教育王國

標題: 請問BPS面試名單? [打印本頁]

作者: Yimon.Y    時間: 24-3-1 10:55     標題: 請問BPS面試名單?

請問BPS 網頁出左面試名單未?

not found...

作者: UTB    時間: 24-3-1 13:54

出咗面試名單
三月九號面試
204人有得見。

作者: Poyau    時間: 24-3-1 15:20

Yimon.Y 發表於 24-3-1 10:55
請問BPS 網頁出左面試名單未?

not found...

BPS 自行面試名單

https://www.bps.hk

https://www.bps.hk/sites/default/files/2024List_of_S1_Discretionary_Places_Interview.pdf

作者: Poyau    時間: 24-3-1 15:37

UTB 發表於 24-3-1 13:54
出咗面試名單
三月九號面試
204人有得見。

BPS 自行申請編號去到290
申請人數應少於三百人
面見約七成申請人 (204/290=70.3%)

作者: minnieevergreen    時間: 24-3-1 15:53

Poyau 發表於 24-3-1 15:37
申請人數應少於三百人

竟然咁少人申請???
無人敢挑戰...?

有時我見一D B1B學校﹐仲多人申請過B1A學校

作者: 猴子爸    時間: 24-3-1 16:03

申請人數應少於三百人
可能限制选科这间事真的有影响。
作者: pumpkinfly    時間: 24-3-1 16:07

猴子爸 發表於 24-3-1 16:03
以及今年bps係3月9日面試,撞左好多1a學校。感覺今年可能張祝珊會更多人報考,因為佢係聽日就面試。

作者: Yimon.Y    時間: 24-3-1 16:14

Poyau 發表於 24-3-1 15:20
BPS 自行面試名單

https://www.bps.hk
yes, thx
作者: 猴子爸    時間: 24-3-1 16:18

minnieevergreen 發表於 24-3-1 15:53
竟然咁少人申請???
無人敢挑戰...?

deleted
作者: UTB    時間: 24-3-1 16:59

申請人數應少於三百人

得290份申請的確係比較少。
BPS 自行有43個位,大約每5人爭一個位。

作者: muimui5    時間: 24-3-1 17:20

猴子爸 發表於 24-3-1 16:03
聽見佢話按同學總名次優先選科就感覺唔係幾好。按科成績排名公平好多。
作者: 猴子爸    時間: 24-3-1 17:57

muimui5 發表於 24-3-1 17:20
聽見佢話按同學總名次優先選科就感覺唔係幾好。按科成績排名公平好多。
之前有讨论过,话现在BPS不容许有以下的选科组合:物理 化学 生物 + M1/M2。
各位,有错请更正。

作者: PTL_L    時間: 24-3-1 17:57

UTB 發表於 24-3-1 16:59
得290份申請的確係比較少。
BPS 自行有43個位,大約每5人爭一個位。
始終係女校,叻女港島區大把選擇
作者: Poyau    時間: 24-3-1 18:24

猴子爸 發表於 24-3-1 17:57
之前有讨论过,话现在BPS不容许有以下的选科组合:物理 化学 生物 + M1/M2。
各位,有错请更正。

據分享 選科組合 無3X+M1/2

圖片附件: 17092886824106977442665181850846.jpg (24-3-1 18:24, 45.71 KB) / 下載次數 3
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY5OTg5fDk1YTg3MjljfDE3MTY0NDM5OTV8MA%3D%3D

作者: lot888    時間: 24-3-1 18:26

PTL_L 發表於 24-3-1 17:57
始終係女校,叻女港島區大把選擇
但佢係最好嘅女官+津。
作者: PTL_L    時間: 24-3-1 18:27

lot888 發表於 24-3-1 18:26
但佢係最好嘅女官+津。
咁應該no pain no gain,要接受到
作者: 猴子爸    時間: 24-3-1 18:32

Poyau 發表於 24-3-1 18:24
據分享 選科組合 無3X+M1/2

Poyau, 你有乜嘢資料係搵唔到㗎?

