教育王國

標題: 沙田聖母無玷聖心書院 [打印本頁]

作者: HCW    時間: 24-4-15 15:47     標題: 沙田聖母無玷聖心書院

聖母無玷聖心書院是B1還是B2學校? 有D人話B1有D又話B2

作者: 10090    時間: 24-4-15 17:34

HCW 發表於 24-4-15 15:47
聖母無玷聖心書院是B1還是B2學校? 有D人話B1有D又話B2

band 2a
其實唔使諗,低啲嗰個banding就係真,因為學校各持分者都會誇大一點

作者: tanglin    時間: 24-4-15 17:48

聽講老師好差

作者: Step_C    時間: 24-4-16 17:31

佢呢兩年都有提及DSE成績, 大家又評論吓

https://ihmc.edu.hk/school-news/performance-in-hkdse-2023/

https://ihmc.edu.hk/zh-hant/%E7% ... ance-in-hkdse-2022/
作者: HCW    時間: 24-4-17 10:05

10090 發表於 24-4-15 17:34
band 2a
其實唔使諗,低啲嗰個banding就係真,因為學校各持分者都會誇大一點
...
因為仔仔係b2生, 學校堅持話聖心係b1, 叫我唔好揀聖心, 話揀返b2校, 但我鍾意呢間, 都唔知點揀好
作者: Step_C    時間: 24-4-17 10:12

HCW 發表於 24-4-17 10:05
因為仔仔係b2生, 學校堅持話聖心係b1, 叫我唔好揀聖心, 話揀返b2校, 但我鍾意呢間, 都唔知點揀好 ...
我淨係知好多B1學生會用佢嚟包底, 放乙四/五, 所以都好視乎B1學生派成點, 我大嗰個早四年都有B2生入到, 呢兩年人多就有危險
作者: HCW    時間: 24-4-17 11:32

Step_C 發表於 24-4-17 10:12
我淨係知好多B1學生會用佢嚟包底, 放乙四/五, 所以都好視乎B1學生派成點, 我大嗰個早四年都有B2生入到, 呢 ...
請問你嗰年知唔知有幾多B2生入到? 佢地係聖心小學入嗎? 58個非保留位, 22個聯繫位即呢22個留比聖小, 如果外來人會唔會好危呢?

作者: Step_C    時間: 24-4-17 11:59

HCW 發表於 24-4-17 11:32
請問你嗰年知唔知有幾多B2生入到? 佢地係聖心小學入嗎? 58個非保留位, 22個聯繫位即呢22個留比聖小, 如果外 ...
我地唔係聖小, 記得當年大概三/四個B2乙一入到聖心.至於聯繫位, 你可能要上聖小網站睇下有幾多人入聖心, 因為聖小學生食自己聯繫位外, 仲可以照食非聯繫位,如果佢哋都多人選, 自然他校學生機會又少咗

作者: 10090    時間: 24-4-17 13:44

因為仔仔係b2生, 學校堅持話聖心係b1, 叫我唔好揀聖心, 話揀返b2校, 但我鍾意呢間, 都唔知點揀好 ...

唔使理佢,照揀,沙田太多英中,B2係有機會的

作者: HCW    時間: 24-4-17 16:23

Step_C 發表於 24-4-17 11:59
我地唔係聖小, 記得當年大概三/四個B2乙一入到聖心.至於聯繫位, 你可能要上聖小網站睇下有幾多人入聖心, 因 ...
3-4 個咁機會真係好微, 聖小網只寫升邊間英中, 但沒有講每校入幾多人
作者: Step_C    時間: 24-4-17 18:57

HCW 發表於 24-4-17 16:23
3-4 個咁機會真係好微, 聖小網只寫升邊間英中, 但沒有講每校入幾多人
咁可能真係得三四個揀佢做乙一啫不過都係嗰句,我大嗰個今年中四啦,以前數據參考吓就好。呢兩年情況唔同
作者: tiffanysiuyu    時間: 24-4-17 20:12

薄扶林聖心要收B2生,沙田聖心無可能仲係B1吧

作者: minnieevergreen    時間: 24-4-17 23:54

唔算熟沙田﹐
不過知道BAND 1位好夠﹐年年都有得剩比B2﹐值得博一博﹐大不了想保本既、自二填間無咁大熱仔仔又OK既﹐總不至跌落B3掛

老師永遠叫你填得穩陣﹐最好人人都係第一志願入
我地果區唔夠位﹐但都總有人填到好進取﹐自一自二都借位都有﹐
自己唔後悔就得﹐讀係仔讀﹐仔係你既﹐老師既野﹐想聽咪聽﹐唔聽就算~

作者: HCW    時間: 24-4-18 08:09

minnieevergreen 發表於 24-4-17 23:54
唔算熟沙田﹐
不過知道BAND 1位好夠﹐年年都有得剩比B2﹐值得博一博﹐大不了想保本既、自二填間無咁大熱仔 ...

因為仔想乙一胡忠,但我好鍾意聖心,想佢試,但又好驚試左唔得,就跌到b2b或再之後,因為乙二要選b2b校了,我又沒有b2b校鍾意,真的很難選擇

作者: Step_C    時間: 24-4-18 08:26

HCW 發表於 24-4-18 08:09

因為仔想乙一胡忠,但我好鍾意聖心,想佢試,但又好驚試左唔得 ...
胡忠聖心熱度冇分別,兩間只可以其中一間放乙一,入唔到已經要係沙田B2B/C啦。如果咁,而家反而係你哋兩個傾掂數,因為仔鍾意胡忠
作者: 云云    時間: 24-4-18 10:29

HCW 發表於 24-4-18 08:09

因為仔想乙一胡忠,但我好鍾意聖心,想佢試,但又好驚試左唔得 ...

