教育王國

標題: 除啟基/救恩/嶺小外,還有類似教學理念的小學嗎? [打印本頁]

作者: wonderfuls    時間: 24-4-20 21:59     標題: 除啟基/救恩/嶺小外,還有類似教學理念的小學嗎?

我女女讀啟思想搵間讀書壓力無咁大嘅小學
心儀啟基/救恩/嶺小
請問除咗呢3間,仲有教學理念相近的小學推介嗎?
希望搵間會刻意減輕學生功課考試壓力、著重多元發展同關愛嘅學校

作者: RainyRice    時間: 24-4-20 22:06

wonderfuls 發表於 24-4-20 21:59
心儀啟基/救恩/嶺小
請問除咗呢3間,仲有教學理念相近的小學推介 ...

港同、赤提

作者: CChoho    時間: 24-4-20 23:36

禮賢 。好關愛 ,小朋友讀得好開心

作者: wonderfuls    時間: 24-4-21 20:39

回覆 CChoho 的帖子

之前做research無留意呢間學校,啱啱上網睇係我心儀嘅學校類型,謝謝你!
作者: rabbitsecret    時間: 24-4-21 21:42

啓思小學?IB school

作者: ol_bb    時間: 24-4-21 22:03     標題: 回覆樓主:

YMCA,英式私小,老師有愛心、有耐性、關心學生,大部分小朋友喜歡看書,返學好開心!

作者: TAIOU4    時間: 24-4-22 01:55

心儀啟基/救恩/嶺小
好多年前睇過幾次啟思的辯論
見佢o地說話同津校完全唔同
會將一D津校嚴格的規則視如無物
仲以為o個度應該幾開心愉快冇乜壓力
(除o左學費有壓力之外...)

作者: CR400AF    時間: 24-4-22 08:27

心儀啟基/救恩/嶺小

你係幼稚園上小學定要插班?以我理解,你嗰幾間已經係啱你嘅目標。如果初小要少功課,可以考慮埋SMC。

作者: CR400AF    時間: 24-4-22 08:29

TAIOU4 發表於 24-4-22 01:55
好多年前睇過幾次啟思的辯論
見佢o地說話同津校完全唔同
會將一D津校嚴格的規則視如無物

有朋友嘅小朋友讀緊初小,話功課量係比佢哋預期嘅多,不過又未至於要佢哋要轉校咁囉。

作者: wonderfuls    時間: 24-4-22 09:12

回覆 rabbitsecret 的帖子

多謝建議,啟思小學當然都有考慮過,但學費對我嚟講比較貴,而且怕入到去讀會有更多其他難以負擔嘅費用,如果小朋友參與唔到又怕唔開心,所以都係放棄apply
作者: wonderfuls    時間: 24-4-22 09:17

回覆 CR400AF 的帖子

係幼稚園準備讀小學,以上3間都係我心儀,但都擔心無offer,所以希望有心儀嘅都報晒佢,唔想miss任何一間,因為我住個區無呢類學校,所以唔想等派位
SMC等我做做research,謝謝你

作者: minichong28    時間: 24-4-22 09:55

其實讀啟思都有家長去到五年班呈分時, 先突然叮一聲知道要呈分而立即四處搵補習, 但當時先搵先發現太遲
除非一心想送小朋友讀啟中, 或者國際學校

我小朋友讀左2年啟思, 之後轉去讀津校, 真係所有自信心, 能力, 自立和積極學習態度都係津校到建立返黎, 比起響啟思開心好多, 當然唔同小朋友, 家庭背景和支援方面都有唔同的考量

作者: CR400AF    時間: 24-4-22 10:14

minichong28 發表於 24-4-22 09:55
其實讀啟思都有家長去到五年班呈分時, 先突然叮一聲知道要呈分而立即四處搵補習, 但當時先搵先發現太遲
除 ...

除非一心諗住直上,否則有呈分點都好過無呈分,起碼可以去其他學校啦。

作者: rabbitsecret    時間: 24-4-22 10:48

minichong28 發表於 24-4-22 09:55
除 ...

請問點解響啟思會唔開心?我以為係超級happy school ... 本身對呢間都有興趣tim... thank you!