作者: minnieevergreen    時間: 24-3-1 22:09

呢個唔係常態咩?
我見朋友仔個仔讀葵青區Band one中學
佢哋都係用總名次分科
所以佢先煩緊轉唔轉直資唔考DSE

我記得細個時分班都係咁
都係用中三總名次去排

作者: PTL_L    時間: 24-3-1 22:23

小女校係按科成績排名選科,我以為大部分都係按科排名?
作者: khill    時間: 24-3-2 12:57

既然報U也不會只看主修科成績,相對看通才(ie 總成績)優先也許有其道理。

我看BPS一貫是想推高入U率多於出狀元的學校。

所以對於學生來說,沒有最好的學校,只有適不適合的學校。

作者: PTL_L    時間: 24-3-2 13:12

khill 發表於 24-3-2 12:57

大學某啲科,中或英或數會有特別加權。
作者: mcl233    時間: 24-3-2 13:16

通才唔係應該容許學生更有彈性選科~

作者: khill    時間: 24-3-2 13:41

mcl233 發表於 24-3-2 13:16
通才唔係應該容許學生更有彈性選科~

在此制度下,我看上高中時已經不是學校訓練通才的時候,而是讓通才優先選科。

因此,相信學生初中時就不可以太‘’偏‘’某些科目。 喜不喜歡這取向,都是一個選擇。

作者: mcl233    時間: 24-3-2 14:13     標題: 回覆樓主:

高中仍適用於通才,就係8科既出現~

作者: kirstyau    時間: 24-3-2 16:33

PTL_L 發表於 24-3-1 22:23
小女校係按科成績排名選科,我以為大部分都係按科排名?

2個女都按總成績。除M1/M2會睇埋科數

作者: PTL_L    時間: 24-3-2 17:18

kirstyau 發表於 24-3-2 16:33
2個女都按總成績。除M1/M2會睇埋科數
我以為間間同我女一樣,係按科成績揀,明白了,thx
作者: ddyang0414    時間: 24-3-2 19:05     標題: 回覆樓主:

大家有收到面試信嗎?知不知道面試時間?

作者: PTL_L    時間: 24-3-2 21:58

小女係嚴重偏科人士,中三那年,佢弱科絕對係拖佢後腿,從而造成壓力,佢曾要求要搵補習,我當時stop咗佢,對佢講,中三讀嘅科目數已經多,如果因為驚自己弱科成績而影響選科,我同佢講唔需要擔心,因為我哋係睇科成績選科,所以唔好嘥時間起弱科上面,因為一定唔會讀,玩一年就拜拜,唔需要感到壓力!
最後,佢選嘅科有啲係當時唔算成績突出嘅科目,但因為佢符合該科最低要求,而佢又想挑戰下,最後都成功選到!自己諗,如果係因成績而定選科前後次序,咁以小女情況,中三那年真係好大壓力了!

作者: khill    時間: 24-3-3 00:39

PTL_L 發表於 24-3-2 21:58
小女係嚴重偏科人士,中三那年,佢弱科絕對係拖佢後腿,從而造成壓力,佢曾要求要搵補習,我當時stop咗佢, ...

也同意,對偏科學生,看全科排名的制度是會有較大壓力。

補充一點,據理解BPS中英數考試佔分,由中一至六向來也是 x2 weighting。所以主科弱會較吃虧。

作者: khill    時間: 24-3-3 01:10

mcl233 發表於 24-3-2 14:13
高中仍適用於通才,就係8科既出現~

概念是好的,可是現實歸現實,每年考8科DSE的孚學生真是不多 , 2023年日校只有0.3%.

詳情可參考教育局report (item 2):
https://www.hkeaa.edu.hk/en/HKDSE/assessment/exam_reports/exam_stat/

作者: UniKitty    時間: 24-3-4 09:04

同感。
作者: 猴子爸    時間: 24-3-4 10:53

khill 發表於 24-3-3 01:10

概念是好的,可是現實歸現實,每年考8科DSE的孚學生真是不多 , ...
如果要讨论读8科学生的比例,应该是看B1A学校学生读8科的比例。申请BPS的,都是top女生,她们的target, 肯定跟其他派位组别的学生不一样。

作者: Szetimmy0225    時間: 24-3-4 11:01

猴子爸 發表於 24-3-4 10:53
如果要讨论读8科学生的比例,应该是看B1A学校学生读8科的比例。申请BPS的,都是top女生,她们的target, 肯 ...