我女呈三常識失手,而家band2, 老師話乙一如果博band2A, 乙2就要選band2C.
我好唔想揀band2C.

作者: HCW    時間: 24-4-18 10:45

Step_C 發表於 24-4-18 08:26
胡忠聖心熱度冇分別,兩間只可以其中一間放乙一,入唔到已經要係沙田B2B/C啦。如果咁,而家反而係你哋兩個 ...
之前佢冇主見, 問佢想邊間佢話唔知, 問佢聖心佢話好, 到真係要填抽獎表時再問, 話胡忠, 問佢點解又話唔知, 我都唔知點好, 我自己就好鍾意聖心的
作者: ram201705    時間: 24-4-18 10:49

最緊要自己喜歡,乙一除非你放冷門,唔係點都係博.
作者: bearbear0109    時間: 24-4-18 12:24

云云 發表於 24-4-18 10:29
我女呈三常識失手,而家band2, 老師話乙一如果博band2A, 乙2就要選band2C.
...

覺得唔會 楊葛放2 應該入

作者: bigbigsnake    時間: 24-4-18 12:27

回覆 HCW 的帖子

我小朋友自行排位時都有轉呔情況, 2間lv又差唔多. 我只係話,哪你揀架, 你自己比心機interview啦..要讀6年架...
我睇得出佢真係好比心機in... 同埋想佢知道, 中學係佢自己揀, 好同唔好都係自己揀...學下承擔..

作者: Step_C    時間: 24-4-18 12:32

HCW 發表於 24-4-18 10:45
之前佢冇主見, 問佢想邊間佢話唔知, 問佢聖心佢話好, 到真係要填抽獎表時再問, 話胡忠, 問佢點解又話唔知,  ...
唉,如果咁,就乙一聖心啦,因為你實比佢上心去揀。但要同佢約法三章,有乜事唔可以怪你怨你。真係做人父母甚艱難
作者: edmond96    時間: 24-4-18 12:42

聖心 band 1c-2a, 胡忠 2a

Band 1 生的保險線通常會將聖心放在胡忠之前,
所以對 band 2 生而言, 大抽獎乙一胡忠的機會應該比較容易

(不過我沒看兩間學校的學位數字)

作者: HCW    時間: 24-4-18 17:10

云云 發表於 24-4-18 10:29
...

我心儀聖心1c-2a 英中
仔心儀胡忠2a 中中
老師都話如果乙一聖心,乙二要b2b-c,我又係好唔想揀b2b-c
老師強烈叫我乙一2a校

作者: Poyau    時間: 24-4-19 02:12

HCW 發表於 24-4-17 11:32
請問你嗰年知唔知有幾多B2生入到? 佢地係聖心小學入嗎? 58個非保留位, 22個聯繫位即呢22個留比聖小, 如果外 ...

IHMS 2023年75%獲派英文中學
名單上20間英中無每校人數
上年5班升中較恆常4班多1班
假如升中120人(小一學額150×80%)
獲派英中90人應包括B2生派入聯中

IHMS 2023年升中派位
--------------------------------------------------------
英中 20間
--------------------------------------------------------
官津本區 9間
聖羅撒(女)
曾肇添 沙崇 沙培 沙循 沙官 郭得勝
IHMC(聯中) 體藝

官津他區 7間
HK1 英皇(男) 聖類斯(男)
KL1 九華(男) 伊中
KL2 上智(女)
KL3 MCS(女) 聖家(女)

直資 4間
HK2 SPCS(女)
KL2 基崇
HK7 王錦輝 培基

https://www.ihms.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=2917&mode=published&lang=zh

2021-2023年度中學學位分配結果
https://www.ihms.edu.hk/it-school/js/pdf/web/viewer.html?file=/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//pdf/school_doc/2021_2023_secondary_school_admission_result_new_1696926164.pdf

https://www.ihms.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//pdf/school_doc/2021_2023_secondary_school_admission_result_new_1696926164.pdf

https://www.ihms.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=2825&mode=published&lang=zh

2022-2023年度學校周年報告
https://www.ihms.edu.hk/it-school/js/pdf/web/viewer.html?file=/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//pdf/school_doc/sch_report/20222023_annual_school_report_new_1712301316.pdf

https://www.ihms.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//pdf/school_doc/sch_report/20222023_annual_school_report_new_1712301316.pdf

作者: edmond96    時間: 24-4-19 12:14

HCW 發表於 24-4-18 17:10

胡忠也有英文班.

全校語文政策:初中每級兩班以英語為授課語言。其他班別採化時為科,數學及科學以英語教授,提升同學英語水平。

作者: Happykidss    時間: 24-4-20 15:45

沙田區如果確認自己是band2的話 正常第一志願填寫最喜歡的一間 第二至第十幾全部填band2 都幾乎一定入band2
認識有家長因為擔心 所以前五六間band2 然後就開始填band3 結果就入了band3

作者: minnieevergreen    時間: 24-4-20 17:33

如果係咁﹐填胡忠。
佢讀不是你讀。

如果派位派得唔好﹐兩間都入唔到﹐入到2C ﹐怨你。
如果派入左聖心﹐讀得好OKAY﹐跟唔上/唔開心﹐都係怨你。
如果派入胡忠﹐佢讀得開心亦會努力﹐讀得唔好﹐都無得埋怨。

我會比佢揀﹐但同佢約定必須要努力。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5