作者: minichong28    時間: 24-4-22 11:13

唔係讀得唔開心, 只係唔轉去其他環境, 無比較之下, 點知自己其實係咪真係開心呢
因為hea而開心? 因為無人俾壓力而開心?

但都有人因為有成功感, 滿足感而開心既

所以睇父母想要咩, 同埋考慮各方面既配合和支援, 有啲父母想俾左學費, 咩都好少理, 唔緊要, 唔好到時呈分突然叮一聲發現想考B1學校, 先至四圍搵地方補習去谷小朋友

作者: rabbitsecret    時間: 24-4-22 11:57

minichong28 發表於 24-4-22 11:13

唔係讀得唔開心, 只係唔轉去其他環境, 無比較之下, 點知自己其實係咪真係開心呢 ...

謝謝!因為小朋友都幾硬頸但又怕國際學校Hea得滯,請問你覺得啟小程度OK嗎?同埋有冇愛心?thank you!

作者: minichong28    時間: 24-4-22 12:05

rabbitsecret 發表於 24-4-22 11:57
謝謝!因為小朋友都幾硬頸但又怕國際學校Hea得滯,請問你覺得啟小程度OK嗎?同埋有冇愛心?thank you!
...
啟小程度一般, 不能同進取型既津校比較既, 如果你唔想小朋友落後, 外補係必須
老師都有愛心, 有積極又有啲無咁積極, 校長做到同小朋友們打成一遍

作者: rabbitsecret    時間: 24-4-22 12:14

minichong28 發表於 24-4-22 12:05
啟小程度一般, 不能同進取型既津校比較既, 如果你唔想小朋友落後, 外補係必須
老師都有愛心, 有積極又有啲 ...

謝謝回覆!想問吓佢IB呢個framework係咪真係令到啲小朋友會有多啲學習興趣?

作者: minichong28    時間: 24-4-22 13:03

rabbitsecret 發表於 24-4-22 12:14
謝謝回覆!想問吓佢IB呢個framework係咪真係令到啲小朋友會有多啲學習興趣?
...

um...我地只係讀咗2年, 只能講未感受到,但提提啟小係行中文IB喔, 個人認為屋企有英文語境會好啲, 否則英文一定要外補

作者: rabbitsecret    時間: 24-4-22 16:35

minichong28 發表於 24-4-22 13:03
um...我地只係讀咗2年, 只能講未感受到,但提提啟小係行中文IB喔, 個人認為屋企有英文語境會好啲, 否則 ...

請問其實如果佢同津小比較係有咩好咗?因為學費都幾貴,都真係有啲猶豫,thank you!

作者: zebrama    時間: 24-4-22 23:42

聖三一堂

作者: heidya    時間: 24-4-23 09:45

啟基????? 唔係呀???
作者: minichong28    時間: 24-4-23 09:50

rabbitsecret 發表於 24-4-22 16:35
請問其實如果佢同津小比較係有咩好咗?因為學費都幾貴,都真係有啲猶豫,thank you!
...
就係無
資源其實一線津校更好, 更多活動, 更多元化, 又有清楚既path等你知道升中係點

當時我地在啟小, 大部份支持啟思理念既家長, 大多數都係中學會到外國繼續升學而揀啟小, 想佢地小學開心過就得

作者: Poyau    時間: 24-4-26 15:58

heidya 發表於 24-4-23 09:45
啟基????? 唔係呀???

深水埗私小嗰間 不是14網津校

作者: heidya    時間: 24-4-27 11:02

Poyau 發表於 24-4-26 15:58
深水埗私小嗰間 不是14網津校
Thanks understood
作者: miku2010    時間: 24-5-4 15:43

ol_bb 發表於 24-4-21 22:03
YMCA,英式私小,老師有愛心、有耐性、關心學生,大部分小朋友喜歡看書,返學好開心!
...

請問YMCA係指邊一間?(emoji)(emoji)

作者: RainyRice    時間: 24-5-4 15:55

miku2010 發表於 24-5-4 15:43
請問YMCA係指邊一間?(emoji)(emoji)

我估是 新會商會港青基信學校San Wui Commercial Society YMCA

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5