這個觀點最公平公正! 拿B1A 跟B3的數據撈埋一齊有咩意思! BPS早幾年都出過8A叻女的。 個新校長是在自廢武功, 冇嘢搵嘢嚟搞。

作者: 猴子爸    時間: 24-3-4 11:13

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 11:01
這個觀點最公平公正! 拿B1A 跟B3的數據撈埋一齊有咩意思! BPS早幾年都出過8A叻女的。 個新校長是在自廢 ...
新校长可能想集中资源,学生少读一科,令整体成绩提升。只是,同时也应该照顾个别学生的意愿吧,现在硬性不容许任何学生修读8科,连自修都不容许,这种老土家长式思维,只会赶走准F1申请者,对于这些top女生,外面还有很多选择。不过,对于无所谓的其他考生,现在要入BPS应该容易些吧。

作者: Szetimmy0225    時間: 24-3-4 11:28

猴子爸 發表於 24-3-4 11:13
新校长可能想集中资源,学生少读一科,令整体成绩提升。只是,同时也应该照顾个别学生的意愿吧,现在硬性不 ...

唉! 公家野係甘架啦! 又吾係末試過最後做又36 吾做又36。

作者: 猴子爸    時間: 24-3-4 11:30

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 11:28
唉! 公家野係甘架啦! 又吾係末試過最後做又36 吾做又36。
起码QC还好嘛。
作者: tam_bb    時間: 24-3-4 11:32

咁樣限制選科,令本來想揀BPS嘅叻女卻步(睇吓今年自行申請人數!),而現在讀緊BPS嘅叻女亦好大機會萌生去意。
少咗叻女,好懷疑整體成績可以提升嗎?

作者: 猴子爸    時間: 24-3-4 11:37

tam_bb 發表於 24-3-4 11:32
咁樣限制選科,令本來想揀BPS嘅叻女卻步(睇吓今年自行申請人數!),而現在讀緊BPS嘅叻女亦好大機會萌生去 ...
应该是最最top那些学生才被影响,其他大部份的学生还是读7科,还可以拿好(或更好)成绩,还可以入3大的。
作者: Szetimmy0225    時間: 24-3-4 11:44

猴子爸 發表於 24-3-4 11:30
起码QC还好嘛。

托賴 正正常常

作者: Poyau    時間: 24-3-4 12:05

猴子爸 發表於 24-3-4 11:37
应该是最最top那些学生才被影响,其他大部份的学生还是读7科,还可以拿好(或更好)成绩,还可以入3大的。 ...

本地大學有學位課程計最佳六科
4C+2X+M1/2 要修 M1/2 才夠六科

放洋例如英國要三科 A level equiv.
普遍數學要 Core+M1/2 才算一科
如唔計兩科語文 亦要修M1/2 才夠科

https://www.jupas.edu.hk/en/page/detail/3667/

作者: PTL_L    時間: 24-3-4 12:10

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 11:44
托賴 正正常常
請問QC是按總成績選科還是按科選科?
作者: Szetimmy0225    時間: 24-3-4 12:15

PTL_L 發表於 24-3-4 12:10
請問QC是按總成績選科還是按科選科?

按總成績

作者: PTL_L    時間: 24-3-4 12:17

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 12:15
按總成績
原來好多間都係按總成績選科
作者: khill    時間: 24-3-4 18:34

這個觀點最公平公正! 拿B1A 跟B3的數據撈埋一齊有咩意思! BPS早幾年都出過8A叻女的。 個新校長是在自廢 ...

你說得對,在7科的制度下,自問有能力做DSE狀元的不應報BPS。

另如果假設全港有20間B1A中學收女生,2023年全港有大概70個日校女生 (ie 0.3%)報8科,而又假設她們也是來自BIA的學校,那麽每校平均有3-4個考8科學生。將來沒有了她們對BPS影響有多大,是好是壞,只能讓時間證明。

都係那句老土說話, 學生最緊要揀適合自己嘅學校。

作者: 猴子爸    時間: 24-3-4 19:00

khill 發表於 24-3-4 18:34
你說得對,在7科的制度下,自問有能力做DSE狀元的不應報BPS。

另如果假設全港有20間B1A中學收女生,2023 ...

其實都唔係話只係為咗做狀元嘅,理科叻嘅人,選PCB+M1/M2, 將來大學選科或海外升學,都幾乎係(emoji)通無阻。

作者: khill    時間: 24-3-4 19:30

猴子爸 發表於 24-3-4 19:00
其實都唔係話只係為咗做狀元嘅,理科叻嘅人,選PCB+M1/M2, 將來大學選科或海外升學,都幾乎係(emoji)通無 ...

