-2-28 01:49

mcl233 發表於 24-2-28 01:37
8級,咪爬冷囉,女仔咪試下爬管樂囉搏一搏~

家姐當年同學仔真係雙管樂有2神校offer, 不過聽其他家長講因為仲有玩出面樂團所以甘搶手。

作者: mcl233    時間: 24-2-28 01:56

kirstyau 發表於 24-2-28 01:49
家姐當年同學仔真係雙管樂有2神校offer, 不過聽其他家長講因為仲有玩出面樂團所以甘搶手。
...

係呢方面揾食,家長一早已經知道條路點行㗎啦~

以前自己果件年輕人,初中偶然問下啲音樂人,點解升中前已經咁多級傍身,先得知佢地並非考ABRSM, 亦唔會刻意針對取優良,係要快達到更高級別,和多參加公開賽~

作者: Rpp    時間: 24-2-28 07:52

kirstyau 發表於 24-2-28 01:49
...

你講起雙管樂醒起同屆有同級廿幾CHS收起,佢亞爸講想讀呢啲有資源又單性名校,仲問個女若有幸讀可以玩樂團?對女仔咩身心高雅氣質,主動出擊。
另外級十有鋼琴八級,後備石沉大海。區1A收左。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5