完全同意,選齊PCB+M1/M2又全部考得好(4 or 5以上?)的話是有很多選擇。

但如為考8科感覺良好,结果有些科目連4也考不到的話,那又是否好呢?

家長總係希望子女多啲選擇, 完全沒有錯。 但係都要衡量仔女嘅能力, 如果唔係勉強就絕對冇問題。

作者: PTL_L    時間: 24-3-4 19:41

khill 發表於 24-3-4 19:30
完全同意,選齊PCB+M1/M2又全部考得好(4 or 5以上?)的話是有很多選擇。

但如為考8科感覺良好,结果有 ...
我諗大家嘅意思只不過想選擇權起自己手上,小女都係8科,但預咗會drop,不過老師不停鼓勵佢,試咗先,drop好易,試咗又成功,就真係任佢行。老師講1句好過父母講100句!
作者: Szetimmy0225    時間: 24-3-4 20:51

khill 發表於 24-3-4 18:34

另如果假設全港有20間B1A中學收女生,2023 ...

只係可惜一間甘好甘有歷史的香港官校!

作者: Szetimmy0225    時間: 24-3-4 20:54

PTL_L 發表於 24-3-4 19:41
我諗大家嘅意思只不過想選擇權起自己手上,小女都係8科,但預咗會drop,不過老師不停鼓勵佢,試咗先,drop好 ...

係啦! 讀左8科先最後可以選擇時但drop 科架麻。

作者: mansum92    時間: 24-3-4 21:01

PTL_L 發表於 24-3-4 19:41
我諗大家嘅意思只不過想選擇權起自己手上,小女都係8科,但預咗會drop,不過老師不停鼓勵佢,試咗先,drop好 ...

起碼都可以讀左1年,發現自己選了不適合的科目才drop.

作者: PTL_L    時間: 24-3-4 21:07

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 20:51
只係可惜一間甘好甘有歷史的香港官校!

所以,就算小女校俾人講到成績幾唔透明都好,但感恩,每個校政都見到係符合小女情況,如嚴重偏科,但可以科成績選科及可以3x+m1/m2,反而擔心緊細果個,選科又點玩
作者: Szetimmy0225    時間: 24-3-4 21:10

PTL_L 發表於 24-3-4 21:07
所以,就算小女校俾人講到成績幾唔透明都好,但感恩,每個校政都見到係符合小女情況,如嚴重偏科,但可以科 ...

我係估吾到一間甘好的B1A校要甘樣反傳統玩殘佢。

作者: PTL_L    時間: 24-3-4 21:13

mansum92 發表於 24-3-4 21:01
起碼都可以讀左1年,發現自己選了不適合的科目才drop.
係㗎,小女文人,數底一向差,係堅差,對比其他科。剛考試,竟然攞到好好成績,班頭幾,班主任都好愕然,點解平時quiz咁差(fail),但考試成績竟然咁好。老實講句,我自己看在眼裡,因為小女自己set咗目標俾自己,要攞到咩成績,跟著真係放好多時間落去,佢其他科都處理得唔錯,所以唔洗用好多時間溫習,變相只要的起心肝處理科數就ok,所以唔好睇少小朋友下定決心嘅決定!
作者: PTL_L    時間: 24-3-4 21:14

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 21:10
我係估吾到一間甘好的B1A校要甘樣反傳統玩殘佢。

起成績上,又未必,其實咁做,反而dse output更好,因為嚴控品質!不過希望有現屆bps中三同學家長可以分享下,係咪真係變做咁。
作者: Szetimmy0225    時間: 24-3-4 21:17

PTL_L 發表於 24-3-4 21:14
起成績上,又未必,其實咁做,反而dse output更好,因為嚴控品質!不過希望有現屆bps中三同學家長可以分享 ...

我吾係甘睇好!正一 阿茂整餅。

作者: PTL_L    時間: 24-3-4 21:18

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 21:17
我吾係甘睇好!正一 阿茂整餅。
3年後就知喇
作者: lm251099    時間: 24-3-4 21:50

即自廢狀元

作者: PTL_L    時間: 24-3-4 22:02

lm251099 發表於 24-3-4 21:50
即自廢狀元

咁又唔係個個狀元才既,我都唔係擔心狀元呢啲人中龍鳳,反而係讀神科嘅機會都減少,前後讀得7科包m,m數唔係人人啱讀,CS又唔計分,如果drop咗科m,cs唔計分情況下,咪得best 5即 5科真係一科都不能炒mouth:" />仲有,神科大多睇best 6+第7科x0.2,如果bps真係咁搞法,直情讓半臂雖然未知大學點計科CS
作者: peggy_pigpeg    時間: 24-3-6 02:26

minnieevergreen 發表於 24-3-1 15:53
竟然咁少人申請???
無人敢挑戰...?

係囉,今年少咗咁多嘅?上年係280人可以interview,即係大約有400份申請

作者: UniKitty    時間: 24-3-6 10:36

tam_bb 發表於 24-3-4 11:32
咁樣限制選科,令本來想揀BPS嘅叻女卻步(睇吓今年自行申請人數!),而現在讀緊BPS嘅叻女亦好大機會萌生去 ...
已經有人轉去其他學校。
作者: tam_bb    時間: 24-3-6 10:39

UniKitty 發表於 24-3-6 10:36
已經有人轉去其他學校。

級頭?

作者: UniKitty    時間: 24-3-6 10:45

tam_bb 發表於 24-3-6 10:39
級頭?
總之有學生走啦,學校現在收中一至中六插班生。
作者: lot888    時間: 24-3-6 12:28

我當年做錯決定,冇選BPS,到現在依然後悔。呢一刻俾我再揀,縱有以上負面因素,除非公報成績明顯下跌,我內心強大,百毒不侵,必選BPS。
作者: tavia_yy    時間: 24-3-6 14:00

回覆 lot888 的帖子

唔知囡囡中幾?可以試下插班

作者: tam_bb    時間: 24-3-6 14:23

lot888 發表於 24-3-6 12:28
我當年做錯決定,冇選BPS,到現在依然後悔。呢一刻俾我再揀,縱有以上負面因素,除非公報成績明顯下跌,我 ...

點解必選BPS?

作者: lot888    時間: 24-3-6 22:05

回覆 tam_bb 的帖子

首先,我偏向官津,直資始終更似一盤生意,要跑業績,學校在校譽和學生之間如要取捨,可能被迫要站在學校一方。而官津又要揀女校,可以跟庇官比美,腦海中有以前嘅尖咀瑪莉,但近幾年逍逍落後,吾一間就係如公主一般,在古堡中上學嘅瑪利諾,但佢中文未如英文好。庇官整体優秀,過百年依然站頂,我自細從家父囗中認識幾所名校中,庇官印像深刻(可能係個名),家父亦祈望子孫能入讀此校,這又是一個情義結。我小朋友固然冇能力,就算有都唔想走狀元條路,我反而更祈望玩多D,花時間參加不同活動,享受校園生活,留多點快樂回憶。如真讀小一科,亦可令小朋友更早定立範圍,不容有失,專心投入。
作者: PTL_L    時間: 24-3-6 22:11

lot888 發表於 24-3-6 22:05
回覆 tam_bb 的帖子

首先,我偏向官津,直資始終更似一盤生意,要跑業績,學校在校譽和學生之間如要取捨, ...

你最後嘅睇法,應該有少少偏離,其實中三升中四選科都未知究竟適合與否,如果修3科,如需要,你係可以有條件3選2,但得2科,你係冇得揀,唔得都要死頂呀!你係向正面,好方向諗,但世事無絕對,要令自己有彎轉先最理想。
作者: lot888    時間: 24-3-6 23:03

好奇庇官是否很多人一開始都揀全餐,之後在不同科目各自引退,做成資源浪廢而帶出這條不受歡迎條款,如果係都重可以解釋。最怕係教局迫D 叻人(屋企資源好)去直資,減小教育經費,最後只提供基本嘅救生網。外國好多好學校都係私校,就算叻,想追求好教育時都要自己俾錢,最後結果係貧富越拉越遠,貧窮又再變回世襲。
作者: Szetimmy0225    時間: 24-3-7 12:22

lot888 發表於 24-3-6 23:03
好奇庇官是否很多人一開始都揀全餐,之後在不同科目各自引退,做成資源浪廢而帶出這條不受歡迎條款,如果係 ...

我攪得最後會係甘樣。 到時所有官校都會甘樣。

作者: lm251099    時間: 24-3-7 12:40

lot888 發表於 24-3-6 12:28
我當年做錯決定,冇選BPS,到現在依然後悔。呢一刻俾我再揀,縱有以上負面因素,除非公報成績明顯下跌,我 ...
請問佢有咩特別之處,另你鍾情不異😁😁

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5